Tarjoaako hallitus auttavan käden verorikollisille?
Hallituksen 2. lokakuuta julkaiseman tiedotteen mukaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto on saamassa läpi vuosia valmistelemansa hankkeen suomalaisten osakkeenomistajien oikeudesta siirtää omistamansa osakkeet hallintarekisterin suojiin.
Nimettömän omistuksen mahdollistava uudistus olisi käsittämätön tilanteessa, jossa kansainväliset pyrkimykset tähtäävät omistuksen avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseen.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan uudistus ei tekisi osakeomistusten piilottamista aiempaa helpommaksi, koska piilottaminen on mahdollista jo nykyisin, jos joku haluaa sen tehdä. Totta, mutta erona on se, että nyt piilottaminen tulisi lailliseksi.
Turkki nosti turvavyöhykkeen EU-pöytään
EU levitti punaisen maton Turkin autoritaarisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin eteen. Unioni tarvitsee Turkkia pakolaiskriisin ratkaisemiseen.
Aiemmin ei-kovin-toivottu vieras Erdogan sai kutsun EU-johtajien pakeille, koska EU ei kykene hillitsemään turvapaikanhakijoiden matkustamista unionin alueelle ilman Turkin apua.
"On täysin selvää, että Euroopan täytyy hallita rajojaan paremmin. Odotamme Turkin tekevän samoin", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi illansuussa Brysselissä, jossa hän piti tiedotustilaisuuden yhdessä Erdoganin kanssa.
"Tilanteen, jossa satojatuhansia ihmisiä pakenee EU:hun Turkin kautta, on loputtava."
”Täyttä bluffia”
SDP:n Harakalta suorat sanat: Keskustan kelkka on kääntynyt 180 astetta
SDP:n kansanedustaja Timo Harakka sanoo Demokraatille, että Suomessa on vielä tällä hetkellä kohtalaisen avoin järjestelmä, jossa osakeomistuksia on voitu seurata.
Valtiovarainministeriön suunnitelma hallintarekisteristä on kuitenkin muuttamassa tilannetta huonompaan suuntaan. Jos hallintarekisteröinti toteutuu, osakeomistusten kätkeminen helpottuu. Hallintarekisteriä ovat vastustaneet muun muassa poliisi ja verottaja.
Arvopaperien hallintarekisterikeskustelussa on noussut vahva huoli, että arvopaperien säilytyksen avaaminen kilpailulle voisi jatkossa johtaa vallanpitäjien pörssiomistusten piilottamiseen ulkomaisille hallintarekisteritileille. Tällainen toiminta olisi täysin tuomittavaa ja epäeettistä. Piilottamisen porsaanreiät pitää tukkia kansainvälisellä yhteistyöllä.
Harakan mielestä valtiovarainministeriön virkamiehet ovat kuitenkin vedonneet EU-velvoitteisiin ja suorastaan ”ajaneet aika määrätietoisesti osakepimittämisen linjaa”.
Harakka löytää myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aikaisemmista puheista erikoisuuksia. Vielä syksyllä 2012 Sipilä piti veroparatiiseja hyvinvointivaltion suurimpana uhkana ja vaati, että ne kielletään. Samalla hän moitti hallitusta saamattomuudesta.
Perus-suomalaisten johtohahmolta kova ulostulo – Väläyttää eroa hallituksesta
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen väläyttää puolueensa eroa hallituksesta sillä perusteella, että hallituskumppanit keskusta ja kokoomus laiminlyövät hallitusohjelmaa.
Tynkkynen avautuu kannanotossaan kovasanaisesti turvapaikkatilanteesta. Tynkkysen mielestä ”Suomen on palautettava hallitsemattoman tilanteen vuoksi järjestelmälliset rajatarkastukset Ruotsin vastaiselle rajalle tilapäisesti”. Hänen mielestään Suomen tulee ohjata kaikki apu ”paikan päälle jättimäisille pakolaisleireille sen sijaan, että syntyy valtavia kustannuksia maasta toiseen tulevista pääasiassa nuorista terveistä miehistä”.
Näin SDP panisi 15 000 suomalaista töihin
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, miten hänen puolueensa edistäisi työllisyyttä nykyisessä hankalassa talous- ja työtilanteessa. Omaa työttömyysseteli-ideaansa Rinne esitti viime viikolla myös eduskunnassa ja salissa puhuttiin ”Rinteen mallista”.
Rinne selventää nyt mallin tarkoittavan sitä, että omaa työttömyysturvaansa voisi muuttaa itsensä työllistämiseen tähtääväksi työllisyysseteliksi. SDP:ssä on kaavailtu, että työllistämissetelin voisi lunastaa kuuden tai kymmenen kuukauden työttömyyden jälkeen, joskaan puolueessa ei Rinteen mukaan ole vielä tarkkoja laskelmia siitä, milloin seteli kannattaisi lunastaa.
Työllistymissetelillä osa palkasta
Työtön voisi tarjota työllistymisseteliä kenelle tahansa työnantajalle.
Setelin arvo olisi työmarkkinatuen suuruinen. Näin työttömyysturva kattaisi palkasta keskimäärin noin 705 euroa kuukaudessa ja työnantaja loput.
Palkka olisi alan työehtosopimuksen mukainen.
Seteliä voisi käyttää korkeintaan 300 päivää.
Yksinkertaistettuna työllistymisseteli tarkoittaa sitä, että jokaisella työttömällä olisi esimerkiksi kuuden tai kymmenen kuukauden työttömyysajan jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymisseteliä. Puheenjohtaja Antti Rinne loisi työpaikkoja työttömyystuella.
Yhdysvallat: Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat ”umpimähkäisiä”
Venäjän tekemät ilmaiskut Syyriassa ovat ”umpimähkäisiä” ja uhkaavat vetää Venäjän entistä syvemmälle konfliktiin, Valkoisen talon tiedottaja John Earnest sanoi torstaina.
“Umpimähkäiset sotilasoperaatiot Syyrian oppositiota vastaan ovat vaarallisia Venäjälle”, Earnest sanoi.
”Ne vain pitkittävät uskonlahkojen välistä konfliktia Syyriassa, elleivät tee sitä yhä epämääräisemmäksi, ja ne uhkaavat myös vetää Venäjän entistä syvemmälle konfliktiin.
Venäjä pommitti torstaina toista päivää peräkkäin Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastustavia joukkoja. Venäjän mukaan iskut kohdistetaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan, mutta länsivallat ja Syyrian muut oppositioryhmät ovat syyttäneet Venäjän iskeneen lähinnä muita oppositioryhmiä vastaan.
”Leuat loksauttava” peliliike – Vladimir Putin ällistytti USA:n totaalisesti
Yhdysvallat ja sen presidentti Barack Obama ällistyivät täydellisesti Vladimir Putinin johtaman Venäjän toimista Syyrian suhteen. Näin kirjoittavat sekä BBC että Politico analyyseissaan. Myös uutiskanava CNN kirjoittaa, että Venäjän ilmaiskujen seurauksena Washingtonin ja Moskovan välille on puhjennut kriisi. CNN:n sivuilla julkaistussa mielipidekirjoituksessa Lähi-idän tuntija, diplomaatti Aaron David Miller kirjoittaa, että Venäjän toimet ovat saaneet Yhdysvallat näyttämään heikolta.
Kas näin hallitus tekee 6 miljoonan euron säästöllä 15 miljoonan euron loven valtiontalouteen
Talousrikostutkinnassa juttujen määrä kasvoi merkittävästi viime vaalikaudella ja samaan aikaan juttuja saatiin päätökseen enemmän kuin niitä tuli sisään. Takaisin saadun rikoshyödyn määrä nousi 31,8 miljoonasta eurosta vuonna 2011 47,4 miljoonaan euroon vuonna 2014.
Työmarkkinoilla tuulee, kaatuuko jättihanke?
”Se on herättänyt kysymyksiä, jopa huhuja”
Uuden palkansaajakeskusjärjestön selvitystyö jatkuu sovitusti. Hallituspolitiikan ajankohtaiset paineet työmarkkinakentän suuntaan eivät ole askelmerkkien paikkoja muuttaneet, vakuuttaa hanketta vetävä projektipäällikkö Juha Heikkala Demokraatille.
Mukana jo olevat ammattiliitot edustavat yhdessä noin 1,7 miljoonaa palkansaajaa. Hankkeeseen voivat liittyä kaikki ammatilliset edunvalvontajärjestöt, myös ne, jotka tällä hetkellä eivät ole nykyisten keskusjärjestöjen jäseniä.
Venäjän ilmavoimat iski Syyriassa
Venäläiset joukot ovat ensi kertaa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella sitten vuoden 1989
Venäjän puolustusministeriö ja Syyrian viranomaiset vahvistivat illalla tiedot, joista Yhdysvallat kertoi ensimmäisenä. Syyrian viranomaislähteiden mukaan iskuja tehtiin Homsin ja Haman alueilla.
Nimetön Yhdysvaltain puolustusministeriön lähde arveli uutistoimisto AFP:lle, että venäläiset pommittavat "Syyrian opposition joukkoja" eli Yhdysvaltain liittolaisia.
Yhdysvaltain ja Venäjän armeijan edustajat aikovat neuvotella pikaisella aikataululla ilmaiskuista Syyriassa
Neuvottelujen tarkoituksena on yrittää välttää Yhdysvaltojen ja Venäjän sotavoimien tahattomat yhteentörmäykset Syyriassa. Molemmat maat tekevät Syyrian ilmatilassa ilmaiskuja.
Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan molemmat osapuolet ovat yksimielisiä siitä, että neuvotteluja pitää käydä. Myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen on neuvoteltava iskuista, jotta "voidaan välttyä ei-toivotuilta tapahtumilta".
Lomarahoista on tulossa iso sotku
Hallituksen lakiesitys pakollisista lomarahoista voi tuoda jättilaskun pienyrittäjille, vaikka perimmäisenä tarkoituksena on alentaa yritysten kustannuksia
Hallituksen lomarahaesitys ajaa monet yritykset hankalien päätösten eteen. Hallitus päätti maanantaina leikata lomarahoja 30 prosenttia ja määrätä lomarahat kaikille pakollisiksi.
Päätöksillä hallitus korvaa aikaisemman suunnitelmansa parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä leikkaamalla ylityö- ja sunnuntaikorvauksia.
Hallituksen piti perääntyä palkansaajien epäoikeudenmukaiseksi kokemista leikkauksista etenkin keskustan ja perussuomalaisten äänestäjien ja puolueaktiivien painostuksen takia.
Hallituksen päätös leikkaa noin 1 260 000 palkansaajan vuosituloja. Monilla kyse on sadoista euroista vuodessa. Samalla kymmenettuhannet yritykset säästävät.
Samaan aikaan arviolta 225 000 palkansaajaa alkaa hallituksen määräyksestä ansaita lomarahoja, tai ainakin heille tulisi siihen lakisääteinen oikeus.
Kristityksi kastaminen edistää turvapaikan-saamista Saksassa
Muslimit kääntyvät joukolla kristityiksi Berliinissä – "Tämän itsemurhan teen mielelläni"
Pastori Gottfried Martens laskee kätensä vuorotellen ihmisten pään päälle. Kirkkoon kuuluville hän sanoo: "Sinun syntisi on annettu anteeksi". Kristityiksi haluaville: "Herra siunatkoon matkaasi kohti pyhää kastetta".
Pastori Martens on tullut tunnetuksi Saksassa siitä, että hän on kastanut jo satoja entisiä muslimeja Berliinissä kristinuskoon. Kaksi vuotta sitten keväällä hän siirtyi 150:n lähinnä iranilaisen ja afganistanilaisen seurakuntalaisen kanssa Kolminaisuuden kirkkoon. Mukana tuli myös muutamia kantasaksalaisia. Nyt määrä on nelinkertaistunut kuuteensataan.
"Olen löytänyt Jeesuksen elämääni ja yhteisön, jossa on hyvä olla. Minulle turvapaikka-asioitamme hoitava asianajaja itse asiassa sanoi, että on suoranainen itsemurha hakuprosessin kannalta tulla juuri nyt kastetuksi. Voin vain vastata, että tämän itsemurhan teen äärimmäisen mielelläni", Sadat-Akhavi sanoo.
Työmarkkina-järjestöt eivät jatka neuvotteluja vaihtoehdosta hallituksen työehto-leikkauksille
Työmarkkinajärjestöt eivät jatka yhdessä toistaiseksi neuvotteluja siitä, miten yritysten kustannuskilpailukykyä parannetaan.
Hallitus laittaa eteenpäin omat lakiesityksensä, joilla se yrittää laskea yritysten yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.
Jos lait menevät läpi, monien ihmisten sunnuntai- ja ylityökorvaukset heikkenevät.
”Pienituloisilta leikkaaminen on arvovalinta”
Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) arvostelee voimakkaasti Juha Sipilän (kesk.) kolmen puolueen porvarihallituksen budjettilinjauksia. Hallitus julkisti tänään talousarvioesityksensä, jonka on pienituloisten näkökulmasta poikkeuksellisen ankara.
Esimerkiksi pienituloisiin eläkeläisiin kohdistuu niin monenlaisia säästöjä, ettei niissä meinaa pysyä mukana. Heiltä viedään eläkkeensaajan asumistuki, heidän lääke- ja matkakorvauksiaan leikataan, ja heidän terveydenhuollon palvelumaksujaan tullaan korottamaan roimasti, Haatainen luettelee.
Oikeistohallitus tekee oikeistolaista politiikkaa, ja siinä pienituloinen jää toiseksi.
”Meillä on uskomattoman surkeat johtajat”
Kyse ei ole yhdestä tai kahdesta poliitikosta, vaan kokonaisesta kulttuurista. Pelko on tarttunut muuhun kansaan niin hyvin, että nyt pelkoa myyvät myös työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöt ja jopa yksittäiset yrittäjät ja johtajat.
Sama ongelma on valtiossa nimeltä Suomi. Kansaa on aina johdettu pelkojen kautta, Sillanpää toteaa.
Siihen sopivat erittäin huonosti viittaukset suuriin sotiin, esi-isien uhrauksiin ja velkaamme yhteiskunnalle.
Näin kommentoi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää Suomessa käytävää keskustelua johtamisesta.
Nokian johtajat tuhosivat Nokian
Monissa suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä paikallisen sopimisen lisääminen istuu hyvin yrityskulttuuriin, sillä työntekijän ja -antajan välinen yhteys on läheinen ja intressit koetaan helposti yhteneviksi.
Johtajuuteen alkaa syntyä haasteita, kun yrityskatraassa edetään kohti suurimpia yhtiöitä. Kun matka alaisten ja työnantajan välillä kasvaa, tunne etujen yhtenevyydestä ohenee. Jos tähän liittyvät – kuten monessa yrityksessä juuri nyt – taloudelliset vaikeudet, organisaatiomuutokset ja stressi, yritysten johtamisella on todella merkitystä. Jos johtajat vastaavat lisäämällä käskytystä ja pakkoa sekä heikentämällä luottamusta ja avoimuutta, he etääntyvät entisestään alaisista ja toisinaan myös yrityksen taloudellisista intresseistä.
Inseadille tehdyn tutkimuksen vastaus kysymykseen on, että Nokian tuhosi pelko.
Selvityksestä käy ilmi, että pelolla johtaminen kulminoitui pääjohtaja Jorma Ollilaan.
Kun esimerkiksi arvio uusien projektien aikatauluista kiristettiin liian optimistiseksi ja ylin johto viritti sitä kilpailijoiden paineessa vielä vähän lisää, seurauksena oli epäluotettavia ja keskeneräisiä tuotteita.
Pari virkamiestä ja salaiset keskustelut
Tällaiseksi paljastui hallituksen ”huolellinen tutkinta”
Kun hallitus esitteli ”pakkolakinsa” eli suunnittelemansa heikennykset työehtoihin, useampi hallituksen edustaja vakuutti, että paketti on varmistettu perustuslain ja muiden lakien mukaan mahdolliseksi.
Olemme huolellisesti tutkineet tämän perustuslakiasiantuntijoiden kanssa ja lainsäädännön asiantuntijoiden kanssa, että tämä paketti on mahdollista viedä läpi, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tiedotustilaisuudessa.
Julkisuudessa näitä lainmukaisuuden varmistaneita asiantuntijoita ei ole kuitenkaan näkynyt. Päinvastoin asiantuntijoilta on kuulunut varsin toisenlaista viestiä.
On aika selvittää, keitä hallituksen käyttämät asiantuntijat ovat.
Lähetän sähköpostin työ-ja elinkeinoministeriön viestintäjohtajalle pyydän valmisteluun osallistuneiden asiantuntijoiden nimiä. Vastaus tulee seuraavana päivänä: ”Asiantuntijamme ovat elinkeinoministeriön osastopäällikkö Pekka Timonen ja hallitusneuvos Tarja Kröger.”
EK-legenda Lasse Laatunen varoittaa AL:ssä Sipilää: ”Yhteiskuntarauha natisee liitoksissaan”
Eläkkeelle jäänyt Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kirjoittaa Aamulehdessä, että ”Sipilän riskillä uhkaa tulla iso vahinko”.
Juha Sipilä on hallituksineen päässyt muutamassa kuukaudessa siihen, mihin kaikki pääministerit eivät pyri: yrittäjät ja työnantajat ihastelevat, ay-liikkeen sappi kiehuu, työnantajapuolen kaiken nähnyt ja kokenut legenda kirjoittaa.
Suomeen voi tulla jopa 50 000 turvapaikan-hakijaa
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa.
"Me jätimme nämä ihmiset oman onnensa nojaan"
Pääministerin erityisedustajan Antti Pentikäisen mukaan Suomi voisi toimia avainasemassa Lähi-idän kriisin ratkaisussa ja Syyrian rauhanneuvotteluissa. Meillä on kunniakas rauhanvälitysperinne, sitä ei saa unohtaa.
2010-luvun alussa Arabimaissa kuohui. Tunisian vallankumouksesta alkoi Arabikevääksi kutsuttu kansannousujen kierre. Myös Syyriassa lähdettiin kaduille, ja silloin länsimaiden olisi Antti Pentikäisen mukaan pitänyt toimia. Hän sanoo, etteivät Yhdysvallat ja EU pysyneet arvoilleen uskollisina.
EU pakottaa itäisen Keski-Euroopan ottamaan turvapaikan-hakijoita
Suomi jätti äänestämättä turvapaikanhakijoiden jakamisesta
EU-maat hyväksyivät tiistaina suurella määräenemmistöllä 120 000 turvapaikanhakijan jakamisen jäsenmaiden kesken.
Päätös tehtiin poikkeuksellisesti äänestämällä, koska itäisen Keski-Euroopan maat Unkari, Slovakia, Tšekki ja Romania vastustivat sitä kiivaasti. Nyt muut käytännössä pakottavat nämä maat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita sanktioiden uhalla.
Suomi irtautui läntisten jäsenmaiden leiristä ja jätti ainoana maana äänestämättä, vaikka Suomi onkin luvannut ottaa vastaan komission sille esittämät 2 400 turvapaikanhakijaa.
"Venäjä on todellinen uhka"
Anders Fogh Rasmussen ei usko, että länsi olisi voinut toimia toisin Venäjän suhteen. Suoran sotilaallisen iskun vaaraa Baltiassa hän pitää vähäisenä.
Lännen ja Venäjän välit ovat kiristyneet, ja Itä-Ukrainan ja Syyrian sodat jatkuvat. Miljoonat ihmiset pakenevat kodeistaan, ja Välimerestä on tullut matkalla tuhansien hauta.
Viime aikoina Fogh Rasmussen on seurannut tarkoin suhteiden heikkenemistä Venäjän ja puolustusliitto Naton välillä. Hänestä on mahdotonta hyväksyä, että Venäjä on lainvastaisesti ja voimakeinoin liittänyt Krimin itseensä ja tunkeutunut sotilaallisesti Itä-Ukrainaan.
Venäjällä ”massiivinen hyökkäys koko alueen eliittiä vastaan”
Venäjän historian ja politiikan asiantuntija, Helsingin yliopiston dosentti Pekka Kauppala on ihmeissään Venäjän Komin tasavallan poliittisen eliitin saamista syytteistä.
Kauppalan mukaan on selvää, että mitään salaliittoa Komissa ei ole. Hänen mukaansa paikallista eliittiä koskeva syyte on ”keinotekoinen ja absurdi”.
Mutta mistä pomppaa, kuin kauhufilmissä, tällainen jo sukupuuttoon kuolleeksi uskottu muinaisuuden tyrannosaurus äkkiä 2000-luvulle? Vaikka Venäjällä on oikeuslaitos ollut politisoitu ja hatara ei sentään vastaavaa ole nähty aikoihin. Ja myös [Venäjän presidentin] Vladimir Putinin aikana on kaikista keskitystoimenpiteistä huolimatta sentään oikeusvaltiollisuuden kulisseista pyritty pitämään kiinni ja muodollisesti jopa laajentamaan paikallista itsehallintoa, Kauppala ihmettelee.
Suomen rajat saatetaan sulkea
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Suomi voisi sulkea rajansa pakolaiskriisin vuoksi. Orpo sanoo Verkkouutisten haastattelussa, että jos kriisiin ei löydetä eurooppalaista ratkaisua, Suomen pitää itse piirtää rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle.
Syriza vei vaalivoiton Kreikassa
Eronnut pääministeri Alexis Tsipras saa uuden mahdollisuuden
Syrizan johtaja Alexis Tsipras ilmoitti heti alustavien tulosten jälkeen, että puolue perustaa hallituksen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa. Tsipras myös vannoi jatkavansa taistelua paremman Kreikan puolesta.
Soinilta jyrkkä lausunto pakolais-tilanteesta
”Tuhoaa koko Euroopan sosiaalisen mallin”
Timo Soini sanoo, että Suomen maahanmuuttolinja kiristyy huomattavasti.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoo puolueen Suomen Uutiset -verkkolehdessä, että Suomen maahanmuuttolinja kiristyy huomattavasti. Maahanmuuttajien etuisuuksien kiristysmallit ovat Soinin mukaan valmistelussa.
”Te ryöstätte lapsiltanne” – taloustieteen nobelisti Stiglitz kummeksuu Suomen leikkauksia ja työmarkkina-uudistuksia
Taloustieteilijä Joseph Stiglitz, 73, tunnetaan euroalueen kovan talouskuripolitiikan arvostelijana. Nyt miehen hampaissa on Suomen hallitus.
"Sisäiset devalvaatiot eivät ole toimineet lähes koskaan", Stiglitz sanoo viitaten hallituksen suunnitelmiin leikata palkkoja viennin edistämiseksi.
"Tästä kertoo se, että lähes kaikki maat ovat hylänneet kiinteät valuuttakurssit."
Nobelisti selittää: Tulojen leikkaus syö kotimaista kysyntää ja tuo painetta hintojen yleiselle laskulle eli deflaatiolle, mikä vaikeuttaa kotitalouksien ja yritysten kykyä selvitä veloistaan.
Liikanen vaatii hallitukselta tasapuolisuutta
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo perjantain mielenilmauksesta, että se oli kansan perusoikeus.
Hallitukset aikeet eivät suuntaudu tasaisesti, arvioi pääjohtaja, joka oli vieraana Yle TV1:n Ykkösaamussa.
Pääjohtaja uskoo, että taloutta elvyttävä sopu löytyy, kunhan taakka jaetaan oikeudenmukaisesti. Kovin pala ammattiyhdistykselle on pakottava lainsäädäntö, Liikanen arvioi.
"Venäjä kulkee kohti tuhoaan ja voi viedä mennessään paljon muutakin"
Venäläistutkijan mielestä hänen sisäänpäin kasvavasta maastaan voi tulla pahimpia ennustuksiakin vaarallisempi.
Aleksandr Rubtsovin mielestä tilanne Venäjällä on menossa pahempaan suuntaan kuin mitä se oli Neuvostoliiton aikana.
Rubstovin mukaan Venäjä on vaarallisempi miltä vaikuttaa, sillä samaan aikaan kun maa vetäytyy menneisyyteensä se pitää kiinni ydinaseistaan.
Window on Eurasia -blogin mukaan Alexandr Rubstov kirjoittaa Novaja Gazeta -lehdessä, että Venäjä kasvaa sisäänpäin ja on "melkein kuin Islamilainen valtio" kaikessa "ortodoksisuuden jäljittelyssään, poliittisessa kiertelyssään ja etenkin tarkoituksellisesti rakennetussa kansallisuudessaan".
AKT:n pomon kova ehto: ”Hallituksen vedettävä pakkolait pois”
Maanantaina kokoontuu SAK:n hallituksen työvaliokunta, jossa pohditaan mahdollisuuksia jatkoneuvotteluihin hallituksen kanssa.
SAK:n hallituksen työvaliokuntaan kuuluvan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan neuvotteluihin lähdölle on tiukat ehdot.
Ensimmäinen asia on se, että jos keskusteluyhteys halutaan avata, hallituksen on vedettävä pakkolakiesitykset pois eduskuntakäsittelystä, Piirainen sanoo Ilta-Sanomille.
Hallituksen säästölistalle on vaihtoehtoja
Työmarkkinajärjestöiltä odotetaan omaa vastinetta hallituksen toimille.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pyysi tämän viikon keskiviikkona palkansaaja- ja työnantajajärjestöiltä vaihtoehtoja palkansaajien työehtoja heikentävään hallituksen esitykseen.
Vaihtoehtoisia paketteja olisi runsaasti, mutta niistä on vaikea löytää yhteistä näkemystä, koska kokonaisuuden pitäisi kelvata sekä palkansaajille ja työnantajille että hallitukselle.
HS esittelee keskeiset osaset, joista työnantajien ja palkansaajien yhteinen ehdotus voisi syntyä.
- Työajan lisääminen
- Palkkojen alennus
- Työnantajamaksujen leikkaus
- Työnantajien vastaantulo
- Muut houkuttimet
Jos osapuolet pääsevät ratkaisuun kilpailukykyä parantavista muutoksista, ne pitää leipoa sisään kuhunkin kolmeensataan työehtosopimukseen syksyllä 2016 ja talvella 2017. Työnantajaa huolestuttaa, että liittokierroksella lakkoillaan, jos ehdot heikkenevät.
Rinne osoitti mieltään hallitukselle:
”Tuuli, sade ja ukkonen jatkuvat, jos jatkatte tällä linjalla”
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui mielenosoitusväelle Helsingin Rautatientorilla. Hän sanoi SDP:n seisovan ”tämän joukon rinnalla kaikissa tilanteissa”.
Tämä ahkera porukka täällä ja muualla Suomessa, te olette palkkanne ja lomanne ansainneet.
Esitän hallitukselle kysymyksen: pelottaako teitä pieni sade ja ukkonen: miksi hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät ole täällä kertomassa omista toimistaan? Voitte olla varmoja hallituksessa, että tuuli, sade ja ukkonen jatkuvat, jos jatkatte tällä linjalla.
Kroatia ei aio enää rekisteröidä turvapaikan-hakijoita Tulijat ohjataan muualle EU:hun
Pääministeri Zoran Milanovićin mukaan Kroatia ei voi enää rekisteröidä ja majoittaa tuhansia maahan pyrkiviä. Hän sanoo, ettei maa sulje rajojaan, mutta ohjaa tulijat muualle EU:hun.
Poliisiylijohtaja: ”Tilanne otetaan nyt haltuun”
Rajavalvontaa tehostetaan Torniossa
Suomeen on tullut tänä vuonna yli 11 000 turvapaikanhakijaa. Vauhti on kiihtynyt viime päivinä. Eilen Tornion kautta Suomeen saapui yli 500 ihmistä ja tänään perjantaina odotetaan 800-1000 tulijaa.
Tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Pohjoisessa on kova paine. Tilanne otetaan nyt haltuun, pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Päivän häsät
#mielenilmaus #eikäy #yhteiskuntasopimus #stop #sak #hallitus #yleaamutv #tekstitv
Palkansaajien mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla perjantaina 18.9. klo 11
Lue lisää Facebook
”Sipilän tv-puheessa miljardien virhe”
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) TV-puheessa ja ministereiden tiedoissa on miljardien virhe.
Näin painavasti sanoo ex-eläkeasiantuntija, sosiaalineuvos Veikko Simpanen (sd.) Espoosta Demokraatille torstaina lähettämässään viestissä.
Onko kysymys pääministeri Sipilän tietämättömyydestä vai harhauttiko hän tahallaan kansaa puhuessaan taas Suomen kovasta velkaantumisvauhdista? Samaa väärää tietoa toistavat muutkin ministerit, Simpanen kirjoittaa.
Onnistuuko työn lisääminen? Taloustieteilijät epäilevät leikkausten vaikutuksia
Hallituksen kaavailemat heikennykset työehtoihin ja alennukset työnantajamaksuihin eivät välttämättä luo Suomeen toivottua määrää uutta työtä.
Taloustieteilijöiden arviot esitysten vaikutuksista vaihtelevat suuresti. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sanoo, että palkkojen pienentymisestä johtuvalla ostovoiman laskulla olisi huonoja seurauksia.
"Ei päädytä tavoitteeseen eli työllisyyden parantamiseen", Ilmakunnas sanoo.
Seija Ilmakunnas arvioi, että kaikki hallituksen ehdotukset eivät kannusta yrityksiä palkkaamaan uutta väkeä. Jos ylityökorvaukset puolitettaisiin, kuten hallitus esittää, uutta työvoimaa ei välttämättä tarvitsisi palkata. Sama voi päteä lomien pidentämiseen.
Metallin Riku Aalto työmarkkina-kriisistä: Ruotsin palkkamallista voi löytyä ratkaisu
SAK:n vaikutusvaltaisimman vientiliiton Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että yksi ratkaisu työmarkkinakriisiin voisi löytyä Ruotsin liittokohtaisten neuvottelujen palkkamallista.
"Totta kai tämä kiinnostaa työnantajia. Tällaista ei ole ollut nyt meillä SAK:n hallinnoissa esillä, mutta ilman muuta meitä vientiliittona tämä kiinnostaa, ja tämä voisi olla yksi osa ratkaisua."
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on usein esittänyt, että Suomeen pitäisi saada Ruotsin mallia.
Puhe, jossa dramaattisinta oli sen pitäminen?
Sipilä käytti voimakkaita vertauskuvia perustellessaan hallituksen tekemiä säästöpäätöksiä, mutta tyytyi monin paikoin myös toistamaan jo kuultuja argumenttejaan.
Parhaaseen katseluaikaan keskiviikkona televisioidussa puheessa Sipilä sivusi pakolaiskriisiä, mutta keskittyi omien sanojensa mukaan ”talouden karuun kuvaan ja uudistamisen tarpeeseen”. Hänen esiintymistapansa oli tasainen ja koruton.
Sipilän Messias-kompleksi tulee kalliiksi Suomelle
Juha Sipilä on Suomen poliittisen lähihistorian mielenkiintoisin mies. Kun keskusta rämpi vuonna 2011 historiansa heikoimman kannatuksen suossa, pelastajaksi ilmoittautui politiikassa ryvettymätön yritysmaailman ideatykki. Monet keskustalaiset näkivät Sipilässä puolueen Messias-hahmon, joka nostaa sekä puolueen että Suomen takaisin kukoistuksen tilaan.
Juha Sipilän alkutaival puoluejohdossa sujui onnellisten tähtien alla. Maailmantalouden romahduksen pitkittyminen ja hallituksen sisäiset erimielisyydet mahdollistivat Sipilän sädekehän kirkastumisen ilman omaa agendaa. Olennaista oli vain antaa vaikutelma elämässään onnistuneesta ja viisaasta yritysjohtajasta, joka tulisi kääntämään Suomen menestyksen tielle.
Pahinta tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa on se, että Juha Sipilä on pikkuhiljaa alkanut itsekin uskoa olevansa Suomen Messias. Hän ei enää ole kiinnostunut hakemaan ratkaisuja isoihin asioihin neuvottelemalla vaan antaa käskyjä kansanjohtajan otteella. Sipilä kuuntelee omia opetuslapsiaan Matti Vanhasta ja Esko Ahoa ja kertoo ”totuuksia” kriisitietoisen mahtipontisella tyylillä.
Sipilä vetosi työmarkkinoiden osapuoliin
Hallituksen työehtopaketti voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa tai luopumalla lomarahoista
"Etsikää hankaliksi koettujen keinojen, kuten sunnuntailisän, tilalle helpompia keinoja työehtosopimusten sisältä", Sipilä sanoi Yleisradion välittämässä puheessa.
"Koko hallituksen esittämä paketti voitaisiin korvata esimerkiksi jatkamalla päivittäistä työaikaa parillakymmenellä minuutilla tai luopumalla lomarahoista."
Sipilä muistutti, että työmarkkinaosapuolilla on aikaa vielä muutama päivä ennen kuin eduskunta alkaa käsitellä hallituksen esittämiä toimia.
Suomalaisia Sipilä kuvasi hieman oudoksi kansaksi.
"Teemme mieluummin kuin puhumme ilmanaikaisia", Sipilä sanoi. Ilmanaikaisilla hän tarkoitti turhia.
Propagandasota on julistettu - pääministeri otti poikkeuskeinot käyttöön
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää koko kansalle osoitetun nauhoitetun televisiopuheen Ylellä illalla klo 21.05. Kyseessä on pääministeriltä aivan poikkeuksellinen keino ottaa kansa suoraan haltuunsa ay-liikkeen suurmielenosoituksen alla. Nyt on alkanut propagandasota, joka kertoo poikkeusajoista.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) ehti jo haukkua Sipilän siitä hyvästä, että hän ei tule parlamentarismin pyhimpään eli eduskuntaan pitämään puhettaan.
Kuten sanottu, Sipilä ja hallitus saa verbaaliset likasangot niskaansa perjantaina Rautatientorilla. Palvelualojen PAM:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemion verrannut Sipilää jo Pohjois-Korean diktaattoreihin ja lisää tulee taatusti. Moneen kertaan on kuultu sekin, että ay-liike ei jätä operaatioitaan vain perjantain mielenilmauksen varaan, vaan kyseessä on ”pitkä marssi”.
Sadan päivän hallituksen sodanjulistus
Hallitus on haastanut palkansaajajärjestöt päätöksillä ja esityksillä, jotka sivuuttavat työmarkkinoilla vakiintuneet toimintatavat ja voivat olla perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Tällainen on Suomessa ennennäkemätöntä, mutta sille löytyy kansainvälisiä esikuvia.
Ensimmäisinä tulevat mieleen 80-luvulla Margaret Thatcherin ja Ronald Reaganin uusliberalistisia aatteita toteuttaneet hallitukset Englannissa ja Yhdysvalloissa, jotka lähtivät hakemaan selkävoittoa ammattiyhdistysliikkeestä. USA:ssa ay-liike oli jo lähtökohtaisesti heikko, mutta avainryhmät saattoivat sielläkin joskus aiheuttaa hämminkiä. Kun Reagan laittoi suhteellisen hyvinvoivat lennonjohtajat järjestykseen se ei ainakaan hänen suosiotaan vähentänyt.
Britanniassa ay-liikkeen asema oli paljon vankempi. Maan talous ja kilpailukyky olivat laskukierteessä eivätkä ammattiiiitot nätisti sanottuna olleet ihan syyttömiä tähän. Ammattikuntapohjaiset liitot olivat kyenneet ylläpitämään paljon järjettömän tuntuisia, työprotektionistisia ja tuottavuudelle tuhoisia käytäntöjä, joten myös Thatcher pystyi nojautumaan jonkinlaiseen yleiseen tukeen uudelle työmarkkinalainsäädännölleen.
Kokoomus-edustaja ja entinen Tehy-johtaja tyrmää hallituksen sanelupolitiikan – ”En pysty puolustamaan tätä pakettia”
Satakuntalainen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) arvostelee Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen kovia otteita työmarkkinoilla. Entisen Tehy-puheenjohtajan mielestä hallitus rikkoo pelisääntöjä ”runnatessaan työelämäpakettia kasaan”.
Pakettia laadittaessa ei ole yhtään ajateltu sitä, että meillä on hyvin erilaisia ammatteja. Olenkin eduskuntaryhmässämme sanonut, etten pysty puolustamaan tätä pakettia, Laitinen-Pesola toteaa Satakunnan Kansassa.
Euroopan rajat alkoivat sulkeutua
Väkevän lisämausteen kokoukseen toi Saksan sunnuntainen ilmoitus siitä, että se aloittaa rajatarkastukset Itävallan vastaisella rajallaan. Saksa ei pysty hallitsemaan tulijoiden suurta määrää ilman rajojen sulkemista ja tarkastusten aloittamista.
Sisäministerit pääsivät myöhään maanantaina Brysselissä alustavaan sopuun siitä, että 120 000 unioniin jo saapunutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan jäsenmaihin vapaaehtoispohjalta eli yhteisesti sopien. Jäsenmaat ovat jo aiemmin sopineet 40 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta.
Tekikö Juha Sipilä jättimäisen virheen? ”Hän aloittaa kurittamisen”
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa rakentaa parempaa Suomea, mutta hänen toimintatapansa lisäävät epäluottamusta. Näin arvioi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää.
Olemme mielummin halunneet näyttää omaa voimaamme, kuin olleet aktiivisesti hakemassa yhteistyötä. Suomettuminen ja konsensus ovat tässä maassa kirosanoja.
Sipilä ilmoitti etukäteen soimuksen reunaehdot. Tilanne oli kuin kriisiyrityksessä, jossa toimitusjohtaja on laittanut verokortit sisältävät ruskeat kirjekuoret valmiiksi pyykkinarulle. Jos joku ei hyväksy toimitusjohtajan ilmoittamaa strategiaa, saa lähteä ulos ja ottaa verokorttinsa samalla mukaan.
Rakoilevatko perus-suomalaisten rivit?
Helsingin kaupunginvaltuutettu Rene Hursti erosi perussuomalaisten puolueesta viime viikolla.
Meillä on puolueessa sellainen johtoajatus, että haluamme jättää tuleville polville paremman yhteiskunnan niin taloudellisesti, sosiaalisesti, moraalisesti kuin ekologisestikin, ja ne eivät nyt enää ole pitäneet paikkaansa näissä päätöksissä, Hursti toteaa Huomenta Suomessa.
Suurmie-lenosoitus tulossa perjantaina
Mielenosoitus on ensimmäinen iso palkansaajien yhteistapahtuma näissä merkeissä. Niitä on tulossa lisää, ellei hallitus palaa normaaliin päiväjärjestykseen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
Isis on vain sivujuonne Syyrian kriisissä
Kansainvälinen yhteisö ei osaa päättää, miten sisällissotaan puututtaisiin
Vaikka Suomessa ja muissa länsimaissa puhutaan paljon terroristijärjestö Isisistä, se on Syyrian sodassa vain sivujuonne.
"Keskeinen kamppailu Syyriassa on hallinnon ja opposition välillä. Isis toimii laitamilla ja pyrkii hyödyntämään kaaosta", sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio.
"Isis on sodan sivunäyttämö, vaikka siihen keskitytään lännessä eniten. Isisin valtaama alue esimerkiksi Palmyran kaupungin ympäristössä näyttää kartalla suurelta, mutta on enimmäkseen aavikkoa."
Terroristijärjestö Isis on tappanut suuren joukon syyrialaisia siviilejä, mutta se jää edelleen selvästi kakkoseksi Syyrian hallituksen joukoille. Neljässä vuodessa on kuollut arviolta neljännesmiljoona syyrialaista, ja Bashar al-Assadin hallinto on syypää suurimpaan osaan kuolemista.
Syrian Network for Human Rights -ihmisoikeusjärjestön laskujen mukaan Isis on tappanut esimerkiksi tämän vuoden tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana noin 1 100 ihmistä, hallituksen joukot noin 7 900.
Venäjä aloitti sotilasoperaatiot Syyriassa
Venäläisten epäillään rakentavan sotilaslentokenttää Lattakian kaupungin liepeille.
Reuters perustaa tietonsa kolmeen erilliseen ja nimettömänä pysyvään libanonilaiseen politiikkaan ja sotilastoimintaan erikoistuneeseen lähteeseen, sekä yhdysvaltalaisiin, niin ikään nimettömiin, sotilaslähteisiin. Venäjä on aiemmin myöntänyt, että Syyriassa on venäläissotilaita. Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan sotilaat ovat kuitenkin paikalla asiantuntijoina tai turvaamassa venäläisiä asekuljetuksia.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on ollut yhteydessä Venäjän johtoon koskien maan toimintaa Syyriassa. Yhdysvallat on esittänyt huolensa, että joukkojen toiminta lisää väkivaltaa sisällissotaa käyvässä maassa. Myös Saksa on ilmoittanut huolestuneensa Venäjän sotilastoimista Syyriassa.
Rinne moukaroi hallitusta petetyistä lupauksista
”Jokin kuluttajansuoja pitää olla”
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kutsuu hallituksen alkutaivalta kompuroinniksi. Hän sanoo, ettei puolue hyväksy Sipilän hallituksen ”rajuja leikkauksia”.
– Jonkinlainen kuluttajansuoja pitää olla, kun päätöksi tehdään.
Rinne sanoo, että hallituksen työmarkkinaosaaminen vaikuttaa ohuelta.
– SDP auttaa mielellään.
SDP jatkaa oman mallinsa, Kättä päälle -sopimuksen, valmistelua syksyn aikana.
– SDP ei päällepäsmäröi mutta tuo oman näkökulmansa keskusteluun.
Rinne korostaa edelleen, että hyvätuloisten on oltava mukana sopeuttamistoimissa nykyistä vahvemmin.
Sipilän hallitus pelaa valtavaa riskipeliä
Hallituksen päätös jyrätä kolmikanta kiristää ilmapiiriä sekä uhkaa vesittää nollakorotukset ja työrauhan. Jos työn hintaa onnistutaan laskemaan, se voisi kuitenkin olla tärkeä piristysruiske taloudelle. Pääministeri Juha Sipilä pelaa nyt upporikasta ja rutiköyhää.
Tiistain päätös kävellä työmarkkinajärjestöjen yli pakottavalla lainsäädännöllä on Suomen historiassa poikkeuksellinen toimi. Tulopolitiikkaa on ohjattu työnantajien, työntekijöiden ja hallituksen välisellä yhteisellä sopimisella 1940-luvulta lähtien.
Juha Sipilältä täysin ennenkuulumaton teko
Hallitus haluaa rikkoa lakia
Pakottavan lainsäädännön käyttö tyrmätään tänään laajalti ay-liikkeen piirissä. Työoikeuden professori Seppo Koskinen luonnehtii Uudelle Suomelle pakottavan lainsäädännön tarkoittavan sitä, että hallitus supistaa järjestöjen oikeutta sopia toisin kuin mitä laissa sanotaan.
Hallituksen kovat toimet
Vuosiloma lyhenee, ylityökorvaukset pienenevät
Paketti luo jäätävän ilmapiirin hallituksen ja ay-liikkeen välille
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tiedotustilaisuudessa, että vuosilomat supistuvat 38 työpäivästä 30 päivään. Tämä koskee lähinnä julkista sektoria. Myös ylityökorvauksien prosentit puolitetaan ja sunnuntaikorvaukset pienennetään 100 prosentista 75 prosenttiin.
Sairauspäiväkarenssissa mennään Ruotsin malliin eli ensimmäinen päivä on työntekijän vastuulla.
Latinalainen Amerikka lupaa ottaa lisää Syyrian pakolaisia
Brasilia ottaa syyrialaisia pakolaisia vastaan "avoimin sylin", sanoi presidentti Dilma Rousseff maanantaina. Myös muut Latinalaisen Amerikan maat sanoivat tarjoavansa apua syyrialaisille.
Presidentinkanslian sivuilla julkaistussa videopuheessaan hän sanoi, että Brasilia on erilaista alkuperää olevien kansojen muodostama maa, joka vaikeina aikoinakin on valmis ottamaan pakolaisia. Hän sanoi haluavansa "toistaa hallituksen halukkuuden ottaa vastaan heitä, jotka joutuvat jättämään kotimaansa ja haluavat tulla elämään, tekemään työtä ja antaa panoksensa Brasilian menestyksen ja rauhan eteen".