Hallituksen työlinja joutuu heti testiin
Microsoftin keskiviikkona ilmoittama yhteensä 2 300 työntekijän irtisanominen oli sellainen paukku, että se todellakin ansaitsi heti verekseltään pääministeri Juha Sipilän (kesk), työministeri Jari Lindströmin (ps) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) huolen ja huomion. Ministereillä oli tarjota irtisanottujen avuksi lupaus tukitoimista, joihin rahaa haettaisiin syksyn lisätalousarviolla. EU:n globalisaatiorahastolle lähtisi myös heti anomus.
Microsoftilta hallitus penäsi tietenkin myös vastuuta.
Vastuu sille, jolle se kuuluu
Microsoft piti huolen siitä, ettei edes hiljainen heinäkuu jäänyt vaille surkeaa irtisanomisuutista.
Nokia-puhelinten tapauksessa moni asia olisi pitänyt tehdä toisin jo ajat sitten, mutta myös Microsoftia voi hyvällä syyllä syyttää lyhytjänteiseksi. Sen vuoden kestäneestä taipaleesta puhelinfirmana on jäänyt laiskan ja haluttoman kokeilun maku.
Vaatimus yrityksen yhteiskuntavastuusta ei tarkoita sitä, etteikö myös maan hallituksen pitäisi tehdä jotain irtisanottuja ja Saloa auttaakseen. Hallituksen vastuun pitäisi kuitenkin kattaa työttömät yleensä, ei vain niitä, jotka kulloinkin sattuvat olemaan otsikoissa.
Li Andersson sai puolustajan
Työmarkkinajärjestö SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola on samoilla linjoilla vasemmistoliiton Li Anderssonin kanssa, joka aiheutti kuohuntaa arvostelemalla Suomen irtisanomissuojaa Microsoftin yt-pommin jälkeen.
Suomessa työntekijöiden irtisanomissuoja on kilpailijamaita heikompi, ja osin siksi Suomesta on helppo siirtää- tai lopettaa koko tuotanto, Huutola sanoo.
Microsoftin päätös on kova isku Suomelle
Ohjelmistoyhtiö aikoo vähentää Suomessa 2 300 työpaikkaa. Salon toimipiste suljetaan. Päätös yllätti kaupunkilaiset ja työntekijät.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan Microsoftin työpaikkojen vähennys on Suomen taloudelle kova isku.
"Kyse on hyvää osaamista vaativista ja hyvin palkatuista tehtävistä, jotka ovat usealla tavalla tärkeitä taloudelle. Microsoftin päätös korostaa entisestään tarvetta vahvistaa yritysten kustannuskilpailukykyä ja lisätä Suomen houkuttelevuutta liiketoimintapaikkana."
”Tämä on kamala isku” – Rinne vaatii hallitusta tekemään kaikkensa Microsoftilta irtisanottavien puolesta
Viimeistään nyt on aika ottaa vakavasti uuden viennin rakentaminen ja Suomeen sitoutuneiden yrittäjien aseman parantaminen, Rinne sanoo.
Nyt jyllää huhumylly
”16 maata haluaa Kreikan ulos eurosta”
Lehtitietojen mukaan Kreikan euroeron todennäköisyys on selvästi kasvanut. Kreikkalaislehti Kathimerinin Brysselin-lähteiden mukaan peräti 16 euromaata haluaa Kreikan ulos eurosta. Euromaita on kaikkiaan 19. Lehden mukaan Kreikan ohella siis vain kaksi maata haluaa maan jatkavan euroalueella.
Kreikan äänestystulos mahdollistaa kohtuullisen ratkaisun
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on tyytyväinen Kreikan äänestystulokseen.
Tämä oli demokratian voitto. Erityisesti nuoret äänestivät ei. Se kuvastaa sitä, että viisi vuotta jatkunut leikkauspolitiikka on vienyt nuorilta tulevaisuuden.
Arhinmäki on iloinen ei-puolen voitosta ankaran painostamisen ja lobbauksen jälkeen.
Li Andersson
Suomessa harjoitetaan talouskuria samoilla perusteilla kuin Kreikassa, mittakaava vain on eri.
Tilanne tuntuu älyttömältä. Porvarilliset mediat ja taloustieteilijät Yhdysvalloissa ihmettelevät, että mitä helkkaria eurooppalaiset tekevät. Ulkoa katsottuna Kreikka-politiikassa ei ole enää taloudellista järkeä, siinä on ainoastaan kyse politiikasta, Andersson sanoo.
Kreikan kansa äänesti lainaehtoja vastaan: 61 prosenttia sanoi ei
Kreikan valtiovarainministeri eroaa – ei haluta enää neuvottelupöytään.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ilmoitti maanantaiaamuna yllättäen blogissaan jättävänsä tehtävänsä, vaikka hänen ajamansa vaihtoehto voitti selvästi sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä.
Varoufakis selitti syyksi erolleen, että kansanäänestyksen tuloksen selvittyä ilmeni, että osa euromaista ja päävelkojista ei enää haluaisi nähdä Varoufakista neuvottelupöydässä.
Kun pääministeri Alexis Tsipras oli ajatellut valtiovarainministerin vaihtamisen siinä tapauksessa helpottavan neuvotteluja, Varoufakis päätti omien sanojensa mukaan erota. Hän on kriisin aikana kutsunut velkojia muun muassa terroristeiksi.
Maanantaina oli epäselvää, kuinka vapaaehtoinen ero oli. Tsiprasilla on paine saada neuvoteltua jonkinlainen sopimus velkojien kanssa nopeasti.
Kreikan ”kumppanit” savustivat pihalle
Haluan tukea pääministeriä ja siksi jätän paikkani valtiovarainministeriössä jo tänään.
Soini Ylelle: Kreikka ei lähde eurosta vapaaehtoisesti – ”Menisi lypsykone tukkoon”
Lähdön jälkeen Kreikka olisi omillaan ja se voisi olla oikea ratkaisu moraaliselta kannalta, Soini totesi Ylelle. Soinin mukaan periaatteen tulisi olla se, että jos riskin ottaa, täytyy myös maksaa. Riskillä hän viittaa Kreikan aiempina vuosina saamiin lainoihin.
Podemosin Pablo Iglesias: Demokratia voitti Kreikassa
Espanjalaisen Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias on riemuinnut Kreikan äänestystuloksesta.
Iglesias on laittanut tilinsä pääkuvaksi kuvan, jossa hän poseeraa yhdessä Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin kanssa.
Jos Syriza voittaa kansan-
äänestyksen, tuhansia kuolee
Hän povaa synkkää tulevaisuutta maalleen, jos pääministeripuolue Syriza voittaa sunnuntaina järjestettävän kansanäänestyksen.
Syriza haluaa kansan torppaavan euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimat kovat lainaehdot.
"En pelkää luokkasotaa. Aina kun käyt kamppailua, voit hävitä tai voittaa. Mutta vaikka häviäisin taistelun, en tule häviämään sotaa", Vernicos sanoo.
”Mitä, jos he äänestävätkin kyllä?”
Todella monimutkainen ongelma seuraa siitä, jos he äänestävätkin ”kyllä”, Hugh toteaa Twitterissä.
The Guardianin mukaan gallupit povaavat lähes tasatulosta Kreikan kansanäänestykseen. Yleisesti ennakoidaan, että maa aloittaa neuvottelut kolmannesta velkapaketista, jos kyllä-äänet voittavat. Jos ei-äänet voittavat, sitä pidetään lähtölaukauksena Kreikan eurosta eroamiselle.
Ulkoministeri Soini: ”Ei Kreikka voi äänestää itselleen toisten maiden veroeuroja”
Riippuu siitä, kuinka paljon eurooppalaisella veronmaksajalla on maksukykyä ja -halua. Varautumistietä ei ole, mutta toisaalta on niin, että eivät eurooppalaiset veronmaksajat voi maksaa Syrizan vaalilupauksia. Ei voi olla niin, että kun Kreikassa äänestetään, äänestetään itselle toisten euromaiden veroeuroja, Soini tylyttää.
Venäjä hurjistui – ”Suomi iski Venäjän kasvoille”
Suomen päätöksestä evätä Venäjän delegaatiolta maahantulolupa tulevaan Helsingin Etyj-kokoukseen on noussut kohu. Maahantulo evättiin EU-pakotteiden vuoksi. Venäjän ulkoministeriön mielestä Suomen toiminta ei ole hyväksyttävää ja Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.
Päätöksen maahantulon eväämisestä teki viime kädessä ulkoministeri Timo Soini (ps.).
Kreikkalaistutkija arvostelee: pieni joukko kahmii rahoja
Kreikkalainen eläkeläinen on saavuttanut viiden viime vuoden aikana lähes myyttiset mittasuhteet.
Ajatus hulppeaa eläkettä ja lyhyttä uraa tekevästä helleenistä oli punainen vaate muille euromaille, kun ne alkoivat lainoittaa velkakriisiin ajautunutta Kreikkaa.
Esimerkiksi eläkkeiden korvausaste – eläke prosentteina viimeisestä palkasta – saattoi nousta julkisella sektorilla jopa 140 prosenttiin. Sadan prosentin korvausaste oli yleinen.
Venäläishävittäjät ampuneet harhautussoihtuja ruotsalaiskoneita kohti
Venäläiset sotilaslentokoneet ovat käyneet vastatoimiin ruotsalaiskoneita vastaan Itämerellä, paljastaa Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson. Puolustusvoimien mukaan vastatoimet tarkoittavat harhautussoihtuja.
Venäjän sotilaallinen toiminta Itämerellä on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina. Siihen nähden Göranssonin paljastus on Expressenin mukaan sensaatiomainen.
Venäläiset lentokoneet ovat useaan otteeseen loukanneet ruotsalaisten ilmatilaa. Venäjä on järjestänyt sotaharjoituksia lähellä maiden rajaa. Niitä valvomaan on lähetetty ruotsalaisia Jas-hävittäjiä.
Göransson kertoi nyt, että näitä hävittäjiä vastaan on pudotettu niin sanotusti "vastatoimia".
”Jos kansa äänestää kyllä, tulee Kreikka kolmonen”
Jutta Urpilainen löi askelmerkit pöytään tv:ssä:
Ex-valtiovarainministeri, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) arvioi 30.6.2015 Ylen aamu-tv:ssä Kreikan tilanteen jatkoa. Urpilainen sanoi, että jos kreikkalaiset äänestävät sunnuntain kansanäänestyksessä ”ei”, prosessi euroalueesta ja mahdollisesti koko EU:sta irtautumisesta käynnistyy. Jos kansa äänestää ”kyllä”, neuvottelut velkojien kanssa jatkuvat, mutta eivät nykyisen pääministerin Alexis Tsiprasin johdolla, hän arvioi.
Niin Nato kuin Venäjäkin valmistautuvat nyt konkreettiseen mahdollisuuteen, että Euroopassa sodittaisiin ensimmäistä kertaa II maailmasodan jälkeen
Kulissien takana tiedetään enemmän: Venäjä kalisteli maaliskuussa 2015 sapeliaan sen verran uhkaavasti, että se kosketti suoraan Suomea.
Suomi on jäämässä kauttakulkumaaksi. Niinistön Moskovassa saama poliittinen viesti annettiin korkeimmalta taholta eikä siitä voi enää neuvotella.
Vladimir Putinin viesti oli suora: Suomi ei saa mennä Natoon, vaan olisi löydettävä jonkin sopimusratkaisu, jossa meidät sidottaisiin lähemmin itään.
Mikä se sopimusratkaisu olisi, ei tiedetä. Jäi auki, olisiko se uusi YYA vai muu poliittinen alistuminen, perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntavaaleissa ollut Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen kirjoittaa.
Tsiprakselta uhmakkaita viestejä Twitterissä
”Kreikan kansan arvokkuus lähettää toivon viestin”
Alexis Tsipras viestitti jo aiemmin, että Kreikka saavuttaa paremmat neuvotteluasemat, mikäli kansa äänestää ensi sunnuntain kansanäänestyksessä lainaohjelman jatkamista vastaan. Ohjeistuksen on uutisoitu herättäneen suuttumusta ja hämmennystä lainoittajissa ja euroryhmässä.
Kreikan ex-pääministerin Antonis Samarasin mielestä Tsiprasin pitäisi peruuttaa kansanäänestys ja palata neuvottelupöytään
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew patistaa Tsiprasia jatkamaan neuvotteluja Kreikan velkojien kanssa. Lew sanoi Tsiprasille puhelimessa, että Kreikan täytyy näyttää sitoutumistaan uudistuksiin ja neuvotteluosapuolten pitää keskustella myös mahdollisista velkahelpotuksista.
Kreikassa valmistaudutaan levottomuuksiin - poliisit kutsuttu lomalta takaisin töihin
Kreikan turvallisuudesta vastaava ministeri Giannis Panousis on pitänyt useita kokouksia Kreikan poliisiviranomaisten kanssa viikonloppuna, koska talouskriisi on aiheuttanut huolen levottomuuksien puhkeamisesta , Ekathimerini-uutissivusto kertoo.
Rahan liike pysähtyi Kreikassa
Ateenalaiset jonottivat sunnuntaina huolissaan pankkiautomaateille. EKP, IMF ja EU-komissio painottivat, että Kreikka voi halutessaan palata neuvottelupöytään.
NBG-pankin automaatilta seteleitä vielä sai, mutta monesta automaatista ne olivat loppuneet viikonlopun aikana, kun hätääntyneet kreikkalaiset vetivät säästöjään ulos.
Soini: ”Kreikan tilanteessa on nyt leikki kaukana”
Kreikan tilanteen ratkaisemisessa on vain huonoja vaihtoehtoja, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps) STT:lle.
Soini kuvailee Kreikan tilannetta massiiviseksi takaiskuksi Euroopan unionille.
Julmat iskut järkyttivät
Kolme terrorihyökkäystä vaati kymmeniä kuolleita Tunisiassa, Ranskassa ja Kuwaitissa perjantaina . Vaikka iskut eivät liittyisi toisiinsa, niiden yhdistävä tekijä voi olla Syyrian sodan radikalisoiva vaikutus.
Perjantai oli poikkeuksellisen synkkä päivä, kun muutaman tunnin sisällä nähtiin kolme tuhoisaa terrori-iskua.
Asiantuntijat eivät pitäneet todennäköisenä, että Tunisiassa, Ranskassa ja Kuwaitissa tehdyt iskut liittyvät toisiinsa. Ne kielivät kuitenkin ääri-islamilaisen radikalismin ongelmasta, jota Syyrian vuosia jatkunut sisällissota on ruokkinut.
Perjantain tuhoisin isku tapahtui Tunisiassa, kun ainakin yksi asemies hyökkäsi turisteja vastaan Imperial Marhaba hotellilla ja rannalla Soussen rannikkokaupungissa.
Hyökkäyksessä kuoli Tunisian terveysministeriön mukaan ainakin 37 ihmistä. Heidän joukossaan oli turisteja ainakin Britanniasta, Saksasta, Belgiasta ja Irlannista, uutistoimistot kertoivat. Uutistoimisto AFP:n mukaan iskussa loukkaantui 36 ihmistä, joista osa oli kriittisessä tilassa.
Hyökkääjä oli opiskelija
Hyökkääjä on tunisialainen opiskelija Kairouanista (sijaitsee Keski-Tunisiassa). Hän on viranomaisille tuntematon, vanhempi sisäministeriön virkamies Rafik Chell sanoi Reutersille.
Painajainen alkoi Soussen rannalla hieman kello 12 jälkeen paikallista aikaa. Aseistettu 23-vuotias mies käveli viiden tähden hotelli Imperial Marhaban uima-allasalueelle rannalta. Hän kuljetti Kalašnikov-rynnäkkökiväärinsä sateenvarjoon kätkettynä ja alkoi ampua uima-altaalla ja rannalla olevia turisteja.
Makoilin ystävieni kanssa rannalla, kun kuulin räjähdyksen. Luulin, että se oli ilotulitus. Kun ihmiset alkoivat kiljua ja juosta ympäriinsä tajusin, että kyse on ampumisesta, kertoi hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa hotellissa majoittuva Steve Johnson Sky Newsille.
Hotellin työntekijän mukaan nuori ampuja oli pukeutunut shortseihin ihan kuin hän olisi ollut itsekin turisti.
Suomalaisista matkatoimistoista ainoastaan Detur järjestää Sousseen matkoja. Heidän matkustussesonkinsa alkaa vasta 4. syyskuuta kesän kuumuuden vuoksi. Sousse sijaitsee 140 kilometrin päässä pääkaupunki Tunisista.
Kuudessa tunnissa asia olisi pihvi
Ruotsin puolustusvoimien Gotlannin alueen entisen komentajan Karlis Neretnieksin mukaan presidentti Vladimir Putinin sotakone pystyisi valtamaan Gotlannin vain kuudessa tunnissa käyttäen apunaan alueelle soluttautuneita ”Troijan hevosia” sekä maahanlaskujoukkoja.
Kuudessa tunnissa asia olisi pihvi. Siinä ajassa venäläiset ehtisivät vallata tarvitsemansa alueet, joilta käsin he voivat valvoa koko saarta ja sen ilmatilaa. Sen jälkeen saaren puhdistamiseen ruotsalaisista puolustajista menisi vain päivä, kuuluu Neretnieksin karu laskelma Aftonbladetissa.
Ihmisen toiminta voimistaa hirmumyrskyjä
Kolme neljästä maapallon äärikuumasta päivästä on seurausta ilmastonmuutoksesta
Tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että ilman ja merenpinnan lämpeneminen on lisännyt ilmakehään muodostuvan vesihöyryn määrää noin viidellä prosentilla 1950-lukuun verrattuna.
Kasvanut vesihöyrymäärä on toiminut polttoaineena aiempaa suuremmille myrskyille. Lisäksi meren päällä muodostuvat hirmumyrskyt saavat lisävoimaa merenpinnan kohoamisesta. Valtamerten pinta on nyt 19 senttimetriä korkeammalla kuin 1900-luvun alussa. Sen takia aallot nousevat aiempaa korkeammiksi, kun myrsky saapuu mantereelle.
Venäjä harjoitteli Ahvenanmaan miehittämistä
Raportti väittää, että Venäjä järjesti maaliskuussa suuren sotaharjoituksen, johon kerrotaan osallistuneen yli 30 000 sotilasta. Cepan mukaan harjoituksen skenaario oli Ahvenanmaan, Tanskan Bornholmin, Ruotsin Gotlannin sekä Norjan pohjoisten osien haltuun ottaminen.
Viiden Pohjoismaan, kolmen Baltian maan sekä Puolan turvallisuustilannetta pohtivassa raportissa kuitenkin todetaan, ettei Venäjällä ole sotilaallista mielenkiintoa kyseisiä Itämeren alueen maita kohtaan, vaan sen suurimmaksi mielenkiinnon kohteeksi mainitaan arktiset alueet. Selvityksestä ilmenee, että Venäjä haluaisi palauttaa naapurimaidensa keskuuteen valta-aseman, jossa mitään ei tapahdu Venäjän tietämättä tai hyväksymättä.
Venäjä jatkaa vastapakotteita – huhuja uusista tuontikielloista
Venäjältä erikoinen reaktio EU:n pakotteiden jatkamiseen: ”Sama päivämäärä kuin Saksan hyökkäyksellä Neuvostoliittoon”
Venäjän ulkoministeriö reagoi EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden jatkamiseen viime maanantaina jyrkin sanankääntein. Tämä käy ilmi Venäjän ulkoministeriön lausunnosta, joka on julkaistu myös sen nettisivuilla.
Olemme syvästi pettyneitä siihen, että russofobinen lobbaus on taas vaikuttanut Euroopan unioniin ja synnyttänyt päätöksen laittomien pakotteiden jatkamisesta. Brysselissä vaietaan tahallaan siitä, että tämä johtaa takuulla satojen tuhansien, joidenkin arvioiden mukaan jopa joidenkin miljoonien työpaikkojen menetyksiin, kommentoi Venäjän ulkoministeriön tiedotusyksikön johtaja Aleksandr Lukashevitsh tiedotteessaan.
Tapanilan raiskaustapaus sai oikeusministeriin vauhtia
Aikoo kiirehtiä rangaistusten uudelleenarviointia
Oikeusministeri Jari Lindström (ps) aikoo nopeuttaa hallitusohjelmaan kirjattua rangaistusten oikeudenmukaisuuden tarkastelua Tapanilan tapauksesta syntyneen kohun seurauksena.
Keskustelussa Tapanilan raiskaustuomioista laineet lyövät korkealla
Keskustelussa Tapanilan raiskaustuomioista laineet lyövät korkealla: "Miksi ehdollista – eihän se ole mikään rangaistus?"
Tuomioiden langettamista ehdollisina Helsingin käräjäoikeus perusteli usealla seikalla. Niistä keskeisin oli tekijöiden ikä. Kolmen tuomitun joukosta vain yksi oli täyttänyt 18 vuotta, ja tämänkin osalta "nuoruuden ymmärtämättömyys on osaltaan vaikuttanut tapahtumien kulkuun", tuomion perusteluissa todetaan.
Tekijöiden ikää kiistanalaisempina lievennysperusteina voidaan pitää teon ajallisesti lyhyttä, noin neljän minuutin kestoa sekä niin sanottua julkisuusperusteetta. Seuraamusselvityksessä on kerrottu yhden nuorista käyneen turvallisuussyistä koulua etäopiskeluna, ja toinen ei ole tapahtuman jälkeen uskaltanut juuri liikkua kotinsa ulkopuolella.
Miksi julkisuus lievensi Tapanilan raiskaustuomiota?
Tapauksen saamassa julkisuudessa ei enää kuitenkaan ollut kysymys tiedonvälityksestä.
Tässä tapauksessa julkisuuden vaikutus ja miten se lähti elämään sosiaalisessa mediassa, alkoi saada rasistisia piirteitä. Päätöksessä sanotaan, että näitä poikia oli uhkailtu. Julkisuus ei enää liittynyt tähän tekoon, vaan tekijöiden ominaisuuksiin, professori ruotii.
Tapaus ryöpsähti sosiaalisessa mediassa ja sai käsittämättömiä vihanpurkauksia, kun MV-lehti julkaisi epäiltyjen nimet.
Yhdysvallat kertoo surmanneensa merkittävän Isis-johtajan
Yhdysvallat kertoo surmanneensa Isisin avainhenkilön. Maan puolustusministeriön mukaan ilmaisku tappoi kesäkuussa Tariq bin al-Tahar bin al-Falih al-Awni al-Harzin, jota pidetään yhtenä Isisin ensimmäisistä taistelijoista.
Kreikan tilanne kuilun partaalla
Kymmenen vuotta sitten Michael Hudson ennusti yhtenä harvoista taloustieteilijöistä tulevan talouskriisin. Nyt hän kertoo Yhdysvaltain talouden olevan tuomittu uuteen laskuun ja kehottaa lukemaan poliittisen taloustieteen klassikoita.
Koronkiskojien yhteiskunta
EKP:n tavoitteena on luoda kriisi, jonka hallitukset voivat ratkaista vain yksityistämällä. Ne joutuvat myymään mineraali- ja öljyoikeuksia, kiinteistöjä, julkishyödykkeitä, joukkoliikennettä sekä satamia. Yksityistämiset vuorostaan kurjentavat työläisten oloja entisestään luomalla monopolien avulla uuden koroilla elävän yhteiskuntaluokan, Hudson pohtii.
Hänen mukaansa Kreikassa tiivistyy ajan henki: teollisen, tuottavan kapitalismin ovat syrjäyttäneet erilaiset koronkiskonnan muodot. 1960- ja 1970-luvuilla ulkomaisissa valuutoissa myönnetyillä lainoilla pohjustettu kolmannen maailman velkakriisi toistuu nyt Kreikassa, vaikkakin hieman eri muodossa.
Mitä tapahtuu, jos Kreikka potkitaan ulos eurosta?
Suomi kiristää pakolais-
politiikkaansa – kiintiö pienenee
Suomi aikoo vähentää pakolaisten vastaanottamista. Ylen useista lähteistä saamien tietojen mukaan hallitus aikoo pudottaa kiintiön takaisin 750:een. Vuosina 2014 ja kuluvana vuonna 2015 Suomi on ottanut vastaan reilut tuhat kiintiöpakolaista, kun aiemmin luku on ollut noin 750. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että pakolaisten vastaanottaminen säilyy vähintään viime vuosien tasolla.
Suomi tukee EU-linjaa, mutta ei ota lisää vastuuta.
SDP:n Razmyarin mukaan Välimeren kriisi pakottaa Suomen arvovalintaan.
Stubbin tyly lausunto leviää maailmalla
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on kuvaillut suorasanaisesti Kreikka-neuvotteluiden tilannetta kansainväliselle medialle.
Kreikan pitää suorittaa kesäkuun loppuun mennessä noin 1,5 miljardin euron maksuerä kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle.
Tanska tuskin tekee Ruotsin tyylistä pesäeroa oikeisto-
populisteihin
Tanskan parlamentin toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut Danske Folkepartie voi olla mukana maan hallituskuvioissa, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.
Tanskan vaalitulos on muistus siitä, etteivät kaikki tanskalaiset ole niin vapaamielisiä tai yhteisökeskeisiä, mitä takavuosien uutisista saattaisi luulla. Maa on vanha kuningaskunta, ja sillä on myös vahvat konservatiiviset perinteet, jotka osin toimivat kaikupohjana myös oikeistopopulismille.
Pohjoismainen oikeistopopulismin aalto
Suomessa Perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa, ja vastaava tilanne on myös Norjassa. Myös Ruotsissa oikeistopopulismi on vahvistunut, vaikkakaan Ruotsindemokraatit eivät ole hallituksessa. Sundbergin mukaan Tanskassa ei tulla tekemään Ruotsin tyylistä pesäeroa oikeistopopulisteihin.
Aseisiin ei päde USA:ssa sama logiikka kuin Suomessa
Charlestonin joukkomurhasta epäilty Dylann Roof sai isältään huhtikuussa 21-vuotislahjaksi aseen, vaikka osa lähipiiristä piti häntä epävakaana.
Joka joukkosurman jälkeen Yhdysvalloissa ehdotetaan, että aseenkanto-oikeutta pitää rajoittaa. Tällä kertaa sen teki presidentti Barack Obama. Hän vaikutti tuskastuneelta, koska hän tiesi jo, mitä on tulossa: aseenkanto-oikeuden puolustajien mielestä ratkaisu on lisää aseita.
Heti Charlestonin joukkosurman jälkeisenä aamuna joku ehdotti, että pappien pitäisi kantaa aseita. Näin Emanuelin kirkossa murhattu pappi olisi voinut ampua ampujan.
Kansallinen kivääriyhdistys putoaa syvemmälle pimeyteen – ei Amerikassa vaan Suomessa
NRA Finland , täkäläinen Kansallinen kivääriyhdistys tekee parhaansa nolostuttaakseen tai ällistyttääkseen alan harrastajakuntaa. Aiemmin muun muassa ampumaradoista ja aselupasäännöistä virkamiehiä lobannut etujärjestö on siirtynyt yhä enemmän puimaan yhteiskunnallisia epäkohtia.
Ja niitä näköjään riittää.
Yhdistyksen kotisivujen perusteella aseharrastajilla on Suomessa paljon uhkia ja pelättävää.
Suomen NRA on varoitellut muun muassa siionistien ylivallasta, holokaustin valheellisuudesta, rotujen sekoittumisesta, Bilderberg-salaliitoista ja polkupyöräilyn haitoista. Nyt järjestön mielestä perussuomalaisten ministerien pitäisi haastaa presidentti Tarja Halonen valtakunnanoikeuteen, koska hän päästi tarkoituksellisesti Suomen puolustuskyvyn rapistumaan.
Eikä siinä kaikki.
Yhdeksän kuollut kirkko
ammuskelussa Charlestonissa USA:ssa
Kahdeksan uhreista löytyi kuolleena kirkosta ja yhdeksäs kuoli sairaalassa, sanoi poliisipäällikkö Gregory Mullen. Hänen mukaansa lisäksi yksi ihminen on haavoittunut ja sairaalahoidossa.
Poliisi epäilee valkoihoisen noin 21-vuotiaan miehen alkaneen ampua Äiti Emanuelin afrikkalaisessa metodistisepiskopaalisessa kirkossa Charlestonin keskustassa. Kirkon historia ulottuu 1800-luvun alkuun. Seurakunta on yksi vanhimmista ja suurimmista mustista seurakunnista Yhdysvalloissa.
Poliisin mukaan kyseessä oli viharikos. Epäiltyä ei ole vielä saatu kiinni.
Niinistö Moskovassa: Euroopassa ei vallitse rauhan tila
Liennyttäen esiintynyt Putin kertoi omista Ukraina-käsityksistään laajemmin vasta, kun suomalaisviestimet esittivät asiasta kysymyksen.
Hänen mukaansa Venäjä on käyttänyt vaikutusvaltaansa Luhanskin ja Donetskin alueilla, joiden edustajien näkemykset ovat Putinin mukaan muuttuneet.
Minskin sopimuksen Putin näki ainoaksi vaihtoehdoksi Ukrainan tilanteen ratkaisemisessa.
Asiantuntija Putinin Nato-vastauksesta: ”Osoittaa, ettei keskustelua ole”
Venäjän presidentti varoitti Suomea liittymästä Natoon, vaikka suomalaistoimittajan kysymys ei tätä koskenutkaan.
Suomen ja Venäjän presidenttien tiedotustilaisuudessa Yleisradion toimittaja kysyi Vladimir Putinilta, mitä tämä sanoisi niille suomalaisille, joita huolestuttaa Naton ja Venäjän asevarustelun kiihtyminen sekä sotilaallisen voiman lisääntyminen Itämerellä.
Paras takuu Suomen turvallisuudesta on liittoutumattomuus, Putin sanoi.
Hallitus varautuu sijoittamaan vielä 100 miljoonaa vaikeuksissa rypevään Talvivaaraan
Hallitus esittää lisäbudjettiesitykseen lisää rahoitusta pahoissa vaikeuksissa olevan Talvivaaran kaivoksen toiminnan turvaamiseksi, kertoo kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä Helsingin Sanomille.
Valtion lisärahoituksen suuruusluokka on runsaat 100 miljoonaa euroa ja se osoitettaisiin valtion sijoitusyhtiölle Terrafamelle, joka neuvottelee kaivosliiketoiminnan ostamisesta sijoittajien kanssa.
”Tämä Venäjän vaatimus on myrkkypilleri Kiovalle”
Tänään näissä Minskissä käytävissä neuvotteluissa yksi olennainen puoli on se, että pitäisikö Etyjin ja Ukrainan lisäksi samassa pöydässä olla myös separatistit. Tätä tietysti Venäjä vaatii. Yhtälailla se on totaalinen myrkkypilleri Kiovalle, että tässä sitä tämänkin kysymyksen kanssa ollaan, Kanerva sanoi MTV:lle.
Minskin tulitaukosopimukseen liittyy monia monia monia uudistuksia, joita Ukrainan pitäisi tehdä. Nekään eivät näemmä tapahdu kovin käden käänteessä, hän totesi.
Niinistö haastoi Kudrinin Nato-lausunnosta: ”Toivottavasti ymmärsin tämän väärin”
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tyytyväinen, että Venäjän ex-valtiovarainministeri Aleksei Kudrin otti Kultarannassa heti hieman takaisin Nato-vaatimuksiaan.
Venäjä tarvitsee takuut, ettei Nato laajene Venäjään rajoittuville alueille, Kudrin sanoi sanatarkasti venäjänkielisessä puheessaan.
Tämän jälkeen Kudrin vielä esitti erityisen sopimuksen solmimista Naton laajentumattomuudesta, sillä hänen mukaansa se poistaisi jännitteitä ”eikä vähentäisi eurooppalaisten maiden turvallisuutta eikä Venäjän naapurimaiden turvallisuutta”.
"Putin on vaaraksi lännelle ja Venäjälle"
Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset haluavat nyt nostaa hintaa, jonka Venäjä joutuu maksamaan toimistaan Ukrainassa ja Krimillä, sanoo Suomessa Kultaranta-keskusteluissa vieraileva Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott.
Se, että Yhdysvallat aikoo tuoda Baltiaan ja Itä-Euroopan Nato-maihin sotilaitaan ja raskasta aseistusta ei ole merkki linjan muuttamisesta vaan pikemmin linjan evoluutiota, kehittymistä, Talbott sanoo.
"Tietenkin kyse on myös solidaarisuuden osoittamisesta Itä-Euroopalle", Talbott sanoo.
Venäjän toimilla Ukrainassa on myös sotilaalliset seuraukset, ja se on Talbottin mukaan myös näytettävä Venäjälle. "Venäjällä on saappaat siinä maassa, ja niin myös meillä. Pelkät saappaat eivät kuitenkaan riitä, tarvitaan myös raskasta aseistusta."
Niinistön Kultaranta-vieraat tuntevat Venäjänsä – mukana Putin-kriitikko, jota Kremlikin kuuntelee
Sunnuntaina alkavissa Kultaranta-keskusteluissa kohtaavat amerikkalainen ja venäläinen näkemys
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kolmatta kertaa järjestämä ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus Kultaranta-keskustelut kerää sunnuntaiksi ja maanantaiksi presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhaan varsin vaikutusvaltaisen joukon suomalaista eliittiä pohtimaan Venäjää, Ukrainan kriisiä, terrorismin uhkaa ja tiedustelua sekä Euroopan demokratiakehitystä.
Sipilän hallitus myrskynsilmässä
”Naiset maksavat laskun” – Rankka vetoomus Juha Sipilälle
Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Ylöstalo on yksi vetoomuksen alullepanijoista. Hän kertoo Uudelle Suomelle, että hanke lähti liikkeelle hänen ja toisen tasa-arvopolitiikan tutkijan Anna Elomäen turhautumisesta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan
On ihan uskomatonta, että sukupuolten tasa-arvo voidaan täysin unohtaa hallitusohjelmassa, Ylöstalo sanoo.
”Lapsiin kohdistuvat leikkaukset maksetaan 2020-luvulla takaisin moninkertaisesti”
Vasemmistoliitto tukee keskiviikkona järjestettäviä Vain kaksi kättä -mielenosoituksia.
Vasemmistoliitto on huolissaan hallituksen suunnitelmista, jotka tulevat johtamaan lasten eriarvoistumisen lisääntymiseen. Laman laskua ollaan nyt maksattamassa lapsilla, puoluehallitus totesi kannanotossaan keskiviikkona.
Vasemmistoliiton mukaan päiväkotien ja koulujen ryhmäkokojen kasvattaminen, leikkaukset esikouluista ja päiväkodeista sekä maksujen korotukset vaarantavat lasten turvallisen hoidon, laadukkaan varhaiskasvatuksen ja tasa-arvoisen koulutuksen.
Tyrmätään eliitin lahjoitustalkoot
"Hyväntekijät paistattelisivat omassa erinomaisuudessaan"
Palkansaajapuoli ei ole ajatuksesta innoissaan.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan hyväntekeväisyys on perusajatuksena hyvä, mutta ei yhteiskuntaa rakentaessa.
"Suhtaudun epäilevästi amerikkalaiseen hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa heikommista ja vähäosaisemmista pidetään huolta lahjoitusten avulla. Ja sitten hyväntekijät paistattelevat omassa erinomaisuudessaan", Palola tylyttää.
Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen puoltaa Ukrainan aseistamista
Haluamme kaikki saada aikaan rauhanomaisen ratkaisun, koska sotilaallista ratkaisua ei ole. Ongelma on se, että Venäjä vaikuttaa uskovan, että sotilaallinen ratkaisu on olemassa, Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen toteaa CNBC:lle antamassaan haastattelussa.
Tiedämme myös, että Venäjä on kerännyt kymmeniä tuhansia sotilaita Ukrainan rajalle. Tässä tilanteessa meillä on enemmän tai vähemmän velvollisuus auttaa Ukrainaa puolustamaan itseään.
”On täysin selvää, että päävastuun taloustalkoista kantavat köyhät”
Vasemmiston edustajat eivät sulata pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoja hyvätuloisten suomalaisten osallistumisesta taloustalkoisiin. Sipilää moititaan mitättömien asioiden esiin nostamisesta.
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen vaatii nyt korotuksia pääomatulojen verotukseen. Sarkkinen huomauttaa, että suuret pääomatulot ovat Suomessa kevyemmin verotettuja kuin suuret palkkatulot.
Tilanteessa, jossa kansalta peräänkuulutetaan talkoohenkeä olisi kohtuullista, että aliverotettujen suurten pääomatulojen nauttijat osallistuisivat myös taloustalkoisiin veronkorotusten kautta. Hallituksen kategorinen linja veronkiristyksiä vastaan aiheuttaa sen, että tuloerot ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvavat, Sarkkinen toteaa.
Kiinalainen liikemies vaatii Suomelta miljoonien korvauksia
Kouvolan China Centerin entinen pomo Wang Jiazhu vaatii maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä Suomen valtiolta yli neljän miljoonan euron korvauksia. Vuoden 2009 jättiratsia lokasi myös Kouvolan entisen kaupunginjohdon mainetta.
Piti tulla mahtava logistiikkakeskus, jonne kulkisi tavaraa Kiinasta Siperian kautta Kouvolaan. Suora yhteys Tianjinin metropolista kymenlaaksolaiseen Kouvolaan. Vaan ei tullut.
Sen sijaan tulivat ratsia, piinallinen vankeus, esitutkinta laittoman maahanmuuton järjestämisestä sekä häpeällistä julkisuutta, joiden myötä menivät maine, terveys ja rahat.
Näin voi summata Wang Jiazhun kertomuksen siitä, miten kävi hänen unelmalleen perustaa Kouvolaan mahtipontinen yrityskeskittymä nimeltä Nordic China Center. Entiseen Valion meijeriin perustettu 13 800 neliömetrin kauppa- ja logistiikkakeskus nousi valtakunnallisiin uutisiin loppuvuodesta 2009, kun viranomaiset tekivät sinne massiivisen ratsian.
”Suomella ei ole varaa uuteen menetysten sukupolveen” – SDP:n Guzenina vetoaa Sipilään
Guzeninan huoli kohdistuu erityisesti päivähoitoryhmien ja koululuokkien koon kasvattamiseen, sekä kunnissa tapahtuvan ennaltaehkäisevän työn tulevaisuuteen.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnista leikkaaminen heikentää Suomen tulevaisuutta. Tämä ei ole vain demarin oppositiopoliittinen ajatus, vaan tutkimuksissa ja käytännössä todeksi havaittu asia, Guzenina sanoo.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö moitti lauantaina Soinia
siitä, että tälle oli tärkeintä pitää vihreät ja RKP poissa hallituksesta. RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund puolestaan arvosteli hallitusta säästöjen kohdistamisesta lapsiin.
Timo Soini: "Siellä on kyllä sulfaa syötäväksi"
"En sievistele – on siellä kirpeää", sanoo puheenjohtaja Timo Soini (ps) hallitusohjelmasta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini myöntää, että puolue on joutunut tekemään pienituloisia rokottavia kompromisseja.
"Siellä on kyllä sulfaa syötäväksi", sanoo tuore ulkoministeri Soini kolmen puolueen hallituksen ohjelmasta.
Vasemmisto-oppositio ja vihreät ryöpyttivät aiemmin tällä viikolla hallitusta leikkauksista. Eniten moitteita tuli vähäosaisten kurittamisesta. Soini sanoo, että perussuomalaisilla oli tasan kaksi vaihtoehtoa.
"Joko menet hallitukseen ja teet kompromisseja tai jäät oppositioon", hän perustelee hallitukseen menoa.