Republikaanien presidenttiehdokkaat esiintyivät vaaliväittelyssä kovina terrorismia vastaan
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump uhkasi ottaa uudelleen käyttöön vesikidutuksen ”ja helvetin paljon pahempaa” terroriepäiltyä vastaan Yhdysvalloissa. Trump ei täsmentänyt, mitä muita kidutuskeinoja hän tarkoitti.
Republikaanien presidenttiehdokkailta kysyttiin vaaliväittelyssä varhain sunnuntaina Suomen aikaa, onko vesikidutus eli epäillyn hengityselinten täyttäminen vedellä kidutusta vai ei. Keskustiedustelupalvelu CIA käytti vesikidutusta terroriepäiltyjä vastaan vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.
Kun käytäntö tuli julkisuuteen, sekä presidentti George W. Bush että myöhemmin presidentti Barack Obama kielsivät sen. Vesikidutus on todettu sekä tehottomaksi että kansainvälisten sopimusten vastaiseksi.
Viestipalvelu Twitter pysyy reaaliaikaisena, eikä muutu Facebookin käyttämään aikajärjestykseen, kertoo Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey.
Buzzfeed-sivusto sai perjantaina aikaan myrskyn Twitterissä, kun se raportoi, että viestipalvelu siirtyy reaaliaikaisesta aikajärjestyksestä algoritmiperusteiseen järjestykseen. Tämä tarkoittaisi, että tviittien järjestys perustuisi siihen, mitä Twitter luulee ihmisten haluavan lukea mieluummin kuin kronologiseen järjestykseen.
Twitter is live. Twitter is real-time. Twitter is about who & what you follow. And Twitter is here to stay! By becoming more Twitter-y.
— Jack (@jack) 6. helmikuuta 2016
Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey tviittasi lauantaina käyttäjille rauhoittavan vastauksen.
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on perustanut aatteellisen yhdistyksen, Kansalaispuolue ry:n (Medborgarpartiet r.f.).
"Kuten nimikin kertoo, yhdistys on tarkoitus merkitä puoluerekisteriin, kun edellytykset tähän täyttyvät. Kansalaispuolue pyrkii vaikuttamaan Suomen valtiolliseen elämään sekä suoran demokratian keinoja käyttäen että parlamentaarisen järjestelmämme kautta", Väyrynen toteaa tiedotteessaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole yllättynyt Paavo Väyrysen puolueen perustamisesta.
”Niiden puolesta olen pahoillani, jotka Paavon eteen ovat vuosikymmenten ajan keskustalaiset töitä tehneet. Itsekin olen ollut tässä hankkeessa mukana”, Sipilä totesi. Hän kommentoi Väyrysen liikkeitä Lontoossa, jossa hän osallistui kansainväliseen Syyrian apukokukseen.
Caruna on nyt kohun keskellä hinnankorotustensa ja verokikkailun vuoksi. HS selvitti, miten tähän päädyttiin ja mitä tapahtui ennen valtionyhtiö Fortumin Suomen sähköverkkojen myyntiä.
Tapaninpäivänä 2011 riehunut myrsky oli voimakkain 30 vuoteen. Se ja sitä seurannut Hannu-myrsky veivät sähköt jopa sadoiltatuhansilta kotitalouksilta.
Tuulet runtelivat Etelä-Suomea niin pahoin, että korjaajia hälytettiin Lappia myöten. Sähköt olivat joillakin alueilla poikki yli kymmenen päivää. Vanhukset kuljetettiin evakkoon. Lihaa täynnä olevat pakastimet sulivat. Aggregaatit, öljylamput, vesikanisterit, moottorisahat ja kirveet myytiin loppuun. Puuta kaatui yli kolme miljoonaa kuutiota.
Ministereitä ja varsinkin valtio-omisteista energiayhtiö Fortumia vaadittiin vastuuseen.
”Kun presidentti Niinistö ei mitään tällaista varmaan tarkoittanut olisi muutama lause lisää tehnyt tämän selväksi niillekin, jotka aivan toisenlaisilla motiiveilla nyt kiittävät hänen puhettaan.”
”Pyrkimys virran hallitsemiseen ei voi perustua ihmisoikeuksien kieltämisen tai minkäänlaisen vihapuheen tai väkivallan epäsuoraankaan hyväksyntään, eikä se saa vaarantaa yhdenkään suojelun tarpeessa olevan pakolaisen turvallisuutta”, Tuomioja kirjoittaa.
”Kun nyt etsimme keinoja, joilla edelleen jatkuvat ja ikääntyvälle Euroopalle myös välttämättömät muuttoliikkeet voitaisiin saada parempaan hallintaan niin, että se tuottaisi niin lähtömaille, vastaanottajamaille kuin muuttajille itselleen hyvinvointia ja turvallisuutta, on sen lähdettävä kansainvälisten sopimusten tinkimättömästä noudattamisesta.”
***
Pääministeri Juha Sipilä on samoilla linjoilla tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että Suomi ei voi vastaanottaa maahantulijoita, jotka haluavat vain entistä paremmat elinolosuhteet.
"Annan kotini turvapaikanhakijoille, toivottavasti tästä tulee kansanliike".
Arvoisa puhemies, hyvät Suomen kansan edustajat, Ette varmasti tienneet, vuosi sitten aloittaessanne, mitä vastaanne tulee. Yhtä lailla vähän kaikista vastaan jo tulleesta tiesin minä, silloin, toimikauteni alussa.
On sanottu, että tämä vuosikymmenen puolivälin aika jää historiaan; elämme murroksen aikaa. Että se, mitä nyt päätetään tehdä, on oleva ratkaisevaa tulevaisuudellemme.
***
Alkuvuonna olemme käyneet keskenämme mieleenpainuvaa julkista keskustelua. Osa toki tarpeellista varoittelua, kun ihmisiä on rikollisesti sanoin tai teoin loukattu. Mutta sen lisäksi olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme. On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin; olemme perin itsemme haukkuneet.
Miksikö juuri nyt? Siksi, että meillä on ongelmia. Viimeisin niistä on hallitsematon maahanmuuttoliike. Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkkuun asti, ja tehdä sitten niistä suurta numeroa ja nimittelyä. Ongelmat eivät näin poistu, tällä suunnataan ehkä huomio muualle, mutta ongelmat tästä vain lisääntyvät.
Tässä suhteessa olisi todellakin tolkun aika, kuten kirjailija Paretskoi Iisalmen Sanomissa kirjoitti.
***
Sekavassa tilanteessa tulijoidenkin tilanne saattaa vain paheta. Tiedossa on, että pakolaisia käytetään hyväksi. Olemme juuri kuulleet Euroopassa kadonneista 10 000 alaikäisestä. Pakolaisia riistävät ja rahastavat ihmissalakuljettajat, jotka harjoittavat valtaisaa laitonta liiketoimintaa, usein liikkeellä olevien hengen menettämisen uhallakin. On myös riski, että pakolaisia käytetään kyynisen valtapolitiikan välineinä.
Tulen nyt lähemmäs keskeistä kysymystä. On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan.
Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin hämmästelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kannannottoa sähköverkkoyhtiö Carunan rajuihin hinnankorotuksiin.
Sipilä sanoi pitävänsä noin 30 prosentin korotuksia kohtuuttomina. Lisäksi pääministeri otti kantaa yhtiön toimintaan todeten, että sen harjoittama verokikkailu on hänen mielestään vastenmielistä.
Marin on samaa mieltä sähkönsiirron hinnankorotusten kohtuuttomuudesta, mutta ihmettelee pääministerin kannanottoa asiassa, sillä hallitus on itse tehnyt täysin päinvastaista politiikkaa.
Pääosin ulkomaisessa omistuksessa olevan Carunan kymmenhenkisen johtoryhmän parhaiten palkattu henkilö oli yhtiön toimitusjohtaja Ari Koponen.
Energiaviraston lisäksi myös kuluttaja-asiamies selvittää nyt sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotuksia. Samaan aikaan oppositiosta vaaditaan hallitusta puuttumaan asiaan välittömästi.
Carunan jopa 27 prosentin korotuksista sähkön siirtohintoihin on noussut kohu, sillä korotuksia pidetään kohtuuttoman suurina sähköverkon uudistamisvelvoitteisiinkin nähden. Useat poliitikot vaativat Energiavirastolle mahdollisuutta puuttua alueellisen monopoliyhtiön hinnoitteluun nykyistä tehokkaammin.
Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta jälkikäteen neljän vuoden valvontajaksoissa. Tämä ei riitä opposition kansanedustaja Jari Myllykoskelle (vas.), joka vaatii hallitukselta ja elinkeinoministeri Olli Rehniltä (kesk.) välittömiä toimia hinnankorotusten kohtuullistamiseksi.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen koulutusleikkaukset kuohuttavat yhä oppositiopuolueissa. SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittaa blogissaan kannattavansa sitä, että oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sitoutuisivat yhdessä koulutusleikkausten kumoamiseen, jos puolueet pääsevät seuraavaan hallitukseen.
Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitus rapauttaa suomalaisen yhteiskunnan peruskivijalkaa – osaamista, ammattitaitoa ja tutkimusta sekä kiihdyttää aivovuotoa Suomesta. Yliopistojen irtisanotut nerot imetään muiden maiden yliopistoihin, kun kotimaa ei anna työtä. Miten ihmeessä saadaan vienti vetämään, jos Suomesta karkotetaan osaaminen kehittää myytävää? Taavitsainen kirjoittaa.
Eilen käynnistyi toden teolla maailman suurin poliittinen sirkus. Iowalaiset äänestivät esivaaleissa suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi. Ja tämän show’n tähtenä on ylikierroksilla käyvä Pelle Hermanni, joka solvaa muita esiintyjiä ja yleisöä ja aikoo kaataa koko teltan.
Donald Trump on omin voimin laskenut poliittisen oikeiston tasoa enemmän kuin yhdeltä mieheltä uskoisi mahdolliseksi. Hän haluaa tehdä konservatiivisuudesta räkäfarssin.
Trumpin kannattajat ovat päättäneet, että ongelma ei ole luokaton koheltaminen vaan laatukriteerit. Ja kun niistä päästään eroon, syntyy ”uusi poliittinen kulttuuri”.
Tuskin edes hipit olivat näin tyhmiä.
Donald Trump on luupääoikeiston poptähti. Mitä suurempi sammakko hänen suustaan loikkaa, sitä innokkaammin hänen kannattajansa rientävät todistamaan, että Trump taistelee ja että ”tämä mies ei pelaa muiden pelejä”.
Päivi Räsänen ehdotti juuri sitä, mistä olen jo kauan puhunut. Turvapaikanhakijoita ei ole tarkoituskaan työllistää palkkatöihin, vaan heitä tullaan käyttämään palkattomana työvoimana ihan samalla tavalla kuin jo kauan on käytetty kantaväestöön kuuluvia työttömiä.
Nyt toiminnalle on lanseerattu nimi, jonka keksiminen ei paljon mielikuvitusta vaatinut. Kuntouttava työtoiminta on jo kauan tarkoittanut palkatonta pakkotyötä, joten on loogista puhua maahanmuuttajien kohdalla kotouttavasta työtoiminnasta.
Perusteluthan ovat sitä tuttua mantraa, jonka mukaan työ on parasta sosiaaliturvaa, parempi on tehdä töitä kuin maata joutilaana ja plaplaplaa.
Kuntouttavassa työtoiminnassa ei makseta työstä palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus.
Tweet
Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko sanoo, että hallituksen on pakko parantaa Suomen kilpailukykyä.
Eläkkeelle jäävä työmarkkinakonkari syyttää Suomea ”sortumisesta” keskitettyihin palkkaratkaisuihin – ”on otettu harmittavia taka-askelia”
Suomessa on vähän ihmisiä, joista voi sanoa, että heillä on todellista valtaa työmarkkinoilla ja siinä, millaisilla ehdoille me työskentelemme.
Yksi heistä on isolle yleisölle varsin tuntematon oikeustieteen kandidaatti Risto Alanko. 64-vuotias Alanko on muun muassa Nokiaa, Konetta, Wärtsilää ja 1 600:aa muuta suomalaista yritystä edustavan Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja.
Valtaa hänellä on ollut, koska hän on se, joka on neuvotellut duunareita edustavan Metallin kanssa sopimuksista, jotka määräävät noin sadantuhannen palkansaajan työehdot. Se on Suomen suurin teollisuusalan työehtosopimus.
Alanko muistelee tyytyväisenä 2000-luvun alkua. Silloin palkansaajien ja työnantajien kesken oli varsin hyvä yhteisymmärrys ainakin teoriassa siitä, mitä oman valuutan menettäminen merkitsee työmarkkinoille.
Hän sanoo, että homma lähti väärille raiteille vuonna 2011, kun poliitikot alkoivat vaatia keskitettyä raamisopimusta, jolla haluttiin korjata heikentynyt kustannuskilpailukyky.
Akava pitää hyvänä ja tervetulleena hallituksen päätöstä pakkolakien jäädyttämisestä työmarkkinaneuvotteluiden ajaksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti päätöksestä sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla.
Hallitus on nyt antanut neuvottelijoille paremman työrauhan ja luottamuksen. Sen tavoittelema kilpailukykyhyppy ei synny ilman yhdessä sopimista ja luottamusta. Neuvotteluissa onkin syytä edetä kohtalaisen nopeasti, jotta hallituksessa ja yrityksissä päästään rakentamaan tietä kohti oikeudenmukaisempaa ja reilumpaa talouskasvua, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi perjantaina tuulesta temmatuiksi väitteitä, joiden mukaan pakolaisten tulo Venäjältä Suomeen olisi osa Venäjän ulkopolitiikkaa ja EU:n horjuttamista.
Medvedev otti asiaan kantaa tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti perjantaina Strelnassa Pietarin länsipuolella yhdessä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.
”Tällainen maahanmuutto aiheuttaa uhkaa paitsi Suomelle myös Venäjälle”, Medvedev sanoi pääministerien keskustelun jälkeen. ”Siksi väitteet, että muutto olisi Venäjän ulkopolitiikan osa tai Venäjän valtion järjestämää toimintaa, ovat täyttä hölynpölyä.”
Katsotaan, miten erilaisiin asioihin reagoidaan ja mitkä ovat heikkoudet. Tässä kokeillaan nyt Suomen ja EU:n viranomaisia sekä rajan toimivuutta, Smith sanoi.
Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään viidettä kertaa alkaneista yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Hän sanoo kysyneensä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyltä "syntyykö Suomeen uusi sananlasku: viides kerta toden sanoo".
Jaskarin mielestä neuvotteluista annetut lausunnot eivät valitettavasti ole rohkaisevia sopimuksen syntymisen kannalta.
Mitä tehdään, mikäli kaikki muut ovat valmiit allekirjoittamaan uuden uljaan sopimuksen Suomen uudesta noususta, mutta AKT sulkee Suomen vientiväylät, hän kysyy.
Tähän painajaiseen hallituksen pitää varmaan valmistella kilpailukykypaketin beta-versiota. Kyllä nyt pitää jo reilusti puhua laittomien lakkojen sakkojen satakertaistamisesta. Toiseksi ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus on jo menneen talven lumia.
Kansanedustaja Harri Jaskarin ajatus lakko sakkojen satakertaistamisesta pitää tulkita Kokoomuksen hiljaiseksi hyväksynnäksi, kunnes Stubb on kommentoinut. Vai edustaako Jaskari puolueen "sitä" siipeä kuten sahuri persuissa, ei aihetta kommentoida.
”Pohjoisten ovien raottaminen on Venäjän tapa muistuttaa, että sillä on keinonsa pahentaa Euroopan pakolaiskriisiä, jos pakotelänsi pysyy hankalana.”
”Samalla Venäjä saa testatuksi, miten Suomi EU:n ulkorajamaana reagoi. – – Siksi mielistelevät puheet hyvästä rajayhteistyöstä eivät nyt riitä.”
”Suurvaltapoliittinen taustatavoite on hivuttaa Suomea lännestä takaisin Venäjän etupiiriin. Putin ei tee siirtojaan koskaan irrallaan pitkän aikavälin strategisesta kokonaiskuvasta.”
”Suomi ei saa antaa mitään aineksia spekulaatioille, että maamme ajautuisi EU-rajojen harmaalle vyöhykkeelle.”
HS pääkirjoitus
Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Anders Brännström arvioi eilen, että Ruotsi voi olla sodassa muutaman vuoden kuluttua. Kannanotto löytyi Maataistelupäivät -tapahtuman tervehdyssanoista.
Meidän armeijassa on tehtävä kaikin voimin selväksi se, miten tämä vaikuttaa poliittisiin päätöksiin, Brännström paukutti STT:n mukaan eilen.
Suomen viranomaiset varautuvat hallitsemattomaan maahantulijoiden virtaan itäisellä maarajalla, kirjoittaa Lännen Media.
Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikön, prikaatinkenraali Pasi Kostamovaaran mukaan viranomaiset arvioivat, voiko laiton maahantulo laajentua koko itärajan pituudelle.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo, että Puolustusvoimat on valmis antamaan virka-apua Rajavartiolaitokselle, jos maahanpyrkijöiden virta laajenee koko itärajalle.
Tarja Halonen profiloitui presidenttikaudellaan ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen puolestapuhujaksi. Hän nosti esille myös globalisaatiota ja sen mukanaan tuomia ilmiöitä. Samojen asioiden parissa Halonen työskentelee edelleen säätiönsä kautta.
Halonen ilmaisi huolensa hallituksen nykyisistä toimista Suomen nostamiseksi taantumasta. Valmisteilla olevat pakkolait rajoittavat merkittävällä tavalla ammattiliittojen sopimusoikeutta ja kehitysyhteistyövarat on leikattu lähes puoleen.
Olen huolissani Suomen poliittisesta profiilista sekä pakkolakien että kehitysyhteistyöleikkausten osalta. Viimeiset 15 vuotta ovat olleet tavattoman myönteisiä aikoja edustaa Suomea, koska meillä on ollut hyvä maine. Sitä ei kannata menettää.
Hän kertoo, että nyt Suomen tilanteesta ollaan ihmeissään maailmalla.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasi eilen venäläisen kollegansa Vladimir Kolokoltsevin ensimmäistä kertaa.
Orpo vakuutti tiedotustilaisuudessaan tänään, että hän on tyytyväinen siihen henkeen, jossa keskusteluja käytiin.
Orpolta kysyttiin, onko Venäjä muuttanut toimintatapaansa ja painostaako Venäjä Suomea pakolaisilla?
Tätä asiaa emme voi tietää, emmekä voi lähteä sitä arvailemaan, Orpo sanoi.
Poliitiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vetoavat valtakunnansyyttäjänvirastoon, jotta Ilja Janitskinin omistaman MV-lehden toiminta otettaisiin tutkittavaksi. Sosialidemokraattiset opiskelijat Sonk ry on toimittanut aiheesta tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastolle tiistaina 26.tammikuuta.
Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt ryhtyivät kampanjoimaan yhdessä yksittäisten kansalaisaktiivien kanssa MV-lehden toimintaa vastaan tammikuun alussa.
Kampanjan aikana on tullut ilmi, että MV-lehdessä ja sen palstoilla on pitkään herjattu ja uhkailtu lukuisia kansalaisia, poliitikkoja, virkamiehiä, toimittajia, blogisteja, maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. MV-lehteä on syytetty varastetun materiaalin julkaisemisesta, esimerkiksi lehdistön tekstejä ja valokuvia sekä yksityishenkilöiden kuvia ja tekstejä on käytetty ilman lupaa, usein myös vääristellen ja vahingoittamistarkoituksissa, järjestöt kirjoittavat vetoomuksessaan.
Järjestöt muistuttavat, että julkaisu sallii esimerkiksi rasistisen ja henkeen ja terveyteen kohdistuvan uhkailun kommenttien muodossa. MV-lehdessä on vetoomuksen mukaan myös käynnistetty henkilöihin kohdistuvia massahäiriköintejä esimerkiksi julkaisemalla uhrin yhteystiedot vihakirjoittelun yhteydessä.
Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) myöntää yllättyneensä Postin aikeista vähentää rajusti väkeä. Paatero toimi edellisessä hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.
Luulin, että Postin suurimmat irtisanomiset olisi jo tehty. En odottanut, että näin isoja yt-neuvotteluja käynnistettäisiin tässä vaiheessa.
Valtionyhtiö Posti ilmoitti tiistaina laajoista yt-neuvotteluista, joiden seurauksena jopa 860 postilaista saa lähteä.
Posti vähensi keväällä 2014 perusjakelusta yli 400 työntekijää. Irtisanotuista otettiin myöhemmin takaisin yli 200.
Sama tilanne voi toistua, kun huomataan, ettei tällaisella väkimäärällä pärjätä, Paatero epäilee.
Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomi voi sulkea väliaikaisesti raja-asemia, jos haluaa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on tutustunut puolustusvoimien vuoden 2008 kenttäohjesääntöön.
Puolustushallinnon ennakointi on toiminut hyvin, kun jo tuolloin on nähty mahdollisena tämänkaltainen toiminta. Tällä hetkellä tuskin on kyse painostustoimista, sillä mitään turvallisuuspoliittista ongelmaa Suomen ja Venäjän välillä ei ole. Ei siis voida puhua hybridisodankäynnistä, Niinistö kommentoi Iltalehdelle.
Jo silloin kun Neuvostoliitto hajosi, Suomessa tehtiin suunnitelmia sen varalle, jos suuret määrät laittomia maahantulijoita lähtisi liikkeelle Suomen-rajaa kohti. Painostus on yksi ei-toivottava, mutta mahdollinen skenaario, johon viranomaisten on varauduttava.
Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan turvapaikanhakijoiden tuloa Venäjältä ja muualta pitäisi rajoittaa some-kampanjoinnilla.
Soini keskusteli maanantaina Tromssassa arktisen kokouksen yhteydessä Norjan ulkoministerin Börge Brenden kanssa pakolaiskriisistä ja turvapaikanhakijoista maiden rajoilla.
Soinin mukaan Norja on saanut hyviä tuloksia tehokkailla some-kampanjoilla ja Suomen pitäisi tehdä samoin.
Lähtömaihin, myös Venäjälle, pitää Soinin mukaan osoittaa selkeä viesti, että tänne ei kannata tulla, eikä riskeerata koko elämää ja suvun rahoja turhan takia, kun tulijoita kuitenkin palautetaan.
Hallitus päättää pian valtio-omisteisten yhtiöiden omistajapolitiikasta. 30 miljardin potin osien myymisestä ollaan innostuneempia kuin koskaan.
Hallitus aikoo päättää lähiaikoina Suomen valtion yhteensä noin 30 miljardin euron arvoisten yhtiöiden kohtalosta – osakkeiden myymisestä tai säilyttämisestä ja omistamisen periaatteista.
Strategialinjauksia luvattiin ensin kesällä, sitten syksyksi. Sitten pääministerille tuli muita päälle kaatuvia kiireitä, ja strategian julkistaminen siirtyi ensin jouluksi ja vuoden alkuun.
Nyt hallitus käsittelee pääministeri ja omistusohjausministeri Juha Sipilän (kesk) valmisteleman esityksen vuoden ”ensimmäisen kvartaalin” aikana eli maaliskuun loppuun mennessä, Sipilän talousasioista vastaava erityisavustaja Markus Lahtinen kertoo.
Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoittaa Puheenvuoron blogissaan jättäytyvänsä sivuun keskustan puolue-elimistä.
”Tästä kohdasta olin erityisen surullinen”
Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pettyi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ilmoitukseen jättää tehtävänsä keskustan puolue-elimissä.
Onko keskustassa syntynyt jako alkiolaisiin ja liberaaleihin?
Hän kertoo tulleensa siihen tulokseen, että puolueen ”olemassa olevien rakenteiden kautta minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen”. Väyrynen on ollut keskustan puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen.
Olen päättänyt jättäytyä sivuun Keskustan puolue-elinten toiminnasta. Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin, Väyrynen kirjoittaa.Tweet
Politiikka on rikki, se pitää korjata, julisti presidentti Barack Obama puheessaan kansakunnan tilasta 13. tammikuuta. Politiikan uudistaminen on presidentin mukaan välttämätöntä, sillä jos politiikkaa ei saada toimimaan, maan muitakaan ongelmia ei voida ratkaista.
Samanlaiselta näyttää tilanne Suomessakin. Valtiosihteeri Raimo Sailas nimitti edellistä hallitusta historian surkeimmaksi, joten Juha Sipilältä odotettiin paljon. Nyt kun hallituksen ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan, pelastajaa odottavat ovat jo siirtäneet toivonsa sosialidemokraattien Antti Rinteeseen – moititun hallituksen haukuttuun valtiovarainministeriin. Tweet
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kritisoi ammatillisen keskusjärjestön SAK:n luottamusmiesten tapaamisessa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ideologiaa.
Sipilän hallitus ajaa työelämämuutoksia kilpailukyvyn parantamiseksi. Sipilä on sanonut, että muun muassa lomiin ja sairauspoissaoloihin liittyvät tiukennukset toteutetaan pakotetulla lainsäädännöllä, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse niistä sopuun.
Kyse on myös ideologisista asioista. Halutaan, että työnantajat ja porvarit päättävät, miten ihmisten asiat on. Tavallisella ihmisellä ei ole mitään arvoa heidän näkökulmastaan, Aalto sanoi.
Allah ja Jumala ovat sulassa sovussa tässä kirkkonummelaisessa kaksiossa. Tummapartainen Ali keittää teetä, Linnéa hakee servettejä. Seinäkello lyö.
Ali kysyy joka kerta, saako hän rukoilla. Kyllä sen verran on aina aikaa. Se on suunnilleen tupakkatauon verran, Linnéa sanoo.
Hän tutkaili Googlesta, että muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä.
Mutta kun mun Jumalan office on auki joka sekunti, Linnéa totesi Alille.
Ali sanoi, ettei se niin ole. Rukousajat ovat sitä varten, että ihmiset muistaisivat rukoilla. On totta, että me rukoillaan vasta silloin, kun ollaan kusessa, Linnéa nyökkää.
Kun perhe tulee Suomeen, Ali on jo sanonut Linnéalle, että toivoo tämän muuttavan heille asumaan.
Pidän hänestä huolta niin kuin äidistäni. Jokainen tarvitsee jotakuta, paratiisissakin, Ali summaa. Tweet
Työmarkkinakoneistolla on Suomessa poikkeuksellisen paljon valtaa. Järjestöt ja liitot ovat päättäneet palkoista, eläkkeistä ja sosiaalietuuksista, mutta valta häviää, jos yhteisiä päätöksiä ei synny.
Elämänsä aikana suomalainen yleensä saa palkkaa, maksaa veroja, käy äitiys-, isyys-, talvi- ja kesälomilla, saa lomaltapaluurahaa ja lopulta eläkettä. Hän tottelee työpaikoilla työaikoja ja lukemattomia muita sääntöjä.
Palkkojen joustavuus työpaikoilla eri maissa
1. Viro
2. Latvia
3. Hongkong
4. Arabiemiraatit
...
69. Ranska
...
132. Saksa
133. Ruotsi
...
140. Suomi
Hän saattaa käväistä työterveyslääkärillä, saada kotihoidontukea, sairauspäivärahaa, työttömyysturvaa tai muita sosiaalietuuksia. Moni joutuu yt-neuvotteluihin ja kohtaa työttömyyden sääntöviidakkoineen.
Koululaisena osallistutaan aamu- ja iltapäivätoimintaan ja aikuisena opintovapaalla aikuiskoulutukseen. Onnekkaat käyvät myös vuorotteluvapaalla tai kuuluvat henkilöstörahastoon.
Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin.
Britannian pääministerin David Cameron kuvasi Litvinenkon murhaa valtiolliseksi työksi. Putinin lehdistöedustaja kutsui tutkintaa ”elegantiksi brittihuumoriksi”.
Entinen KGB:n agentti ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin väsymätön arvostelija Aleksandr Litvinenko kuoli Lontoossa lähes kymmenen vuotta sitten.
Torstaina Lontoossa julkistetun 320-sivuisen raportin mukaan Putin ”todennäköisesti” vahvisti Litvinenkon murhan.
Putinin nimeäminen virallisessa raportissa ”todennäköiseksi” henkilöksi Litvinenkon kuoleman takana on merkittävä askel. Litvinenko itse syytti Putinia jo kuolinvuoteellaan.
Raportin mukaan murhan käytännön toteuttamisen takana oli kaksi entistä venäläistä agenttia eli Andrei Lugavoi ja Dmitri Kovtun. He toimivat kuitenkin muiden puolesta.
Pohjoismaissa kansalaisten on helppo muuttaa maasta toiseen töihin tai opiskelemaan, mutta he törmäävät edelleen moniin käytännön ongelmiin.
Esimerkiksi pankkitilin avaaminen, päivähoitopaikan saanti lapselle tai kunnallisen vuokra-asunnon hakeminen ei aina onnistukaan.
Tällaiset ongelmat ratkeaisivat, jos viiden Pohjoismaan kansalaiset saisivat tavalla tai toisella yhteisen kansalaisuuden, sanoo Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund.
”Nyt olisi otollinen aika syventää pohjoismaista yhteistyötä uudelle tasolle. Olisi hyvä ajatella isosti ja luoda Pohjola 2.0”, Haglund pohtii.
Teleoperaattori Telia-Soneran matkapuhelinverkossa on jo kesästä lähtien ollut selvästi enemmän häiriöitä kuin sen kilpailijoiden verkoissa, ilmenee Aalto-yliopiston Nettitutkan mittaustuloksista.
Matkapuhelinverkon toiminta parani marraskuuhun saakka, mutta sen jälkeen häiriöiden määrä alkoi taas kasvaa.
Tammikuussa 30 prosenttia tiedonsiirtonopeuden mittauksista Telia-Soneran matkapuhelinverkossa epäonnistui, koska yhteyttä ei saatu lainkaan.
”Mittausten perusteella verkossa on merkittäviä ongelmia, koska niitä ei ole pystytty korjaamaan. Se, että 30 prosentissa mittauksissa ei ole saatu lainkaan yhteyttä matkapuhelinverkkoon kertoo todennäköisesti juuri siitä, että ongelmia on vaikea korjata”, arvioi Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.
Työmarkkinoilla virisi tiistaina toivo neuvotella vielä kerran aiemmilla kerroilla karille ajautuneesta yhteiskuntasopimuksesta.
Päivä alkoi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ilmoituksella, että se on valmis vielä selvittämään mahdollisuudet neuvotteluiden aloittamiselle työmarkkinaosapuolten kesken.
Pakkolait ovat tulleet lausunnoilta, jotka ovat ollet erittäin kriittisiä. Voi olettaa, että hallitus joutuu tekemään aika paljon töitä niiden kanssa, jos niitä aiotaan viedä eteenpäin.
Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman vaatii EU-mailta yhteisiä toimia pakolaiskriisin hoidossa. On rajansa sille, kuinka kauan pieni joukko maita voi kantaa vastuuta, hän sanoo.
Aivan aluksi Anders Ygeman alkaa luetella. Että minkälainenko oli sisäministerin vuosi Ruotsissa?
Oli parlamentaarisesti hankala aika hallituksessa, ja uudet vaalit vältettiin vain täpärästi. Oli useampia terrori-iskuja Euroopassa. Oli rasistinen kouluisku Ruotsin Trollhättanissa. Ja sitten valtava kasvu turvapaikanhakijoiden määrässä ja käännös pakolaispolitiikassa.
Ruotsi vaatii kaikilta EU-mailta yhteistä vastuuta. EU:n ulkoraja on turvattava, Eurooppaan on luotava laillisia reittejä ja kaikki maat on saatava noudattamaan yhteisiä päätöksiä, esimerkiksi jakamaan turvapaikanhakijoita EU-maiden kesken.
Kokoomus etsii nopealla aikataululla seuraajaa puoluesihteeri Minna Arvelle, joka jättää tehtävänsä lyhyeksi jääneen pestin jälkeen.
Sopivia ehdokkaita kartoittaa ja pohtii puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbin kanssa "sparrausnyrkki". Siihen kuuluvat varapuheenjohtajat Sanni Grahn-Laasonen, Janne Sankelo ja Anne-Mari Virolainen sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie ja varapuheenjohtajat Joonas Grönlund ja Elina Junnila.
Outokumpu on suurissa vaikeuksissa, ja Baan on vuonna 1932 perustetun yhtiön ensimmäinen ulkomaalainen toimitusjohtaja. Hänen tehtävänään on katkaista tappiokierre. Usein se tarkoittaa työpaikkojen vähennyksiä, mutta niistä Baan ei vihjaa sanallakaan. Sen sijaan hän valaa uskoa yhtiöön tulevaisuuteen.
Outokummun osake on romahtanut, koska yhtiö on kertonut viime aikoina pääasiassa huonoja uutisia. Suomalaisille Outokumpu on tärkeä yhtiö jo senkin takia, että sen osakkeenomistajina on lähes 70 000 suomalaista piensijoittajaa.
Yhtiö on tärkeä myös kansantalouden kannalta. Vuonna 2014 liikevaihto oli 6,8 miljardia euroa, mutta liiketappio ilman kertaluonteisia eriä 57 miljoonaa euroa. Suurin osakkeenomistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium runsaan 26 prosentin omistusosuudellaan.
Jaakonsaari pohtii, kuinka oikein on, että hallituksen ulkoministeri ajaa aivan erilaista linjaa suhteessa hallituksen linjaan.
Toleranssi suhteessa Soiniin on venynyt liian pitkälle. Häntä ei haasteta kunnolla. Ensiksi hän oli kuin iso vauva, nyt hänellä on uhmaikä, hänestä on tullut herkkä kritiikille. Hallituksen sisällä voisi pohtia, kenen joukoissa Soini seisoo.
EU-komission päätös käynnistää alustava arviointi Puolan oikeusvaltiotilanteesta on herättänyt kiihkeitä kantoja puolesta ja vastaan eri puolilla Eurooppaa. EU-parlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kannattaa arviointia.
Meidän meppien sähköpostit ovat täynnä viestejä. Osa on tuohtunut siitä, että Puolan sisäisiin asioihin puututaan. Toinen osa ihmettelee, miten Puolan kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue on seitsemässä viikossa romuttamassa EU:n unionin yhteiset perusarvot, Kumpula-Natri kuvaa jakolinjoja.
Suomen hallituksenkin kannat rakoilevat suhtautumisessa Puolaan. Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini älähti heti, että EU pysyköön lestissään ja erossa Puolan sisäisistä asioista. Kumpula-Natri ei jaa Soinin näkemystä.
Voi ei. Sanat tippuivat perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon huulilta, kun hän näki puolueen naisjärjestön tiedotteen viikko sitten.
Siinä oli hyvä tarkoitus, mutta ehkä ei ollut ajateltu ihan loppuun asti. Oli ilmeisesti koettu Soinin joutuneen arvostelun kohteeksi ja haluttiin tukea häntä, puoluesihteeri sanoo.
Tiedotteessa kerrottiin, että naisjärjestö on “sataprosenttisesti ulkoministeri Timo Soinin takana". Viekas lukija näkee tekstissä viestin kuhinasta puheenjohtajan takana. Pontta tulkintaan voi hakea marras-joulukuun vaihteessa tehdystä kyselystämme puolueen piirihallitusten jäsenille. Vielä viime keväänä vastaajista yli 90 prosenttia katsoi Soinin onnistuneen puheenjohtajana hyvin, mutta nyt luku oli romahtanut 65 prosenttiin.