Putinin sotilasopissa näkyy itsevarma ja syyttelevä Venäjä
Presidentti Vladimir Putinin perjantaina allekirjoittamassa asiakirjassa yhdeksi Venäjän tärkeimmistä uhkista määritellään Naton sotilaallinen voimistuminen ja laajentuminen Venäjän lähialueilla.
Venäjä on huolissaan myös Naton ohjustorjuntajärjestelmän voimistamisesta. Asiakirjan mukaan riskiksi määritellään se, että Nato on ottamassa globaaleja tehtäviä uhmaten näin kansainvälistä oikeutta.
Edellinen sotilasoppi on vuodelta 2010, jolloin Venäjän presidenttinä oli Dmitri Medvedev. Myös silloin Naton laajentuminen määriteltiin yhdeksi Venäjän riskiksi.
Vladimir Putin ei ole onnistunut palauttamaan maatansa suurvallaksi, joten hän on sen sijaan ryhtynyt häiriköksi
Näin arvioi New Yorkin yliopiston Venäjä-tutkija Mark Galeotti. Vox-lehden mukaan Galeottin teoria ei ole uusi, mutta tämä näkemys Putinista on alkanut vallata alaa Venäjä-asiantuntijoiden keskuudessa.
Galeotti arvioi kansainväliseen turvallisuuteen keskittyvän ISN-järjestön sivuilla julkaistussa haastattelussa, että Putin on tehnyt Venäjästä geopoliittisen rikollisen, ”ilonpilaajan”.
Sen [Venäjän] taktiikka itäisessä Ukrainassa, Syyriassa ja muualla ei ole korjata ongelmia eikä edes rakentaa liittoumia, vaan luoda ongelmia siinä toivossa, että toisen osapuolen tahto heikentyy niin, että jonkinlainen sopimus Moskovan kanssa nähdään vähiten huonona vaihtoehtona, Galeotti sanoo.
Puolustusministeri Haglund Venäjän uudesta sotilasopista: "Tässä alkaa olla kylmän sodan piirteitä"
"Ei tämä muuta Suomessa mitään, mutta se ei tarkoita, ettemmekö olisi hereillä. On jo vuoden ajan käynyt selväksi, että Venäjän linja on muuttunut aggressiivisemmaksi", Haglund sanoo.
"Tässä alkaa olla kylmän sodan piirteitä ilmassa. Yksi toimi johtaa toiseen. Tätä kierrettä on näkynyt jo jonkin aikaa", Haglund sanoo.
Pohjois-Korea nimitteli Obamaa apinaksi
Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja verkkoyhteyksiensä katkaisemisesta. Suljetun Pohjois-Korean rajallisissa verkkoyhteyksissä oli häiriöitä viime viikonloppuna ja alkuviikosta yhteydet pimenivät yhdeksäksi tunniksi.
Komitea julisti viihdejätti Sonyn The Interview -elokuvan laittomaksi ja piti sitä epärehellisenä ja taantumuksellisena. Se myös nimitteli Obamaa ja haukkui tätä apinaksi.
Joulun alla Yhdysvallat uhkasi Pohjois-Koreaa vastatoimilla sen jälkeen kun Sony oli joutunut laajan tietomurron kohteeksi. Yhdysvaltain viranomaiset syyttivät tuolloin Pohjois-Koreaa tietomurrosta. Sony hyllytti ensin elokuvan mutta päätti lopulta julkaista sen osassa elokuvateattereita joulun pyhinä.
Hallitus pysyy Nato-linjallaan -"Stubb voi puhua mitä haluaa"
Ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) ei haittaa, että nimekkäät kokoomuspoliitikot pääministeri Alexander Stubb alkaen liputtavat avoimesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.
Puoluejohtajana voi ottaa kantaa miten haluaa, mutta hallitus toimii ainoastaan hallitusohjelman ja yhteisten suuntaviivojen avulla, Erkki Tuomioja muistutti Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
Tuomiojan mukaan sosiaalidemokraattien kanta Natoon on sama kuin hallituksen nykyinen linja.
Tuomiojan mielestä Suomen Nato-jäsenyys ei voi toteutua ilman kansanäänestystä.
Ukrainan sota on saanut Valko-Venäjän johdon pelkäämään, että se voi menettää itsenäisyytensä
Ukrainan sodan osapuolien on määrä tavata taas jouluaattona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Tunnelma on kireä.
Aiheena on sota, jossa on kuollut tuhansia ihmisiä, eikä tilannetta rentouta se, että myös isäntäväki on hermostunut.
Minskin hallintokortteleihin on levinnyt jo jokin aika sitten pelko, että pahimmassa tapauksessa Valko-Venäjä ei selviä tästä kriisistä itsenäisenä valtiona. Hurjimmissa huhuissa Kremlissä on jo suunnitelma Minskin oblastin hallintorakenteista.
"Olisiko Häkämies ja kumppanit aika lopettaa ruikutus?"
Jyri Häkämiehen JouluEvanKeljumi
Saksan lääke tepsisi meilläkin
Saksaa kutsuttiin vielä 1990-luvulla Euroopan sairaaksi mieheksi. Maan talous oli rapautunut, ja monet ongelmat tuntuivat tuolloin kivitalonkorkeilta.
Nyt samainen Saksa loistaa Euroopassa menestyksellään. Maan talous ja sen yritykset ovat huippukunnossa.
Saksojen yhdistyminen oli huima suoritus. Juuri siihen tarpeeseen luotiin yrityksille nykyään sovellettava käytäntö, avaamislauseke.
Työehtosopimusten tietyistä ehdoista voidaan työpaikoilla sopia toisin tarpeen vaatiessa.
Avaamislausekkeella on työaikoja ja palkkoja järjestelty uudelleen paikallisesti. Kun yritys saa ison tilauksen, työpaikalla tiedetään, miten työt tulee järjestellä. Samoin työpaikoilla tiedetään, miten aika tulee käyttää parhaiten, jos tilauskirja ei ole täynnä.
Häkämiehen teksti oli sellaista työntekijän halveksuntaa alusta loppuun, että kyllä suututtaa, Koivusalo kirjoittaa blogissaan.
Häkämies kehuu Saksan mallia kirjoituksessaan. Koivusalo vastaa, että Saksassa työttömyysaste on kieltämättä kaunis 5% mutta kysyy, mitä tämän taakse kätkeytyy.
Saksaan saadaan ensi vuonna minimipalkka, 8,5e tunnilta. Työ on hyvin pirstoutunutta; kokoaikatyö on harvassa ja osa-aikainen sitäkin yleisempää. Tämä on johtanut siihen, että palkalla ei työntekijä tule toimeen vaan lisätuloa joudutaan hakemaan sosiaaliturvasta. Yritykset siis ulkoistavat osan palkanmaksusta yhteiskunnalle.
Koivusalon mukaan Suomen malli mahdollistaa jo nyt paikallisen sopimisen yrityksissä, jonka EK aina tahtoo unohtaa.
Suomen passiivisella työttömyysturvalla Häkämies tarkoittanee ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia. Nämä on kuitenkin työntekijä itse kerryttänyt –ne eivät ole yritysten pussista pois.
EK-johtajien ruikutus voisi jo vaihtua työn tekoon
Häkämies haluaa palkankorotusten jäädytystä, mutta toivoo valtion turvaavan ostovoiman veronalennuksilla. Näinkö Häkämies kannattaa sosialismia jossa valtiovalta varmistaa yritysten kilpailukyvyn ja turvaa työntekijän ansiotason?
EK:n ja kokoomuksen kuoron laulu on ollut melko yksitoikkoista viime aikoina. Suomi nousee suosta ”talkoilla” eli ilmaisella työllä ja leikkauksilla. Kaikki eivät näihin talkoisiin tosin osallistu; yritysjohtajat ja sijoittajat voivat katsella vierestä kun työntekijät pelastavat isänmaata.
Varokaa Putinin uusia seikkailuja
Joulukuussa 2013 Mihail Hodorkovskia kuljettanut yksityiskone laskeutui itäberliiniläiselle lentokentälle. Vuosia Venäjän vankiloissa virunut Hodorkovski oli vihdoin vapaa, maan presidentin Vladimir Putinin yllättäen armahtama.
Tuolloin Hodorkovski lupasi, että aikoo kiertää politiikan kaukaa. Aikoinaan hyvin politisoituneissa veropetosoikeudenkäynneissä tuomittu Hodorkovski joutui vaikeuksiin todennäköisesti poliittisten ambitioidensa, syvien taskujensa ja Putinia kohtaan esittämänsä kritiikin takia.
Talouslehti Financial Timesin haastattelussa entinen Venäjän rikkain mies ja öljy-yhtiö Jukosin suuromistaja ei kuitenkaan karta politiikasta puhumista. Hodorkovski väittää, että Putinin päätös käynnistää Ukrainan kriisi oli seurausta korruptioskandaalien ja vuoden 2011 järjestellyiksi syytettyjen vaalien aiheuttamista protesteista. Putin näki Ukrainan tapana kerätä kansakunta Venäjän lipun ympärille ja häivyttää sisäpoliittinen kritiikki.
Hodorkovskin mukaan Venäjän talouskriisi saattaa kammeta Putinin vallasta.
FBI:n todisteet epäilyttävät – ”Kosto tulikin Sonyn sisältä?”
Julkisuudessa on jossain määrin alettu epäillä Sony Picturesiin kohdistuvan kyberhyökkäyksen taustoja. Useat teknologia-asiantuntijat ihmettelevät, mitä todisteita Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:lla on siitä, että hyökkäyksen takana on Pohjois-Korea.
FBI kertoi perjantaina epäilevänsä, että hyökkäyksen tehneen Guardians Of Peace -ryhmän takana on Pohjois-Korea. Sony joutui myös perumaan Pohjois-Korea-satiirinsa The Interview’n.
BBC kirjoittaa, että on aina vaikeaa tietää varmasti, kuka on kyberhyökkäyksien takana. Joka tapauksessa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut maansa vastaavan hyökkäykseen.
Pohjois-Korea vakuuttaa syyttömyyttään kyberiskuihin
Pohjois-Korea haluaa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa tutkia Sony Pictures -elokuvayhtiötä vastaan tehdyn kyberiskun.
Sen mukaan Pohjois-Korea voi todistaa, että sillä ei ole mitään tekemistä iskujen kanssa. Pohjois-Korea ilmoitti myös, että mikäli Yhdysvallat ei suostu yhteistutkimukseen, siitä saattaa koitua "vakavia seurauksia".
Mitä tästä vielä tulee!
Elokuvayhtiö Sony Pictures aikoo julkaista hyllyttämänsä Pohjois-Koreasta kertovan elokuvan jollakin muulla tavalla kuin perinteisessä teatterilevityksessä. Yhtiö pohtii useita vaihtoehtoja, kuten dvd-levyä tai jakelua nettipalvelun kautta. Tarkoitus on, että kaikki halukkaat pääsisivät näkemään elokuvan.
Elokuva kertoo Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin kohdistuvasta salamurhayrityksestä. Ensi-illan oli tarkoitus olla Yhdysvalloissa joulupäivänä.
USA:n ja Kuuban sopua edelsivät huippusalaiset neuvottelut – ja paavin väliintulo
Kun maat ilmoittivat keskiviikkona diplomaattisten suhteiden solmimisesta yli 50 vuotta jatkuneen vihanpidon jälkeen, uutinen tuli monille yllätyksenä. Maailman huomio oli koko vuoden ollut Ukrainan kriisissä sekä taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.
Huippusalaisia neuvotteluja ehdittiin käydä puolitoista vuotta. Neuvotteluihin valmistautumisessa taas meni vuosia.
Barack Obama alkoi puhua neuvottelemisesta Kuuban kanssa jo ensimmäisen presidentinvaalikampanjansa aikaan vuonna 2007. Hän halusi uudistaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa, joka oli mustannut maan maineen presidentti George W. Bushin kaudella.
Kanadassa neuvottelut onnistuttiin myös pitämään salassa. Vuodot julkisuuteen olisivat nimittäin saattaneet romuttaa koko hankkeen.
Tärkeänä apuna toimi myös paavi Franciscus. Argentiinalaista paavia kunnioitetaan suuresti Kuubassa, jossa enemmistö väestöstä on katolisia.
Kokoomuksen alho syvenee – demarit painelivat ohi
Keskustan ero kokoomukseen ja Sdp:hen lähestyy kymmentä prosenttiyksikköä
Sdp:n eduskuntavaalikannatus on nyt suurempi kuin kokoomuksen. Ero, 0,2 prosenttiyksikköä, on kuitenkin hyvin pieni ja mahtuu virhemarginaaliin.
+0,2 prosenttiyksikköä!
Silti muutosta voi pitää merkittävänä, sillä Sdp on matanut alamaissa jo pitkään. Viimeksi Sdp:n kannatus oli HS-gallupissa kokoomuksen kannatusta suurempi toukokuussa 2008.
Sekasorto voi palata pian Venäjän talouteen
Ruplan arvo suhteessa dollariin vahvistui yli kymmenen prosenttia, mutta sekaannus valuutta- ja arvopaperimarkkinoilla tuskin on ohitse. Sijoittajat pitävät hyvin todennäköisenä, että ruplan syöksykierre voi alkaa pian uudestaan.
KESKUSPANKKI valmistelee hallituksen kanssa ohjelmaa, jonka avulla se voisi tarvittaessa pääomittaa liikepankkeja ja rahoitusalan yhtiöitä. Uuden pääoman turvin ne voisivat rahoittaa yrityksiä, jotka ovat ruplan halpenemisen takia rahoitusvaikeuksissa. Venäläisillä yrityksillä on runsaasti dollareissa otettuja lainoja, joiden arvo kasvaa ruplan heikentyessä.
"Jos yrityksen tulot ovat ruplissa ja vastuut eli velat dollareissa, tilanne on äärimmäisen vaikea ruplan voimakkaan heikkenemisen takia. Pelkona on suoranainen konkurssiaalto, minkä takia keskuspankin pitää auttaa yrityksiä jälleenrahoituksessa", sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Jan von Gerich.
Kolme pääsyytä Venäjän talouskriisiin – pakotteiden osuus on lopulta pieni
Venäjä jätti tekemättä uudistukset, joiden avulla öljyn halpenemisen isku olisi ollut hennompi
Länsimaiden määräämillä talouspakotteilla on vain pieni rooli Venäjän ajautumisessa vakavan valuuttakriisin partaalle.
"Pakotteet ovat jossain määrin hankaloittaneet tilannetta, mutta Venäjän oma toiminta aloitti epävarmuuden ajan", sanoo vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankista.
Tärkeä syy ruplan viime päivien romahdukseen on öljyn halpeneminen, mutta se ei ole ainut syy Venäjän vaikeuksiin. Venäjä on asiantuntijoiden mukaan viime vuosina epäonnistunut uudistumisessa ainakin kolmella tavalla.
1.Talous on yhä yksipuolinen
2. Poliitikot ovat päättämättömiä
3 Epävarmuus leimaa talouselämää
Miten käy Putinin?
Olennaisinta on se, pystyykö Putin vielä väittämään, että kaikki tämä on ulkovaltojen syytä, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela sanoo.
Putinin ja hänen hallintonsa suosio Venäjällä on viime aikoina ollut lähes tapissaan. Suosion on kuitenkin arvioitu perustuvan nimenomaan Venäjän vahvaan taloudelliseen asemaan, joka on tuonut venäläisille ylpeydenaihetta.
Putinin kohtalon voi Sutelan mukaan ratkaista se, miten Putin onnistuu selittämään huonon tilanteen.
Pääministeri ei halua Suomea harmaalle alueelle
"Miksi Suomen hallitus pakastaa kovaa vauhtia poliittisia suhteita Venäjän suhteen tilanteessa, jossa pitäisi päinvastoin paremmin ja enemmän vaihtaa näkemyksiä ja päästä neuvottelupöytään?"
Kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk) heinäkuussa.
"En pidä siitä, että meillä tahoja Suomessa, jotka reagoivat Venäjän toimiin samalla tavalla kuin Suomi reagoi Neuvostoliiton toimiin joskus aikoinaan. En halua, että Suomi koskaan enää on sillä harmaalla vyöhykkeellä, missä me olimme kylmän sodan aikana."
Pääministeri Alexander Stubb (kok).
”Venäjän markkinoilla alkaa olla huoli valuutan loppumisesta – politiikan keinot hyvin rajalliset”
”Venäjän markkinoilla alkaa olla huoli siitä että valuutta loppuu”, sanoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko käynnissä olevasta syöksystä Venäjällä.
”Huhut pääomaliikkeiden rajoituksista pahentavat tilannetta”, Solanko kommentoi.
"Putinin lähipiiri – mahtavia satusetiä!"
Venäläisessä julkisuudessa riitti 1990-luvulla monenmoista uutista, mutta valtakunnan ykköskanava eli tuolloinen ORT sai silti katsojat hieraisemaan silmiään tiistai-iltana 17.11.1998. Ruutuun ilmestyi parhaaseen katseluaikaan suora lähetys tiedotustilaisuudesta Interfax-uutistoimiston tiloista Moskovasta.
Pöydän takana istui kuusi turvallisuuspalvelu FSB:n upseeria, joista viisi ilmoitti kuuluvansa FSB:n salaiseen murharyhmään. Eniten äänessä oli ainoa ilman naamiota esiintynyt murharyhmän mies, Aleksandr Litvinenko.
Litvinenko sairastui 1. marraskuuta 2006 vakavasti lounastettuaan lontoolaisessa sushi-ravintolassa italialaisen yhteyshenkilönsä Mario Scaramellan kanssa. Litvinenkon oli tarkoitus saada tietoja toimittaja Anna Politkovskajan murhasta, jota hän epävirallisesti selvitteli. Litvinenko kuoli 44-vuotiaana 23.11.2006
Poloniumilla myrkytetty Aleksandr Litvinenko kuvattiin sairaalavuoteellaan Lontoossa 20.11.2006, kolme päivää ennen kuolemaa.
Ryhmän tehtävänä oli miesten mukaan murhata paitsi rikollispomoja myös pettureita ja sellaisia korkean tason poliitikkoja kuin Venäjän turvallisuusneuvoston varapääsihteeri Boris Berezovski. Turvallisuuspalvelun tuore johtaja Vladimir Putin joutui vakuuttamaan julkisesti, että väitteet tutkitaan.
Asianajaja Trepaškin, 57, istuutuu Kafe Puškinin pöytään Moskovan keskustassa ja tilaa maitokahvia. On marraskuun loppu, vuosi 2014. Trepaškin näyttää nuoremmalta ja terveemmältä kuin seitsemän vuotta sitten, vankilasta vapautuessaan.
"Kuinkas sattuikaan niin juuri eilen tapasin yhden sen yksikön miehen, joka kertoi minulle, kuinka he hävittivät ruumiit", Trepaškin kertoo.
Suomi vaatii kansainvälistä ilmailujärjestöä puuttumaan pimeisiin sotilaslentoihin
Tällä viikolla lennonjohto joutui ohjaamaan siviililiikennettä kauemmas Itämerellä lentäneiden venäläisten sotilaskoneiden rykelmästä.
Ruotsin eteläpuolella SAS:n Kööpenhaminasta Puolan Potznaniin matkalla ollut kone joutui perjantaina tekemään väistöliikkeen lennonjohdon käskystä samasta syystä.
"Nykytilanne, missä nämä venäläiskoneet eivät ole käyttäneet transponderia, ei ole hyväksyttävää", Risikko sanoo.
Puolustusministeri Haglund
Venäjä näytti voimaansa poikkeuksellisella tavalla
Venäjä ehti itsenäisyyspäivästä lähtien tuoda Itämeren ylle useita eri hävittäjä- ja pommittajamuodostelmia niin, että koneet hipovat Suomenkin ilmatilaa. Osa koneista on ollut aseistettu.
Venäjä ulkoiluttaa 1950-luvun sotakalustoa
Esimer kiksi Tupo levin Tu-95- koneiden reviiriin Itämeri ei juuri ole kuulunut. Ne suunniteltiin 1950-luvulla kuljettamaan ydinpommit Yhdysvaltoihin. Tiistai-iltana Venäjän IL-20 loukkasi Viron ilmatilaa.
Eurooppaan on päässyt syntymään väärä mielikuva siitä, että Suomi yrittää yhä pitää yllä erityissuhdetta Venäjään, Haglund sanoo. "Muutamien lausuntojen vuoksi on saatu luotua sellaista kuvaa, että olemme yhdellä pakaralla Venäjän sylissä."
Mä lasken kolmeen, ennen kuin sanon mitään Torsti Sirénistä
En viitsi häntä kommentoida yhtään ja ihmettelen, jos ei hänen esimiehillään ole näkemyksiä siitä, millä tavalla virassa olevan sotilaan sopii ylipäätään esiintyä, Erkki Tuomioja sanoi.
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Sirén ihmetteli haastattelussa, onko Suomi edes mukana EU:n yhteisessä Venäjän pakoterintamassa.
Upseerin ammatinvalinta on vapaaehtoinen ja jos tämä rajoite tuntuu liian vaikealta ei ammatissa ole pakko jatkaa. Varmuuden vuoksi: kyse ei siis ole kenenkään sanavapauden rajoittamisesta, vaan sitä mikä on kulloinkin eri asemassa olevalle sopivaa ja mikä ei, Tuomioja päätti kirjoituksensa.
Gorbatshov penää Venäjältä ja USA:lta vastuunkantoa: "Muuten seuraukset voivat olla kamalat"
Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov vaatii länsimaita ja Venäjää sulattamaan jäätymispisteeseen viilenneet välinsä.
Gorbatshov, 83, valittaa Rossijskaja Gazeta -sanomalehdessä, että talousvaikutusten ohella länsimaiden ja Venäjän suhteiden jäähtyminen on haitannut kansainvälistä yhteistyötä muun muassa terrorismin vastaisessa taistelussa, ilmastoasioissa ja epidemioiden torjunnassa.
Karu suomalaisarvio Venäjästä
”Vladimir Putin tarrautui vanhaan tarinaan”
Raakaöljyn hinnan rajun laskun ja ruplan heikentymisen aiheuttamat iskut Venäjän talouteen ovat olleet otsikoissa viime aikoina. Nordean analyytikon Sanna Kurrosen mukaan talous ei kuitenkaan ole Venäjän suurin ongelma.
Kurrosen mukaan Vladimir Putin muutti politiikkaansa radikaalisti vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeen.
Mielenosoitusten myötä ilmeni, ettei Putin ole haavoittumaton. Talousuudistusten sijaan huomio siirrettiin heikosta taloudesta Ukrainaan, hän toteaa.
Onko tässä uusi Nokia?
Ne vyöryvät suoraan päälle. Puolensataa massiivista lihasvuorta rymistää kohti traktorin perävaunun lavaa.
Sonnit juoksevat rinnakkain ja kopsauttelevat mennessään sarviaan yhteen. Vasikat seuraavat emiään. Tänä kesänä syntyneet pienokaiset pomppivat kepeästi kuin karitsat, vaikka elopainoa on niillekin kertynyt jo 200 kiloa.
Kun lauman suurimmat eläimet tulevat liki, Rautiainen vetäytyy suojaan traktorin oven taakse. Se on viisasta, sillä tyttöjen eli lehmien lisäksi paikalle saapuvat pojat eli sonnit. Biisoniuros painaa yli tonnin.
Näky on täälläpäin harvinainen. Biisoneita elää Suomessa vain 216 kappaletta. Näin kertoo Eviran nautaeläinrekisteri.
Markku Rautiainen on vaimonsa Teijan kanssa tarhannut biisoneita Karjalohjalla 15 vuoden ajan. Lauma koostuu nyt noin 70 yksilöstä, joista vanhimmat ovat peräisin vuonna 1998 Loimaalle saapuneesta joukosta. Loimaan lauma oli Suomen ensimmäinen.
Nyt biisoneita elää seitsemällä suomalaisella maatilalla, muun muassa Parikkalassa ja Akaassa. Vertailun vuoksi: nautoja eli kansankielellä lehmiä on Suomessa 924 156 kappaletta. Ilveksiäkin elää Suomessa yli kymmenen kertaa niin paljon kuin biisoneita.
"Talvet eivät ole kauhean kylmiä, eikä kesällä ole yhtä kuuma kuin preerialla", hän sanoo. Rautiaisen mukaan karjatilalla kasvanut biisoni villiintyisi nopeasti, jos se päästettäisiin vapaaksi luontoon.
Suomen villejä biisoneita tietenkin metsästettäisiin. Metsähallituksen riista-asiantuntija Mikko Rautiainen arvelee, että raavas preerianauta kiinnostaisi varmasti Suomen satojatuhansia metsästäjiä.
Pohjolaan mahtuu lisää maahanmuuttajia
Ruotsin Reinfeldt:"Missä tila on loppunut?"
Ruotsidemokraattien suosio ei johdu maahanmuuttopolitiikasta, sanoo entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt.
Reinfeldt ajoi pääministerinä kahdeksan vuotta EU:n myönteisintä maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mukaansa on "aivan selvä", että EU-maat eivät käyttäydy edes jokseenkin solidaarisesti pakolaismäärän jakamiseksi.
Mutta Ruotsi ei ole saanut tarpeekseen.
"Mitä tarkoittaa tarpeeksi? Onko Ruotsi täynnä? Ovatko Pohjoismaat täynnä? Täällä on loputtomasti tilaa. Ne, jotka väittävät muuta, saavat luvan näyttää, missä tila on loppunut", hän sanoo.
Ruotsidemokraatit väittävät kumminkin toisin, ja puolueen kannatus kasvaa.
Sauli Niinistö hämmensi tutkijan
”Kerrassaan ihmeellistä”
Tarkka viittaa Yle Radio 1:n kyselytuntiin 29. marraskuuta ja Niinistön haastatteluun Washington Postissa 23. marraskuuta. Ylen kyselytunnilla Niinistö toppuutteli Tarkan mukaan Nato-aikeita ”tavanomaisuuksilla”.
Päällimmäiseksi jäi se vaikutelma, että muuttuipa maailma miten tahansa, Suomi ei muutu mitenkään. Suomettumisaikana sen sanominen oli tavanomaista liturgiaa ja silloisissa oloissa jopa ymmärrettävää, mutta nyt se on kerrassaan ihmeellistä, Tarkka arvioi kolumnissaan.
Seuraavalle hallitukselle Tarkka suosittelee, ettei uuteen hallitusohjelmaan kirjata Natosta mitään.
Haglund toivoo puolustusliittoa Ruotsin kanssa
Ruotsin puolustusministeri Hultqvist ei halua selvitystä liitosta
Puolustusministeri Carl Haglund "Näkisin mielelläni, että seuraava hallitusohjelma sisältäisi kirjauksen Ruotsista. Emme voi yksipuolisesti suunnitella kihlausilmoitusta kosimatta ensin, mutta kyseeseen voisi tulla ainakin puolustusliiton selvittäminen", Haglund sanoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa lauantaina.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei ole valmis puhumaan Ruotsin ja Suomen välisen puolustusliiton selvittämisestä.
"Ei, en ole valmis puhumaan tulevaisuudesta tällä tavalla. Puhun sen sijaan jokaisesta konkreettisesta askeleesta, kun olemme niistä yksimielisiä ja olemme valmiita etenemään, Hultqvist sanoo HS:lle.
Parin passin upseerit
Tällä haavaa mitään rajoituksia ei ole. Siksi Helsingin hallintokortteleissa on alettu pelätä, voivatko ulkovallat käyttää tilannetta hyväkseen saamalla ihmisiään esimerkiksi Puolustusvoimiin, Rajavartiolaitokseen ja ulkoministeriöön.
Kyse on noin 80 000:sta Suomen kansalaisesta, joilla on myös jokin muu kansalaisuus. Venäjän osuus on runsaat 20 000. Toiseksi eniten on Ruotsin kansalaisia, 6 000, joista valtaosa on suomalaissiirtolaisia. Suomihan salli kaksoiskansalaisuuden vasta vuonna 2003.
KANSALLISEN turvallisuuden kannalta pitäisi olla selvää, että esimerkiksi upseereilla ja diplomaateilla on pelkästään Suomen kansalaisuus. Nyt näin ei ole.
Jörn Donner haukkuu hallituksen ja Linnan juhlien kunniamerkit
Kansanedustaja Jörn Donner (r) saapuu itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin tummassa puvussa frakin sijasta.
Tumma puku olisi Donnerin mielestä juhlien oikea pukukoodi. Pitkällä urallaan hän on yleensä toiminut niin kuin itse parhaaksi katsoo.
Donnerin puvun rinnuksessa ei roiku kunniamerkkejä, vaikka pitkältä ja monipuoliselta uralta niitä on kertynyt paljon.
"Pikkulasten karamelleja, ei mitään muuta. Minulla ei ole mitään tuntoja niiden suhteen", Donner sanoo "prenikoista".
Mutta Suomen itsenäisyys Donnerille merkitsee paljonkin. Kun Suomi elää vaikeita aikoja, Donnerin löytämät valopilkut ovat lähes kansallismielisiä.
Sauna. Se on ikuinen. Ja itsenäisyys. Suomi on Donnerin mukaan vapaampi kuin koskaan.
Rosatomin ydinvoimalan käyttöönotto takkuaa Intiassa
Venäläisen Rosatomin Intiaan rakentaman Kudankulamin ydinvoimalan käyttöönotossa on ollut ongelmia.
Vain runsas vuosi sitten verkkoon kytketyn ydinvoimalan ykkösreaktori on pysähtynyt tahattomasti eli mennyt hallitsemattomaan pikasulkuun 14 kertaa 4 701 käyttötunnin aikana. Lisäksi se on pysäytetty tarkoituksella viisi kertaa korjaus- ja huoltotöitä varten.
Eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa sijaitseva Kudankulamin ydinvoimala on ollut seisoksissa syyskuun lopusta asti.
Fortum yhteistyöhön Rosatomin kanssa.
Sotaveteraanien liitto löi luvut pöytään: Näin pitkäksi aikaa rahat riittävät
Järjestöä on pidetty varakkaana, mutta tuoreiden lukujen valossa näin ei ole.
Liiton taseen loppusumma 2013 lopussa oli 1,06 miljoonaa euroa. Liiton tulot olivat 1,41 miljoonaa euroa ja kulut 1,78 miljoonaa euroa. Liiton varallisuus riittäisi runsaan puolen vuoden kuluihin, mikäli tulot loppuisivat.
Kaikki keräysvarat käytetään liiton mukaan veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi esimerkiksi maksamalla lääkekulujen omavastuuosuuksia, jalkahoitoja, pienimuotoista kuntoutusta ja järjestämällä virkistystilaisuuksia.
Antti Rinteen vaalilupaus 1,5 miljoonalle
"Tämän me myös toteutamme, jos olemme seuraavassa hallituksessa"
Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkeläistä. He myös äänestävät ahkerammin kuin kansalaiset keskimäärin.
Kahden tulevan vuosikymmenen aikana 65 vuotta täyttäneiden määrä maassamme kasvaa yli puolitoistakertaiseksi ja 80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu.
Nikkelipäästö tappoi neljä miljoonaa simpukkaa
Selvitys tehtiin sukeltamalla 57 kilometrin matkalla sekä tehtaan patoaltaan yläpuolella, patoaltaassa että alajuoksulla.
Elokuussa saadun asiantuntija-arvion mukaan simpukoiden kuolinsyy oli nikkeli, joka sekoitti niiden kalsium-aineenvaihdunnan.
KUOLLEISTA simpukoista noin miljoona oli uhanalaisia vuollejokisimpukoita. Sen lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kielletty ja laji on rauhoitettu.
Tälle iskulle Putin ei voi mitään
Öljyn hinnan syöksykierre näyttää tekevän sen, mihin lännen Venäjän-vastaiset pakotteet eivät pysty: Kreml joutuu ankaran paikan eteen miettiessään maan talouden tulevaisuutta.
Öljyn hinnan syöksy lyö Venäjää nyt paljon kovemmin kuin lännen asettamat pakotteet.
Venäjän hallitus myönsi tiistaina ensimmäisen kerran, että maan talous uhkaa supistua ensi vuonna.
Öljyn hinta on luisunut kesästä lähtien alaspäin noin 30 prosenttia. Venäjän taloutta kurittavat öljyn halvan hinnan lisäksi lännen asettamat talouspakotteet ja ruplan syöksy.
Arvostettu yhdysvaltalainen professori uskoo, että lännen päättäjien pitäisi kuunnella Suomea
Texasin yliopiston apulaisprofessori ja kansainvälisen turvallisuuden ja lain arvostettu tutkija William Inboden kirjoittaa Foreign Policy -lehdessä, että Suomi on hylkäämässä suomettumisen politiikan suhteessa Venäjään.
Suomea pilkattiin kylmän sodan aikana suomettumisesta. Termillä viitattiin siihen, että Neuvostoliiton varjossa eläneet suomalaiset nöyristelivät suhteessa idän totalitääriseen naapuriin, antoivat Neuvostoliiton vaikuttaa sisäpolitiikkaansa ja välttivät liittoutumasta lännen kanssa.
Professorin mukaan Suomi voi joko pyrkiä Naton jäseneksi tai muulla tavoin hakeutua tiiviimpään yhteyteen lännen kanssa. Professorin mukaan läntisten poliitikkojen pitäisikin kuunnella Suomea ja muita maita, jotka elävät suorimmin Venäjän uhittelun varjossa.
Putinin hallinto tulee häviämään alle kymmenessä vuodessa
Näin arvioi Entinen venäläinen suurliikemies ja miljardööri Mihail Hodorkovski.
Hodorkovski arvioi, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä on nyt niin "vakava uhka Euroopalle", ettei vastaavaa ole nähty "sitten toisen maailmansodan".
"Venäjän johto on avannut Pandoran lippaan ja vapauttanut uhan Venäjä olettaa, että se saa tehdä mitä tahansa oman etupiirinsä alueella. Kompromisseja on kuitenkin pakko etsiä, sillä muutoin vaarana on globaali sota", Hodorkovski sanoi.
Muutamat europarlamentin ulkoasianvaliokunnan jäsenistä veikkasivat, että Hodorkovskista tulee vielä Venäjän presidentti.
Hodorkovski hämmästeli sitä, miksi EU ei ole todistanut venäläisille, kuinka valtaapitävät ovat hamunneet valtion varoja ja siirtäneet niitä kätköihin muualle Eurooppaan.
Rakastavatko venäläiset sittenkään Putinia?
Kalle Kniivilän kirjan Putinin väkeä idea tuntuu tuoreelta: miten ihmeessä venäläiset niin rakastavat presidenttiään Vladimir Putinia, jota lännessä karsastetaan?
Ruotsissa asuva Kniivilä tuntuu sympatisoivan Venäjän liberaaleja mutta haluaa päästä perille maan hiljaisesta tai "tottelevaisesta" enemmistöstä. Sellaisista kuin moskovalainen Aleksandr, 41, joka väittää, etteivät asiat ole Venäjällä koskaan olleet niin hyvin kuin Putinin aikana.
Vuoden 2011 mielenosoitusten jälkeen Putin on tukeutunut konservatiiviseen väkeen. Hänen ydinkannattajansa on nyt yli 50-vuotias julkisella sektorilla työskentelevä nainen suurimpien kaupunkien ulkopuolella.
Kun raha on tiukemmassa, Putin pyrkii henkiseksi johtajaksi homolain kaltaisilla vedoilla. Kniivilän mielestä hän luo jopa tarkoituksellisesti eripuraa koulutettujen kaupunkilaisten ja vanhoillisten provinsiaalien välille.
Avioliittolaki herätti primitiivireaktiot
Itkuraivari ei kuulu yhteisten asioiden hoitoon
Eduskunta päätti perjantaina kansanedustajien selkeällä enemmistöllä hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Päätös menee seuraavaksi suuren valtiokunnan käsittelyyn. Voimaan laki tulee aikaisintaan 1. maaliskuuta 2017.
Kansan enemmistön tahdon toteutuminen on ollut monille vaikea hyväksyä. Eritoten sosiaalisessa mediassa pettymystä on purettu tavalla, joka muistuttaa primitiivireaktiota.
Avioliittolaista käydyssä väittelyssä myöskään suvaitsevaisuuden lippua heiluttaneet, muutoksen puolustajat eivät ole täysin välttyneet umpimieliseltä oikeassa olemiselta, kanssaihmisten mielipiteiden ja arvojen halveksunnalta.
Surullista on se, että eroakirkosta.fi:n kaltaiset verkkopalvelut tekevät vakavista asioista – arvoista, uskosta ja ihmisten keskinäisestä yhteydestä – halpahintaista kauppatavaraa.
Kirkkoon voi myös liittyä yhtä helposti kuin erota. Liitykirkkoon.fi
"Se, että ihmisiä puolustetaan, on kyllä ihan kristillisen uskon ydintä." Näin puhuu arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Kyllä se palaute tuntuu”
Lihayhtiö lisää avoimuuttaan julkaisemalla kaksi broilerivideota
HK Scan -lihakonserni haluaa käynnistää uuden, avoimen ja läpinäkyvän toimintamallin suomalaisten kuluttajien kanssa. Yhtiö julkaisee kaksi videota, jotka kertovat broilereiden elämästä kahdella siipikarjatilalla.
Vähä siistii!
Haluamme viestiä kuluttajille avoimesti ja ymmärrettävästi toiminnastamme”, kertoo Kariniemen markkinointipäällikkö Vesa Saarenmaa . ”Kuluttajat ovat kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista sekä siitä, missä ruoka on tuotettu.
Pekka Perälle Talvivaarasta yli 20 miljoonan euron tulot
Pekka Perä on saanut Talvivaara-vuosinaan jopa 200–300 suomalaisen tulot yhdessä vuodessa. Tämä on nostanut hänet tulotilastoissa parhaimmillaan sijalle 29, joten aivan Suomen huipputuloisten kärkeen hän ei ole koskaan yltänyt.
Perä on ansainnut Talvivaarasta silti sievoisesti: vuosina 2005–2013 yhteensä yli 20 miljoonan euron verotettavat ansio- ja pääomatulot.
Tästä 20 miljoonasta eurosta osakemyyntien ja osinkojen osuus on ollut noin 17 miljoonaa ja ansiotulojen osuus noin kolme miljoonaa euroa, selviää verottajan sekä Arvopaperikeskuksen tiedoista.
Päivi Räsäsen puheet ovat vaarallisia
Heikentävät uskoa demokraattiseen vaikuttamiseen
Hallitusta muodostettaessa hallituspuolueet tekivät sopimuksen KD:n vaatimuksesta sopimuksen, että hallitus ei tee esitystä avioliittolain muuttamiseksi. Tämä sopimus on sinänsä pitänyt. Lakihanke tuli eduskuntaan suoraan kansalaisaloitteena. Sen sijaan paheksun sitä, että pääministeri äänestystä edeltävänä päivänä vetosi julkisesti lakialoitteen hyväksymisen puolesta hyvin laajasti mediassa.
Räsäsellä on asiavirhe. Laki tulee voimaan ihan ilman mitään seuraavan hallituksen toimenpiteitä. Käytännössä Räsänen on asettamassa puolueensa oppositioon historian typerimmällä syyllä.
Lukijan kommentti: Kalle Salava
Kokoomuksen puheenjohtajan arvoliberaali näkemys oli kyllä yleisessä tiedossa, mutta tällä ulostulolla hän ei pääministerinä esiintyessään edistänyt hallituksen yhtenäisyyttä herkässä ja jakavassa arvokysymyksessä tietäen myös Kristillisdemokraattien hyvin selkeän linjan, Räsänen sanoi KD:n nettisivuilla julkaistun puheen mukaan.
Demarien Marin sanoo tiedotteessaan, että Räsäsen puheet ”ovat vaarallisia ja voivat pahimmillaan heikentää kansalaisten uskoa demokraattiseen vaikuttamiseen”.
Kansanedustaja Räsänen ja Arkkipiispa Mäkinen saivat lausunnoillaan
Joukkopaon kirkosta
Arkkipiispan avomielisyys liikaa monille
Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma vertaa tunnelmia lokakuun 2010 Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-ohjelmaa seuranneisiin päiviin. Tuolloin kirkosta erosi enimmillään 6 700 jäsentä päivässä.
Päivä eduskunnan tasa-arvoisen avioliittolain äänestyksen jälkeen kirkosta erosi 5000 henkilöä ja eroamiset jatkuvat.
Heti eduskunnan äänestyksen jälkeen kirkosta eroaminen kiihtyi. Ensimmäisen tunnin aikana kirkosta erosi noin 140 ihmistä. Kello 16 mennessä kirkosta on eronnut reilu 600 jäsentä, eroakirkosta.fi-palvelu tiedotti perjantaina iltapäivällä.
Arkkipiispa: "Suren"
Jotkut ovat purkaneet pettymystään eduskunnan päätökseen eroamalla kirkosta. Suren sitä. Kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä päätös ravistelee, mutta päätökset ja toimintansa ne ratkaisevat itse. Niin meidänkin kirkkomme, Mäkinen kirjoitti.
Olen viestejä lukiessani jäänyt miettimään pelkoja ja huolia, joita erilaisuus on meissä herättänyt. Olen pelännyt itsekin. Myös pelko ja pettymys täytyy voida tuoda esiin. Rukoilen kirkollemme ja yhteiskunnallemme yhteyttä ja sovintoa.
Viikonlopun saldo sunnuntaina kello 16.45: Kirkosta eronnut 10757 ihmistä
Kirkosta eroaminen jatkuu tavallista vilkkaampana.
Suomalaiset saavat pian hakea Viron e-kansalaisuutta
Virossa tehtaan omistavasta Reijo Laineesta tulee todennäköisesti pian virtuaalivirolainen.
Viro alkaa ensimmäisenä valtiona maailmassa tarjota ulkomaalaisille digitaalista henkilötunnusta eli e-kansalaisuutta joulukuun alussa. Laine on yksi anojista.
"Se helpottaa juoksemista", Laine perustelee.
Virtuaaliasukkaana Laine voi allekirjoittaa paperit internetissä. Hän saa Viron digitaalisen henkilötunnuksen ja henkilötodistuksen, jotka pätevät internetissä, mutta eivät missään muualla.
EU VASTA valmistelee yhtenäistä digitaalista sisämarkkina-aluetta. Kun se joskus toteutuu, digitaaliset allekirjoitukset liikkuvat vaivatta EU-valtioiden välillä ja unionin asukkaat voivat todistaa henkilöllisyytensä verkossa.
#SuomiNousuun
Yrityksen päätuote Emotion Tracker: sovellus, jonka avulla käyttäjä pystyy seuraamaan tunteitaan.
A2 Yrittäjä-ilta tiistaina 2. joulukuuta TV2:lla alkaen klo 21.
"Sain eräänä aamuna peilin edessä meikatessani idean: haluan tehdä jotain sille, että yksilöiden tunteet otetaan paremmin huomioon työelämässä. Kehitin idean kännykkäsovelluksesta, jolla voi seurata tunteita."
Projekti #sota39 alkaa 26.11.2014
#sota39 - 105 päivää
Samana päivänä, vuonna 1939, Neuvostoliitto syytti Suomea rajan pinnassa olevan Mainilan kylän tulituksesta. Näin itänaapuri sai tekosyyn sodan aloittamiseen.
"Suomalaiset ovat tulittaneet neuvostoliittolaista Mainilan kylää Klo 15.45", uutisoi Neuvostoliiton uutistoimisto Tass.
Talvisodan 105 päivää reaaliajassa. #sota39 päivittää sodan vaiheet päivä päivältä uudella tavalla Twitterissä. 75 vuoden takaiset tapahtumat kerrotaan maan sotatilahallituksen käymien todellisten keskustelujen ja päätösten kautta twiiteiksi tiivistettynä.
Helpoin tapa pysyä mukana päivittäisissä tapahtumissa ja päähenkilöiden keskusteluissa on seurata päätiliä @sota1939, joka liimaa keskustelut yhteen.
Sotamies Kallionpää ampui talvisodan ensimmäisen venäläisen. Lisäksi hän ampui Lapin sodan ensimmäisen saksalaisen.
Talvisota alkoi marraskuun viimeisenä päivänä 70 vuotta sitten. Mutta ei ihan täsmällisesti.
Puna-armeijan yksi osasto otti varaslähdön Lieksan Inarin kylän kohdalla. Vastassa oli suomalaisia rajavartioita, muun muassa Mikko Kallionpää. Hän on nyt 94-vuotias, mutta muistaa tapauksen tarkasti.
Michael Brownin ampunut poliisi: Minulla on puhdas omatunto
"Halusin vain selvitä elävänä."
Näin sanoi 18-vuotiaan Michael Brownin ampunut poliisi Darren Wilson ABC-uutiskanavan haastattelussa varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Wilson tuli tiistaina ensimmäistä kertaa julkisuuteen sen jälkeen kun valamiehistö päätti, ettei häntä panna syytteeseen Brownin ampumisesta.
Haastattelussa Wilson kuvaili, kuinka Brown löi häntä poliisiauton ikkunan läpi kasvoihin, kun hän istui yhä autossa.
"En tiennyt, olisinko kestänyt enää yhtäkään sellaista iskua", Wilson sanoi.
"Olen kuvaillut sitä niin, että oli kuin viisivuotias olisi yrittänyt saada otteen (showpainija) Hulk Hoganista. Niin iso se mies oli."
Wilson otti esiin aseensa, mutta Brown pani kätensä hänen aseensa päälle ja yritti päästä käsiksi liipaisimeen. Wilson painoi liipaisinta kahdesti, mutta se ei lauennut, koska Brownin käsi oli aseen päällä. Vasta kolmannella kerralla ase laukesi ja luoti osui Browniin, joka lähti juoksemaan poispäin.
Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun Wilson käytti virkatehtävässä asetta.
Metromatka halki jaetun Washingtonin
Ennen jakolinja mustan ja valkoisen Washingtonin välillä kulki 16:nnetta katua pitkin. Sen kohdalla sijaitsee Valkoinen talo. Siitä länteen sijaitsivat valkoiset, vauraat asuinalueet ja itään mustat, köyhemmät alueet.
Enää jakolinja ei ole niin selvä, mutta yhä se on olemassa. Pääosin mustassa Anacostiassa kotitalouden mediaanitulot olivat kolme vuotta sitten 35 000 dollaria (28 000 euroa) vuodessa. Valkoisessa Bethesdan esikaupungissa sama luku on neljä kertaa suurempi.
Ajatellaanko kaupungin eri puolilla eri tavoin myös Michael Brownin tapauksesta, joka on saanut tuhannet pääosin mustat mielenosoittajat liikkeelle Yhdysvalloissa?
Rotukysymys palasi Yhdysvaltoihin – aikajana mustien kansalais-
oikeuksista
Paljon on ehtinyt tapahtua Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun Afrikasta tuodusta mustasta orjasta tehtiin ensimmäinen asiakirjamerkintä vuonna 1619. Jo ennen tätä tiedetään eurooppalaisilla uudisraivaajilla Pohjois-Amerikassa olleen Afrikasta tuotuja orjia vuosikymmenien ajan.
Orjuuden lakkauttaminen alkoi Yhdysvaltain pohjoisissa osavaltioissa 1700-luvulla. Orjakysymyksestä tuli etelän ja pohjoisen osavaltioiden välejä kiristävä kiistakapula kahdessa sodassa: Yhdysvaltain vapaussodassa 1775–1783 ja sata vuotta myöhemmin sisällissodassa 1861–1865.
2000-luvulle tultaessa Yhdysvalloissa on nähty kaksi mustaa ulkoministeriä ja lopulta presidentti Barack Obama.
Tästä huolimatta rotukysymys on palannut Yhdysvaltoihin. Monet mustat kokevat, että erityisesti poliisi ja oikeuslaitos kohtelevat heitä eri tavalla kuin muita.
Putinin salainen juoni Euroopassa?
Ranskalainen Marine Le Penin puolue Kansallinen Rintama vahvisti, että se on lainannut venäläiseltä lainoittajalta, First Czech Russian Bankilta (FRBC) yhdeksän miljoonaa euroa.
Kansallinen Rintama on tunnettu maahanmuuttovastaisuudestaan. Sunnuntain paljastus nostikin heti tapetille hyvät suhteet Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja länsimaiden äärioikeiston välillä.
Kansallisen Rintaman vastustajat pelkäsivät, että Venäjä pyrkii rahan avulla sekaantumaan Ranskan ja samaan tapaan myös muiden länsimaiden sisäpolitiikkaan.
Kuvio ei jäänyt vain Ranskaan, sillä tiistaina The Times puolestaan uutisoi, että Kremlin kerrotaan jakaneen tukeaan myös muun muassa Kreikan, Italian, Belgian, Unkarin ja Itävallan äärioikeistolaisina tunnetuille puolueille. Nyt pelätään, että tämä on Putinin juoni, jolla hän yrittää saada otteen Euroopan maista.
Paatuneinkin kapitalisti kuuntelisi jättiliiton palkkaneuvottelijaa
Illan hämärtyessä parisenkymmentä liittoa keskusteli, pitäisikö kolmen palkansaajien keskusjärjestön yhdistyä. Tai ainakin niin, että maahan syntyisi miljoonan jäsenen SAK:takin suurempi keskusjärjestö.
Kokous oli historiallinen etenkin, jos siitä syntyy jotakin. Tästä tuskin kukaan voi olla varma vielä, vaikka tilaisuudessa moni olikin toiveikas ja innostunut. Keskusjärjestöjen yhdistymisestä on keskusteltu toki aikaisemminkin.
Joulukuun aikana liitot tahoillaan pohtivat, haluavatko he olla mukana hankkeessa ja millaisessa hankkeessa. Tammikuussa tehdään todennäköisesti päätös, miten asiassa edetään.
SAK:n Lyly uuden jättikeskusjärjestön mahdollisuuksista: "Hyvältä näyttää. Liittojen tahto on vahva."
Ihmisten tehtävät ovat muuttuneet, eikä tarkkaan voida sanoa, mikä on duunarityötä ja mikä toimihenkilötyötä. Niinpä olisi hyvä, jos keskuskusjärjestötkin sijaitsisivat saman katon alla, Lyly sanoo.
Ylempien toimihenkilöiden ja korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava ilmoitti välittömästi puheenjohtajansa Sture Fjäderin suulla tiistaina, ettei se ole mukana SAK:n ja STTK:n vetämässä hankkeessa.
On jo nähty, että kaikille palkansaajaryhmille on vaikea löytää yhteisiä tavoitteita. Jos keskusjärjestöjä olisi vain yksi, uhkaisi koulutettujen ääni hukkua kokonaan. Viime aikoina on tullut erittäin selväksi, että Akava on ainoa keskusjärjestö, joka ajaa koulutettujen etua, toteaa puheenjohtaja Sture Fjäder.
Akavan jäsenistä kuitenkin yksi, iso Insinööriliitto, on mukana hankkeessa. Liitolla on 70 000 jäsentä.
Maailman hienostuneimpiin kuuluva vakoiluohjelma paljastui
Tekijäksi epäillään länsimaista valtiota
Regin-nimen saanut haittaohjelma on yhtiön mukaan todennäköisesti jonkin hallituksen rahoittama ja teettämä. Sitä on käytetty kuusi vuotta ympäri maailmaa.
Kun ohjelma on onnistunut ujuttautumaan tietokoneelle, se pystyy muun muassa nappaamaan ruutukaappauksia, varastamaan salasanoja ja palauttamaan ja kopioimaan jo tuhottuja tiedostoja.
Tutkijoiden mukaan sovelluksen monimutkaisuus viittaa nimenomaan valtiolliseen tahoon, joka on käyttänyt sen kehittämiseen kuukausia tai jopa vuosia. Kehittämiseen vaadittujen taitojen perusteella todennäköisin lähde on joku läntinen valtio, Symantec epäilee.
Nettiaktivistit tarkistivat maailman johtajien puheet, ja eiväthän ne ihan totta olleetkaan
Maailmalla yleistyneet fact checking -verkkosivut ottavat tarkasteluun poliittikkojen lausuntoja, poimivat niissä perusteluina käytetyt faktat ja tarkistavat, pitävätkö ne paikkansa. Tiedot saavat yleensä leiman kuten "totta", "puolitotta" tai "virheellistä tietoa".
Jos faktatarkistus kiinnostaa, tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi EU-faktoja tarkistavan FactCheckEU:n sivuilta.
Euroopan parlamentti haluaa hajottaa Googlen
Euroopan parlamentti suunnittelee Google-yhtiön hajottamista, sanomalehti The Financial Times kirjoittaa. Parlamentti haluaa erottaa Googlen hakupalvelut yhtiön muista liiketoiminnoista.
Lehti on nähnyt lakiesityksen, jossa Googlen hajottamista ehdotetaan. Lehden mukaan parlamentin kaksi suurinta poliittista ryhmää, Euroopan kansanpuolueen ryhmä ja Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä kannattavat sitä. Sitä pidetään ratkaisuna Googlen ylivaltaan.
Se olisi pöhköä
Tietokirjailija Petteri Järvinen katsoo, että rankaisemalla amerikkalaisia palveluita ei ratkaista sitä ongelmaa, että Euroopassa pitäisi kehittää omia nettipalveluita.
Erikoista on jo sekin, että kun on kyse amerikkalaisesta yrityksestä, niin miten täällä Euroopassa voitaisiin toimintoja jakaa kahtia ja olisiko siitä käytännössä edes mitään hyötyä. Se ongelma, mikä tässä on takana, on todellinen, että Google hallitsee yli 90:tä prosenttia Euroopan hakukonemarkkinoista ja leviää monelle muullekin alalle.
Lääkärit ovat sanoneet, että vika on korvien välissä
Sähköherkkyys tunnustetaan nyt Suomessa
Ympäristöherkkyys on saanut tautiluokituksen Suomessa, mutta ei oikeuta sosiaalietuuksiin niin kuin monissa muissa maissa.
Eteläsuomalainen, 48-vuotias Helena Rantala on vakavasti altistunut sähkölle ja joutunut muuttamaan sähköpakolaisena syrjäseudulle Korpilahdelle kaksi vuotta sitten.
Hän toimi ennen muotoilijana muun muassa Nokialla. Nyt hän kärsii voimakkaista sähköherkkyysoireista, kuten lihas- ja niveljännityksestä, unettomuudesta sekä iho- ja muistioireista.
Helena asuu nyt punaisessa mummon mökissä kissansa kanssa sadan vuoden takaisissa eli täysin sähköttömissä oloissa keskellä metsää. Ympäristöherkkyyden luokittelu sairaudeksi oli hänelle suuri helpotus.
Venäjä tuo superohjuksia Suomen lähelle
Kuolan niemimaalle tuotavat S-400-ohjukset ovat Venäjän kehittyneimpiä.
Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen strategian pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen sanoo, että modernin ohjusjärjestelmän oleellisin ominaisuus on kantaman kasvaminen.
Kantamaa kyetään kasvattamaan jopa 300 kilometriin. Se riippuu hyvin paljon maalityypistä. S-400 pystyy tuhoamaan hyvinkin erilaisia ilmamaaleja. Jos ammutaan äärikantamille, maalin pitää olla varsin korkealla, että tutkahorisontti näkee sen.
Ljudmila-vaimo leipäjonossa pohjusti Putinin suurvaltauhoa
Paluu Pietariin Itä-Saksasta 1990 oli järkytys Vladimir Putinin silloiselle vaimolle Ljudmila Putinalle, vaikka lähtökaupunki Dresdenkään ei 1980-luvulla ollut mikään vauras sykkivä metropoli. Putina kuvaili kokemuksiaan Putinin omaelämänkerrallisessa haastattelukirjassa Ot pervogo litsa.
Putinit eivät olleet yksin traumansa kanssa. 1980- ja 90-lukujen vaihteessa venäläisten alta romahti paitsi suurvaltio, myös elintaso. Ruokajonot ja tyhjät hyllyt olivat yhtäkkiä arkipäivää Pietarissa.
Neuvostoajan suurvaltaideologian tilalle tuli köyhyys ja valtion omaisuutta varastavat suurliikemiehet. Moni koki tulleensa nöyryytetyksi. Samaan aikaan venäläisten kansallisylpeyttä koeteltiin. Kylmä sota oli hävitty. Neuvostokansalta oli viety sille luvattu loistava tulevaisuus.
Tunnekuohun voi diagnosoida jälki-imperialistiseksi syndroomaksi, sanoo Oxfordin ylipiston Venäjän historian professori Robert Service.
Servicen mukaan eniten Putinin ajatteluun on vaikuttanut hänen KGB-taustansa. Hän kuuluu sukupolveen, joka nostalgisoi Leonid Brežnevin kauden vakautta – aikakautta on kuvattu tunnetummin sanalla pysähtyneisyys.
Elinkeinoelämän keskusliiton pj. ja SRV-yhtymän pääomistaja
Ilpo Kokkila ei suostu kommentoimaan oman firmansa juuri ilmi tullutta veropuljausta,
Kun hänen puheenjohtamansa EK vaatii jatkuvasti palkkakuria ja julkisen sektorin menoja alas.
Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen vaatii lisää matalapalkkatyöpaikkoja. Kuinka alas ne palkat täytyisikään saada, kun yritykset löytävät aina halvempien palkkojen maita?
Kuinkahan moni työttömistä oikeasti on työn vieroksuja ja siivelläeläjä, pinnari?
Vallalla on eetos, jonka mukaan työttömät itse ovat syyllisiä työttömyyteen ja heitä siitä rangaistaan. Ilmiön uhrit vastuutetaan ilmiöstä.
Tämä näkyy siinä, että heidän ns. etuuksiaan pyritään rajoittamaan, heidän työn vastaanottovelvoitetta laajennetaan ja enenevästi niin, että heidät määrätään tekemään tuottavaa työtä ilman vastiketta. Jo sana ”etuus” mielikuvittaa työttömien hankkineen ansaitsemattomia etuja.
Kokkilan kamu, EK:n hallituksen jäsen, Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki, on kyllä osannut pitää palkkamenot kurissa. K-citymarketin kaksi työntekijää on haastanut työnantajansa oikeuteen, kun heitä on pidetty vuosikausia osa-aikaisina ja samaan aikaan on palkattu uusia työntekijöitä.
Matti Halmesmäki itse kyllä tulee varsin hyvin toimeen; hänen palkkansa tulospalkkioineen kaikkineen oli viime vuonna 1.282.580 euroa.
Putinin todellinen kohde ovat Suomi ja Ruotsi
Professorin mukaan Venäjän lisääntyneiden ilmatilaloukkausten takana on ennen kaikkea yritys katkaista kaikki keskustelu Natoon liittymisestä Suomessa ja Ruotsissa.
Ilmatilaloukkausten avulla Venäjä on kiusannut yhtä lailla Ruotsia, Suomea, Viroa, Latviaa ja Liettuaa, professori kirjoittaa.
Michtan mukaan Venäjän Itämeren alueella lisääntyneen sotilaallisen toiminnan tavoitteena on kaiken kaikkiaan estää yhteisen puolustusjärjestelmän syntyminen.
Michtan mukaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa on unohdettu Ukrainan sotaan liittyvä laajempi geopoliittinen konteksti. Professori kirjoittaa, että Vladimir Putinin strategia ei koske vain Ukrainaa, vaan koko Pohjoismaiden, Itämeren ja Keski-Euroopan aluetta. Mitchan mukaan "kello tikittää": professorin mielestä Skandinavia lähestyy kriittistä pistettä, jossa maiden pitää päättää "tunnustavatko ne Venäjän kasvavan vaaran ja päättävät liittyä Natoon".
Työnantajapomo haluaa eroon viikonloppulisistä
Teollisuuden Palkansaajien tiistain seminaarissa puhunut Teknologiateollisuuden nokkamies, vuorineuvos Jari Paasikivi antaa tunnustusta Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen joustomahdollisuuksille, mutta haluaisi mennä pidemmälle: Rumasti sanottu, mutta maailma vain menee eteenpäin 24/7. Ovatko viikonloput niin pyhiä kuin ne ovat ennen olleet? Voitaisiinko olla vapaalla maanantai ja tiistai ja olla viikonloppu töissä samalla korvauksella kuin ollaan maanantai ja tiistaikin?
Viikonlopputyön lisät ovat vaivanneet Oras Investin toimitusjohtajana työskentelevää Jari Paasikiveä vapaa-aikanakin.
Jos haluaa mennä viikonloppuna ulos syömään Helsingissä, ei pääse minnekään muualle kuin etniseen ravintolaan. Onko se oikein tai väärin? Muuttuuko maailma tästä, jos viikonloppu ei olisikaan samaa, mitä se on ollut joskus ennen?