Miksi Persianlahden vauraat öljymaat eivät vastaanota pakolaisia?
Euroopan maat ovat viime kuukaudet kinastelleet siitä, miten taakkaa tänne saapuvista pakolaisista pitäisi jakaa.
Nyt paineet kasvavat myös Persianlahden varakkaita arabimaita kohtaan, jotta ne vastaanottaisivat syyrialaisia pakolaisia. Qatar, Kuwait, Bahrain, Saudi-Arabia, Oman ja Arabiemiraatit eivät ole ottaneet virallisesti yhtään syyrialaista vastaan pakolaisstatuksella.
"Taakanjaolla ei ole mitään merkitystä Persianlahdella. Saudien, emiraattien ja Qatarin lähestymistapa on ollut kirjoittaa šekki ja antaa kaikkien muiden hoitaa asiat", myös Human Rights Watchin Lähi-idän toiminnanjohtaja Sarah Leah Whitson sanoi sanomalehti The New York Timesille.
Olli Immoselta jyrkkäsanainen päivitys
Juha Sipilästä: ”Pelaa rikollisjärjestöjen pussiin”
Kansanedustaja Olli Immonen (ps) on kommentoinut Facebookissa pääministeri Juha Sipilän lupausta antaa kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.
Kyllä minä sen ymmärrän, että tämä on pääministerille vain julkisuuskikka ja irtopisteiden keruuta, mutta ymmärtääköhän Sipilä, minkälaisen kuvan hän toiminnallaan viestittää Suomesta ulkomaille? ”Tervetuloa vain kaikki kynnelle kykenevät Suomeen. Hyvällä tuurilla jopa miljonäärit avaavat teille täällä kotiovensa.”
Tällainen turvapaikanhakijoiden ja elintasosiirtolaisten houkuttelu maahamme pelaa suoraan ihmissalakuljetuksia järjestävien häikäilemättömien rikollisjärjestöjen pussiin, ja taas kohta syntyy uusia ihmisuhreja Välimerellä. Todella vastuutonta toimintaa Suomen pääministeriltä, Immonen kirjoitti Facebookissa poliitikkosivuillaan.
Puhemies Lohela Immos-tapauksesta: Eduskunta ei puutu edustajien vapaa-ajan mielipiteisiin
Eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan mukaan puhemiehen valtuudet eivät ulotu eduskuntatalon ulkopuolelle.
Eduskunta ei instituutiona puutu kansanedustajien poliittisiin mielipiteisiin, joita he esittävät vapaa-ajalla tai istuntotaukojen aikana. Eduskunnan tai eduskunnan puhemiehen valta ulottuu tähän taloon, Lohela linjasi.
Pakolaiskriisi on koetinkivi yhtenäisyydelle – hallitus hakee tiistaina linjaansa
Hallitukselle jo alun perin vaikeat maahanmuuttolinjaukset palaavat pöydälle yhä pahenevan Välimeren pakolaiskriisin takia.
Koko hallitus kokoontuu tiistaina päättämään uusista toimista ja lisäresursseista. Samalla haetaan yhteistä näkemystä siitä, miten Suomi suhtautuu EU-komission uuteen ehdotukseen turvapaikanhakijoiden siirtämisestä unionin sisällä.
Perussuomalaiset eivät hyväksy komission ehdotusta, ja perustelu on sama kuin aiemmin kesällä. Puolue katsoo, ettei asiasta pitäisi päättää EU-tasolla ja että käytännössä kyse on pakosta.
Rahalla kiintiöiden ulkopuolelle?
Eihän Suomi halua kuulua vastuuttomien kansakuntien joukkoon?
EU-komissio harkitsee mahdollisuutta, jossa jäsenmaa voisi jättäytyä maksua vastaan turvapaikanhakijoita koskevien kiintiöiden ulkopuolelle. EU-lähde kertoo STT:lle, että komissaarit keskustelevat asiasta tiistaina 8.9.2015.
Uutistoimisto Reutersin mukaan jäsenmaat voisivat ostaa itsensä kiintiöiden ulkopuolelle vain väliaikaisesti. Reutersille puhuneen lähteen mukaan EU-maa voisi jättäytyä kiintiöistä ulos vuodeksi maksamalla summan, joka vastaisi 0,002 prosenttia jäsenmaan bruttokansantuotteesta.
Soinilta uusi väistöliike
”Sen enempää ei minun ole tarkoitus tätä asiaa julkisuudessa kommentoida”
Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ota mallia pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esimerkistä. Sipilä kertoi viikonloppuna tarjoavansa kakkosasuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Soini kommentoi asiaa Ilta-Sanomissa.
Tähän leikkiin en lähde ollenkaan. Minulla on vakiintuneet tavat auttaa niiden järjestöjen puitteissa, joihin uskon ja luotan. Sen enempää ei minun ole tarkoitus tätä asiaa julkisuudessa kommentoida.
Hallitus harkitsee: Lyhyemmät lomat virkamiehille, arkipyhät työpäiviksi
Hallituksen työkalupakkiin on löytynyt vain vähän välineitä yhteiskuntasopimuksen korvaajiksi. Arkipyhät saattavat muuttua työpäiviksi ja arvonlisävero voi nousta.
Hallitus pohtii myös loppiaisen ja helatorstain muuttamista työpäiviksi, ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta ja pyhätyökorvausten leikkausta.
Julkisella sektorilla pitkä loma ansaitaan, kun työvuosia on takana 15. Kunta-alan ja valtion yleissopimuksen mukaan maksimiloma voi olla 38 päivää vuodessa 15 vuoden uran jälkeen.
Jokaisen suomalaisen tulot rekisteriin?
”Kymmeniä tuhansia ihmisiä enemmän työmarkkinoille”
Uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi hiljattain, että Suomeen suunnitellaan kansallista tulorekisteriä.
Kysymys kansallisessa tulorekisterissä on siitä, että meidän kaikkien tulot olisivat reaaliajassa samassa paikassa. Yrityksien ei tarvitsisi ilmoittaa kuin kerran mitä ovat maksaneet palkkaa eivätkä aina uuteen paikkaan erikseen. Näin meillä pysyisi hallinnassa se, mitä ovat sosiaaliturvatulot, eläketulot, tulot koko ajan reaaliaikaisesti, Vehviläinen sanoi.
Finnair palkkaa ilmoitettua enemmän – reiluun sataan työpaikkaan
3 500 hakemusta
Viime keväänä näytti koittaneen uusi aika , kun yhtiö ilmoitti näkyvästi muun muassa Helsingin Sanomissa hakevansa uusia työntekijöitä. Yhtiö aikoo palkata vuoteen 2020 mennessä noin tuhat uutta työntekijää, joista valtaosan Suomesta.
Kyse on käänteestä, sillä yhtiö ei ole hakenut matkustamohenkilökuntaa sitten vuoden 2008. Enimmillään Finnairissa työskenteli 12 000 työntekijää, nyt noin 4 400.
Mikä mättää alle 40-vuotiailla?
"Epäilyttää, että pelkät flunssat selittäisivät"
Suomalaisten työntekijöiden usko omaan työkykyyn on heikentynyt. Samaan aikaan lyhyiden sairauspoissaolojen määrä on kasvanut. Niitä pitävät eniten alle nelikymppiset.
Yhä useampi suomalainen ei usko pystyvänsä terveytensä puolesta työskentelemään nykyisessä ammatissaan kahden vuoden kuluttua, selviää työeläkeyhtiö Varman ja työhyvinvoinnin asiantuntijayritys Odumin tekemästä selvityksestä.
Alle 40-vuotiaiden työntekijöiden arvio omasta työkyvystään heikkeni edellisestä tutkimuksesta. Työkykyä heikentävät eniten työhön liittyvät syyt, etenkin työn vaatimukset ja kova työtahti.
”Pakolaisleirejä Suomen varuskuntiin”
Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ehdottaa, että turvapaikanhakijoita voisi sijoittaa varuskuntiin.
Turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa on noussut sellaisiin mittasuhteisiin, että heidän integroimisensa täkäläisiin yhteiskuntiin käy mahdottomaksi. Tämän takia turvapaikanhakijoille pitää järjestää pakolaisleirejä, joissa he voivat odottaa oman maansa olosuhteiden paranemista, Packalén kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.
Hänen mielestään paras paikka pakolaisleireille olisivat ”syrjäiset varuskunnat, joissa on valmis infrastruktuuri suurien ihmismäärien ruokkimiseksi ja majoittamiseksi”.
Raju arvio turvapaikanhakijoista Suomessa: ”Puhutaan varmaan yli sadasta miljoonasta”
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomessa on todennäköisesti tarve lisäbudjetille tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrän kasvun takia. Hänen mukaansa summia on ”tässä vaiheessa” vaikea arvioida.
Varmasti jo tälle vuodelle tulee lisäbudjetin tarpeita tähän asiaan ja ensi vuoden budjettia kun valmistellaan, meidän tulee asettaa realistinen tavoite sille, mikä on turvapaikanhakijoiden määrä. En osaa sanoa vielä mitään numeroita, se riippuu siitä ennusteesta, mikä turvapaikanhakijoiden määrä tulee olemaan. Ensi vuonna puhutaan varmaan yli sadasta miljoonasta (eurosta), Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.
Sipilä välttelee käsien likaamista – johtajuus puuttuu
Juha Sipilä (kesk.) oli sunnuntaina ensimmäistä kertaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla. Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus antaa varsin kriittisen arvion Sipilän esiintymisestä.
On puhuttu siitä, että Suomessa kaivattaisiin johtajuutta, visiota ja innostusta. Se jäi ainakin tästä haastattelusta puuttumaan, Isotalus arvioi Iltalehdessä.
Putkosen ”musta lista” kuumensi tunteet
Nyt puhuvat listalle päätyneet
Perussuomalaisten viestintävastaavan, työmies Matti Putkosen ns. mustalle listalle päätyi yhteensä 13 nimeä. Näin listalle päätyneet kommentoivat asiaa Ilta-Sanomille.
Sähköyliherkälle myönnettiin työkyvyttö-myyskorvausta Ranskassa
Pakoilee vuorilla säteilyä
Toulousen kaupungissa oikeus päätti, että 39-vuotiaalle Marine Richardille maksetaan työkyvyttömyyskorvausta noin 800 euroa kuussa seuraavien kolmen vuoden ajan. Richard kuvailee oikeuden päätöstä läpimurroksi.
Oikeus perusteli päätöstään korvauksista sillä, että Richardin oireet estävät häntä tekemästä töitä. Richard asuu Lounais-Ranskassa vuorilla ladossa, jossa hän pakoilee säteilyä.
Rinne pitää monokulttuuria karmeana ajatuksena
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sivusi torstai-iltana Demokraatin 120-vuotisjuhlaristeilyllä pitämässään puheessa viime aikoina pinnalla ollutta keskustelua rasismista. Rinne pitää ajatusta monokulttuurista kamalana. Hän teki vertauksen kasvinjalostukseen.
Kun yhdellä pellolla viljellään pelkästään vehnää tai jotain muuta kasvia vuodesta toiseen, niin jo kolmannen vuoden jälkeen pelto alkaa köyhtyä. Parinkymmenen vuoden jälkeen kolmekymmentä prosenttia pellon kyvystä tuottaa uutta häviää. Sama tapahtuu, jos Suomi alkaa sulkeutua rajojensa sisäpuolelle, Rinne sanoi.
Olli Immonen ja perus-suomalaisten pimeä puoli
Disneyn klassikkopiirretty Peter Pan alkaa hurjalla takaa-ajokohtauksella. Erikoisen vimmatusta hyppelystä tekee se, että Peter Pan jahtaa roiston sijasta omaa varjoaan. Vasta varjon kiinni saatuaan nuoriherra Pan tuntee itsensä kokonaiseksi ja rauhoittuu.
Istun Oulun kaupunginvaltuustossa kansanedustaja Olli Immosen vieressä. Jotenkin tuosta puku päällä viihtyvästä hyväkäytöksisestä ja epävarmasta miehestä tulee mieleen varjoaan jahtaava Peter Pan.
Hän ampuu kovilla yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevia ja koittaa samalla saada sielullensa rauhan. Vaikka Immosen tarkoituksena on luoda hyvä ja tasapainoinen yhteiskunta, saa hän aikaan pelkoa ja epävarmuutta.
Perus-suomalaisten Putkonen myöntää
"Olen aina ollut omapäinen"
"Olen aina ollut oma-aloitteinen ja omapäinen", myöntää perussuomalaisten viestintävastaava, työmieheksi itseään kutsuva Matti Putkonen, 65.
Tuorein esimerkki Putkosen aloitteellisuudesta on hänen listauksensa henkilöistä, joiden hän katsoo solvanneen perussuomalaisia ja kiihottaneen kansalaisia vihapuheisiin kansanedustaja Olli Immosen (ps) monikulttuurisuussanomisten jälkimainingeissa.
Yksi mustalle listalle joutuneista, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) kyseli keskiviikkona Sdp:n pää-äänenkannattajassa Demokraatissa: "Mistä kertoo, että hallituspuolueen puoluetoimiston työntekijä tekee tällaisia listoja suomalaisista?"
Putkonen torjuu ystäväkseen yhä kutsumansa Heinäluoman arvion ja muistuttaa, että oli itse moottorina nostamassa tätä aikoinaan puolueen johtoon.
Pakolaiset kasarmin katon alle? Some-raivo on vallannut Keuruun
Hankkeen takaa löytyy perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Joonas Röppänen.
Röppänen kertoo saaneensa muun muassa poliisilta tietoa muualla ilmenneistä ongelmista. Pelkona on muun muassa turvapaikanhakijoiden mukanaan tuoma rikollisuus. Kaikki hakijat eivät välttämättä ole edes hädänalaisia, Röppänen arvioi.
Ajatus entisen varuskunnan pyhittämisestä turvapaikanhakijoille on monelle liikaa.
Valion pakkauksia matkitaan Venäjällä
Yhtiö valittanut Tuhat järveä -juustosta
Venäjän ruokakaupoissa myydään paikallisia maitotuotteita, jotka näyttävät erehdyttävästi Suomessa valmistetuilta.
Pietarilaisissa kaupoissa ilmiö on niin tuttu, että asiakkaat suhtautuvat siihen jo vähän naureskellen. Spar-myymälän kylmäosastolla Viktoria Ivanova tarttuu Baba Valja -voipakettiin päätään puistellen.
"Näitä tuli kauppoihin heti tuontikiellon jälkeen, ja aluksi luulin voita Valion tekemäksi. Nykyään kaikki tietävät, että kyse on kopiosta. Siinä mielessä en tiedä, onko Valja-voin markkinointitapa oikeastaan edes järkevä", Ivanova sanoo.
Demokraatin päätoimittaja kuittaa Putkosen mustan listan
”Kunnianosoitus journalistiselle toiminnalleni”
Demokraatin päätoimittaja Antti Vuorenrinne on mukana perussuomalaisten Matti Putkosen mustalla listalla. Onhan tämä tietysti jonkinmoinen kunnianosoitus journalistiselle toiminnalleni. Tällä linjalla on hyvä jatkaa.
”Päivähoito ja joukkoliikenne pitäisi olla saatavilla pyhäpäivinäkin”
Hallitus esittää lausuntokierrokselle tänään lähetetyssä alustavassa lakiesityksessä, että liikeaikalaki kumottaisiin. Kaupat saisivat tuolloin olla auki koska haluavat.
Jos alan työllisyys paranee, se on tietysti hyvä asia. Mutta jos aukiolot vapautetaan, hallituksen pitää varautua myös siihen, että julkiset palvelut kuten päivähoito ja joukkoliikenne ovat saatavilla pyhäpäivinäkin, PAMin puheenjohtaja Ann Selin kommentoi hanketta liittonsa verkkosivulla.
Pekka Vennamo Matti Putkosen maanpetturi-syytöksistä
”Tiedän hänen löysät puheensa jo Metalliliiton ajoilta”
Tehköön mitä tykkäävät, kommentoi SMP-veteraani Olli Immosen eroa eduskuntaryhmästä.
SMP-veteraani Pekka Vennamo nauraa, kun hänelle kertoo perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkosen Vennamoa kohtaan suunnatuista maanpetturisyytöksistä. Putkonen esitti syytöksensä tänään keskiviikkona järjestetyssä perussuomalaisten ”Työmiehen tuumaustunti” -tilaisuudessa.
Vennamo mainitaan myös perussuomalaisten listalla, johon on listattu ”perussuomalaisten solvaamista ja panettelua” esittäneitä henkilöitä ja henkilöitä, jotka ”kiihottivat kansalaisia ja mediaa uhkaaviin vihapuheisiin”.
Minä tunnen Putkosen löysät puheet jo Metalliliiton ajoilta, Vennamo sanoo.
Niinistö avautuu Putkosen listasta
”Hiukan pelottavaa”
Hiukan pelottavaa; hallituksen valtapuolue tekee nimilistoja ”vastustajistaan” oppositiossa, mediassa ja tutkijoissa. Ei kuulu demokratiaan.
Li Andersson vastasi heti
Mites tällaisten nimilistojen laatimisen ja julkaisemisen vaikutus yhteiskuntarauhalle sitten? Andersson kysyy.
Tämä on aivan epätodellista, hän myös kommentoi Facebookissa.
Putkonen: Demarit kiihottivat vihapuheeseen
Seuraavat henkilöt jatkoivat KRP:n päätöksen jälkeenkin perussuomalaisten panettelua ja solvaamista sekä kiihottivat kansalaisia ja mediaa uhkaaviin vihapuheisiin: Eero Heinäluoma, Antti Rinne, Tytti Tuppurainen, Erkki Tuomioja, Li Andersson, Ville Niinistö, Henna Virkkunen, Antti Vuorenrinne, Pekka Vennamo, Kimmo Grönlund, Jan Sundberg, Juha Suonranta ja Atte Jääskeläinen.
Pörsseissä rytisee – Kiinan ”musta maanantai” aiheutti paniikin
Kiinasta alkanut pörssipaniikki on levinnyt myös Eurooppaan.
Kiinassa Shanghain pörssin osakekurssit laskivat maanantaina jopa 8,5 prosenttia, kun huoli maan talouden ongelmista kasvoi. Pudotus oli yhden päivän aikana jo niin kova, että jotkut asiantuntijat ottivat käyttöön kuluneen nimityksen ”musta maanantai” kuvaamaan tilannetta.
Viime viikolla pörssikurssit laskivat Kiinassa 11 prosenttia. Pudotus on tarttunut muihinkin pörsseihin Aasiassa, ja Euroopassa maanantai alkoi vahvalla keskimäärin kolmen prosentin laskulla johtavissa pörsseissä ja myös Helsingissä.
Venäjän diplomatia kohahduttaa
”Jos he olisivat todellisia miehiä, he tekisivät harakirin”
Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin kohahduttaa taas puheillaan.
Venäjä on pitänyt Kuriilien saaria hallussaan vuodesta 1945 lähtien. Aluekiista hiertää maiden välejä niin, etteivät Venäjä ja Japani ole edelleenkään allekirjoittaneet toisen maailmansodan jälkeistä rauhansopimusta, sillä Tokio pitää sopimuksen edellytyksenä Kuriileiden palauttamista Japanin hallintaan.
Suomi näyttäytyy nyt ikävässä valossa maailmalla – ”Sisäistä yhtenäisyyttä koetellaan”
Väitän, että Suomen kansainvälisellä maineella on erittäin paljon merkitystä. Miksi niin? Siksi, että Suomi tarvitsee kipeästi uutta työtä ja talouskasvua. Se ei toteudu ilman, että vienti vetää ja Suomeen tulee investointeja ja osaajia ulkomailta, Toivakka sanoi.
Samoin on huomattu muutamat ehkä hieman kulmikkaat lausunnot Välimeren pakolaisista ja Kreikan tilanteesta. Huomiota ovat varmasti herättäneet myös kehitysyhteistyöhön kohdistuvat isot säästöt, ministeri Toivakka sanoi.
Emme voi tietää tänne tulevien ihmisten taustoja
Suomeen Libyasta muuttanut, väitöskirjaansa Vaasan yliopistossa tekevä Ahmed Elgargouri on huolissaan Libyan kriisitilanteesta ja Välimeren yltyneistä pakolaisvirroista, mutta ymmärtää suomalaisten huolen suurista turvapaikanhakijamääristä.
Monet maahanmuuttajat tulevat tänne, ja edelleen kokevat, että ovat ulkomaalaisia. He syyttävät ihmisiä siitä, että heitä kohdellaan kuin ulkomaalaisia. Sanon heille aina, että mieti itse elätkö täällä kuin ulkomaalainen vai ajatteletko tätä kotinasi, Elgargouri sanoo.
Jos koet, että et hyväksy suomalaista kulttuuria, et pidä siitä mitä täällä on meneillään. Siinä tapauksessa älä syytä ihmisiä siitä, että sinua kohdellaan kuin ulkomaalaista, koska teit itse itsestäsi ulkomaalaisen, hän lisää.
Sitten he valittavat, miksi suomalaiset eivät pidä heistä. Itse asiassa suomalaisilla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, vaan sinua vastaan, joka et hyväksy heitä, hän sanoo.
Kiinan ongelmat vyöryvät Suomeen
Suomalaiset yhtiöt kärsivät kiertotietä, kun Kiinan talouskasvu hidastuu
Kaukana ovat ne ajat, kun Kiina oli maailmalle vain kodinkoneita valmistava työpaja. Nyt Kiinan voimistuvat talousongelmat uhkaavat vyöryä maailmalle – myös suomalaisiin yrityksiin.
Suomen viennistä vain noin viisi prosenttia suuntautuu Kiinaan. Suomi kuitenkin kärsii siitä, että Kiinan talousongelmat heijastelevat energian, raaka-aineiden ja valuuttojen maailmanmarkkinoihin.
"Ensimmäisen vaiheen kärsijöitä on Suomessa aika vähän", sanoo Nordean osakestrategi Eero Färkkilä. "Meillä ei ole isoja öljy-yhtiöitä tai kaivosyhtiöitä. Mutta näiden yhtiöiden investoinneista riippuvaisia yhtiöitä meillä on suhteessa paljon."
”Yrittäkää vielä kerran aitoa sopimista”
SDP:n Lindtmanin viesti hallitukselle
Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on hallitukselle askel taaksepäin, mutta vielä ei pitäisi luovuttaa, toteaa SDPn eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Vain yksikkötyökustannusten tarkasteleminen ei ratkaise Suomen ongelmia. Päinvastoin. Ainakin lyhyellä aikavälillä palkanalennukset ja työajan pidentäminen lisäisivät työttömyyttä, Lindtman toteaa.
Hallitus yrittää välttää lisäleikkaukset
Yhteiskuntasopimus jäi syntymättä, koska SAK:n liitot eivät halunneet sitoutua hallituksen päämääriin. HS listasi, mitä hankkeen kaatumisesta voi seurata.
Asiasta ilmoitti pääministeri Juha Sipilä (kesk) torstai-iltana kertoessaan, että yhteiskuntasopimusta ei synny. Hallitus oli uhannut tehdä yhteensä 1,5 miljardin edestä lisäleikkauksia ja veronkiristyksiä, jos sopimusta ei saada aikaan. Hallitus aikoo julkaista syksyn alussa ohjelman, jolla yritetään parantaa kilpailukykyä niin, että lisäleikkauksilta vältyttäisiin. Keinojen toimivuus mitataan 2017.
Emme kuittaa perjantaina 5 prosentin tuottavuus-kirjausta
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja työnantajajärjestöt pettyvät perjantaina, jos ne odottavat, että palkansaajajärjestöt kuittaavat ensi perjantaina yhteiskuntasopimukseen kirjatuksi tarkoitetun viiden prosentin yksikkötyökustannusten alennuksen.
Me emme sitä viittä prosenttia kuittaa, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toisti tiistain työmarkkinaseminaarissa jo aikaisemminkin ilmoittamansa kannan.
Seminaari pidettiin Helsingin Katajanokalla entisessä vankilassa. Lyly vertasi Suomen taloustilannetta vankilaan, josta ulospääsy on vaikeaa. Yhteiskuntasopimuksen tarpeellisuutta hän ei kiistänyt.
Talouselämän Ruokanen yhteiskuntaneuvotteluista: "SAK:n linja päätön ja vanhanaikainen"
Talouselämän päätoimittajasta Reijo Ruokasesta SAK:n linja ja ajattelutapa on ollut aivan päätön ja hirveän vanhanaikainen.
Ei hyväksytä tosiasiaa, että maailma ympärillä on muuttunut. Sen sijaan, että katsottaisiin, miten voidaan kehittää maata ja työolosuhteita, pidetään kiinni jostain sellaisesta mitä ei yksinkertaisesti ole. Ei ole herätty tähän päivään. Meidän bruttokansantuote on vuoden 2006 tasolla. Silti meidän ammattiyhdistysliike käyttäytyy ikään kuin me olisimme kasvava ja hyvinvoiva talous. Ammattiyhdistysliike vähät piittaa niistä ihmistä, joilla ei ole työtä ja jotka eivät ole sen jäseniä, suomi Ruokanen.
Suomalaiset nihkeitä työpäivän pidentämiselle
Suomalaisten enemmistö kannattaa hallituksen havittelemaa yhteiskuntasopimusta, mutta ääni muuttuu kellossa, kun aletaan puhua kipeimmistä keinoista. Kannatus työpäivän pidentämiselle ei ole Taloustutkimuksen mukaan lisääntynyt vuodentakaisesta, vaikka yleinen kriisitietoisuus näyttää lisääntyneen.
Hallituksella on nyt näytön paikka
Sipilän hallitus aloitti suurin odotuksin, mutta sen alkutaival on kulunut lähinnä tulipaloja sammutellessa. Nyt hallituksen on aika näyttää, pystyykö se laittamaan Suomen kuntoon. Tekemistä ainakin riittää.
Keskusta lupasi vaalirenkutuksessaan laittaa "Suomen kuntoon"
Juha Sipilän (kesk) hallitus sai lentävän lähdön, sillä hallitusneuvottelut etenivät suoraviivaisesti. Oli prosessikaaviot, vatulointikorit ja iterointia.
Mutta sitten todellisuus iski
Sipilän hallitus ei ehtinyt kesällä käytännössä lainkaan avokonttoriin, sillä akuutit ongelmat kaatuivat saman tien päälle.
Edellisen hallituksen lamaannuksen takia iso määrä juoksevia asioita oli jäänyt hoitamatta. Niiden lisäksi päälle vyöryivät kesällä muun muassa Talvivaara, Fennovoima ja Kreikka. Nyt hallituksella on edessä näytön paikka, kun politiikan syksy alkaa. Torstaina hallituksen on määrä käsitellä muun muassa kärkihankkeita. Perjantaina saattaa ratketa yhteiskuntasopimuksen kohtalo.
"Murtuma Putinin lähipiirin tasapainossa"
Asiantuntijoiden mukaan Vladimir Putin valmistautuu vaaleihin ja erotti siksi rautatieyhtiöiden johtajan ja pitkäaikaisen liittolaisensa.
Venäjän rautatieyhtiön johtaja Vladimir Jakuninin lähtö käynnisti huhumyllyn presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kohdistuvista laajemmista muutoksista.
Uutistoimisto Bloombergin haastatteleman virkamieslähteen mukaan Putin korvaa pitkäaikaisia tukijoitaan nuoremmilla vuoden 2018 presidentinvaaleja silmälläpitäen.
Olen objektiivinen, mutta en lojaali
Kansantasavallan viestintäyksikkö ei ole tyytyväinen tapaan, jolla kirjoitan. Artikkelini ovat heidän mukaansa liian Ukraina-mielisiä, ristiriitaisia ja käytän sanaa separatisti. Siinä osa perusteluista. Kuulemma myös vääristelen historiaa, kun kirjoitan Venäjän valtaamasta Krimistä. Akkreditointi Donetskin kansantasavaltaan siis evätty.
Tieto tuli suoraan puskasta. Olen pyrkinyt kirjoittamaan sodan molempien osapuolten kannat mahdollisimman selkeästi, kuvailemaan tilannetta jopa inhorealistisesti, mitään kaunistelematta. Propagandan olen jättänyt puolin ja toisin oman onnensa nojaan. Ja siinä se syy ehkä tulikin. Suomeksi sanottuna olen jättänyt p****n puhumisen trollien, propagandistien ja kiihkomielten temmellyskentäksi. Olen haastatellut tavallisia ihmisiä, siviilejä ja sotilaita. En ole politikoinut, vaan kirjoittanut mitä näen, kuulen, koen. Mutta olen tehnyt sen länsimaisessa mediassa.
Meidän suomalaisten tulisi muistaa Halme
Kun vihaa viljellään, kauneinkin ajatus voi muuttua tuhon välineeksi, kirjoittaa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.
Viime viikkoina olen ajatellut Halmetta. En Tonya, vaan Aadolf Halmetta. Niille, jotka eivät muista tai tiedä, räätäli Aadolf Halme on fiktiivinen hahmo Väinö Linnan kuuluisassa Täällä Pohjantähden alla -teoksessa. Hän oli vilpitön ja rauhaa rakastava ihminen, joka kuitenkin lähti mukaan vallankumousliikkeeseen. Hänestä tuli osa koneistoa, joka kylvi väkivaltaa – vaikka hän itse sitä henkilökohtaisesti vastusti.
Tuntuu nimittäin taas siltä, että elämme leimojen ja syyllistämisen aikaa. Vain aiheet ovat Halmeen ajoista vaihtuneet. Meillä on nyt suomalaisia, jotka haluavat tehdä maahanmuuttajista syyllisiä kaikkeen mahdolliseen huonoon Suomessa. Se on väärin, koska maahanmuuttajat eivät ole kollektiivina syyllisiä. Suomessa on tuhansia kunnollisia, työtätekeviä ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, joita ilman Suomi ei enää edes pyörisi. Kun Suomi kovaa vauhtia eläköityy, me tarvitsemme yritteliäitä ja ahkeria maahanmuuttajia itse asiassa lisää. Maahanmuutossa on paljon hyviä asioita, joista on syytä iloita.
Perus-suomalaisetkin kasvattamassa Suomen Kreikka-vastuita 1,5 miljardilla
Suomi hyväksyy Timo Soinin huonona pitämän tukipaketin, jotta punavihreät eivät pääse hallitukseen.
Alustavan aikataulun mukaan Kreikka saa ensimmäisen maksuerän torstaina 20.8. Lainaohjelma on suuruudeltaan 85,5 miljardia euroa. Suomen vastuut kasvavat 1,5 miljardilla eurolla.
”Takinkääntöjen määrä lienee Suomen ennätys”
Timo Soinille kova ryöpytys
Kreikan tukipaketteja vastustanut ulkoministeri Timo Soini (ps.) saa kritiikkiä kun hallitus hyväksyi Kreikan kolmannen tukiohjelman.
Soinihan lupasi ennen vaaleja, ettei uusia tukipaketteja tulla hyväksymään. Takki kääntyi siis Audin takapenkillä. Selitykseksi Soini kertoo saaneensa budjettiesitykseen ”puolueelle tärkeitä asioita” mutta unohtaa mainita mitä ne ovat.
Soinin takinkääntöjen määrä lienee Suomen ennätys. Ei kukaan muu puoluejohtaja ole syönyt kaikkia keskeisiä vaalilupauksiaan yhtä nopeasti koskaan. Jää nähtäväksi kuinka kauan PS:n kenttä pysyy rauhallisena. Pinnan alla kuplii jo, kuten kaikki politiikkaa seuraavat ovat varmasti huomanneet.
Carl Haglund Kreikasta: ”Hienoa, että perussuomalaiset joutuvat taas kääntämään takkinsa”
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund hyväksyy valiokunnan linjan ja piikittelee perussuomalaisia.
Pidän linjaa hyväksyttävänä. Hienoa että perussuomalaiset taas joutuivat kääntämään takkinsa ja näin osoitettiin kansalle että realipolitiikka on vaikeampaa kuin katteettomat lupaukset oppositiosta.
Kiina devalvoi valuuttaansa jo kolmatta päivää
Kiina jatkoi valuuttansa yuanin devalvoimista torstaina, kolmatta päivää putkeen.
Maan keskuspankki asetti viitekurssin yuanin ja Yhdysvaltain dollarin välillä 1 prosenttia heikommaksi kuin aiemmin.
Keskiviikkona maa asetti viitekurssin 1,6 prosenttia heikommaksi kuin aiemmin. Tiistaina Kiinan keskuspankki alensi yuanin arvoa suhteessa dollariin vajaat kaksi prosenttia.
Valuutan arvon alentaminen eli devalvaatio tarkoittaa, että dollarilla saa enemmän yuaneja.
Kiinan vienti on ollut viime aikoina vaikeuksissa. Devalvointi on nostanut pintaan epäilykset siitä, ettei maan taloudella mene niin hyvin kuin on kerrottu, vaan Kiinan täytyy heikentää yuania hitaan talouskasvunsa tukemiseksi.
Kreikan kriisi tuonut Saksalle 100 miljardin euron hyödyn
Saksan saama hyöty perustuu mataliin korkokustannuksiin. Kun markkinat ovat epävarmat, sijoittajat etsivät rahoilleen turvasatamaa. Tästä syystä Saksan valtion liikkeelle laskemille velkakirjoille on ollut kysyntää, mikä on näkynyt maan maksamissa korkokuluissa.
”Suomen työmarkkinatko jäykät?”
Teamin uusi pomo tietää totuuden
Teollisuusalojen ammattiliiton Teamin tuore puheenjohtaja Heli Puura ihmettelee työnantajapuolen puheita siitä, että Suomen työmarkkinat olisivat joustamattomat.
Heli Puura Suomi Areenan muotinäytöksessä.
Totuus on, että meidän aloillamme on paljon kannattavia yrityksiä, joiden tuotteet ovat kilpailukykyisiä. Niissä otetaan henkilöstön osaaminen ja ideat huomioon ja monista asioista neuvotellaan ja sovitaan paikallisesti.
Puura ei näe paikallista sopimista pelkästään peikkona, kunhan neuvotteluasetelma on tasavertainen.
SAK:n hallitus ilmoitti maanantaina, että se on valmis osallistumaan yhteiskuntasopimuksen valmisteluprosessiin, mutta ei neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä. SAK:n hallituksessa istuva Puura on samoilla linjoilla.
Tapaus Immosesta ei kyselty – kenttäväki vaati työpaikkoja suomalaisille
Perussuomalaisten puolueen jäseniä huolettaa ministeritentin perusteella oma työllistyminen, maahanmuutto, Kreikan tukeminen ja maanpuolustus.
Vielä kokouksen alla osa perussuomalaisten piirien puheenjohtajista toivoi puolueen puheenjohtajalta Timo Soinilta selkeää kantaa kansanedustaja Olli Immosen asiaan, mutta kyselytunnilla puolueen suhtautumisesta uusnatsien kanssa esiintymiseen ei kysytty.
Perussuomalaisten Turun puoluekokouksessa puolueen ministereiltä tivattiin ulkomaisten työntekijöiden työskentelystä Suomessa, vaikka viikonlopun aikana kokousväkeä puhuttivat myös maahanmuuttopolitiikka ja turvapaikanhakijat.
Yksi kysyjä ihmetteli, että pääkaupunkiseudulle valmistuneen Kehäradan rakentajista enemmistö on ulkomaalaisia. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ei vastannut suoraan kysymykseen, mutta korosti pimeän talouden torjuntaa.
”Silmiinpistävää”
Politiikan tutkija Erkka Railo sanoo Ylen Aamu-tv:ssä, että ”silmiinpistävä” seikka Perussuomalaisten viime viikonloppuisessa puoluekokouksessa oli, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sai kokouksen raikuvimmat aplodit, eikä 18 vuoden jälkeen jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Timo Soini.
Emme hyväksy, että meitä leimataan
Timo Soini sanoo perussuomalaisten saaneen hallituksessa jo nyt merkittäviä voittoja
"Emme hyväksy, että meitä leimataan. Tämä on kunniallisten ja kovaa työtä tekevien ihmisten puolue", Soini sanoi perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa lauantaina.
Soini tuomitsi kolme varttia kestäneessä puheessaan poliittisen väkivallan ja vihapuheen.
"Ei väkivaltaa eikä vihapuhetta ketään kohtaan, ei myöskään perussuomalaisia kohtaan", Soini sanoi.
Äärioikeiston tai äärivasemmiston väkivaltainen toiminta on hänestä tuomittava.
"Tällaisilla ajatuksilla tai toiminnalla ei ole sijaa perussuomalaisissa."
Timo Soini puolue-kokouksessa: "Virheet pitää tunnustaa ja niistä pitää oppia"
Perussuomalaisten puoluekokous alkoi 8.8.2015 Turun Logomossa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps) piti värikkään avauspuheensa väelleen.
Kasakka otti sen, mikä oli huonosti kiinni ja Hanhikivi on nyt kasakan pussissa
Elokuun 6.2015 tuli 70 vuotta Hiroshiman atomipommin laukaisusta. Kun Yhdysvallat päätti käyttää atomiasetta Japania vastaan, se ei tiennyt varmasti toimiiko ase ja miten se toimii. Japanilaisten häikäilemätöntä ja erittäin sitkeää tapaa käydä sotaa käytettiin perusteena atomiaseen käytölle. Vallitseva tarina historiankirjoissa on ollut, että atomipommien käyttö sai Japanin antautumaan, mutta tämäkin näkemys on haastettu.
Kun itse on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa maailmanlaajuisen ydinsodan mahdollisuudessa, niin sienipilvi on osa sielunmaisemaa. Totaalisen tuhon mahdollisuuden on myös esitetty estäneen sotia, mutta tupla tai kuitti ihmiskunnan olemassaolosta on minusta turhan kovaa peliä.
Ydinaseet ovat edelleen osa tätä maailmaa, mutta eivät onneksi enää ihan niin totaalisessa mielessä. Nyt uhkana on enemmänkin uusien ydinasemaiden syntyminen ja niiden käyttö alueellisissa konflikteissa. Venäjä on myös lähtenyt mukaan tähän ydinaseiden taktisella käytöllä uhkaamiseen. Ylipäätään ydinaseet ovat Venäjälle se osa voimaa, joka sillä on edelleen supervalta Neuvostoliiton tasolla.
Suomen näkökulmasta ydinaseet ovat aina olleet pelkkä uhka, kun iso osa maailmaa on nähnyt ne toisaalta myös suojana. Tätä näkökulmaa ei ole pahemmin pidetty esillä Nato-keskustelussa, vaikka ydinaseet ovat olennainen osa Natoa. Jos me kuuluisimme Natoon, olisimme välillisesti itsekin ydinasevalta.
Immonen kohauttaa jälleen – tahtoo tutkia toimittajien taustat
Kansanedustaja Olli Immonen yrittää selvittää Ylen toimittajien puoluetaustat. Immonen kertoo Facebook-sivuillaan, että hän on kysellyt asiasta Ylen hallintoneuvoston jäsenenä.
Ilta-Sanomien haastattelema Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori, hallintotieteiden tohtori Teuvo Pohjolainen, tyrmää lehdelle Immosen kyselyt. Pohjalaisen mukaan puolueen jäsenyys kuuluu yksityisyyden suojan piiriin. Pohjalaisen mukaan Ylen hallintoneuvoston tehtävä on seurata yhtiön toiminnan yleistä linjaa eikä yksittäisten työntekijöiden kantoja.
Kovaa kritiikkiä perussuomalaisten johdolle: Ydinkysymyksissä on lipsuttu
Perussuomalaisia kohtaan on ollut paljon painetta puolueen ulkopuolelta, mutta myös sisällä on jännitteitä.
Yksi kriitikoista on Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen. Hän tavoittelee 8.8.2015 puoluekokouksessa 3. varapuheenjohtajan paikkaa.
Osa puolueväestä Paavo Väyrysen joukoissa
On poliittisesti kestämätöntä, että puolet piirijohtajista antaa tukensa kilpailevan puolueen europarlamentaarikon Paavo Väyrysen kansalaisaloitteelle, jotta voitaisiin edistää puolueen poliittisia tavoitteita. Ei kentän pidä joutua tällaisia reittejä pitkin tuomaan omaa kantaansa esiin.
Perussuomalaiset saivat oman aateopistonsa
Perussuomalaisten uusi opintokeskus aloittaa syksyllä aateseminaarit. Tärkeimpiä teemoja ovat maahanmuutto ja pakolaisuus. Opinahjon tarkoitus on jämäköittää perussuomalaista arvomaailmaa Suomessa.
Perussuomalaisten oma opintokeskus Pekasus aloitti toimintansa vuoden alussa. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoo, että kysyntää on ollut. Perussuomalaiset ovat viimeinen suuri puolue, joka on saanut oman opintokeskuksen.
Soini puolustaa vaikenemistaan
Soini tuomitsee kaikenlaiset vihapuheet, mutta sanoo, ettei ota ohjeita medialta
Ulkoministeri ja Suomen toiseksi suurimman eduskuntapuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ollut pari viikkoa Suomen etsityin mies.
Media on tavoitellut Soinia jälleen kerran selittämään omiensa lausuntoja. Soinilta on perätty kommenttia kansanedustaja Olli Immosen (ps) Facebook-kirjoitukseen, jossa Immonen kutsui taisteluun "monikulttuurista painajaista vastaan". Soini seurasi tilannetta lomaltaan osallistumatta keskusteluun.
Nyt töihin palaileva ulkoministeri puolustaa HS:n haastattelussa tiukasti oikeuttaan olla vastaamatta lomalla puhelimeen. Pitkän linjan poliitikko ihmettelee, kuinka "häntä on etsitty kuin viidakkoon kadonnutta".
"Yleensä ihmisillä on mahdollisuus virkistykseen ja lomaan. Jotenkin sitä ajattelee, että onko mitään oikeutta olla siviili? Olen siinä tiukka, että en lomalla vastaa puhelimeen."
Immosen tekstistä Soinilla on selvä mielipide.
Timo Soini on suositellut kansanedustaja Olli Immoselle lääkkeeksi rasismiin reppureissaamista
Ammattimatkaajana kiinnitin huomioni siihen, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on suositellut kansanedustaja Olli Immoselle lääkkeeksi rasismiin reppureissaamista: "näkee vähän maailmaa". Aluksi ajattelin, että Immosen asenteiden muokkauksen kannalta matkailu on yhtä hyödyllistä kuin kuolleen lääkitseminen – niin monta kulttuurišokin järkyttämää, reppuselkäistä umpirasistia olen matkoillani kohdannut.