Suomalaisesta autoilijasta tulossa outolintu – maailman autovalmistajat panostavat sähköön, Suomi biobensaan

”Jos Saksa haluaa edistää sähköautoilua, niin hyvä homma. Suomi voi kulkea omaa tietään.” sanoo VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko.

SUOMALAISESTA autoilijasta on tulossa maailman autoilijoiden joukossa aivan oma lajinsa, jos hallituksen kaavailut toteutuvat.

Kun maailman suurimmat autonvalmistajat ovat panostamassa sähköautoihin ja jopa Saksan kaltainen autoilun suurvalta pohtii polttomoottoriautojen kieltoa, Suomi on panostamassa voimakkaasti biopolttoaineisiin.

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2330 liikenteessä käytettävistä polttoaineista vähintään 40 prosenttia olisi uusiutuvia biopolttoaineita. Se tarkoittaisi sitä, että vaikka muualla Euroopassa polttomoottoriautot kiellettäisiin, suomalaiset ajaisivat yhä bensa- ja dieselautoilla, joiden tankeissa hölskyisi jätteistä ja tähteistä valmistettua polttoainetta.

”Jos Saksa haluaa edistää sähköautoilua, niin hyvä homma. Suomi voi kulkea omaa tietään. Se ei olisi ristiriidassa muiden maiden ratkaisujen kanssa”, sanoo VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko.

Mutta onko oman linjan vetäminen kestävä ratkaisu?

[ Suomi on ajautumassa ihan omille terveyttä uhkaaville poluilleen lisäämällä biopolttoaineiden aiheuttamia terveyshaittoja. ]

Tällainen on Donald Trumpin suosikki puolustusministeriksi – James ”Hullu Koira”

USA:n puolustusministeriksi ehdolla oleva James Mattis on vieraanvarainen ja lukenut mies, joka tuntee filosofiaa ja sotahistoriaa.

”Ole kohtelias ja ole ammattimainen, mutta varaudu tappamaan kaikki vastaantulijat”, hän opasti sotilaitaan Irakin sodassa vuoden 2003 jälkeen.

Mattisilla on vankka näyttö sotilaiden johtamisesta. Hän on ollut mukana jokaisessa Yhdysvaltain sodassa siitä lähtien, kun hän everstiluutnanttina komensi merijalkaväen pataljoonaa Persianlahden sodassa 1990–1991.

Hallitus peruu taas yhden päätöksen – maahanmuuttajille ei tule alempaa työttömyysturvaa

Perussuomalaisille tärkeä esitys törmäsi eduskunnassa perustuslakiin.

HALLITUS peruu kiistoja herättäneen lakiesityksen, jonka mukaan oleskeluluvan Suomesta saaneille työttömille työnhakijoille olisi maksettu alempaa työttömyysturvaa kuin suomalaisille.

Tämä niin sanottu kotoutumistuki olisi ollut 90 prosenttia peruspäivärahan määrästä ja tukea olisi maksettu enintään kolmen vuoden ajan.

Esitys pysähtyi eduskunnassa perustuslakivaliokuntaan. Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä asiantuntijat pitivät esitystä ongelmallisena perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta. Perustuslaillisten näkökohtien johdosta hallitus peruuttaa esityksen.

Koneinsinööri Paavo, 56, ei halua työpajaan – "Mieluummin menen sossun luukulle"

Antakaa minun olla rauhassa, on niipperiläisen Paavo Ahosen viesti työvoimaviranomaisille.

Pitkäaikaistyötön Ahonen ei halua osallistua työpajoihin eikä mihinkään tukityöllistämistoimiin. Hän on tyytyväinen oloonsa.

En häiritse ketään enkä halua, että minua häiritään, Ahonen sanoo.

Tukien ja korvausten varassa elävän poikamiehen – ja isoisän – aika kuluu tietokoneen äärellä, biljardin peluussa ja puosuna sukellusharrastajien laivalla Helsingin Sompasaaressa. Kesällä hän käy pilkkomassa puita eräälle vanhalle pariskunnalle Keski-Suomessa.

Koneinsinööri Ahonen, 56, kelpuuttaisi työpaikaksi vain voimalaitoksen – kuten Olkiluoto 3:n, jos se joskus valmistuu.

Tosin ikä voi olla este eikä hän halua lähteäkään Espoosta minnekään työn perässä.

Työpajoja hän karsastaa, koska katsoo niiden olevan tarkoitettu alkoholisteille, sekakäyttäjille ja mielenterveysongelmaisille.

En aio maalata puistonpenkkejä tai purkaa tietokoneita yhdeksällä eurolla päivässä.

SDP:ssä muhii? Puoluesihteeriltä hämmentävä esiintyminen Ylellä

Paananen sanoi olevansa ”työmarkkinoiden käytettävissä” helmikuun alussa, jolloin SDP:n puoluekokous järjestetään. Se, mitä tämä tarkoitti, jäi epäselväksi, sillä Paananen kiisti tarkoittaneensa sitä, ettei halua jatkaa.

Olemme elävä kansanliike, jossa sen toimijoiden tehtävät muuttuvat ajan myötä. Seuraavalla puoluekokouskaudella on mahdollisesti jopa viidet vaalit. Halutaanko pelkästään vaalikoneen pyörittäjä, vai näkyvä poliitikko, sellainen joka on kentällä vai ei ole? Paananen selvitti vielä asiaa.

Paananen väisti usean kysymyksen siitä, miten hän itse asiat kokee viittaamalla kentältä saamaansa hyvään palautteeseen.

Osasta Paanasen kommentteja saa kuvan, että hänen yhteistyönsä Rinteen kanssa hiertää. Toisaalta hän saattaa haluta odottaa, keitä muita ehdokkaita kisaan mahdollisesti tulee.

Lontoossa avataan taas uusi ilmainen museo – Design Museumissa istutaan myös Artekin tuoleilla

Lontoo haluaa olla designin pääkaupunki brexitin jälkeenkin.

LONTOOSSA vieraileville kulttuurinharrastajille on tarjolla jälleen uusi ilmainen museokohde: Design Museum muuttaa Länsi-Lontoon Kensingtoniin ja muuttuu samalla osittain maksuttomaksi.

Design Museumin perusnäyttelyyn pääsee tutustumaan ilmaiseksi 24. marraskuuta lähtien. Esillä on tuhankunta esinettä kerralla. Samalla Kensingtonin alue yhtenä Lontoon museokeskittymistä vahvistuu.

DESIGN Museumia varten ei rakennettu uutta taloa, vaan suojeltu mutta tyhjänä ollut 1960-luvun toimistorakennus sai viisi vuotta kestäneen täysremontin. Skandinaavishenkisiä sisätiloja leimaavat nyt tilan tuntu ja runsas puumateriaalin käyttö.

”Halusin luoda rakennuksen, joka on hyvä ihmisille”, pääarkkitehti John Pawson kertoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Suomalaista museokävijää kiinnostaa se, että osa museon käyttökalusteista on Artekin klassikoita. Pawson kollegoineen on valinnut vieraiden istuttaviksi muun muassa Ilmari Tapiovaaran (1914–1999) Domus-tuoleja sekä Kiki-sohvia.

Britit pitävät Lontoota maailman designpääkaupunkina – ja sellaisena sen on määrä pysyä brexitin jälkeenkin.

Katso Vesa-Matti Loirin musiikki video Tomu jalkojenne alla, joka on kuvattu Lontoon Science ja Natural History museoissa.

Yritysten voitot ja asiakkaiden tarpeet ovat vääriä lähtökohtia työelämän uudistuksille

Hyvät toverit, viimeiset vuodet työelämän uudistaminen on tarkoittanut samaa kuin palkansaajien kurittaminen. Lähtökohtana on ollut yritysten voitot ja asiakkaiden tarpeet. Sanoista uudistaminen ja joustaminen on tullut synonyymejä heikennysten ja leikkausten kanssa. Tämän keskustelun sisältöön on tultava muutos.

Työelämän uudistusten on tästä eteenpäin tarkoitettava vahvemmin ihmisten kykyä uudistaa osaamistaan sekä tasapainon löytämistä työelämän ja muun elämän välille. Kaikkien osapuolten on hyödyttävä työelämän uudistuksista.

Rinne ilmoitti samassa puheessa hakevansa jatkokautta SDP:n puheenjohtajana helmikuisessa puoluekokouksessa.

Timo Soini lohkaisi Ville Niinistöstä: ”Voi esiintyä vaikka Talvivaaran kypärässä”

Perussuomalaisten pitkäaikainen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini pohtii blogissaan puolueen puheenjohtajuuksia. Hän huomauttaa, että ”Jutta Urpilainen, Alexander Stubb, Eero Heinäluoma ja Mari Kiviniemi ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana joko tulleet omiensa syrjäyttämiksi tai heittäneen pyyhkeen kehään yhden vaalin vuoksi”.

Soini puhuu kertakäyttöpuheenjohtajista, joiden osa on hänen mielestään julma. Muutamassa vuodessa ei Soinin mielestä ehdi tehdä edes niitä virheitä, jotka pitää tehdä oppiakseen asioita.

Ville Niinistö pakotetaan pöhköllä puoluepykälällä pois puheenjohtajan pallilta juuri kun hän on päässyt hommasta jyvälle, tehnyt tarpeellisen määrän virheitä ja saanut omien arvostamaan aseman. Silloin voi esiintyä vaikka Talvivaaran kypärässä omana ministeriaikanaan ja arvostella pääministerin Terrafame- pipoa. Ilman, että yöunet menevät, Soini kirjoittaa.

"Aluepolitiikan mollaaminen on ylimielistä"

Finlandia-ehdokas Sirpa Kähkösen mielestä kaikkia ei voi pakottaa kaupunkeihin asumaan.

Juopia ihmisryhmien välillä on Suomessa jo vanhastaan, mutta selkeästi huonompaan päin ollaan kirjailija Sirpa Kähkösen arvion mukaan menossa.

"Puheentapa on muuttunut aika aggressiiviseksi. Tuo kertoo siitä, että ihmiset ovat erkaantuneet toisistaan. Todellisuudet eivät enää kohtaa."

Kähkösen mukaan helsinkiläiset helposti ajattelevat, ettei pääkaupungin ulkopuolella ole elämää tai se on jotenkin alempiarvoista. Työnsä takia Suomea paljon kiertävänä hän itse näkee aivan toisenlaisen todellisuuden. Maaseudunkin ihmiset ovat todella kiinnostuneita kirjallisuudesta, ja alueteatterissa on loistavia esityksiä. Puhumattakaan siitä, mikä merkitys yliopistoilla ympäri Suomea on.

[ Varsinkin Twitterissä on oma sisäänlämpiävä porukkansa joka elää kehäkolmosen sisäpuolisessa kuplassa ja näkee muun Suomen vain ongelmana alueen kehitykselle. Vielä heidän kupla porukkansa on niin pieni ettei se juuri saa ääntään kuuluville muille kuin seuraajilleen ja niistäkin suuriosa on ulkomaalaisia ostettuja seuraajia. ]

Hyydyttääkö Antti Rinne Sdp:n nousun? Moni demari epäilee johtajaansa

SDP:N puheenjohtaja Antti Rinne kertoo huomenna lauantaina puoluevaltuuston kokouksessa Hyvinkäällä, aikooko hän hakea jatkokautta puheenjohtajana. Sdp:n puoluekokous on helmikuun alussa.

Rinteen aikeista ei ole varmaa tietoa, mutta erittäin todennäköisesti hän ilmoittaa haluavansa jatkaa. Tätä mieltä tuntuvat olevan monet keskeiset demarivaikuttajat.

RINTEEN varteenotettavin haastaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kompuroi muutama viikko sitten, kun julkisuuteen tuotiin hänen puhujalistansa. Lindtman oli toimittanut eduskunnan puhemiehille listoja niistä kansanedustajista, joille pitäisi ensisijaisesti jakaa puheenvuoroja.

ESIMERKIKSI syksyllä tehdyssä puoluebarometrissä kysyttiin, miten valovoimaisena vastaajat näkevät eri puolueiden johtajat. Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo saivat vajaan parinkymmenen prosentin kannatuksen. Antti Rinteen luku oli viisi.

Kyseistä puoluebarometriä ei ole julkistettu, mutta tämänkaltaiset kyselyt ovat pyörineet pitkin syksyä poliitikkopiireissä. Demareissa ne herättävät syvää huolta.

Näin eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottavat kantaa eutanasiaan

Viime viikolla julkaistu kansalaisaloite vaatii eutanasian sallimista Suomessa. Eutanasiassa on kyse aktiivisesta elämän lopettamisesta. Eutanasia on tällä hetkellä kielletty Euroopassa muualla kuin Benelux-maissa.

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat ovat vielä pidättyväisiä kannanotoissaan.

Hyvin varovainen kanta on kyllä muutokseen, että en lähde kyllä ottamaan kantaa ennen kuin asiantuntijoita olen kuullut asiassa, keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei kommentoi asiaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei hänkään kommentoi. Syy on se, että asia on ilmeisesti tulossa SDP:n puoluekokouksessa käsittelyyn.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo henkilökohtaisesti kannattavansa kansalaisaloitetta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toteaa, että kanta eutanasiaan on jokaisen edustajan päätettävissä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on ottanut kantaa eutanasiaan Iltalehden blogikirjoituksessaan.

Oikea vastaus saattohoidon puutteisiin ei saa olla ”lupa tappaa” tai avustettu itsemurha, vaan saattohoidon kehittäminen ja sairaanhoidon henkilökunnan kouluttaminen, hän kirjoittaa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on puolestaan kommentoinut asiaa Facebook-sivuillaan.

Nyt aika lienee Suomessa kypsä harkitulle keskustelulle ja päätöksenteolle armokuoleman mahdollisuudesta. Olen valmis itse allekirjoittamaan aloitteen, hän kirjoittaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on hänkin ottanut eutanasiaan kantaa plokissaan.

Soini sanoo, että ”kuoleman kulttuuri” on hänelle täysin vieras ja että syntymä ja kuolema ovat ”korkeammassa kädessä”.

Lääkkeeksi kuolemaa

Eutanasian vastustajat kysyvät, onko oikein, että nuorta ihmistä rangaistaan kuolemalla sen takia, että häntä on käytetty hyväksi lapsena.

Omaisilla on nyt hetki aikaa jättää jäähyväiset rakkaalleen ennen kuin hän kuolee – ja hänen maksansa, munuaisensa ja haimansa luovutetaan lääketieteelle.

Tällainen on arkipäivää Hollannissa, jossa eutanasia sallittiin 2002. Viime vuonna yli 5 500 ihmistä, joista osa lapsia, kuoli eutanasiaan tai avustettuun itsemurhaan Hollannissa, yhteensä noin 3,5 prosenttia kaikista Hollannin kuolemista.

Parikymppinen hollantilaisnainen sai tappavan ruiskeen mielenterveysongelmien takia. Naista oli käytetty seksuaalisesti hyväksi 5–15-vuotiaana, ja aikuisiällä hän kärsi jälkitraumaattisesta stressireaktiosta, masennuksesta, anoreksiasta ja hallusinaatioista.

Lääkärien mielestä naisen ongelmiin ei ollut löydettävissä parannuskeinoa ja hänelle sallittiin eutanasia vaikka hänen tilansa oli aiemmin jo hetkellisesti parantunut terapiassa.

Nämä Pohjoismaiden 15 keinoa voisivat pelastaa planeetan ilmaston­muutokselta – ja tänään ne esitellään mallina maailmalle

Pohjoismaisia esimerkkejä kopioimalla maailman päästöihin tulisi lähes EU:n kokoinen aukko, kertoo Sitran uusi selvitys.

PLANEETTA Maan päättäjät pohtivat parhaillaan Marrakechin kaupungissa Marokossa, kuinka Pariisin ilmastosopimus käytännössä toteutetaan.

Ilmaston lämpeneminen on pysäytettävissä ja vieläpä edullisesti jo olemassa olevien teknologioiden avulla, väittää Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitra tuoreessa selvityksessään. Selvitys julkistetaan keskiviikkona Marrakechissa.

”Vallassa on yhä myytti, että päästöjen vähentäminen on hirvittävän kallista ja että se vaatii ihmeellistä teknologiaa, jota ei ole keksitty. Se ei pidä paikkaansa. Meillä on jo nyt liuta toimivia ja melko edullisia ratkaisuja, jotka pitää vain saada käyttöön laajasti”, kertoo Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

PELKÄSTÄÄN Pohjoismaissa käytetyn 15 keinon laajentaminen muihin maihin vähentäisi maailman vuosittaisia päästöjä vuoteen 2030 mennessä neljällä gigatonnilla eli lähes koko EU:n vuosipäästöjen verran.

Laskuri mistä päästövähennyksiä?

Venäjän talousministeri on pidätetty

Aleksei Uljukajevin epäillään ottaneen vastaan suuria lahjuksia yrityskaupan yhteydessä.

Uljukajevin epäillään ottaneen vastaan noin vajaan kahden miljoonan euron arvosta lahjuksia suuren öljyntuotantoon liittyvän yrityskauppaan liittyen. Öljyntuottaja Rosneft hankki valtion 50 prosentin osuuden Bashneftista.

Vihreä vaikuttaja tuskastui Trumpiin ja Matias Turkkilaan: ”Miten ihmeessä kansalainen erottaa vakavan puheen?”

Vihreä helsinkiläisvaikuttaja Hannu Oskala kertoo blogissaan Donald Trumpin itselleen aiheuttamasta järkytyksestä ja ihmettelee perussuomalaisten puoluelehden Suomen Uutisten päätoimittajan Matias Turkkilan kommentteja Trumpin voiton jälkeen.

Turkkila sanoi viikonloppuna Helsingin Sanomille, että ongelma liberaalien ihmisten suhteessa Donald Trumpiin on usein se, että ”populistista puhetta ei ole tarkoitettukaan otettavaksi kirjaimellisesti”.

Miten ihmeessä kansalainen erottaa sen sitten sellaisesta puheesta, joka on tarkoitus ottaa kirjaimellisesti? kysyy Oskala, joka ei ymmärrä toistuvista valheista kiinni jääneen Trumpin vaalimenestystä.

Hallitus patistaa suomalaisia töihin kymmenillä lakimuutoksilla – katso, miten etuudet heikkenevät

HS keräsi keräsi yhteen hallituksen kymmenet päätökset, joilla se yrittää saada kansalaiset tekemään lisää töitä. Hallitus muun muassa lyhentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa ja heikentää työntekijän oikeuksia. Töitä etsivästä tradenomista tuntuu, että pitäisi olla heti täydellinen.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) hallitus on tehnyt harva se kuukausi uusia lakimuutoksia, joilla on yksi ja sama päämäärä: Suomessa on tehtävä huomattavasti nykyistä enemmän töitä.

Hallituksen toimia työkseen seuraavallekin on vaikea pysyä perässä, millaisia pieniä ja suuria muutoksia muun muassa työttömyysturvaan ja työlainsäädäntöön hallitus on tehnyt.

Hallitus puhuu ”joustavasta ja turvallisesta työlainsäädännöstä”, ”töihin kannustavasta sosiaaliturvasta” ja ”aktiivisesta työvoimapolitiikasta”.

Näillä keinoilla hallitus etsii työpaikkoja

Ja 14 muuta kohtaa.

Jatkuva järjestelmän pieni paikkaaminen on tehnyt työttömyysturvasta sekavan, tehottoman ja työttömiä lannistavan.

Isoon uudistukseen hallitus tuskin enää ryhtyy. Raastava kilpailukykysopimus ja hallituksen jo lähes kaatanut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saavat todennäköisesti riittää tälle hallituskaudelle.

Timo Soini jakaisi potkuja — ”Menee leipä tätä menoa”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä gallupien tekijöille tulisi antaa potkut niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Soini ilmaisee blogissaan tyytymättömyytensä, ettei näin kuitenkaan käy.

Gallupeja käytetään härskisti hyväksi. Milloin mikäkin gallup osoittaa, että kansa ( muka) on jotakin mieltä ja sitten tätä kyselyä esitetään toteana tunnin välein etenkin Yleisradiossa. Viimeksi puoluekantansa muistaakseni ilmoitti 58,8% kyselyyn otetuista.

Silti Soini sanoo, että gallupin tekijöiltä ”menee leipä tätä menoa”.

Paitsi jos he saavat median toistamaan niin sanottuja tutkimustuloksiaan. Tunnista toiseen radioissa ja televisiossa, kolumneissa, pääkirjoituksissa, toimitetuissa jutuissa. Ja vielä ilmaiseksi.

Trump haluaa karkottaa kolme miljoonaa laitonta siirtolaista ja aikoo ottaa vuosipalkakseen vain yhden dollarin

Donald Trump nostaa konservatiiveja korkeisiin tuomarinvirkoihin eikä aio kaataa lakia samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

YHDYSVALTOJEN tuleva presidentti Donald Trump on valottanut aikeitaan sunnuntaina lähetetyssä CBS-yhtiön 60 minutes -ohjelmassa. Asialistalla olivat korkeimman oikeuden täyttäminen konservatiisilla tuomareilla, maahanmuuton raju pienentäminen ja verojen kevennykset.

Trump myös rauhoitteli häntä vastaan kaduille lähteneitä tuhansia mielenosoittajia.

”En usko, että he tuntevat minut”, Trump sanoi.

”Älkää pelätkö. Me tuomme maamme takaisin”, Trump vastasi kysymykseen.

Trumpin vastausten sävy oli tiukempi, kun hän kertoi ohjelmassa aikomuksistaan Korkeimman oikeuden nimitysten suhteen. Hän teki selväksi, että tuomarien paikoille nimitetään konservatiiveja, jotka kannattavat aseenkanto-oikeutta mutta eivät abortteja.

Trumpilla on heti mahdollisuus toimia virkanimityksissä, sillä kuolleen Antonio Scalian paikka on vielä täyttämättä.

MAAHANMUUTTOKYSYMYKSESSÄ Trump palasi haastattelussa lempiteemaansa: Meksikon-vastaisen rajan muuriin ja siirtolaisten patoamiseen. Trump tosin totesi, että osa muurista voi olla pelkkää aitaa.

Kylmintä kyytiä tuleva presidentti tarjosi laittomille siirtolaisille. Trump ilmoitti, että kolme miljoonaa rikollisrekisterin omaavaa maahanmuuttajaa karkotetaan tai vangitaan.

Ketkä ovat Trumpin valtteja? Ministeriveikkailuissa kovaotteinen ex-pormestari ja Clintonia vainonnut vaimonpettäjä

SANAT OLIVAT kohteliaita, mutta tunnelma suljettujen ovien takana todennäköisesti muuta kuin sydämellinen, kun tuleva presidentti Donald Trump vieraili ensi kertaa Valkoisessa talossa presidentti Barack Obaman vieraana torstaina.

”Tavoitteeni on varmistaa, että siirtymä varmistaa tulevan presidentin menestyksen. Jos sinä menestyt, maa menestyy”, Obama sanoi Trumpille toimittajien edessä.

”Emme olleet koskaan aiemmin tavanneet toisiamme”, Trump sanoi. ”Kunnioitan presidenttiä suuresti. Keskustelimme monista tilanteista, jotka olivat hienoja, ja joistakin vaikeuksista.”

TRUMPIN kampanjointi alkoi vuonna 2011 sillä, että hän väitti Obaman syntyneen ulkomailla, minkä takia tämä ei olisi oikeutettu Yhdysvaltain presidentiksi. Väite energisoi oikean laidan salaliittoteoreetikot.

Sadoista amerikkalaislehdistä vain muutama tuki Trumpia presidentiksi. Yksi niistä oli Ku Klux Klanin virallinen lehti.

Alibaba järjestää tänään maailman suurimman ostostapahtuman – mitä kaikkea planeetan suurin verkkokauppa tekee ja miksi siitä pitäisi välittää?

Valtava nettiyhtiö Alibaba muovaa Kiinasta kuluttajien paratiisia, mutta yhtiön valloitussuunnitelmat yltävät myös Eurooppaan. Alibaban perusti Forrest Gumpia ihaileva eksentrinen englanninopettaja.

KIINALAINEN Alibaba on paljon muutakin kuin vain tämän planeetan valtavin verkkokauppa. Yhtiön palveluilla on jo miljardi käyttäjää. Vuonna 2020 niitä on kaksi kertaa enemmän, yhtiön markkinointijohtaja Chris Tung väitti HS:lle lokakuussa.

Sinkkujen päivä 11.11. on maailman suurin ostospäivä. Marraskuun alussa Alibaban työntekijät levittivät pestyjä vilttejä kuivamaan. Viltit ovat nukkumista varten, sillä työntekijät joutuvat tekemään töitä kellon ympäri vuoden tärkeimmän myyntipäivän lähestyessä.

Alibaban lonkerot yltävät Suomeenkin asti.

Suomalaiset käyttävät yhtiön Aliexpress-verkkokauppaa, Suomen Posti tekee Alibaban verkkokauppakuljetuksia Venäjällä ja Alibaban matkailuun erikoistunut tytäryhtiö Alitrip aikoo tuoda Rovaniemelle ensi vuonna 50 000 kiinalaista turistia. Suomalaisyhtiöt voivat myydä brändituotteitaan Alibaban Tmall Global -verkkokaupassa.

Miten Alibaba sai alkunsa?

JACK MA perusti Alibaban jo vuonna 1999, kun kiinalaisista vain alle prosentti käytti nettiä.

Populismin seuraava ”jytky” saatetaan nähdä Ranskassa

Ensin populistien voittokulku yllätti Britanniassa, nyt Yhdysvalloissa. Molemmat äänestykset osoittivat, ettei maailma ole enää niin ennustettavissa kuin aiemmin.

Populismin – ja samalla valheiden – voima näyttää olevan tekijä, jonka voimaa tutkijat eivät osaa riittävän hyvin ennustaa. Maailma on siirtynyt uuteen epävarmuuden ja ennustamattomuuden aikaan.

Samalla kyse on myös demokratian kriisistä monellakin tapaa. Onko esimerkiksi oikeudenmukaista, että Euroopassa häviävän pieni vähemmistö saa päättää koko EU:n, puolen miljardin ihmisen tulevaisuudesta? Varsinkin, kun äänestäjät talutettiin vaaliuurnille valheilla.

Lisää uusia populismin ”jytkyjä” – kuten perussuomalaisten Timo Soini on puolueensa menestystä nimittänyt – saattaa olla Euroopassa tulossa.

SEURAAVAKSI katseet kohdistuvat Ranskaan, missä järjestetään ensi vuonna presidentinvaalit.

Tähän asti on pidetty itsestäänselvänä sitä, ettei populistipuolue Kansallisen rintaman äärioikeistolainen Marine Le Pen voi voittaa paikkaa maan johdossa. Hänen uskotaan pääsevän vaalien toiselle kierrokselle, mutta ei yltävän presidentiksi, oli hänen vastustajansa kuka tahansa. Nämä itsestäänselvät arviot perustuvat tietysti mielipidetutkimuksiin.

”Siirrymme täysin tuntemattomaan aikaan” – Virossa huoli Trumpista ja Putinista

Virossa ja muissa Baltian maissa odotetaan nyt jännityksellä, mitä Donald Trumpin valinta presidentiksi todella tulee tarkoittamaan Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikalle sekä Nato-sitoumuksille.

Olemme siirtymässä täysin tuntemattomalle alueelle. Selvää on, että Yhdysvaltain ja Viron suhteet eivät tule muuttumaan merkittävästi, mutta kysymysmerkkejä on lukuisia. Trump on todellakin antanut useita turvallisuusasioita koskevia lausuntoja, joissa hän on ollut varautunut kritiikissään Venäjää kohtaan. Kysymys on siitä, mikä hänen linjansa todella tulee olemaan, sanoo Viron kansallisen turvallisuuskomitean puheenjohtaja Marko Mihkelson maan yleisradion ERR:n mukaan.

Mihkelsonin mukaan paljon riippuu siitä, keitä presidentti Trump valitsee ulko- ja turvallisuuspoliittisiksi neuvonantajikseen ja ministereikseen.

”Markkinat eivät toivu tästä koskaan”

Nobel-palkittu taloustieteilijä maalaa sysimustan ennustuksen koko globaalin talouden tulevaisuudesta.

Paul Krugman kysyy New York Timesin verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, milloin markkinoiden voi olettaa toipuvan Trumpin valinnasta.

Kuitenkin, uskon, että ihmiset haluavat vastauksen. Jos kysymys kuuluu, milloin markkinat toipuvat, ensimmäinen vastaukseni on: ei koskaan.

Krugman perustelee jyrkkää vastaustaan sillä, että maailma on edelleen niin hauraassa tilassa, kahdeksan vuotta suuren finanssikriisin jälkeen, että ”täysin vastuuttoman ja tietämättömän” miehen valinta Yhdysvaltojen presidentiksi on huono uutinen.

Hyvää huomenta, maailma on muuttunut

Donald Trump USA president

Amerikkalaisten 45 presidentti Donald Trump.

Toisen kerran tänä vuonna maailma saa herätä ajatellen, että näkee vielä unta. Ensin britit päättivät kesällä erota Euroopan unionista. Nyt amerikkalaiset valitsivat presidentikseen Donald Trumpin.

HYVÄÄ huomenta. Toisen kerran tänä vuonna maailma saa herätä ajatellen, että näkee vielä unta. Ensin britit päättivät kesällä erota Euroopan unionista. Nyt amerikkalaiset valitsivat presidentikseen Donald Trumpin.

Ei olisi uskonut. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aina hurja jännitysnäytelmä kuin suoraan jännityskirjailija Stephen Kingin kynästä. Siitä huolimatta melkein kaikki kuvittelivat, että Hillary Clinton voittaisi lopulta niukasti Donald Trumpin. Niin uskoin itsekin.

VAALIKAMPANJAN viimeisinä päivinä Clintonilla oli mielipidekyselyissä parin prosentin etumatka. Useimmat luottivat myös demokraattien kokeneeseen vaalikoneistoon. Kun FBI vielä ilmoitti kaksi päivää ennen vaaleja, ettei se aio ajaa syytteitä Clintonin sähköpostijutussa, tuuli tuntui kääntyneen Clintonin taakse.

Demokraatit eivät tunnusta tappiotaan – ”Menkää kotiin nukkumaan”

Demokraattien presidenttiehdokas ei aio tunnustaa tappiotaan vaali-iltana.

Ulkopuolisten näkemysten mukaan Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain 45. presidentiksi on käytännössä varma, kun viimeisetkin vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet.

Demokraattinen puolue ja heidän presidenttiehdokkaansa Hillary Clinton ovat eri mieltä. Puolueen kampanjapäällikkö John Podesta ilmestyi vaalivalvojaisten lavalle ja ilmoitti, ettei entinen ulkoministeri aio puhua kannattajilleen tänään. Hän ei siis aio myöntää tappiotaan.

”Olemme niin paljon Venäjää vahvempia, jos …”

Euroopan komission kakkospomo Frans Timmermans vaatii EU-maita yhdistämään voimansa. ”Ihmiset ovat kurkkuaan myöten täynnä valtaapitäviä.”

VOI veljet, kun vain osaisimme Euroopan unionissa pitää yhtä!

”Olemme niin paljon Venäjää vahvempia, jos päätämme olla sitä. Mutta meidän on pysyttävä yhtenäisinä.”

Näin toteaa Euroopan komission toiseksi vaikutusvaltaisin jäsen, ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hänen mukaansa EU-maiden suuri ongelma on, että ne eivät osaa nähdä Venäjän muodostamaa uhkaa yhteisenä ongelmana. Ja niinpä Venäjä onnistuu – strategiaansa noudattaen – lyömään railoja unionin muutenkin riitaisten jäsenmaiden välille.

Latinot rakentavat muuria Trumpin eteen – ”Kyllä vaan, latinot äänestävät. Ja voit arvata, ketä!”

Donald Trumpilla ei ole paljon kannattajia vanhoilla kotikulmillaan. Ilkeät puheet ovat ärsyttäneet maahanmuuttajat joukolla uurnille.

YHDYSVALTAIN vaalipäivä on alkanut New Yorkissa aurinkoisena. Antonio Guzman rappaa tiilitalon seinää Jamaica Estatesin pientaloalueella. Naapurissa on Donald Trumpin vanhempien kotitalo, joka erottuu Midland Parkwayn muista rakennuksista neljällä kreikkalaistyylisellä pylväällä.

”Mitäs kuvittelet, että minä siitä miehestä ajattelen”, Guzman murahtaa edes keskeyttämättä laastin levitystä.

”Näytänkö minä muka joltain raiskaajalta tai huumekauppiaalta, mitä!”

Guzman muutti Meksikosta Yhdysvaltoihin 32 vuotta sitten. Hän on silmin nähden vaikeaa edes puhua siitä, miten syvästi Trumpin puheet meksikolaisista raiskaajista ja huumekauppiaista ovat häntä loukanneet.

”Trump on parempi vaihtoehto” – Suomalaisasiantuntija: Hillary Clinton olisi täysin kädetön

Yleisestä pelottelusta ja katastrofien maalailusta huolimatta Donald Trump tulisi todennäköisesti olemaan melko tavanomainen republikaanipresidentti – ja mahdollisesti toimintakykyisempi Yhdysvaltain johtaja kuin demokraattien ehdokas Hillary Clinton. Näin uskoo Amerikan konservatiiviseen puoleen perehtynyt tutkija, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti Markku Ruotsila Uuden Suomen haastattelussa.

Ruotsilan arvio perustuu Trumpin aiempiin näyttöihin eli tämän uraan bisneksessä. Ruotsilan mukaansa olennaista on, ettei johtopäätöksiä tehdä vaalipuheiden perusteella, vaan sen, miten Trump on toiminut pääurallaan.

Hänellä on koko ajan ollut [liike-elämässä] se periaate, kuten aiemmilla republikaanipresidenteilläkin, että valitaan kunkin alueen asiantuntijat, annetaan heille hyvin yleiset ohjeistukset, ja he laativat sitten tarkat suunnitelmat. Tällä tavalla Trump on toiminut liike-elämässä. Miksi oletettaisiin, että hän ei toimisi presidenttinä samalla tavalla? Ruotsila kysyy.

Ruotsin ongelmalähiöt huomattu Suomessakin: ”Maahantulijoille opetettava suomalainen käyttäytymistapa”

Suomen viranomaiset pohtivat keinoja estää eristäytyneiden, viranomaisten toiminnan kannalta hankalien asuinalueiden syntymistä Suomeen. Turvapaikkailmiö on havahduttanut poliisi- ja maahanmuuttoviranomaiset joidenkin tulijoiden kantaväestöstä eriävään viranomaissuhteeseen, jonka parantamiseksi tehdään jo töitä.

Sisäministeriön poliisiosaston päällikkö, ylijohtaja Kauko Aaltomaa kertoo Uudelle Suomelle, että hälytystehtävien uudenlaiset riskit ja vaatimukset ovat näkyneet erityisesti vastaanottokeskuksissa, joista osa tosin on tilanteen rauhoituttua jo suljettukin. Jossain määrin konfliktit ovat läikkyneet myös julkisille paikoille.

Siellä [vastaanottokeskuksissa] on suuri joukko yleensä nuoria miehiä, joilla on sisäisiä vastakkainasetteluita. Nämä hälytystehtävät ovat luonteeltaan sellaisia, että poliisi joutuu niihin menemään kohtuullisen isolla voimalla ja käyttämään resursseja – se ei ole se perinteinen tapa, miten Suomessa on tarvinnut toimia, Aaltomaa kertoo vastaanottokeskusten konflikteista.

Ne ovat laajuudeltaan ja vastakkainasettelultaan sellaisia ne tilanteet, ettei tällaisia ole Suomessa juuri aiemmin ollut.

Hallitus alkaa siirtää Suomea sähköautoihin ja suosii biopolttoainetehtaita liikennepäästöjen leikkaamiseksi

Hallitus rakentaa uutta kansallista energia- ja ilmastostrategiaa massiivisen yhteiskunnan tukijärjestelmän varaan. Sillä Suomi siirtyisi vuoteen 2030 mennessä sähköautojen aikakaudelle ja saisi jopa kymmenisen uutta biopolttoainelaitosta ympäri maata.

Vuoteen 2030 kaavailluilla suursatsauksilla hallitus haluaa siirtää Suomen sähköautojen aikakaudelle. Hallitus haluaa myös valjastaa metsävarat tehokäyttöön biopolttoaineen tuotantoa roimasti lisäämällä.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) johdolla kirjoitetussa esityksessä kaavaillaankin HS:n tietojen mukaan sähköautoilun selvää lisäystä eritoten työmatka- ja kaupunkiliikenteessä.

YDINVOIMASTA ei luonnos puhuisi mitään. Selitys on, että ei tarvitse. Sähkönsaannin turvaa jo rakenteilla oleva Olkiluoto kolmonen. Lisäksi Fennovoiman hanke on työn alla.

Napinaa herättää myös aikataulu, jolla Suomi siirtyisi sähköautoihin. Sitä pidetään epärealistisena. Sähköautojen määrä on vielä olematon, latauspisteet puuttuvat, eivätkä kuluttajat luovu bensa-autoista ilman suurta tukea.

Kehäkettu vastaan räyhähenki – HS:n kirjeenvaihtaja arvioi, miten tuleva presidentti johtaisi maailman ainoaa supervaltaa

Yhdysvaltalaiset valitsevat kahdesta ehdokkaasta, joilla on hyvin erilainen käsitys USA:n paikasta maailmassa. Heidän valintansa vaikuttaa koko maailmaan.

YHDYSVALTAIN presidentinvaaleissa ei ole koskaan kysymys vain Yhdysvalloista. Maailman ainoan supervallan johtajan päätökset vaikuttavat koko maailman talouteen ja turvallisuuteen. Tällä kertaa pelissä on paljon myös Suomella.

Vastakkain ovat kaksi ehdokasta, joilla on hyvin erilainen käsitys Yhdysvaltain paikasta maailmassa. Demokraatti Hillary Clinton edustaisi ennakoitavaa jatkuvuutta presidentti Barack Obaman jälkeen, mutta hänet haastettaisiin kotimaassa heti.

Republikaani Donald Trumpin valinta merkitsisi arvaamattomia ja mahdollisesti radikaaleja muutoksia Yhdysvaltain kansainvälisiin sitoumuksiin ja poliittiseen ilmapiiriin. On varauduttava vaihtoehtoon, että maailman johtava demokratia kääntyisi autoritäärisempään suuntaan.

Historiassa on saranakohtia, joissa ovet aukeavat tai paukahtavat ainakin hetkeksi kiinni. Tiistain vaalit ovat tällainen sarana.

Perussuomalaiset: ”Lattioilla nököttävien esineiden pällistely” ei ole tarpeista tärkein

Helsingin suurista puolueista kokoomus ja vihreät näkevät uudessa Guggenheim-ehdotuksessa myönteistä. Sdp:n mukaan muutokset ovat ”silmänlumetta”.

TAIPALE on profiloitunut Guggenheim-hankkeen vastustajana. Hän ei näe museota sen enempää taidepoliittisesti kuin taloudellisesti kannattavana Helsingille. Onko Guggenheim demarille ideologisesti vaikea?

”Ei todellakaan. Olen asunut New Yorkissa ja käynyt Guggenheim-museossa. Helsinki ansaitsisi jotakin parempaa. Guggenheim on vanhanaikainen”, Taipale sanoi.

HELSINGIN valtuuston viidenneksi suurimman puolueen perussuomalaisten ryhmäjohtajan Mika Raatikaisen kanta on selkeä:

”Syynä on taloustilanne ja Maslow’n tarvehierarkiateorian syvällinen tuntemus: ensin tyydytettävä akuutit tarpeet, kuten ruoka, juoma, lämpö jne., ja viimeisenä niin sanotut korkeamman tason henkiset tarpeet eli seinille ripustettujen kuvien katselu tai lattioilla nököttävien esineiden pällistely.”

SDP nousi selkeästi suosituimmaksi vanhusten puolueeksi

Yli 70 prosenttia SDP:n kannatajista on yli 50 vuotiaita

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 433 ihmistä, joista puoluekantansa kertoi 1 430. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,1 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Hallitus aikoo tehdä Suomesta ensimmäisen valtion, joka kieltää lailla kivihiilen käytön – ”Se olisi naisten äänioikeuteen verrattava linjaus”

HALLITUS suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön energiantuotannossa vuoden 2030 jälkeen. Linjaus sisältyy valmisteilla olevaan energia- ja ilmastostrategiaan, joka esitellään eduskunnalle marraskuun lopussa.

”Strategiassa hyvin selvästi linjataan se, että kivihiilen käyttö lopetetaan ja mahdollisesti jopa lailla kielletään vuoden 2030 jälkeen”, sanoo strategian valmistelua johtava elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

Kivihiili on erityisen saastuttava energialähde, jonka käyttöä pyritään vähentämään globaalisti. Muutkin maat ovat linjanneet pyrkivänsä täysin eroon kivihiilen käytöstä, mutta jos hallituksen aikeet toteutuvat, Suomesta tulisi tiettävästi ensimmäinen valtio, joka lailla kieltää kivihiilen käytön. Aiemmin vastaavia päätöksiä on tehty paikallistasolla muun muassa Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja Ontarion provinssissa Kanadassa.

Presidentti Niinistö: Syytä pohtia, myönnetäänkö kaksoiskansalaisuuksia kaikkien maiden kansalaisille

SUOMEN olisi hyvä keskustella kaksoiskansalaisuuden rajoittamisesta ainakin joillekin kansalaisuuksille, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tiistaina.

”Me myönnämme kaksoiskansalaisuuden kaikille, mutta Euroopassa on useita maita, jotka myöntävät kaksoiskansalaisuuden vain ihmisille, jotka tulevat sellaisista maista, jotka myös myöntävät kaksoiskansalaisuuksia”, Niinistö sanoi presidentinlinnassa yhteisessä tiedotustilaisuudessa Latvian presidentin Raimonds Vējoniksen kanssa.

KAKSOISKANSALAISUUS nousi tiistaina esiin, kun Iltalehti uutisoi Suojelupoliisin eli Supon lausunnosta eduskunnan hallintovaliokunnalle.

Supo epäilee: Venäjä ostanut Suomesta kiinteistöjä sotilailleen

Suojelupoliisi epäilee, että ulkomaalaisten Suomesta ostamia kiinteistöjä saatetaan käyttää tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina.

Supo on toimittanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa todetaan, että jatkuvasti havaitaan toimenpiteitä, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen. Käytännössä tarkoitetaan Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja. Rakennuksia voidaan Supon mukaan käyttää myös kriisitilanteessa liikenneväylien sulkemisessa.

Suomessa on paljon ulkomaisia agentteja.

Supon mukaan väkilukuun suhteutettuna Suomeen pysyvästi sijoitettujen tiedustelu-upseereiden määrä on "yksi suurimmista länsimaissa".

Tuhannet virkamiehet saattavat pian joutua tekemään tiliä ulkomaisista yhteyksistään – taustalla ”kansallinen turvallisuus”

Lakiluonnoksen mukaan kaksoiskansalaisilta viedään mahdollisuus hakeutua kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeisiin valtion virkoihin.

VALTION virkamiesten kaksoiskansalaisuutta rajoittavan lakimuutoksen valmistelu on osoittautunut ennakoitua hankalammaksi. Hallituksen tarkoituksena oli alun perin saada lakiesitys eduskuntaan tänä syksynä, mutta se on siirtymässä ensi vuoden puolelle.

Lainmuutoksen tavoitteena on ehkäistä toimintaa, joka vahingoittaa Suomen kansallista etua, kuten yleistä turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita. Tavoitteeseen pyritään estämällä sellaiset virkanimitykset, joihin voi liittyä lojaliteetti- tai luotettavuusriskejä muihin valtioihin.

Nyt sataa kakkaa Tuomas Enbuskelle Naisasialiitto Unionilta

Naisasia Unioni

Naisasialiitto Unioni Feminismiä vuodesta 1892. Feminism since the 1892 suffragettes. @Naisunioni

Enbusken kolumni: Kaikki feministit eivät ole lääppijöitä

”Olen erittäin kiinnostunut sinusta. Seksuaalisesti”. “Lähde hotellihuoneeseeni” Seison suomalaisen pikkukaupungin torilla. Olemme olleet samassa puhetilaisuudessa feministijärjestön johtohahmon kanssa.

Työnteon jälkeen hän on pyytänyt minua bisselle. Juomme 3-4 olutta. Koska kyse on kuuluisasta feminististä, joka esiintyy usein mediassa aggressiivisesti, en edes harkitse kaksimielisiä vitsejä. Puhumme niitä näitä politiikasta ja töistä. Meillä on hauskaa. Kotimatkalla alkaa ahdistelu. Kun en suostu lähtemään hotellihuoneeseen, alkaa humalainen marmatus siitä, eikö nainen ole tarpeeksi viehättävä. Oloni on suunnilleen yhtä vaivaantunut kuin Juha Sipilällä teknoreiveissä.

Vuosia sitten: olen viinanhuuruisilla firman jatkoilla. Eräs toinen tunnettu feministi istuu vieressäni. Täysin yllättäen hän alkaa suudella. Tunnen ällötystä, mutta samaan aikaan sääliä. Koetan vaihtaa puheenaihetta. Kun torjun naisen, hän suutelee niin voimakkaasti, että joudun työntämään hänet pois. Totta kai ymmärrän, ettei fyysinen uhka ole yhtä suuri miehelle kuin naiselle, mutta silti tilanne ahdistaa. Se ahdistaa vielä vuosien jälkeenkin. Hassuinta on, että juuri sama ahdistelija haukkui minut juuri muutama viikko sitten kolumnini takia Facebook-sivullaan sovinistiksi.

FBI-johtajalle kovaa palautetta: Ennennäkemätöntä suosimista 11 päivää ennen vaaleja – ”Pimitit Trumpin ja Putinin suhteet”

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey saa kovaa kritiikkiä puolueelliseksi katsotusta toiminnastaan sähköpostitutkinnan paljastamisessa.

Comey yllätti ilmoittamalla kongressille perjantaina, että FBI on aloittanut uuden tutkinnan, joka kytkeytyy demokraattiehdokas Hillary Clintonin ulkoministeriajan sähköposteihin. Epämääräinen ilmoitus on jättipotti republikaanien ehdokkaalle, altavastaaja Donald Trumpille, sillä vaaleihin on alle kaksi viikkoa aikaa.

Yhdysvaltain senaatin demokraattijohtaja Harry Reid katsoo, että Comey pyrkii auttamaan toista puoluetta toisen kustannuksella. Vaaleihin vaikuttaminen on kiellettyä Yhdysvaltain viranomaisilta.

Muun muassa BBC nostaa esiin Reidin väittävän, että Comey on samaan aikaan pimittänyt ”räjähdysaltista informaatiota Donald Trumpin sekä hänen neuvonantajiensa läheisistä suhteista Venäjän hallitukseen”.

Savuttelu työpaikoilla jäämässä historiaan – Tupakoiva työntekijä maksaa työnantajalle keskimäärin 2000 euroa vuodessa

Yli 97 prosenttia Manner-Suomen kunnista on kieltänyt tai kieltämässä työajalla tupakoinnin.

JO 250 kuntaa Manner-Suomessa on tehnyt savuttomuuspäätöksen. Päätös tarkoittaa muun muassa sitä, että kunnan työntekijöiltä on kielletty tupakointi työaikana lukuun ottamatta lakisääteisiä ja työehtosopimuksiin kirjattuja taukoja.

Tupakointi työpaikoilla kiellettiin vuonna 1995. Erilliset tupakointitilat kuitenkin sallittiin. Elokuussa voimaan tullut uusi tupakkalaki vaatii, että näiden tilojen ilmanvaihdon tulee olla täysin erillinen. Laki on tehnyt useimmista vanhoista tupakointitiloista laittomia.

40 kunnassa savuttomuuteen ollaan siirtymässä. Tupakkalakia tiukemman linjan työntekijöiden sauhutteluun on siis ottanut tai ottamassa yli 97 prosenttia Manner-Suomen kunnista.

”Ja niillä, jotka eivät polta, pitää olla oikeus siihen, ettei työpaikalla haise rööki”, Stenius toteaa.

Uuden tupakkalain tavoitteena on, että Suomi on ”savuton” vuoteen 2030 eli alle viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin.

Vladimir Putin: Läntinen maailmanjärjestys sorsii Venäjää

Venäjän presidentin mielestä Nato on kylmän sodan rakenne.

Vapaakauppa uhrataan ja maat käyttävät pakotteita poliittisen painostuksen keinona, ohittaen WTO:n ja yrittäen muodostaa suljettuja kaupallisia liittoja, joilla on tiukat säännöt ja esteet, joiden pääasialliset hyötyjät ovat heidän omat monikansalliset yhtiönsä, Vladimir Putin totesi Valdai-klubin kokouksen viimeisessä istunnossa.

Samanaikaisesti jotkut kumppaneistamme eivät osoita mitään halua ratkaista oikeita kansainvälisiä ongelmia, Putin sanoi.

Mitään sopeutumista ei tapahdu Naton kaltaisissa kylmän sodan aikaan perustetuissa organisaatioissa, joiden ohi aika on tänä päivänä jo selvästi ajanut, presidentti jatkoi.

Hän totesi myös, että ”Etyjistä yritetään jatkuvasti tehdä jonkun ulkopoliittisia intressejä palveleva elin”. Etyj on pyrkinyt valvomaan Ukrainan rauhanprosessia. Sen tarkkailijat ovat toisinaan raportoineet separatisteille ja Venäjälle kielteisiä tietoja Itä-Ukrainan tapahtumista.

Vladimir Putin sanoi “heidän” jatkavan uhkien suoltamista.

Kuvitteellisten ja myyttisten uhkien kuten ”Venäjän sotilaallinen uhka”. Tämä on tuottoisaa bisnestä, jota voidaan käyttää uuden rahan pumppaamiseen puolustusbudjetteihin kotona, liittolaisten taivuttamiseen yhden supervallan tahtoon, Naton laajentamiseen ja sen rakenteiden, joukkojen ja aseiden tuomiseen lähemmäs rajojamme.

”Ovatko parhaatkin eläkkeet niin pyhiä, ettei niihin voi ikinä koskea?” – Eläkelupauksen rikkomista väläytetään Suomessa

Eläkelupauksen koskemattomuuden murtamista tulisi harkita Suomessa, esitetään uutuuskirjassa Eläketurma

Työeläketurvan yhteistyöelimessä eli Eläketurvakeskuksessa ajatukseen eläkkeiden leikkaamisesta suhtaudutaan epäilevästi.

Toimittajakaksikko Teemu Muhonen ja Jari Hanska käy kirjassaan läpi eläkejärjestelmää, jonka edut ja maksutaakka kohdistuvat eri tavoin eri sukupolviin. Tuoreiden eläkeläissukupolvien aiempaa suurempien eläkkeiden maksutaakka on heidän mukaansa nousemassa kohtuuttomaksi nuorille, joiden tulokehitys on samaan aikaan huono. Tämän vuoksi nyt olisi aika pohtia, kuinka vaarallinen tie eläkelupauksen rikkominen lopulta olisi verrattuna nykytilanteen jatkumiseen, kaksikko esittää.

Pasi Käyhkö: Lähes sama juttu jo toiseen kertaan kuluvan vuorokauden aikana? Olen ansainnut yli 3 tonnin eläkkeeni ja pulinat pois. Kyllä eläkekassojen rahat riittävät.

Teuvo Valkonen: Jännä ottelu Kiljunen vastaan Muhonen/Hanska. Indeksin palauttamisen vai eläkeleikkauksen puolesta? Seuraan tarkasti, kumman puolella ketkä ja minkä puolueen edustajat ovat. Silmällä pitäen tulevia vaaleja. Toivoisin runsasta osanottoa eläkeläisten keskuudessa.

Tarja Laaksoo: Kukahan ne satojen miljardien eläkerahastot on maksanut, elleivät kohta eläkeikää lähestyvät ja toki suurelta osin myös tällä hetkellä eläkkeellä olevat, tosin kansaneläkehän tuli Suomeen vasta 1962 ja eläkerahastot siitä huomattavasti myöhemmin (en nyt muista tarkkaan mutta eikö ne tulleet 1990-luvun alkupuolella). Joka tapauksessa nämä pidempään töissä olevat ovat maksaneet eläkemaksuja huomattavasti enemmän kuin mitä niitä on aiemmin tarvittu - omaa eläkettään. Nyt ilmoitetaan, että ei teille teidän omia vakuutusrahojanne tarvitse palauttaa, ne pitää jättää kasvattamaan ja kasvattamaan eläkerahastoja tulevia sukupolvia varten, vaikka hekin maksavat omia tulevia eläkkeitään omista palkoistaan, eivät nykyisten eläkeläisten eläkkeitä.

Markus Vuorivirta: Nämä kaikki höpötykset perustuvat siihen teoriaan mitä pakolais-asioissakin, eli oletetaan, että raha tulee jostain "rahastosta", olkoot se vaikka valtion budjetti, kaupungin budjetti tai eläkerahasto. Tämän jälkeen alkaa tyhjä kohina kaikessa tässä keskustelussa. Unohdetaan ihan täysin, että ei se raha mene minnekään tyhjään mustaan aukkoon. Raha myös käytetään johonkin. Se on kiertävä suure. Samasta syystä kun katsantokanta on mitä on ja keskustelun taso on mitä on, ainoana keinona kaikkeen tuntuu olevan tulojen leikkaus. Köyhiltä kaikki pois ja rikkailta kaikki pois. Ymmärtämättä, että se leikkaaminen ei kohdistu vain leikattavaan tahoon. Tässä nimenomaisessa keskustelussa eläkeläisiin.

Työeläkelupauksen heikentämistä väläytti aiemmin tänä vuonna myös työeläkevakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman. Tällöin muun muassa keskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n eläkeasiantuntijat asettuivat vastustamaan avausta ja puolustivat nykyisin järjestelmän toimivuutta.

[ Populistisia kapea-alaisia näkökantoja nuorisolla, (ei koske yllä olevia kommentteja), joita some kommentointi ruokkii. Jos työllisyys pysyy kohtuullisena kaikki kustannukset tulevat hoidettua. ]

Venäjän huippumodernit sotalaivat saapuivat Itämerelle – alusten lähestymistä on seurattu sosiaalisessa mediassa jo viikkoja

MIHIN ovat matkalla kaksi Välimerellä ja Atlantilla nähtyä venäläistä taistelualusta? Siirtääkö Venäjä Mustaltamereltä huippumoderneja sotalaivoja Itämerelle? Ja miksi?

Tarkkailijat ovat epäilleet, että Venäjä yrittää kaikessa hiljaisuudessa siirtää lisää sotalaivoja Kaliningradiin. Alukset ovat Itämerellä myös täysin uutta tyyppiä.

KRIMIN Sevastopolista mystiselle matkalleen lähteneet taistelualukset ovat nimeltään Zeleni Dol ja Serpuhov. Ne ovat aivan uudenkarheita, sillä Venäjän Mustanmeren laivasto otti ne käyttöönsä vasta viime joulukuussa.

Eri lähteiden mukaan Venäjä suunnittelee rakentavansa samanlaisia häiveominaisuuksin varustettuja korvetteja 6–10 kappaletta vuoteen 2019 mennessä. Laivojen rakenteissa on käytetty muun muassa hiilikuitukomposiitteja.

Miksi Venäjä ei siirtänyt laivoja Itämerelle Volgaa pitkin?

Kaksi venäläisalusta kiersi lokakuun aikana Euroopan. Nyt ne on havaittu Itämerellä. Lyhyempi reitti olisi olisi ollut myös turvallisempi, kuvailee asejärjestelmien asiantuntija.

Alukset on suunniteltu siten, että ne voidaan siirtää Kaspianmeren ja Mustanmeren välisiä kanavia pitkin, Donin ja Volgan suistoa pitkin, Pulkki kuvailee.

Bujan M -luokan aluksista voidaan ampua esimerkiksi risteilyohjuksia. Venäläiset ovat ampuneet niitä Välimerellä ja Kaspianmerellä olleilta aluksiltaan Syyriassa olevia maakohteita vastaan.

Trump: Clintonin ulkopolitiikka johtaisi kolmanteen maailmansotaan

REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Donald Trump sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersille, että hänen vastaehdokkaansa demokraattien Hillary Clintonin Syyria-suunnitelma ”johtaisi kolmanteen maailmansotaan”. Clinton kannattaa Syyriaan lentokieltoalueita, ja tämä voisi Trumpin varoittelun mukaan johtaa mahdolliseen konfliktiin ydinasevaltio Venäjän kanssa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneessä haastattelussa Trump sanoi, että hänen mielestään Yhdysvaltojen ei ole syytä keskittyä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin syrjäyttämiseen, vaan islamistisen äärijärjestö Isisin kukistamiseen. Venäjä tukee al-Assadia.

CLINTONIN kampanjakoneisto sivuutti Trumpin kritiikin pelotteluna, mutta piikitteli samalla kansallisen turvallisuuden asiantuntijoiden epäilleen Trumpin sopivuutta ylipäälliköksi.

Lahden dopingskandaali teki suomalaisista kyynisiä

Therese Johaugin dopingkäry oli norjalaisille järkytys. Siitä huolimatta he riensivät joukolla hänen tuekseen.

Olisiko täällä Norjan hiihtoliiton toimistolla pomoja paikalla? Olisi paljon kysymyksiä puheenjohtaja Erik Röstelle ja joukkueenjohtaja Vidar Löfshusille.

Ei tänne ilkkumaan ole tultu, mutta muutamaan asialliseen kysymykseen olisi reilua saada vastaus.

Esimerkiksi näihin: Miksi Norjan kirkkaimmat hiihtotähdet Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby ovat jääneet lyhyen ajan sisällä kiinni dopingista? Onko Johaugin kertomus rohtuneisiin huuliin levitetystä huulirasvasta johtajien mielestä uskottava? Miten on mahdollista, ettei Johaugia heti pantu kilpailukieltoon? Miksi Sundbyn käryä peiteltiin puolitoista vuotta? Ja onko kaiken taustalla laajempi dopingkulttuuri?

VIEREISESSÄ RAPUSSA pitää majaansa Norjan olympiakomitea. Sen pääsihteerille Inge Andersenillekin on haastattelupyyntö vetämässä. Andersen nimittäin onnistui tammikuussa siinä, missä norjalaiset ovat hiihdon lisäksi hyviä: moralisoinnissa.

Andersen tuohtui, kun hän näki, että suomalaishiihtäjät käyttivät palautumista edistäviä happinaamareita. Suivaantuneena Andersen kirjoitti Norjan yleisradion NRK:n nettisivuille tekstin, jossa hän syytti suomalaisia huijareiksi ja muistutti Lahden dopingskandaalista. Norjan olympiakomitea käännätti tekstin suomeksi, ja se julkaistiin tammikuussa myös Helsingin Sanomissa.

Maa, joka voitti veridopingilla, on siis valmis käyttämään uutta, keinotekoista apuvälinettä. Eivätkö he ole oppineet mitään? Andersen ruoski.

Hän kehotti suomalaisia ottamaan mallia Norjasta: Norjan nykyinen paikka kansainvälisessä maastohiihdossa perustuu toimintamalliin, jonka keskeisiä arvoja ovat olleet rehellisyys ja puhtaus.

Nyt olisi mukava kuulla, vieläkö hän on samaa mieltä. Vai onko Norjassakin keskusjohtoinen dopingjärjestelmä? :)

Tilisiirrot mullistuvat: Raha siirtyy pian kännykkänumerolla tililtä toiselle muutamassa sekunnissa

Pankit ovat valmistelleet palvelua kaikessa hiljaisuudessa pankkiautomaatteja pyörittävän Automatian piirissä.

PANKKIEN välisten tilisiirtojen nopeus on mullistumassa. Ensi maaliskuun alusta alkaen raha siirtyy tililtä toiselle ilman viivettä ja pelkän kännykkänumeron perusteella. Siirto kestää pankkien luomassa uudessa järjestelmässä vain sekunteja.

Tähän asti tilisiirto on tullut perille toisen pankin tilille vasta seuraavana pankkipäivänä. Rahan matka on siis voinut kestää jopa useita päiviä, jos väliin on osunut viikonvaihde tai pyhiä.

PIKASIIRTOA käytetään pankkien mobiilisovelluksilla tai erillisellä sovelluksella. Järjestelmä perustuu Automatian olemassa olevaan tili-infrastruktuuriin, jossa pankkiautomaatit ovat jo nyt reaaliaikaisessa yhteydessä kaikkien pankkien tileihin.

Tupakkalain tiukentamisen seuraus: trokarit jonottavat Venäjälle rämissä matkailuautoissa

Pihit suomalaiset tupakanhakijat yöpyvät matkailuautoissaan Venäjällä, jotta saavat tuoda tupakkaa Suomeen.

Nykyisin Niiralan rajanylityspaikan ylittää entistä useammin asuntoauto tai vaunu. Ilmiö on syntynyt uuden tupakkalain tultua voimaan elokuun puolessa välissä, kertoo Niiralan tulliylitarkastaja Erkki Multamäki.

Syksyn aikana Tohmajärven Niiralassa tullin haaviin on jäänyt aikaisempaa enemmän rajanylittäjiä, jotka yrittävät tuoda maahan yksittäisiä tupakka-askeja.

Sipilän hallitus siunasi sotilaskiväärien kaupat sortovaltio Turkmenistaniin ja Jemenissä sotiviin arabimaihin – Miksi Suomen linja muuttui?

Virallisesti Suomi edistää ulkopolitiikassaan maailmanrauhaa. Silti suomalaisyhtiöt myyvät hallituksen luvalla tarkka-ampujien kivääreitä useille Jemenin sotaan osallistuville arabimaille. Ja toisin kuin aiemmin, nyt hallitus myöntää asevientilupia myös Keski-Aasian julmiin diktatuureihin.

TURKMENISTANILAISET tarkka-ampujat saivat kesäkuussa 2015 rahtilastin kaukaa Suomesta.

Riihimäkeläinen asetehdas Sako oli lähettänyt Turkmenistaniin, yhteen maailman lohduttomimmista diktatuureista, kolme eri kiväärimallia testattavaksi. Turkmenistanin asevoimien ammattilaiset alkoivat mallata, mikä Sakon tarkkuuskivääreistä sopi parhaiten heidän käteensä.

ASEVIENTILUVILLA Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin Sipilän hallitus teki jyrkän linjanmuutoksen. Vielä Jyrki Kataisen pääministerikaudella Suomi katsoi – ja hyvin perustein –, etteivät Keski-Aasian diktatuurit kelpaa sotilasaseiden vientikohteeksi.

Meppi ryöpyttää Juha Sipilän hallitusta: ”Ei ole sydäntä eikä omaatuntoa”

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) arvostelee blogissaan suorin sanoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tuoreita lausuntoja Suomen aseviennistä.

Miten pääministeri voi sanoa, että hallituksen aseidenvientipolitiikassa on ihmisoikeusnäkökulma ykkösasia. Hallituksella ei ole sydäntä eikä omaatuntoa, mikä on näkynyt myös perheiden yhdistämistä koskevissa kysymyksissä. Kansainvälisillä sopimuksillla pyyhitään pöytää, Jaakonsaari vastaa Sipilälle.

Jaakonsaari kertoo omia kokemuksiaan Turkmenistanista, joka on yksi maista, jonne Suomi vie aseita.

Olen käynyt Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa ja tavannut kansalaisjärjestöjä, mutta harva järjestö kuitenkaan uskalsi tulla tuohon Suomen eduskunnan ulkoasianvaliokunnan kutsumaan tapaamiseen. Kaikkialla oli presidentin silmiä ja korvia. Maassa on edelleen hirvittävä, todellinen pelon ilmapiiri.Turkmenistan on yksi maailman synkimmistä dikatuureista, missä ihmisoikeudet ovat nollatasoa. Suomen hallitus vie maahan aseita vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia. Myös Uzbekistaniin vie Suomi aseita. Käänne Suomen aseidenvientipolitiikassa on selkeä, hän sanoo.

Suomalaiset olivat poikkeuksellisen pettyneitä Hobitti-elokuviin, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus

36 000 ihmistä 43 maassa vastasi kyselyyn Hobitti-elokuvista. Suomalaiset olivat poikkeuksellisen pettyneitä. Sama tutkimus tehdään seuraavaksi Game of Thrones-tv-sarjasta. Tuloksena on kuva fantasian roolin muutoksesta 20 vuoden aikana.

FANIT ympäri maailmaa pettyivät vuosina 2012–2014 ilmestyneisiin Hobitti-elokuviin. Erityisen paljon pettyivät suomalaiset fanit.

Tällaisia tuloksia saatiin vuonna 2014 käynnistetystä poikkeuksellisen suuresta kyselytutkimuksesta. The World Hobbit Projectissa yli 36 000 vastaajaa 46 maasta kertoi mielipiteistään J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvasta, Peter Jacksonin ohjaamasta elokuvatrilogiasta. Suomessa vastaajia oli yli 1 600.

TUTKIMUSTA johtanut professori Martin Barker Aberystwythin yliopistosta Walesista kertoi tutkimuksen tuloksista Jyväskylässä viime viikolla pidetyssä seminaarissa.

”1950-luvulta lähtien on levinnyt käsitys siitä, millainen Tolkienin maailma on. Sormusten herra -elokuvissa käytettiin jo olemassa olevia kuvia ja materiaalia. Fanit tunnistivat ne”, Hirsjärvi sanoo. ”Hobitti taas on teoksena hyvin erilainen, pieni lastenkirja. Se muutettiin isoksi toimintatrilogiaksi. Tähän petyttiin.”

Microsoftin tuki sakkaa, puheluihin ei vastata

SATU alkoi soitella Microsoftille virka-ajan alettua maanantaina, mutta soitot päättyvät nauhoitteeseen, jossa valitellaan ruuhkaa tai ohjataan hakemaan tukea nettisivuilta. Tämän jälkeen Satu laajensi soittelua muihin Microsoftin puhelinnumeroihin, samalla tavoin tuloksetta.

On uskomatonta, miten firmaan ei saa puhelinyhteyttä. Ei voi vaatia, että ihmiset osaisivat ratkaista ongelman nettisivujen perusteella. Ja jos netti on pimeänä, miten sinne nettisivuille edes pääsee? Satu ihmettelee.

Satu kertoo kantavansa huolta siitä, saavatko ihmiset enää asiakaspalvelua tuotteilleen. Hänen mukaansa ihmisten on alettava pitää puolensa saadakseen palvelua puhelimitse ja mieluummin terminologiaa tuntemattomana myös omalla äidinkielellään.

Kuluttaja-asiamies painottaa, että yrityksen on käsiteltävä asiakkaiden kyselyt ja valitukset kohtuullisessa ajassa. Asiakkaille olisi hyvä kertoa arvio käsittelyn aikataulusta ja pitää heidät ajan tasalla asian etenemisestä.

”Lelusalakuljettaja” Rami Adhamin liian uskomaton tarina – Epäselvyyksiä Syyrian orpolapsien auttamisessa ja tekaistuja kertomuksia urotöistä

”Aleppon lelusalakuljettaja” Rami Adham on saanut maineen suurena hyväntekijänä. HS:n selvityksen mukaan Adham on kuitenkin johtanut ihmisiä harhaan. Myös orpolasten tukihankkeessa on useita epäselvyyksiä. Adham kiistää väitteet.

TARINA kuulostaa lähes uskomattomalta: suomensyyrialainen suurperheen isä vaarantaa toistuvasti henkensä kuljettaakseen leluja ja avustuksia pommitusten kohteena olevaan Aleppon kaupunkiin. Hän kulkee vuorten yli jalan ja ryömii mutaisia mäkiä yön pimeyden turvin.

Suomessa Adhamin koskettavaa tarinaa on kerrottu useasti kaikissa tärkeimmissä tiedotusvälineissä, myös Helsingin Sanomissa. Hän esiintyy viihdetähtien ja poliitikkojen kanssa. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Adhamin järjestämän taidehuutokaupan suojelijana.

HS:n haltuunsa saamista Whatsapp-keskusteluista ja ääniviesteistä käy ilmi, että Rami Adham ja hänen entinen apurinsa Sami Meshaal suunnittelivat tarinan loukkaantumisesta yksityiskohtaisesti myydäkseen sen Suomessa suurelle yleisölle. Äänitallenteilla kuuluu Adhamin ääni. Osa viesteistä on lähetetty hänen suomalaisesta numerostaan ja osa turkkilaisesta liittymästä. HS on selvittänyt viestien aitouden it-asiantuntijan avulla.

Meshaal antoi puhelimestaan löytyvän keskustelumateriaalin HS:lle, koska kokee Adhamin käyttäneen häntä hyväksi. Hän sanoo auttaneensa Adhamia, koska tämä lupasi auttaa Meshaalin tytärtä pääsemään leikkaukseen Suomessa. Käsileikkauksen maksoi lopulta helsinkiläinen klinikka.

”Adham vakuutti minut ja muut siitä, että jos autamme häntä, ihmiset lahjoittavat orvoille enemmän rahaa”, Meshaal sanoo HS:lle.

”Suomi rakentaa minulle patsaan ja kaikki itkevät”

Ja noin vain Suomi rakentaa minulle patsaan Helsinkiin, ja kaikki itkevät, Adham miettii median reaktioita.

Adham saa Helsingin Sanomien mukaan kritiikkiä myös syyrialaiselta orpolasten tukiprojektilta, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä. Projektin johtajan mukaan heille ei ole tullut Adhamilta tukirahaa niin paljon kuin Suomi-Syyria-järjestö on kertonut lähettävänsä. Tämän vuoksi yhteistyö Adhamin kanssa on päättynyt.

Maailmankuulu Alepon lelusalakuljettaja valitsi SDP:n

Tuomioja: “Hän on tehnyt esikuvallista työtä”

Ylen USA-kirjeenvaihtajan analyysi: Trumpin paras väittely, Clinton tasaisen varma

Ei kättelyä tälläkään kertaa, Hillary Clinton ja Donald Trump eivät voineet jäädä lavalla kauemmas toisistaan. Katseet tuskin pyyhkäisivät toisiaan. Tässä alku kolmannelle ja viimeiselle tv-tentille, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Fox-uutisten toimittaja Chris Wallace onnistui siinä, missä aiemmissa tenteissä toimittajaparit olivat epäonnistuneet.

Wallace aloitti tiukalla asiakysymyksellä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tehtävästä ja tuomarinimityksestä. Wallace osoitti, että tässä tentissä pysytään tiukasti asiassa, vaaditaan tietämystä eikä huudella väliin.

Asetelma toimi. Ehdokkaiden kannat ja erot etukäteen ilmoitetuista aihealueista tulivat selväksi.

Trump viimeisessä väittelyssä: En välttämättä hyväksy vaalitulosta

Clinton kutsui Trumpia ”Putinin sätkynukeksi”.

REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Donald Trump ei välttämättä hyväksy vaalitulosta, jos hän häviää Yhdysvaltain presidentinvaalit.

”Kerron teille sitten”, Trump sanoi vaalituloksen hyväksymisestä presidenttiehdokkaiden kolmannessa ja viimeisessä vaaliväittelyssä Las Vegasissa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. ”Haluan pitää jännitystä yllä.”

Trump on viime päivinä toistellut, että vaalit varastetaan häneltä. Hän on kehottanut kannattajiaan menemään vähemmistöjen asuinalueille valvomaan, etteivät luvattomat äänestäjät pääse uurnille. Jotkut Trumpin kannattajat ovat jo uhanneet tarttua aseisiin, jos Clinton valitaan.

Kasvatustieteilijä huolestui iPad-lapsista: ”Jotenkin surettava kuvio”

Kasvatustieteen professori Juha T. Hakala on huolissaan lasten lisääntyvästä ruutuajasta.

Hakala käsittelee muun muassa tablettien ja älypuhelinten pakonomaista käyttöä huomenna torstaina julkaistavassa kirjassaan Kohtuuden kirja – näkökulmia ääriyhteiskuntaan (Alma Talent Pro 2016). Hän kertoi pysäyttävän esimerkin perheestä, johon törmäsi junassa.

Heillä oli pieni poika, joka ei ollut varmaan kahtakaan vuotta. He saivat hänet viihtymään siinä. Pieni poika osasi hädin tuskin penkillä istua, niin hänellä oli kädessään iPad. Hän herkeämättä tuijotti vähintään kaksi tuntia sitä iPadia. Hän ei osannut puhua, mutta hän osasi mennä sinne piirrettyjen ohjelmien valikkoon ja valita aina uuden elokuvan täppäämällä sormella.

Vanhuksia suljetaan haalareihin kuin vankeja – ”Ei voi pitää inhimillisenä hoitona”

Hygieniahaalari rajoittaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Vanhusten hygieniahaalarista laki ei sano mitään, vaikka se on samankaltainen kuin vankien haalari.

VANHUSTEN laitoshoidossa käytetään edelleen hygieniahaalareita, jotka estävät vanhusta riisumasta ja käymästä itse vessassa.

Haalari on yleensä pehmeästä kankaasta tehty, mukavantuntuinen vaate, mutta sen vetoketju on selkäpuolella niin, ettei sitä saa puettua tai riisuttua itse. Ainakaan muistisairas vanhus ei tähän pysty.

Hygieniahaalarin käyttöä perustellaan sillä, että osa muistisairaista riisuu vaatteensa ja vaippansa, virtsaa huoneeseensa tai sotkee paikkoja ulosteella. Haalarin käyttö estää tämän, mutta samalla se rajoittaa ihmisen itsemääräämisoikeutta.

Rikkaat kauhovat sosiaalietuudet

Varakkaat vastaanottavat yhteiskunnan tukia enemmän kuin köyhät.

”Veronalaisten sosiaalietuuksien jytky menee hyvätuloisille”, kansanedustaja, tutkija Anna Kontula kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Luokkajako.

”Siinä, missä alle kymppitonnin tuloilla veronalaiset sosiaalietuudet jäävät muutamaan tonniin, suurituloisimpien porukassa keskiarvo on lähes seitsemänkymmentätuhatta.”

Pohjois-Korean ”kuuden tähden luksushotelli” saa asiakkailta täystyrmäyksen: ”Kuin vankila”

Salamyhkäisen Pohjois-Korean pääkaupungissa sijaitsevaa Ryanggang-hotellia kuvaillaan Daily Mailin mukaan jopa kuuden tähden majapaikaksi, jossa asiakkaille luvataan ensiluokkaiset puitteet.

Hotellissa yöpyneet matkailijat eivät kuitenkaan ole kuvauksesta samaa mieltä. TripAdvisor-arvostelupalvelussa julkaistut arviot ovat kaikkea muuta kuin imartelevia.

Arvioissa hotellia kuvaillaan vanhaksi, kylmäksi, likaiseksi ja neuvostotyyliseksi. Asiakkaat kertovat kylmistä suihkuista, kovista sängyistä ja vaatimattomasta ruokatarjoilusta. Hotellin tunnelmaa verrataan vankilaan.

Hotellien lisäksi myöskään Pohjois-Korean lentoyhtiö Air Koryo ei pärjää vertailussa – se on nimittäin rankattu maailman huonoimmaksi lentoyhtiöksi ja yhden tähden arvoiseksi.


Valtataistelu demarileirissä: Timo Harakka haastaa puheenjohtaja Antti Rinteen

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kansanedustaja Timo Harakka (sd) ilmoittaa itsenäisyyspäivän tietämillä lähdöstään Sdp:n puheenjohtajakisaan.

Harakka tituleerasi itseään Supercell-sosialistiksi. Ohjelman katsottiin haastavan Rinteen ja puolueen perinteiset linjaukset, mutta se on saanut myös paljon kiitosta.

Näin ajat tunnelissa

Moronja tunneliallianssin koeajoryhmä on Tampereen kokenein porukka Rantatunnelissa ajamisessa.

Kaikki ryhmäläiset totesivat, että oli kiinnostavaa päästä seuraamaan tunnelin rakentamista läheltä. Ryhmä esimerkiksi vieraili tunnelissa sen eri rakentamisvaiheissa ja lopulta koeajoi tunnelia edestakaisin.

Ryhmäläisten viesti tunneliajoa mahdollisesti arasteleville on, että rohkeasti vaan. Tunnelissa pärjää ihan siinä kuin millä tahansa tiellä, kun katsoo liikennemerkkejä ja opasteita.

Suomen pisimmässä maantietunnelissa nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Raskas liikenne ei saa ohittaa tunnelissa. Hitailla ajoneuvoilla eli esimerkiksi traktoreilla, mopoilla ja polkupyörillä ei ole asiaa tunneliin.

Tunnelissa ajaminen on kuin ajaisi ihan tavallisella tiellä, jossa vain sattuu olemaan seinät ja katto. Ei mitään erityistä tarvitse osata, sanoi yksi ryhmäläinen.

Suomen uunituore biolinja huolettaa – Entä jos kaikki menee pieleen EU:ssa?

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen pitää uskaliaana Suomen hallituksen tuoreen energia- ja ilmastostrategian nojaamista biopolttoaineisiin ja puun käyttöön.

Ihalainen kantaa huolta siitä, kuinka kestävä strategian linjaus puun käytön ja biopolttoaineiden merkittävästä lisäämisestä on tulevaisuuden kannalta.

On rohkeaa nojata näin vahvasti metsien hyödyntämiseen, kun EU-tason linjaukset suomalaisten metsien hiilinielujen laskentatavasta sekä biomassojen kestävyyskriteereistä ovat vielä avoinna. EU:n parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevan esityksen mukaan Suomen metsät sitoisivat hiiltä ilmakehästä huomattavasti vähemmän kuin mitä suomalaisissa laskelmissa on arvioitu. Strategiassa hakkuurajat nostettaisiin lisäksi niin koviksi, että on varauduttava siihen, että tilaa jää myös innovatiivisten korkeamman jalostusarvon puutuotteiden kehittämiseen. Puu ei saisi jäädä vain pääasiassa sellun ja polttoaineen raaka-aineeksi, Ihalainen lausuu tiedotteessaan.

Suomen vähäinen tuki sähköautoilulle ihmetyttää niin ikään, kun samaan aikaan sähköautojen määrä halutaan nostaa vähintään 250 000:een vuoteen 2030 mennessä.

Ville Niinistö suuttui eduskunnassa: "Edustaja ei ole tunnettu pyrkimisestä totuuteen"

Vihreiden puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustajat sanailivat kovalla tavalla.

Eduskunta käsitteli tiistaina valtion talousarvioesityksen täydentämistä. Terrafamen ja hoitajamitoituksen lisäksi kansanedustajia puhuttivat muun muassa koulutusleikkaukset.

Arvoisa puhemies! Olisi hyvä, että kansanedustajat pyrkisivät tässä salissa totuuteen. Edustaja Heinonen ei ole siitä tunnettu, Ville Niinistö sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinonen jatkoi...

Pidän todella asiattomana tätä tyyliä, Ville Niinistö sanoi Heinoselle.

[ Kokoomuksen Ben Zyskowicz huuteli väliin kuten hänellä eduskunnassa tapana on. ]

Nälkämaan kaivos

[ Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojasta on tullut merkittävä asiantuntija alalla kuin alalla. Oli sitten kysessä viestit ulkoavaruudesta tai päivän politiikka. Peukut Eskolle some pöhinän rikastuttamisesta. ]

Minut oli kutsuttu avaamaan Nälkämaan, italiaksi Terrafamen, uusi keskusvedenpuhdistamo. Kävin puhumassa kotiseuturakkaana puolikainuulaisena, ainoana palkkanani pääministeri Juha Sipilän kuuluisaksi tekemä Terrafame-pipo.

Sotkamon kaivoshankkeessa on vuodesta toiseen riittänyt tragediaa ja komediaa. Vaikka entisestä Talvivaarasta on kirjoitettu paljon, enimmäkseen on käynyt kuin Shakespearen Julius Caesar -näytelmässä: paha jätetään eloon ja hyvä haudataan, tai ainakin vaietaan kuoliaaksi. Talvivaara tuskin jää historiaan median hienoimpana hetkenä.

Voisi kuvitella, että Talvivaaran kaivoksen ympäristöhaittojen kuriin saaminen, tuottavan liiketoiminnan alku ja tuhannen työpaikan pelastaminen olisivat hyviä uutisia. Ville Niinistön itkupotkuraivarista päätellen Terrafamen onnistuminen on kuitenkin monelle liian kova pala nieltäväksi. Ja pääministeri menee vielä kehumaan valtion omistamaa laitosta, ennenkuulumatonta härskiyttä!

Paljon järkevämpää olisi tietysti ollut Terrafamen lopettaminen, jonka jälkeen ympäristön suojeleminen olisi vaatinut samat rahat kuin käynnissä pitokin. Mutta olisi sentään voitu varmistua siitä, että veronmaksajien rahoja ei ikinä takaisin saada, eivätkä paikalliset penteleet pääse kaivoksesta elantoaan hankkimaan.

Hysteeriset naissotilaat ympäröivät Kim Jong-unin raketinheitinharjoituksissa

Eräässä harjoitusten jälkeen otetussa kuvassa Kim tervehtii puolestaan satoja ammuntoihin osallistuneita naisia. Heistä useimmat vaikuttavat itkevän hysteerisesti nähdessään johtajan.

[ Itkevät tietty henkensä puolesta. Itkemättä jättäminen olisi ilmeisesti tiennyt kutsua pyövelin haastatteluuun. ]

Pohjois-Korea ilmoitti viikko sitten olevansa ”sodan partaalla” Etelä-Korean kanssa.

Itsetuhoisten avuksi perustettu kriisipuhelin ratkoo nyt parisuhdepulmia – jo miljoona soittajaa päässyt linjoille

PUHELIN soi 182 806 kertaa viime vuonna. Kari Koivula on nostanut luurin tuhansia kertoja.

Hän kuuntelee ihmisten huolia, hätää ja tuskaa pari kertaa kuussa nelisen tuntia kerralla. On tehnyt niin vapaaehtoisesti jo 15 vuotta:

Kriisipuhelin päivystää numerossa
010 195 202 arkisin kello 9–07 ja viikonloppuisin sekä juhlapyhinä kello 15–07.
Apua on tarjolla myös netissä osoitteessa tukinet.net

”Olin kokenut kriisejä ja havainnut, että ystävillä ei ollut aikaa kuunnella”, hän kertoo.

”Huomasin myös, että puhuminen helpotti. Kun oma elämä tasaantui, halusin auttaa muita. Tämä on hyvää vastapainoa työlle rahoitusalalla.”

Vastattujen puhelujen määrä on kasvanut 50 prosenttia tällä vuosikymmenellä. Miljoonas puhelu tuli aiemmin syksyllä.

SUOMEN mielenterveysseura perusti itsemurhien ehkäisyyn tarkoitetun Kriisipuhelimen Helsinkiin 1970. Silloin itsemurhaan päätyi noin 1 100 ihmistä vuodessa.

Toiminta laajeni koko Suomeen 1990-luvulla, kun itsemurhien määrä oli huipussaan, 1 500 vuodessa. Sittemmin ne putosivat puoleen, mutta soitot vain lisääntyivät.

Aion tappaa itseni

Tuomas Enbuske kertoo suunnitelmistaan.

Aion todellakin tappaa itseni. Teen sen heti kun olen sairastunut parantumattomasti ja tätä elämäksikin kutsuttua kurjuutta ei voi jatkaa esimerkiksi ilman kipua. Saattaa olla, että minulla on silloin AIDS tai paha syöpä. Tai molemmat. Saattaa olla, että nuo taudit on jo tiede selättänyt, mutta saattaa myös olla, että en vaan voi elää, kun pesäpallo-otteluissa soitetaan edelleen mökämusiikkia.

Mökämusiikin soitto jatkuu ja Enbuske jatkaa julkisuuskuvansa himmentämistä hömppäkanavilla niin kauan kuin luoja suo, tai päättää siitä itse.

"Armokuolema" ratkaisu yhteiskunnallisiin ongelmiin

Niin voisi ajatella ja niin on historiassa yritetty tehdä kuten hyvin tiedämme. Eutanasia ajatusta kun jalostetaan voidaan lähes ongelma kuin ongelma ratkaista kivuttomasti piikillä, kuten alla olevasta linkistä lukemalla voi päätella. Ongelmien ratkaiseminen armokuolemalla on populismia pahimmillaan. Tai kuten Timo Soini on sanonut, ”kuoleman kulttuuri” on hänelle täysin vieras ja että syntymä ja kuolema ovat ”korkeammassa kädessä”."

Lääkkeeksi kuolema

Laki vuodelta kyykkä

”Itsemurhat ja laki” kertoo, että Suomessa voimassa olleissa laeissa itsemurha mainitaan ensimmäisen kerran kuningas Kristofferin maalaissa 1442. Sen mukaan pyövelin tuli haudata itsemurhan tehneen ruumis syrjäiseen paikkaan tai polttaa se roviolla ilman kristillistä hautausta.

Synkeä maailmankuvamme on harhaa – ihmiskunnalla menee entistä paremmin, ja tässä on kymmenen syytä siihen

Synkeän uutismaiseman keskellä ruotsalainen tietokirjailija Johan Norberg tarjoaa raikkaan kuvan: ihmiskunnalla menee itse asiassa paremmin kuin koskaan.

ENGLANNIN kuningatar Elisabet I sai vuonna 1596 kummipojaltaan Sir John Harringtonilta vallankumouksellisen lahjan. Harrington oli kehitellyt 63-vuotiaalle kummitädilleen vesivessan. Harrington antoi WC-innovaatiolleen nimeksi ”Ajax”.

Huuhdeltavasta vessasta ei ollut tuossa vaiheessa laajempaa iloa ihmiskunnalle. Ajax oli kuninkaallinen ylellisyyskapistus, eikä vesivessasta muutenkaan ole suurta hyötyä, jos viemäröinti puuttuu.

Norbergin viesti on päinvastainen, raikas. Kun katsoo isoa kuvaa, moni asia maailmassa on itse asiassa paljon paremmin kuin ennen. Ja muuttuu paremmaksi koko ajan.

MITEN Elisabetin vessa tähän sitten liittyy?

Monellakin tapaa. Ensinnäkin Norberg kiinnittää huomiota edistyksen kiihtymiseen ajassa. Valtaosa planeettamme noin 7,4 miljardista ihmisestä pitää itsestäänselvyyksinä asioita, joista muutama sukupolvi sitten eivät osanneet haaveilla edes maailman mahtavimmat valtiaat.

Sinä et saa nähdä näitä valokuvia missään muodossa! – Poliittinen sensuuri iski

Sakari Piippo kuvasi ministereiden ilmeitä, katseita ja solmion kuoseja. Seuraavana vuonna saapui kirje.

Maaliskuussa, muutama viikko ennen Piipon äitiyslomansijaisuuden päättymistä, Raha-automaattiyhdistyksen Raymond-lehti julkaisi osan kuvista verkkosivuillaan. Seuraavana päivänä Piippo sai sähköpostin:

”Minun on pyydettävä sinua heti poistamaan verkosta ainakin ne kuvat, joissa kohteen tunnistaa.”

Lähettäjä oli Markku Mantila, valtioneuvoston viestintäjohtaja, Piipon pomo. Hänen mukaansa mitään julkaisulupaa ei ollut koskaan annettu.

Oikeusasiamies: kuvaamista pitäisi rajoittaa mahdollisimman vähän.

Piippo alkoi etsiä lakimiestä. Journalistiliitosta löytyi. Lakimies Sanna Nikula pitää tapausta selvänä:

”Muutenkin on kummallista, että valtioneuvoston kanslia ottaa tehtäväkseen suojella yhteiskunnallisen vallan käyttäjiä julkisuudelta”, Nikula sanoo.

”Kuvien tekijänoikeudet ovat Piipolla.”

USA:n salaisen palvelun ennätystakavarikko Perussa – 30 miljoonaa dollaria väärää rahaa

Perussa väärennetään dollareita enemmän kuin missään muualla.

Yhdysvaltain salaisen palvelun agentit ja Perun viranomaiset ovat tehneet ennätysmäisen väärennetyn rahan takavarikon.

Suuroperaatiossa löydettiin 30 miljoonan dollarin verran väärennettyjä seteleitä. Kyseessä on kautta aikain suurin Yhdysvaltain salaisen palvelun tekemä kansainvälinen väärennetyn rahan takavarikko.

Saido Mohamedin toimintaa aletaan tutkia törkeänä rahanpesuna

Lisäksi Mohamedilla on käräjäoikeuden mukaan vuosilta 2013–2016 yhdeksän velkomusasiaa.

HELSINGIN poliisi alkaa tutkia vihreiden varavaltuutetun Saido Mohamedin toimintaa törkeänä rahanpesuna.

Helsingin poliisin rikosylikomisarion Jari Illukan mukaan poliisi on saanut Saido Mohamedista yhteensä kolme tutkintapyyntöä sen jälkeen, kun Mohamed nousi otsikoihin tiistaina ilmoitettuaan, ettei hän aiokaan olla ehdokkaana kevään 2017 kuntavaaleissa.

SYYKSI vetäytymiseen Mohamed ilmoitti sisarensa viime viikolla saaman tuomion Helsingin käräjäoikeudessa. Sisaren ja yhden oikeuden todistajan mukaan rahat käytti Saido Mohamed.

Kuka
Saido Mohamed
Syntyi vuonna 1974 Mogadishussa Somaliassa, josta pakeni turvattomia oloja Suomeen vuonna 1992.

Mohamedin sisko tuomittiin törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan sisko on käyttänyt väärin Kansaneläkelaitoksen (Kela) tukia. Petoksella hankittu etu on 44 232 euroa.

Uudenkaupungin autotehdas alkaa tehdä katumaastureita ja palkkaa yli tuhat uutta työntekijää – ”Tuotantovolyymit ovat suurempia kuin koskaan ennen”

Autotehtaan laajennus on hyvä uutinen koko Varsinais-Suomelle, johon syntyy 15 000 uutta teollista työpaikkaa seuraavien viiden vuoden aikana.

Työntekijätarve johtuu uudesta tuotannosta: yhtiö alkaa tehdä ensi vuoden alkupuoliskolla Mercedes-Benzin GLC-katumaasturia.

”Olemme historiamme aikana tehneet parhaimmillaan neljääkin eri mallia rinnakkain. Tämä ei ole poikkeuksellista, mutta tuotantovolyymit ovat nyt suurempia kuin koskaan ennen”, Korhonen sanoo.

Autotehtaan rekrytoinnit suuntaavat muuttoliikettä Uuteenkaupunkiin

Ensimmäinen 250 henkilön hakukampanja alkoi keskiviikkona ja päättyy ennen joulua. Autotehtaan toimitusjohtaja Ilpo Korhonen uskoo suurimman osan ensimmäisestä erästä löytyvän Rauma–Turku-akselilta. Hakijoita on ollut yllin kyllin tähänastisissakin värväyskampanjoissa, mutta nyt mittaluokka on toinen.

Etenkin Pirkanmaalta voisi olla tulijoita. Siellä tämän alan työtilanne on huonompi kuin Varsinais-Suomessa, eikä välimatka ole mahdoton, Korhonen sanoo.

Varsinais-Suomesta ei välttämättä löydy riittävästi osaavaa työvoimaa tehtaalle, arvioi neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hänen mukaansa esimerkiksi hitsaajia ei Varsinais-Suomessa ole juuri tarjolla, koska he ovat jo työllistyneet laivanrakennusurakoihin. Satakunnasta ja Pohjanmaalta voisi löytyä hitsaajia.

Gustav Hägglundin mukaan Ukrainan voisi jakaa kahtia rauhan solmimiseksi

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund väläyttää, että Ukrainan jakaminen kahtia voisi tuoda rauhan pitkään jatkuneeseen sotaan.

Suomen puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund sanoi sunnuntaina, että hän toivoo, että Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin saisivat lopetettua Ukrainan sodan. Asiasta uutisoi Etelä-Saimaa.

Jos välit paranevat, on mahdollista, että Ukrainasta tulee sopimus. Se voisi olla sellainen, että jaetaan maa, Hägglund sanoi.

Matias Turkkila julkaisee verorahoilla ”tylyä mättöä” turvapaikkapolitiikasta ja haaveilee Trump-ilmiöstä Suomessa

Perussuomalaislehden päätoimittaja haluaa päästää ilmoille sensuroimattoman kansan ääneen sellaisena kuin se kuuluu Lidlin parkkipaikalla

”NYT pistää Teuvo Hakkarainen tylyä mättöä menemään. Auts.”

Näillä saatesanoilla perussuomalaisten Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila jakoi viime viikon perjantaina Facebookissa juuri julkaisemansa uutisen, jonka otsikko kuului:

”Hakkarainen turvapaikanhakijoiden hyysäämisestä: Yhteiskunnan maksamaa seksiturismia –’Onko tarkoitus vaihtaa miespuolinen väestö suvakkien toimesta?’”

Turkkilan Facebook-jako sai hengenheimolaisilta ihastuneita kommentteja: ”Suomen Uutisille sopii tämä uusi, MV-lehtimäisempi tyyli erittäin hyvin”.

SUOMEN Uutiset on perussuomalaisen puolueen verkkolehti. Sillä on viikoittain muutama kymmenen tuhatta lukijaa, saman verran kuin keskikokoisella maakuntalehdellä. MV-lehti puolestaan on ulkomailta käsin operoitu valemedia, joka hyökkää vastustamiaan ihmisiä ja asioita vastaan vailla mitään häpyä.SUOMEN Uutiset on perussuomalaisen puolueen verkkolehti. Sillä on viikoittain muutama kymmenen tuhatta lukijaa, saman verran kuin keskikokoisella maakuntalehdellä. MV-lehti puolestaan on ulkomailta käsin operoitu valemedia, joka hyökkää vastustamiaan ihmisiä ja asioita vastaan vailla mitään häpyä.

Suomen Uutisten jutussa Hakkarainen puhuu tapansa mukaan, mitä sylki suuhun tuo, ilman sellaista säädyllisyyttä, johon painetussa sanassa on totuttu – ja ilman, että jutun kirjoittanut toimittaja kyseenalaistaisi väitteitä tai selvittäisi niiden todenperäisyyttä.

Tämä on mielenkiintoista, koska se tapahtuu mediassa, jonka toiminta rahoitetaan puhtaasti veronmaksajien pussista, mutta palataan siihen myöhemmin.

Hommaforumin perustajajäsen. Naimisissa Ylen toimittajan Sanna Ukkolan kanssa.

[ Lukijan kommentti: Matias Turkkila on olevinaan suuri journalisti tai suorastaan filosofi mutta raaka todellisuus on, että tällaista puoluepoliittista roskaa ei olisi ilman veronmaksajien tukea. (lehdistötuki osa puoluetukea) Tuskin kukaan maksaisi Suomen Uutisten informaatiosta jos siitä joutuisi maksamaan. Tuskinpa myöskään Lidl, Teboil tai muukaan ketju tahtoisi maksaa mainoksia aviisissa jonka pääagenda on levittää ahdistunutta rasistista agendaa. ]

Luonnon tärvelyä, kiusaamista ja rasismia – Trumpin syntilista Skotlannissa on pitkä

Skotlannin poliittisilla johtajilla on ollut Donald J. Trumpin vaalivoitossa sulattelemista.

Vaalikampanjan aikana kaikkien täkäläisten pääpuolueiden johtajat, Skotlannin konservatiivien Ruth Davidson mukaan lukien, asettuivat Trumpin valintaa vastaan.

Tuloksen selvittyä Skotlannin aluehallinnon pääministeri Nicola Sturgeon pysyi sanojensa takana: Trumpin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi ei ollut hänen toivomansa tulos.

Skotlannin parlamentissa pitämässään puheenvuorossa Sturgeon ilmoitti, ettei aio jatkossakaan taipua diplomaattiseen hiljaisuuteen rasismin, seksismin tai muunkaan suvaitsemattomuuden edessä. Suosittelen kuuntelemaan.

Jo aiemmin, loppuvuodesta 2015, Sturgeon oli poistanut Trumpilta tämän Skotlannin bisneslähettilään arvonimen miehen rasististen puheiden vuoksi.

Trumpin ehdotus muslimien maahantulokiellosta Yhdysvaltoihin oli monille Skotlannissa liikaa.

Myös Robert Gordon yliopisto Aberdeenissa poisti tuosta syystä Trumpilta hänelle vuonna 2010 yrityselämän saavutuksista myöntämänsä arvonimen.

Samoihin aikoihin vetoomus siitä, että Donald Trumpilta itseltään puolestaan kiellettäisiin pääsy Britanniaan, oli saanut jo yli 370 000 allekirjoitusta. Lopulliseksi allekirjoittajien määräksi tuli 586 932.

Jo ennen presidentinvaalin voittoa Trump on ehtinyt vaikuttaa monen tavallisen skotlantilaisen elämään.

Jäätyään kamppailussa tappiolle ja haukuttuaan paikallisten taloja ja maatiloja muun muassa rumiksi ja vastenmielisiksi slummeiksi, Trump uhkasi estää niiltä näkymän merelle.

Sen hän myös teki.

Yhden maailman loppu – Suomen kannattaa varautua siihen, että pitää selviytyä omillaan

Ilmapiiri Yhdysvalloissa ja Euroopassa kylmenee. Liberaali demokratia on kriisissä. Suomen kannattaa varautua siihenkin vaihtoehtoon, että pitää selviytyä omillaan, kirjoittaa toimittaja Heikki Aittokoski.

KANSAINLIITON jalo tarkoitus oli vakauttaa kansainvälinen järjestelmä ja estää tulevat sodat. Ulkoministeri Robert Lansing luonnehti myöhemmin, että järjestön peruskirjasta tuli Wilsonille ”todellinen pakkomielle”, joka ”valtasi hänen ajatuksensa niin täydellisesti, ettei niihin mahtunut mitään muuta”.

Wilsonin idealismista on syytä todeta, ettei se ulottunut Yhdysvaltojen mustaan väestönosaan. Sen ajan mittapuulla hän oli keskitien kulkija, nykymittapuulla umpirasisti.

Kansainliitto-taistelunsa Wilson hävisi. Senaatti torjui Yhdysvaltain jäsenyyden, koska Kansainliiton peruskirjan kymmenes artikla olisi merkinnyt sitoutumista muille annettaviin turvatakuisiin.

Kansainliitto epäonnistui muutenkin täydellisesti, kuten 1900-luvun historiasta voi lukea. Yhdysvallat palasi vanhalle mantereelle toisessa maailmansodassa, ja nyt pysyvästi, supervaltana.

VUOSISATAA myöhemmin – 97 vuotta, jos tarkkoja ollaan – Valkoinen talo saa taas kerran uuden isännän. Yhdysvaltain järjestyksessä 45. presidentti Donald J. Trump muuttaa Pennsylvania Avenuelle tammikuussa 2017.

Trump on kaukana Wilsonista. Heitä erottaa enemmän kuin pelkkä aika. Heitä erottaa tapa katsoa maailmaa.

On aivan varmaa, ettei Trump aio vaeltaa unettomana Valkoisen talon käytävillä pohtien Yhdistyneitä Kansakuntia, Kansainliiton seuraajajärjestöä.

Jos Trump ylipäätään pohtii YK:ta, niin ehkä kiinteistösijoittajan näkökulmasta. Maailmanjärjestön 39-kerroksinen päämaja on itäisellä Manhattanilla, ja sen voisi kenties saneerata hotelliksi.

”Missä Yhdistyneitä Kansakuntia ikinä edes näkee?” Trump kysyi huhtikuussa vaalitilaisuudessa Wisconsinissa. ”Saako se ikinä mitään aikaan? Se on vain poliittista peliä. Yhdistyneet Kansakunnat – ajattelen sitä rahaa, minkä me kulutamme Yhdistyneisiin Kansakuntiin.”

Laulaja Leonard Cohen on kuollut

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä Leonard Cohen on kuollut 82 vuoden iässä. Asiasta kerrottiin laulajan Facebook-sivulla. Levy-yhtiö Sony Music Canada vahvisti asian Twitterissä.

Cohen teki musiikkia viidellä eri vuosikymmenellä, ja hänen vaikutustaan musiikkiin on verrattu muun muassa Bob Dylaniin. Cohen levytti 60-luvulla alkaneen laulajanuransa aikana 14 albumia joista uusin, You Want It Darker, ilmestyi viime lokakuussa.

Johaugia uhkaa todella kova rangaistus

Kansainvälinen hiihtoliitto aikoo ottaa tiukan linjan Therese Johaugin dopingtapaukseen.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n viikonloppuna kokoontuneen hallituksen piti tapaamisessaan mm. siunata valmentaja Kari-Pekka Kyrön vapauttaminen elinikäisestä toimintakiellosta.

Kyrön asia jäi kuitenkin käsittelemättä. Kokouksen tapahtumat tarkasti tunteva henkilö kertoo Ilta-Sanomille, että leijonanosan hallituksen ajasta vei vielä langettamattomaan toimintakieltoon liittyvä keskustelu ja pohdinta.

Jos Johaug saa kahden vuoden kilpailukiellon, FIS tyytynee omalta osaltaan tähän ratkaisuun. Jos rangaistus on yksi vuosi, FIS harkitsee vakavasti asian prosessoimista eteenpäin. Johaugin hiihtäminen kilpaa tällä kaudella vaatisi ihmeen.

Perussuomalaisten Nuorten Sebastian Tynkkyselle syyte – ”Vihapuhe, joka kohdistuu kaikkiin muslimeihin”

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on asettanut Perussuomalaiset Nuoret ry:n puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Syytteet koskevat Tynkkysen Facebook-sivullaan julkaisemia islaminuskoisia ihmisiä ja islamin uskontoa koskevia kirjoituksia. Tynkkysen epäillään niissä eri tavoin uhanneen, panetelleen ja solvanneen islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää heidän uskontonsa perusteella sekä loukkaamistarkoituksessa herjanneen ja häpäisseen muslimien pyhinä pitämiä asioita, valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa sanotaan.

Tynkkynen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

De Niro perui Trumpille esittämänsä uhkauksen

Näyttelijälegenda Robert De Niro uhkasi vaalikampanjan aikana vetää Donald Trumpia turpaan.

Ei hyvältä tunnu.

Näin huokasi Robert De Niro vieraillessaan keskiviikkona-iltana suositussa Jimmy Kimmelin talk-show`ssa.

De Niro on tunnettu Yhdysvaltain demokraattipuolueen kannattaja, eikä Donald Trumpin voitto miellyttänyt veteraaninäyttelijää.

De Niro esiintyi kuitenkin huomattavan rauhallisesti verrattuna muutaman viikon takaiseen vaalivideoon. Siinä hän nimitteli Trumpia muun muassa idiootiksi, kansalliseksi katastrofiksi ja häpeätahraksi. Päälle päätteeksi De Niro uhkasi vetää Trumpia kuonoon.

”Trumpia ei voida pakottaa sotaan Baltian takia” – Asiantuntijalta synkkä Nato-viesti Baltian maille

Yhdysvaltain kongressi ei voi pakottaa presidentti Donald Trumpia ryhtymään sotaan Baltian Nato-maiden vuoksi, väittää Yhdysvaltain ulkopolitiikan asiantuntija, tutkimusjohtaja Thomas Wright washingtonilaisesta Brookings-ajatushautomosta. Hänen tulkintansa mukaan Trump pystyy kiertämään puolustusliitto Naton 5. artiklan.

Wikipedia
Naton 5. artikla on Pohjois-Atlantin sopimuksen artikla, joka määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita. Sen mukaan aseellinen hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsottaisiin hyökkäykseksi kaikkia liiton jäsenvaltioita vastaan. Naton 4. artikla määrää, että näistä velvoitteista maat neuvottelevat keskenään.

Trump on vaalikampanjansa aikana kyseenalaistanut Yhdysvaltain tuen Euroopalle sekä Naton 5. artiklan mukaisten turvatakuiden automaattisen noudattamisen esimerkiksi Baltiassa. Tämän linjauksen katsotaan toteutuessaan muuttavan koko maailmansotien jälkeistä maailmanjärjestystä, jota Yhdysvallat on keskeisenä tekijänä ollut luomassa.

Yleinen arvio kuitenkin on, että Yhdysvaltain kongressi pystyisi halutessaan kävelemään presidentin yli ja velvoittamaan tämän kunnioittamaan sopimuksia.

Wrightin mukaan tämä ei ole itsestään selvää. Hänen mukaansa asiassa on keskeistä se, että Trump on lähinnä viestinyt jättävänsä tekemättä jotain.

”USA:ssa muhi halu jopa vallankumoukseen – protesti otettava vakavasti myös Suomessa”

Suomessa arvioidaan, että republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin valinta presidentiksi kertoo amerikkalaisten halusta muutokseen, kyllästymisestä eliittiä kohtaan ja kaipuusta menneisyyteen. Suomalaispoliitikkojen mielestä Suomessakin voidaan tehdä johtopäätöksiä Yhdysvaltojen vaalituloksesta.

Trumpin valinta presidentiksi osoittaa, että ”Amerikassa ja etenkin sen sydänmailla muhi halu muutokseen, jopa suoranaiseen vallankumoukseen”, arvioi hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.).

Protesti kohdistui ennen muuta maan poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin pääkaupunki Washingtonissa. Moni tavallinen amerikkalainen on kokenut, että Yhdysvaltain talouden kehitys on ollut myönteisistä kasvu- ja työllisyysluvuista huolimatta epäreilua ja epäoikeudenmukaista, Kaikkonen kertoo blogissaan.

Michael Moore avautuu Trumpista: ”Presidentti vain mielipuolisen järjestelmän takia – enemmistö äänesti Hillarya”

Donald Trumpin kriitikkona tunnettu elokuvaohjaaja Michael Moore kehottaa demokraattiäänestäjiä toistamaan kohtaamilleen ihmisille yhtä lausetta Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Mooren mukaan kaikille amerikkalaisille tulee kuuluttaa, että Clinton voitti äänimäärässä kilpakumppaninsa.

Ainoa syy, jonka takia hän on presidentti, on ikivanha, mielipuolinen idea, jota kutsutaan valitsijamiesjärjestelmäksi. Ennen kuin muutamme sen, saamme jatkossakin presidenttejä, joita emme äänestäneet tai halunneet.

Mooren mukaan amerikkalaiset elävät yhä maassa, jonka asukkaista valtaosa muun muassa uskoo ilmastonmuutokseen, toisin kuin Trump.

Trump on riski Suomen taloudelle

Republikaaniehdokas Donald Trumpin todennäköinen valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi tulkitaan markkinoilla iskuksi globalisaatiolle ja avoimelle maailmankaupalle. Näin toteaa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

”Nyt täytyy istua alas ja pölyn laskeuduttua huolella analysoida, minkälaisia keskipitkän ja pitkän aikaväli vaikutuksia on luvassa. Positiivista ainakin on se, että republikaaneilla on presidentin lisäksi enemmistö sekä senaatissa että edustajanhuoneessa. Se edesauttaa päätöksentekoa merkittävästi olettaen, että puolue löytää jälleen yhteisen sävelen.

Ihmiset itkevät Clintonin vaalivalvojaisissa

Osa Clintonin tukijoista on jo lähtenyt pettyneenä pois.

Republikaanien Donald Trumpin ollessa johdossa presidentinvaalikilvassa demokraattien Hillary Clintonin vaalivalvojaisissa New Yorkissa ollaan surun murtamia.

Ei vain Trump, vaan peräti värisuora – Tutkija Ylellä: ”Nyt siirrytään uudenlaiseen USA:han”

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa republikaanien Donald Trump on vahvasti matkalla presidentiksi. Eikä siinä vielä kaikki, sillä republikaanit ovat voittamassa myös enemmistön kongressissa, sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Näin ollen republikaaneille on tulossa ”värisuora”.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Ylen tv-lähetyksessä värisuoran merkitystä:

Maailma yllättyi, markkinat paniikissa: Trump matkalla voittoon – Yhteenveto USA:n vaaleista juuri nyt

Tulosennusteiden mukaan republikaanien Donald Trump on vahvoilla Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

ERI medioiden ennusteiden mukaan republikaanien Donald Trump valitaan erittäin todennäköisesti Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Demokraattien Hillary Clintonin asemat ovat romahtaneet ennusteissa ääntenlaskennan edetessä. Vaalin tulos selviää hyvin pian.

Tulosta ennustavat New York Times ja Fivethirtyeight antavat molemmat suuren todennäköisyyden Trumpin voitolle.

Trumpin kampanjaväki aloitti vilppisyyttelyn

Republikaaniehdokkaan kampanjaväki syyttää Las Vegasissa sijaitsevan piirikunnan vaaliviranomaisia vilpistä ennakkoäänestyksen yhteydessä.

Ensimmäiset äänestyspaikat eivät ole ehtineet vielä sulkeutua Yhdysvalloissa, kun republikaaniehdokas Donald Trumpin kampanjaväki on aloittanut syytökset vaalivilpistä.

Trumpin kampanjaväki on haastanut Las Vegasissa sijaitsevan Clarkin piirikunnan vaaliviranomaiset oikeuteen ennakkoäänestyspaikan sulkemisajan ylittämisen vuoksi. Paikkaa pidettiin auki yli sulkemisajan, koska ihmisiä oli vielä jonossa odottamassa vuoroaan.

Ihmiset eivät erota robottien verkkoon kirjoittamia vaaliuutisia toimittajien tekemistä

Lukuisat amerikkalaismediat käyttävät robotteja apuna uutisoidessaan Yhdysvaltain tiistaisista presidentinvaaleista, Phys.org kertoo. Omat uutisrobottinsa on ainakin New York Timesilla, Washington Postilla, CNN:llä, NBC:llä, Yahoo Newsillä ja voittoa tavoittelemattomalla ProPublicalla.

Osa ”robottitoimittajista” on järjestelmiä, joiden algoritmit ovat erikoistuneet tekstin luomiseen datasta. Osa puolestaan on tarkoitettu automaattisten uutispäivitysten toimittamiseen älypuhelimiin. Botteja hyödynnetään myös interaktiivisiin ominaisuuksiin, kuten kyselyjen luomiseen.

Venäjää odottaa vaikeiden valintojen vuosi – Miten muistella vuoden 1917 tapahtumia oikein?

Kuinka voi puhua myönteisesti vallankumouksesta maassa, jossa valtionjohto tuntuu pelkäävän vallankumousta enemmän kuin mitään muuta, pohtii Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Kohta on edessä vuosi, jonka aikana tulee vastaan monta 100-vuotispäivää.

On sata vuotta helmikuun vallankumouksesta, keisari Nikolai II:n vallasta luopumisesta, keisariperheen murhasta ja marraskuun vallankumouksesta.Vuoden 1917 vallankumoukset muodostivat uuden valtion, Neuvostoliiton.

Neuvostoliiton hajoaminen 25 vuotta sitten taas on presidentti Vladimir Putinin mukaan 1900-luvun suurin tragedia. Oliko Neuvostoliiton hajoamiseen johtanut vallankumous siis hyvä vai huono? On hieman ristiriitaista, että Putin tuskin koskaan olisi noussut valtaan ilman sitä, mitä pitää tragediana.

Pitääkö juhlapuheissa ihailla ja kiittää vallankumouksen tekijöitä? Vai tuleeko heitä kritisoida laillisen vallan vastustamisesta ja kukistamisesta?

Kelloja siirrettiin, ja se johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

POSTIMESTARI George Hudson rakasti perhosia.

Sanottiin, ettei kukaan ollut kerännyt yhtä hienoa kokoelmaa Uuden-Seelannin perhosia.

Mutta työnteko häiritsi harrastusta. Usein Hudson pääsi Wellingtonin postista vasta illalla, eikä päiväperhosia enää lentänyt.

Mutta entä jos ilta alkaisikin kesällä hieman myöhemmin?

Miksei ilta voisi alkaa hieman myöhemmin!

Postimies Hudson kehitteli ajatusta ja havaitsi sen erinomaiseksi. Hän järkeili, että kelloa kannattaisi siirtää syyskuussa kahdella tunnilla eteenpäin (eteläisellä pallonpuoliskolla on kesä silloin, kun meillä on talvi). Huhtikuussa palattaisiin taas normaaliaikaan.

Hudson ehdotti asiaa Uuden-Seelannin tieteellisen seuran kokouksessa vuonna 1895.

Se oli ensimmäinen kerta, kun joku vakavissaan ehdotti eri vuodenajoille eri kellonaikoja.

Hudsonin tieteilijäkollegat nauroivat. Pitäisikö kellossa olla sitten kahdet viisaritkin?

Hudson sanoi harmissaan, että ehdotus oli puhtaasti käytännöllinen eikä kellon viisarien siirtäminen olisi riesa eikä mikään.

KESÄAIKAA NOUDATTAA nykyisin noin 70 valtiota, myös Uusi-Seelanti, joka siirtyi kesäaikaan vuonna 1927 – George Hudsonin jo kuoltua. Lähes puolitoista miljardia ihmistä kääntelee kelloa kahdesti vuodessa. Edes ja takaisin.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) muistaa hyvin, milloin Suomessa siirryttiin kesäaikaan. Sinä päivänä, 29. maaliskuuta 1981, hän synnytti poikansa. ”Äiti oli onnesta sekaisin, mutta pojan syntymäaika saatiin kuitenkin kirjattua oikein”, Hautala muistelee.

Kaunis muisto ei ole saanut Hautalaa hellämieliseksi. Hän haluaa lakkauttaa kellonsiirtelyn. ”Kaikki ne perustelut, joita kesäajan puolesta on ollut, on kumottu”, Hautala sanoo.

Mitkäs ne perustelut olivatkaan?

Avokonttorissa on niin noloa, ettei siitä edes kehdata puhua

Anteeks, mutta mun on nyt pakko ottaa tää työpuhelu tässä mun työpisteellä. Ihminen, joka sai siistin ja sivistyneen sisätyön, joutuu nyt käyttämään metsureiden ja kiviporamiesten työsuojaimia, kirjoittaa kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

LUIN VIRKISTÄVÄN pakinan Talouselämä-lehdestä viime viikolla. Siinä Sami Rainisto visioi, miten työoloja avokonttorissa seuraavaksi muutetaan:

”Lähiaikoina on tulossa lisää tietoa muun muassa pakollisesta työpisteen vaihdosta tunnin välein ja wc:n muuttamisesta avo-wc:ksi.”

Kyllä meitä avokonttorilaisia nauratti. Ja meitähän on Suomessa paljon. Olemmehan nähneet, miten avokonttorin evoluutio etenee.

Ensin työtiloista poistettiin seinät. Tilalle tulivat sermit. Sitten poistettiin sermit. Ja kaapit ja hyllyt. Nyt jäljellä voi olla pelkkiä pöytiä rivissä.

”Lisäksi järjestämme pöydät niin, että vähintään kaksi kollegaa voi seurata koko ajan tietokoneesi näytöltä, mitä olet tekemässä. Oletan, että ketään ei häiritse se, että työtoverisi voivat tarkkailla jokaista tekoasi.”

Tällaista on jo! Työpöytä voi olla niin pieni, ettei sen alle mahdu edes roskista. Pöytä on paljas. Kukin kantaa tietokoneensa mukanaan.

Aamu alkaa tuolileikillä, jossa nopeimmat saavat parhaat paikat. Kutsumme sitä kavereiden kesken dropout-konttoriksi. Hups, sulle ei ookaan tänään paikkaa.

Tyttö nimeltä Varpu lähti Hollywoodiin – tavoitteena Kultainen maapallo -kilpailun finaalipaikka

Elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen haluaa viedä piperryksen maailmankartalle.

KUN Linnea Skogin näyttelemä tyttö nimeltä Varpu kävelee elokuvakankaalla halki räntäsateisen Oulun, katsoja huolestuu. Voivatko amerikkalaiset ikinä ymmärtää mitään näin läpikotaisin suomalaista?

Voivat ne. Suomalaiselokuva esitettiin viime perjantaina Los Angelesissa kutsuvieraille. Näytöksen jälkeen Hollywoodin elokuvatoimittajat ovat aivan myytyjä elokuvasta ja sen 13-vuotiaan tähden Linnea Skogin suorituksesta.

”Sehän oli aivan kuin Kaliforniasta”, sanoi toimittajajärjestö HFPA:n entinen puheenjohtaja Dagmar Dunlevy.

”Täälläkin on ratsastustalleja, joilla tytöt ovat todella ilkeitä toisilleen. Mitä rikkaampi olet, sitä ilkeämpi.”

HFPA:N JÄSENTEN ajatukset eivät ole mitä tahansa mielipiteitä, sillä he valitsevat Kultainen maapallo -kilpailun parhaan ulkomaisen elokuvan viisi finalistia.

Rinne raottaa SDP:n varjobudjettia Ylelle: Veronkorotuksia miljoonaperijöille ja isotuloisille

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne avaa Yle uutisille puolueen ensi viikolla julkistettavaa varjobudjettia. Rinne paljastaa sen sisältävän veronkorotuksia miljoonaperijöille, isotuloisille, pankeille ja finanssilaitoksille.

Lisäksi SDP ehdottaa esimerkiksi sijoitusvakuutusveroa, jolla saataisiin vakuutuskuoret ja kapitalisaatiosopimukset verotuksen piiriin.

Liki puolet suomalaisista uskonnottomista rajoittaisi moskeijoiden rukouskutsuja

Yli kolmasosa suomalaisista ei halua asuinalueelleen moskeijaa tai Jehovan todistajien valtakunnansalia, ilmenee Kirkon tutkimuskeskuksen tänään julkaistusta raportista. Luterilaista ja ortodoksista kirkkoa omalla asuinalueellaan vastusti vain kaksi prosenttia. Raportti perustuu kyselyyn, johon vastasi liki 4200 henkilöä.

Islamilaiseen moskeijaan suhtautuu joko erittäin (18%) tai melko (17%) kielteisesti 35 prosenttia vastanneista. Moskeijaan pitää erittäin (8%) tai melko (14%) myönteisenä 22 prosenttia kyselyyn vastanneista. Suurella osalla vastanneista ei ollut asiasta mielipidettä.

Apteekkilupa takaa kovat ansiot – apteekkarit tienaavat lähes 20 000 euroa kuussa

Yli 95 prosenttia apteekkareista ansaitsee enemmän kuin suomalainen keskimäärin.

APTEEKKARIEN tuloja on paheksuttu vuosikymmeniä, mutta tarkkaa ja puolueetonta tietoa suomalaisten apteekkarien tuloista ei ole ollut saatavilla. Helsingin Sanomat selvitti julkisista verotiedoista, kuinka paljon verotettavaa ansiotuloa ja pääomatuloa kaikki suomalaiset apteekkarit saivat vuonna 2014.

SELVITYS osoittaa, että apteekkilupa on melkein kuin lupa painaa rahaa.

Apteekkarien kokonaistulot nousivat vuonna 2014 keskimäärin 237 000 euroon, mikä on kuusi kertaa niin paljon kuin keskiverto suomalainen saa ansio- ja pääomatuloja. Samalla apteekkarit ovat työurallaan keskimääräistä iäkkäämpiä eli 56-vuotiaita, HS:n selvitys kertoo.

Apteekkarien ansiotulojen keskiarvo 2014 oli noin 175 000 euroa, minkä päälle he ottivat keskimäärin 63 000 euron pääomatulot. Suomalainen kokopäiväistä työtä tekevä sai samaan aikaan ansiotuloa keskimäärin 41 000 euroa ja pääomatuloa 1 800 euroa.

[ Töysäläinen apteekkari lina Sirpa Kyllikki Järvenpää ansaitsi 2014 suomalaisista apteekkareista parhaiten
ansio ja pääomatulot yhteensä 1 491 973 euroa. ]

Apteekkityöryhmän johtaja apteekkarien miljoonatuloista: ”Tarvitaan lisää kilpailua”

Apteekkien määrää pitäisi Suomessa lisätä ja sääntelyä purkaa, hallituspuolue kokoomuksen apteekkityöryhmää johtava kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo. Tänään julkaistujen verotietojen mukaan neljän parhaiten tienaavan apteekkarin tulot ylittivät miljoona euroa.

Sari Sarkomaa, onko oikein, että tällaisella säännellyllä kaupalla voi tienata näin hyvin?

Kokoomuksen selkeä kanta on, että apteekkialalle tarvitaan lisää kilpailua, ja lisää apteekkeja, Sarkomaa vastaa Uudelle Suomelle.

Kokoomuksen apteekkityöryhmän työ valmistuu Sarkomaan mukaan lähiviikkoina.

Yle on romuttamassa palkittua kanavaa, jolla on uskollinen yleisö – mitä järkeä?

Maailmalta käsin poimittuja uutuuselokuvia ja -dokumentteja, joita ei täällä muuten näkisi. Riemastuttavia ja elämyksellisiä löytöjä Yleisradion omista arkistoista.

Klassikkoelokuvia, joita olen nähnyt viimeksi elokuva-arkistossa 1980-luvulla. Klassikoita, joita en ole tiennyt olevan olemassakaan.

Puhun tietysti Yleisradion televisiotarjonnan ykköskanavasta, Teemasta. Olemassaolonsa aikana se on palauttanut uskoani Yleisradion sivistystehtävään ja ylipäätään television katseluun.

Enkä ole ollut yksin. Teema valittiin Musiikki & Media -messuilla Suomen tärkeimmäksi musiikkimediaksi lokakuussa. Markkinointi & Mainonta -lehden bränditutkimuksessa Teema valittiin Suomen merkittävimmäksi tv-kanavabrändiksi.

Teema on onnistunut siinä, missä monet ovat epäonnistuneet eli synnyttänyt ympärilleen uskollisen fanijoukon, joka on valmis ottamaan riskejä katselukokemuksissa.

KIVAA KESTI viime tiistaihin saakka, kun Ylen hallintoneuvosto teki ennätyshölmön päätöksen. Ensi keväästä lähtien Yle Teema jakaa kanavapaikan Yle Femin kanssa.

Alustavasti uudistus tarkoittaa sitä, että Teemaa lähetetään jatkossa iltapäivälähetysten lisäksi viitenä iltana viikossa kello 20 alkaen. Sunnuntaina ja maanantaina putiikki pidetään kiinni.

Käytännössä silpominen tarkoittaa sitä, että Teemalla ei nähdä enää superpäiviä, jolloin voidaan seurata suuria teemallisia kokonaisuuksia.

Sivistyksen suurvisiirit

Ylen ikiaikainen infantiili taaperrus jatkuu ja Teema- ja Fem -kanavien yhdistymisestä käydään parahiksi kovaa polemiikkia.

Pasilan suunnalta vaikuttaa virallinen ylimielisen virkamiesmäinen viesti olevan, ettei kyse ole budjettimuutoksista ja että kaikki säilyy joka tapauksessa onnellisesti ennallaan (mikä on ihan jo puhtaan matemaattisestikin täysin mahdotonta jos käytettävissä olevasta ohjelma-ajasta katoaa puolet pois.) Sisältöä siirretään kuitenkin nettiin, jossa se on julmetun kätevästi ja aina vaan kaikkien - etenkin lennättimen ja kirjekyyhkyjen nimeen yhä vannovien mökinmummojen - saatavilla.

filmihullu5-2016

Lue Lauri Timosen kipakka analyysi kokonaisuudessaan Yle Teeman alasajosta:
filmihullu 5/2016.

Tätä teknoidioottien lässytystähän on kuultu jo toistakymmentä vuotta kiihtyvällä nopeudella.

SIVISTYKSEN SUURVISIIRIT

Tosiasiassahan Teemankin hidas hivutustempppu on tehty jo kauan sitten.

KANAVALLA jonka alkuperäinen idea oli olla Ylen koko laatuprofiilin lippulaiva, näytetään nykyään Pikku Kakkosta, Terence Hillin paskapappisarjaa, ruokaohjelmia, Ville Haapasalon puuduttavaa röyhtäilyä ja kaiken maailman “telenovelaa”.

Kun kaikkien muiden (kuin Ylen) kanavien kesken tuntuu olevan käynnissä lähinnä kilpajuoksu siitä, kuka onnistuu innovoimaan kasaan kaikkien typerimmän mahdollisen ohjelman, voisi Yleisradio koettaa edes näön vuoksi kantaa “kansansivistyksellistä” vastuutaan, sen sijaan että käyttää parhaan ohjelma-aikansa moninkertaisesti jonkun Cheekin “muistelmien” promoamiseen, mikä touhu ei takuulla ainakaan sivistykseen liity.

Hillary Clintonin sähköpostisaaga on avannut oven tosielämän House of Cardsiin

Päivittäiset vuodot ovat Clintonin kannalta kiusallisia, mutta eivät ainakaan vielä tuhoisia. Viestejä luetaan innolla, koska ne paljastavat sisäpiirin juonia ja juoruja.

PRESIDENTTIEHDOKAS Hillary Clinton on koko poliittisen uransa ajan yrittänyt hallita omaa julkikuvaansa, mutta epäonnistunut surkeasti. Ketään aikaisempaa ehdokasta ei ole tutkittu, kuulusteltu ja urkittu yhtä perusteellisesti kuin Clintonia.

Clintonin painajainen jatkuu vielä toista viikkoa, sillä vuotosivusto Wikileaks julkaisee Clintonin presidenttikampanjan puheenjohtajan John Podestan sähköpostiviestejä vaaleihin asti.

KEVÄÄLLÄ Wikileaks julkisti runsaat 19 000 demokraattien vaaliorganisaation DNC:n sähköpostiviestiä. Podestan viestejä on julkaistu jo yli 30 000. Lisäksi on saatu lukea FBI:n paljastuksia Clintonin ulkoministerikauden sähköposteista.

Podestan viestien lukemisesta on kuitenkin tullut Washingtonin sisäpiireille tosielämän House of Cards -sarja. Viesteissä juoruillaan Clintonin avustajista, joista moni näkee jo itsensä isolla tuolilla Clintonin emännöimässä Valkoisessa talossa.

Onko Lindtmanin vehkeilyn vuotaminen julkisuuteen osa Sdp:n puheenjohtajapeliä?

Uutinen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin tehtailemista puhujalistoista herättää kysymyksiä puolueen sisällä käytävästä valtataistelusta.

Ensinnäkin onko Lindtmanin vehkeilyn vuotaminen julkisuuteen osa Sdp:n puheenjohtajapeliä? Sdp valitsee itselleen puheenjohtajan Lahden puoluekokouksessa ensi helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Puheenjohtaja Antti Rinne kertoo jatkoaikeistaan marraskuun lopulla. Juuri kun Rinteen asema alkoi näyttää vahvalta koko kesän ja alkusyksyn jatkuneiden spekulaatioiden ja puolueen nousuun kääntyneen kannatuksen jälkeen, eduskuntaryhmästä vuodetaan julkisuuteen tieto, joka rapauttaa pahasti puolueen nousevan tähden Antti Lindtmanin uskottavuutta ja julkikuvaa.

Lindtmanin salaiset listat sopivista puhujista ovat nostattaneet jo niin suuren poliittisen kohun ja tahranneet puolueen mainetta, että pakko on kysyä sitäkin, voiko hän enää jatkaa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana? Jos veikata saa, hänen on erittäin vaikeaa jatkaa nykyisessä tehtävässään ja lähtö on siten lähellä.

[ Jos, demari kentällä olisi munaa Lindman saisi mennä muihin hommiin. Jos, Lindman jatkaa demarien kannatus ja uskottavuus painuu persujen tasolle kevään 2017 kuntavaaleissa. Jos, jos jos, demareissa on totuttu jossitteleman eikä selkärankaa tunnu löytyvän oikein missään asiassa. ]

Lindtmanin laatimat kansanedustajien puhujalistat Suomen lain hengen vastaisia

Politiikan tutkija pitää Antti Lindtmanin harjoittamaa kansanedustajien puhujalistojen laatimista hyvin poikkeuksellisena. Tutkijan mukaan SDP:n kansanedustajat päättävät Lindtmanille koituvista seuraamuksista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman voi joutua jättämään tehtävänsä laatimiensa kansanedustajien puhevuorolistojen takia, arvioi Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Railon mielestä puhujalistojen laatiminen on todella arveluttavaa toimintaa, koska Suomen laki periaatteessa suojelee hyvin vahvasti kansanedustajien oikeutta puhua vapaasti.

Tällaisten nimilistojen laatiminen, joilla yritetään ehkä jopa rajoittaa joidenkin kansanedustajien oikeutta puhua haluamastaan asiasta, niin se on kyllä Suomen lain hengen vastaista vähintään, Railo sanoi.

100 vuotta Suomen asialla

Menestyvä Suomi tarvitsee menestyvän maaseudun.

Maaseudun Tulevaisuus täyttää sata vuotta

Taival on ollut mielenkiintoinen selviytymistarina. Se on ollut sitä paitsi lehdelle, myös maaseudulle.

Lehtemme tarina on poikkeuksellinen myös kansainvälisesti. Toista tällaista erikoislehteä ei Euroopassa ole. Myös Suomen maakunnissa on jotain poikkeuksellista. Huolimatta vaikeista ajoista, elinvoima ei ehdy, mutta se muuttaa muotoaan.

Helsingin ongelmaksi on noussut asumisen taso ja sen aiheuttamat korkeat kustannukset. Vuokrat ja hinnat pysyvät korkeina julkisesti maksettavan asumistuen takia.

Menestyvä Suomi tarvitsee myös menestyvän maaseudun. Juuri tällä hetkellä perinteisen maatalouden ongelmat kuristavat monia tilallisia. Silti positiivisiakin merkkejä on näkyvissä. Elintarvikkeiden puhtaus, antibioottien vähäinen käyttö, suoramyynti ja pohjoismaisen ilmaston edut sekä kasvien että lihan tuotannossa korostuvat kaiken aikaa.

Maaseudun Tulevaisuus käsittelee myös seuraavan sadan vuoden aikana. Meidän tulevaisuutemme on edelleen vahvasti sidoksissa maakuntien ihmisten elämään.

Mark, tule ikkunaan täällä huutaa media

Facebook on jättimäinen mediayhtiö, joka kahmii valtaa mutta välttelee vastuuta.

Facebook on maailman suurin mediayhtiö. Se pitää sisällään tärkeimmät ja vähemmän tärkeät mediabrändit lähes jokaisesta maasta. Facebook on myös maailman merkittävin uutisten jakelija. Sen algoritmit päättävät, kuka näkee mitä ja milloin. Kun Facebook ilmoittaa, että video on nyt sitä halutuinta sisältöä, mediayhtiöt perustavat kilvan videotiimejä.

Viime kuukausien aikana Facebook on joutunut kuuntelemaan yhä äänekkäämpiä vaatimuksia läpinäkyvyydestä ja kutsuja osallistua julkiseen keskusteluun. Otan esimerkiksi kolme tuoretta tapausta.

Elokuussa kävi ilmi, että Facebook oli irtisanonut ammattijournalistit, jotka olivat kuratoineet palvelun Trending Topics -palstaa. Trending näkyy englanninkielisille käyttäjille käyttäjän uutisvirran oikeassa reunassa (suomeksi se ei ole toiminnassa). Se listaa päivän puheenaiheet: tätä kirjoittaessani 140 000 puhuu aiheesta Tom Hanks.

Vain kolme päivää sen jälkeen kun toimittajat oli korvattu algoritmilla, Trending nosti esiin valeuutisen. Siis huijaustarkoituksessa tehdyn feikin, jolla ei ollut mitään tekemistä tosimaailman tapahtumien kanssa.

Syyskuussa norjalainen sanomalehti Aftenposten julkaisi etusivullaan päätoimittajan avoimen kirjeen Mark Zuckerbergille. Facebook oli poistanut yhden valokuvauksen historian ikonisimmista kuvista – sen, jossa nuori napalmin polttama vietnamilaistyttö juoksee kohti kameraa – ja sulkenut kuvan jakaneen Aftenpostenin toimittajan tilin. Selitys oli, että kuvan tyttö on alasti.

On harvinaista, että Facebook saadaan edes perustelemaan sensurointipäätöksiään.

Norjan pääministeri jakoi kuvan protestiksi. Kerrankin viesti kuului pienestä Norjasta Piilaaksoon asti.

Kolmas skandaali tuli ilmi, kun Facebook joutui syyskuussa tunnustamaan...

Keskustelu aiheesta on vasta alussa, ja maailman vaikutusvaltaisimmin editorin Mark Zuckerbergin on vielä pakko osallistua siihen.

”Me ei tiedetä muslimeista, eivätkä he tiedä meistä”

Näyttelijä, laulaja Vesa-Matti Loiri toivoo, että suomalaiset osaisivat olla suvaitsevaisempia. Hänen mielestään Suomeen tulleilla muslimeilla ei ole vielä ollut aikaa sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Me ei tiedetä muslimeista, eivätkä he tiedä meistä. Kyllähän paine on kova. Kyllä niin paljon on sellaista vihapuhetta. Suomi on kuvitellut ja leikkinyt olevansa ei-rasistinen maa, ja kuitenkin niin kauan kuin mä olen elänyt, täällä on rasismia ollut, Loiri sanoi Uuden Suomen haastattelussa Kahvila Moskovassa, Helsingissä.

Loiri ja muusikko Timo Kiiskinen julkaisivat viime viikolla Pyhät tekstit –levyn ja samannimisen kirjan, jotka käsittelevät uskonnollisia tekstejä.

Miten rasismiin pitäisi suhtautua?

Suvaitsevaisuus, Loiri vastasi.

Pitäisi ehkä ihmisten kontaktoida enemmän ja tietää toistensa näkemyksistä, mutta paine on kauhea, hän totesi.

Loiri ja Kiiskinen korostivat, että kirkot riitelevät, eivät niinkään ihmiset.

Kirkot ja uskonlahkot pitävät itseään ainoina oikeina tekijöinä ja muotona. Kuitenkin se pohja ja se näkemys, mikä niissä on, on ihan sama. Kulttuurilliset erot ovat niin suuret, että ei tämä tule helppo pala olemaan tämä maahanmuuttojuttu. Tässä tulee vielä tapahtumaan paljon, Loiri sanoi.

Vesa-Matti Loiri teki viimeisen levynsä – vastusteli Pyhät tekstit -levyn tekoa kolme vuotta

Laulaja ja näyttelijä pohti yksinäisyyttä uutta levyä tehdessään. Loiri sanoo, ettei ole ikinä ollut kauan poikamiehenä, mutta erakkous on ollut aina osa häntä.

Muusikko ja lauluntekijä Timo Kiiskinen ehdotti eri uskontojen pyhiin teksteihin pohjautuvan levyn tekoa Vesa-Matti Loirille ensimmäistä kertaa joulukirkossa vuonna 2014. Loiri vastasi "Ei, kyllä tämä oli tässä".

Timo Kiiskiselle tuli itku kurkkuun. Hän oli tehnyt vuoden töitä eri uskontojen pyhiin teksteihin pohjautuvan levyn eteen. Loirin mieli muuttui vasta seuraavana vuonna. Senkin jälkeen laulaja perui äänitykset kahdesti.

Venkoilin aika pitkään. Siinä meni kolmisen vuotta. Sitten tajusin, että tämähän on todella vahvaa materiaalia. Niin vahvaa, että tämän jälkeen en aio tehdä enää uutta levyä.

Näyttelijä ja laulaja Vesa-Matti Loiri on yllättävän tuottelias mieheksi, joka sanoo ensin ei. Häneltä on ilmestynyt 2000-luvulla yksitoista levyä. Niitä on myyty yhteensä 600 000 kappaletta.

Sopivaa äänityspaikkaa mietittiin pitkään. Helsinki ei kelvannut, Valamon luostari ei tuntunut luontevalta. Sitten työryhmä keksi Islannin.

Dylan poisti sivuiltaan Nobel-maininnan

BOB DYLAN on poistanut verkkosivuiltaan maininnan saamastaan Nobelin kirjallisuuspalkinnosta. Dylan ei ole kommentoinut lainkaan runsas viikko sitten saamaansa palkintoa.

Ruotsin akatemia hermostui Bob Dylanin vaikenemiseen – ”Emme liikuta enää sormeakaan”

RUOT­SIN aka­te­mia on yrit­tä­nyt yli vii­kon ta­voit­taa kir­jal­li­suu­den No­bel-pal­kin­nol­la tä­nä vuon­na pal­kit­tua muu­sik­ko Bob Dylania, jo­ka ei ole vas­tan­nut ei­kä kom­men­toi­nut pal­kin­toa mil­lään ta­val­la. Nyt aka­te­mian mit­ta on il­mei­ses­ti tul­lut täy­teen.

”O­lem­me yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä em­me lii­ku­ta enää sor­mea­kaan. Pal­lo on täy­sin hä­nel­lä. Voi­daan spe­ku­loi­da suun­taan jos toi­seen eri­lai­sil­la asioil­la, mut­ta si­tä em­me tee”, sa­noo Ruot­sin aka­te­mian jä­sen ja No­bel-ko­mi­tean pu­heen­joh­ta­ja Per Wästberg sa­no­ma­leh­ti Da­gens Ny­he­te­ril­le.

Aiem­min Wäst­berg oli ku­vail­lut Dy­la­nin vai­ke­ne­mis­ta epä­koh­te­liaak­si ja yli­mie­li­sek­si. Lauan­tai­na Wäst­berg ker­toi Da­gens Ny­he­te­ril­le, et­tä hä­nen luon­neh­din­to­ja oli käy­tet­ty ir­ral­laan asiayh­tey­des­tä. Hän kui­ten­kin myön­si käyt­tä­neen­sä ad­jek­tii­ve­ja ”e­pä­koh­te­lias” ja ”y­li­mie­li­nen”.

PÄIVITETTY 29.10. 2016 Bob Dylan ottaa vastaan Nobel-palkinnon

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut Bob Dylan on ilmoittanut vihdoin, että hän vastaanottaa tunnustuksen. Tieto palkinnon myöntämisestä konkarimuusikolle julkaistiin jo pari viikkoa sitten, mutta Dylan ei ole tätä ennen kommentoinut asiaa mitenkään. Dylan sanoi tuoreessa haastattelussa, että hän saapuu Nobel-palkintotilaisuuteen Tukholmaan 10. joulukuuta "jos vain suinkin mahdollista". Artisti kommentoi Nobelin myöntämistä Daily Telegraph -lehdelle. Dylan, 75, on ensimmäinen lauluntekijä, jolle annetaan kirjallisuuden Nobel. Hänen mukaansa tunnustuksen voittaminen on uskomatonta ja ihmeellistä. - Tätä on vaikeaa uskoa. Kuka voisi haaveilla jostakin tällaisesta, Dylan kysyi.

Windowsilla on näytön paikka, jos se ei halua kuolla

Microsoftin perinteinen kivijalka heikkenee, kun pc-myynti kutistuu ja Windows ei ole mobiilimaailmassa kovinkaan olennainen peluri. Yhtiöltä odotetan linjanvetoja, että miten se aikoo kehittää Windowsia, jotta se ei hiljalleen hiipuisi olemattomiin, Business Insider kirjoittaa.

Infoworld kerkesi jo pohtimaan, että kannattaisiko Windows kuopata pikku hiljaa. Päätoimittaja Eric Knorr totesi, että Microsoft ei tarvitse enää Windowsia, koska se on jo vahva pilvialustojen ja -sovellusten puolella.

Jotain osviittaa Windowsin tulevaisuudesta saadaan mahdollisesti jo tällä viikolla. Microsoft järjestää keskiviikkona Windows-teemaisen julkistustilaisuuden. Sen odotetaan esittelevän uusia Surface-laitteita, kuten iMacin kanssa kilpailevan näytön ja työaseman yhdistävän pc-koneen.

Jäljelle jäi vain yksi kauppa – HS selvitti, missä ovat Suomen näivettyvät ”Sale-kunnat”

Luhanka on kunta, jossa on enää yksi päivittäistavarakauppa. Syrjäiset ja pienet kunnat kärsivät väestö- ja palvelukadosta, mutta jäljelle jäävistä lähikaupoista povataan yhä monipuolisempia palvelukeskuksia.

MANNER-SUOMEN pienimmässä kunnassa, 760 asukkaan Luhangassa, eletään yhden kaupan varassa. Jos sitä ei olisi, ruokaostoksille pitäisi lähteä 35 kilometrin päähän Joutsaan. Autottomalle se olisi mahdoton tilanne.

Samanlaisia kuntia voi olla pian Suomessa yhä enemmän.

Edessä on ennennäkemätön mylläys, kun sosiaali- ja terveydenhuollon jättiuudistus sekä maakuntauudistus siirtävät palveluita ja rahoitusta yhä enemmän maakunnille. Tällöin väestön pienenemisestä ja ikääntymisestä kärsivien kuntien elinvoimaisuuden todellinen tilanne avautuu päättäjille uudella tavalla.

Ruokakauppojen määrä Suomessa ylipäätään hiipuu, ja kauppareissut pitenevät: vielä 20 vuotta sitten kauppoja oli 4 700, nyt enää 3 200.

”Meillä on paljon kuntia, joiden elinvoima on aika lailla hiipunut. Ostovoiman näkökulmasta se näkyy kirkonkylissä niin, että jäljellä on enää yksi ainoa laatikkomyymälä”, sanoo maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju.

KarttaSuomen "Siwa-kunnat"

Teleoperaattori AT&T vahvisti ostavansa Time Warnerin

Yhdysvaltain suurimpiin teleoperaattoreihin kuuluva AT&T on ostamassa mediajätti Time Warnerin runsaalla 85 miljardilla dollarilla eli yli 78 miljardilla eurolla. Yhtiöt ovat vahvistaneet kaupasta liikkuneet huhut. Yrityskauppa on arvoltaan tämän vuoden suurin maailmassa.

Time Warnerin omistuksiin kuuluvat muun muassa uutiskanava CNN, laatusarjoistaan tunnettu HBO sekä Warner Bros -filmistudio. Kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän.

Trump uhkasi kaataa vuoden suurimman yrityskaupan

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on sanonut, että jos hänet valitaan presidentiksi, hän aikoo estää kaupan toteutumisen.

”Liian paljon valtaa keskittyy liian harvojen käsiin”, Trump sanoi lauantaina.

KAUPPAA VARTEN AT&T:n pitäisi neuvotella suuri rahoitusjärjestely, sillä yhtiön nettokassa on 7,2 miljardia dollaria. Nettokassa tarkoittaa kassavaroja ja nopeasti käteiseksi muutettavia arvopapereita, joista on vähennetty korolliset velat.

Ongelmana tosin voi olla, että kesäkuun lopussa AT&T:n nettovelat olivat luottoluokitusyhtiö Moody’sin mukaan 120 miljardia dollaria.

Perjantain suuren verkkohyökkäyksen hurja tausta: Hakkerit valjastivat kodinkoneita aseikseen

Kuluttaja ei välttämättä huomaa laitteensa saastumista. Tietoturvan parantaminen lähtee oletussalasanojen vaihtamisesta.

Useita suosittuja internetsivustoja perjantaina häirinnyt verkkohyökkäys tehtiin osittain kodinelektroniikan avulla, hyökkäyksen kohteena ollut nimipalveluyhtiö Dyn kertoo.

Laajan hyökkäyksen vuoksi esimerkiksi Twitteriä, Netflixiä, Spotifyta ja Airbnb:tä sekä useiden amerikkalaislehtien verkkosivuja oli perjantaina ajoittain mahdotonta tai vaikeaa käyttää. Hyökkäys havaittiin ensimmäisenä Yhdysvaltain itärannikolla, mutta se vaikutti myös Euroopassa.

Hajautettu palvelunestohyökkäys toistui useita kertoja perjantain aikana. Nyt hyökkäys on ohi. Dynin mukaan sen palvelimia pommitettiin miljoonista eri ip-osoitteista, mikä tekee hyökkäyksestä yhden kaikkien aikojen suurimmista.

Yle varoittaa yt-neuvotteluista: Tuotantotyö vähentyy jopa kolmanneksella

Parlamentaarisen Yle-työryhmän linjausten mukaisesti Yle kasvattaa ostoja yhtiön ulkopuolisilta toimijoilta. Tämä tarkoittaa oman tuotannon vähentymistä.

Tuotantotyön vähentäminen tarkoittaa toteutuessaan henkilöstövaikutuksia ja yhteistoimintamenettelyjä. Yt-neuvottelujen aloittamisesta kerrotaan, kun suunnitelmat tarkentuvat lähiaikoina. Yle Tuotanto ja Design -osastot työllistävät tällä hetkellä vakituisesti 466 henkilöä, joista Helsingissä työskentelee 309 ja Tampereella 157, tiedotteessa taustoitetaan.

Ylen suunnitelmat voivat johtaa tuotantotyön vähentämiseen noin kolmanneksella.

Ylen tuotantopalvelut on perinteisesti ollut täyden palvelun palveluorganisaatio. Rakennemuutoksella vähennämme omaa kiinteää resurssia ja täydennämme sitä tarvittaessa palveluostoilla.

Taas löydettiin syylliset

Palkkaerot-ilta näytti olevan hyvin pohjustettu ja täysin harkittu hyökkäys sekä työttömiä että ay-liikettä vastaan. Studioon oli koottu ennalta arvattavien mielipiteiden esittäjiä Jari Sarasvuosta alkaen, mutta suurimman oppositiopuolueen SDP:n edustajat puuttuivat kokonaan.

Mukana ei myöskään näkynyt yhtään työtöntä. Suunnilleen ainoana työttömien puolustajana oli Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jonka puheen Sarasvuo keskeytti jatkuvasti.

Helsingin Sanomat julkaisi ällistyttävän uutisen, jonka mukaan avoimia työpaikkoja on peräti puoli miljoonaa. Ilmeisesti luku oli saatu laskemalla yhteen kaikki vuoden aikana avoimiksi ilmoitetut työpaikat. Tästä Hölmölän matematiikasta voitte lukea lisää Sami Sundellin blogista.

Vaatekaupasta katosi 500 miljoonaa euroa – ”Naiset ikään kuin lopettivat vaatteiden ostamisen”

Suomalainen vaatekauppa on menettänyt lyhyessä ajassa paljon rahaa. Rahat menevät osittain muualle. Eniten käytöstään muuttivat naiset.

Osittain kotimaista vaatekauppaa kurittaa talouden yleinen apatia. Kun rahaa on vähemmän käytettävissä, on aika helppo valita ruoan tai uuden paidan välillä.

Tämä on nähty myös tavarataloissa. SOK:n tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjujohtaja Mika Laakso kertoo, miten vaatteille raivattiin lisää tilaa tavarataloissa, mutta sitten tulivat vuodet, jolloin ”markkina suli alta”.

Oikeastaan voi sanoa, että naiset ikään kuin lopettivat vaatteiden ostamisen. Miehet sen sijaan ovat heränneet uuteen maailmaan ja alkaneet ostaa vaatteita, Laakso sanoo.

Työajan pidennys rakoilee

Turkulaisyritys Progman on päättänyt, ettei se ota käyttöön työajan pidennystä.

Yrityksissä ei pitäisi mennä tässä asiassa luottamusmiesten halpaan, varoittaa työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden ryhmäpäällikkö Jarkko Ruohoniemi, jonka mukaan työantajien kannattaa nyt katsoa eteenpäin, mitä kaikkea hyvää työajan pidennyksellä voidaankaan saada aikaan.

Progmanissa katsotaan tuloksia eikä lasketa tunteja.

Emme näe, että pidennyksellä olisi yrityksemme kohdalla merkittäviä tuottavuusvaikutuksia, sanoo Progmanin henkilöstöjohtaja Tino Välimäki, joka uskoo, että pidennyksestä luopuminen nostaa työntekijöiden motivaatiota.

Puoli miljoonaa työpaikkaa on vailla ottajaa, puolet niistä yllättäen pitkiä työsuhteita – näiltä aloilta löytyy nyt töitä

Tänä vuonna auki olevista työpaikoista kaksi kolmasosaa on kokopäiväisiä ja puolet yli vuoden työsuhteita.

Työpaikkojen määrää isompi yllätys ministeriön neuvottelevalle virkamiehelle Mika Tuomaalalle oli se, että peräti puolet alkuvuonna tarjotuista työpaikoista on yli 12 kuukautta kestäviä työsuhteita.

”Kuvittelin, että enemmän olisi pätkätöitä”, hän sanoo.

Kahdessa vuodessa työttömien määrä Uudellamaalla oli kasvanut 20 prosenttia, mutta samaan aikaan myös avoimien työpaikkojen määrä oli kasvanut liki 20 prosenttia.

Erkki Tuomioja Ylelle: Jussi Niinistön puheet vaarallista pelottelua

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää puolustusministeri Jussi Niinistön puheita Ahvenanmaan demilitarisointiin puuttumisesta vaarallisina.

Minusta Niinistön puheet ovat vaarallista pelottelua. Ahvenanmaan demilitarisointiin puuttuminen antaisi ihan väärän signaalin ja lisäisi kansainvälistä jännitystä ja spekulaatiota.

MITEN laiva sitten toimii omana pelastusveneenään?

”Pikaostoskeskus”, aiempaa vähemmän hyttejä eikä yhtään pelastusvenettä – tällainen on Suomenlahden uusi Tallinnan-laiva

Ensi vuonna valmistuva Tallinkin Megastar on Itämeren suurin kelluva kauppakeskus. Uutta laivassa on sekin, että se toimii yhtenä suurena pelastusveneenä.

ENSI VUONNA valmistuva Tallinkin Megastar-laiva on monella tapaa mielenkiintoinen uutuus Itämeren-risteilyliikenteeseen. 212-metrinen alus korvaa Helsinki–Tallinna-väliä nykyisin liikennöivän Superstarin.

TALLINK YRITTÄÄ ottaa kaiken irti lyhyestä matka-ajasta. Laivaan rakennetaan Itämeren suurinta kelluvaa myymälää. Kahdessa kerroksessa toimivan myymälän laajuus on 2 800 neliötä. Myymälään tulee moninkertainen määrä kassoja Superstarin kauppaan verrattuna.

24 hullua tuntia Suomenlahdella: Venäjä lähetti sotakoneita ilmaan jatkuvana virtana

Toissaviikkoiset Suomen ilmatilaloukkaukset tapahtuivat osana Venäjän erikoista harjoitusta.

He haastoivat QRA:ta (nopeaa toimintaa) uudelleen, uudelleen ja uudelleen. Lentokone toisensa perään. Saimme aloittaa alusta aina uudelleen, kun emme tietenkään voineet pysyä koko aikaa ilmassa, hän kuvailee Ämarista lähettämiään tunnistuslentoja.

Emme tiedä, oliko harjoituksen idea nähdä, miten usein Nato ja Suomi kykenevät samaan aikaan vastaamaan. Ainakin he saivat viestin, että me kykenemme.