TTIP on vakava uhka demokratialle
Vastavirta-festivaalin vapaakauppakeskustelussa Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välinen Transatlanttinen kauppa- ja investointisopimus TTIP sai asiantuntijoilta osakseen rajua arvostelua.
Hänestä sopimus puuttuisi julkisen vallan käyttöön Euroopan unionissa ja Suomessa ennennäkemättömällä tavalla.
Suomen lakien ja tuomioistuinjärjestelmän yläpuolelle nousisivat valtion ulkopuoliset kolmimiehiset välimieselimet. Ne tarkistaisivat, ovatko lait amerikkalaisille sijoittajille annettujen lupausten mukaisia vai ei.
Taustalla USA:n geopolitiikka?
Kansalaisaktivismi on nyt aivan älyttömän tärkeätä. Ei tarvitse mitään kärjistyksiä, faktat sellaisenaan riittävät, professori lopetti.
"Tosinuija hanke"
Fennovoima-keskustelussa läimittiin surutta Venäjä-kortilla
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, olen äänestänyt eduskunnassa ydinvoiman periaatepäätöksiä vastaan ja puolesta. En siis lähtökohtaisesti ole vastaan tai puolesta. Tämä kanta edustaa aika hyvin eduskuntaryhmämme hajontaa.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), pohti kysymystä hankkeen kotimaisuudesta, josta on väitelty venäläisen Rosatomin mukaantulon jälkeen.
Vihreiden Oras Tynkkynen, nyt ei oteta kantaa ydinvoimaan yleensä vaan nimenomaan Fennovoimaan. Hän viittasi 1990-luvun suosikkikomediaan Nuija ja tosinuija sanoessaan, että hänen mielestään Fennovoima on "tosinuija hanke".
Rosatom on suoraan (Vladimir) Putinin hallinnassa oleva valtion liikelaitos, jonka tehtäviin kuuluvat sanatarkasti Venäjän geopoliittiset intressit. Fennovoima havittelee Suomeen Putinin reaktoria, tynkkynen tykitti.
Paljon äänessä viihtynyt keskustan Mauri Pekkarinen: Suomi tuo vuodessa kahdeksan miljardin euron edestä energiaa Venäjältä.
Halonen: Suomen pitäisi tunnustaa Palestiinan valtio
"Olen toiveikas nykyisen hallituksen kanssa"
En ole eri mieltä nykyisen hallituksen kanssa, olen toiveikas nykyisen hallituksen kanssa. Tämäntyyppiset asiat vain tuppaavat jäämään viime tippaan, jolloin vaalit ovat liian lähellä, Halonen sanoo.
Ruotsin uusi hallitus on ilmoittanut aikovansa tunnustaa Palestiinan valtion . Sen sijaan Suomen pääministeri Alexander Stubb (kok.) on todennut, että Palestiinan tunnustaminen ei ole nyt ajankohtaista. Myöskään presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ei seuraa Ruotsia Palestiinan valtion tunnustamisessa.
Ulvilan surman oikeudenkäynnissä odotetaan enää tuomiota
Ulvilan surma – kohta kahdeksan vuotta kestänyt mysteeri
Vaasan hovioikeus on vetäytyy pohtimaan Suomen rikoshistorian merkillisimpiin kuuluvan tapauksen tuomiota. Puolustus tyrmäsi 14.10.2014 loppulausunnoissa kaikki väitteet Anneli Auerin syyllisyydestä. Syyttäjän mukaan näytössä ei ole mitään viitteitä ulkopuolisesta surmaajasta.
Ulvilan surmassa on jo neljästi aiemmin odotettu oikeuden päätöstä ja nyt sen tekee Vaasan hovioikeus kuuden viikon oikeudenkäynnin jälkeen. Tuomiota odotetaan loppuvuoden aikana.
Vartiainen rinnasti työttömät ja rikkaruohot
Ylijohtaja Juhana Vartiainen herättää huomiota erikoisella rinnastuksellaan
Suomi tarvitsee lisää työvoimaa."Mutta meillähän on työttömiä!"<=>Tila tarvitsee lisää peltoalaa. "Mutta nykypellossakin on rikkaruohoja!".
Profiilissaan Vartiainen sanoo twiittaavansa yksityishenkilönä. Kuitenkin hän ilmoittaa kotisivukseen VATT:n ja työskentelevänsä siellä. Vartiaisen avointa Twitter-tiliä myös seuraa yli 6500 henkilöä. Rikkaruohovertauksesta tykänneiden joukossa oli muun muassa keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn.
Vartiainen herätti huomiota pari vuotta sitten kertomalla Kodin Kuvalehdessä, että hän ottaa päiväunia työhuoneensa sohvalla. Asia kuumensi kotiäitien tunteita, sillä Vartiainen oli patistellut äitejä takaisin työmarkkinoille.
Susanna ja Markus muuttivat eron jälkeen saman katon alle
Pari erosi neljä vuotta sitten. Saman päätöksen tekee noin 14 000 avioparia joka vuosi. Avoliittojen purkautumisesta ei ole tarkkoja tilastoja.
"Jos Susannan uusi kumppani olisi mies, silloin voisi tulla testosteronihäiriö".
Kun yhteiselo päättyy kattiloiden jakoon, puolisot muuttavat tavallisesti pois toistensa silmistä. Pappisvihkimyksen saanut Airola, 47, ja järjestelmäasiantuntijana työskentelevä Topi, 42, päättivät toisin. He asuvat yhä saman katon alla.
Syynä ovat lapset. Vanhemmat halusivat, ettei lasten tarvitse kulkea kahden kodin väliä eikä vanhempien purra hammasta yksinäisyydessä. Riittää, kun astelee kaksikerroksisen paritalon portaat ylös tai alas.
Itämeri voi huonosti – vihreiden mielestä syntipukki on maatalous
Sanailu oli kiivasta, kun Ylen Obs –ohjelmassa ruodittiin syitä Itämeren huonoon tilaan. Vihreät syyttivät Itämeren pilaamisesta maataloutta.
Vihreitä edustanut Bernt Nordman ruotsinkielisestä luonnonsuojelujärjestöstä nimesi syntipukiksi hallituksen ja viljelijäjärjestöt. Viljelijöitä puolustivat MT:n päätoimittaja Lauri Kontro ja kansanedustaja Mats Nylund (rkp). Korppoolainen Katja Bonnevier sanoi leväongelmien olleen tänä vuonna ulkosaaristossa.
"Ukrainaan iskenyt katastrofi – tärkeä muistaa, kuka aloitti konfliktin"
Presidentti Niinistö kanadalaislehdessä
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo kanadalaisessa sanomalehdessä olevansa huolissaan Ukrainan kriisin aiheuttamista pitkäaikaisista vahingoista Venäjän ja lännen väleihin. Länsimaiden ja Venäjän tulisi pitää puheyhteydet auki, jotta jännitteet eivät nykyisestä pahene, Niinistö sanoo The Globe and Mail -lehden haastattelussa.
Niinistön mukaan Ukrainan kriisi voi johtaa kylmää sotaa muistuttavaan politiikkaan, jos Venäjä ja länsimaat eivät pysty ylläpitämään rakentavaa vuoropuhelua. Suomen hän kertoo tukevan Euroopan unionin pakotteita täysin ja tuomitsevan Krimin annektoinnin.
Jaroslavl Lokomotivin jääkiekkojoukkueen tuho
Lentäjällä väärennetty lentolupa, perämiehen tyyppikoulutus kesken - Lopputuloksena jääkiekkojoukkueen tuho
Jaroslavl Lokomotivin jääkiekkojoukkueen tuhon aiheuttaneen lento-onnettomuuden tutkinta on saatu loppuun. Syyskuussa 2011 tapahtuneen tuhoisan lento-onnettomuuden syynä olivat useat vakavat laiminlyönnit.
Jak-42-onnettomuuskoneen kapteenilla ja perämiehellä ei tosiasiassa ollut lupaa ja pätevyyttä lentää konetta yksin.
Putin käski venäläiset joukot pois Ukrainan rajalta
Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt tuhansia sotilaita vetäytymään Ukrainan rajan läheltä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Putinin tiedottaja kertoo BBC:n mukaan, että noin 17 600 sotilasta on määrätty lopettamaan harjoituksensa Rostovin alueella ja palaamaan takaisin tukikohtiinsa. Venäläisistä uutistoimistoista sekä Interfax että Ria Novosti välittivät tiedon.
Malala Yousafzai ja Kailash Satyarthi saivat Nobelin rauhanpalkinnon
Yousafzai on kaikkien aikojen nuorin Nobel-palkittu
17-vuotias pakistanilainen Yousafzai nousi maailman median otsikoihin sen jälkeen, kun äärijärjestö Talibanin edustaja oli ampunut häntä päähän koulubussissa.
Satyarthi on intialainen ihmisoikeusaktivisti.
Yousafzai on kaikkien aikojen nuorin Nobelin palkinnon saaja. Aiemmin nuorin palkinnonsaaja oli 25-vuotias brittiläinen lääkäri Lawrence Bragg, joka sai lääketieteen Nobelin yhdessä isänsä kanssa 1915.
Nobel-voittajan edustaja ilmoitti, että tämä pystyy kommentoimaan voittoaan vasta, kun koulupäivä on ohi.
Kailash Satyarthi, 60, on toiminut intialaisessa lapsityötä vastustavassa liikkeessä 1990-luvulta lähtien.
Pohjois-Korean Kim Jong-un ei näyttäytynyt tärkeässä vuosijuhlassa
Pohjois-Koreaa hallitseva puolue juhli perjantaina vuosipäiväänsä ilman maata johtavaa Kim Jong-unia . Kimin yli kuukauden jatkunut poissaolo julkisuudesta on herättänyt vilkkaan keskustelun siitä, onko Pohjois-Koreassa käynnissä valtataistelu .
Kahtena edellisenä vuonna Kim Jong-un on juhlistanut vuosipäivää vierailemalla keskiyöllä pääkaupungissa Pjongjangissa sijaitsevassa mausoleumissa, jossa ovat esillä hänen isänsä ja isoisänsä balsamoidut ruumiit.
Stubb: Olemme oikeastaan tuplaongelmissa
Kulunut viikko on tuonut mukanaan tukun irtisanomisuutisia. Tiistaina suurista työvoimavähennyksistä ilmoittivat kauppakonserni Kesko ja öljynjalostaja Neste Oil. Aiemmin väenvähennyksistä ovat kertoneet muun muassa teknologiatoivo Rovio ja tietotekniikkapalveluja tarjoava Tieto.
Tunnelmat leipäjonoineen alkavat muistuttaa 1990-luvun alkua. Elvytystoiveet kohdistuvat maan hallitukseen.
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) korostaa, että talous ja työllisyys ovat erityisessä tarkkailussa.
Olemme tällä hetkellä oikeastaan tuplaongelmissa. Ensimmäiseksi meidän on tehtävä pitkälle meneviä rakenteellisia uudistuksia. Samalla meillä on talouden taantuma, Stubb sanoo Taloussanomille.
Ilmaiskut eivät kaada Isisiä
Terroristijärjestö etenee Syyriassa ilmaiskuista huolimatta
Isis onnistui maanantaina murtautumaan Kobanin itäisiin kaupunginosiin viikkoja jatkuneen piirityksen jälkeen. Kaupunkia puolustavat kurdijoukot ovat huomattavasti Isisiä heikommin aseistettuja.
"Ilmaoperaation kannalta tarkasteltuna Isis on äärimmäisen hankala kohde", kuvailee Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen.
Isisillä ei ole paljon suurta infrastruktuuria, jota vastaan iskeä. Sen taistelijatkin liikkuvat usein vain muutaman kymmenen hengen ryhmissä. "Tarkan tiedustelutiedon saaminen on ollut vaikeaa, sillä Isis on hyvin liikkuvainen organisaatio", sanoo kriisinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio.
Vallankaappaushuhut kasvavat - Pohjois-Korean Kim paennut pääkaupungista?
Jo yli kuukauden julkisuudesta pois pysytelleen Kimin katoamisen syitä on arvuuteltu kiivaasti. Pohjois-Korean median mukaan diktaattorilla on "vaiva" , minkä on tulkittu merkitsevän sairastumista.
Sikäli kun tiedän, niin Kim pysyttelee nyt eräässä paikassa pohjoiseen Pjongjangista, kertoi Etelä-Korean puolustusministeri Han Min-koo tiistaina parlamentin jäsenille.
Seuraavaksi maailmalla odotetaan, mitä tapahtuu Pohjois-Koreassa perjantaina , jolloin maassa juhlitaan kommunistipuolueen perustamispäivää. Viime torstaina uutistoimistot kertoivat Kimin kärsivän epämukavasta olosta .
Virkamiesten lomat muiden pituisiksi
Virkamiehet ovat kiistäneet, että heidän lomia leikkaamalla yhteiskunta säästäisi miljardi euroa. He ovat oikeassa. Yrittäjä.fi:n laskelmien mukaan säästö olisi kaksi miljardia euroa.
Virkamiehiä on Suomessa siis noin 530 000 henkeä. Suuri osa heistä viettää kaksi kuukautta vuodesta lomalla. Tarkka määrä on 38 lomapäivää vuodessa. Toisin kuin yksityisellä puolella, julkisella puolella lauantaita ei lasketa mukaan. Näin ollen 38 lomapäivää jaetaan viiden työpäivän viikoilla, mistä tulee kahta päivää vaille kahdeksan viikkoa lomaa. Yksityisellä puolella lomaillaan viisi viikkoa vuodessa.
Ruotsi toivoo muidenkin tunnustavan Palestiinan
Ruotsin uudella ulkoministerillä Margot Wallströmillä ei liene ensimmäisinä työpäivinään tekemisen puutetta. Ruotsin tuore punavihreä hallitus aiheutti nimittäin heti alkuunsa pienen kansainvälisen jupakan, kun se lupasi hallitusohjelmassaan tunnustaa Palestiinan.
Palestiinalaiset juhlivat linjausta, mutta sekä Israel että Yhdysvallat arvostelivat ruotsalaisia. Tänään maanantaina Ruotsin suurlähettiläs Carl Magnus Nesser oli kutsuttu Israelin puhutteluun Tel Avivissa.
Kohina tunnustuslupauksesta ei silti johdu siitä, että tapaus olisi ainoa laatuansa. Laskijasta riippuen Palestiinan on tunnustanut 112–134 maata.
Asia puhuttaa, koska Ruotsin liikettä voi pitää symbolisena. Läntisessä Euroopassa ainoa Palestiinan tunnustanut valtio on EU:n ulkopuolinen Islanti.
Räsänen: Ruotsin linjaus tunnustaa Palestiina on harkitsematon
Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mielestä Ruotsin uuden hallituksen linjaus tunnustaa Palestiinan valtio on harkitsematon . Räsänen sanoo tiedotteessaan, ettei Palestiinan yksipuolinen tunnustaminen auta ratkaisemaan Lähi-idän kriisiä, vaan voi jopa pahentaa sitä.
Ebola-virus levisi ensi kertaa Euroopassa
Espanjan viranomaiset ilmoittivat maanantai-iltana, että paikallinen hoitaja oli saanut tartunnan, kertoivat uutistoimistot. Hän oli hoitanut Espanjassa kahta potilasta, jotka olivat saaneet Ebola-tartunnan Afrikassa ja tulleet Madridiin hoitoon.
MYÖS ensimmäisen Pohjoismaiden kansalaisen kerrotaan sairastuneen Ebola-virukseen, kun Norjassa ilmoitettiin maanantaina maan kansalaisen tartunnasta. Verdens Gang -lehden mukaan kyseessä on nainen, joka on työskennellyt Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyöntekijänä Sierra Leonessa.
Oikeustieteilijät kauhistelevat esitystä uudeksi isyyslaiksi
Oikeusministeriössä valmistellussa hallituksen esityksessä avioliiton ulkopuolella ennen lokakuuta 1976 syntyneillä ei olisi oikeutta kuolleen isänsä perintöön, vaikka tuomioistuin vahvistaisi isyyden.
Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas korostaa, että hallituksen esitys poikkeaa täysin perintökaaressa omaksutusta lainsäädäntöratkaisusta. Perintökaaren mukaan kaikkia rintaperillisiä pitää käsitellä perinnönjaossa tasapuolisesti riippumatta siitä, onko lapsi syntynyt avioliitossa vai sen ulkopuolella.
"Esityksessä on sivuutettu perintökaari ja perustuslain yhdenvertaisuusperiaate vetoamalla perusteettomasti ja keinotekoisesti vainajan omaisuuden suojaan. Perusoikeuksiin kuuluva omaisuuden suoja koskee kuitenkin vain elossa olevia", sanoo jäämistöoikeuteen erikoistunut Kangas.
Ukrainaa uhkaa Suomelle tuttu juoni? “Pahan paikan edessä”
Venäjä saattaa ehdottaa Ukrainalle, että se maksaisi jättimäiset kaasuvelkansa strategisesti keskeisten sotateollisuuslaitosten osakkeilla. Näin ennakoi valtiotieteen tohtori ja historiantutkija Jukka Tarkka kolumnissaan.
Jos Venäjä alkaa vaatia ukrainalaisen aseteollisuuden osakekantaa kaasuvelan katteeksi, Kiovan hallitus on pahan paikan edessä. Mutta Ukrainalla ei taida olla juuri muutakaan velan maksuun kelpaavaa, hän kirjoittaa.
Jutun juoni on suomalaisille tuttu.
Eläkekatto nostaisi tavallisten työntekijöiden eläkemaksuja
SAK:n Ekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo faktaa eläkekaton vaikutuksista eläkemaksuihin.
Jos työeläkejärjestelmään tuotaisiin eläkkeiden kokoa rajoittava eläkekatto, pitäisi vakuutusmaksuja nostaa välittömästi noin 0,9 prosenttiyksikköä. Eläkekatto tulisi siis tavallisille työntekijöille kalliiksi.
Eläkekaton aiheuttama eläkemaksujen nousupaine johtuu siitä, että eläkekatto pienentäisi välittömästi eläkemaksujen perusteena olevaa palkkasummaa. Etuusmeno sen sijaan pienenisi vasta vuosikymmenten päästä, koska perustuslain omaisuuden suojan takia maksussa olevia tai ansaittuja eläkkeitä ei voi eläkekatolla pienentää.
Eläkesäästöjä pitäisi käyttää entistä enemmän talouden elvyttämiseen
Eläkekatto olisi myös eläkemaksukatto
Työeläkkeiden peruslogiikka lähtee siitä, että eläkettä karttuu koko palkasta ja eläkemaksut peritään koko palkasta. Eläkekatto tarkoittaisi sitä, että vain osa palkasta kartuttaisi eläkettä. Ansioeläkejärjestelmän logiikan mukaisesti vastaavasti eläkemaksuja perittäisiin vain osasta palkkaa.
Kadotettu vuosi
Koska muutakaan työtä ei ollut tarjolla, toimittaja Manu Haapalainen päätti loppuvuodesta 2012 mennä töihin huonomaineeseen Karprint -lehtitaloon. Vihdin Huhmarista löytyi äärimmäistä kustannustehokkuutta, ja lehtialan tulevaisuus.
Loppuvuodesta 2012 puhelimeni soi. Soittaja esittäytyy Eero Aholaksi. Ahola kertoo omistavansa pienen, erikoisaikakauslehtiä julkaisevan lehtitalon Länsi-Uudellamaalla. Hän soittaa tarjotakseen minulle työtä, aluksi koeluontoisesti, mutta lopulta ehkä pysyvämminkin.
En ole koskaan kuullutkaan tästä Karprint Oy:stä, saati että olisin hakenut sinne töihin. Jäätyäni työttömäksi Otavamediasta vuotta aiemmin puhelin ei näissä merkeissä ole juurikaan kilissyt, joten vastaan Aholalle tulevani vallan mieluusti työhaastatteluun.
Näin siitä huolimatta, että elokuvakriitikkona tiedän varsin vähän kaikista Karprintin lehtien aihealueista: kiinteistönhoidosta, metsästyksestä, koirista, sukelluksesta tai akvaarioista. Aholaa tämä ei kuulu haittaavan. Hän vakuuttaa työn olevan muiden toimittajien tekstien editointia. Hyvä. Olen etevä sellaisessa. Sovimme tapaavamme pian.
Koska olen toimittaja ja utelias, isken puhelun loputtua hakukoneeseen sanat Eero, Ahola ja Karprint. Käy ilmi, että lehtitalo on paitsi pieni, myös kiistanalainen. Talossa pitkään jatkuneesta sisäilmariidasta kirjoitetaan keskustelupalstoilla, samoin Aholan öykkärimäisiksi kuvaillut johtamistavat puhuttavat.
Valokuvat juttuihin pitää hommata itse. Jotenkin. Minulle kerrotaan, että Karprintissä ei työskentele yhtään kuvaajaa, ei friikkuna saati talon palkollisena. Kuvat eivät saa maksaa mitään, (hankittiinko ne kopioimalla netistä?), kuin joissain harvoissa poikkeustapauksissa.
Mikä Karprint?
Lehtitalo: Vihdin Huhmarissa sijaitseva ”villi”, työnantajaliittojen ulkopuolella operoiva lehtikustantaja julkaisee laajaa valikoimaa aikakauslehtiä (Bodytreeni, Sukeltajan maailma, Kiinteistö ja Isännöinti, Ekoelo, Sielunpeili, Kissafani...) sekä lisäksi muutamaa paikallislehteä (Kallio-lehti, Munkin seutu).
Perheyhtiö: Virallisesti eläkkeelle vetäytynyt Eero Ahola on Karprintin hallituksen puheenjohtaja. Yhtiön toimitusjohtaja on hänen poikansa Juha Ahola.
Sisäilma ja ilmapiiri: Karprintin sisäilma ja yhtiön työilmapiiri ovat puhuttaneet lehtialaa pitkään. Myös syytökset valokuvien luvattomasta käytöstä ovat olleet toistuvia. Vuonna 2003 Karprint tuomittiin korvauksiin laittomien ohjelmistokopioiden käyttämisestä.
Rovion kaksi virhettä
Peliyhtiö Rovio vastasi huonojen uutistensa herättämään reaktioon hiljaisuudella. Reaktio kertoo alan kasvukivuista enemmän kuin mistään muusta.
Yhtiö tunnusti arvioineensa kasvunsa väärin ja joutuu irtisanomaan ihmisiä.
Tämä oli yhtiön ensimmäinen virhe.
Monet kohahtivat. Osa pelosta huomatessaan "uuden Nokian" sukeltavan. Toiset vahingonilosta, kun "oikeita töitä välttelevien hupparihörhöjen" kupla puhkesi.
Ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta, sillä suurimmalla osalla pelintekijöistä ei ole ammattijärjestöjen tuomaa turvaa.
Puolustusvoimain komentaja otti kuvan Afganistanista
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg tunnetaan sosiaalisen median osaajana ja nykyaikaisen tiedotustyylin taitajana. Hän on korostanut mm., että avoimessa yhteiskunnassa sotilailla on ilman muuta velvollisuus viestiä.
Lindberg on itse aktiivinen pikaviestipalvelu Twitterin käyttäjä. Kyseessä on yksi sosiaalisen median kanava, jonka kautta kuka tahansa voi esiintyä julkisuudessa.
Pakotteet eivät hetkauta Moskovan rikkaimpia
”Oma helikopteri olisi kätevä”
Herätys seitsemältä aamulla, yhdeltä yöllä nukkumaan. Väliin mahtuu lähinnä työntekoa, sillä moskovalainen asianajaja ja yrityskonsultti Sergei Kržeminski-Petrakov ei ole aikoihin ehtinyt edes kuntosalille.
Tavallisena työpäivänä Kržeminski-Petrakov valitsee muutaman auton kokoelmastaan "keskivarustellun" BMW:n. Hän ei tunne itseään rikkaaksi, vaikka ansaitsee omien sanojensa mukaan 20 000–30 000 euroa kuukaudessa.
"Venäjällä se on keskinkertainen tulo."
Lukuja Moskovasta
12 131 000 on Moskovan virallinen asukasluku.
12,5 prosenttia Moskovan asukkaista elää tuloilla, jotka jäävät köyhyysrajan (245 euroa kuukaudessa) alle.
1 242 euroa on Moskovan virallinen keskipalkka.
10 prosenttia moskovalaisista ansaitsee yli 4 032 euroa kuukaudessa.
84 oli viime vuonna Moskovan miljardöörien määrä. Heillä oli keskimäärin 3,46 miljardin euron omaisuus.
"Etsin koko ajan uusia avauksia ja hankkeita. Töitä tehdessä sielu iloitsee", hän sanoo lempiravintolassaan Babuškassa Moskovan keskustassa.
Lontoon ja Moskovan yliopistoissa juristiksi kouluttautunut hieman yli kolmikymppinen yrittäjä on Moskovan kermaa. Vähän aikaa sitten hän juhli ystävän syntymäpäiviä, minkä vuoksi hän joutuu istuutumaan varoen. Vieraina oli lapsiperheitä, joiden käyttöön oli varattu kokonainen kylpylä.
"Äiti sanoi, että sitruunoiden hinta on moninkertaistunut. Itse en edes huomaisi kallistumista kaupassa."
Kalliista eliittiruokakaupoista saa Kržeminski-Petrakovin mukaan entiseen tapaan pakoteruokia, kuten espanjalaista ja italialaista ilmakuivattua kinkkua ja juustoja. Venäjälle ne saapuvat Valko-Venäjän kautta.
Angry Birds on menettänyt kymmeniä miljoonia pelaajia kahdessa vuodessa
Kun peliyhtiö Rovio julkaisi ensimmäisen Angry Birds -pelinsä vuonna 2009, sillä oli kymmenkunta työntekijää. Viisi vuotta myöhemmin heitä on yli 800. Torstaina Rovio ilmoitti aikovansa vähentää työntekijöistään noin 16 prosenttia.
"Rovion irtisanomisilmoitus kertoo varmastikin siitä, että Rovio on kasvanut hyvin nopeasti ja laajentanut toimintaansa pelialan ulkopuolelle. Kun lähdetään kasvamaan noin nopeasti ja vielä entisen liiketoiminnan ulkopuolelle, kasvun vaatimuksia on vaikea arvioida", sanoo suomalaisen peliteollisuuden etujärjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen.
Rovio irtisanomassa toistasataa työntekijää – "Surullinen päivä"
Roviolla on kaikkiaan 814 työntekijää. Suomessa olevat työntekijät työskentelevät Espoossa ja Tampereella.
Toimitusjohtaja Hedin englanninkielinen blogiteksti oli otsikoitu "Kohti yksinkertaistetumpaa organisaatiota". "Olemme rakentaneet joukkuettamme nopeamman kasvun varaan kuin mitä on tapahtunut", Hed toteaa. Hänen mukaansa yhtiön uusi organisaatio rakentuu pelien, median ja kuluttajatuotteiden varaan.
Rovio ei pysy enää kilpailijoiden vauhdissa
Angry Birdsin lumo haihtuu
Kun ensimmäisen Angry Birds -pelin suosio alkoi, sille ei näyttänyt tulevan loppua.
Peli nousi sovelluskauppojen myyntiä mittaavan listan ykköseksi Yhdysvalloissa alkuvuonna 2010 ja pysyi kärjessä tai sen tuntumassa melkein kaksi vuotta. Ensin miljoonat, sitten kymmenet miljoonat ja lopulta sadat miljoonat ihmiset linkosivat vihaisia lintuja vihreiden possujen niskaan.
Kun pelisarjan yhdeksäs osa Angry Birds Epic julkaistiin kesäkuussa, se käväisi korkeimmillaan Yhdysvalloissa listalla sijalla 23. Nykyisin peli keikkuu sadannen sijan paikkeilla.
Angry Birdsin lumo näyttää haihtuvan. Mikä meni vikaan?
Kadunmiehen arvio: Leikkipuistot ja kaikki brändin ympärille rakennettu hömppä, huippuna yhtiön keulakuvan Peter Vesterbackan jatkuva esiintyminen punaisessa hupparissa, sai monet näkemään punaista ja kääntämään peukkunsa alas.
Miksi Yhdysvallat antaa terroristijärjestön propagandan levitä verkossa?
Yhdysvaltalaiset nettijätit voisivat poistaa Isisin propagandan, mutta se on – eikä välttämättä edes kannata, kirjoittaa Laura Halminen.
Yhdysvallat ryhtyi torjumaan raakuksistaan tunnetun terroristijärjestö Isisin valloitusretkeä Syyriassa ilmaiskuin syykuussa. Presidentti Barack Obama totesi, että taistelu ei ole vain Yhdysvaltojen, vaan lännen yhteinen.
Youtuben Isis väkivaltavideoiden poiston haluttomuuteen saattaa liittyä videoiden tuottamat mainostulot.
Kummalliseksi asian tekee se, että jakelukanavina toimivat Instagram, Facebook, Youtube ja Twitter. Ne ovat kaikki yhdysvaltalaisia verkkoyrityksiä.
Esimerkiksi Youtuben palveluehtojen kohdassa 7.6. asiasta kerrotaan seuraavasti: "Hyväksyt olla esittämättä tai lataamatta sisältöä, joka sisältää materiaalia, jonka hallussapito on laitonta siinä maassa, jossa asut, tai jonka käyttö tai hallussapito Youtuben toimesta palvelun tarjonnan yhteydessä olisi laitonta."
Millainen on terrorilla hallitseva Isis?
Millainen on ääri-islamistinen Isis, miten se syntyi ja mitä alueita se hallitsee? Entä mikä on kalifaatti, miten Isis saa tulonsa ja voiko Isisin kukistaa ilmaiskuilla?
Kuvat ääri-islamistien terrorista saivat Yhdysvaltain presidentin muuttamaan mielensä. Barack Obama on ollut Lähi-idässä vastahakoinen taistelija, vaikka sekä Assadin hallinnon kansanmurhan kaltaiset otteet että jihadistien äärimmäinen väkivaltaisuus olisivat mahdollistaneet sotilaallisen puuttumisen tilanteeseen jo aiemmin.
Isisin valvonnassa on arviolta 40 000 neliökilometrin alue Irakissa ja Syyriassa. Siihen kuuluu monia merkittäviä kaupunkeja, esim. Mosul, Tikrit, Falluja ja Tal Afar Irakissa sekä Raqqa ja Deir ez-Zor Syyriassa. Sen hallintoalueella on arviolta kahdeksan miljoonaa ihmistä.
Isisin kerrotaan ansaitsevan kahdeksan miljoonaa dollaria kuukaudessa kiristyksellä – kiristyksen kohteena on paikallinen liike-elämä. Isis nimittää itse suojelurahoja ”vallankumousveroksi”. Se on ansainnut 65 miljoonaa dollaria tähän mennessä panttivankien sieppaamisilla.
Isis on sunnimuslimien äärijärjestö, joka seuraa terroristiverkosto al-Qaidan ideologiaa ja periaatteita. Isis kehkeytyi 1990-luvun lopulla perustetusta jihadistisesta taistelujärjestöstä. Se otti nimekseen Irakin al-Qaida ja teki terrori-iskuja yhdysvaltalaisia joukkoja vastaan Irakissa miehityksen (2003) alkuvaiheista alkaen.
Yhdysvalloissa ensimmäinen Ebola-tapaus
Yhdysvalloissa on tehty maan ensimmäinen Ebola-diagnoosi. CDC eli Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus on vahvistanut diagnoosin. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Ebola-tartunta on todettu Afrikan ulkopuolella.
Stubb puhui Berliinissä Suomesta ja Venäjästä kuin Paasikivi - "Heitä ei voi valita"
Berliinissä Stubb piti puheen, joka käsitteli EU:n ja Venäjän suhteita. Helsingin Sanomien luonnehdinnan mukaan Stubbin puhe oli tekstinä kovaa ja rentoa arkikieltä, jossa oli mukana myös sutkaus.
Naapurit ovat itse asiassa vähän niin kuin sukulaiset - heitä ei voi valita, Stubb sanoi Suomen ja Venäjän suhteista.
Lausahdus on kuin entisen presidentin J.K. Paasikiven kuolematon lause vuosikymmenten takaa: "Suomi ei voi maantieteelleen mitään."
Merkel: Pakotteita ei mitään syytä purkaa
"Viime viikonlopun tapahtumat osoittivat, että Itä-Ukrainassa tilanne on kaikkea muuta kuin rauhallinen", Merkel sanoi.
KUN Merkelille esitettiin Stubbin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysymys Suomen aikeista rakentaa ydinvoimala Rosatomin kanssa yhteistyössä , hän vastasi varovaisesti.
Liittokanslerin mukaan Euroopan unionin energiayhteistyö Venäjän kanssa voi jatkua toistaiseksi. "Tilannetta voidaan kuitenkin harkita uudelleen, jos Venäjä jatkaa keskeisten perusarvojen rikkomista", Merkel muotoili.
Vladimir Putinin äkkikäänteet tuntuvat lujaa Suomessa: ”Ei mitään eväitä”
Venäjän talousnäkymät ovat muuttuneet dramaattisesti heikommiksi niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Kasvudynamiikkansa jo aiemmin tuhonnut Venäjä on Ukrainan kriisin seurauksena ajautunut taloudelliseen ja poliittiseen paitsioon, minkä seurauksena maa saattaa ajautua talouden ja politiikan kaaokseen lähivuosina.
Venäjän talouden sakkaus Ukraina-seikkailun seurauksena heikentää Suomen näkymiä pitkälle tulevaisuuteen.
Kauppasota
Vaikka taistelut ovat osin hiipuneet Itä-Ukrainassa ja tilannetta voi ajoittain kutsua tulitauoksi, Venäjän halu muokata naapurimaataan haluamaansa asentoon ei ole päättynyt. Venäjän presidentti Vladimir Putin kirjoitti EU-komission puheenjohtajalle José Manuel Barrosolle kirjeen, jossa hän vaati EU:ta ja Ukrainaa muuttamaan aiemmin tässä kuussa ratifioimaansa lähentymissopimusta.
Isis maksaa lisäpalkkaa RUK:n käyneille taistelijoille
Suojelupoliisin mukaan pelkästään viimeisen vuoden aikana Syyriaan on matkustanut Suomesta noin kaksikymmentä henkilöä. Vuoden 2011 jälkeen lähteneiden määräksi arvioidaan yli 45, joista 4-6 arvellaan menehtyneen taisteluissa.
Syyrian sisällissota on levinnyt maailmalle ennennäkemättömällä tavalla sosiaalisen median välityksellä. Tätä ovat käyttäneet taitavasti hyväkseen islamistiryhmät, jotka ovat onnistuneet houkuttelemaan Syyriaan 12000-15000 ulkomaalaista.
Öljy ei kannattele Putinia enää pitkään
Venäjän on keksittävä talouskasvu uudestaan, kun öljyn hinta laskee
Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla alkaa olla suurempia taloushuolia kuin lännen asettamat pakotteet. Venäjän Urals-raakaöljyn hinta putosi viime viikolla 94 dollariin barrelilta.
ÖLJYN hinnalla on merkittävä vaikutus Venäjän talouteen. Raakaöljystä kerättävät vientiverot ja tuotantoverot muodostavat puolet Venäjän federaation budjetista. Kun raakaöljyn hinta laskee, putoavat myös Venäjän valtion tulot.
Putinin harvinaisen kova budjettikuri on ymmärrettävä, kun muistelee hänen edeltäjänsä Boris Jeltsinin kauden kaoottista 1990-lukua. Jeltsinin ajan holtittomuus romutti maan talouden, eikä budjetista pystytty maksamaan eläkkeitä tai valtiolta palkkansa saavien palkkoja.
Venäläiset keräävät tietoja Suomesta
Salaperäinen neuvosto kerää Suomessa asuvien venäläisten valituksia.
Uhritarinoiden kerääminen on suurvaltapolitiikkaa, varoittavat Venäjä-tutkijat.
Suojelupoliisi vahvistaa olevansa tietoinen Suomessa toimivasta ulkovenäläisten koordinaationeuvostosta. Suposta ei keskiviikkona tarkemmin kommentoitu, mitä mieltä se neuvoston toiminnasta on.
Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa toimiva neuvosto kerää tietoa venäläisvähemmistön syrjinnästä Suomessa. Epäkohdista kannustetaan kirjelmöimään suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Sähköpostilomake löytyy kätevästi netistä.
Hongkongin mielenosoitukset jatkuvat
Kiinan viranomaiset estivät kansalaistensa pääsyn kuvien jakopalvelu Instagramiin sunnuntaina. Useat länsimaisten tiedotusvälineiden toimittajat ovat raportoineet, ettei kuvapalveluun enää pääse Manner-Kiinassa.
Palvelun käytön estäminen liittyy todennäköisesti Hongkongin demokratiaprotesteihin, jotka hermostuttavat Kiinan johtoa. Hongkongissa Instagramiin pääsee yhä.
Maanantaiaamuna mielenosoitukset jatkuivat. Tuhannet ihmiset nukkuivat Hongkongin keskustan kaduilla, eivätkä mielenosoittajat suostuneet poliisin kehotukseen avata kadut työmatkaliikenteelle.
Venäjän Rosatom sai Suomessa erikoisaseman
Oikeustieteilijät arvostelevat Vapaavuoren ja Rosatomin allekirjoittamaa yhteistyösopimusta
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) allekirjoitti Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin toimitusjohtajan Sergei Kirijenkon kanssa helmikuussa Suomen ja Venäjän yhteistyösopimuksen ydinenergiassa.
Runsas puoli vuotta myöhemmin ministeri Vapaavuori esitti valtioneuvostolle Fennovoiman periaatepäätöksen hyväksymistä ja Teollisuuden Voiman hakemuksen hylkäämistä. Rosatom omistaa kolmanneksen Fennovoiman osakkeista.
Sopimus on oikeustieteilijöiden mielestä erikoinen, koska sen täytäntöönpanosta vastaa Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö ja Venäjällä ydinenergiayhtiö Rosatom. Kyse on samasta yhtiöstä, joka on mukana Fennovoiman ydinvoimahankkeessa. Viikko sitten valtioneuvosto teki Fennovoimalle myönteisen periaatepäätöksen.
Uusi eläkeratkaisu vaikuttaa jokaisen elämään
Kahdeksan keskeistä kysymystä
Paljonko eläkeikä nousee?
Miten eläkettä kertyy?
Eläkeuudistus tehtiin, jotta työurat pitenisivät. Miten ihmisiä kannustetaan jäämään töihin vanhuuseläkeiän alarajan jälkeen?
Miten käy niille, jotka eivät kykene työskentelemään vanhuuseläkkeelle saakka?
Koskeeko uudistus jo karttuneita eläkkeitä?
Nousevatko eläkemaksut?
Pienevätkö eläkkeet?
Akava ei ole mukana sopimuksessa. Mitä se merkitsee?
Miljardööri antoi työntekijöilleen vapaan lomaoikeuden
Holly katsoi Netflixiä ja sai miljardööri isänsä ajattelemaan uudella tavalla.
Miljardööri ja liikemies Richard Branson sallii työntekijöillensä keskivertoa runsaammat edut. Hän sallii varallisuudestaan vastaavien 170 työntekijän lomailla koska haluavat.
He myös saavat lomailla niin pitkään kuin haluavat. Kysymyksiä lomista ei esitetä.
Branson kertoi saaneensa idean vapaista lomista tyttäreltään Hollylta. Tämä oli lukenut lehdestä videopalvelu Netflixistä, jossa oli otettu käyttöön vapaa lomaoikeus.
"On jokaisen työntekijän oma asia, jos hän tarvitsee vapaata muutaman tunnin, päivän, viikon tai kokonaisen kuukauden", Brason kirjoittaa.
"Länsiranta kuuluu juutalaisille"
Juutalaissiirtokuntien ihmiset sanovat, että he eivät ole tehneet arabeille mitään
"Me olimme täällä 3 000 vuotta sitten! Koraani syntyi 600 vuotta sitten! Minulle on vain yksi totuus!" mies julistaa supermarketin pihalla Sh'ar Binyaminin juutalaissiirtokunnassa Länsirannalla.
"Katso, miten arabikansanedustajat käyttäytyvät nyt Israelin parlamentissa knessetissä! Me emme ole tehneet arabeille mitään, mutta he heittävät kiviä ja iskevät ohjuksin ja haluavat ajaa meidät mereen!"
Länsiranta kytee Gazan sodan jälkeen – yhdestä kuolemasta aina kaksi versiota
RAMALLAH/AL-AM'ARI/QALANDIA. Jokin on muuttunut Ramallahin kaupungissa Länsirannalla. Palestiinalaisten puuhakas toimeliaisuus on seisahtunut, ja kaupat ovat kiinni. Syy selviää pian. Israelin joukot tunkeutuivat aamuyöllä klo 4.20 al-Am'arin pakolaisleirille Etelä-Ramallahiin. Tätä seuranneista tapahtumista on kaksi näkemystä, kuten aina. Mutta joukkojen poistuessa 22-vuotias palestiinalainen Issa el-Qatri makasi kuolleena.
Israelin armeija kertoo etsineensä Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön jäsentä, kun noin 50 nuorta ryhtyi heittelemään kiviä ja polttamaan autonrenkaita. Issa ammuttiin hänen heittäessään "räjähdettä", jota armeija ei lausunnossaan tarkemmin määrittele.
Putin saamassa juuri sen, mitä haluaa
Lauantaina uutisoitiin, että Ukrainan keskushallinto ja maan kapinalliset pääsivät Minskissä sopimukseen taisteluiden lopettamisesta. Tutkijan mukaan totuus ei kuitenkaan välttämättä ole vain sitä, miltä se ensisilmäyksellä näyttää.
Minskissä tehdyssä sopimuksessa on sovittu muun muassa siitä, että kummankin osapuolen on vetäydyttävä viisitoista kilometriä, jotta keskelle saadaan 30 kilometriä leveä tulitaukoalue.
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajan Markku Kangaspuron mukaan tilanne on todellisuudessa etenemässä Venäjän haluamaan suuntaan.
Kangaspuron mukaan Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin ovat tavoitelleet Ukrainaan alusta alkaen juuri federaatiomallia, jossa Itä-Ukrainalla on aiempaa suurempi painoarvo koko Ukrainan politiikassa. Rajoitettu itsehallinto olisi jo askel sitä kohti.
Itä-Ukraina jäämässä "vihreille miehille"
Kiovalle on vaikea tunnustaa, että se sopii Itä-Ukrainan kohtalosta Venäjän tukemien kapinallisten kanssa, joita se sotaretoriikassaan kutsuu terroristeiksi. Venäjä ei myönnä olevansa sodan osapuoli, joten välikäsiä tarvitaan.
Kapinallisjohtajien asema on kieltämättä kyseenalainen. Zahartšenkoa ja Plotnitskia ei ole valittu Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" johtoon minkäänlaisella kansan tuella.
Putinismi vahvistuu venäläisviestimissä
Riippumattoman televisiokanavan toimittajan raaka pahoinpitely. Putinin-mielisten vahvistuminen mediayhtiöiden johdossa. Pyrkimys rajoittaa ulkomaista omistusta venäläisviestimissä.
Kuluva viikko on vahvistanut presidentti Vladimir Putinin otetta Venäjän mediasta ja ajanut itsenäiset viestimet entistäkin ahtaammalle.
ALKUVIIKOSTA suuri yksityinen mediayhtiö National Media Group ilmoitti valinneensa yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi entisen kilpavoimistelijan Alina Kabajevan.
Uuden työn seurauksena Kabajevan vastuulla on yhtiö, joka omistaa muun muassa 25 prosenttia Kremlin ohjailemasta Ykköskanavasta ja laajalevikkisen Izvestija-lehden. Tiukkaa Putin-kritiikkiä on turha etsiä kummastakaan.
31-vuotiaan Kabajevan ura on ollut nousujohteinen sen jälkeen kun hän voitti Ateenassa olympiakultaa vuonna 2004. Samalla myös Putin iski silmänsä voimistelijaan. Kabajeva nousi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kansanedustajaksi ja venäläishuhujen mukaan myös Putinin rakastajattareksi. Kreml on kiistänyt suhdeväitteet.
Skotlanti hylkäsi itsenäisyyden
Yli 1,9 miljoonaa skottia haluaa olla myös britti
Itsenäisyyskampanja tunnusti tappion .
Britannian pääministeri David Cameron kertoi Twitterissä onnitelleensa liittovaltiota puolustavan Parempi yhdessä -kampanjan johtajaa Alistair Darlingia.
Skotlannin varapääministeri Nicola Sturgeon sanoi BBC:lle olevansa pettynyt tulokseen sekä henkilökohtaisesti että poliitikkona. Hänen mielestään kansanäänestystulos kokonaisuudessaan kertoo kuitenkin suuresta muutoksen nälästä.
Cameron: On aika mennä eteenpäin – enemmän valtaa Skotlannille
Skotlannin kansa on puhunut. Tämä on selkeä tulos. He ovat pitäneet neljän kansakunnan maamme yhtenäisenä, David Cameron totesi puheensa aluksi.
Cameron toisti puheessaan lupauksensa suuremmasta vallasta Skotlannille. Tämän lupauksen uskotaan kääntäneen vaakakupin itsenäisyyttä vastustavien puolelle viimeisen reilun viikon aikana. Vallanhajauttamista on tehty tämän hallituksen aikana, ja sitä jatketaan myös seuraavassa parlamentissa, Cameron vannoi epäilijöille.
Cameron epäsuosittu Skotlannissa
Cameron yritti vedota skottien tunteisiin taustallaan Britannian lippu ja juliste, jossa luki "Pysytään yhdessä". Hän näytti aberdeeniläisille videon brittien saavutuksista ja historian suurimmista briteistä, joukossa Alexander Fleming, skotti, joka keksi penisilliinin.
Miljardöörioligarkin kohtalo herätti synkät pelot
Venäjän viidenneksitoista rikkaimpaan mieheen kohdistuvat syytökset tuovat mieliin karuja muistoja
Näin julisti tiistai-iltana verkkosivuillaan Venäjän federaation tutkintakomitea, jota amerikkalaisviestimet tituleeraavat "Venäjän FBI:ksi".
Rikosepäilyn kohteena oleva 66-vuotias Jevtushenkov lukeutuu upporikkaiden venäläisoligarkkien sankkaan joukkoon. Talouslehti Forbes on rankannut miehen Venäjän 15. rikkaimmaksi henkilöksi, jonka omaisuuden arvoksi on arvioitu reilut viisi miljardia euroa.
Kytkös Putiniin?
Jevtushenkovin tapausta on verrattu Mihail Hodorkovskin 11 vuoden takaiseen pidätykseen. Tuolloin Venäjän rikkain mies tuomittiin vuonna 2005 veronkierrosta vuosiksi vankilaan.
Ydinvoima on vihreiden ikuinen tuska
Tällä kertaa oli pakko lähteä, sanovat vihreät vaikuttajat
Ydinvoima on vihreille ja puolueen äänestäjille kyllä tai ei -kysymys. Siksi on vähän surkuhupaisaa, että vuosien varrella vihreät on sekä jäänyt että lähtenyt hallituksista ydinvoiman vuoksi.
Nyt oli pakko lähteä, vihreät vaikuttajat sanovat.
Pääministeri Stubb: Hallitus toimii, vaikka vihreät lähtisivätkin
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vahvisti maanantaina puolueensa lähtevän hallituksesta, mikäli Fennovoiman periaatelupa hyväksytään.
TVO voi ja ainoastaan katsoa peiliin, kun ne miettivät miksi Olkiluoto neloselle ei voitu myöntää jatko aikaa. Kyllä se on meidän modernin teollisuushistorian kaikkein surkein tapaus tämä Olkiluoto kolmonen.
Elinkeinoministeri (kok)
Jan Vapaavuori #Yle
A
studio
On vaikea kuvitella huonompaa hanketta kuin Fennovoima, Niinistö luonnehti tiedotustilaisuudessaan.
Vihreät tulkitsevat Niinistön mukaan Fennovoiman lupaa täysin uudeksi periaateluvaksi. Hallitusohjelmassa vihreät saivat läpi linjan, jonka mukaan uusia periaatelupia ei myönnetä.
Fennovoiman poliittisten ongelmien taustalla on Ukrainan kriisi
Seura-lehden Fennovoima-gallupin mukaan myös äänestäjät suhtautuvat hankkeeseen kriittisesti. Yli 60 prosenttia Taloustutkimuksen tekemän kyselyn vastaajista hyllyttäisi koko projektin.
Muille kuin sähköyhtiöille tai suurille teollisuusyhtiöille Fennovoima ei ole houkutteleva sijoituskohde niin sanotun Mankala-periaatteen takia: ”osingot” tulevat sähkönä. Tosin tähän ongelmaan voitaisiin teoriassa kehittää luovia ratkaisuja, toisin sanoen institutionaalinen sijoittaja voisi myydä sähkön eteenpäin.
Julkisuudessa on spekuloitu, että eräät eläkeyhtiöt ovat ”katsoneet” sitä sijoituskohteena, mutta vetäytyneet pian jatkokeskusteluista, koska tulevaisuutta koskeva epävarmuus on liian suuri.
Ruotsissa punavihreä oppositio on voittanut parlamenttivaalit
Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit yli kaksinkertaisti kannatuksensa
Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt jättää eronpyyntönsä
Ruotsin valtiopäivävaalien tulokset tarkoittavat sitä, että valta on vaihtumassa. Kun kaikki äänestysalueet oli laskettu, sosiaalidemokraatit saivat odotetusti suurimman puolueen aseman 31,2 prosentin ääniosuudella.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ryhtyy muodostamaan hallitusta Ruotsissa.
Pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoitti myöhään illalla puheessaan, että hän aikoo jättää hallituksensa eroanomuksen vaalituloksen takia. Yllättäen hän ilmoitti jättävänsä myös puolueensa puheenjohtajan tehtävän keväällä.
Kuka oikeastaan voitti vaaleissa?
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja StefanLöfvenin puolueen vaalitulos, 31,3 prosenttia, on silti lähellä vuoden 2010 "katastrofivaalien" tulosta ja kaukana puolueelle tutuista 40 prosentin lukemista.
Yle siirtää painopistettä verkkoon ja aloittaa yt-neuvottelut
Suomalaisen suuren yleisön mediankäyttö muuttuu nopeasti. Mediasisältöjen käyttö kasvaa käytännössä vain verkossa, mutta Ylen toimintatavat ja resurssit on ohjattu palvelemaan ensi sijassa perinteistä mediatyötä.
Yle tavoittaa edelleen monet, mutta ei kaikkia. Varmistaakseen, että monipuolinen julkinen palvelu tavoittaa kaikki suomalaiset myös tulevaisuudessa, Yle ryhtyy uudistamaan toimintatapojaan ja kehittämään uudenlaiseen mediakäyttöön soveltuvia sisältöjä ja palveluita. Samaan aikaan Ylen täytyy karsia kustannuksiaan, koska ensi vuonna Yle-vero ei nouse. Tästä syntyy noin 10 miljoonan euron vaje yhtiön budjettiin.
Venäjän älymystö peloteltiin hiljaiseksi – osa pakenee maasta
Presidentti Vladimir Putin on hajottanut kovilla toimillaan Venäjän opposition. Vuosien 2011–2012 suurten mielenosoitusten keulahahmoksi noussut Aleksei Navalyi on kotiarestissa ja häntä on kielletty antamasta haastatteluja tai käyttämästä internetiä.
Yhä useammat Putinin vastustajat harkitsevat maastamuuttoa. Vasemmistolaista Oikeudenmukainen Venäjä -puoluetta edustava kansanedustaja Ilja Ponomarjov pakeni Yhdysvaltoihin sen jälkeen kun hänet oli pantu matkustuskieltoon ja poliisi oli alkanut tutkia hänen toimintaansa.
Putinin ex-avustajan kootut lausunnot:
"Ukrainaan sota, Venäjän rajat piirretään uudestaan, Putin haluaa Suomen".
Vladimir Putinin entinen taloudellinen neuvonantaja Andrei Illarionov on antanut kylmääviä lausuntoja Venäjän aikeista Ukrainassa ja laajemmin Euroopassa.
Ponomarjovin vaikeudet alkoivat viime keväänä, kun hän äänesti Krimin liittämistä vastaan ainoana duuman 450 kansanedustajasta. Sitä ennen hän oli varsin suosittu henkilö Kremlissä. Hän osallistui näkyvästi pääministeri Dmitri Medvedevin lempihankkeeseen, Moskovan lähistölle rakennettavaan Skolkovon teknologiakeskukseen, josta piti tulla Venäjän piilaakso.
Myös nykykirjallisuuden arvostetuimpiin nimiin kuuluva Vladimir Sorokin on pysynyt kotimaassaan, vaikka Venäjä onkin hänen mukaansa palaamassa 1500-luvulle. Sorokin vertasi Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa Putinia Iivana Julmaan, joka murhautti kymmeniä tuhansia venäläisiä 1500-luvun jälkipuoliskolla.
”Elämme jälleen keskitetyn vallan alaisuudessa kuten Iivana Julman aikana”, Sorokin sanoi. ”Putin puhuu vallan vertikaalista, se on Venäjän keskiaikainen malli, jossa ei ole vastuullisuutta eikä läpinäkyvyyttä.”