DPK.fi

Rajaliikenne saattaa joutua pakotteiden kohteeksi

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela ei usko, että Venäjä kokonaan kieltäisi kansalaisiltaan ulkomaille matkustamisen, mutta neuvostoajoilta tuttu ulkomaanmatkaviisumi voi tulla taas käyttöön.

Professori Pekka Sutela ennakoi Venäjästä johtuvien ongelmien haittaavan Suomen taloutta vielä pitkään.

Putinin takana jyrkempiä voimia

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Pekka Sutelan mukaan on virhe pitää presidentti Putinia ongelmien syynä. Venäjän nykyisessä eliitissä monet pitävät Putinia jopa liian epävarmana länsisuhteissa.

Tylytetty Putin jyrähti

Asiantuntija: "Täysin looginen vastaus presidentiltä"

Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin ei jäänyt sanattomaksi G20-kokouksessa kokemansa nöyryytyksen jälkeen.

Yhdysvallat haluaa alistaa Moskovan, mutta he eivät koskaan onnistu siinä, Putin julisti.

He eivät halua nöyryyttää meitä, he haluavat kukistaa meidät. He haluavat ratkaista omat ongelmansa meidän kustannuksellamme.

Putin jatkoi, ettei kukaan ole koskaan kyennyt Venäjää kukistamaan.
- Eikä kukaan koskaan tule siinä onnistumaan.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää selvänä, että Putinin puhe on vastaus G20-kokouksen tapahtumiin.

Presidentin kaltoinkohtelu huomattiin myös Venäjällä. Tämä on täysin looginen vastaus Venäjän presidentiltä - ja vielä esitettynä ajallisesti heti kokouksen jälkeen, professori Kangaspuro sanoo Iltalehdelle.

Lavrov huolestuneena

Toivottavasti vielä ei ole menty sen rajan yli, josta ei ole paluuta, Lavrov sanoi viitaten EU:n ja Venäjän suhteisiin.

Brittilehti suomalaisten Venäjä-huolesta

"Suomi on hälytystilassa".

Brittilehti The Guardianin mukaan Venäjän viimeaikainen toiminta on saanut Suomen hälytystilaan. Vaikka Suomen itsenäistymisestä Venäjän vallan alta on kulunut jo vuosisata, Helsingissä seurataan yhä herkeämättä, mitä Moskovassa tapahtuu.

The Guardianin mukaan Venäjää ja sen liikkeitä seuraavat Suomessa tarkasti niin puolustusvoimat, politiikka kuin mediakin.

Lehti kirjoittaa, että Venäjän vahtiminen on ollut Suomelle pakkomielle vuoden 1917 itsenäistymisestä lähtien. Tuoreessa muistissa ovat yhä toisen maailmansodan aikana käydyt taistelut Neuvostoliiton kanssa sekä kylmän sodan jännitteet.

Pääministeri Alexander Stubb toteaa lehdelle, että Suomella on hyvät kahdenväliset suhteet Venäjään, mutta länsimaiden on tärkeä ymmärtää, minkä kanssa he ovat tekemisissä. Hänen mielestään tilanne on Euroopan ja Suomen kannalta huolestuttava.

Matti Vanhanen ehdolle eduskuntavaaleissa

Perheyritysten liiton toimitusjohtajana työskennellyt Matti Vanhanen jättää tehtävänsä liitossa.

Vanhanen tavoittelee kansanedustajan paikkaa Uudeltamaalta kevään eduskuntavaaleissa.

Entinen pääministeri pohdiskeli jo syyskuussa mahdollisuutta asettua ehdolle vaaleissa.Nyt hän kertoo haluavansa tukea selkeää johtajuutta Suomelle.

Haluan yhdistää kokemukseni Suomen johtamisesta siihen näkemykseen, jota olen saanut viimeisten neljän vuoden kierroksellani Suomen parhaiden yritysten keskuudessa, Vanhanen kirjoittaa.

Pietarilaiset aktivistit huuhtoivat lähettimiä vessasta: jätevedet valuvat suoraan Suomenlahteen

Viemärin veroinen Ohtajoki tuo Itämereen jätevesiä kaukaa Pietarin ulkopuolelta

Joukko pietarilaisia ympäristönsuojelijoita huuhtoi gps-lähettimiä vessanpöntöstä viemäriin. Lähettimet eivät päätyneet puhdistamolle vaan jätevesien kautta suoraan Suomenlahteen.

Koillis-Pietarissa sijaitsevan Novoje Devjatkinon kylän asukkaiden koe osoittaa, että Pietarin ympäristön jätevesien puhdistamisessa on vielä paljon tehtävää.

Miljoonakaupungin keskustassa Neva-jokeen laskeva Ohta on voimakkaasti kuormitettu ja teollisuuden jätevesien pahoin pilaama. Alue on viimeisiä paikkoja Pietarissa, josta jätevesiä ei vielä johdeta puhdistukseen, vaan ne lorisevat puhdistamattomina ojiin, jokiin ja edelleen Itämereen.

Suomella olisi muita vähemmän ongelmia, jos sota syttyisi

Politiikan tutkija ja entinen Venäjän duuman edustaja Sergei Markov kohahdutti viime viikolla Ruotsin televisiolle antamallaan lausunnolla.

Sergei Markov totesi, että Virolla ja Latvialla on kaikki syyt olla peloissaan, jos Euroopassa syttyy suuri sota. Ruotsilla ei Putinin lähipiiriin kuuluvan Markovin mukaan ole syytä pelkoon. Suomea hän ei maininnut lainkaan.

Suomi ei toimi provokaattorina. Suomi yrittää estää sotaa vastustamalla sanktioita ja ohjaamalla Ukrainaa kohti poliittista ratkaisua.

Niinistö arvostelee hallitusta mielikuvapolitiikasta

Presidentin mukaan Jyrki Kataisen hallitus uutisoi moneen kertaan tehneensä kaiken sen, mikä on yhä tekemättä

Suuri osa Jyrki Kataisen hallituksen keskeisistä hankkeista on kariutunut. Sote-uudistuksen mahdollinen toteutus siirtyy vaalien jälkeen valittavalle hallitukselle. Myös Suomen luottoluokitus on pudonnut.

Putin lähti G20-kokouksesta etuajassa – vetosi väsymykseen

Presidentti Vladimir Putin lähti Australian Brisbanessa pidetystä G20-maiden huippukokouksesta ennen sen virallista päätöstä, kertovat kansainväliset mediat ja uutistoimistot.

Kokouksen isäntämaan Australian pääministeri Tony Abbot oli jo ennen kokousta kertonut toimittajille aikovansa "taklata" Putinin. Hän käytti taklaamisesta australialaista termiä "shirtfront". Termillä viitataan australialaisen jalkapallon väkivaltaiseen taklaukseen.

Putin ei ole enää vain "kyllästynyt kakara", Venäjästä on tullut uhka

Vuosi sitten G20-kokouksen ongelma oli Syyria. Damaskoksen liepeillä oli kemiallisin asein tapettu satoja siviilejä. Yhdysvallat suunnitteli iskuja Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Venäjä ei uskonut liittolaisensa al-Assadin hallinnon olevan syyllinen kemiallisten aseiden käyttöön ja vastusti raivokkaasti Yhdysvaltain iskuja.

" Putin ja Obama ovat kauempana toisistaan kuin Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit kertaakaan kylmän sodan jälkeen", venäläinen politiikan tutkija Dmitri Trenin sanoi syyskuussa 2013 HS:lle, kun G20-maiden johtajat kokoontuivat Pietarissa.

Tämänvuotisessa G20-kokouksessa Australian Brisbanessa Venäjän ja lännen viileät välit ovat jälleen pääosassa. Tällä kertaa ongelmana on itse Venäjä.

Perjantaina Venäjän valtiollinen propaganda esitti oman versionsa malesialaisen MH17-koneen alasampumisesta. Vaikutusvaltaisen Ykköskanavan ohjelma julkaisi kuvan, jonka se väitti olevan todiste siitä, että matkustajakoneen ampui alas todellisuudessa Ukrainan hävittäjä. Venäläinen nettiyhteisö tuomitsi kuvan nopeasti väärennökseksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäjä haluaa sota-aluksensa, uhkailee Ranskaa vakavilla seurauksilla

Venäjä varoittaa Ranskaa vakavista seurauksista, jos se ei saa ostamiaan kahta sota-alusta ennen kuun loppua, kertoo uutistoimisto RIA Novosti.

Ensimmäinen helikopteritukialus oli tarkoitus luovuttaa tänään. Ranska kuitenkin lykkäsi luovutusta Yhdysvaltojen painostettua sitä.

Putin myönsi pakotteiden vahingoittavan Venäjän taloutta

Myöntäminen tapahtui ohimennen haastattelussa, jonka Putin antoi uutistoimisto Itar-Tassille lauantain G20-kokouksen alla. Samassa lauseessa Putin painotti pakotteiden vahingollisuudesta niiden antajille.

"Tämä on vahingollista ja tietysti se tekee meille tiettyä vahinkoa, mutta se on myös vahingollista Yhdysvalloille, koska itse asiassa koko kansainvälinen taloudellisten suhteiden järjestelmä on tässä vaarannettuna", Putin sanoi.

Tämän jälkeen hän jatkoi sovittelevaan sävyyn.

"Toivon, että viime kädessä tietoisuus tästä voittaa ja menneiden annetaan olla menneitä", hän totesi.

Nato on valmis puolustamaan Baltian aluetta Venäjän täydelliseen tappioon asti

Tällä viikolla Virossa ovat menossa Naton Trident Juncture esikuntaharjoitukset. Marraskuun 9. ja 17. päivien välisenä aikana Nato harjoittelee Baltiassa pienen Viron puolustamista, suurta ja vihamielistä valtiota vastaan.

Venäjän puolustusministeriöstä ilmoitettiin, että nämä harjoitukset ovat luoteeltaan Venäjän vastaiset ja provokatoriset, koska muuta suurta valtiota , Venäjän ohella, ei Viron läheisyydessä ole. Harjoituksiin osallistuu yli 1 500 esikuntaupseeria. Mukana ovat sotilasliiton tärkeimmät päämajat, aina Brysseliin tärkeimmästä komentokeskuksesta, Nojan Stavangeren ja Italian Napolin esikuntiin asti. Näin laajaa geografiaa Naton Venäjän vastaisessa pelissä ei aiemmin ole ollut.

Syyskuussa, Washingtonissa päätettiin lisätä sotilasliiton harjoituksia Itä-Euroopassa, väitetyn Venäjän aggressiivisuuden lisääntymisen vuoksi Ukrainassa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, ilmoitti viikkoa ennen Trident Juncture harjoituksia, että sotilasliiton kollektiivisen puolustuksen lujittamiseksi, tänä vuonna järjestetään 200 sotaharjoitusta. Eli sotilaallisia harjoituksia pidetään suunnilleen joka toinen päivä.

Käyttäytyminen näin röyhkeästi ja avoimesti ydinasevaltiota vastaan, näyttää jo täydelliseltä mielettömyydeltä, sanoi tunnettu yhdysvaltalainen kirjailija, politiikantutkija ja radiotoimittaja Steve Lendman.

"Venäjä ei uhkaa mitään maata Euroopassa"

Duuman suorasuu Aleksei Puškov sanoo sotilasliitto Naton olevan vastuussa Euroopan jaosta

Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov vieraili Helsingissä tapaamassa suomalaisia kansanedustajia ja ulkoasiainvaliokunnan johtoa. Samana päivänä Euroopan unioni alkoi suunnitella uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Duuman suorasuuna tunnettu Puškov kertoi, mikä mieltä Venäjä on väitteistä, joiden mukaan Ukrainassa olisi venäläisjoukkoja. Hän vastasi myös siihen, uskooko Venäjä maailman ajautuneen uuteen kylmään sotaan. Puškovin kannat ovat linjassa Kremlin politiikan kanssa.

"Minulla ei ole tästä tietoa, mutta epäilen vahvasti. Tässä sodassa kapinalliset ovat saavuttaneet useita voittoja Ukrainan armeijasta, muun muassa Ilovaiskissa, jonka piiritystä pidetään Kiovassa suurimpana tappiona. On hyvin tiedossa, että kapinalliset ovat saaneet kaapattua panssarivaunuja ja sotilasajoneuvoja Ukrainan armeijalta."

Sotahistorian dosentti Ukrainan kriisistä: Venäjä on noteerannut vastatoimet – "Niistä ei ole mihinkään"

Ukrainan hallinto on kertonut varautuvansa separatistien hyökkäykseen. Sotahistorian dosentti Markku Salomaa arvioi, että mahdollinen hyökkäys alkaa joko ensi tai sitä seuraavana yönä. Jotain tapahtuu aivan lähiaikoina, hän ennakoi.

Veikkaan, että se tapahtuu yöhyökkäyksenä ja aloittajana on nimenomaan separatistijoukko Venäjän asevoimien yksiköitten tukemana, Salomaa sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Elintarvikesäädökset kampittavat suosittua munataksia

Terveysviranomaiset ottivat yhteyttä ja totesivat, että pitää rekisteröityä liikkuvaksi ELINTARVIKEHUONEISTOKSI.

Sitä byrokratian määrää. En tiedä jaksanko”, kananmunantuottaja Mikko Välttilä tilitti yrityksensä Facebook-seinällä.

Jos toiminta jatkuu nykymuodossaan, menettelystä tulee todella raskas, Välttilä kertoo Suomen Yrittäjien haastattelussa. Munataksi pitäisi rekisteröidä liikkuvaksi elintarvikehuoneistoksi. Jokaiselle pysähdyspaikkakunnalle olisi tehtävä etukäteen ilmoitus terveysviranomaisille.

Munataksi on hillitön hitti – ”ulkomuna” on kiinteämpi ja täyteläisempi. Kun munatarve iskee, saapuu MunaEggsPress paikalle.

Munataksi-idea syntyi somessa

Kyselin Facebook-ryhmältäni, että miten saisin muniani paremmin kaupaksi. Sieltä tuli ensimmäiset ideat jäätelöautosta, joka myisikin munia.

Vaahteramäki Farming Oy oli Suomen ensimmäinen ulkokanala. Suomessa on tälläkin hetkellä vain kolme kanalaa, jossa kanat saavat ulkoilla tahtonsa mukaan.

Yönsä kanat viettävät normaalissa lattiakanalassa. Aamulla avaan luukut, ja ne jotka haluavat, painuvat pihalle. Kaikki kanat eivät tällä hetkellä edes halua, kun alkaa olla jo niin kylmä.

Vapaavalinta takaa kuitenkin siivekkäille stressittömämmän elämän. Ja sen myös maistaa, väittävät Välttilän asiakkaat.

Asiakkaat ainakin sanovat, että sen maistaa. Itse on paha mennä arvioimaan, kun en ole vuosiin enää syönyt muita munia. Ulkokanan muna on kuitenkin ehkä hiukan täyteläisempi rakenteeltaan. Valkuainen on kiinteämpi. Keltuainen on ollut ainakin nyt kesän ajan todella syvän keltainen, lähes jopa oranssi. Ehkä se kuitenkin talveksi vaalenee, kun ulkoa ei löydy oikein enää ruohoa, Mikko Välttilä arvioi.

Suuren linnunmunajutun käsittely alkaa - syyttäjä vaatii valtavia korvauksia

Syyttäjä vaatii linnunmunia keränneelle närpiöläismiehelle vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta sekä 600 000 euron korvauksia.

Suomen laajin luonnonsuojelurikos.

Presidentti Niinistö: Venäjän ja lännen välit ovat kireimmät sitten kylmän sodan päivien

"Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni"

Duuman suorasuu repesi nauruun presidentti Niinistön kasakkavertauksesta: "Mahtoiko hän miettiä...?"

Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkov selitti, mitä presidentti Sauli Niinistön kasakkavertaus tarkoitti.

Kasakathan elivät enimmäkseen Ukrainassa. Se tarkoittaa, että kasakka vie sen, mikä on vailla kontrollia. Jos jätät jotain jonnekin etkä huolehdi siitä, sitten ohikulkeva kasakka tulee ja ottaa sen itselleen. Se voi olla hevonen, auto tai vaikka tavaranyytti. Asioista täytyy pitää huolta, muuten kasakka tulee ja vie, Pushkov selitti.

Pushkovin mukaan kasakat koostuivat alunperin 1400-1500 -luvuilla Venäjältä paenneista maaorjista, jotka päätyivät Ukrainaan. Pushkov ihmetteli, miksi häneltä kysytään tästä. - Teidän täytyy varmaan kysyä tätä suoraan häneltä (Niinistöltä) itseltään, mutta sen tiedän, että kasakat ovat perinteisesti asuneet nimenomaan nykypäivän Ukrainassa, joten mahtoiko herra Niinistö miettiä, että ukrainalaiset... (naurua) ...Se on kyllä mielenkiintoinen kysymys!

Venäjän ja lännen välit ovat kireimmät sitten kylmän sodan päivien, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa.

Niinistö pohti puheessaan Ukrainan kriisin vaikutuksia Euroopan, Suomen ja itämeren alueen turvallisuustilanteeseen. "Ukrainan tapahtumilla on laajempia, jopa systeemisiä, vaikutuksia", Niinistö sanoi.

Puheessaan Niinistö pohti jälleen myös syitä Ukrainan konfliktin puhkeamisella. Hän siteerasi venäjäksi erästä mielestään opettavaista sananlaskua kasakoista. "Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni", Niinistö sanoi.

Putinin sanat nostattavat pelkoa: "Jos Venäjän kaltaisen valtion johtaja sanoo noin..."

Asiantuntijat pitävät Vladimir Putinin viime viikolla antamia lausuntoja vakavana merkkinä.

Viime viikolla uutisoitiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin erikoisista kommenteista, joilla hän puolusteli toisen maailmansodan alla solmittua Neuvostoliiton ja natsi-Saksan hyökkäämättömyyssopimusta.

Molotov-Ribbentrop-sopimukseksi kutsutussa asiakirjassa Saksa ja Neuvostoliitto sopivat vuonna 1939 keskinäisestä rauhasta. Sopimukseen kuului myös salainen lisäpöytäkirja, joka kuuluu historian härskeimpiin valtapolitiikan näytteisiin.

Donetskin tykistötuli herätti pelkoa taisteluiden laajenemisesta

Pel­ko Itä-Uk­rai­nan tais­te­lui­den laa­je­ne­mi­ses­ta kas­voi jäl­leen sun­nun­tai­na, kun ra­por­tit tun­nuk­set­to­mis­ta so­ti­las­ajo­neu­vos­tois­ta ka­pi­nal­lis­alueil­la vah­vis­tui­vat ja Do­nets­kin tais­te­lut kiih­tyi­vät ra­juim­mik­si kuu­kau­teen.

EU­ROO­PAN tur­val­li­suus­jär­jes­tö Etyj ker­toi lauan­tai­na tark­kai­li­joi­den­sa näh­neen 40 so­ti­las­kuor­ma-au­ton ja usei­den tyk­kien saat­tueen Do­nets­kin vie­res­sä si­jait­se­van Ma­ki­jev­kan itä­puo­lel­la. Ajo­neu­vot oli­vat tun­nuk­set­to­mia, ei­kä kul­jet­ta­jien vih­reis­sä maas­to­pu­vuis­sa­kaan ol­lut tun­nuk­sia.

Putinin haastattelu vuodelta 2001 on hämmentävää luettavaa

Vladimir Putin antoi HS:lle vuonna 2001 haastattelun, jossa hän sanoi Venäjän tekevän kaikkensa, ettei Eurooppaan enää syntyisi jakolinjoja. Nyt Venäjää, Eurooppaa ja Putinia on vaikea tunnistaa samoiksi, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Suvi Turtiainen.

Yleisin häntä kuvaileva adjektiivi länsilehdissä oli ujo. Näin Venäjän presidenttiä arvioivat myös HS:n haastattelun tehneet silloinen päätoimittaja Janne Virkkunen ja pääkirjoitustoimittaja Erkki Pennanen.

"Hän on samalla kertaa määrätietoisen ja ujon oloinen mies. Hän hakee katsekontaktin kysyjään, keskittyy sitten vastaamaan jäsennellysti, hiljaisella äänellä ilman mahtipontisuutta."

Nyt Putinia kuvaillaan hyvin erilaisilla adjektiiveilla: kyyninen, häikäilemätön, macho. Voimatoimet Ukrainassa ovat pyyhkineet viimeisimmätkin arviot hänen ujoudestaan.

Taustalla vaikuttavat Kremlin propagandakuvat, joissa Putin on poseerannut vuoroin ilman paitaa, vuoroin tainnutetun villitiikerin vierellä. Mielikuvaa häikäilemättömyydestä on vahvistanut armoton kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen.

Myös maailma oli vuonna 2001 kovin erilainen. Haastattelu julkaistiin tasan kymmenen päivää ennen kuin terroristit ohjasivat lentokoneet kohti New Yorkin kaksoistorneja. Länsi ei sotinut Afganistanissa eikä Irakissa.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit kiristyivät vasta Bushin kauden lopulla, kun Venäjä soti Georgian kanssa elokuussa 2008.

Putinin suhde Yhdysvaltojen nykyiseen presidenttiin Barack Obamaan on huomattavasti hyisempi. Jo ennen Ukrainan sotaa suhteet vajosivat aallonpohjaan Syyrian sisällissodan ja Libyan ilmaiskujen vuoksi.

Koko haastattelun vuodelta 2001 voi lukea tästä.

Brittisotilaat käynnistivät jättioperaation "Jihadi Johnin" tappamiseksi

Suurin SAS-joukojen operaatio syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen

Tavoitteena on saada hengiltä niin kutsuttu "Jihadi John", jonka epäillään olevan vastuussa ainakin kahden amerikkalaisen ja kahden britin julmasta teloittamisesta Syyriassa.

Äärijärjestö Isis julkaisi Syyriassa siepattujen amerikkalaisten toimittajien James Foleyn ja Steven Sotloffin sekä Ison-Britannian kansalaisten Alan Henningin ja David Hainesin teloituksista videot, joilla puhuu brittiaksentilla englantia puhuva mies. Mies on nimetty "Jihadi Johniksi". Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi syyskuun lopussa, että mies olisi melko suurella todennäköisyydellä tunnistettu. Epäillyn nimeä ei kuitenkaan paljastettu.

Parhaillaan SAS-erikoisjoukkojen kerrotaan tekevän viimeisiä harjoituksia iskuun, jonka tavoitteena uskotaan olevan Isisin käsissä olevien panttivankien vapauttaminen ja Jihadi Johnin päästäminen päiviltä.

Asiantuntijalta tyrmäävä viesti 80 000 suomalaiselle

"Rahat menetetty aikoja sitten"

Laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothoviuksella on huonoja uutisia Talvivaaraan sijoituksia pumpanneille suomalaisille.

Kaivosyhtiö Talvivaaraan on sijoittanut kaiken kaikkiaan noin 80 000 suomalaista. Rothoviuksella on heille tyrmäävä viesti. Rothovius nimittäin uskoo, etteivät yhtiöön sijoituksia tehneet suomalaiset saa enää koskaan rahojaan takaisin.

Luulen, että rahat on menetetty jo aikoja sitten. Ei siellä yhtiössä ole oikeastaan mitään jäljellä, vaan valtavat velat, Rothovius kertoo.

Tästä hetkestä alkoi Talvivaaran pitkä alamäki

Nettipankki Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjulla on selvä arvio siitä, minkä takia kaivosyhtiö Talvivaaran toiminta on tulossa tiensä päähän.

Alamäki alkoi kolmisen vuotta sitten, kun (nikkelin) tuotantomäärät eivät kasvaneet odotetulla tavalla 20 000-30 000 tonniin vuodessa. Talvivaara on päässyt kuitenkin parhaimmillaan vain 16 000 tonnin tuotantomäärään vuodessa.

Ja Talvivaarahan on asettanut itselleen tavoitteeksi 50 000 tonnin tuotantomäärän vuodessa, Oksaharju havainnollistaa Talvivaaran surkeaa tilannetta.

"Tässä voi tulla vedet syliin"

Jos pato murtuu, sieltä lähtevät vedet kohti Kuopiota, sanoi Talvivaaran tilanteeseen perehtynyt tekniikan tohtori Tuula Pohjola torstai-iltana Ylen A-Studiossa.

Tässä voi tulla vedet syliin, mikä on akuutti asia. Jos etelän puoleinen pato murtuu, sieltä lähtevät vedet kohti Kuopiota.

Talvivaaran toimitusjohtajan Pekka Perän mukaan vesitilanne on kaivoksessa hallinnassa.

Kipsisakasta eri näkemykset.

Pohjola ja Perä kiistelivät suorassa lähetyksessä myös Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaista. Pohjolan mielestä kipsisakat tulee hävittää alueelta jossain vaiheessa.

Talvivaarasta tulee valtiolle pitkä piina

Elin­kei­no­mi­nis­te­ri Jan Va­paa­vuo­ri (kok) muis­tut­ti tors­tai­na Tal­vi­vaa­ra-ka­tast­ro­fin mit­ta­suh­tei­ta sel­vit­täes­sään, et­tä val­tion sit­keys te­lak­ka­yh­tiö STX Fin­lan­dis­sa joh­ti on­nel­li­seen rat­kai­suun: te­la­kan omis­ta­jak­si löy­tyi pit­kän neu­vot­te­lu­kier­rok­sen jäl­keen yk­si­tyi­nen kau­pal­li­nen toi­mi­ja, sak­sa­lai­nen Meyer Werft.

Tä­män­tyyp­pi­nen rat­kai­su oli­si na­pa­kymp­pi myös kaa­tu­mas­sa ole­van Tal­vi­vaa­ran ta­pauk­ses­sa, mut­ta lii­ko­ja tai oi­keas­taan juu­ri mi­tään ei kan­na­ta odot­taa.

Val­tio ei ha­lua läh­teä ra­hoit­ta­maan Tal­vi­vaa­raa il­man yk­si­tyis­tä ra­haa, mut­ta val­tio kan­taa vas­tuun jäl­ki­hoi­dos­ta, jos ul­ko­puo­lis­ta pe­las­ta­jaa ja kai­vos­toi­min­nan jat­ka­jaa ei il­mes­ty. Kai­nuun maa­kun­nal­le is­ku on va­ka­va.

Niinistö haluaa puhua suoraan Venäjän johdolle, kahdessakin mielessä

Nii­nis­tön kaut­ta on ta­ka­na al­le kol­me vuot­ta. Si­nä ai­ka­na il­ma­pii­ri Eu­roo­pas­sa on muut­tu­nut ra­jus­ti. Län­nen ja Ve­nä­jän eri­mie­li­syyk­sis­tä on tul­lut vas­tak­kai­na­set­te­lua. Uk­rai­nan krii­si on no­peut­ta­nut muu­tos­ta, mut­ta syyt ovat sy­vem­mäl­lä.

Kes­ki­viik­ko­na The Guar­dia­nis­sa jul­kais­tus­sa haas­tat­te­lus­saan Nii­nis­tö he­rät­te­lee länt­tä ym­mär­tä­mään, kuin­ka suu­ri kui­lu Ve­nä­jän ja län­nen vä­lil­lä on. Pre­si­dent­ti Vla­di­mir Pu­tin nä­kee län­nen ja Na­ton vi­ha­mie­li­si­nä toi­mi­joi­na, jot­ka ovat pet­tä­neet Ve­nä­jän mut­ta jot­ka päät­tä­ji­nä ovat heik­ko­ja ja peh­mei­tä. On vaa­ra, et­tä olem­me uu­den kyl­män so­dan por­teil­la, Nii­nis­tö va­roit­taa.

Suo­men joh­to­pää­tös ti­lan­tees­ta ei ole hil­jai­nen ve­täy­ty­mi­nen vaan päät­tä­väi­syys ja sel­keys. Esi­mer­kik­si il­ma­ti­la­louk­kauk­sien yh­tey­des­sä Suo­mi ha­lu­si teh­dä sel­väk­si, mis­tä se ei pi­dä ja mis­sä sen mie­les­tä ra­ja kul­kee, ku­ten Nii­nis­tö sa­noi haas­tat­te­lus­sa.

Suomi ei pelastu leikkauslistoilla, vaan täystyöllisyydellä

Suomalainen talouspoliittinen keskustelu on väritöntä ja yksitoikkoista. Asiantuntija toisensa jälkeen toistelee samoja totuuksia: kestävyysvaje on kurottava umpeen miljardien sopeutustoimilla, työn tarjontaa on lisättävä ja kilpailukykyä on parannettava.

Mitään todellista vaihtoehtoa talouskurille ja työn tarjonta -mantralle eivät ole kyenneet esittämään sen kummemmin eduskunnan oppositiopuolueet kuin hallituksessa istuvat vasemmistopuolueetkaan.

Tämä tuntuu vähintäänkin oudolta, jos katsotaan, millaisia seurauksia Etelä-Euroopan kriisitalouksien hevoskuurilla on ollut. Voisi myös kuvitella, että Suomen 1990-luvun alun leikkauspolitiikan katastrofaalisista seurauksista olisi opittu jotakin.

Tutkijat Jussi Ahokas & Lauri Holappa iskevät viimeisen naulan talousviisaiden arkkuun.

Vapaavuori: 700 ihmistä voi menettää työnsä

Kysymyksessä on yksi aikamme suurimmista yrityskatastrofeista, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoi Talvivaaran konkurssihakemusta koskevassa infossa torstaina iltapäivällä.

Riskinä on, että valtio joutuu panemaan konkurssipesään vielä 200 miljoonaa euroa. Pahimmillaan kyse myös 70 000 ihmisen sijoitusten muuttumisesta arvottomiksi.

Pahimmillaan valtio voi menettää suoraan noin 200 miljoonaa euroa. Solidium on sijoittanut 140 miljoonaa euroa. Finnvera on antanut luottoja noin 70 miljoonaa. Tekes on antanut lainaa 1,4 miljoonaa ja avustuksia 3,5 miljoonaa euroa, Vapaavuori luetteli.

Talvivaara Sotkamo hakeutuu konkurssiin

Talvivaara ei ole onnistunut saamaan lyhyen aikavälin rahoitusta, jotta se voisi jatkaa toimintaansa siltä vaaditussa aikataulussa. Sen vuoksi myöskään pitkän aikavälin rahoitusneuvotteluja ei saada loppuun.

Talvivaara neuvotteli lisärahoituksesta mahdollisten uusien sijoittajien, nykyisten sidosryhmien ja Suomen valtion kanssa. Yhtiö kuvaa neuvotteluja tiedotteessaan "intensiivisiksi".

Putin ei pääse pakoon keskustelua MH17-koneesta

Australian pääministeri Tony Abbott sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei voi välttää keskustelua Itä-Ukrainassa alas ammutusta matkustajakoneesta G20-maiden kokouksessa.

Abbott sanoo aikovansa puhua Putinin kanssa asiasta tavalla tai toisella, joko virallisemmin tai sitten heidän kohdatessaan käytävällä.

Heinäkuussa tapahtuneessa Malaysia Airlinesin MH17-koneen alas ampumisessa kuoli 298 ihmistä, joista 38 oli Australian kansalaisia. Muun muassa Yhdysvallat ja Australia uskovat, että koneen pudottivat Itä-Ukrainan separatistit Venäjältä saamallaan ohjuksella.

Viime kuussa Abbott julisti "haastavansa" Putinin, kun tämä saapuisi Brisbanen G20-kokoukseen. Tähän Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vastasi, että Putinilla on musta vyö judossa ja että vakavasti otettavien poliitikkojen pitäisi osata valita sanansa huolella. Koskee myös Medvediä.

Sunny Car Centerin Markku Ritaluoma hengähtää Floridassa ja uskoo yhä autokauppaansa

Toimitusjohtaja vakuuttaa, että jättiautokaupan taru ei ole ohi.

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma vastaa puhelimeen Floridasta, aamupalapöydästä. "Asenne on positiivinen. Neuvottelut ovat menneet hyvin, ja edistysaskel saatiin tuossa viime perjantaina. En mene yksityiskohtiin."

Ritaluoman koti on West Palm Beachillä, jonne hän vetäytyi, kun autokauppahanke meni yliajalle tonttirahojen puutteessa.

Jos joku luuli, että mies on nyt maanpaossa ja Sunny Car Centerin taru lopussa, niin väärässä oli. Niin Ritaluoma vakuuttaa.

Mikä nyt sitten on Sun Car Centerin tilanne?

"Tämän julkisuuden jälkeen se on tietysti huolestuttava", hän aloittaa. "Tilanne on oikaistavissa vain sillä, että me etsimme pääomaa yhtiöön ja teemme tarvittavat maksut niille tahoille, joille olemme velkaa."

Marraskuun aikana 2014 pitäisi vielä tapahtua, ja lähivuosina tontilla seisoo sellainen autotalo kuin suunnitelmiin on piirretty. Isot tahot vievät asioita nyt eteenpäin, hän luonnehtii.

Digiboksien mullistus tulee – Tärkeä ohje jokaiselle tv-katsojalle

Vanhat digiboksit eivät enää toimi lähitulevaisuudessa Euroopan laajuisesti, joten kuluttajien on hankittava uusia laitteita.

Syynä digiboksivaihtoon on se, että tv-käytössä olevan 700 megahertsin taajuuden on tarkoitus siirtyä langattoman laajakaistan käyttöön.

Tv-kanavat siirretään asteittain käyttämään uutta digitv-tekniikkaa, joka on jo nyt käytössä HD-kanavien välittämiseen. Samaan tilaan saadaan mahtumaan suhteessa enemmän tv-kanavia.

Nyt puhuu tullipomon palkankorotuksen allekirjoittaja: "Se näytti palkkiolta vaimon palkkaamisesta"

Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen vaimon palkkaamisesta vastannut Itäisen tullipiirin hallintopäällikkö sai reilun palkankorotuksen heti rekrytoinnin jälkeen.

Vaimon työsuhde hyväksyttiin 24. syyskuuta 2012, ja hallintopäällikkö Ossi Värrin palkankorotus astui voimaan 1. lokakuuta 2012.

400 euron korotuksen kuukausipalkkaan hyväksyivät Tullin henkilöstöhallinnon johtaja Hannu Lappi sekä toisena allekirjoittajana tulliylitarkastaja Ulla-Maija Larsen. Värrin kuukausipalkka oli vuoden 2012 toukokuussa 5581,85 euroa ja korotuksen jälkeen 5981,85 euroa kuukaudessa.

Putin iski kyntensä Appleen

Venäjä kieltää iPhonet ja iPadit

Venäjä kieltää iPhonien ja iPadien käytön maassa, kirjoittaa venäläinen progorod11.ru. Syynä tälle on lainsäädäntö, joka edellyttää venäläisten käyttäjätietojen säilyttämistä Venäjällä sijaitsevilla palvelimilla.

Hallintoa hiertää iCloud-palvelu, joka tallentaa kaiken datan yhdysvaltalaisille palvelimille. Lainsäädäntö ei siis ole tarkoitettu yksinomaan Applea ajatellen, vaan tulilinjalla ovat monet muutkin kansainväliset palvelut.

Venäjä rakentaa suljettua yhteiskuntaa, se tuskin onnistuu. Venäjällä on onneksi vielä järjissään olevia ihmisiä, jotka tuskin tulevat hyväksymään kaikkia Putinin savuavia ajatuksia.

Steve Jobsin muistomerkki purettiin Pietarissa

Pietarin yliopiston pihalle vuonna 2013 pystytetty Applen entisen toimitusjohtajan Steve Jobsin muistomerkki on purettu Venäjän homopropagandaa koskevan lain vuoksi.

Kaksimetrinen interaktiivinen iPhonen muotoinen muistomerkki purettiin perjantaina. Edellisenä päivänä Applen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi olevansa homoseksuaali.

Julkaisemassaan tiedotteessa ZEFS sanoi, että ”homopropagandan ja muiden seksuaalisten perversioiden levittäminen alaikäisille venäläisille on kielletty laissa”. ZEFS:n mukaan muistomerkki oli alueella, jonne nuorilla opiskelijoilla oli vapaa pääsy.

Pietarilainen paikallispoliitikko Vitali Milonov, joka on kampanjoinut seksuaalivähemmistöjä vastaan, on venäläisten tiedotusvälineiden mukaan vaatinut, että Cookin maahanpääsy olisi kiellettävä.

Suomen parhaat veronmaksajat - 54 milj.€ mieheen

vuoden 2013 verotietojen mukaan Suomen suurin veronmaksaja on Supercell-yhtiön luova johtaja Mikko Kodisoja. Toisena on saman yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoi viime vuonna HS:n haastattelussa Supercellin maksavan veronsa Suomeen ilman minkäänlaista vero-optimointia.

"Me ollaan saatu paljon apua yhteiskunnalta, ja nyt on meidän vuoro maksaa takaisin", Paananen sanoi.

Uudet kauppakeskukset vetivät yli 300 000 henkeä loppuviikosta

Yli viisi prosenttia suomalaisista kävi vasta-avatussa ostosparatiisissa

Suomeen avattiin loppuviikosta kaikkiaan kolme uutta kauppakeskusta Poriin, Hämeenlinnaan ja Ouluun. Yhteensä asiakkaita on käynyt uutuustiloissa neljän viime päivän aikana jopa yli 300 000.

Voiton kävijämäärissä vievät Kauppakeskus Puuvilla Porissa sekä Oulun Ideapark.

Puuvillan johtaja Pasi Välimaa kertoo, että kävijämäärä torstaista sunnuntaihin on häkellyttänyt henkilökuntaa isosti.

"Arvioimme alun perin, että 80 000 tulee. Sekin tuntui kovalta. Nyt näyttäisi, että tämä onkin 120 000 kävijän suksee."

Välimaan mukaan syynä on se, että kauppakeskusta on odotettu Satakuntaan kovasti. Puuvilla on 4,2 hehtaarillaan ja yli 60 liikkeellään nyt Satakunnan suurin kauppakeskus.

Lisäksi ihmisiä on kiinnostanut paikka. Puuvilla rakennettiin vanhan Finlaysonin puuvillatehtaan punatiiliseen miljööseen jokirantaan. Rakentamisessa on yhdistetty uutta ja vanhaa.

Venäjä testasi mannertenvälistä ohjusta

Venäjä on tehnyt lauantaina mannertenvälisen ohjuskokeen, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjus ammuttiin matkaan lauantaiaamuna kello yhdeksän jälkeen Plesetskin avaruuskeskuksesta Arkangelin alueelta, (noin 400 km Suomen rajasta), Luoteis-Venäjältä.

Kyseessä on Topol M -ohjus. Topol M on Venäjän kehittynein pitkänmatkan ballistinen ohjus. Se lähetetään liikkeelle ohjussiilosta eli laukaisualustalta ja se voi lentää yli 10 000 kilometrin matkoja. Ohjus on otettu käyttöön 1997, ja siitä on kehitetty jo useita versioita. Yli 20-metrinen ohjus kykenee muuttamaan suuntaansa lennon loppuvaiheessa.

Vladimir Putin puhui ydinpelotteesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui syyskuussa Kremlissä puolustusvirkamiehille "tarkoituksenmukaisten hyökkäysmahdollisuuksien luomisesta, sisältäen myös ydinpelotetehtävän ratkaisun".

Sotilasstrategian asiantuntija, everstiluutnantti Torsti Sirén Maanpuolustuskorkeakoulusta suhtautuu varovaisesti Moskovasta kuuluviin puheisiin.

"Tämähän voi olla ihan tällaista psykologista sodankäyntiä. Liittyy jonkinlaiseen mielikuvakamppailuun Venäjän ja lännen välillä."

Venäjä ilmoitti, että se aikoo rakentaa 13 sotilaslentokenttää ja kymmenen tutka-asemaa ”ei-toivottujen vieraiden” varalta.

Venäjä hamuaa lisää alueita pohjoisessa – vaatii yli miljoonan neliökilometrin aluetta

Pohjoisen jäämeren rantavaltiot ovat kinastelleet jo vuosia alueesta, jonka uskotaan pitävän uumenissaan suurta määrää luonnonrikkauksia. Brittilehti Telegraphin mukaan alueella voi olla ainakin viiden miljardin tonnin öljy- ja kaasuvarannot.

Venäjän muuttuneen ulkopolitiikan syynä voi olla se, että Vladimir Putin haluaa näyttää maan kansalaisille, että Venäjä on vahva sotilasmahti. Arvostelijat pitävät hankkeita mielettöminä.

Putinin Venäjä näyttäisi näillä toimilla haluavan palauttaa pelon ilmapiirin yhdistääkseen venäläiset "yhteistä vihollista vastaan". Tulkinnan mukaan Venäjän nykyjohto siis "pullistelee sotilaallista voimaansa" arktisella alueella vahvistaakseen omaa asemaansa.

Tällaiset toimet ovat samansuuntaisia kuin Venäjän toimet aiemmin Krimillä. Venäjä miehetti keväällä Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan koskemattomuutta.

Guardianin haastattelema Venäjän Greenpeacen edustaja Vladimir Chuprov pitää Putinin johtaman Venäjän arktisen alueen hankkeita mielettöminä.

Ainoana perusteluna toimille pidetään sitä, että jokin yhteinen vihollinen muka uhkaisi Venäjää arktisilla alueilla. Mitään tällaista uhkaa Venäjää vastaan ei ole, Chuprov sanoo lehdessä.

Ruotsin puolustusvoimat etsii taas jotain merellä

Kaksi Ruotsin merivoimien alusta haravoi jälleen Tukholman saaristoa, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Lehti perustaa uutisensa useisiin silminnäkijähavaintoihin perjantailta ja lauantailta.

Merivoimien alukset pyörivät samoilla alueilla kuin lokakuun puolivälin suuroperaatiossa, jolloin puolustusvoimat oli havainnut ulkopuolista liikehdintää. Ruotsi etsi päivien ajan "vedenalaista toimintaa", mutta ei suoraan halunnut puhua venäläisestä sukellusveneestä.

Venäjän pommikone lähestyi Britanniaa - hävittäjät vastaan

Nato varoitti Venäjän lisääntyneestä aktiivisuudesta jo aiemmin tällä viikolla, kun Euroopan ilmatilassa liikkui yhteensä 26 venäläistä sotilaskonetta.

Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon -hävittäjät kävivät tunnistamassa venäläisen Tupolev Tu-95 -pommikoneen, joka lähestyi Britannian ilmatilaa perjantaina, kertoo brittilehti Guardian tänään lauantaina.

Naton mukaan Itämerellä, Pohjanmerellä ja Atlantilla ja Mustallamerellä lensi tiistaina ja keskiviikkona yhteensä 26 konetta neljässä eri parvessa.

Jännitys Itämerellä ei ole laantumassa

Signaalit Ukrainan kriisin kehityssuunnasta ovat ristiriitaisia, mutta eivät lupaavia. Suomessakin esiintyy odotuksia pakotteiden ja vastakkainasettelun kauden päättymisestä ja paluusta jonkinlaiseen normaalitilaan Venäjän ja lännen suhteissa.

Ilmeisen provokatiivinen lentotoiminta oli viesti siitä, että Venäjä on valmis lisäämään jännitteitä. Tällaisesta operaatiosta pitäisi saada tietoa myös Helsingistä eikä vain Naton kautta Brysselistä.

Odotukset ovat ennenaikaisia. Itämeren alueella pitää varautua myös tilanteen huononemiseen.

Torstaina saavutettu sopu Venäjän kaasutoimituksista Ukrainaan alkavana talvena oli tervetullut. Se poisti ainakin joksikin aikaa epävarmuuden Venäjän kaasusta Venäjän ja länsimaiden kriisin asialistalta.

Samoihin aikoihin EU:n tuella syntyneen kaasusopimuksen kanssa Venäjän sotilaskoneet järjestivät laajuudessaan ainutlaatuisen harjoitusoperaation, joka ulottui Mustaltamereltä Portugalin edustalle ja Suomenlahdelle. Naton mukaan operaatioon osallistui yhteensä pitkälti yli 20 venäläiskonetta, joita nousi tunnistamaan hävittäjiä kuudesta Nato-maasta sekä Ruotsista ja Suomesta.

Ilmeisen provokatiivinen lentotoiminta oli viesti siitä, että Venäjä on valmis lisäämään jännitteitä. Tällaisesta operaatiosta pitäisi saada tietoa myös Helsingistä eikä vain Naton kautta Brysselistä.

Suomi harkitsee torpedoaseita sukellusveneiden torjuntaan

Merivoimat harkitsee torpedoaseiden hankkimista uuteen sota-alusluokkaan. Torpedoita käytettäisiin sukellusveneiden torjuntaan.

Torpedot olisivat Suomelle uusi asejärjestelmä, sillä niitä ei ole ollut enää käytössä. Torpedojen hankkimista selvitetään osana niin sanottua laivue 2020 -hanketta.

Tehokkain sukellusveneen torjuja olisi toinen sukellusvene, mutta niihin Suomella ei ole varaa. Nykyään Suomi torjuu sukellusveneitä syvyysraketinheittimillä ja syvyyspommeilla.

Arvio Soinista: ”Ei milloinkaan kuultu näin suorasukaista äärioikeistolaisiin salaliittoteorioihin nojaavaa retoriikkaa”

Perussuomalaisten johtajalta ei ole toistaiseksi vielä milloinkaan kuultu näin suorasukaista äärioikeistolaisiin salaliittoteorioihin nojaavaa retoriikkaa, joten avausta voi tavallaan pitää historiallisena, historioitsija, tutkija Jussi Jalonen arvioi.

Hän pohtii syitä harvinaisen voimakkaaseen kannanottoon tasa-arvoista avioliittolakiesitystä kohtaan.

Kaikissa muissa perussuomalaisille läheisissä arvokysymyksissä Soini on ottanut paljon rauhallisemman linjan. Maahanmuutto ei ole hänelle erityisen tärkeä asia, ruotsin kielen oppivelvollisuuden osalta hän sallii eriävät mielipiteet, ja esimerkiksi abortin vastustaminenkin edustaa hänelle vain henkilökohtaista uskonnollista vakaumusta, Jalonen kirjoittaa.

Timo Soini mesoaa

KULTTUURIMARXISTIT ELÄVÄT JA VOIVAT LIIAN HYVIN

Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, eikä se siitä miksikään muutu, vaikka kulttuurimarxistit kuinka mesoavat. Apunaan heillä on vahnan perinteen mukaan liberaalit hyödylliset idiootit, jotka eivät ymmärrä, kenen pussiin he lopulta pelaavat.

Minuun ei vaikuta patkääkään median suosima homorummutus. Kuten ei muukaan politiikkani arvostelu. Vapaassa yhteiskunnassa on mielipiteen ja uskonnonvapaus, josta pidän kiinni. Enkä vain pidä kiinni, vaan puolustan niitä viimeiseen hengenvetoon asti.

Yllättävä arvio USA:sta

Venäjä ei valehtele – Nato petti lupauksensa

Venäjä on Ukrainan kriisin aikana puolustanut toimintaansa väitteellä, jonka mukaan Yhdysvallat, länsimaat ja sotilasliitto Nato pettivät antamansa lupauksen, että Nato ei laajenisi Itä-Eurooppaan. Väite ei ole perätön.

Itzkowitz Shifrinsonin artikkeli kulkee nimellä Kuinka länsi rikkoi lupauksensa Moskovalle. Artikkelin keskiössä on venäläisten väite siitä, että Yhdysvallat olisi Saksojen yhdistymistä valmisteltaessa vuonna 1990 luvannut Neuvostoliiton johtajille, että Nato ei laajene Itä-Eurooppaan.

Tutkijan mukaan ne skeptikot, jotka epäilevät Venäjän vain käyttävän väitettä tekosyynä aggressioilleen, ovat osin oikeassa: Naton laajentumisen rajoista ei koskaan allekirjoitettu sopimusta.

Poliisi epäilee: Sairaanhoitaja myrkytti hoitamansa vanhuksen

Poliisi epäilee, että 84-vuotiaalta vanhukselta kavallettiin kymmeniä tuhansia euroja.

Noin 54-vuotiaan sairaanhoitajan epäillään myrkyttäneen hoitamansa 84-vuotiaan naisen Salossa.

Poliisi epäilee kahden hoitajan kavaltaneen hoitamaltaan vanhukselta noin 30 000 euroa rahaa. Nainen oli myös testamentannut koko omaisuutensa toiselle hoitajalle. Omaisuuden arvo on poliisin mukaan noin 200 000-300 000 euroa.

Poliisi epäilee, että huonokuntoinen vanhus oli houkuteltu tekemään testamentti epäillyn hyväksi.

Perhesurmaajat ovat yleensä sairaalloisen itsekeskeisiä narsisteja

Perhesurman ja murha-itsemurhan tekeminen on ihmisen täydellinen epäonnistuminen, sanoo kriminaalipsykiatrian asiantuntija Hannu Lauerma.

Suurin osa perhesurmien tekijöistä on narsistisia ja sairaalloisen itsekeskeisiä persoonallisuuksia, sanoo Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Perheensä tai puolisonsa surmaavan henkilön tunteet läheisiä kohtaan ovat omistavia, määräilynhaluisia ja tähtäävät hallintaan. Perheenjäsenillä sinänsä ei ole surmaajalle arvoa, vaan perhe on osoitus omasta osaamisesta tai asemasta.

Normaali aito rakkaus perhettä kohtaan loistaa poissaolollaan, Lauerma sanoo.

Perhesurmaajat ovat myös usein depressiivisiä. He eivät näe parisuhteen ongelmissa tai mahdollisessa erotilanteessa muuta ulospääsyä ja ajatus siitä, että muut perheenjäsenet jatkaisivat heistä riippumatta olemassaoloaan, on surmaajille sietämätön.

Näin pysähtyi Lidlin vyöry Ranskassa – yrittävätkö S- ja K-ryhmä samaa?

Ranska on Euroopan ainut maa, jossa isot supermarketit ovat taistelleet onnistuneesti halpakauppaketjuja vastaan.

Halpaketjut Lidl ja Aldi eivät Reutersin mukaan ole olleet Ranskan markkinoilla yhtä menestyksekkäitä kuin esimerkiksi Britanniassa.

Ranskalaiskaupat ovat vastanneet kilpailuun laajentamalla omien halpamerkkiensä valikoimaa. Valikoimia on myös yksinkertaistettu, ja tuotteiden hintoja pyritty laskemaan kautta linjan.

Nordean analyytikko Rauli Juva sanoo Ilta-Sanomille, että Suomessa etenkin K-ryhmä on jo lähtenyt mukaan kilpailuun.

Tällaisilla tarinoilla poliitikot käännytettiin Sunny Car Centerin puolelle

Aika harvan liikemiehen maine kestäisi sen, että lankeaa niin sanottuun nigerialaishuijaukseen. Markku Ritaluoma vannoo, että Sunny Car Centerin rahoittajista "arabimiljardööri" on edelleen mukana.

Hämeenlinnalainen maanviljelijä Mauri Honkajuuri seisoo keskellä savista ja vetistä tonttia. Maasta törröttää kohmeista horsmaa.

Tontin laidalla moottoritien kupeessa seisoo 30-metrinen mainostorni. Se syttyy täyteen valaistukseen aina kello 17.30. Tornissa lukee: Sunny Car Center.

Maan omistaa Hämeenlinnan kaupunki. Se myi 16 hehtaarin tontin Sunny Car Centerille 2013, mutta kauppa ei ole tullut voimaan, sillä yhtiö ei ole maksanut 8,4 miljoonan euron kauppahintaa.

Tähän piti rakentaa Euroopan suurin autokaupan keskittymä, kahdeksankerroksinen monitoimikeskus "täyden palvelun konsepteineen". Alkuperäisen suunnitelman mukaan Sunny Car Centerin piti avata ovensa jo 2013.

Kesäkuussa 2010 Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo (kok) esitteli hanketta ensimmäisen kerran kaupunginhallitukselle. Vastaanotto oli innostunut, sillä luvassa oli todellinen pikkukaupungin eurojackpot.

Hankkeen kokonaisbudjetiksi ilmoitettiin 70 miljoonaa euroa ja rakennuksen kooksi 80 000 neliötä. Ritaluoma lupasi, että Sunny Car Center työllistäisi suoraan 1 500 ja välillisesti 2 500 ihmistä. Yhteensä siis 4 000 työpaikkaa.

Espoolainen kiinteistösijoittaja ja urheilusponsori Markku Ritaluoma esitteli kaupunginhallitukselle kaksi uutta rahoittajaa.

Ensin esiteltiin itävaltalainen investointipankki, joka olisi valmis lainaamaan rahaa korkealla korolla. Toinen oli rouva Regina Chiluba,(Pitäisikö hälytyskellojen soida, kun Sambian kavalluksesta syytetyn entisen presidentin leski ilmoittaa olevansa kiinnostunut sijoittamaan hämeenlinnalaiseen autokauppaan?) Sambian entisen presidentin Frederick Chiluban leski, joka kuulemma etsi isoja sijoituskohteita. Chilubalta oli luvassa 34 miljoonaa euroa. Tästä eteenpäin koko tarina ihan shaissee...

Liian helppoa rahaa ollakseen totta – näin toimii nigerialaiskirje ja neljä muuta huijausta

Siellä missä liikkuu rahaa, liikkuu myös mahdollisuuksia menettää rahat. Hämeenlinnan Sunny Car Center -tapauksessa on esitelty itävaltalainen investointipankki, Sambian ex-presidentin leski sekä "arabimiljardööri".

HS esittelee tyypillisimmät huijausyritykset. Usein niitä käytetään myös yhdessä ja päällekkäin.

1. Ponzi-huijaus

2. Loistava liiketoimintamahdollisuus

3. Offshore-sijoittaminen

4. Huippupankkihuijaus

5. Korkea-arvoinen kirjekaveri eli nigerialaiskirje

Haglundin kommentit meri­operaatiosta Ruotsin ykkösuutinen: "Heidän pitäisi esittää todisteet"

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) lauantaiset kommentit Ylen ruotsinkielisissä uutisissa ovat herättäneet laajalti huomiota Ruotsissa. Ruotsalaisten sanomalehtien mukaan Haglund arvosteli Ruotsin puolustusvoimien toimia merioperaatiossa Tukholman vesillä.

Haglundin kommentit olivat lauantai-iltana ykkösuutinen monen ruotsalaislehden verkkosivuilla, kuten Dagens Nyheterissä, Svenska Dagbladetissa ja Aftonbladetissa.

Haglund sanoi lauantaina Ylellä, että Suomen puolustusvoimat hoitaisi tiedottamisen toiselle tavalla kuin Ruotsi tällä viikolla. Hänen mukaansa Suomessa ei kerrottaisi havainnoista, jotka eivät ole sataprosenttisen varmoja.

"Jos havainnoille ei saada näyttöä, me emme aiheuta farsseja. Se ei ole tapa, jolla lisätään puolustuksen uskottavuutta, ja sen takia me emme näyttäisi niille, jotka liikkuvat vesillämme, millainen kyky meillä on havoinnoida sitä, mitä rannikoillamme tapahtuu", Haglund sanoi. #ubåtjakt #sukellusvene

Vedenalainen pitikin päästää verkosta

On mah­do­ton­ta sa­noa, oli­ko Tuk­hol­man ete­lä­puo­lel­la to­del­la ve­den­alais­ta lai­tet­ta vai ei. Oleel­lis­ta oli, et­tä Ruot­si osoit­ti voi­van­sa ha­vai­ta sel­lai­sen. Kei­nois­ta ei juu­ri kai­lo­tel­la.

Tä­tä ei ku­kaan so­ti­las­vi­ran­omai­nen voi sa­noa ää­neen, mut­ta sel­vää oli, et­tä mah­dol­li­sel­le ve­den­alai­sel­le pi­ti an­taa pe­rään­ty­mis­reit­ti. Täs­sä nou­da­te­taan vain hy­vää dip­lo­maat­tis­ta ja asia­na­ja­ja­ta­paa: vas­tus­ta­jal­le pi­tää ra­ken­taa kul­tai­nen sil­ta, jo­ta myö­ten hän voi pe­rään­tyä kas­vo­jaan me­net­tä­mät­tä.

Jos Ruot­sis­sa teh­ty ha­vain­to oli­si pal­jas­tu­nut ve­nä­läi­sek­si su­kel­lus­ve­neek­si, asia oli­si ol­lut Ruot­sin hal­li­tuk­sel­le hy­vin kiu­sal­li­nen ja hai­tan­nut erit­täin herk­kää mut­ta ete­ne­vää Uk­rai­nan rau­hanp­ro­ses­sia.

En jaksa kirjoittaa Venäjästä kauniisti

Juuri nyt ei jaksa puhua kauniisti naapurimaasta. On Venäjän vuoro olla rakentava.

Kiinnostuin alun perin Venäjästä, kun hullaannuin matkustamaan maassa. Olen kokenut Venäjällä mykistävää vieraanvaraisuutta. Olen nauttinut venäläisten kyvystä elää hetkessä. Kun pääsen rajan yli ja venäläinen popmusiikki raikaa autostereoista, tunnen olevani vapaa kahleista.

Olen asunut Venäjällä seitsemän vuotta opiskelijana ja toimittajana. Ukrainassakin vierähti vuosi.

Tavallaan venäläiset ovat suomalaisten läheisimpiä naapureita. Suomessa asuu enemmän Venäjällä syntyneitä kuin Virossa tai Ruotsissa syntyneitä. Suomalaiset ovat useammin naimisissa Venäjällä syntyneiden kanssa kuin Virossa syntyneiden tai Ruotsissa syntyneiden ruotsinkielisten kanssa. Erittäin moni suomalainen on yllätyksekseen saanut venäläisen elämänkumppanin tai ystävän.

Kukaan ei ihmettele, että Helena Petäistö rakastaa Ranskaa, mutta kun Venäjää seuraava toimittaja kertoo olevansa russofiili, se voi kummastuttaa.

Suomessa rohkeaa ei ole Venäjän arvostelu, vaan Suomen omien kieroutumien esilletuonti. Yhdysvaltain arvostelu vaatii täällä enemmän pokkaa kuin Venäjän roiminta.

Venäjä ei tee russofiilin elämää helpoksi. Tämä vuosi on merkinnyt peruuttamatonta muutosta Venäjä-suhteessani. Aivan kuin Prahan kevät 1968 monille aikalaisille.

Keväällä erosin Venäjä-seurasta, kun sen silloinen puheenjohtaja Heikki Talvitie puolusteli Krimin valtausta. En voi sanoa, että silmäni olisivat auenneet vasta nyt.

Mielestäni Vladimir Putin ei ole koskaan ollut arvoitus. Jo vuonna 2000 perusasiat olivat tiedossa: KGB-mies pommitti Groznyin maan tasalle ja palautti stalinistisen kansallishymnin.

Miljardööri varoittaa Eurooppaa Putinista: ”Herätkää”

”Herää, Eurooppa”. Näin kirjoittaa unkarilaistaustainen amerikkalaissijoittaja ja miljardööri George Soros avauksessaan The New York Review of Books -julkaisussa.

Sorosin mielestä Euroopassa ei ymmärretä, että Vladimir Putinin johtama Venäjä uhkaa liberaalin Euroopan ja etenkin Euroopan unionin olemassaoloa.

"Kylmä sota päättyi, mutta se ei päättynyt rauhansopimuksen allekirjoittamiseen", Putin sanoi puheessaan.
"Tämä synnytti vaikutelman, että kylmän sodan niin kutsutut 'voittajat' päättivät – – muokata maailman omien tarpeidensa ja etujensa mukaisesti.
"Yhdysvallat, sanoi Putin, on "yksipuolisen sanelupolitiikkansa" ja päällepäsmäröintinsä tuloksena lietsonut maailmaan epävakautta.

a Euroopassa Putinia ymmärtävät monet samoista tahoista, jotka tunnetaan Euroopan unionin kriitikkoina, Soros toteaa häntä haastatelleen brittilehti The Guardianin mukaan. Lehden mukaan suursijoittaja viittaa eurokriitikkoihin kuten Nigel Farage, Marine Le Pen ja Viktor Orbán.

Putin on luonut hyvät suhteet niihin, jotka agitoivat Eurooppaa vastaan, Soros sanoo.

Tällaiseen maailmaan Putin uskoo

Venäjän presidentti piti poikkeuksellisen jyrkän puheen rikkinäisestä maailmanjärjestyksestä. Syyllinen ei jäänyt epäselväksi: Yhdysvallat.

Yhdysvallat käyttäytyy maailmassa kuin moukkamainen uusrikas.

Yhdysvallat ruokkii hölmöyksissään uusfasisteja ja ääri-islamisteja.

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin perjantaina hahmotteli maailmankuvaansa Sotšissa, syyllinen kansainvälisen politiikan ongelmiin ei jäänyt epäselväksi. Edellä olevat luonnehdinnat ovat hänen.

Putin puhui Valdai-klubilla, joka on kansainvälisen politiikan keskustelufoorumi. Presidentti on aiemminkin antanut lännelle sapiskaa, mutta tällä kertaa sävy oli jopa hänen mittapuullaan poikkeuksellisen jyrkkä.

Valtava läpimurto Suomesta: metsästä bensaa 0,7 €/litra

Suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet tavan tuottaa metsätähteistä, eli risuista, kannoista ja muusta biomassasta, autoihin käyvää biopolttoainetta.

Ruotsin puolustusvoimat keskeyttää etsinnät Tukholman saaristossa

Ruotsin laivasto: Aluevesiämme rikkonut sukellusvene on poistunut

Tilanne oli todellinen.

On täysin tuomittavaa, että joku taho rikkoi tällä tavoin alueellista koskemattomuuttamme, puolusteli massiivisia etsintätoimia kontra-amiraali Anders Grenstad tiedotustilaisuudessa perjantaina aamupäivällä.

Käytännössä suurin osa vesillä olleista aluksista on palannut nyt satamaan. Paikalla on enää joitakin maavoimien yksiköitä, puolustusvoimat kertoo tiedotteessa.

Ruotsin puolustusvoimat kertoi vielä toissapäivänä keskiviikkona, että merioperaatio Tukholman saaristossa siirtyy ”uuteen vaiheeseen”. Etsintöihin osallistui noin 200 sotilasta. Etsintäoperaatio alkoi tasan viikko sitten.

Ruotsalainen uutisointi sukellusvenejahdista on osallistava mediadraama

Professori Anu Koivunen Tukholman yliopiston mediatutkimuksen laitokselta näkee, että "sukellusvenejahti" on tuonut selkeästi esille Suomen ja Ruotsin välisiä eroja. Naapurimaassa uskalletaan kritisoida avoimesti maan puolustusvoimia ja rohjetaan nauraa itsellekin.

Ruotsalaiset ovat ottaneet sukellusvenejahdista ilon irti: vaikka kyse on vakavasta asiasta, tyylilaji on Ruotsin mediaan perehtyneen tutkijan Anu Koivusen mukaan pikemminkin trilleriä kuin tragediaa.

Suomessa on totuttu Ukraina-kriisin aikana lööppeihin, joissa sanotaan vaikkapa "näin ja näin monessa päivässä Venäjä voi lamauttaa Suomen", ja muuhun hysterian ja pelon ilmapiirin luomiseen. Tällaista ei Ruotsissa ole. Siellä iltapäivälehtiä ei myydä ulko- ja turvallisuuspolitiikalla. Sukellusvenejahdin aikana kaikki mediat kilpailevat vihjeistä siitä, mistä todella on kysymys.

Venäjän tiedustelukoneen liikkeistä - Natolta varoitus

Venäjän asevoimien Il-20-tiedustelukone lensi tiistaina Itämerellä ja sai peräänsä Naton hävittäjät Baltiasta.

Nato kertoi, että kone sai aikaan ison operaation Itämerellä: sitä seurasivat kolmen maan ilmavoimat.

Il-20 on erittäin kehittynyt tiedustelukone. Sen liikkeiden epäiltiin tiistaina liittyvän jotenkin Ruotsin rannikolla tehtyihin etsintöihin, jossa on etsitty sukellusvenettä tai muuta vedenalaista toimintaa. Naton koodinimi Il-20-koneelle on Coot-A. Lentokoneen tietotekniikan uskotaan olevan yhtä korkeatasoista kuin maailman parhaana pidetyssä Boeing RC-135-tiedustelulentokoneessa.

Sukellusvene-
jahdissa jo yli sata yleisövihjettä: periskooppeja, valoilmiöitä...

Tukholman saariston suuren etsintäoperaation johto on saanut yleisöltä jo noin sata vihjettä epäillystä vedenalaisesta kohteesta. Osaa vihjeistä pidetään luotettavina.

Putin_Shark
Monet asiantuntijat pitävät mahdollisena myös sitä, että Ruotsin puolustusvoimat ei halua kertoa julkisuuteen kaikkea sitä, mitä se tietää epäillystä sukellusveneestä tai tiedustelutoiminnasta Ruotsin aluevesillä.

Yleisövihjeet koskevat muun muassa valoilmiöitä, periskooppia muistuttavia kohteita ja epäluonnollisia aaltoja. Ne ovat puolustusvoimien mukaan riittävän luotettavia jatkotoimia varten.

Tästä syystä Ruotsi ei ikinä löydä sukellusvenettä

Ruotsin armeijalla ei juuri ole mahdollisuuksia jäljittää aluevesillään mahdollisesti olevaa sukellusvenettä, koska heillä ei ole käytössään sonar-jäljityslaitteilla varustettuja helikoptereita. Näin arvioi amerikkalaisen Foreign Policy –lehden ruotsalainen bloggaaja Elias Groll.

Tukholman saaristossa on saaria hyvin tiheässä ja siitä on tullut ainakin jossain määrin pahamainen sukellusveneiden leikkipaikka, koska sen luonto tarjoaa sukellusveneille runsaasti luonnollisia piilopaikkoja, Groll kirjoittaa.

Salaisuus pinnan alla jatkuu

Salaperäinen tankkeri Aftonbladetille: "Odotamme lisäohjeita"

Ruotsalaisen Aftonbladetin toimittaja tavoitti Tukholman sisääntuloväylän edustalla pitkään kelluneen NS Concord -tankkerin miehistön puhelimitse myöhään maanantai-iltana.

NS CONCORD

Ruotsin mediassa on spekuloitu sillä, että venäläisomistuksessa oleva tankkeri sopisi pienoissukellusveneen emoalukseksi. Tankkeri on odotellut käytännössä paikallaan jo viikkoja.

Kissa&Hiiri leikki Tukholman saaristossa

Sukellusvenejahti jatkuu Tukholman saaristossa täydellä voimalla

Venäläinen öljytankkeri otti kurssin kohti Tukholmaa.

Venäläinen öljytankkeri NS Concord on Expressenin mukaan ottanut kurssin kohti Tukholmaa. Alus on yhdistetty Tukholman saaristossa käynnissä olevaan operaatioon.

Ruotsin puolustusvoimat tulee jatkamaan etsintöjä maanantaina täydellä teholla, puolustusvoimien edustaja sanoi Svenska Dagbladetin haastattelussa. Etsinnät jatkuvat ainakin pari päivää, vaikka mitään ei löytyisikään.

Ruotsin puolustusvoimat julkaisi kuvan, jonka keskellä näkyy tuntematon esine vesillä Tukholman saaristossa.

Venäläinen hätäviesti tuli julki

“Vihamielisiä sotilaallisia valmisteluja”

19-Oct-2014
Ruotsin armeijan suuroperaatio venäläisen sukellusveneen jäljittämiseksi jatkuu edelleen sunnuntaiaamuna. Uusimpien tietojen mukaan operaatio sai perjantaina alkunsa venäjänkielisestä hätäviestistä.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Thomas Ries pitää tapausta merkkinä siitä, että Venäjä “valmistautuu johonkin” Ruotsin aluevesillä.

Hurja miinoitusväite Ruotsista

Ruotsalaistutkija pitää tietoja mahdollisesta venäläisestä minisukellusveneestä erittäin hälyttävinä.

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Tomas Riesin mukaan sukellusveneen tunkeutuminen syvälle Ruotsin aluevesille ei enää selity sillä, että suurvalta haluaisi lähettää poliittisen viestin.

Venäläisomisteinen tankkeri odotti Tukholman saariston edustalla

Tukholman saaristosta etsittävällä sukellusveneellä on ehkä ollut saattoalus.

Myöhään illalla Liberian lipun alla seilaava tankkeri kuitenkin suuntasi itään ja katosi meriliikennettä seuraavasta Marine Traffic -nettipalvelusta. Svenska Dagbladetin armeijalähteen mukaan aluksesta ollaan tietoisia ja sitä on pidetty silmällä puolustusvoimissa.

Lähettikö Nato feikkiviestin?

Interfax: Venäläisalukset eivät ole lähettäneet hätäviestejä.

Venäjä kiistää, että sen sukellusvene olisi joutunut onnettomuuteen Ruotsin rannikolla

”Venäjän sota-aluksille ei ole tapahtunut mitään epänormaalia tai onnettomuuksia", puolustusvoimien edustaja kertoi venäläiselle uutistoimistolle Interfaxille. ”Venäjän merivoimien sukellusveneet, kuten muutkin alukset, suorittavat tehtäviään maailman valtamerillä suunnitelmien mukaisest."

Kolmen päivän hirmutreeni vai tasainen harjoittelu? Näin harrastat liikuntaa oikein

Taas tekisi mieli lenkille tai salille, mutta mistä tietää, onko palautunut edellisestä liikuntakerrasta? Palautuminen on joskus vaikeaa – mutta syynä voi olla stressi eikä liikunta.

Mitä palautumisella tarkoitetaan?

Miksi palautumiseen pitäisi kiinnitä huomiota?

Mistä tietää olevansa riittävän palautunut treeneihin?

Kumpi on parempi: treenata kolmena päivänä peräkkäin vai kaksi kertaa viikossa?

Mitä tarkoitetaan ylikunnolla ja milloin se on riski?

Saako liikunnasta kipeytyneillä lihaksilla treenata?

Mikä meni pieleen, jos olo on normitreenien jälkeisenä päivänä poikkeuksellisen väsynyt?

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos tottumattomana lähtee neljän tunnin hiihtolenkille?

Auttaako venyttely palautumaan rasituksesta?

Tarvitseeko kovan liikunnan jälkeen enemmän unta?

Onko palautumisjuomista ja -patukoista hyötyä?

Asiantuntijana testauspäällikkö, liikuntafysiologi Piia Kaikkonen UKK-instituutista.

Miksi vanhoissa valokuvissa keski-ikäisetkin näyttävät vanhuksilta?

Viime vuosisadan alkupuolen sukupotreteissa viisikymppiset poseeraavat vakavina kuin vanhukset. Miehillä on kävelykepit ja kumara ryhti, naisilla tiukka nuttura ja uurteiset kasvot.

Hyvinvoivat suomalaiset ikääntyvät hitaammin ja myöhemmin kuin ennen.

Vaikutelma ei ole vain tyylin luomaa harhaa. Tästä todistaa muun muassa 65–69-vuotiaita jyväskyläläisiä tutkinut Ikivihreät-projekti. Vuosina 1988–2004 tehdyt haastattelut paljastivat, että myöhemmin syntyneet ikäluokat todella olivat aiempaa terveempiä ja toimintakykyisempiä.

Gerontologian tutkimuskeskuksen johtaja, professori Taina Rantanen Jyväskylän yliopistosta, suurten ikäluokkien elämä on ollut keskimäärin oleellisesti helpompaa kuin viime vuosisadan alussa syntyneiden.

Elintaso on noussut, teknologia kehittynyt ja terveydenhuolto parantunut. Tupakointi on vähentynyt ja yleinen ravitsemustilanne kohentunut.

Ennaltaehkäisyn ja lääkkeiden ansiosta sairaudetkin haittaavat toimintakykyä vähemmän kuin ennen. "Jos viisi–kuusikymppiselle aiemmin tuli paha nivelrikko, hän oli invalidi lopun ikäänsä. Nyt hän voi saada tekonivelen ja elää täysin normaalia elämää", Rantanen sanoo.

Elinikä pitenee yhä parilla vuodella vuosikymmenessä – eikä Rantanen näe syitä, miksi kehitys katkeaisi.

Tätä ääntä ihminen ei ole kuullut koskaan ennen

Euroopan avaruusjärjestön (Esa) Rosetta-luotain on tehnyt erikoisen havainnon tutkiessaan 67P-/Tšurjumov–Gerasimenko -komeettaa. Komeetan plasmaympäristöjä ja vuorovaikusta aurinkotuulen kanssa tutkiva luotaimen osa kuuli jotain, mitä avaruusjärjestön edustajat kutsuvat komeetan ”lauluksi”.

Vain osa laskeutujan aurinkopaneeleista kohti Aurinkoa

Philaella voi olla vaikeuksia saada sähköä.

Kymmenen vuotta, kuusi miljardia kilometriä, miljardi euroa

Philaen laskeutumista voi kerrata Euroopan avaruusjärjestön Esan verkkosivuilla.

Komeetan kyytiin päässeellä Philae-laskeutujalta uhkaa loppua puhti. Ensimmäisten päivien energiankulutukseen tarkoitettu pääparisto on tyhjenemässä perjantaina illalla.

Pienempiä ladattavia akkuja lataavien aurinkopaneelien käyttäminen voi olla vaikeaa. Aurinkopaneeleista vain osa on kohti Aurinkoa. Laskeutuja päätyi ennalta arvaamattomaan, varjoisaan paikkaan hypähdellessään komeetalla keskiviikkona.

Philae pysähtyi Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikön Walter Schmidtin mukaan jonkinlaista seinämää vasten, kun se pomppasi alkuperäiseltä laskeutumispaikalta noin kilometrin loikan.

"Se on ilmeisesti jotenkin valunut pitkin seinämää, jossa näkyy raapimajälki. Näyttää melkein kuin se olisi jonkinlaisessa kolossa. Vain puolitoista aurinkopaneelia saa aurinkoa", Schmidt arvioi HS:lle Kölnistä, jossa on Philaen johtokeskus

Lauantaina 15. marraskuuta havainnot jatkuvat, kun Philaen akut on taas ladattu aurinkopaneelin avulla.

Eija-Riitta Korhola saa 8500 € / kk eikä tarvitse tehdä mitään

Korhola olevansa etuoikeutettu, sillä hän on voinut tehdä väitöskirjaa aikana, jolloin Euroopan parlamentti maksaa hänelle niin sanottua siirtymäkorvausta. Hän saa 8500 euroa 15 kuukauden ajan.

Korvaus pohjautuu edustajien reilun 8000 euron kuukausipalkkaan. Korhola oli parlamentissa 15 vuotta, joten hän saa korvauksia 15 kuukautta, yhteensä yli 120 000 euroa.

Korvauksen saamiseksi ei tarvitse tehdä muuta kuin hakea sitä.

Superbakteeri saastuttaa kinkkuja – arviolta joka toisessa tanskalais­siassa MRSA-tartunta

Ruotsissa löydettiin useista saksalaista ja tanskalaista sianlihaa sisältävistä pakkauksista myös sairaalabakteerin nimellä tunnettua MRSA-superbakteeria.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran asiantuntija sanoi Helsingin Sanomille, että Ruotsin tietojen valossa on nyt harkittava MRSA:n testaamista myös Suomeen tulevasta tanskalaisesta ja saksalaisesta sianlihasta.

Ruotsissa useat kauppaketjut ovatkin lopettaneet sianlihan tuonnin naapurimaasta.

Suomi ei kuitenkaan voi yksin asettaa lihalle tuontikieltoa. Myöskään Euroopan unionin elintarvikevirasto ei ole pitänyt sianlihan MRSA-riskiä erityisen vakavana.

"Ei ole niin tarpeen, että Yle lähettää saippuaoopperoita"

Keskustan Sipilä: Ylen roolia pitää arvioida uudelleen kriittisesti

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä Yleisradion roolia pitää uudelleen "kriittisesti arvioida". Hänen mielestäänei voi olla oikein, että Yle pyrkii liian monella media-alueilla markkinajohtajaksi. Sipilä puhui keskiviikkona Mediapäivillä Helsingissä.

Sipilä ei perustellut tarkemmin, millä tavalla Ylen toimia pitäisi arvioida uudelleen. "Jo neljässä vuodessa mediamaailma on muuttunut niin paljon", hän perusteli ajatustaan.

"Aina on se vaara, kun rahoitus on turvattu pitkässä juoksussa", Soini sanoi Mediapäivillä. Soinin mielestä Ylen pitäisi näyttää kaikkia kansallisesti merkittäviä urheilukilpailuja kuten ravikilpailuja.

François Gissy Bicycle World Record 333 km/h

Lörtsy voisi olla jatkossakin ihan vain lörtsy

Eviran pääjohtaja kommentoi sosiaalisessa mediassa kuumentanutta "lörtsyraivoa" Twitterissä.

Lörtsy ei enää kelpaisi tuotteen nimeksi, koska nimi ei ole "Suomessa yleiseen käyttöön vakiintunut". Pitkän linjan lörtsy-yrittäjä kuitenkin huomautti Iltalehdelle, että lörtsyjä on valmistetu jo yli 20 vuotta.

Ihan käsittämätöntä, savonlinnalaisen Lörtsypoikien Jukka Hyytiäinen päivitteli.

VR:lle riitti: Leipäskandaali aiheuttaa nopeita toimenpiteitä

VR:n junien palveluista vastaava Avecra pahoittelee tapauksia, joissa asiakkaat eivät ole olleet tyytyväisiä palveluihin. VR:n ravintolapalveluista nousi kohu, kun Twitterissä levisi viime viikolla kuva "Hodarista kahdella nakilla". Sämpylässä oli täytteenä kaksi prinssinakkia.

Maanantaina Lännen Median lehdet uutisoivat Turusta Helsinkiin matkanneesta turkulaismiehestä, jonka VR:n myyntikärrystä ostama meetvurstisämpylä ei sisältänyt muuta kuin siivun meetvurstia ja nahistuneen salaatinlehden. Hintaa leivällä oli 7,5 euroa kahvin kanssa.

Keskiviikkona Helsingistä Tampereelle matkannut tamperelaismies koki ikävän yllätyksen junan ravintolavaunussa, kun ravintolavaunun hyllystä löytyi myynnissä olevia vanhentuneita leipiä. Viimeinen käyttöpäivä oli mennyt umpeen kaksi päivää aiemmin. Tamperelaismiehen mukaan myöskään kahvinkeitin ei toiminut.

Youtube avaa ensi viikolla Suomessa maksullisen musiikkipalvelun

Kilpailu musiikinkuuntelijoiden rahoista kiristyy ensi viikolla, kun yhdysvaltalainen Youtube lanseeraa uuden maksullisen musiikkipalvelun. Käytännössä Youtube haastaa Spotifyn, jonka palvelu hallitsee musiikin suoratoistomarkkinoita etenkin Euroopassa.

Uusi palvelu Youtube Music Key julkaistaan ensin vain seitsemässä maassa, joista Suomi on yksi. Suomi on Youtuben kannalta kiinnostava kohde, sillä täällä kuunnellaan keskimääräistä enemmän musiikkia ja sivustolla on Suomessa poikkeuksellisen paljon käyttäjiä.

Venäjän Sputnik etsii Suomesta jo työntekijöitä

Ve­nä­jän uu­si val­tiol­li­nen uu­tis­toi­mis­to Sput­nik ai­koo aloit­taa toi­min­tan­sa Hel­sin­gis­sä en­si vuon­na, yh­tiö ker­toi tiis­tai­na.

Hel­sin­gin suo­mek­si uu­ti­sia tuot­ta­va toi­mi­pis­te on yk­si 25:s­tä. Hen­ki­lö­kun­nan on mää­rä ol­la pai­kal­lis­ta. Koh­de­ylei­sö­nä ovat ih­mi­set, jot­ka ovat "vä­sy­nei­tä yk­si­na­pais­ta maail­maa edis­tä­vään pro­pa­gan­daan ja ha­lua­vat eri­lai­sen nä­kö­kul­man", yh­tiö ker­too tie­dot­tees­saan. Käy­tän­nös­sä ta­voit­tee­na on edis­tää Ve­nä­jän nä­kö­kul­mia.

Missä on nyt lumenpudottaja, joka myi omaisuutensa netissä ja sanoi muuttavansa Thaimaahan?

Tammikuussa 2011 espoolainen lumenpudottaja Ville Syväniemi jätti Huuto.net-sivustolle ilmoituksen, jossa hän ilmoitti myyvänsä koko omaisuutensa ja muuttavansa Thaimaahan.

"Kolmas lapseni oli juuri syntynyt, ja se oli koliikkivauva. Valvoin yöt ja tein pitkiä työpäiviä. Tuli semmoinen tunne, että nyt riitti", Syväniemi, 28, kertoo espoolaisen kauppakeskuksen kahvilassa.

Silloiselle puolisolleen hän kertoi asiasta vasta, kun ilmoitus oli jo julkaistu. Seuraavan yön Syväniemi nukkui yksin autossaan.

Aamukuudelta hän heräsi puhelinsoittoon. Radion aamuohjelman juontaja penäsi kommenttia.

Siitä alkoi lumenpudottajan lyhyt mutta värikäs elämä julkisuuden henkilönä.

Julkisuuden huipentuma oli esiintyminen samassa television talk show'ssa Matti Nykäsen ja pääministeri Jyrki Kataisen kanssa.

Lukijan kommentti: Suomi on yksi niista harvoista maista, joissa huoleton elämänsäsekoittaja voi elää säädyllistä elämää. Melkein missa tahansa muussa valtiossa aikuisen pitää ottaa vastuuta tekemisistään.

Lastenhoito ei kiinnosta, ne kun vielä itkevätkitn, työt on tylsiä koska opiskelukaan ei todennäköisesti kiinnostanut; nyt ei ole pahemmin sitten kiinnostanut ne työtkään. Piste i:n päällä on se, ettei edes sinne Thaimaaseen koskaan päästy, hemmetin moisesta mediatuesta huolimatta.

Minusta on ihan OK että ihminen voi tehdä tällaisia valintoja elämässään, mutta ei muiden kustannuksella.....

”Ikävä” luku kirkolle – Väärä päivä?

Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti on maanantaiaamun alustavan tiedon mukaan 15,6. Varsinainen vaalipäivä oli eilen isänpäivänä.

Äänestysinto on laskenut, sillä edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2010 äänesti 17 prosenttia äänioikeutetuista. Helsingin piispa Irja Askola on harmissaan äänestysinnon laskusta.

Toki on ikävää, että näin harva käyttää sitä äänivaltaa, minkä kirkon jäsenyys heille antaa. Seurakuntaneuvosto ja kirkkovaltuusto vaikuttavat asioihimme kotikortteleissa ja myös globaalisti, Askola kommentoi kirkon tiedotteessa.

Saara Huttunen (vas.) kritisoi seurakuntavaalien tiedotusta ja itse äänestyspäivää, joka oli eilen isänpäivänä. Huttunen kysyy blogissaan, oliko päivä väärä seurakuntavaaleille.

Sote-keskustelu on karannut käsistä

Viime aikojen sote-keskustelua leimaa täydellinen sekasorto. Kun asia on monen mielessä sekava ja ”karannut käsistä”, annetaan mitä erilaisimpia kommentteja omista intresseistä tai tietämättömyydestä.

Kaupalliset ylikansalliset firmat haluavat päästä kiinni miljardipottiin. Kunnat ovat huolissaan lähipalveluistaan ja tekevät jopa hätäpäissään uusia ostopalvelusopimuksia.

Uudistuksen yhtenä keskeisenä periaatteena pitää olla väestövastuu, eli että perustana on yhtenäinen julkinen järjestelmä, joka palvelee alueensa koko väestöä eikä vain yksittäisen vastaanottokäynnin hoitamista.

Tavoitteena tulisi olla väestön pitäminen mahdollisimman pitkään terveenä, niin että sairaanhoitoa ei tarvittaisi. Jos henkilö sairastuu, hänet pitäisi hoitaa perusterveydenhuollossa niin hyvin, että sairaalahoitoa ei tarvittaisi. Jos sairaalahoitoa tarvitaan, jälkihoito pitäisi hoitaa niin hyvin, että uutta sairaalakäyntiä ei tarvita, kirjoittaa Pekka Puska.

Lasse Virénille kävi kuin Forrest Gumpille

Juokseminen ei huvita enää

Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on ehdolla Kansainvälisen yleisurheiluliiton kunniagalleriaan Paavo Nurmen ja Hannes Kolehmaisen seuraksi.

Lasse Virénillä riittää puuhaa. Polttopuita syntyy liukuhihnalta, kun nelinkertainen olympiavoittaja syöttää pieniä puunrunkoja leikkuriin. "Viuuh, viuhh, viuhhh", kuuluu ääni, kun terävä saha katkoo puuta saunanpesään ja takkaan mahtuviksi kalikoiksi.

Lasse Virén
Syntynyt: 22. heinäkuuta 1949 Myrskylässä.
Asuinpaikka: Myrskylä.
Perhe: puoliso Päivi ja kolme aikuista lasta.
Voittanut ainoana juoksijana 5 000 metrin ja 10 000 metrin juoksut kaksissa peräkkäisissä olympiakisoissa (1972 ja 1976).
EM-pronssia 5 000 metrillä Roomassa 1974.
Juossut 3 ME:tä: 2 mailia 8.14,0 (1972), 5 000 metriä 13.16,3 (1972), 10 000 metriä 27.38,4 (1972).
11 Suomen ennätystä.
Vuoden urheilija 1972 ja 1976.
Maailman paras yleisurheilija 1972

Virén on raivannut omakotitalon pihan perukoilla olevan puukasan omasta metsästään. "Se on tärkein harrastukseni. Hyvää hommaa, kun näkee työn jäljen."

Virén täytti viime heinäkuussa 65 vuotta, mutta hän näyttää yhä hyväkuntoiselta ja hoikalta.

Entinen leipälaji juokseminen on kuitenkin jäänyt. Enää Virén ei juokse.

Mutta onhan Virén juossutkin. Ehkä hänelle on käynyt kuin Forrest Gumpille samannimisessä elokuvassa, jossa päähenkilöstä tuli kansallinen ikoni, kun hän juoksi Tyynenmeren rannalta Atlantin rannalle.

Sisällä Virén vielä pohtii urheilun nykymenoa.

Hän puntaroi pitkään kysymystä, eikö tänä päivänä enää harjoitella tarpeeksi, kun ainakin kestävyysjuoksussa tulokset ovat vaatimattomia.

Näin vääristäisin suomalaista keskustelua Facebookin avulla

ANTAKAA minulle kiihkeä poliittinen kiista ja 20 000 euroa, niin muokkaan suomalaista julkista keskustelua haluamaanne suuntaan.

Apuna käytän Yleisradiota, Suomen kuvalehteä ja kaikkia muita medioita, eivätkä ne voi asialle mitään. Vaatii vähän selitystä.

FACEBOOK tekee vaikuttamista myös itse.

Juuri päättyneiden Yhdysvaltain välivaalien aikaan yhtiö näytti käyttäjille “minä äänestin” -nappia. Jos sitä painoi, kertoi kavereilleen, että äänesti.

Arvioiden mukaan tämä sai sadat tuhannet ihmiset vaaliuurnille. Koska Facebookin käyttäjäkunta Yhdysvalloissa on demokraatteihin kallellaan, demokraatit hyötyivät tästä.

AINA KUN käynnistät Facebookin, kaverisi ovat kirjoittaneet tuhansia päivityksiä: jakaneet linkkejä, julkaisseet mielipiteitään ja ottaneet söpöjä kuvia lapsistaan. Kaikki eivät mahdu samaan aikaan ruudulle, joten päivityksiä pitää karsia.

New York Timesin tuoreen haastattelun mukaan parikymmentähenkinen ohjelmoijaryhmä muuttelee tuhansista pienistä palasista koostuvaa algoritmia parin viikon välein.

KIINNOSTAVUUDEN lisäksi hakutuloksiin voi vaikuttaa rahalla. Kuka tahansa tavallinen tallustaja voi mennä Facebookin Ad manageriin ja ostaa haluamalleen sisällölle lisää näkyvyyttä. Rahalla ostettu näkyvyys tavoittaa myös muut kuin omat kaverit. Kiinnostako?

Suomalaisyhtiö povaa kaaosta Venäjälle

Suomalainen sijoitustalo Front Capital ennakoi todella synkkiä aikoja Venäjälle ja vähäistä auringonpaistetta myös Suomelle ja Euroopalle.

Venäjän talouden näkymät ovat täysin lohduttomat ja raakaöljyn hinnan romahdus varmistaa Venäjän talouden ajautumisen taloudelliseen ja poliittiseen kaaokseen lähivuosina, Front Capital arvioi kuukausikatsauksessaan.

Kannatti meikata itsensä vanhaksi

Meis­tä kai­kis­ta tu­lee iso­na elä­ke­läi­siä, lu­kee ret­ro­tyy­liin bus­sin kyl­jes­sä. Hy­vä mai­nos, mut­ta ai­ka epä­tark­ka tä­tä ny­kyä. Var­mem­min tot­ta on se, et­tä meis­tä kai­kis­ta tu­lee iso­na van­ho­ja.

Jol­lem­me kuo­le si­tä en­nen.

YH­DYS­VAL­TA­LAI­NEN Pat­ri­cia Moo­re aloit­ti vuon­na 1979 kol­mi­vuo­ti­sen ko­keen, jo­ka muut­ti hä­nen elä­män­sä. Teol­li­suus­suun­nit­te­li­ja­na (ja ai­noa­na nai­se­na 750 hen­gen toi­mis­tos­sa) työs­ken­nel­lyt Moo­re, 26, naa­mioi­tui tv-mas­kee­raa­jan avul­la yli 80-vuo­tiaak­si.

Iho us­kot­ta­vas­ti ry­pis­tet­ty­nä ja sil­mät va­se­lii­nil­la su­men­net­tu­na hän mat­kus­ti val­koi­ses­sa pe­ruu­kis­saan ja mum­mon­me­kois­saan pit­kin Poh­jois-Ame­rik­kaa, yh­teen­sä 116 kau­pun­gis­sa.

Hän ot­ti van­han ih­mi­sen krem­pat omik­seen ja ete­ni kep­pei­neen, hau­raa­na. Roo­li me­ni niin sy­väl­le, et­tä sii­tä oli vai­kea ir­tau­tua. Hyy­tä­vät ko­ke­muk­sen­sa Moo­re sum­ma­si kir­jaan Dis­gui­sed: A True Sto­ry (1985).

Pat­ri­cia Moo­re pe­rus­ti oman de­sign­toi­mis­ton vuon­na 1980. Toi­mis­to on kes­kit­ty­nyt es­teet­tö­mään muo­toi­luun, jon­ka ta­voit­tee­na on myös van­ho­jen ja lii­kun­ta­ra­joit­teis­ten ih­mis­ten oi­keus it­se­näi­seen elä­mään. Moo­re kut­suu­kin suun­nit­te­luaan uni­ver­saa­lik­si, sil­lä se so­pii kai­kil­le.

MO­NEEN KER­TAAN pal­ki­tun Moo­ren us­ko­ma­ton ta­ri­na kiin­nos­taa myös Hol­ly­woo­dia. Elo­ku­vaan on op­tio.

Televisio on rikki

Median kuluttajan aika on nykyisin tiukoilla. Nettitelevisio ja tallentavat digiboksit ovat romuttaneet perinteisen tavan seurata televisio-ohjelmaa. Valtaosa on pian siirrettyä katselua tallenteilta, tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimen ruudulta.

Suoraan seurattujen tv-lähetysten osuus on painunut murto-osaan takavuosista, vaikka Finnpanelin tilastot väittävät osuuden yli 80 prosentiksi. Ei näin: Luku perustuu määritelmään, jonka mukaan myös viikon sisällä katsotut tallennetut ohjelmat sisältyvät suoriin katsojalukuihin.

On vanhanaikaista puhua enää mainoskatkoista, kun kaupallisten tiedotteiden pakkosyöttöön kuluu mainosrahoitteisten kanavien ohjelma-ajasta jopa 30–40 prosenttia. Sen ohittaminen onnistuu tallenteelta muutamalla napin painalluksella, mutta suoratoistossa vaihtoehdoksi jää korkeintaan kanavapujottelu.

Se on sietämätöntä. Yleensä lopputuloksena on lisää mainoksia toiselta tv-kanavalta, ruokaohjelmaa tai asunnon tuunausta. Tuotesijoittelua sisältävä viihdeohjelma on sen jälkeen hermolepoa.

On helppo sanoa ettei kenenkään ole pakko katsoa televisiota. Se on tällä menolla hyvinkin houkutteleva vaihtoehto, vaikka tilastojen mukaan suomalainen käyttää lähes kolme tuntia vuorokaudesta television alttarilla.

Onneksi on maksukanavat, ei suomalaiset, joissa mainokset ovat lyhyitä ja tulevien ohjelmien puffeja.

Kaikkiaan 85 000 euroa hävisi kassasta - kauppias viritti seteliansan

Naismyyjä tuomittiin puolentoista vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta.

Kassalla työskennellyt myyjä vei noin kuuden vuoden aikana 85000 euroa pienissä erissä monilla eri tavoilla.

Nainen joutuu maksamaan yrittäjälle takaisin kavaltamansa summan. Hän joutuu maksamaan myös jutun selvittelystä aiheutuneet 25000 euron kulut, jotka syntyivät kun kauppias kävi avustajineen lävitse noin 250000 asiakastapahtumaa ja noin 100000 pankki- ja luottokorttitapahtumaa.

Nainen joutuu korvaamaan lisäksi kauppiaan noin 16000 euron oikeudenkäyntikulut.

Kauppias tulee saamaan huomattavan osan menetyksistään takaisin, koska petolliselta myyjältä on saatu vakuustakavarikolla 100000 euroa kokoon.

79-vuotiaalle miehelle tehtiin röyhkeä temppu – Miten 100 000 euroa vietiin kätköstä?

79-vuotiaan miehen asunnosta vietiin viime joulun alla 100 000 euroa käteistä rahaa Itä-Suomen Juuassa.

Tuntemattomaksi jäänyt tekijä murtautui 20. joulukuuta 2013 yksin asuvan, tapahtuma-aikaan 79-vuotiaan miehen asuntoon ja anasti talossa olleesta kätköstä yli 100 000 euroa käteistä rahaa.

Asianomistajan luo oli samana iltapäivänä tullut miehen ennalta tuntema, vuonna 1959 syntynyt nainen. Nainen oli asianomistajan mukaan ainoa, joka tiesi miehellä olevan käteistä rahaa kotonaan piilossa.

Poliisi epäilee, että nainen uteli selville rahojen kätköpaikan. Tämän jälkeen nainen lähti vanhan miehen kanssa Nurmekseen tarkoituksenaan käydä katsomassa myytäviä romuja.

Hiihtäjälegenda Wassberg hävittäisi kaikki sudet Ruotsista

Moninkertainen maastohiihdon olympiavoittaja, ruotsalainen hiihtäjälegenda Thomas Wassberg on herättänyt Ruotsissa kohua lausunnoillaan susista.

Wassbergin mukaan sudet voisi juuria kokonaan pois Ruotsista, kertoo Svenska Dagbladet. "Susille ei ole täällä tilaa", Wassberg sanoo.

Ruotsissa on käynnissä tiukkasanainen keskustelu susista. Maassa on tehty päätös, että susikannan on oltava vähintaan 270 sutta. Nyt kanta on 370 yksilöä, ja metsästäjille on annettu luvat sadan suden kaatoon.

Neljä kerrosta täynnä trolleja

Olginon nettitrollaustehdas muutti Pietariin

Heitä on noin 250 - ihmisiä, joiden tehtävä on palavasti rakastaa valtiota palkkaa vastaan.

Palkkakulut kuukaudessa nousevat 10 miljoonaan ruplaan. Keitä ja mitä Kremlinin palkkaamat bloggarit kehuvat?

Olin nuori ja rahan tarpeessa - näin entiset nettitrollaajat vitsailevat kun heiltä kysytään, miksi he suostuivat tällaiseen duuniin. Nettitrollaustehtaan nimi on informaatiosodan veteraaneille tuttu. Palkkatrollit, joiden pesä sijaitsi vielä vähän aikaa sitten pietarilaisessa Olginon taajaamassa, ovat muuttaneet neljäkerroksiseen toimistoon Staraja derevnja -metron viereen. Virallinen osoite on nyt Savuškinin katu 55.

Noin 250 ihmistä ahertaa vuorotyönä vuorokauden ympäri. Heidän tuotantonsa päätyy pääasiassa LiveJournaliin ja VKontakteen. Tehdas tarjoaa kokonaisratkaisun: toiset kirjoittavat, toiset kommentoivat, ja enimmäkseen niiden toisten kirjoituksia. Tavoite on kannatuksen nostaminen. Päälinjauksena on Putinin ylistys ja Obaman väheksyminen. Nyt saamme mahdollisuuden kurkistaa trollaustehtaan tuotantoprosessiin - entisten työntekijöiden ohjaamina.

Kirsin on pakko harrastaa irtosuhteita

Kirsi menetti työpaikkansa ja ystävänsä, koska häntä ei kiinnostanut mikään muu kuin seuran löytäminen. Läheisyys ja seksi olivat hänelle kuin huumetta.

Sinkkuelämää-sarjan Samantha harrastaa runsaasti irtosuhteita ja tuntuu nauttivan elämästään.

Kaikille vastaava kumppanikaruselli ei kuitenkaan sovi. Millaista on elää ihmisenä, jolle seksisuhteet aiheuttavat saman kuin heroiini narkomaanille?

Kolmekymppinen Kirsi haluaisi kertoa tarinansa omalla nimellään ja omilla kasvoillaan, mutta se ei ole mahdollista. Hän pelkää, että hänestä kuvatut seksivideot leviäisivät saman tien nettiin ja entiset seksikumppanit alkaisivat soitella perään.

"Ihmiset eivät ota tilaani vakavasti. Miehet kuvittelevat edelleen, että olen joku himokas nymfomaani, joka on koko ajan käytettävissä", kertoo rakkaus- ja seksiaddiktiosta toipuva Kirsi.

Miljardöörin yhtiölle rankka syytös: Raketin ”räjähdys ei mikään yllätys”

Miljardööri Richard Bransonin avaruusturismiyhtiö Virgin Galacticin onnettomuuden taustalta on paljastunut huolestuttavia tietoja.

Yhtiön avaruusalus räjähti ja syöksyi maahan Mojaven autiomaassa Kaliforniassa perjantaina. Yksi pilotti kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti.

Tämä räjähdys ei ole yllätys. Ei minkäänlainen, ikävä sanoa. Tämä on juuri, mitä odotin. Tämä oli venäläistä rulettia, sanoo kansainvälisen, avaruusmatkailun turvallisuutta edistävän IAASS-järjestön johtava asiantuntija Carolynne Campbell Telegraphille.

Epäilyksen varjo ei lopu asiantuntijalausuntoihin. Telegraphin lisäksi on myös selvinnyt, että kolme Virgin Galacticin johtoryhmän jäsentä – heidän joukossaan turvallisuudesta vastannut varapääjohtaja – on eronnut viime kuukausina.

Suomalaisella Heilalalla on paikka Virgin Galactic -avaruusturistilennolle

Vesa Heilalalla on paikka Virgin Galactic -avaruusturistilennolle. Syyskuussa 2013 hän kävi Yhdysvalloissa sekä painottomuuslennolla että testaamassa g-voimakestävyyttään sentrifugissa. Kaikki alkaa olla valmista, nyt vain odotellaan lennon ajankohdan tarkentumista.

Lennolla käytettäviä pukuja ei ole vielä esitelty. Ne eivät ole mitään varsinaisia avaruuspukuja vaan todennäköisesti pelkkä haalarin ja kypärän yhdistelmä. Virgin Galactic uskoo vahvasti, että lennot pystytään pian aloittamaan. Tästä kertoo sekin, että yhtiö nosti matkan hinnan kesäkuussa 200 000 (148 000 €) dollarista 250 000 dollariin (185 000 €). Hinnan noususta huolimatta matkojen myynti on kasvanut, koska kilpailijat ovat omissa hankkeissaan selvästi perässä.

Kauppakeskuksen huikea avajaissaldo: Yli 120 000 kävijää

Torstaina avattuun Puuvillan kauppakeskukseen odotettiin neljässä päivässä 80 000 kävijää, mutta lopullinen kävijämäärä sunnuntai-iltana näytti yli 120 000 kävijää.

Kauppakeskusjohtaja Pasi Välimaa on syystäkin tyytyväinen.
– Huikea määrä, ylitti kyllä odotukset, hehkuttaa Välimaa.

THE RAINFOREST


Julia Roberts, Harrison Ford, Kevin Spacey, Edward Norton, Penélope Cruz, Robert Redford and Ian Somerhalder all join forces to give nature a voice. Watch the films and take action at http://natureisspeaking.org

Kolme päivää, yli satatuhatta kävijää!

Puuvillan kauppakeskuksen avajaisviikonlopun tavoite meni komeasti puhki jo lauantaina, jolloin porilaiskeskuksessa kävi aamukymmenen ja iltakuuden välillä 33 518 vierasta. Torstain-lauantain yhteinen saldo on jo 101 855. Kauppakeskus oli asettanut 80 000 kävijän tavoitteen, ja vielä on sunnuntai aikaa kasvattaa saldoa. #Puuvilla

Google-vero astuu voimaan Espanjassa vuonna 2015

Espanjan parlamentti on hyväksynyt niin kutsutun Google-veron, jonka myötä yhtiön on maksettava lehtitaloille korvauksia silloin, kun hakukone linkittää lehtien teksteihin.

Google-vero on osa uutta tekijänoikeuslakipakettia, joka astuu voimaan vuoden 2015 alusta. Laki koskee kaikkia uutisaggregaattipalveluita, ja Google on suurin korvausten maksaja.

Saksan- Google Newsissä ei enää nykyään näy tiivistelmiä jutuista eikä kuvia, ainoastaan otsikko ja linkki alkuperäiseen juttuun.

Jo 100 000 kuvaa arjen historiaa

Työväenmuseo Werstaan ylläpitämä yhdeksän museon ja arkiston Arjenhistoria.fi –tietokantaylitti tällä viikolla 100 000 digitoidun valokuvan rajan.

Arjenhistoria.fi on yksi Suomen suurimmista historiallisten kuvien palveluista. Se sisältää laajat esine- ja valokuvakokoelmat työelämään, teollisuuteen, tekniikkaan, tieteeseen, korkeakouluopetuksen historiaan, työväenliikkeeseen ja sosiaalihistoriaan liittyen. Aineistoa on 1800-luvulta nykypäivään ja ne kattavat maantieteellisesti koko Suomen Helsingistä Lapin Tankavaaraan.

”Positiivinen yllätys” – avauspäivän kävijämäärä
lähes 38 000

Puuvillan kauppakeskusjohtajan Pasi Välimaan mukaan ensimmäisen avajaispäivän saldo oli positiivinen yllätys.

Tilasto näyttää 37 585 kävijää kello 20.53. Siihen voi olla erittäin tyytyväinen, kun neljälle päivälle tavoite on 80 000, Välimaa myhäilee. #Puuvilla

Puuvillan Kauppakeskus avautuu historialliseen tehdasmiljööseen

Kauppakeskus Puuvilla avataan torstaina 30.10.2014 Porissa. Se on Satakunnan suurin ja Suomen 11. suurin kauppakeskus. Nelipäiväiseen kuluttaja-avaukseen odotetaan 80 000:tta kävijää.

Kauppakeskus Puuvilla Pori

Kauppakeskus Puuvilla Pori

Kauppakeskus Puuvilla

Kauppakeskus Puuvilla

Puuvillan Kauppakeskus sijaitsee historiallisessa tehdasmiljöössä muodostaen kokonaisen kaupunkikorttelin. Se on aivan uudenlainen kaupan, julkisten palveluiden, koulutuksen, kulttuurin, hallinnon ja vapaa-ajan keskus.

Ostiko Microsoftin perustaja Säkylän panssarivaunun romun?

Puolustusvoimat myi eilen päättyneessä nettihuutokaupassa suomalaisen Panzer IV -panssarivaunun rungon 213 150 eurolla.

Ostajan henkilöllisyys ei ole vielä tullut julki, mutta Ilta-Sanomien mukaan yksi kiihkeästi Panzer IV-vaunua haluava ostaja on sotakalustoa keräilevä ohjelmistojätti Microsoftin perustaja, miljardööri Paul Allen.

Microsoftin toinen perustajajäsen on halunnut jo viiden vuoden ajan saada kokoelmiinsa kyseisen vaunun siinä kuitenkaan onnistumatta.

Muut maat saisivat ottaa mallia vihreästä Harjavallasta

Vihreät pellot eivät ole itsestäänselvyys Harjavallan Suurteollisuuspuiston ympäristössä. Kaupungista kotoisin oleva, nykyisin oululainen tutkijatohtori Jyrki Heino kertoo, että 1950-luvulla yhden kupari- tai nikkelitonnin jalostus tuotti rikkidioksidia noin tonnin.

Vanhat harjavaltalaiset kyllä muistavat, miltä rikkikrääsä näytti. Pahimmillaan se peitti näkyvistä samassa risteyksessä seisovat ihmiset. Silloin todettiin vaan, että se on leipä mikä haisee.

Harjavallan tehtailla elämänuransa tehnyt Esa Heino on kerännyt vanhoja kuvia seudulta. Niissä männyt ovat palaneet saasteiden takia karrelle.

Harjavallan tehtaalta on viety maailmalle upea liekkisulatustekniikka, mutta valitettavasti ympäristöasiat eivät ole levinneet yhtä tehokkaasti, Jyrki Heino toteaa.

Hän kertoo vierailleensa Norilskin Venäjän tehtailla, ja järkyttyneensä saasteen määrästä.

Kun täällä jalostetaan kuparitonni nykyään, syntyy päästönä enää noin 15 kiloa rikkioksidia. Venäjällä ja muutamassa muussa maassa päästö voi olla neljän tonnin luokkaa. Kyllä siinä meinasi tippa linssiin tulla, kun katsoi sen leviämistä asutusalueen ylle.

Homojen oikeuksia puolustanut seurakuntavaaliehdokas sensuroitiin vaalilehdestä Janakkalassa

Homojen ja lesbojen oikeudet vaaliteemakseen ottanut vaaliehdokas on sensuroitu pois Seurakuntaväki-nimisen ehdokaslistan kustantamasta vaalilehdestä. Ehdokas ei suostunut muuttamaan esittelytekstiään, joten hänet jätettiin kokonaan pois joka talouteen Janakkalassa jaetusta vaalilehdestä.

Perhepäivähoitaja Pirkko Kuvamo on aktiivi Vasemmistoliiton kannattaja Janakkalassa. Hän on ensimmäistä kertaa ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

Lähdin mukaan Seurakuntaväki-nimiselle ehdokaslistalle, koska sinne haluttiin monenlaista väkeä puoluekannasta riippumatta, itsekin uskovaiseksi tunnustautuva Kuvamo kertoo.

Minulle annettiin kaksi vaihtoehtoa. Joko muutan tekstiäni tai muuten listan neljä miesehdokasta vetäytyvät vaalilehdestä. Tai sitten jään itse pois lehdestä. Ilmoitin, että minulla on oikeus mielipiteeseeni.

Maailman hauskin Ismo Leikola saapui Suomeen

Maailman hauskimmaksi ihmiseksi maanantai-iltana valittu stand up -koomikko Ismo Leikola saapui Suomeen.

Kun Ismo Leikola asteli Helsinki-Vantaan lentokentän tuloaulaan klo 0.40, oli häntä vastassa useita ystäviä ja koomikkokollegoja.

Voi perseensuti, en olisi kyllä uskonut, että täällä on vastassa ihan tällainen komitea. Todella hienoa! Leikola sanoi IS:lle saavuttuaan tuloaulaan.

Koomikko Ismo Leikola, 35, voitti amerikkalaisen Laugh Factory -komediaklubiketjun järjestämän Funniest Person in the World -kilpailun, kun hän päihitti kilpailun yleisöäänestyksessä muut finalistit ylivoimaisesti.

Oliko kirkon seksi-
messutempaus liikaa?

Tavallisesti lokakuisena sunnuntaina kirkosta eroaa noin 100 henkilöä, mutta sunnuntaina eroajia oli Eroakirkosta.fi-palvelun mukaan huimat 962 kappaletta.

Palveluun tulleiden eroamispalautteiden perusteella syynä voivat kuitenkin olla kirkon merkittävä aktiivisuus kirkollisvaalien markkinoinnissa, Vantaan seurakuntayhtymän osallistuminen Helsingin Sexhibition-messuille tai Päivi Räsäsen uhkaus erota hallituksesta tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen takia.

Avioliittolaki on nyt eduskunnan, ei hallituksen käsissä

Kataisen hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittiin, että hallitus ei tuo esitystä, jolla avioliittolain perusteet muutettaisiin. Tästä edelleen pidämme kiinni ja luonnollisesti luotamme, että myös muut hallituskumppanit pysyvät sopimuksessamme. Emme ole siis hallituksessa, joka tekisi lakiesityksen samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Tämä periaate koskee koko hallituksen toimintakautta, tulipa kansalaisaloitteiden tai eduskunnan kautta millaisia tahansa vaatimuksia. Näin Päivi Räsänen blogissaan.

Tuhannet unkarilaiset lähtivät kaduille internetlakia vastaan

Unkarin hallituksen aiheet internetin verotuksen kiristämisestä huolestuttavat.

Lakiehdotuksen tarkoitus on kiristää internetin tiedonsiirron verotusta. Jos laki tulisi voimaan, teleoperaattorit joutuisivat maksamaan noin 50 senttiä gigatavusta. Vero nostaisi todennäköisesti internetin käyttämisen hintaa.

Mielenosoittajat pelkäävät lain vähentävän köyhien kansalaisten, oppilaitosten ja yritysten mahdollisuuksia käyttää internetiä. Internet on tärkein kanava myös Unkarin yhä ahtaammalle joutuneille hallituksen arvostelijoille.

Rautavaaran kuolonkolari tahallinen

Poliisi tutkii mahdollisuutta, että Rautavaaran kuolonkolarissa menehtyneiden lasten isä puhui lasten äidin kanssa vain hetki ennen turmaa.

Bussin ja henkilöauton nokkakolari vei äidin ja kahden tytön ja yhden pojan hengen sunnuntai-iltana. Poliisin mukaan lapset ovat syntyneet vuosina 2008–2013.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan bussi pysähtyi vähän ennen turmaa ja isä kävi puhumassa ulkona jonkun kanssa pysäkillä.

Saaran mukaan hänellä ja Aarniolla oli pitkä seksisuhde

Aarnio-vyyhdin käynnistänyt prostituoitu: "Ei kaduta"

Lähes vuoden vangittuna ollut Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio saa lähiviikkoina tietää, nostetaanko häntä vastaan syytteitä. Syyteharkinnassa on lähes kolmekymmentä Aarniota koskevaa rikosepäilyä.

"Koko tutkintaa ei olisi ilman Saaraa. Hänen kauttaan kaikki lähti liikkeelle", sanoo tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto.

Saara tapasi Aarnion Pasilan poliisitalolla lähes kaksikymmentä vuotta sitten, kun häntä epäiltiin osallisuudesta viranomaisia vastaan suunniteltuihin kostoiskuihin.

Saara myöntää auttaneensa silloista poikaystäväänsä hankkimaan virkamiesten, muun muassa poliisien osoitteita. Hän ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan tiennyt, että osoitteita hankittiin kostoiskuja varten.

Saara antoi listan tutulle pankkivirkailijalle, joka hankki osoitteet.

Saara tapaili Aarniota lähes viidentoista vuoden ajan. Seurustelusta ei ollut kyse, vaikka muutamaa ensimmäistä tapaamista lukuun ottamatta jokaiseen tapaamiseen sisältyi hänen mukaansa seksiä.

Pieniä fuusioreaktoreita jo 10 vuoden päästä

Sotilas-, ilmailu- ja avaruusteknologiastaan paremmin tunnettu amerikkalaisyhtiä Lockheed Martin kertoi viime viikolla tehneensä merkittävän läpimurron fuusioenergian kehittämisessä. Yhtiön mukaan ensimmäiset sadan megawatin fuusioreaktorit olisi mahdollista rakentaa jo kymmenessä vuodessa.

Kuorma-auton perävaunuun mahtuvat reaktorit ovat pieniä verrattuna esimerkiksi nyt Olkiluotoon rakenteilla olevaan fissiovoimalaan, jonka sähköteho tulee olemaan 1600 megawattia.

Fuusio on ydinvoimaa, jossa atomit yhtyvät toisiinsa. Kun tavallisessa fissioon perustuvassa ydinreaktorissa uraani halkea kevyemmiksi alkuaineiksi, fuusiossa vety-ytimet yhtyvät heliumytimiksi kuten Auringossa. Fuusioenergian raaka-ainetta saa merivedestä, tuotanto ei aiheuttaisi hiilidioksidipäästöjä eikä se juuri tuottaisi radioaktiivista jätettäkään.

Klassikkoelokuvat valkokankaalle läppäriltä

Turun suurimmassa elokuvateatterissa loukataan tekijänoikeuksia viikosta toiseen

Turkulaisessa elokuvateatteri Dominossa on esitetty viikkokaupalla amerikkalaisia klassikkoelokuvia lähes joka päivä. Tekninen taso on heikko, ja esittäminen on täysin luvatonta.

Yhdelläkään elokuvateatterilla Suomessa ei olisi varaa pyörittää Casablancaa, The Sound of Musicia ja Tuulen viemää viikosta toiseen. Esitysluvat maksavat useita satoja euroja per näytös.

”En ole kuullut Kino Dominosta”, kertoo Julia Kelly Hollywood Classicsista.

Brittiläinen Hollywood Classics lisensoi yksinoikeudella monien amerikkalaisten klassikkojen elokuvateatteriesitysoikeuksia Euroopassa. Sen edustamiin studioihin kuuluvat Fox (The Sound of Music), Warner (Casablanca) ja MGM (Tuulen viemää).

Dominon omistaa ML Media Liv Ab. Sen toimitusjohtaja on kahdeksissakymmenissä oleva Monica Shideler, jota Suomen Kuvalehti ei useista yrityksistä huolimatta tavoittanut.

Täydellä lipunhinnalla katsojille on tarjottu teknisesti ala-arvoista kuvaa. Luvatuilta perinteisiltä 35-millisiltä filmikopioilta on nähty vain joitain eurooppalaisia elokuvia, jotka on vuokrattu elokuvien veteraanimaahantuojalta Jussi Kohoselta.

Ranskalaisen Vanha hävytön nainen -elokuvan filmikopio näytettiin kerran ja samaan aikaan valkokangasta kuvattiin videokameralla. Seuraavissa näytännöissä esitettiin vanhalla videotykillä hyvin suttuista kuvaa.

Rahansa menettänyt miljonääri: "Rikastuminen hävetti"

Keskusta on hiljainen eikä hulppealla omakotialueella näy ristin sielua. Metsän laidassa sijaitsevassa puutalossa ollaan kuitenkin kotona.

Oven avaa vaalea nainen villapaidassaan: entinen Nokia-pomo, bisnesjuristi ja optiomiljonääri Annu Palmu, 55, kutsuu sisään.

Lattialämmitys ei ole päällä, koska Palmulla ei ole varaa kalliisiin sähkölaskuihin.

Hän teki viime vuonna konkurssin ja on nyt varaton.

"Olen lähtöruudussa", Palmu sanoo.

Christian Balesta tulee elokuvan Steve Jobs

Jobsin menestystarinasta on nähty jo yksi elokuva. Ashton Kutcher näytteli neroa poikkeuksellisen onnettomassa räpellyksessä Jobs.

Nyt Aaron Sorkin on tekemässä omaa versiotaan Jobsin elämästä. Sork on muun muassa West Wingin, The Newsroomin ja elokuvan The Social Network käsikirjoittaja. Yli kaksi vuotta sitten uutisoitiin, että Sorkin kirjoittaa seuraavaksi elokuvan Steve Jobsista.

Nyt Sorkinin kirjoittama elokuva on menossa tuotantoon. Tällä viikolla kerrottiin, että Jobsia näyttelee Christian Bale. Yhdennäköisyyttä Jobsin kanssa Balella kyllä on.

Miten noin kivalla ja nätillä naisella ei ole miesystävää?

Miten noin kivalla ja nätillä naisella ei ole miesystävää, ihmetteli tuttu mies Saana Välimaalle. Koska en halua, Välimaa vastasi.

Saana Välimaa, 30, on viihtynyt omissa oloissaan lapsesta saakka.

Mies näytti epäuskoiselta: Kyllä sä kuule vielä löydät jonkun.

"Tässä vaiheessa kerron yleensä, että viihdyn oikein hyvin ilman miestä ja olen hankkinut sterilisaation. Silloin asia menee perille", Välimaa sanoo.

Kun suomalaisilta kysytään onnellisen elämän edellytyksistä, kärkeen nousee perheen lisäksi aina myös parisuhde.

Vuonna 2008 julkaistun Finsex-tutkimuksen mukaan 6 prosenttia miehistä ja naisista ajattelee kuitenkin toisin.

Julle Tuuliainen, 57, on elänyt lähes koko aikuisuusikänsä yksin.

Hän ei halua käyttää aikaa sellaisen etsimiseen, jonka löytyminen tuntuu lähes mahdottomalta.

"Se, että tapaisin naisen, jonka kanssa kaikki osuisi kohdalleen, on minulle yhtä todennäköistä kuin se, että voitan lotossa seitsemän oikein", Tuuliainen sanoo.

Sosiaalinen media vaatii käyttäjältä harkintaa

Keskustelun lisääminen ei koskaan ole pahasta, mutta joskus Twitteriin tai johonkin muuhun vastaavaan tulee pullautettua hetken mielijohteesta melkein mitä tahansa.

Äärimmäinen esimerkki on menneeltä viikolta, jolloin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen rinnasti Twitterissä työttömät ja rikkaruohot.

En tiedä, millaisessa tilanteessa tai mielentilassa kyseinen kommentti on heitetty, mutta tuollaisessa asemassa olevan henkilön luulisi olevan tietoinen aiheuttamastaan hämmennyksestä ja ennen kaikkea mielipahasta.

On kypsymätöntä käyttää tuollaista kieltä, vaikka kyse on sosiaalisesta mediasta. Jotenkin tuntuu, että useimmat ihmiset heittelevät sinne ajatuksiaan enemmän tai vähemmän huonoon ajankohtaan sekä sellaisessa mielentilassa, jolloin kannattaisi olla joko tiukasti vällyjen välissä tai ainakin poissa sosiaalisen median houkuttelevasta maailmasta.

Ruotsalaislehti Expressen irtisanoo koko kuvatoimituksensa

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen on ilmoittanut laajoista irtisanomisista. Expressenissä ja sen sisarlehdissä saa potkut 50 toimittajaa. Työvuosia katoaa kaikkiaan 62,5, kertoo Dagens Media.

Eniten irtisanomiset iskevät Expressenin visuaaliseen puoleen. Lehti aikoo lakkauttaa koko kuvatoimituksensa. Kuvaajien lisäksi joutuvat lähtemään kaikki kuvatoimittajat.

Jatkossa Expressenin kuvatoimitusta pyöritetään freelancer-voimin.

Spetsnaz-sotilaat on koulutettu muun toimimaan syvällä vihollisen maaperällä

Raivaamaan avainhenkilöitä pois tieltä ja sabotoimaan strategisia kohteita.

Aftonbladet kertoo venäläisistä erikoissotajoukoista Plus-liitteessään. Myyttiset Spetsnaz-erikoissotajoukot perustettiin jo 1950-luvun Neuvostoliitossa.

Sinun täytyy olla valmis kuolemaan äiti Venäjän puolesta. Mieluummin hajoat palasiksi kuin luovutat, kuvaa entinen Spetsnaz-upseeri joukkojen periaatteita.

Kirjailija ja Venäjä-asiantuntija Vera Efronin mukaan Spetsnaz-erikoisjoukot ovat jo kartoittaneet ja harjoitelleet piilossa pysymistä Tukholman saaristossa.

Mökkeilevätkö kommandot Tukholman saaristossa?

Mistä voi olla kysymys siinä vedenalaisessa toiminnassa, jota Ruotsin merivoimat on jo päiväkausia jäljittänyt?

Oletetaan aluksi, että kyseistä toimintaa ylipäätään on, eikä kysymys ole väärin tulkitusta minkkihavainnosta. Oletetaan myös, että asialla ovat Venäjän vedenalaiseen toimintaan erikoistuneet joukot. Venäjä nimittäin on se maa, jolla on ollut taipumusta puuhailla naapurimaittensa rajoilla.

Kuvitellaan lisää: Osasto piilottaa pienen kulkuneuvonsa suunniteltuun paikkaan poukamanpohjassa ja rantautuu ennalta hankitulle kesämökille. Venäläinen pääoma on todennäköisesti hankkinut Ruotsista kiinteistöjä ihan niin kuin Suomestakin.

Lavrov ei pidä välttämättömänä Naton läsnäoloa Arktisella

Naton doktriineissa ja analyyseissa nousee säännöllisesti esille, että Arktisella sotilaalliset tekijät kasvavat, koska luonnonvarannoista käyttävä taistelu kärjistyy. Venäjä lähtee siitä, ettei ole olemassa minkäänlaisia ongelmia, jotka vaatisivat Naton läsnäoloa.

Suomessa rekisteröidään joka arkipäivä noin 120 uutta yritystä

Suonvieri toimi pitkään bisnesmaailmassa konsulttina, mutta kaipasi luovaan työhön ja hyppäsi sisustusmaalausyrittäjäksi pystymetsästä.

"En ollut maalannut kuin oman kodin seiniä, mutta olen aina ollut luova visualisti. Päätin, että nyt rupean tekemään sitä, mitä oikeasti haluan."

Kaikki eivät toteuta yrittäjänä unelmiaan.

Uusien yrittäjien joukossa on myös niin sanottuja pakkoyrittäjiä, joiden ansiotyö on työnantajan vaatimuksesta muutettu toimeksiantotyöksi.

Tällaisia toiminimiä perustetaan usein esimerkiksi siivous- ja kauneudenhoitoaloilla.

Muutoinkin eniten perustetaan pieniä, yhden hengen putiikkeja. Kaikkiaan 67 prosenttia Suomen yrityksistä, noin 179 000, työllistää vain yrittäjän itsensä.

Salmisaaren liikuntakeskuksessa uusi yrittäjä Panu Fabritius astelee ulos neuvotteluhuoneesta, kädessään juuri allekirjoitettu yhteistyösopimus.

Fabritiukselle yrittäjyys on pitkän ajan haave, ja hän on myös ottanut taloudellisen riskin. Marraskuussa saapuu Saksasta hänen 100 000 euron investointinsa: lentosimulaattori.

Talvivaara entistä ahtaammalla

Talvivaaran tilanne vaikeutuu varastoinnin takia entisestään.

Purkuvesien varastoinnin syy on, että Vaasan hallinto-oikeus päätti viime viikolla yhdistää Talvivaaran jätevesiä koskevat valitusasiat niiden keskinäisen yhteyden vuoksi.

Talvivaaran saneerauksen selvitysmiehen Pekka Jaatisen mukaan kaivosyhtiö ei selviä vaikeuksistaan, ellei päästökiintiöitä väljennetä merkittävästi.

Selvitäkseen vesitaseestaan yhtiö suunnittelee uusien purkuvesialtaiden lisäksi puhdistettujen vesien purkuputken vetämistä Nuasjärveen.

Suomen laajin luonnonsuojelurikos

Tullin farmari-Golf kääntyi Kokkolasta kohti etelää. Oli kuulas aamu, 8. marraskuuta 2011. Tulliylitarkastaja Seppo Mäkitalo ajoi, vieressä istui Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen biologi Harri Hongell. Golfin taustapeilissä välkkyi valokeila, perässä seurasi toinen tullin virka-auto.

Tulliylitarkastaja oli määrännyt kotietsinnän ja pyytänyt tutun biologin asiantuntijaksi. Puolipäivä lähestyi, kun autot saapuivat Närpiöön. Kasvihuoneet miehittivät peltoja, keinovalossa kypsyivät tomaatit ja kurkut.

Pakastettujen nakkisämpylöiden alta pilkotti pöllön ja papukaijan pää. Arkkuun oli pakattu läjäpäin peto- ja vesilintuja, paljon myös talitiaisia, punatulkkuja ja punarintoja. Kaksi liito-oravaa makasi suurin, jäätynein silmin.

Kotietsinnässä Johan ilmoitti munien määräksi 9 000–10 000.

Kesäkuussa 2012 Kokkolan tullissa järjestettiin tiedotustilaisuus. Kaikki linnunmunat oli levitetty näytille, turvanarun taakse. Biologi Hongell esitteli takavarikkoa. Pieni tulliasema pullisteli. Toimittajat, kuvaajat ja kameramiehet eivät olleet uskoa silmiään. Poikkeuksellinen takavarikko: Tullin haaviin noin 10 000 linnunmunaa, uutisoi sanomalehti Kaleva.

App Storeen 64-bittisyyttä

Yhtiö on nyt ilmoittanut, että ensi helmikuusta lähtien App Storeen ei hyväksytä kuin 64-bittisyyttä tukevia iOS 8 -kehitystyökaluilla tehtyjä sovelluksia. Sama vaatimus koskee myös vanhempien sovellusten päivityksiä.

Televisioteollisuus mullistuksen kynnyksellä

Vuosien ajan Amerikassa on kuhistu vanhojen TV-kanavien ja kaapelitelevision vallan murtumisesta. Netflixin nopea nousu Amerikan keskiluokan vakiopalveluksi on nostanut odotuksia isosta murroksesta.

Kaikki muuttui kuitenkin muutama päivä sitten, kun kaapelikanavien kuningas HBO viimeinkin ilmoitti, että se lanseeraa sisältöpalvelun, joka on saatavilla irrallaan kaapelilaatikon HBO:sta. Heti tämän jälkeen yksi viidestä isoimmasta ilmais-TV-kanavista, CBS, julkaisi vastaavan suunnitelman erillisestä tuotteesta, joka tarjoaa kuluttajille koko CBS:n sisältöpaletin kuukausimaksusta.

Mitäs sitten jos kuluttajat alkavat katsella CBS:n rikossarjoja silloin kun huvittaa? Miten mainosten hinnat määrätään? Ja miten taataan, että katsojat todella katsovat mainoksia? Onko kukaan alle 50-vuotias oikeasti innostunut maksamaan CBS:n ohjelmista edes viittä taalaa kuukaudessa, kun niiden profiili on niin vanhanaikainen ja ne on aina koettu ilmaistavaraksi?

Uusi Hero-kanava aloittaa 10 marraskuuta

Nelonen Media on kasvattanut katseluosuuttaan: Nelonen Median kaupallinen katseluosuus 10–44-vuotiaissa oli 33 prosenttia tammi–syyskuussa 2014 (31,5 prosenttia tammi–syyskuussa 2013) ja 34,7 prosenttia syyskuussa 2014 (30,8 prosenttia syyskuussa 2013).

Sanoma toteaa uskovansa vahvasti television kasvumahdollisuuksiin ja jatkaa siksi investointejaan Nelonen Mediaan.

Nelonen Median portfolioon tuodaan uudenlainen kanava, Hero, joka aloittaa marraskuussa

Vihreiden mukaan Palestiinan valtio voidaan tunnustaa ”lähivuosina”

VIHREÄT ON puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan valmis tunnustamaan Palestiinan valtion. Niinistön mukaan tunnustaminen ei saa jäädä vain symboliseksi.

Palestiinan tunnustaminen nousi Suomessa keskusteluun, kun Ruotsin uusi pääministeri Stefan Löfven kertoi Ruotsin aikovan tunnustaa Palestiinan itsenäisyyden. Suomen presidentti Sauli Niinistö totesi, että Suomi kannattaa kahden valtion mallia, mutta edellyttää Israelin hyväksyvän Palestiinan ennen sen tunnustamista.

Vihreiden mielestä itsenäisyyttä ei voi jättää Israelin tahdon varaan.

Todelliset "villamyssyt"

Lampaat mussuttivat kannabista yli 5000 euron edestä

Englantilaiset lampaat mässyttivät todennäköisesti elämänsä erikoisimman aterian. Määkijät pistelivät poskeensa yli 5000 euron edestä kannabisyrttejä.

Brittimedian mukaan poliisi ei aio syyttää lampaita rötöstelystään. Sen sijaan viranomaiset vannovat nappaavansa kelmin, joka huumeet pellolle dumppasi.

Mitä salitreenaaja voi oppia hyötyliikkujalta?

Tero Aalto treenaa kuntosalilla joka päivä. Peter Jenkins taas kaihtaa salia mutta vannoo hyötyliikunnan nimeen. Mitä heiltä voi oppia?

Tietotekniikkainsinööri Peter Jenkins, 34, kulkee seitsemän kilometrin työmatkansa polkupyörällä vuoden ympäri. Lisäksi hän hoitaa rivitalonsa puutarhaa, tekee puutöitä, käy marjassa ja sienessä, hiihtää talvisin ja pelaa sählyä kerran viikossa.

Kieliteknologi Tero Aalto, 33, treenaa kuntosalilla joka arkipäivä. Liikuntaharrastuksiin kuuluvat myös tanssin eri lajit.

Mitä erilaisista liikuntafilosofioista voi oppia? Entä pysyykö hyötyliikuntaa painottava Jenkins kunnossa? Ja pitäisikö Aallon vaihtaa sali välillä lenkkeilyyn?

Jenkinsin ja Aallon viikoittaista liikkumistapaa arvioi liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pekka Kannus UKK-instituutista.

Maito palautumisjuomana

Silloin kun harjoitellaan kovaa ja/tai pitkään, vaatii harjoituksista palautuminen erityistä huomiota. Palautumisen laiminlyöminen altistaa urheilijan sairastumisille ja loukkaantumisille sekä heikentää harjoittelun laatua. Riittävän levon ja oikeanlaisen ravitsemuksen avulla on mahdollista huolehtia siitä että kroppa palautuu treenin jälkeen ja lenkille jaksaa lähteä seuraavanakin päivänä.

Lääkärit jakavat potilaiden kuvia "lääkäreiden Instagramissa"

Tähän mennessä jo yli 150 000 lääkäriä on jakanut kuvia potilaistaan yhteisöpalvelussa, joka on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille, kertoo BBC. Sovellusta kutsutaan myös "lääkäreiden Instagramiksi".

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve suhtautuu varauksellisesti potilaiden kuvien tai muiden tietojen jakamiseen sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisen median käyttöön perehtynyt lääkäri Otto Helve näkee potilaiden kuvien jakamisessa sekä eettisiä että lainsäädännöllisiä ongelmia.

Suomen korkein hotelli on Tampereen uusi maamerkki

Musta tornitalo on herättänyt kaupunkilaisissa tunteita puolesta ja vastaan

Naisen katse kääntyy ylös ja hän jää hetkeksi tuijottamaan mustaa tornia.

Tampereen rautatieaseman vieressä sijaitseva 88 metriä korkea torni on Suomen korkein hotelli. Esimerkiksi Helsingin Torni häviää sille parikymmentä metriä.

Sokos Hotelsin pyörittämä Tampereen Torni yrittää erottautua kilpailijoista korkeutensa lisäksi sisustuksella.

Sara X Does Mozart’s
“Eine kleine Nachtmusik”

Julkaistu 12.10.2014 ja jo seuraavana päivänä oli katsottu yli 5 miljoonaa kertaa
Mozart's tunnettiin huumorin ystävänä. Harmi, että hänen aikanaan ei ollut vielä nettiä, olisi varmaan ollut Saran esityksestä riemuissaan.