DPK.fi

Miksi Persianlahden vauraat öljymaat eivät vastaanota pakolaisia?

Euroopan maat ovat viime kuukaudet kinastelleet siitä, miten taakkaa tänne saapuvista pakolaisista pitäisi jakaa.

Nyt paineet kasvavat myös Persianlahden varakkaita arabimaita kohtaan, jotta ne vastaanottaisivat syyrialaisia pakolaisia. Qatar, Kuwait, Bahrain, Saudi-Arabia, Oman ja Arabiemiraatit eivät ole ottaneet virallisesti yhtään syyrialaista vastaan pakolaisstatuksella.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin edustaja Sara Hashash kutsui niiden toimintaa uutistoimisto Reutersin mukaan "todella häpeälliseksi".

"Taakanjaolla ei ole mitään merkitystä Persianlahdella. Saudien, emiraattien ja Qatarin lähestymistapa on ollut kirjoittaa šekki ja antaa kaikkien muiden hoitaa asiat", myös Human Rights Watchin Lähi-idän toiminnanjohtaja Sarah Leah Whitson sanoi sanomalehti The New York Timesille.

Olli Immoselta jyrkkäsanainen päivitys

Juha Sipilästä: ”Pelaa rikollisjärjestöjen pussiin”

Kansanedustaja Olli Immonen (ps) on kommentoinut Facebookissa pääministeri Juha Sipilän lupausta antaa kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Kyllä minä sen ymmärrän, että tämä on pääministerille vain julkisuuskikka ja irtopisteiden keruuta, mutta ymmärtääköhän Sipilä, minkälaisen kuvan hän toiminnallaan viestittää Suomesta ulkomaille? ”Tervetuloa vain kaikki kynnelle kykenevät Suomeen. Hyvällä tuurilla jopa miljonäärit avaavat teille täällä kotiovensa.”

Tällainen turvapaikanhakijoiden ja elintasosiirtolaisten houkuttelu maahamme pelaa suoraan ihmissalakuljetuksia järjestävien häikäilemättömien rikollisjärjestöjen pussiin, ja taas kohta syntyy uusia ihmisuhreja Välimerellä. Todella vastuutonta toimintaa Suomen pääministeriltä, Immonen kirjoitti Facebookissa poliitikkosivuillaan.

Puhemies Lohela Immos-tapauksesta: Eduskunta ei puutu edustajien vapaa-ajan mielipiteisiin

Eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan mukaan puhemiehen valtuudet eivät ulotu eduskuntatalon ulkopuolelle.

Eduskunta ei instituutiona puutu kansanedustajien poliittisiin mielipiteisiin, joita he esittävät vapaa-ajalla tai istuntotaukojen aikana. Eduskunnan tai eduskunnan puhemiehen valta ulottuu tähän taloon, Lohela linjasi.

Pakolaiskriisi on koetinkivi yhtenäisyydelle – hallitus hakee tiistaina linjaansa

Hallitukselle jo alun perin vaikeat maahanmuuttolinjaukset palaavat pöydälle yhä pahenevan Välimeren pakolaiskriisin takia.

Koko hallitus kokoontuu tiistaina päättämään uusista toimista ja lisäresursseista. Samalla haetaan yhteistä näkemystä siitä, miten Suomi suhtautuu EU-komission uuteen ehdotukseen turvapaikanhakijoiden siirtämisestä unionin sisällä.

Perussuomalaiset eivät hyväksy komission ehdotusta, ja perustelu on sama kuin aiemmin kesällä. Puolue katsoo, ettei asiasta pitäisi päättää EU-tasolla ja että käytännössä kyse on pakosta.

Rahalla kiintiöiden ulkopuolelle?

Eihän Suomi halua kuulua vastuuttomien kansakuntien joukkoon?

EU-komissio harkitsee mahdollisuutta, jossa jäsenmaa voisi jättäytyä maksua vastaan turvapaikanhakijoita koskevien kiintiöiden ulkopuolelle. EU-lähde kertoo STT:lle, että komissaarit keskustelevat asiasta tiistaina 8.9.2015.

Uutistoimisto Reutersin mukaan jäsenmaat voisivat ostaa itsensä kiintiöiden ulkopuolelle vain väliaikaisesti. Reutersille puhuneen lähteen mukaan EU-maa voisi jättäytyä kiintiöistä ulos vuodeksi maksamalla summan, joka vastaisi 0,002 prosenttia jäsenmaan bruttokansantuotteesta.

Soinilta uusi väistöliike

”Sen enempää ei minun ole tarkoitus tätä asiaa julkisuudessa kommentoida”

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ota mallia pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esimerkistä. Sipilä kertoi viikonloppuna tarjoavansa kakkosasuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Soini kommentoi asiaa Ilta-Sanomissa.

Tähän leikkiin en lähde ollenkaan. Minulla on vakiintuneet tavat auttaa niiden järjestöjen puitteissa, joihin uskon ja luotan. Sen enempää ei minun ole tarkoitus tätä asiaa julkisuudessa kommentoida.

Hallitus harkitsee: Lyhyemmät lomat virkamiehille, arkipyhät työpäiviksi

Hallituksen työkalupakkiin on löytynyt vain vähän välineitä yhteiskuntasopimuksen korvaajiksi. Arkipyhät saattavat muuttua työpäiviksi ja arvonlisävero voi nousta.

Hallitus pohtii myös loppiaisen ja helatorstain muuttamista työpäiviksi, ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta ja pyhätyökorvausten leikkausta.

Julkisella sektorilla pitkä loma ansaitaan, kun työvuosia on takana 15. Kunta-alan ja valtion yleissopimuksen mukaan maksimiloma voi olla 38 päivää vuodessa 15 vuoden uran jälkeen.

Jokaisen suomalaisen tulot rekisteriin?

”Kymmeniä tuhansia ihmisiä enemmän työmarkkinoille”

Uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi hiljattain, että Suomeen suunnitellaan kansallista tulorekisteriä.

Kysymys kansallisessa tulorekisterissä on siitä, että meidän kaikkien tulot olisivat reaaliajassa samassa paikassa. Yrityksien ei tarvitsisi ilmoittaa kuin kerran mitä ovat maksaneet palkkaa eivätkä aina uuteen paikkaan erikseen. Näin meillä pysyisi hallinnassa se, mitä ovat sosiaaliturvatulot, eläketulot, tulot koko ajan reaaliaikaisesti, Vehviläinen sanoi.

Finnair palkkaa ilmoitettua enemmän – reiluun sataan työpaikkaan
3 500 hakemusta

Lentoyhtiö Finnairin nimi on liittynyt 2010-luvulla jatkuvasti irtisanomis- ja tappiouutisiin, mutta ei välttämättä enää.

Viime keväänä näytti koittaneen uusi aika , kun yhtiö ilmoitti näkyvästi muun muassa Helsingin Sanomissa hakevansa uusia työntekijöitä. Yhtiö aikoo palkata vuoteen 2020 mennessä noin tuhat uutta työntekijää, joista valtaosan Suomesta.

KLM_Shipol

Kyse on käänteestä, sillä yhtiö ei ole hakenut matkustamohenkilökuntaa sitten vuoden 2008. Enimmillään Finnairissa työskenteli 12 000 työntekijää, nyt noin 4 400.

Mikä mättää alle 40-vuotiailla?

"Epäilyttää, että pelkät flunssat selittäisivät"

Suomalaisten työntekijöiden usko omaan työkykyyn on heikentynyt. Samaan aikaan lyhyiden sairauspoissaolojen määrä on kasvanut. Niitä pitävät eniten alle nelikymppiset.

Yhä useampi suomalainen ei usko pystyvänsä terveytensä puolesta työskentelemään nykyisessä ammatissaan kahden vuoden kuluttua, selviää työeläkeyhtiö Varman ja työhyvinvoinnin asiantuntijayritys Odumin tekemästä selvityksestä.

Alle 40-vuotiaiden työntekijöiden arvio omasta työkyvystään heikkeni edellisestä tutkimuksesta. Työkykyä heikentävät eniten työhön liittyvät syyt, etenkin työn vaatimukset ja kova työtahti.

”Pakolaisleirejä Suomen varuskuntiin”

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ehdottaa, että turvapaikanhakijoita voisi sijoittaa varuskuntiin.

Turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa on noussut sellaisiin mittasuhteisiin, että heidän integroimisensa täkäläisiin yhteiskuntiin käy mahdottomaksi. Tämän takia turvapaikanhakijoille pitää järjestää pakolaisleirejä, joissa he voivat odottaa oman maansa olosuhteiden paranemista, Packalén kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mielestään paras paikka pakolaisleireille olisivat ”syrjäiset varuskunnat, joissa on valmis infrastruktuuri suurien ihmismäärien ruokkimiseksi ja majoittamiseksi”.

Raju arvio turvapaikanhakijoista Suomessa: ”Puhutaan varmaan yli sadasta miljoonasta”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomessa on todennäköisesti tarve lisäbudjetille tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrän kasvun takia. Hänen mukaansa summia on ”tässä vaiheessa” vaikea arvioida.

Varmasti jo tälle vuodelle tulee lisäbudjetin tarpeita tähän asiaan ja ensi vuoden budjettia kun valmistellaan, meidän tulee asettaa realistinen tavoite sille, mikä on turvapaikanhakijoiden määrä. En osaa sanoa vielä mitään numeroita, se riippuu siitä ennusteesta, mikä turvapaikanhakijoiden määrä tulee olemaan. Ensi vuonna puhutaan varmaan yli sadasta miljoonasta (eurosta), Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Sipilä välttelee käsien likaamista – johtajuus puuttuu

Juha Sipilä (kesk.) oli sunnuntaina ensimmäistä kertaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla. Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus antaa varsin kriittisen arvion Sipilän esiintymisestä.

On puhuttu siitä, että Suomessa kaivattaisiin johtajuutta, visiota ja innostusta. Se jäi ainakin tästä haastattelusta puuttumaan, Isotalus arvioi Iltalehdessä.

Hän on yhteistyöhaluinen, diplomaattinen, varovainen ja käytännönläheinen. Kaikki ovat varsin positiivisia piirteitä, mutta vahvaa johtajuutta ei välity, Isotalus sanoo.

Putkosen ”musta lista” kuumensi tunteet

Nyt puhuvat listalle päätyneet

Perussuomalaisten viestintävastaavan, työmies Matti Putkosen ns. mustalle listalle päätyi yhteensä 13 nimeä. Näin listalle päätyneet kommentoivat asiaa Ilta-Sanomille.

Sähköyliherkälle myönnettiin työkyvyttö-myyskorvausta Ranskassa

Pakoilee vuorilla säteilyä

Ranskassa on päätetty maksaa toista kertaa maan historiassa korvauksia sähköyliherkkyydestä kärsivälle ihmiselle, kertoo uutistoimisto AFP.

Toulousen kaupungissa oikeus päätti, että 39-vuotiaalle Marine Richardille maksetaan työkyvyttömyyskorvausta noin 800 euroa kuussa seuraavien kolmen vuoden ajan. Richard kuvailee oikeuden päätöstä läpimurroksi.

Oikeus perusteli päätöstään korvauksista sillä, että Richardin oireet estävät häntä tekemästä töitä. Richard asuu Lounais-Ranskassa vuorilla ladossa, jossa hän pakoilee säteilyä.

Rinne pitää monokulttuuria karmeana ajatuksena

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sivusi torstai-iltana Demokraatin 120-vuotisjuhlaristeilyllä pitämässään puheessa viime aikoina pinnalla ollutta keskustelua rasismista. Rinne pitää ajatusta monokulttuurista kamalana. Hän teki vertauksen kasvinjalostukseen.

Kun yhdellä pellolla viljellään pelkästään vehnää tai jotain muuta kasvia vuodesta toiseen, niin jo kolmannen vuoden jälkeen pelto alkaa köyhtyä. Parinkymmenen vuoden jälkeen kolmekymmentä prosenttia pellon kyvystä tuottaa uutta häviää. Sama tapahtuu, jos Suomi alkaa sulkeutua rajojensa sisäpuolelle, Rinne sanoi.

Olli Immonen ja perus-suomalaisten pimeä puoli

Disneyn klassikkopiirretty Peter Pan alkaa hurjalla takaa-ajokohtauksella. Erikoisen vimmatusta hyppelystä tekee se, että Peter Pan jahtaa roiston sijasta omaa varjoaan. Vasta varjon kiinni saatuaan nuoriherra Pan tuntee itsensä kokonaiseksi ja rauhoittuu.

Kun itävaltalainen taidemaalari Adolf Hitler haki ensimmäisen maailmansodan jälkeen lääkettä omalle pahalle ololleen, hän keksi vihansa kohteeksi juutalaiset.

Istun Oulun kaupunginvaltuustossa kansanedustaja Olli Immosen vieressä. Jotenkin tuosta puku päällä viihtyvästä hyväkäytöksisestä ja epävarmasta miehestä tulee mieleen varjoaan jahtaava Peter Pan.

Hän ampuu kovilla yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevia ja koittaa samalla saada sielullensa rauhan. Vaikka Immosen tarkoituksena on luoda hyvä ja tasapainoinen yhteiskunta, saa hän aikaan pelkoa ja epävarmuutta.

Perus-suomalaisten Putkonen myöntää

"Olen aina ollut omapäinen"

"Olen aina ollut oma-aloitteinen ja omapäinen", myöntää perussuomalaisten viestintävastaava, työmieheksi itseään kutsuva Matti Putkonen, 65.

Tuorein esimerkki Putkosen aloitteellisuudesta on hänen listauksensa henkilöistä, joiden hän katsoo solvanneen perussuomalaisia ja kiihottaneen kansalaisia vihapuheisiin kansanedustaja Olli Immosen (ps) monikulttuurisuussanomisten jälkimainingeissa.

Heinäluoman mukaan Putkosen musta lista osoittaa ainakin sen, että perussuomalaiset on muuttunut kahden miehen eli puheenjohtaja Timo Soinin ja Putkosen puolueeksi.

Yksi mustalle listalle joutuneista, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) kyseli keskiviikkona Sdp:n pää-äänenkannattajassa Demokraatissa: "Mistä kertoo, että hallituspuolueen puoluetoimiston työntekijä tekee tällaisia listoja suomalaisista?"

Heinäluoman mukaan Putkosen musta lista osoittaa ainakin sen, että perussuomalaiset on muuttunut kahden miehen eli puheenjohtaja Timo Soinin ja Putkosen puolueeksi.

Putkonen torjuu ystäväkseen yhä kutsumansa Heinäluoman arvion ja muistuttaa, että oli itse moottorina nostamassa tätä aikoinaan puolueen johtoon.

Pakolaiset kasarmin katon alle? Some-raivo on vallannut Keuruun

Hankkeen takaa löytyy perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Joonas Röppänen.

Röppänen kertoo saaneensa muun muassa poliisilta tietoa muualla ilmenneistä ongelmista. Pelkona on muun muassa turvapaikanhakijoiden mukanaan tuoma rikollisuus. Kaikki hakijat eivät välttämättä ole edes hädänalaisia, Röppänen arvioi.

Ajatus entisen varuskunnan pyhittämisestä turvapaikanhakijoille on monelle liikaa.

Valion pakkauksia matkitaan Venäjällä

Yhtiö valittanut Tuhat järveä -juustosta

Venäjän ruokakaupoissa myydään paikallisia maitotuotteita, jotka näyttävät erehdyttävästi Suomessa valmistetuilta.

Etenkin Valion tuotteita muistuttavat pakkaukset yleistyivät sen jälkeen, kun Venäjä kielsi elokuussa 2014 monien EU-maissa valmistettujen elintarvikkeiden tuonnin.

Pietarilaisissa kaupoissa ilmiö on niin tuttu, että asiakkaat suhtautuvat siihen jo vähän naureskellen. Spar-myymälän kylmäosastolla Viktoria Ivanova tarttuu Baba Valja -voipakettiin päätään puistellen.

"Näitä tuli kauppoihin heti tuontikiellon jälkeen, ja aluksi luulin voita Valion tekemäksi. Nykyään kaikki tietävät, että kyse on kopiosta. Siinä mielessä en tiedä, onko Valja-voin markkinointitapa oikeastaan edes järkevä", Ivanova sanoo.

Demokraatin päätoimittaja kuittaa Putkosen mustan listan

”Kunnianosoitus journalistiselle toiminnalleni”

Demokraatin päätoimittaja Antti Vuorenrinne on mukana perussuomalaisten Matti Putkosen mustalla listalla. Onhan tämä tietysti jonkinmoinen kunnianosoitus journalistiselle toiminnalleni. Tällä linjalla on hyvä jatkaa.

Manööverillä aiotaan ohittaa se, että kansanedustaja Olli Immosen ”harjaaminen” jätettiin tekemättä, Vuorenrinne sanoo.

”Päivähoito ja joukkoliikenne pitäisi olla saatavilla pyhäpäivinäkin”

Hallitus esittää lausuntokierrokselle tänään lähetetyssä alustavassa lakiesityksessä, että liikeaikalaki kumottaisiin. Kaupat saisivat tuolloin olla auki koska haluavat.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin kaipaa silloin voimakasta panostusta myös julkisiin palveluihin.

Jos alan työllisyys paranee, se on tietysti hyvä asia. Mutta jos aukiolot vapautetaan, hallituksen pitää varautua myös siihen, että julkiset palvelut kuten päivähoito ja joukkoliikenne ovat saatavilla pyhäpäivinäkin, PAMin puheenjohtaja Ann Selin kommentoi hanketta liittonsa verkkosivulla.

Pekka Vennamo Matti Putkosen maanpetturi-syytöksistä

”Tiedän hänen löysät puheensa jo Metalliliiton ajoilta”

Tehköön mitä tykkäävät, kommentoi SMP-veteraani Olli Immosen eroa eduskuntaryhmästä.

SMP-veteraani Pekka Vennamo nauraa, kun hänelle kertoo perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkosen Vennamoa kohtaan suunnatuista maanpetturisyytöksistä. Putkonen esitti syytöksensä tänään keskiviikkona järjestetyssä perussuomalaisten ”Työmiehen tuumaustunti” -tilaisuudessa.

Vennamo mainitaan myös perussuomalaisten listalla, johon on listattu ”perussuomalaisten solvaamista ja panettelua” esittäneitä henkilöitä ja henkilöitä, jotka ”kiihottivat kansalaisia ja mediaa uhkaaviin vihapuheisiin”.

Minä tunnen Putkosen löysät puheet jo Metalliliiton ajoilta, Vennamo sanoo.

Niinistö avautuu Putkosen listasta

”Hiukan pelottavaa”

Hiukan pelottavaa; hallituksen valtapuolue tekee nimilistoja ”vastustajistaan” oppositiossa, mediassa ja tutkijoissa. Ei kuulu demokratiaan.

Li Andersson vastasi heti

Mites tällaisten nimilistojen laatimisen ja julkaisemisen vaikutus yhteiskuntarauhalle sitten? Andersson kysyy.

Tämä on aivan epätodellista, hän myös kommentoi Facebookissa.

Putkonen: Demarit kiihottivat vihapuheeseen

Perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen sanoo, että moni demari on kiihottanut vihapuheeseen.

Seuraavat henkilöt jatkoivat KRP:n päätöksen jälkeenkin perussuomalaisten panettelua ja solvaamista sekä kiihottivat kansalaisia ja mediaa uhkaaviin vihapuheisiin: Eero Heinäluoma, Antti Rinne, Tytti Tuppurainen, Erkki Tuomioja, Li Andersson, Ville Niinistö, Henna Virkkunen, Antti Vuorenrinne, Pekka Vennamo, Kimmo Grönlund, Jan Sundberg, Juha Suonranta ja Atte Jääskeläinen.

Persut MUSTALISTA

Pörsseissä rytisee – Kiinan ”musta maanantai” aiheutti paniikin

Kiinasta alkanut pörssipaniikki on levinnyt myös Eurooppaan.

Kiinassa Shanghain pörssin osakekurssit laskivat maanantaina jopa 8,5 prosenttia, kun huoli maan talouden ongelmista kasvoi. Pudotus oli yhden päivän aikana jo niin kova, että jotkut asiantuntijat ottivat käyttöön kuluneen nimityksen ”musta maanantai” kuvaamaan tilannetta.

Viime viikolla pörssikurssit laskivat Kiinassa 11 prosenttia. Pudotus on tarttunut muihinkin pörsseihin Aasiassa, ja Euroopassa maanantai alkoi vahvalla keskimäärin kolmen prosentin laskulla johtavissa pörsseissä ja myös Helsingissä.

Venäjän diplomatia kohahduttaa

”Jos he olisivat todellisia miehiä, he tekisivät harakirin”

Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin kohahduttaa taas puheillaan.

Dmitri Rogoz

Venäjä on pitänyt Kuriilien saaria hallussaan vuodesta 1945 lähtien. Aluekiista hiertää maiden välejä niin, etteivät Venäjä ja Japani ole edelleenkään allekirjoittaneet toisen maailmansodan jälkeistä rauhansopimusta, sillä Tokio pitää sopimuksen edellytyksenä Kuriileiden palauttamista Japanin hallintaan.

Suomi näyttäytyy nyt ikävässä valossa maailmalla – ”Sisäistä yhtenäisyyttä koetellaan”

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) keskittyi maanantaina 24.8.2015 suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa Suomen maineeseen maailmalla.

Väitän, että Suomen kansainvälisellä maineella on erittäin paljon merkitystä. Miksi niin? Siksi, että Suomi tarvitsee kipeästi uutta työtä ja talouskasvua. Se ei toteudu ilman, että vienti vetää ja Suomeen tulee investointeja ja osaajia ulkomailta, Toivakka sanoi.

Samoin on huomattu muutamat ehkä hieman kulmikkaat lausunnot Välimeren pakolaisista ja Kreikan tilanteesta. Huomiota ovat varmasti herättäneet myös kehitysyhteistyöhön kohdistuvat isot säästöt, ministeri Toivakka sanoi.

Emme voi tietää tänne tulevien ihmisten taustoja

Suomeen Libyasta muuttanut, väitöskirjaansa Vaasan yliopistossa tekevä Ahmed Elgargouri on huolissaan Libyan kriisitilanteesta ja Välimeren yltyneistä pakolaisvirroista, mutta ymmärtää suomalaisten huolen suurista turvapaikanhakijamääristä.

On rikollisia, jotka hyppäävät veneisiin, koska tietävät, että eivät voi jäädä kotiin, koska he kuolisivat. Ongelma on se, että emme voi tietää tänne tulevien ihmisten taustoja, Elgargouri sanoo.

Monet maahanmuuttajat tulevat tänne, ja edelleen kokevat, että ovat ulkomaalaisia. He syyttävät ihmisiä siitä, että heitä kohdellaan kuin ulkomaalaisia. Sanon heille aina, että mieti itse elätkö täällä kuin ulkomaalainen vai ajatteletko tätä kotinasi, Elgargouri sanoo.

Jos koet, että et hyväksy suomalaista kulttuuria, et pidä siitä mitä täällä on meneillään. Siinä tapauksessa älä syytä ihmisiä siitä, että sinua kohdellaan kuin ulkomaalaista, koska teit itse itsestäsi ulkomaalaisen, hän lisää.

Sitten he valittavat, miksi suomalaiset eivät pidä heistä. Itse asiassa suomalaisilla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, vaan sinua vastaan, joka et hyväksy heitä, hän sanoo.

Kiinan ongelmat vyöryvät Suomeen

Suomalaiset yhtiöt kärsivät kiertotietä, kun Kiinan talouskasvu hidastuu

Kaukana ovat ne ajat, kun Kiina oli maailmalle vain kodinkoneita valmistava työpaja. Nyt Kiinan voimistuvat talousongelmat uhkaavat vyöryä maailmalle – myös suomalaisiin yrityksiin.

Suomen viennistä vain noin viisi prosenttia suuntautuu Kiinaan. Suomi kuitenkin kärsii siitä, että Kiinan talousongelmat heijastelevat energian, raaka-aineiden ja valuuttojen maailmanmarkkinoihin.

"Ensimmäisen vaiheen kärsijöitä on Suomessa aika vähän", sanoo Nordean osakestrategi Eero Färkkilä. "Meillä ei ole isoja öljy-yhtiöitä tai kaivosyhtiöitä. Mutta näiden yhtiöiden investoinneista riippuvaisia yhtiöitä meillä on suhteessa paljon."

”Yrittäkää vielä kerran aitoa sopimista”

SDP:n Lindtmanin viesti hallitukselle

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on hallitukselle askel taaksepäin, mutta vielä ei pitäisi luovuttaa, toteaa SDPn eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Vain yksikkötyökustannusten tarkasteleminen ei ratkaise Suomen ongelmia. Päinvastoin. Ainakin lyhyellä aikavälillä palkanalennukset ja työajan pidentäminen lisäisivät työttömyyttä, Lindtman toteaa.

Hallitus yrittää välttää lisäleikkaukset

Yhteiskuntasopimus jäi syntymättä, koska SAK:n liitot eivät halunneet sitoutua hallituksen päämääriin. HS listasi, mitä hankkeen kaatumisesta voi seurata.

Asiasta ilmoitti pääministeri Juha Sipilä (kesk) torstai-iltana kertoessaan, että yhteiskuntasopimusta ei synny. Hallitus oli uhannut tehdä yhteensä 1,5 miljardin edestä lisäleikkauksia ja veronkiristyksiä, jos sopimusta ei saada aikaan. Hallitus aikoo julkaista syksyn alussa ohjelman, jolla yritetään parantaa kilpailukykyä niin, että lisäleikkauksilta vältyttäisiin. Keinojen toimivuus mitataan 2017.

Emme kuittaa perjantaina 5 prosentin tuottavuus-kirjausta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja työnantajajärjestöt pettyvät perjantaina, jos ne odottavat, että palkansaajajärjestöt kuittaavat ensi perjantaina yhteiskuntasopimukseen kirjatuksi tarkoitetun viiden prosentin yksikkötyökustannusten alennuksen.

Me emme sitä viittä prosenttia kuittaa, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toisti tiistain työmarkkinaseminaarissa jo aikaisemminkin ilmoittamansa kannan.

Seminaari pidettiin Helsingin Katajanokalla entisessä vankilassa. Lyly vertasi Suomen taloustilannetta vankilaan, josta ulospääsy on vaikeaa. Yhteiskuntasopimuksen tarpeellisuutta hän ei kiistänyt.

Talouselämän Ruokanen yhteiskuntaneuvotteluista: "SAK:n linja päätön ja vanhanaikainen"

Ylen aamu-tv:ssä vieraana olleiden taloustoimittajien raati antoi kylmää kyytiä Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön tiukalle asenteelle yhteiskuntaneuvotteluissa.

Talouselämän päätoimittajasta Reijo Ruokasesta SAK:n linja ja ajattelutapa on ollut aivan päätön ja hirveän vanhanaikainen.

Ei hyväksytä tosiasiaa, että maailma ympärillä on muuttunut. Sen sijaan, että katsottaisiin, miten voidaan kehittää maata ja työolosuhteita, pidetään kiinni jostain sellaisesta mitä ei yksinkertaisesti ole. Ei ole herätty tähän päivään. Meidän bruttokansantuote on vuoden 2006 tasolla. Silti meidän ammattiyhdistysliike käyttäytyy ikään kuin me olisimme kasvava ja hyvinvoiva talous. Ammattiyhdistysliike vähät piittaa niistä ihmistä, joilla ei ole työtä ja jotka eivät ole sen jäseniä, suomi Ruokanen.

Suomalaiset nihkeitä työpäivän pidentämiselle

Suomalaisten enemmistö kannattaa hallituksen havittelemaa yhteiskuntasopimusta, mutta ääni muuttuu kellossa, kun aletaan puhua kipeimmistä keinoista. Kannatus työpäivän pidentämiselle ei ole Taloustutkimuksen mukaan lisääntynyt vuodentakaisesta, vaikka yleinen kriisitietoisuus näyttää lisääntyneen.

Hallituksella on nyt näytön paikka

Sipilän hallitus aloitti suurin odotuksin, mutta sen alkutaival on kulunut lähinnä tulipaloja sammutellessa. Nyt hallituksen on aika näyttää, pystyykö se laittamaan Suomen kuntoon. Tekemistä ainakin riittää.

Keskusta lupasi vaalirenkutuksessaan laittaa "Suomen kuntoon"

Juha Sipilän (kesk) hallitus sai lentävän lähdön, sillä hallitusneuvottelut etenivät suoraviivaisesti. Oli prosessikaaviot, vatulointikorit ja iterointia.

Mutta sitten todellisuus iski

Sipilän hallitus ei ehtinyt kesällä käytännössä lainkaan avokonttoriin, sillä akuutit ongelmat kaatuivat saman tien päälle.

Edellisen hallituksen lamaannuksen takia iso määrä juoksevia asioita oli jäänyt hoitamatta. Niiden lisäksi päälle vyöryivät kesällä muun muassa Talvivaara, Fennovoima ja Kreikka. Nyt hallituksella on edessä näytön paikka, kun politiikan syksy alkaa. Torstaina hallituksen on määrä käsitellä muun muassa kärkihankkeita. Perjantaina saattaa ratketa yhteiskuntasopimuksen kohtalo.

"Murtuma Putinin lähipiirin tasapainossa"

Asiantuntijoiden mukaan Vladimir Putin valmistautuu vaaleihin ja erotti siksi rautatieyhtiöiden johtajan ja pitkäaikaisen liittolaisensa.

Venäjän rautatieyhtiön johtaja Vladimir Jakuninin lähtö käynnisti huhumyllyn presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kohdistuvista laajemmista muutoksista.

Uutistoimisto Bloombergin haastatteleman virkamieslähteen mukaan Putin korvaa pitkäaikaisia tukijoitaan nuoremmilla vuoden 2018 presidentinvaaleja silmälläpitäen.

Olen objektiivinen, mutta en lojaali

Kansantasavallan viestintäyksikkö ei ole tyytyväinen tapaan, jolla kirjoitan. Artikkelini ovat heidän mukaansa liian Ukraina-mielisiä, ristiriitaisia ja käytän sanaa separatisti. Siinä osa perusteluista. Kuulemma myös vääristelen historiaa, kun kirjoitan Venäjän valtaamasta Krimistä. Akkreditointi Donetskin kansantasavaltaan siis evätty.

Donetskin kansantasavalta on päättänyt, että läsnäoloni ei ole toivottua, kirjoittaa toimittaja Nina Leinonen.

Tieto tuli suoraan puskasta. Olen pyrkinyt kirjoittamaan sodan molempien osapuolten kannat mahdollisimman selkeästi, kuvailemaan tilannetta jopa inhorealistisesti, mitään kaunistelematta. Propagandan olen jättänyt puolin ja toisin oman onnensa nojaan. Ja siinä se syy ehkä tulikin. Suomeksi sanottuna olen jättänyt p****n puhumisen trollien, propagandistien ja kiihkomielten temmellyskentäksi. Olen haastatellut tavallisia ihmisiä, siviilejä ja sotilaita. En ole politikoinut, vaan kirjoittanut mitä näen, kuulen, koen. Mutta olen tehnyt sen länsimaisessa mediassa.

Meidän suomalaisten tulisi muistaa Halme

Kun vihaa viljellään, kauneinkin ajatus voi muuttua tuhon välineeksi, kirjoittaa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

Viime viikkoina olen ajatellut Halmetta. En Tonya, vaan Aadolf Halmetta. Niille, jotka eivät muista tai tiedä, räätäli Aadolf Halme on fiktiivinen hahmo Väinö Linnan kuuluisassa Täällä Pohjantähden alla -teoksessa. Hän oli vilpitön ja rauhaa rakastava ihminen, joka kuitenkin lähti mukaan vallankumousliikkeeseen. Hänestä tuli osa koneistoa, joka kylvi väkivaltaa – vaikka hän itse sitä henkilökohtaisesti vastusti.

Tuntuu nimittäin taas siltä, että elämme leimojen ja syyllistämisen aikaa. Vain aiheet ovat Halmeen ajoista vaihtuneet. Meillä on nyt suomalaisia, jotka haluavat tehdä maahanmuuttajista syyllisiä kaikkeen mahdolliseen huonoon Suomessa. Se on väärin, koska maahanmuuttajat eivät ole kollektiivina syyllisiä. Suomessa on tuhansia kunnollisia, työtätekeviä ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, joita ilman Suomi ei enää edes pyörisi. Kun Suomi kovaa vauhtia eläköityy, me tarvitsemme yritteliäitä ja ahkeria maahanmuuttajia itse asiassa lisää. Maahanmuutossa on paljon hyviä asioita, joista on syytä iloita.

Perus-suomalaisetkin kasvattamassa Suomen Kreikka-vastuita 1,5 miljardilla

Suomi hyväksyy Timo Soinin huonona pitämän tukipaketin, jotta punavihreät eivät pääse hallitukseen.

Alustavan aikataulun mukaan Kreikka saa ensimmäisen maksuerän torstaina 20.8. Lainaohjelma on suuruudeltaan 85,5 miljardia euroa. Suomen vastuut kasvavat 1,5 miljardilla eurolla.

”Takinkääntöjen määrä lienee Suomen ennätys”

Timo Soinille kova ryöpytys

Kreikan tukipaketteja vastustanut ulkoministeri Timo Soini (ps.) saa kritiikkiä kun hallitus hyväksyi Kreikan kolmannen tukiohjelman.

Soinihan lupasi ennen vaaleja, ettei uusia tukipaketteja tulla hyväksymään. Takki kääntyi siis Audin takapenkillä. Selitykseksi Soini kertoo saaneensa budjettiesitykseen ”puolueelle tärkeitä asioita” mutta unohtaa mainita mitä ne ovat.

Soinin takinkääntöjen määrä lienee Suomen ennätys. Ei kukaan muu puoluejohtaja ole syönyt kaikkia keskeisiä vaalilupauksiaan yhtä nopeasti koskaan. Jää nähtäväksi kuinka kauan PS:n kenttä pysyy rauhallisena. Pinnan alla kuplii jo, kuten kaikki politiikkaa seuraavat ovat varmasti huomanneet.

Carl Haglund Kreikasta: ”Hienoa, että perussuomalaiset joutuvat taas kääntämään takkinsa”

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund hyväksyy valiokunnan linjan ja piikittelee perussuomalaisia.

Pidän linjaa hyväksyttävänä. Hienoa että perussuomalaiset taas joutuivat kääntämään takkinsa ja näin osoitettiin kansalle että realipolitiikka on vaikeampaa kuin katteettomat lupaukset oppositiosta.

Kiina devalvoi valuuttaansa jo kolmatta päivää

Kiina jatkoi valuuttansa yuanin devalvoimista torstaina, kolmatta päivää putkeen.

Maan keskuspankki asetti viitekurssin yuanin ja Yhdysvaltain dollarin välillä 1 prosenttia heikommaksi kuin aiemmin.

Keskiviikkona maa asetti viitekurssin 1,6 prosenttia heikommaksi kuin aiemmin. Tiistaina Kiinan keskuspankki alensi yuanin arvoa suhteessa dollariin vajaat kaksi prosenttia.

Valuutan arvon alentaminen eli devalvaatio tarkoittaa, että dollarilla saa enemmän yuaneja.

Kiinan vienti on ollut viime aikoina vaikeuksissa. Devalvointi on nostanut pintaan epäilykset siitä, ettei maan taloudella mene niin hyvin kuin on kerrottu, vaan Kiinan täytyy heikentää yuania hitaan talouskasvunsa tukemiseksi.

Kreikan kriisi tuonut Saksalle 100 miljardin euron hyödyn

Saksan saama hyöty perustuu mataliin korkokustannuksiin. Kun markkinat ovat epävarmat, sijoittajat etsivät rahoilleen turvasatamaa. Tästä syystä Saksan valtion liikkeelle laskemille velkakirjoille on ollut kysyntää, mikä on näkynyt maan maksamissa korkokuluissa.

”Suomen työmarkkinatko jäykät?”

Teamin uusi pomo tietää totuuden

Teollisuusalojen ammattiliiton Teamin tuore puheenjohtaja Heli Puura ihmettelee työnantajapuolen puheita siitä, että Suomen työmarkkinat olisivat joustamattomat.

Heli Ouura
Heli Puura Suomi Areenan muotinäytöksessä.

Työnantajat haluaisivat yhteiskuntasopimuksen avulla lisätä paikallista sopimista – ja sitä kaivattua kilpailukykyä. Puuran mielestä tähän ei yhteiskuntasopimusta tarvita.

Totuus on, että meidän aloillamme on paljon kannattavia yrityksiä, joiden tuotteet ovat kilpailukykyisiä. Niissä otetaan henkilöstön osaaminen ja ideat huomioon ja monista asioista neuvotellaan ja sovitaan paikallisesti.

Puura ei näe paikallista sopimista pelkästään peikkona, kunhan neuvotteluasetelma on tasavertainen.

SAK:n hallitus ilmoitti maanantaina, että se on valmis osallistumaan yhteiskuntasopimuksen valmisteluprosessiin, mutta ei neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä. SAK:n hallituksessa istuva Puura on samoilla linjoilla.

Tapaus Immosesta ei kyselty – kenttäväki vaati työpaikkoja suomalaisille

Perussuomalaisten puolueen jäseniä huolettaa ministeritentin perusteella oma työllistyminen, maahanmuutto, Kreikan tukeminen ja maanpuolustus.

Vielä kokouksen alla osa perussuomalaisten piirien puheenjohtajista toivoi puolueen puheenjohtajalta Timo Soinilta selkeää kantaa kansanedustaja Olli Immosen asiaan, mutta kyselytunnilla puolueen suhtautumisesta uusnatsien kanssa esiintymiseen ei kysytty.

Perussuomalaisten Turun puoluekokouksessa puolueen ministereiltä tivattiin ulkomaisten työntekijöiden työskentelystä Suomessa, vaikka viikonlopun aikana kokousväkeä puhuttivat myös maahanmuuttopolitiikka ja turvapaikanhakijat.

Yksi kysyjä ihmetteli, että pääkaupunkiseudulle valmistuneen Kehäradan rakentajista enemmistö on ulkomaalaisia. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ei vastannut suoraan kysymykseen, mutta korosti pimeän talouden torjuntaa.

”Silmiinpistävää”

Politiikan tutkija Erkka Railo sanoo Ylen Aamu-tv:ssä, että ”silmiinpistävä” seikka Perussuomalaisten viime viikonloppuisessa puoluekokouksessa oli, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sai kokouksen raikuvimmat aplodit, eikä 18 vuoden jälkeen jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Timo Soini.

Ja hän [Halla-aho] sai erityisen suuret aplodit, kun hän puolusti Immosta ja hänen oikeuttaan olla sitä mieltä kuin hän on, Railo huomauttaa.

Emme hyväksy, että meitä leimataan

Timo Soini sanoo perussuomalaisten saaneen hallituksessa jo nyt merkittäviä voittoja

Timo Soinin puoluekokouspuhe 2015

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kokee, että perussuomalaisiin on isketty julkisessa keskustelussa leimoja.

"Emme hyväksy, että meitä leimataan. Tämä on kunniallisten ja kovaa työtä tekevien ihmisten puolue", Soini sanoi perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa lauantaina.

Soini tuomitsi kolme varttia kestäneessä puheessaan poliittisen väkivallan ja vihapuheen.

"Ei väkivaltaa eikä vihapuhetta ketään kohtaan, ei myöskään perussuomalaisia kohtaan", Soini sanoi.

Äärioikeiston tai äärivasemmiston väkivaltainen toiminta on hänestä tuomittava.

"Tällaisilla ajatuksilla tai toiminnalla ei ole sijaa perussuomalaisissa."

Timo Soini puolue-kokouksessa: "Virheet pitää tunnustaa ja niistä pitää oppia"

Perussuomalaisten puoluekokous alkoi 8.8.2015 Turun Logomossa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps) piti värikkään avauspuheensa väelleen.

Kasakka otti sen, mikä oli huonosti kiinni ja Hanhikivi on nyt kasakan pussissa

Elokuun 6.2015 tuli 70 vuotta Hiroshiman atomipommin laukaisusta. Kun Yhdysvallat päätti käyttää atomiasetta Japania vastaan, se ei tiennyt varmasti toimiiko ase ja miten se toimii. Japanilaisten häikäilemätöntä ja erittäin sitkeää tapaa käydä sotaa käytettiin perusteena atomiaseen käytölle. Vallitseva tarina historiankirjoissa on ollut, että atomipommien käyttö sai Japanin antautumaan, mutta tämäkin näkemys on haastettu.

Kun itse on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa maailmanlaajuisen ydinsodan mahdollisuudessa, niin sienipilvi on osa sielunmaisemaa. Totaalisen tuhon mahdollisuuden on myös esitetty estäneen sotia, mutta tupla tai kuitti ihmiskunnan olemassaolosta on minusta turhan kovaa peliä.

Ydinaseet ovat edelleen osa tätä maailmaa, mutta eivät onneksi enää ihan niin totaalisessa mielessä. Nyt uhkana on enemmänkin uusien ydinasemaiden syntyminen ja niiden käyttö alueellisissa konflikteissa. Venäjä on myös lähtenyt mukaan tähän ydinaseiden taktisella käytöllä uhkaamiseen. Ylipäätään ydinaseet ovat Venäjälle se osa voimaa, joka sillä on edelleen supervalta Neuvostoliiton tasolla.

Suomen näkökulmasta ydinaseet ovat aina olleet pelkkä uhka, kun iso osa maailmaa on nähnyt ne toisaalta myös suojana. Tätä näkökulmaa ei ole pahemmin pidetty esillä Nato-keskustelussa, vaikka ydinaseet ovat olennainen osa Natoa. Jos me kuuluisimme Natoon, olisimme välillisesti itsekin ydinasevalta.

Immonen kohauttaa jälleen – tahtoo tutkia toimittajien taustat

Kansanedustaja Olli Immonen yrittää selvittää Ylen toimittajien puoluetaustat. Immonen kertoo Facebook-sivuillaan, että hän on kysellyt asiasta Ylen hallintoneuvoston jäsenenä.

Ilta-Sanomien haastattelema Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori, hallintotieteiden tohtori Teuvo Pohjolainen, tyrmää lehdelle Immosen kyselyt. Pohjalaisen mukaan puolueen jäsenyys kuuluu yksityisyyden suojan piiriin. Pohjalaisen mukaan Ylen hallintoneuvoston tehtävä on seurata yhtiön toiminnan yleistä linjaa eikä yksittäisten työntekijöiden kantoja.

Kovaa kritiikkiä perussuomalaisten johdolle: Ydinkysymyksissä on lipsuttu

Perussuomalaisia kohtaan on ollut paljon painetta puolueen ulkopuolelta, mutta myös sisällä on jännitteitä.

Yksi kriitikoista on Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen. Hän tavoittelee 8.8.2015 puoluekokouksessa 3. varapuheenjohtajan paikkaa.

Osa puolueväestä Paavo Väyrysen joukoissa

On poliittisesti kestämätöntä, että puolet piirijohtajista antaa tukensa kilpailevan puolueen europarlamentaarikon Paavo Väyrysen kansalaisaloitteelle, jotta voitaisiin edistää puolueen poliittisia tavoitteita. Ei kentän pidä joutua tällaisia reittejä pitkin tuomaan omaa kantaansa esiin.

Perussuomalaiset saivat oman aateopistonsa

Perussuomalaisten uusi opintokeskus aloittaa syksyllä aateseminaarit. Tärkeimpiä teemoja ovat maahanmuutto ja pakolaisuus. Opinahjon tarkoitus on jämäköittää perussuomalaista arvomaailmaa Suomessa.

Perussuomalaisten oma opintokeskus Pekasus aloitti toimintansa vuoden alussa. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoo, että kysyntää on ollut. Perussuomalaiset ovat viimeinen suuri puolue, joka on saanut oman opintokeskuksen.

Perussuomalaiset haluavat oppia, miten kunnat toimivat ja millaista on kokoustekniikka. Omaa opintokeskusta on toivottu pitkään, sanoo Slunga-Poutsalo.

Soini puolustaa vaikenemistaan

Soini tuomitsee kaikenlaiset vihapuheet, mutta sanoo, ettei ota ohjeita medialta

Ulkoministeri ja Suomen toiseksi suurimman eduskuntapuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ollut pari viikkoa Suomen etsityin mies.

Media on tavoitellut Soinia jälleen kerran selittämään omiensa lausuntoja. Soinilta on perätty kommenttia kansanedustaja Olli Immosen (ps) Facebook-kirjoitukseen, jossa Immonen kutsui taisteluun "monikulttuurista painajaista vastaan". Soini seurasi tilannetta lomaltaan osallistumatta keskusteluun.

Nyt töihin palaileva ulkoministeri puolustaa HS:n haastattelussa tiukasti oikeuttaan olla vastaamatta lomalla puhelimeen. Pitkän linjan poliitikko ihmettelee, kuinka "häntä on etsitty kuin viidakkoon kadonnutta".

"Yleensä ihmisillä on mahdollisuus virkistykseen ja lomaan. Jotenkin sitä ajattelee, että onko mitään oikeutta olla siviili? Olen siinä tiukka, että en lomalla vastaa puhelimeen."

Immosen tekstistä Soinilla on selvä mielipide.

Timo Soini on suositellut kansanedustaja Olli Immoselle lääkkeeksi rasismiin reppureissaamista

Ammattimatkaajana kiinnitin huomioni siihen, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on suositellut kansanedustaja Olli Immoselle lääkkeeksi rasismiin reppureissaamista: "näkee vähän maailmaa". Aluksi ajattelin, että Immosen asenteiden muokkauksen kannalta matkailu on yhtä hyödyllistä kuin kuolleen lääkitseminen – niin monta kulttuurišokin järkyttämää, reppuselkäistä umpirasistia olen matkoillani kohdannut.

Ministeri Niinistö uhkasi marssia kahdesti ulos suorasta lähetyksestä – ”Lähdenkö pois?”

”Sanoin jo, että lähden seuraavaksi pois, lähdenkö pois?”, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi A-Studion haastattelussa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) hermostui Ylen A-Studiossa, kun toimittaja toistuvasti kysyi häneltä ministeriön kansliapäällikön nimityksestä.

Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta

Haluamme valikoida turvapaikanhakijat

Kihniön kunnanvaltuuston puheenjohtajan mukaan tarvitaan myös kansanäänestys vastaanottokeskuksesta.

Kihniön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Petteri Wiinamäki (ps) selittää, miksi perussuomalaiset esittävät vastaanottokeskuksen avaamista kuntaan. Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta: viime vaaleissa 48 prosenttia äänistä meni perussuomalaisille.

Portti on auki Münchenin asemalla

Münchenin rautatieasemalle saapui viikonlopun aikana yli 10 000 pakolaista. Viranomaiset ja vapaaehtoiset tekevät töitä vuorotta.

Kun Saksa ilmoitti lauantain vastaisena yönä ottavansa vastaan Unkarista tulevat pakolaiset, on junista purkautunut välillä muutama kymmenen, välillä nopeasti satoja ihmisiä.

Suuri enemmistö on syyrialaisia, mutta joukossa on afganistanilaisia, irakilaisia ja afrikkalaisia. He tulevat Unkarista, yleensä Itävallan kautta. Vaatteita on vähän, ja monen matkatavarat mahtuvat taskuihin.

Baijerilaiset ovat tarttuneet poikkeustilaa sarvista ja päättäneet paiskia töitä asemalla sen eteen, että Euroopan laidalta tulleet pakolaiset saisivat ystävällisen vastaanoton ja tarvitsemansa huolenpidon.

Kenen ehdoilla maahan-muuttokeskus-telua pitäisi käydä?

Perussuomalaisten puoluevirkailijan Matti Putkosen "mustalle listalle" joutuneet poliitikot ovat kieltäytyneet Putkosen kutsusta mennä keskustelemaan perussuomalaisten puoluetoimistolle.

Kieltäytyneet poliitikot vaativat perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia kertomaan julkisesti oman mielipiteensä Immosen kirjoituksesta. He vaativat keskustelun jatkamista nimenomaan julkisuudessa.

Bicsken pakolaisleirillä jo 1400 ”ylimääräistä”

Lisää paperittomia tuodaan koko ajan

Kaupungin lähteet kertovat meille, että tämä leiri on alun perin rakennettu noin 300-400 ihmiselle. Nyt tänne on tuotu paperittomia ihmisiä noin 1 700-1 800. Leiri on ihan pullollaan. Ihmisten majoittamiseksi on rakennettu telttoja.

Katukuvassa näkyy paljon paperittomia, jotka eivät halua leiriin syystä tai toisesta. Heitä on leiriytynyt muun muassa lähistöllä olevalle peltoaukealle puiden varjoon.

Helsingin poliisi haluaa kokeilla haalarikameroita

Helsingin poliisi haluaa kokeilla virkapukuun kiinnitettäviä pieniä kameroita, jotka tallentaisivat liikkuvaa kuvaa. Poliisilaitos on tehnyt asiasta esityksen Poliisihallitukselle.

Yhdysvalloissa poliisin voimankäyttö on nostattanut suuria mielenosoituksia, joista mittavimmat roihahtivat poliisin ammuttua viime vuoden elokuussa 18-vuotiaan mustaihoisen Michael Brownin Missourin Fergusonissa.

Presidentti Barack Obama pyysi kongressilta viime vuonna 263 miljoonaa dollaria eli noin 240 miljoonaa euroa poliisikameroiden hankintaan.

ISIS kertoo salakul-jettaneensa tuhansia taistelijoita Eurooppaan

ISIS-jihadistijärjestön salakuljettaja kertoo, kuinka taistelijoita tuodaan Lähi-idästä Eurooppaan.

Irakissa ja Syyriassa suuria alueita ja useita kaupunkeja valloittaneelle ISIS-jihadistijärjestölle työskentelevä salakuljettaja kertoo jihadistien virtaavan Eurooppaan pakolaiskuljetuksissa.

BuzzFeed haastatteli Turkissa toimivaa salakuljettajaa ja ISIS-taistelijaa, jolta hän saa määräyksensä.

Kolmekymppinen ISIS-jihadisti sanoo tulleensa Turkkiin Syyriasta viime vuoden lopulla. Hänen tehtävänään oli järjestää taistelijoita Eurooppaan. Se on onnistunut.

Taistelijan mukaan ISIS ujuttaa jihadisteja Syyriasta virtaaviin pakolaiskuljetuksiin.

Hän kertoo ISIS:n salakuljettaneen Eurooppaan jo 4 000 taistelijaa.

Ensin taistelijat majoitetaan hotelliin ja tarvitseville toimitetaan väärennetyt syyrialaiset passit. Sitten salakuljettaja vie miehet pienellä veneellä kansainvälisillä vesillä odottavalle rahtilaivalle, joka kuljettaa pakolaisia Eurooppaan.

MTV sulkee kommenttiosion maahanmuuttoon liittyvissä verkkojutuissaan

MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan mukaan ajatus on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa. Hänen mukaansa meneillään olevan siirtolaiskriisin myötä kommentoinnin sävy on koventunut ja vihapuhe yltynyt.

"Tietenkin myös tällä teolla halusin nostaa keskusteluun sen, että onko niin, että meidän täytyy sietää tätä vihapuhetta loputtomiin – vai voiko sille edes yrittää tehdä jotain."

Kommentoinnin siistiminen käynyt liian työlääksi

Nyt.fi ilmoitti niin ikään tänään samanlaisen pohdinnan jälkeen sulkevansa kommenttiosionsa kokonaan kahdeksi viikoksi ja kannusti myös yleisöään pohtimaan, miten sitä voitaisiin kehittää toimivammaksi keskustelualustaksi.

Alko lanseeraa verkkokauppansa ensi vuonna

Verkkokauppa lanseerataan ensi vuonna kahdessa vaiheessa. Ensin palvelu tulee käyttöön yritysasiakkaille, sitten yksityisasiakkaille.

”Meillä on nyt jo olemassa verkkokauppa yrityksille, mutta se on vähän vanhentunut. Päivitämme sen, minkä jälkeen samat palvelut ovat käytössä myös yksityisille kuluttajille", kertoo Korhonen.

Viking Line maksoi kuusinumeroisen luvun Appsista Ixonosille

Matkustajavarustamo Viking Line tuo risteilykokemuksen digiaikaan uudella sosiaalisen median mobiilisovelluksellaan. Ensimmäisen kerran teknologiayhtiö Ixonosin ja Viking Linen yhdessä luoma matkustaja-applikaatio on käytössä 1.9.2015 tiistaina varustamon iltalähdöillä.

Tästä syystä venäläiset havittelevat natsijunan aarretta

Onko lastina maailman kahdeksas ihme?

Venäjä on kiinnostunut natsiajan junasta, jonka uskotaan löytyneen Puolasta. Puolan kulttuuriministeriö vahvisti perjantaina mitä todennäköisemmin paikantaneensa vuonna 1945 kadonneen junan, jossa oletetaan olevan natsien varastamia kansallisaarteita.

Kultajuna on paikallistettu Ksiazin linnan lähelle tai jopa alle, kertoo Forbes. Linna sijaitsee Sleesiassa Puolassa, lähellä Wałbrzychin kaupunkia.

Unkarin aita ei ole valmis – eikä se edes pidättelisi siirtolaisvirtaa

Kohuttua aitaa on pystytetty kiireellä siirtolaisten patoamiseksi. HS:n toimittaja vieraili rajalla, ja käveli vahingossa Serbian puolelle.

Meneillään on ilkeän näköinen tilanne. Unkarilainen poliisiauto ajelee hiljalleen kurjan ihmisjoukon rinnalla. Autosta huudellaan kysymyksiä:
"Mistä tulette?"
"Syyriasta."
"Mikäs Syyriassa on ongelmana?"
"Sota, pommeja", nainen vastaa muutaman hengen joukosta.
"Ei Syyriassa mitään pommeja ole", poliisi huudahtaa takaisin keljuilevalla äänellä.

Keskustelua käydään eurooppalaisittain kohtalokkaassa maisemassa. Serbian puolella kulkevien pakolaisten ja Unkarissa ajavan poliisiauton välissä on paljon kohuttu aita, jota on kutsuttu uudeksi Berliinin muuriksi.

Unkari on suurimmalle osalle tulijoista kauttakulkukohde, eivätkä monet halua tulla rekisteröidyksi maassa. Siksi he yrittävät päästä Unkariin viranomaisten ohi – täällä kun alkaa EU:n passiton Schengen-alue.

Kuvaaja huristeli Boltin nurin

Bolt kaadettiin Segwaylla

Muut juoksijat eivät pysty kaatamaan Boltia, mutta Segway-sähkökulkuneuvolla siihen pystyi.

Tv-kuvaajan jyräämä Usain Bolt räväytti: ”Justin Gatlin maksoi hänelle”.

Jamaikalaissprintteri Usain Boltin 200 metrin MM-kultajuhlat keskeytyivät ikävällä tavalla, kun Segwaylla ajanut televisiokuvaaja kaatui Boltin jalkojen päälle. Telegraphin mukaan kameramiehen uskotaan olevan Kiinan valtiollisen tv-kanavan CCTV:n palveluksessa.

Hämmentynyt Bolt hassutteli asialla lehdistötilaisuudessa kisan jälkeen.

Suomalais-näyttelijä nappasi huippuroolin

Suomalaisnäyttelijä Elmer Bäck näyttelee pääosaa brittiohjaaja Peter Greenawayn uudessa elokuvassa. Hän esittää neuvostoliittolaista ohjaajalegendaa Sergei Eisensteinia.

Yhdennäköisyyteen kiinnitti ensimmäisen kerran huomiota hollantilainen tuottaja Karin S. de Boer. Hän tapasi Bäckin kansainvälisen tv-tuotannon ”The Spiralin” yhteydessä vuonna 2011. Greenaway oli tuolloin etsinyt sopivaa Eisensteinia jo useamman vuoden ajan. Alun perin elokuvan piti toteutua jo viisi vuotta sitten.

Siitä, kun Bäck sai Kööpenhaminassa käsikirjoituksen luettavakseen, meni kuvausten alkamiseen puoli vuotta Meksikossa tammikuussa 2014. Kuvaukset kestivät siellä 25 päivää. Bäck kuvailee Greenawayta impulsiiviseksi ja improvisoivaksi ohjaajaksi, joka toivoo näyttelijältä elämää ja uskallusta näytellä.

Kotimaista teatterilevitystä edeltävät näytökset Espoon Cinéssä (30.8.) ja KAVI:n Greenaway & Eisenstein -esityssarjan tiimoilta Orionissa (1.9.). Ohjaaja Greenaway vierailee molemissa näytöksissä.

Mitkä taudit tulisivat ensimmäisenä, jos rokotusvastaisuus leviäisi?

Noin prosentti suomalaisista ei halua mitään rokotuksia lapsilleen. Rokotusvastaisuus on pysynyt samoissa luvuissa, mutta rokotuskriittisyys on nousussa.

Tuhkarokkoepidemian riski kasvaa, jos lähipiirissä, naapurustossa, kotikaupungissa tai lähikylissä jätetään rokottamatta lapsia.

Tuhkarokkotapauksia alkaa esiintyä merkittävästi, jos rokotuskattavuus laskee 90–92 prosentin tuntumaan. MPR-rokotuskattavuus, jollla saadaan suoja muun muassa tuhkarokolle, oli Suomessa vuonna 2012 syntyneillä lapsilla 95,4.

Kirjailija Panu Rajalan pajasta valmistuu kirjoja vuosittain

"En vietä aikaa somessa tai tietokonepelien äärellä, en edes golfaa."

Suurmiesten elämäkerturin innostus F.E. Sillanpäähän on kestänyt jo puolivuosisadan.

Kaivopuistonrannan kahvilassa päät kääntyvät, sillä puoli Suomea tuntee Panu Rajalan – ennen kaikkea Katri-Helenan ex-puolisona, mutta myös kirjallisuusmiehenä ja teatteriprofessorina. Ja ylipäätään julkisuutta kaihtamattomana kaverina.

Rajala on hymyileväinen. Iloisuus juontuu suven korkeasta hetkestä: Myllykolun kesäteatterista Hämeenkyrössä on jälleen kerran vapauduttu, on aika levätä, juhlia hieman, ja silmäillä elämää eteenpäin.

"Tämä oli viimeinen kesäteatterivuoteni", hän tunnustaa. "Tosin samoin olen vannonut melko monena kesänä. Vaan jokin siihen porukkaan aina vetää."

Nuorukaisena Rajala oli kesällä 1972 aloittamassa teatteria, joka F. E. Sillanpään lapsuuskodin tanhuvilla keskittyy nobelistin tuotantoon ja elämään. Rajala on sinne vuosikymmenet kirjoittanut ja ohjannut – ja myös näyttelee yhtenä lavalla.

Sillanpää on kiehtonut häntä läpi elämän. Rajalan, toisen polven stadilaisen, isänpuoleinen suku juureutuu "Taatan" hämeenkyröläisistä maisemista. Ja Sillanpäästä hän piti ensi esitelmänsä yliopistolla vain 19-vuotiaana vuonna 1964.

Maisemakahvila Hämeenkyrö

Kahvituokion päätteeksi Panu Rajala astelee ryhdikkäästi kahvilasta ulos. Ja taas päät kääntyvät.

Panu Rajalan blogi, ruorissa jo vuodesta 2007

Hämeenkyrön kesäteatteri

Hämeenkyrön Museo- ja kotiseutuyhdistys, nykyinen Hämeenkyrö-Seura, perustettiin vuonna 1933. Hämeenkyrö-Seura osti ja kunnosti F.E. Sillanpään syntymäkodin Myllykolun F.E.Sillanpään 70-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1958. Museo avattiin yleisölle 1962.

Nytkö paljastui Timo Soinin taktiikka?

Mediatutkija Anu Koivunen arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että perussuomalaisten politiikan ytimessä on taitava mediahallinta, kohujen pyörittäminen.

Tästä osoitus oli Koivusen mielestä puolueen elinen tiedotustilaisuus, jossa julkaistiin nimilista henkilöistä, jotka puolueen mielestä ovat yllyttäneet vihapuheeseen.

Eilinen osoitti hyvin selvästi, että perussuomalaisille kohu on resurssi, jota se itse ruokkii, Koivunen sanoo.

Perus-suomalaisten Olli Immonen astui julkisuuteen

Perussuomalainen Olli Immonen

Immonen: En tullut julkisuuteen, koska tiedän miten vaikeaa on käydä asiallista keskustelua kohun keskellä. En halunnut pyöritykseen mukaan. @svuorikoski Twitter

Immonen: ”Pyydän saada erota määräaikaisesti ryhmästä”

Kukaan ei ole painostanut minua asiassa vaan aloite on tullut puhtaasti itseltäni.

Putkosen syyttämä Tuomioja: ”Olisin ollut pettynyt jollen olisi päässyt persujen listalle”

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on yksi poliitikoista, jotka ovat perussuomalaisten Matti Putkosen mukaan syyllistyneet vihapuheeseen lietsomiseen perussuomalaisia vastaan.

Perussuomalaisen absurdius saa koko ajan uusia ulottuvuuksia puolueen julkaiseman heitä arvostelevien ”vihapuheeseen kiihottajien” nimilistan myötä. Tämä on kuin Nixonin 70-luvun lista häntä arvostelleista pahiksista, jolle pääseminen otettiin vastaan kunniamainintana. Olisin ollut pettynyt, jollen olisi päässyt persujen listalle.

Soitimme miehelle, joka osti Suomen ensimmäisen Windows 95:n

Juhlan paikka: Windows 95 -käyttöjärjestelmän julkaisusta tuli 24. elokuuta kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Suomessa Windows 95 tuli myyntiin keskiyöllä 5. syyskuuta 1995. Edesmenneen PC Superstore -ketjun liikkeessä järjestetyssä myyntitapahtumassa oli paikalla toimittajia ja kuvaajia.

Ensimmäisen Suomessa myydyn Windows 95:n sai käsiinsä 17-vuotias Christian Elg. Historiallinen myyntitapahtuma tuuletuksineen ikuistettiin Lehtikuvan valokuviin.

SuomiAreena sai uuden tuottajan – tapahtuman teemana suomalainen työ

Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena järjestetään jälleen ensi heinäkuussa Porissa – uudistunein voimin.

Toivottavasti keskusteluun otetaan myös epäinhimilliset työolot ja vaatetusteollisuuden luomat sairaat "Ihannevartalo" mallit.

Tarkemmaksi ajankohdaksi on varmistunut 11.-15. heinäkuuta, ja viisipäiväisen tapahtuman kantavina teemoina ovat suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta.

Liikennemerkki-suunnitelma raivostuttaa: ”En kestä tätä urpoilua”

Liikennevirasto haluaisi Savon Sanomien jutun mukaan vähentää liikennemerkkien henkilöhahmojen maskuliinisuutta. Asiantuntijan mukaan Ruotsissa on kokeiltu myös hame päällä kulkevaa hahmoa #buaahRuotsissa on kokeiltu myös hame päällä kulkevaa hahmoa, mutta se ei saa Liikennevirastossa kannatusta. Hahmo ei saisi viraston mukaan olla tunnistettavissa jommaksikummaksi sukupuoleksi.

Suojatie

Pitäisikö suvaitsevaisessa Suomessa olla kaikille kansanryhmille omat liikennemerkit?

Hallituksen työelämäkäsitys kuin sadan vuoden takaa

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola kritisoi Seinäjoen Elintarviketyöläisten ammattiosaston Kesäpäivillä lauantaina pitämässään puheessa hallitusta liian suoran viivan vetämisestä tuottavuuden ja työajan pituuden välille.

Huutolan mielestä hallituksen käsitys työelämästä on kuin Henry Fordin aikakaudelta, jolloin työaika vaikutti suoraan siihen, kuinka paljon tuotteita liukuhihnalta ehtii valmistua.

Venäjän tiedustelu on käynyt salaa kodissani

Amerikkalaisista ravustusaluksista kertova tv-sarjaVaarallisilla vesillä loppui kymmentä yli kaksi aamuyöllä. Silloin Mikael Storsjö kömpi nukkumaan kotonaan Suomenlinnan linnoitussaarella Helsingin edustalla.

Oli 17. marraskuuta 2011.

Aamulla Storsjö lähti töihin Helsingin keskustaan. Pian hän sai puhelun kotoa. Yksi perheenjäsenistä oli löytänyt olohuoneen pöydällä olevalta metallitarjottimelta kuolleen linnun.

Mustarastasnaaras oli asetettu tarjottimelle lasinalusten viereen.

Kotoa ei ollut viety mitään. Ovessa oli tavallinen Abloy-lukko, ei murtojälkiä.

Storsjö valokuvasi linnun palattuaan kotiin. Sitten hän kirjoitti näkemästään tarkat muistiinpanot, kuten hänellä oli jo tullut tavaksi.

Se oli Storsjön mukaan kolmas kerta, kun heidän kodissaan oli käyty salaa.

Tuolloin Storsjö ei uskaltanut puhua asiasta kuin lähipiirilleen. Silti hän oli jo varma siitä, mikä porukka hänen kotonaan käy.

Kesäkuussa 2012 mikroaaltouunista löytyi Luke Hardingin Mafia state ja Stalin-kirja.

Suomalaista kulttuuria pitää puolustaa

HSTV 20082015

HSTV:n suuressa apatiakeskustelussa pohdittiin myös suhtautumista Euroopan pakolaiskriisiin ja islamiin. Keskustelijoina filosofit Maija-Riitta Ollila ja Jari Ehrnrooth sekä yrittäjä Jari Sarasvuo ja Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Yrittäjä Jari Sarasvuo katsoo, että suomalaista kulttuuria pitää uskaltaa puolustaa islamilaiselta kulttuurilta.

"Suomalaista ja länsimaista kulttuuria täytyy uskaltaa pitää parempana kuin esimerkiksi islamilaista kulttuuria.", Sarasvuo sanoo HSTV:n keskustelussa.

Sarasvuon mukaan länsimainen kulttuuri on "armottomalla tavalla uskontonsa panttivankina" olevaa islamilaista kulttuuria parempi, koska se on muun muassa inhimillisempi rikosseuraamuksiltaan.

Onko Fortum Venäjän vietävissä?

Viime aikojen julkisessa keskustelussa on kysytty, painostiko Suomen valtio Fortumin Fennovoiman osakkaaksi. Olisiko kuitenkin oleellisempaa kysyä, painostiko Fortumia Venäjän valtio?

Fortum on investoinut yli neljä miljardia euroa kaasuvoimaloihin Siperiassa. Investoinnit on tehty toimialalle, joka on täysin Venäjän viranomaisten säätelyn varassa. Toisin sanoen Vladimir Putinin hallinto voi halutessaan vaikuttaa niiden investointien kannattavuuteen.

Toisaalta tiedämme, että Fennovoiman venäläinen osakas Rosatom on Venäjän valtionhallinnon kaupallinen jatke. Tiedämme myös, että Venäjä pitää Fennovoiman voimalaa erittäin tärkeänä referenssihankkeena Rosatomille. Rosatomin osakepääomapanoksen ohella Hanhikiven voimalan koko vieraan pääoman rahoitus tuleekin Venäjältä.

Pitkät työviikot lisäävät aivohalvauksen ja sydäntautien riskiä

#Yhteiskuntasopimus

Pitkät työviikot lisäävät merkittävästi työntekijän riskiä saada aivohalvaus ja sairastua sydäntautiin, osoittaa tuore tutkimus. Kansainvälistä tutkimusta pitkien työviikkojen vaikutuksesta terveyteen johti professori Mika Kivimäki Helsingin yliopistosta ja Työterveyslaitoksesta.

Sydän- ja verisuonisairauden riskiä arvioitiin 25 tutkimuksessa kootun aineiston perusteella; mukana oli yhteensä 603 838 miestä ja naista Euroopasta, Yhdysvalloista ja Australiasta. Seuranta-aika oli keskimäärin 8,5 vuotta.

Tutkijat havaitsivat, että vähintään 55-tuntista työviikkoa tekevillä oli 13 prosenttia suurempi riski saada sydäninfarkti tai kuolla sydäntautiin kuin 35–40 tuntia viikossa työskentelevillä riippumatta iästä, sukupuolesta ja sosioekonomisesta asemasta.

Näin paljon turvapaikan-hakijalle maksetaan Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa

Yle Uutiset selvitti, paljonko turvapaikanhakijoille maksetaan taloudellista tukea Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kuukaudessa. Vertailu perustuu maahanmuuttovirastojen sivuilta kerättyyn tietoon, eikä sisällä esimerkiksi mahdollisia turvapaikanhakijoille maksettavia erityisavustuksia. Vertailu osoittaa, että eniten rahallista tukea esimerkkiperheelle maksetaan Tanskassa.

Suomen ”Doctor Doom”: ”Putin pomppisi riemusta jos euro hajoaisi”

Kärkkäänä eurokriitikkona tunnetuksi tullut finanssiasiantuntija Stefan Törnqvist myöntää auliisti olleensa väärässä euron hajoamisen suhteen.

Vapaaherran elämää viettävä, omaa yritystä pyörittävä ja muun muassa EuroThinkTank-ryhmässä vaikuttava Stefan Törnqvist saapuu Uuden Suomen haastatteluun suoraan Pörssiklubilta, jossa yhdysvaltalaisyliopisto MIT:n suomalaisprofessori Bengt Holmström on juuri kertonut näkemyksistään muun muassa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.

Luulin, että perussopimuksista pidetään kiinni. Jos Maastrichtin sopimuksesta olisi pidetty kiinni, euro olisi hajonnut vuonna 2012, hän toteaa.

Eläkeläiset kauhuissaan tukien lopettamisesta: "Herrat ajavat ihmiset itsemurhiin"

Hallituksen suunnitelma eläkeläisten asumistuen lopettamiseksi saa tyrmäävän vastaanoton.

Iltalehti kysyi lukijoilta, miten eläkeläinen pärjää, jos asumistuki pienenee. Viestejä tuli tulvimalla ja niiden sanoma oli varsin yhtenäinen: eläkeläisiä odottavat nälkä ja syvenevä kurjuus. Aktiivisimmat kertovat osallistuvansa hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustavaan suurmielenosoitukseen Helsingissä ensi lauantaina.

"Kaikki ennätykset rikkoutuvat tänä vuonna" – Pakolaisvyöry nostaa Suomen kuluja

Maahan perustetaan 4–5 vastaanottokeskusta pikavauhtia. Suurin paine uusille on pääkaupunkiseudulla, Turun suunnalla ja pohjoisessa.

Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista pikavauhtia turvapaikanhakijoille, sillä nykyiset vastaanottokeskukset ovat täyttyneet ääriään myöten Euroopan pakolaisvyöryn takia. Suurin paine uusille keskuksille on pääkaupunkiseudulla, Turun suunnalla ja pohjoisessa.

Todennäköisesti ainakin neljä, viisi vastaanottokeskusta saadaan viimeistään syyskuun aikana käyttöön ja toimintaan. Se tarkoittaa noin 2 000 paikkaa ja sen päälle hätämajoitusta, kertoo johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.

359 €/kk nousi keskusteluun Saksassa – ”Ei ole vaikea ymmärtää, miksi he tulevat”

DW:n mukaan turvapaikanhakijat saavat Saksassa aluksi asumisen, vaatteiden ja muonituksen lisäksi ”taskurahaa” 143 euroa kuussa. Odotusajan kestäessä ja prosessin edetessä turvapaikanhakijan saama suora rahallinen tuki nousee 359 euroon kuukaudessa, mikä Saksan viranomaisten mukaan riittää ”arvokkaaseen elämään”.

Tämän takia toimittaja tukeekin mielipidekirjoituksessaan sisäministeri Thomas de Maizieren esitystä siitä, että turvapaikanhakijoiden tukeminen käteisrahalla lopetettaisiin, mutta samat elinolosuhteet turvattaisiin ilman suoraa rahanantoa.

IKEA oikealla tiellä

Syyskuun jälkeen Ikean tavarataloista ei enää saa halogeeni- tai energiansäästölamppuja

Ruotsalaisen huonekaluketjun tavarataloissa myydään vuosittain useita miljoonia lamppua. Jatkossa myyntivalikoimaan kuuluu enää vain led-lamppuja. Huonekaluketju perustelee päätöstä energiansäästösyillä.

Kolme vuotta sitten Ikeassa asioineet kuluttajat kipuilivat vielä led-lamppujen hinnan kanssa. Sittemmin hinnat ovat pudonneet, mikä vaikutti Ikean päätökseen luopua halogeeni- ja energiansäästölamppujen myynnistä juuri nyt.

Barack Obama on liian fiksu presidentiksi

Ylevä älykkö Barack Obama on oikeiston mielestä heikko ja liian nöyrä, jopa isänmaanpetturi. Liberaalit yhdysvaltalaiset puolestaan pitävät Obamaa liian oikeistolaisena, koska hän ei ole mennyt uudistuksissaan tarpeeksi pitkälle eikä hän ole ollutkaan moraalinen johtotähti.

"Se, mikä tekee maastamme hienon, ei ole se, että olisimme täydellisiä, vaan se, että rohkeuden ja sinnikkyyden avulla voimme tulla lähemmäksi täydellistä. Yhdysvalloista tekee erityisen kykymme muuttua."

Näin kirjoitti presidentti Barack Obama keskiviikkona The New York Times -lehden yleisönosastolla. Hän kommentoi artikkelia, jossa kerrottiin 50 vuotta jatkuneista yrityksistä estää mustia äänestämästä.

Kirjoitus oli epäilemättä liberaalin lehden lukijakunnan ja monien eurooppalaisten mieleen. Siinä tiivistyi se, miksi moni edelleen palvoo Obamaa.

Baarimestari perusti pikkupanimon

Mikko Yli-Hukka ihmetteli, miksi kotimaista omenasatoa ei hyödynnetä paremmin ja ryhtyi valmistamaan siideriä kotitarpeisiin.

"Siideri tuntui heti hyvältä ajatukselta. Suomalaisesta omenasadosta menee joka vuosi paljon hukkaan. Ajattelin, että miksen valmistaisi omenoista siideriä sen sijaan, että annan niiden päätyä roskiin", Yli-Hukka sanoo.

Yli-Hukan tekemä siideri on ranskalaistyyppistä – eli hänen mukaansa juuri parasta. Siihen ei lisätä sokeria, eikä sitä hiilihapoteta kaupan siiderien lailla. Omenan maku on vahva ja aito, ja se vain vahvistuu sitä mukaa, mitä pidempään siideriä säilytetään kylmässä.

Marketeissa myydään mitä erilaisimmilla aromeilla maustettuja siidereitä. Tarjolla on muun muassa vadelma-, mansikka-, lakka- ja seljankukkasiidereitä.

Niille Yli-Hukka pudistaa kiivaasti päätään. Kuplivat ja maustetut tölkkisiiderit eivät ole hänen mielestään oikeaa siideriä nähneetkään.

"Suuret panimot ostavat valmista omenasiideriä ja lisäävät siihen hiilihappoa, sokeria sekä mausteita."

Pihalla riittää puuhaa ja luonnossa seurattavaa

Vuosi vuodelta ihminen vanhenee, ja joskus hän on vanha. Siis ei kolmannessa iässä eikä seniorikansalainen vaan oikeasti vanha.

Vanhat ovat niitä, jotka saapuvat paikalle, kun tarjotaan ilmaista kahvia. He jonottavat tuntikausia pankkikonttoreissa eivätkä osaa käyttää raitiovaunun lippuautomaattia. Kaupassa vanha ihminen maksaa tuskallisen hitaasti käteisellä tai alkaa kertoilla kassahenkilölle lastenlastensa kuulumisia.

Maalla asuvat vanhat ihmiset eivät vaikuta yhtä eksyneiltä kuin kaupunkilaiset, sillä heillä tuntuu olevan enemmän tekemistä. Pihalla riittää puuhaa ja luonnossa seurattavaa, eikä maailma muutu uusimpien tietokonesovellusten tahdissa. Mutta palvelut ja ihmiset ovat kaukana ja koko ajan kauempana.

Mihin ”työmies” pyrkii?

Demariedustaja ihmettelee Putkosen ärhentelyä medialle

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä ihmettelee perussuomalaisten viestinnästä vastaavan Matti Putkosen ulostuloa, jossa hän ilmoitti perussuomalaisten käyvän juristivoimin läpi kansanedustaja Immosen Facebook-päivityksestä alkaneen kirjoittelun ja pelottelee vastuuseen vetämisellä asiasta kirjoittaneita poliitikkoja, toimittajia ja tutkijoita.

Demokratia ei voi toimia ilman mediaa ja vapaata tiedonvälitystä, Ojala-Niemelä korostaa.

Kohta saat ehkä perinnöksi silkkaa velkaa

Viikon päästä perintöasioissa astutaan uuteen aikaan, kun kansainvälisiä perintöasioita koskevaa EU-asetusta aletaan soveltaa. Asetus voi tietää yllätyksiä monelle suomalaiselle.

Euroopan unionin (EU) jäsenmaissa aletaan soveltaa 17. elokuuta uutta asetusta kansainvälisistä perintöasioista. Asetusta sovelletaan 17. elokuuta tai sen jälkeen kuolleiden henkilöiden perimykseen.

Muutoksesta tiedottavan oikeusministeriön mukaan uusi pääsääntö on, että sen maan lainsäädännöllä ja tuomioistuimilla, jossa perittävä asui kuollessaan, on ensisijainen asema.

Eli jos Suomen kansalaisen kuolee ja hänen asuinpaikkansa on Espanja, hänen perintöönsä sovelletaan Espanjan lakia.

Sateenkaariliput liehuvat Lasipalatsin aukiolla

Yrittäjät kyllästyivät Aito avioliitto -kampanjaan

Helsingin Lasipalatsin aukiolla kampanjoiva Aito avioliitto -ryhmittymä on käynyt niin äänekkääksi, että sen vastareaktiona aukiota koristavat nyt sateenkaariliput.

Toimistojen ikkunoista roikkuu eri kokoisia suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa symboloivia sateenkaarilippuja

Nyt kampanjateltalta viereisiin toimistoihin ja liikehuoneistoihin kantautuvat palopuheet ovat alkaneet käydä ihmisten hermoille.

Taksimies sanoo sen suoraan

”Eikös tämä ole järjestäytynyttä pimeää toimintaa?”

Kuulostaa aika rajulta, miettii Helsingin taksiautoilijat -yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Kuusisto Helsingin poliisin toiveesta ilmoittaa havainnot Uber-kuljettajista hätäkeskukseen.

Helsingin poliisi ilmoitti asiasta Twitterissä eilen. Tänään se täsmensi, etteivät ilmoitukset Uber-autoilijoista mene hätäpuheluiden edelle, ja että Uber-kuljettajien valvominen ei ole poliisille ”prioriteetti numero 1”. Ilmoituksia kuitenkin toivotaan, sillä toiminnan laillisuutta ei ole vielä selvitetty. Taksiliikenne on tarkoin säädeltyä ja Uber-toiminta on harmaalla alueella.

Putin muokkaa jopa sääennusteet

Venäläiset toimittajat kertovat propagandan erikoisista muodoista

Venäjän valtion televisio- ja radioyhtiön VGTRK:n entiset työntekijät ovat kertoneet venäläiselle Colta.ru-sivustolle, kuinka Kreml sanelee tavan käsitellä tiettyjä uutisaiheita kuten Ukrainaa, kertoo Yhdysvaltojen hallituksen rahoittama Radio Free Europe.

Yhden Colta.ru:n haastateltavan mukaan esimerkiksi sääennusteiden oli vaikutettava pahaenteiseltä Ukrainan kannalta talven lähestyessä viime vuonna. Ukraina on erittäin riippuvainen Venäjän toimittamasta maakaasusta.

Dokumentti-projekti on arvostettu tv-brändi

Erkko Lyytinen luotsaa 25-vuotiasta Dokumenttiprojektia.

"Dokumenteissa on tapahtunut iso muutos sinä aikana, kun olen ollut alalla", Erkko Lyytinen sanoo.

Lyytinen (s. 1973) on ollut vuoden alusta lähtien Dokumenttiprojektin tuottaja. 25-vuotias laatudokumenttien ohjelmapaikka lienee suomalaisen tv-historian arvostetuimpia brändejä.

Dokumenttiprojektin perusti vuonna 1990 Jarmo Jääskeläinen. Vuodesta 1998 sitä veti Iikka Vehkalahti. Lyytinen on Dokumenttiprojektin kolmas pomo.

Vuonna 1998 Lyytinen opiskeli elokuvaa Lahden muotoiluinstituutissa. Sitten hän näki Virpi Suutarin ja Susanna Helken elokuvan Synti – dokumentti jokapäiväisistä rikoksista (1996).

Sen vuoksi Lyytinen vaihtoi suuntaa ja suuntasi Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan dokumentintekijäksi.

Monikulttuurisuus on jo: Nyt pitää keskittyä ihmiseen

Binar Mustafa ei tähtää monikulttuurisuuteen.

Helsinkiläinen Binar Mustafa ei pidä monikulttuurisuutta asiana, jota tulee tavoitella. Se on jo.

Hän kysyy, onko maailmassa yhteiskuntaa, joka ei olisi monikulttuurinen.

Kaikilla samalta alueelta tulevilla ei ole yhtä samanlaista kulttuuria, hän sanoo monikulttuurisuuskeskustelijoille.

Vasemmistoaktivistin ja opiskelija-yrittäjän mielestä monikulttuurisuuspolitiikan ongelmana on, että se luokittelee ihmiset vain kulttuurinsa edustajiksi. Ihminen unohtuu.

Osaa kouluista vältellään ”alemman yhteiskunta-luokan lapsien vuoksi”

Suomen kaupunkeihin on vähitellen hiipinyt järjestelmä, jossa peruskoulun yläkoulut jakautuvat kahteen kastiin. Hyvämaineisiin ja haluttuihin kouluihin hakeutuu korkeasti koulutetun ylemmän keskiluokan lapsia. Sama keskiluokka välttelee osaa lähikouluista.

Kaikkiin kaupunkeihin on muodostunut kouluja, joita osa perheistä karttaa. Lisäksi näissä kaupungeissa on kouluja, joihin perheet haluavat lapsensa.

”Tarvitaan vain selkeä ja vahva…”

Tuomioja: Näin Soini nousisi valtiomiessarjaan

SDP:n kansanedustajan, entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mielestä perussuomalaisten puheenjohtajalla ulkoministeri Timo Soinilla on nyt ”ainutkertainen mahdollisuus nousta valtiomiessarjaan”.

Mumina kaiken väkivallan tuomitsemisesta ja säälittävät yritykset tekeytyä uhriksi eivät enää auta eivätkä riitä

Tuomiojan mukaan tähän tarvitaan vain perussuomalaisten puoluekokouksessa pidetty selkeä ja vahva avauspuhe, jossa puheenjohtaja ilmoittaa, että hänen johtamassaan puolueessa ei ole sijaa vihapuheelle, rasistiselle kiihotukselle ja kaveeraamiselle väkivaltaa käyttävien uusnatsien kanssa. Se tarkoittaa Tuomiojan mukaan myös oven osoittamista myös muutamalle puolueen eduskuntaryhmän jäsenelle.

Jossittelun aika on ohi

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini mopotteli lomaltaan puolueensa 20. puoluekokoukseen ruskettuneena ja täynnä intoa heittelemään kirveitä, vai olisivatko tikkoja olleet vähän sinne sun tänne.

Vitsien aika alkaa olla ohi, kun pitäisi vihdoinkin päättää mitä Immoselle tehdään, saako jatkaa vai erotetaanko puolueesta.

Se on perussuomalaisten ihan itse päätettävä, mutta varmaa on jos #Immosgate kuitataan olankohautuksella, ulkoministeri Timo Soini ei koskaan nouse valtiomiessarjaan.

Immosgate

Perustuuko Suomen sähköntarve aikansa eläneisiin laskelmiin?

Suomen sähkötarve on vähentynyt viimeiset viisi vuotta. Pyysimme kahta asiantuntijaa arvioimaan neljän eri asian tai esineen kautta, miten sähkönkulutus muuttuu. Vastaukset poikkesivat täysin toisistaan.

Tarvitaanko Suomessa lisää sähköä? Tutkijat saivat arvioida sähkönkulutusta neljän esimerkin kautta: sähköauto, tehdas, jääkaappi ja asiakaspalvelu. Kysymyksiin vastasivat Aalto-yliopiston fysiikan professori Peter Lund ja Teknillisen tutkimuskeskuksen tiimipäällikkö Tiina Koljonen.

Pohjois-Korea perustaa oman aikavyöhykkeen

Maa syyttä Japania vyöhykkeen varastamisesta

Sulkeutunut diktatuuri Pohjois-Korea on päättänyt erottautua naapurimaistaan myös kellon viisarien asennon osalta. Se perustaa oman aikavyöhykkeen, ilmoitti Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA torstai-iltana.

Nyt Pohjois-Korea on samalla aikavyöhykkeellä kuin vihollismaa Etelä-Korea ja Yhdysvaltojen liittolainen Japani. Kello on näissä maissa kesäaikaan kuusi tuntia enemmän kuin Suomessa.

Pohjois-Korea on aikaansa edellä

Jotain diktatuurivaltio Pohjois-Koreassa osataan tehdä paremmin kuin Suomessa. He pystyvät itsenäisesti päättämään missä ajassa eletään, toisin kuin Suomessa, jossa EU:n pilkuntarkkoja sääntöjä noudattaen kukotkin on opetettu lukemaan direktiivikirjaa.

Rinne: Työajan pidennyksissä piilee vaara

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee, miten kapeaksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on typistynyt.

"Kyseessähän on puhdas työmarkkinaratkaisu pääministerin johdolla", Rinne sanoo.

Pelkkä yksikkötyökustannusten leikkaaminen on hänestä lyhytnäköistä politiikkaa.

"Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus ovat jo vuosia vaatineet pekkaspäivistä luopumista. Siitä kumpuaa tämä puhe vuosityöajan pidentämisestä nimenomaan sadalla tunnilla."

"Suomi tarvitsee korkean jalostusarvon uusia vientialoja eikä palkanalennuksia, jotka leikkaavat kuluttajien ostovoimaa ja tuovat ongelmia kotimarkkinoille", Rinne sanoo.

Entisenä ay-johtajana Rinne sanoo näkevänsä, mistä työajan pidentämiseen tähtäävissä esityksissä on pohjimmiltaan kyse.

Pekkaspäivillä tarkoitetaan työajan lyhennysvapaita, joista on sovittu 1980-luvulla. Työntekijöille kertyy palkallisia vapaapäiviä, jos heidän säännöllinen työaikansa on työaikalain mukainen 40 tuntia viikossa. Monissa työehtosopimuksissa viikkotyöaika on sovittu lyhyemmäksi, jolloin erillisiä pekkaspäiviä ei ole.