Palvelualojen ammattiliitto (PAM) kehottaa kaikkia kaupan alalla työskenteleviä lopettamaan Postin toimintoihin liittyvien töiden tekemisen asiamiesposteissa lakon aikana 2.–4. joulukuuta. PAM:n puheenjohtaja Ann Selin näkee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n neuvottelujen tukemisen välttämättömänä, liitto kertoo tiedotteessaan.
Emme voi hyväksyä työnantajien tapaa, jolla he ovat toimineet työehtosopimusneuvotteluissa. Työnantajat ovat halunneet viedä Postin työehdot ja sopimisen sellaiselle tasolle, joka voisi levitä muillekin aloille, korostaa Selin.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT jää ulos yhteiskuntasopimuksesta. Liiton mukaan syynä on Elinkeinoelämän keskusliiton eilinen päätös, jonka mukaan EK ei enää tee keskitettyjä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja huhtikuun lopun jälkeen.
AKT valmistautuu liittokohtaiseen sopimuskierrokseen vuonna 2017. Sanoudumme lopullisesti irti keskitetystä yhteiskuntasopimuksesta. EK:n eilinen päätös sinetöi ratkaisun, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK löi keskiviikkona naulan arkkuun suurille palkkaratkaisuille Suomessa.
Järjestö muuttaa sääntönsä niin, ettei se voi enää sopia keskitettyjä työmarkkinasopimuksia. Kyseessä on iso muutos. Palkansaajien keskusjärjestöillä ei ole enää osapuolta, jonka kanssa istua pöytään.
Sääntömuutos tulee voimaan ensi toukokuussa, eli parhaillaan käytäviä työmarkkinaneuvotteluja EK voi vielä käydä.
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta kertoi järjestön syyskokouksessa, ettei päätös merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille.
Alahuhdan mukaan sopimukset tehdään vastedes liittojen välillä ja paikallisesti.
Eteläranta on koko 2000-luvun suhtautunut kriittisesti keskitettyihin ratkaisuihin. Nyt vahvistettu EK:n muutos työmarkkinasopijasta koordinoijaksi heikentää työmarkkinapolitiikan ja talouden yhteensovittamista.
On arveluttavaa heittää työkalupakista toimivia välineitä pois, kun maailma muuttuu koko ajan. Globaalissa taloudessa toimiva Suomi tarvitsee keskitettyä, liittokohtaista ja paikallista sopimista kulloisenkin tarpeen ja muutoksen mukaan.
”Varmasti hän menee perheensä luokse ja toivoo, että media ja muut kunnioittavat sitä, että hän saa nyt olla rauhassa. Huomenna [torstaina] yhdeksän aikaan ollaan täällä taas paikalla.”
Näin kuvaili asianajaja Riitta Leppiniemi päämiehensä Jari Aarnion jatkosuunnitelmia keskiviikkona pari minuuttia sen jälkeen, kun Helsingin käräjäoikeus vapautti Aarnion yli kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta.
Oikeuden mukaan Aarniota on edelleen todennäköisiä syitä epäillä niistä rikoksista, mistä hän on syytteessä. Sotkemisvaara on oikeudenkäynnin kuluessa kuitenkin pienentynyt niin paljon, että vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta.
Poliisin mukaan tänään tehdyissä kuulusteluissa ja asianomistajan haastattelun pohjalta ilmeni, ettei nuoremmalla ollut mitään tekemistä raiskauksen kanssa ja hänet vapautettiin iltapäivällä. Toinen epäillyistä on edelleen pidätettynä. Hän kiistää teon.
Epäiltyä rikosta edeltävät tapahtumat ovat myös tarkentuneet päivän aikana. Asianomistaja ja uhri ovat jo aikaisemmin päivällä olleet samassa seurueessa Kempeleessä ja he tuntevat toisensa jollain lailla eli kyseessä ei ole tuntemattomaan, satunnaiseen henkilöön kohdistunut teko.
Kempeleen raiskaustapaukseen hän ottaa suoraviivaisen linjan.
Jos aiheuttaa toimillaan tuskaa ja haittaa, niin pitäisi miettiä, onko oikein antaa näille ihmisille turvapaikkaa, Lerner-Ruohonen sanoo Strasbourgissa toimittajaryhmälle.
Mutta jos on katupoika Afganistanista, niin miten sellaista opetat, Ruohonen-Lerner pohdiskelee.
Sipilä tyynnytteli puheita, että kriisikokous olisi järjestetty Kempeleen epäillyn raiskaustapauksen vuoksi, jossa kahden 15-17 -vuotiaan ulkomaalaisen miehen epäillään raiskanneen 14-vuotiaan kempeleläistytön.
Totesin jo puheessani lauantaina, että häiriökäyttäytyminen vastaanottokeskusten sisällä ja niiden liepeillä on lisääntynyt. Halusin nyt kuunnella poliisiylijohtajan ja sisäministeriön raportin siitä, missä mennään. Poliisiylijohtaja vahvisti, että väkivalta ja häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet.
Kempeleen-tapaus on yksi osa tässä sarjassa, jota poliisi on raportoinut, Sipilä totesi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti Turkkia selkään puukottajaksi ja terroristien apuriksi kommentoidessaan venäläisen rynnäkkökoneen alas ampumista. Turkin F-16-hävittäjä ampui alas venäläisen Su-24-koneen tiistaina, Turkin mukaan ilmatilaloukkauksen vuoksi.
”Menetys liittyy iskuun, jonka terroristien apurit antoivat selkäämme, millään muulla tavalla en kykene tapahtunutta kuvaamaan”, Putin kommentoi tiistaina Sotšissa Jordanian kuninkaan Abdullahin vierailun yhteydessä.
Turkin tuhoama venäläinen sotilaskone oli Syyrian puolella, kun se ammuttiin alas, kertoo nimettömänä pysyttelevä yhdysvaltalainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.
VENÄLÄISEN Su-24-rynnäkkökoneen alasampumisesta Turkin ja Syyrian rajalla tiistaina esitettiin pian välikohtauksen jälkeen eri näkemyksiä. Venäjän puolustusministeriön virallisen ilmoituksen mukaan kone ammuttiin alas 6 000 metrin korkeudessa, ja ”todennäköisesti maasta kohdistuneen tulituksen johdosta”.
Myöhemmin tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi julkisuudessa Turkin hävittäjien ampuneen alas venäläiskoneen.
Mitä pitemmälle sote-uudistus etenee, sitä monimutkaisempia kysymyksiä tulee eteen.
Uudistuksen valmistelijoiden pitää ratkaista, mitä tapahtuu julkisten sote-palvelujen yli 200 000 työntekijälle ja miljardiluokan kiinteistöomaisuudelle.
Uudistuksen projektinjohtajan, valtiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan tässä vaiheessa on jo selvää, että kaikki kuntien omaisuus ei siirry itsehallintoalueille.
Kuntien ja kuntayhtymien sairaaloiden, terveyskeskusten ja muiden sote-kiinteistöjen tasearvo on 6-7 miljardia euroa. Käypää arvoa ei tiedä kukaan. Lisäksi terveydenhoidon laitteissa on miljardiomaisuus.
Edessä on Suomen historian suurin henkilöstön siirto, kun yli 200 000 sote-työntekijää siirtyy itsehallintoalueille. Heidän palkkansa ovat yhteensä noin kymmenen miljardia euroa vuodessa.
Belgian poliisi pidätti 16 ihmistä operaatioissaan eri puolilla Belgiaa myöhään sunnuntaina, kertoi Belgian yleinen syyttäjä aamuyöllä maanantaina tiedotustilaisuudessa. Pariisin terrori-iskusta etsitty Salah Abdeslam ei ole pidätettyjen joukossa. Belgialaisten tiedotusvälineiden mukaan hänet on nähty ajamassa BMW-merkkisellä autolla E40-tietä kohti Saksaa.
Pidempään alalla ollut osa-aikainen sanomalehden jakaja, jonka palkka on yhteensä 1436 euroa kuukaudessa, menettäisi hulppeat 380 euroa. Prosenteissa pudotus olisi liki 30 prosenttia. Muutaman vuoden alalla ollut osa-aikainen jakaja menettäisi hänkin 1 100 euron kuukaisitienesteistään 150 euroa.
Postikeskuksessa kokoaikaisena käsittelijänä pitkään toiminut työntekijä menettäisi euroja peräti 500, kun hänen palkkansa on nyt hieman alle 2 200 euroa kuukaudessa. Palvelukuljettajaa uhkaavat lähes 400 euron leikkaukset. Esimerkeistä voi lukea tarkemmin PAUn sivuilta.
Posti on valtionyhtiö, ja omistajaohjauksesta vastaa pääministeri.
Maailmassa on harvoin laajamittaista yksimielisyyttä siitä, että jokin yksittäinen järjestö on tuhottava. Harva järjestö edustaa niin syvää pahuutta, että se ylittää useimmat poliittiset rintamalinjat.
Edellisen kerran näin oli loppuvuonna 2001, New Yorkin terrori-iskun jälkeen. Tuolloin järjestö oli Osama bin Ladenin johtama al-Qaida.
Nyt se on Abu Bakr al-Baghdadin kalifaatti Isis. Nämä kaksi ovat toki läheistä sukua toisilleen, sillä Isisiä voi pitää Irakin al-Qaidan perillisenä.
Oleellisinta on nyt se, kuinka Isis tuhotaan – sillä järjestö mitä todennäköisimmin tuhotaan.
Isisin sotilaallinen voima sen hallitsemalla alueella Syyriassa ja Irakissa on horjunut jo kuukausia. Isis on menettänyt erityisesti pohjoisessa Irakissa kaupunkeja ja strategisesti tärkeitä kulkuväyliä, eikä ole mahdotonta, että Isis-armeijan romahdus tapahtuu jo vuoden 2016 aikana.
Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, ettei Daesh ole ainoa terroria käyttävä järjestö, mutta se on nyt noussut suurimmaksi uhaksi. Tuomiojan mukaan terrorismia ei kukisteta vain tappamalla mahdollisimman paljon terroristeja, jos samalla synnytetään vielä suurempi määrä potentiaalisia uusia terroristeja.
Ranskan johtajien käyttämä sotaretoriikka on ymmärrettävä reaktio tapahtuneeseen, mutta sen suhteen tulee olla tarkkana. Daesh ei ole sellainen sodan osapuoli, jonka kanssa voitaisiin päätyä edes ehdotonta antautumista merkitsevään rauhansopimukseen.
Postin johto varmaan repii hiuksiaan, kun nyt joutuivatkin poistamaan vuokratyöntekijät työpaikoilta lakon ajaksi. On aivan oikein, että Postin johdon suunnittelema juttu kuivui kasaan. Kaikki oli rakennettu sille, että vuokraväki hoitaa työt lakon aikana, Taavitsainen toteaa.
Taavitsainen kertoo, että vuokratyöntekijöiksi on otettu myös henkilöitä, joilla ei ole ollut edes yhteistä kieltä muun henkilökunnan kanssa.
Työvuoroja voi nyt suunnitella 5-9 tunnin mittaisiksi. Aikanaan kun tuo jousto tuli sopimuksiin, niin sanottiin, että työvuorot on helppo tehdä, koska etukäteen tiedetään suurin osa tulevasta tavarasta. Nyt haluttaisiin, että työntekijälle ilmoitettaisiin työhön tullessa, minkä mittainen työvuoro tänään olisi. Vaihteluväli olisi 4-10 tuntia. Kuka muka tällaiseen elämään pystyy, hän ihmettelee.
Ranskan poliisin erikoisjoukkojen Raidin päällikkö Jean-Michel Fauvergue on kertonut ranskalaislehtien haastattelussa Saint-Denis’ssä tehdyn poliisioperaation kulusta keskiviikkona. Poliisioperaation seurauksena kaksi Pariisin perjantaisten terroritekojen epäiltyä kuoli, kahdeksan pidätettiin ja viisi poliisia haavoittui.
Operaatio alkoi keskiviikkoaamuna kello 4.16 paikallista aikaa aivan Pariisin pohjoispuolella sijaitsevan Saint-Denis’n lähiön ytimessä.
Fauvergue kertoo Le Parisien -lehden haastattelussa, että poliisit menettivät yllätysmomenttinsa jo alussa. Erikoisjoukot yrittivät murtaa asunnon vahvistetun oven räjähteellä, mutta ovi ei kunnolla murtunut. Asunnossa ollut ryhmä ennätti havahtua ja asettua vastarintaan.
Turkin viranomaiset ovat kertoneet, että kahdeksan epäiltyä terroristijärjestö Isisin tukijaa on pidätetty Istanbulin lentokentällä. Marokkolaismiehet olivat olleet matkalla Saksaan. Vasta toissapäivänä Saksassa evakuoitiin kaksi stadioinia epäillyn pommiuhan takia. Räjähteitä ei ole kuitenkaan löytynyt.
Pohjois-Pariisissa on parhaillaan käynnissä poliisioperaatio, joka mediatietojen mukaan liittyy Pariisin perjantaisiin terrori-iskuihin.
Poliisilähteiden mukaan operaatioon liittyy laukausten vaihtoa, BBC kertoo. France24:n mukaan kyseessä on iso aseellinen taistelu poliisin ja epäiltyjen välillä ja silminnäkijät ovat raportoineet myös räjähdyksistä.
Operaatio on käynnissä samalla Saint Denisin alueella, jossa Stade de France -stadion sijaitsee. Stadion oli yksi perjantain iskupaikoista.
Ranska nosti itsensä EU:n puolustuspolitiikan kärkeen tiistaina pyytämällä ja saamalla muilta EU-mailta lupauksen avunannosta kamppailussaan terrorijärjestö Isisiä vastaan.
Presidentti François Hollande ilmoitti vetoavansa EU:n avunantovelvoitteeseen tunteikkaassa puheessa Ranskan parlamentin kahdelle kamarille maanantai-iltana. Puheessaan hän luetteli kansallisia ja kansainvälisiä toimia Pariisiin perjantai-iltana verisesti iskeneen Isisin nujertamiseksi.
”Vihollinen ei ole Ranskan vihollinen, vaan Euroopan vihollinen”, Hollande perusteli pyyntöään.
Terrorijärjestö Isis on ilmoittautunut olevansa vastuussa Pariisin viime perjantaisesta iskusta ja Egyptin lentoturmasta. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti tiistaina tiedot, että koneen tuhoutumisen aiheutti pommi. Iskuissa kuoli noin 350.
Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden Ranskan EU-maille esittämästä avunpyynnöstä. Ranskan pyyntö on ensimmäinen kerta, kun yksi EU-maa kutsuu toista tai toisia keskinäiseen avunantoon Lissabonin sopimuksen artiklan 42.7 perusteella. Kyseisestä lausekkeesta puhutaan julkisuudessa hieman harhaanjohtavasti turvatakuina.
Artiklaa ei pidä sekoittaa myöskään Naton 5. artiklaan, joka määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita Nato-maita. Artiklan mukaan hyökkäys jotakin Naton jäsenmaata vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan.
Lähde: Valtioneuvoston tiedote koskien¨tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kirjallista menettelyä, jossa käsiteltiin Ranskan pyyntöä EU-maiden keskinäisen avunannon lausekkeen (SEU 42.7) mukaisen solidaarisuuden osoittamiseksi Ranskalle koko Euroopan vihollista vastaan.
Posti ei aio käyttää SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä ensi torstaina uhkaavan lakon aikana.
Päädyimme tähän ratkaisuun vauhdittaaksemme jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita. Tavoitteemme pysyvät kuitenkin samoina. Postin on uudistuttava ja monopoliajan jäykkyydet työehtosopimuksesta on purettava, Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen perustelee.
Sisäisen turvallisuuden takaaminen vaatii lisärahaa.
Sisäministeri Petteri Orpo haluaa lisätä koulutettavien poliisien määrää. Orpon mukaan resurssit riittivät rauhalliseen aikaan, mutta eivät enää.
Syinä tähän ovat hallitsematon maahanmuutto ja jatkuvasti kasvava terrorismin uhka. Ja nyt korostan, että terrorismi ja maahanmuutto ovat kaksi erillistä asiaa, Orpo toteaa.
Molemmat sitovat silti rutkasti turvallisuusviranomaisten työtä ja aikaa. Suunnitelmat esimerkiksi poliisin säästötahdista eivät sovi lainkaan tähän kehitykseen.
Hallitus aikoo kiristää tuntuvasti turvapaikan saaneiden mahdollisuutta saada perhe Suomeen. Tiukemmasta perheenyhdistämislinjasta sovittiin jo viime kevään hallitusneuvotteluissa. Linjan kiristämistä vauhdittaa myös päälle kaatuva turvapaikanhakijoiden määrä.
”Me voimme ja meidän pitää tiukentaa perheenyhdistämistä. Tähän asti turvapaikan saaneelle perheenyhdistäminen on ollut melko helppoa”, linjaa sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö Jorma Vuorio.
Virkamiesvalmistelun pohjana on EU:n perheenyhdistämisdirektiivi, jota Suomi on soveltanut vain osittain. Se sallii, että Suomi voisi laittaa muille kuin pakolaisaseman saaneille tiukemmat perheenyhdistämisvaatimukset.
Kyse ei kuitenkaan ole vain Pariisista, Ranskasta tai Euroopasta vaan siitä, että kasvavan ja peruuttamattoman keskinäisen riippuvuuden maailmassa kukaan ei ole sivullinen. Eilen Beirut, tänään Pariisi.
Ranskan ilmavoimat iski Syyrian Raqqaan sunnuntaina. Syyrialaiskaupunki on terroristijärjestö Isisin pääkaupunki.
Ranskan puolustusministeriön mukaan Ranska iski sunnuntai-iltana Syyrian Raqqaan, joka on terroristijärjestön pääkaupunki sekä logistiikkakeskus. Raqqaan on keskitetty myös Isisin sotilaallista voimaa. Reutersin mukaan ranskalaishävittäjät iskivät Isisin komentopaikkaan, rekrytointikeskukseen, ase- ja ammusvarasto sekä taistelijoiden kasarmeille.
Ranskan pääministeri Manuel Valls kertoo, että poliisi on tehnyt perjantaisiin terrori-iskuihin liittyen kotietsintöjä ympäri maata viime yönä. Uusien iskujen vaara on olemassa.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan poliisi on tehnyt viime yön aikana useita kotietsintöjä ympäri maata. Operaatio on keskittynyt varsinkin Lyonin alueelle, jossa on pidätetty viisi henkilöä yhteensä 13:ssa poliisin iskussa. AFP:n mukaan poliisi löysi asevaraston, jossa oli muun muassa sinko, Kalashnikov-rynnäkkökivääri, luotiliivejä ja käsiaseita.
Lue lisää Pariisin mustan perjantain terrori-iskuista
Äärijärjestö Isis vahvistaa olleensa Pariisin perjantaista terrori-iskujen takana, kertoo uutistoimisto Reuters.
Isisin mukaan iskut tehtiin, koska Ranska on loukannut islaminuskon profeettaa ja osallistunut ilmaiskuihin Isisin valtaamilla alueilla. Ranskalle haluttiin osoittaa, että se pysyy Isisin pääkohteena niin kauan kuin maa jatkaa valitsemaansa linjaa.
”He eivät voi elää rauhassa niin kauan kuin he jatkavat pommituksia”, sanoi eräs Isisin taistelijoista.
Jopa 120 ihmistä on kuollut ja yli 200 loukkaantunut Pariisissa ammuskeluissa ja räjähdyksissä perjantai-iltana. Uutistoimisto AFP:n mukaan 80 ihmistä loukkaantui vakavasti.
Turvallisuuslähteiden mukaan iskuja tapahtui seitsemässä eri paikassa. Asemiehet ja pommittajat iskivät ruuhkaisiin ravintoloihin, baareihin ja konserttisaliin.
Uutistoimisto AP:n mukaan Ranskan poliisi uskoo kaikkien hyökkääjien kuolleen, mutta poliisi jatkaa mahdollisten epäiltyjen etsintöjä.
Ranskan yöllinen terrori-iskujen sarja on osoittautumassa yhdeksi Euroopan historian synkimmistä.
Vakavasti haavoittuneita on Le Monde -lehden mukaan niin paljon, ettei Ranskan sisäministeriö aio johonkin aikaan kertoa uhriluvuista, koska niiden odotetaan vielä nousevan merkittävästi.
Pariisin syyttäjä François Molins sanoo lehden mukaan olevansa varma, että uhrien määrä ylittää 120, useiden tiedotusvälineiden mukaan puhutaan jo 150 uhrista. Jopa 200 kerrotaan haavoittuneen, heistä 80 vakavasti.
Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo Ilta-Sanomille, että Suomessa oleskelee noin 300 terrorismiin kytköksissä olevaa henkilöä.
Yksittäisiä terrorismiin kytkeytyneitä henkilöitä on täällä entistä enemmän. Siitä syystä ei voida sulkea pois, että jostakin laukaisevasta tekijästä johtuen yksittäinen henkilö, muutama henkilö tai pieni ryhmä ryhtyisi täällä väkivaltaan jonkin terroristisen aatteen innoittamana. Siinä Suomen terroriuhka pähkinänkuoressa.
Terveysteknologiayritys Emfitin toimitusjohtaja Heikki Räisäsen mielestä Suomessa yrittäjän ja investointien kannalta suurimpia ongelmia on ”järjettömän suuri tuloverotus”. Hallituksen yrittäjäystävällisiksi väitetyt toimet eivät vakuuta Räisästä. Ongelma monella yrityksellä on rahoituksen saaminen.
Emfit on 25-vuotias Suomessa perustettu kansainvälinen yritys, jonka tuotteet perustuvat anturiteknologiaan. Teknologian avulla on kehitetty epilepsiahälyttimiä ja nukkujan unta ja liikkeitä mittaavia tuotteita.
Räisäsen mielestä Suomessa tietyn ikäiset pienet yritykset ovat ”väliinputoajia”.
Hallituksen keskiviikkona julkistama työelämän pakkolakipaketti sai torstain kyselytunnilla kovaa kritiikkiä SDP:n lisäksi vihreiltä ja vasemmistoliitolta. Tulilinjalla olivat pääministeri Juha Sipilää (kesk.) sijaistava valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).
Hallitus on tekemässä pakkolakeja, joilla leikataan työntekijöiden työehtoja ja palkkoja. Se on erittäin kova linja, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) korosti torstaina kyselytunnilla.
Hän ihmetteli Lindströmin perustelua, että ”hallituksen on vain pakko päättää”.
YK:n alaisen pakolaisjärjestö UNHCR:n toimintavarat uhkaavat ehtyä vuoden loppuun mennessä monella Lähi-idän alueen pakolaisleirillä, eikä Euroopan unionin pitäisi etsiä säästöjä leirien tukemisesta.
Näin linjaa perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho Uuden Suomen haastattelussa. Hän on huolissaan UNHCR:n leireistä sellaisissa maissa kuten Jordania, Libanon ja Turkki, missä elää yhteensä miljoonia pakolaisia.
Tosiasiassa osa näistä leireistä – ainakin Jordaniassa – on hyvin vanhoja ja ne ovat muotoutuneet kokonaisiksi kaupungeiksi. UNHCR pyörittää leirejä ja siltä loppuu rahat monella leirillä vuoden loppuun mennessä. Sen tietää, mitä siitä seuraa: ihmiset lähtevät liikkeelle, Halla-aho toteaa.
Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) vaatii kovien keinojen käyttöönottamista turvapaikanhakijoiden saapumisen estämiseksi. Huhtasaari katsoo, että Suomen on tarvittaessa rikottava kansainvälisiä sitoumuksiaan.
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii pysäyttämään turvapaikanhakijoiden saapumisen Suomeen. Käytännössä hän haluaa välittömästi käyttöön rajatarkastukset ja Ruotsin kautta tulevat turvapaikanhakijat takaisin.
Keinolla millä hyvänsä on saatava turvapaikanhakijat käännytettyä. Tulijat eivät lopu ja tämä voi jatkua vaikka 50 vuotta. Sadat miljoonat haluavat Eurooppaan, Huhtasaari sanoo.
Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen arvostelee Huhtasaaren kannanottoa.
Perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren keskiviikkoinen lausunto siitä, että Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat on käännytettävä keinolla millä hyvänsä ja että Suomen ei olisi nykytilanteessa pakko noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, on oikeudellisesti "täysin vastuuton", katsoo kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta.
Työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila arvioi Uudelle Suomelle, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjaukset helatorstaista ja loppiaisesta aiheuttavat käytännön ongelmia.
Tästä voi tulla hitonmoinen sotku, Antila tiivistää.
Hän myöntää, että hallitus näyttäisi tekevän kiertoteitse helatorstaista ja loppiaisesta tavallisia työpäiviä. Hallitus täsmensi tänään, että kyseiset päivät olisivat jatkossa palkattomia vapaapäiviä, mutta tunnit pitäisi tehdä sisään joko tekemällä muutoin pidempiä työpäiviä tai työskentelemällä lauantaina. Sunnuntaikorvausta ei näistä päivistä enää saisi.
Miksi journalistit eivät Suomessa keskustele työstään avoimesti? Miksi eri mediat eivät avaa omaa linjaansa lukijoilleen ja katsojilleen? Missä kohtaa journalistikoulutusta on se kurssi, jossa opetetaan, että toimituksellisista valinnoista ei koskaan keskustella julkisesti?
Nämä kysymykset aktualisoituivat muutama viikko sitten, kun Ylen A2 Pakolais-ilta (TV2 7.10.2015) herätti voimakasta kritiikkiä. Sen sijaan, että toimitus olisi vastannut kritiikkiin kertomalla, miten oli näkökulmansa valinnut ja miksi, missä mielestään onnistui ja missä mahdollisesti ei, ohjelman Facebook-sivulla julkaistiin defensiivinen viesti: ”Hei! Kiitos kaikille! Eilisen ohjelman palaute oli meille tekijöille yllätys.
Sen sijaan, että toimitus olisi harjoittanut journalismia ja julkisen palvelun vastuuta käymällä keskusteluun yleisönsä kanssa, se päätti valitella yleisönsä laatua. Niinpä se ei myöskään tarttunut Facebook-päivitykseen tulleisiin 260 kommenttiin, lukuun ottamatta yhtä detaljikysymystä.
Juuri näin syntyy huonoa julkista keskustelua: tehdään ohjelma, joka katsojille näyttäytyy eri tavoin yksinkertaistavana vastakkainasetteluna ja ohipuhumisena; ruudussa julkaistaan livetviittejä laidasta laitaan; keskusteluun kutsutuista moni on turhautunut, ei pääse ääneen tai kokee olevansa ohjelmassa, johon ei suostunut; toimitus saa negatiivista palautetta mutta ei kerro, mihin pyrki ja pohdi, miksi ote ei välittynyt tai puhutellut.
Mediakritiikki on tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua. Kansallisten yleisradioyhtiöiden saama palaute on siinä suhteessa omaa luokkaansa.
Sen perustana on ajatus, että yhteisin varoin kustannetun, ei-kaupallisen yhtiön tulisi toimia erityisen puolueettomasti ja käsitellä asioita tavalla, jonka mahdollisimman moni voi hyväksyä.
Kuntayhtymä HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden huomautti Ylen aamutelevisiossa, että joidenkin poliitikkojen kuvailut sote-uudistukseen sisältyvästä terveydenhuollon valinnanvapaudesta johtavat suomalaisia harhaan.
Linden teki selväksi, että valinnanvapaus ei voi tarkoittaa sitä, että sairastunut suomalainen vain aamulla valitsee vapaasti hoitopaikkansa ja yhteiskunta maksaa laskun hoitopaikasta riippumatta.
Lindenin mukaan Suomessa tehdään vuodessa kahdeksan miljoonaa terveyskeskuslääkärikäyntiä, kun taas yksityistä lääkäriä nähdään noin neljä miljoonaa kertaa. Jos kaikki nämä käynnit hoidettaisiin valinnanvapauden nimissä julkisin varoin, niin katettavana olisi 12 miljoonaa käyntiä.
Ihmiset tulevat töihin sairaina sekä työstä että heistä itsestään nousevista syistä, havaitsi tuore tutkimus. Se yhdisti 61:n aiemman tutkimuksen antia ja ilmestyi Journal of Occupational Health Psychology -lehdessä.
Tutkimuksessa oli tietoja lähes 200 000 työntekijästä. Mukana oli laaja eurooppalainen työoloja kartoittava tutkimus, jossa myös Suomi oli mukana.
Töihin tulon sairaana on arveltu lisääntyvän, kun hallitus haluaa tehdä ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä palkattoman. Ilmiötä on pidetty kielteisenä. Työterveyslaitos laski sen puutteellisen työhyvinvoinnin osaksi Työ ja terveys Suomessa -tutkimuksessa 2012.
SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma arvioi, että hallituksen hajottamisen uhalla pakotettu maakuntahallintomalli voi jättää kipeitä jälkiä jatkoon. Heinäluoman mukaan keskusta saneli sote-ratkaisun yhteydessä myös maakuntahallintouudistuksen Suomeen.
Sanelulla synnytetty ratkaisu ei ole hyväksi demokratialle. Sanelu-Suomeen siirtyminen tuottaa väistämättä lisää ristiriitoja ja tuo epävarmuutta suurten uudistusten johdonmukaiseen läpivientiin, Heinäluoma sanoi Jyväskylän työväentalon 90-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa.
Elävää ja hyvin hoidettua maaseutumaisemaa löytyy vielä maista joissa on ymmärretty maiseman arvo ja eläimiä kohdellaan inhimillisesti.
Hallitus on saanut aikaan sovun sote-kiistassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasivat asiasta kello yhdeltä lauantain vastaisena yönä.
Hallitus on päässyt sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen periaatteista ja alueiden määrästä. Pääministeri Juha Sipilä tuli kello yhden jälkeen lauantain vastaisena yönä antamaan lyhyen tiedoksiannon valtioneuvoston linnan rappusille.
Sovun keskeisin asia on se, että hallitus perustaa 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sosiaali- ja terveyspalvelualuetta, kuten Helsingin Sanomat jo aiemmin perjantaina ennakoiden uutisoi. Näin hallituspuolueet onnistuivat löytämään jonkinlaisen kompromissin riitaansa.
Hallitus jatkaa aamulla sosiaali- ja terveysuudistuksen ponnisteluja. Kiistassa ei ollut saatu aikaan kompromissia yöllä kahteen mennessä, HS:lle kerrottiin hallituslähteistä aamulla kuuden jälkeen.
”Kompromissia on yön mittaan eri tavoin hierottu”, kertoi Matti Vanhanen (kesk) Ilta-Sanomien mukaan poistuessaan valtioneuvoston linnasta puoli kahdelta yöllä.
Suomen hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun se ei päässyt asettamaansa määräaikaan mennessä sopuun sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Sipilä sanoi torstai-iltana pitävänsä todennäköisenä, että hän hajottaa hallituksen perjantaina.
Pääministeri ilmoitti torstaina, että keskusta ja kokoomus neuvottelevat sote-alueiden määrästä syntyneestä kiistasta läpi yön perjantaiaamuun saakka.
Lapin poliisi on heinäkuusta lähtien tutkinut perussuomalaisten ministeriin Hanna Mäntylään liittyvää rikosepäilyä.
Uutiskanava CNN:n mukaan useat eri tiedustelulähteet Yhdysvalloissa kertovat epäilyistä, että äärijärjestö Isis tai sitä lähellä oleva taho on vastuussa koneen pudottamisesta. Lähteet kuitenkin korostavat, että konkreettisia todisteita ei vielä ole. Epäilyt perustuvat tiettävästi tiedustelun sieppaamiin viesteihin.
Arkkipiispa Kari Mäkinen on sanonut kirkolliskokouksen puheessaan, että on harhaanjohtavaa puhua Euroopan tai Suomen pakolaiskriisistä.
Kriisi on siellä, mistä ihmiset ovat joutuneet lähtemään. Takana on pelkoa, toivottomuutta ja kertomuksia, jotka ovat surullisia ja uskomattomia. Siihen nähden täällä ei ole kriisiä. On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja siten tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia, Mäkinen sanoi puheessaan.
Arkkipiispan mielestä Suomen tai Euroopan ei pidä sulkea rajojaan turvaa hakevilta, sillä se vain kasvattaisi laittomien ja epäinhimillisten väylien syntymistä.
Arkkipiispa muistutti, että ”ei ole erikseen suomalaisia ja ulkomaalaisia”.
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustus sai tiistaina koko estradin itselleen, kun oikeudessa oli vuorossa Aarnion pääkuulemisen ensimmäinen päivä.
Aarnio esiintyi alusta asti rauhallisesti ja varmasti. Ajatus katkesi hetkellisesti vain parissa kohdassa, eikä Aarnio kiihtynyt mitään teemaa käsiteltäessä.
Kiivaimpaan tunnelmaan päästiin, kun Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi moitti jälleen tutkintaryhmää tietojen pimittämisestä.
Myös Aarnio moitti tutkintaryhmää ja erityisesti tutkinnanjohtajana toimivaa kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavistoa.
Aarnion mielestä Haavisto on täysin väärä henkilö johtamaan tutkintaa. Aarnion mukaan Haavistolla on ollut ennakkoasenteita ja kaunaa häntä kohtaan, koska Haavisto toimi syyttäjänä huumepoliisin ensimmäisessä virkarikosjutussa ja hävisi.
Yhdysvaltain sotilas- ja tiedusteluviranomaiset tutkivat parhaillaan dataa, joka on saatu Siinain niemimaan yllä leijuneesta, infrapunakuvaa ottaneesta satelliitista, kertovat amerikkalaiset uutiskanavat CBS News ja CNN.
Amerikkalaismedioiden mukaan kuuma leimahdus koneen putoamisen yhteydessä voi johtua useista seikoista. Se voi liittyä ammuttuun ohjukseen tai pommin aiheuttamaan räjähdykseen mutta yhtä hyvin myös epäkunnossa olevan moottorin räjähdykseen tai rakenteelliseen ongelmaan, joka on sytyttänyt koneen sisällä tulipalon.
Huolto-ohjelmaa noudattava ajoneuvo voitaisiin vapauttaa kokonaan katsastuksesta, uskoo katsastustoiminnan uudistamista parhaillaan pohtiva Liikenteen turvallisuusvirasto. Trafin mukaan katsastus on turha, jos se on vain huollon laadunvarmistustoimenpide.
Suomen katsastustoiminnasta vastaavan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää mukaan se, että auton tiedetään olevan kunnossa katsastuspäivänä, ei takaa eikä lisää turvallisuutta. Trafissa selvitetäänkin nyt, tarvitaanko katsastusta enää.
Jos auton huollot tehdään hyväksytyn huolto-ohjelman mukaisesti, silloin ikään kuin katsastus kuittaantuisi automaattisesti ja vältyttäisiin erillisiltä katsastuskäynneiltä. Ne autot, jotka ovat huolto-ohjelman piirissä, ovat aina vaadittavassa kunnossa, Sillanpää sanoo.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen asema puolueen täysivaltaisena varapuheenjohtajana on epävarma.
Varapuheenjohtajan asemassa Tynkkynen on päässyt osallistumaan muun muassa puolueen eduskuntaryhmän kokouksiin, vaikka hän itse ei ole kansanedustaja. Puolueen muut varapuheenjohtajat ovat kansanedustajia. Mutta siitä ei ole täyttä varmuutta, pääseekö hän osallistumaan kokouksiin jatkossa.