Pahamaineinen vedonlyöntihuijari otettiin jälleen kiinni Suomessa
Ottelumanipulaatioiden taustapiru Wilson Raj Perumal napattiin jälleen.
Maailman pahamaineisimpiin vedonlyöntihuijareihin lukeutuva Wilson Raj Perumal on otettu jälleen kiinni – ja taas Suomessa.
Kolme vuotta sitten Rovaniemellä vankeuteen tuomittu Perumal otettiin kiinni Helsingissä viime keskiviikkona klo 21.20. Kiinniotto tehtiin Singaporen oikeusviranomaisten kansainvälisen etsintäkuulutuksen nojalla. Perumal on tällä hetkellä Vantaan vankilassa.
Perumal on ollut keskusrikospoliisin jälkiseurannassa siitä lähtien, kun hänet luovutettiin Unkariin vuonna 2012. Hän ehti kärsiä Suomessa saamastaan tuomiosta vuoden.
Kuluttajat suosivat nyt myymälässä paistettua leipää
Yhä useampi kuluttaja valitsee kaupan leipätiskillä myymälässä paistetun leivän leipomotuotteen sijaan. Tämä on Vaasan-leipomoyhtiön mukaan merkittävä syy yhtiön päätökseen aloittaa yt-neuvottelut.
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL varoitti viime syksynä kuluttajia kaupan paistotuotteiden ostamisen mahdollisista seurauksista. Kaupan paistopisteiden leipätuotteet tuodaan usein raakapakasteina ulkomailta, mitä moni kuluttaja ei huomaa.
Supercell-miljonäärit ryhtyvät sijoittajiksi
Peliyhtiö Supercellillä vaurastuneet perustavat sijoitusyhtiön, joka alkaa sijoittaa merkittäviä määriä varoja uusiin kotimaisiin kasvuyrityksiin.
Yhtiö saa alkuvaiheessa sijoitettavakseen 15 miljoonaa euroa pääomaa. Tavalliseen pääomasijoitusrahastoon verrattuna 15 miljoonaa euroa on pieni määrä pääomaa, mutta toisin kuin rahastot yleensä, uusi yhtiö aikoo keskittyä siemenrahoitukseen eli vasta perustettujen yhtiöiden rahoittamiseen.
Sijoitusyhtiötä alkavat hoitaa sijoitusyhtiö Lifeline Venturesin aiemmin perustaneet Timo Ahopelto ja Petteri Koponen. Lifeline Ventures oli pienellä osuudella yksi Supercellin alkuvaiheen rahoittajia. Sijoitusyhtiön pääoma tulee runsaalta kymmeneltä yksityishenkilöltä, joihin kuuluu Supercellin perustajien lisäksi yhtiön keskeisiä työntekijöitä ja muutamia muita. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo sijoittavansa yhtiöön viisi miljoonaa euroa.
Ruotsi ei jäisi toimettomaksi, jos Venäjä uhkaisi Suomea aseellisesti
Ruotsin puolustusministeri Karin Enström kertoo, ettei Ruotsi jäisi vain sivustakatsojaksi, jos Venäjä kohdistaisi uhkansa Suomeen
Enström sanoo STT:n haastattelussa, että Venäjän Suomeen kohdistama sotilaallinen uhka merkitsi uhkaa myös Ruotsin turvallisuudelle. Enström muistuttaa, että Pohjoismailla on kriisejä ja katastrofeja koskeva yhteinen solidaarisuusjulistus. Se merkitsee, että maat eivät jää toimettomiksi, jos jotain tapahtuu.
Venäjä ärähti USA:n uhkauksesta
Uhkausta mahdollisista uusista Venäjän vastaisista pakotteista ei Lavrovin mukaan voi hyväksyä.Amerikkalaiset tekivät uhkavaatimuksia ja yrittivät uhata meitä uusilla sanktioilla, mikä on täysin mahdotonta hyväksyä, ministeri jyrisi.
Rauhansopimus ei rauhoittanut Obamaa – epäilee Venäjän luotettavuutta
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama suhtautuu hyvin epäilevästi torstaina Genevessä sovittuun rauhansopimukseen Ukrainan tilanteen rauhoittamisesta.
Torstaina Ukraina, Venäjä, EU ja Yhdysvallat sopivat suunnitelmista, joiden mukaan äärimmilleen jännittynyt tilanne Itä-Ukrainassa pyritään ratkaisemaan. Sopimuksen mukaan asemiesten on muun muassa luovutettava valloittamansa hallintorakennukset.
Vladimir Putin vastaa lännelle: ”Potaskaa”
Putin vastasi vuosittaisella kyselytunnillaan epäilyihin siitä, että Venäjä rahoittaisi ja yllyttäisi itäukrainalaisia kapinaan Kiovan hallitusta vastaan ja olisi jopa lähettänyt erikoisjoukkojaan valtaamaan hallintorakennuksia.
He ovat kaikki paikallisia asukkaita.
Palautetulva yllätti Ilkka Kanervan
Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) yllättyi saamansa palautteen määrästä Ylen Venäjä-illan jälkeen
En ihan heti muista, mistä televisio-ohjelmasta olisi tullut yhtä paljon palautetta kuin mitä tästä on tullut. Se on käsittämättömän iso tulva, Kanerva sanoo.
Kanerva ei itse ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta esimerkiksi Twitterissä Kanervan tiistainen tv-esiintyminen keräsi kehuja.
Monesta on miestä arvosteltu, syystä, mutta A2-ilta -keskustelussa Ike Kanerva on oikeasti ollut hyvä, Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen kiteytti.
Nato vastaa Venäjän toimiin – lentotukikohta Viroon
Sotilasliitto Nato lisää yhden lentotukikohdan ja yli kolminkertaistaa hävittäjiensä määrän neljääntoista Baltian alueella vastauksena Venäjän armeijan toimille Ukrainassa. Uusi Naton lentotukikohta aloittaa toimintansa alle 50 kilometriä Tallinnasta lounaaseen Ämarissa vappupäivänä. Silloin sinne saapuu neljä tanskalaista hävittäjää F-16.
Naton 5. artiklan mukaan aseellinen hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan. "Oleellista on viesti, että Nato on täällä läsnä. Alueella on enemmän kuin yksi lentotukikohta, joka pystyy tukemaan liittolaisten operaatioita", sanoo Tarien.
Venäjä-huoli kasvaa: ”Suomen liikkumatila käy ahtaaksi”
Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) kiitteli Yleisradion aamutelevisiossa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) linjauksia ja lausuntoja Ukrainan kriisin yhdeydessä. Konkaripoliitikko Heidi Hautala (vihr.) puolestaan esitti huolensa puolueettoman Suomen liikkumatilan kaventumisesta.
Minusta tämä Suomen ja ehkä Ruotsin ja Itävallan liikkumatila tässä puolueettomalla vyöhykkeellä käy kyllä kovin ahtaaksi, mikäli Venäjä pyrkii tällaista lähiulkomaakäsitettä ja valtapiirikäsitettä ottamaan enemmän käyttöön, Hautala sanoi.
Ylen Venäjä-ilta meni heti huutamiseksi – yksi sana kuumensi tunteet
Teemaillat tunnetaan värikkäistä mielipiteistä, eikä Venäjä-keskustelu tehnyt poikkeusta. Suorana lähetyksenä näytettyyn keskusteluun oli kutsuttu Venäjä-asiantuntijoiden lisäksi muun muassa dosentti Johan Bäckman, joka on iloinnut julkisuudessa Krimin liittämisestä Venäjään.
Näyttää siltä, että retoriikka on Ukrainaa koskien likipitäen ääriasennossa. Propagandakoneistot ovat myllyt punaisena jauhamassa tällä haavaa, totesi kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) tämänhetkisestä julkisesta keskustelusta Ukrainaan liittyen.
Kanerva sanoi pitävänsä tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö, kuten Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, on läsnä Ukrainassa seuraamassa tapahtumia.
Keskustelun alkuvaiheessa kiihkeästi mielipiteitään julki tuonut Bäckman keskeytti tässä vaiheessa Kanervan kommenteillaan. - Ole ystävällinen, Bäckman. Minä tiedän tietomääräsi tässä, mutta tiedän myös asenteesi, Kanerva totesi ennen kuin jatkoi puheenvuoroaan.
Katsoja odotti loppukohtausta Ylen Venäjä-iltaan, kaukana se ei ollut, vaikka käsiäänestyksen kysymys kuumensikin tunteita.
Sotilasoperaatio Donetskissa alkanut
Presidentti Turtshinov sanoi tiistaina 15.4.2014 Wall Street Journalin mukaan, että sotilasoperaatiolla halutaan saada valta takaisin Itä-Ukrainan kaupunkeja hallitsevilta Venäjä-mielisiltä militanteilta. WSJ:n mukaan operaatio alkoi aikaisin aamulla Donetskin pohjoisella alueella, missä suurin osa Venäjä-mielisten joukkojen hallitsemista kaupungeista sijaitsee.
Obama kehottaa Putinia hillitsemään Ukrainan kapinallisia
Itä-Ukrainan venäläisyhteisö on liioittelut väkivallan laajuutta.
"Harhaanjohtavia raportteja kansallismielisten ryhmien aseellisesta vainosta venäjänkielisiä kohtaan Krimissä käytettiin järjestelmällisesti luomaan pelon ja epävarmuuden täyttämä ilmapiiri."
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi maanantaisessa puhelussaan Venäjän johtaja Vladimir Putinille, että Putinin täytyy painostaa venäläismielisiä ryhmiä laskemaan aseensa Ukrainassa.
Liettuan presidentin Dalia Grybauskaitėn neuvonantajan mukaan Venäjän erikoisjoukkojen roolista itäisen Ukrainan kansannousussa on todisteita
Pitääkö näiden joukkojen todella laittaa tunnuksensa näkyviin ja liput hihoihinsa, jotta voimme myöntää itsellemme mitä tapahtuu, että nämä ovat Venäjän joukkoja, jotka rikkovat toisen valtion koskemattomuutta, Budry ryöpyttää.
Suomalaisasiantuntija: "Ukraina pahasti puun ja kuoren välissä"
Ukrainalla ei ole edessään hyviä vaihtoehtoja Itä-Ukrainan hallintorakennusten valtauksissa, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén.
Jos Kiovan hallitus ei tee hallintorakennusten valtauksille mitään, ilmiö uhkaa levitä yhä useampiin kaupunkeihin, kuten maanantaina ehti jo tapahtua. Toisaalta jos Ukraina ryhtyy asevoimin tyhjentämään rakennuksia, se antaa Venäjälle yllykkeen puuttua sotilaallisesti peliin.
Ei merkkejä antautumisesta, aloittaako Ukraina operaation?
Ukrainan separatisteille antama aikaraja antautumiselle on umpeutunut. Reutersin mukaan merkkejä antautumisesta ei kuitenkaan ole.
Itä-Ukrainassa Venäjä-mieliset protestoijat miehittävät edelleen hallintorakennuksia. Hallituksen asettama määräaika antautumiselle meni umpeen yhdeksältä aamulla. Uutistoimisto Reutersin Slovjanskissa olevan toimittajan mukaan paikallisen poliisiaseman yllä liehuu yhä Venäjän lippu ja barrikadeihin rakennuksen edessä kärrätään lisää renkaita ja hiekkasäkkejä.
Ukraina uhkaa "täysimittaisella operaatiolla"
Turtšynov ilmoitti eilen sunnuntaina Ukrainan aloittavan täysimittaisen terrorisminvastaisen operaation Itä-Ukrainassa, jossa venäläismieliset joukot ovat muun muassa vallanneet hallintorakennuksia.
YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän YK-lähettiläs Vitaly Churkin vaati Kiovaa pidättäytymään voimankäytöstä Itä-Ukrainan protestoijia vastaan. Sen sijaan hän vaati Ukrainaa aloittamaan "rakentavan vuoropuhelun."
Tässä painaa se riski, että mikäli hallinto lähtee aseellisesti tukahduttamaan kapinallisia, siitä seuraa Ukrainan ja Venäjän välinen aseellinen konflikti. Venäjä on hyvin selvästi luvannut puuttua tilanteeseen, jos Ukrainan johto käyttää armeijaa.
”Suomen punnittava Wahlroosin asemaa Sammon hallituksen puheenjohtajana”
Valtion pitäisi harkita Ruotsiin muuttaneen pankkiirin Björn Wahlroosiin asemaa Sampo- ja Nordea -konsernien hallitusten puheenjohtajana, kirjoittaa eurovaaliehdokas Timo Kaunisto (kesk.).
Minusta valtio-omistajan Suomessa tulisi punnita Wahlroosin asemaa merkittävien rahalaitosten hallitusten puheenjohtajana. Edustaako Wahlroos sellaista ajattelua ja toimintaa, jota suomalainen yhteiskunta haluaa esimerkillä edistää, Kaunisto kysyy blogikirjoituksessaan.
Urpilainen hämmästelee Wahlroosin muuttoilmoitusta: "Rikkaiden osallistuttava talkoisiin"
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ihmettelee yritysjohtaja Björn Wahlroosin ratkaisua muuttaa kirjansa Ruotsiin. Demarijohtaja muistuttaa, että Wahlroos on saanut Suomesta paljon ja rikkaiden pitää osallistua yhteiskunnan rahoittamiseen.
Historiallinen käänne Suomen ruokakaupassa
Lidl takoo hirmulukuja, muut katsovat vierestä
Samaan aikaan, kun ruuan myyntimäärät poikkeuksellisesti pienenevät ja alan vähäinen, noin 3 prosentin kasvu perustuu pelkästään hintojen nousuun, saksalainen Lidl tehtailee hirmuisia kasvulukuja ja kahmii itselleen markkinaosuutta, vieläpä kannattavasti.
Kataisen ministerivuosien tulos: 47 miljardia euroa velkaa
Kataisen ministerivuosina kansantuote ja tuottavuus polkivat paikallaan, mutta velka paisui
Moni hallituspuolueen puheenjohtaja kehui Kataista hänen kärsivällisestä ja sopua rakentavasta työstään pääministerinä. Mutta millainen on Kataisen ministerikausi kansantalouden numeroiden valossa?
Näiden seitsemän vuoden aikana maailmaa on ravistellut finanssikriisi. Viennistä elävä Suomi on samalla kokenut teollisuuden rakennemuutoksen. Matkapuhelinvalmistaja Nokia luhistui, eurooppalaisesta metalliteollisuudessa laskusuhdanne iski ilmat pihalle ja metsäteollisuudessa painopaperin kysyntä laski rajusti. Valtion velka kasvoi 63 miljardista 110 miljardiin euroon, ja talousmittarit näyttävät synkkiä lukuja.
Onko kaikki Kataisen syytä?
Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen nauraa pitkään kuullessaan epäreilun kysymyksen. Sitten hän vastaa: "Ei tämä kauhean hienolta näytä. Bruttokansantuotteessa ollaan vuoden 2006 tasolla. Eli ollaan poljettu paikoillaan."
Ministeripako jatkuu
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen lähtee ehdolle Euroopan parlamenttiin toukokuun eurovaaleissa
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen myöntää, että päätös lähteä ehdolle eurovaaleihin oli hänelle vaikea. Räsäsen joutui omien sanojen mukaan tekemään perusteellisen harkinnan. ”Olen motivoitunut hoitamaan ministeritehtävää, ja myös puolueen puheenjohtajan tehtävää”, Räsänen sanoi perjantaina ehdokkuudestaan järjestämässään tiedotustilaisuudessa.
Jos Räsänen tulee valituksi parlamenttiin, hän jättää paitsi paikkansa ministerinä myös puolueen puheenjohtajuuden. ”Se tarkoittaa ylimääräistä puoluekokousta”, Räsänen vahvisti empimättä.
Hollywoodin megastudiot haastoivat Megauploadin ja Kim Dotcomin oikeuteen
Hollywoodin suurimmat elokuvayhtiöt ovat haastaneet suomalaistaustaisen Kim Dotcomin ja tämän perustaman tiedostonjakopalvelun Megauploadin oikeuteen. Juttua ajavan Yhdysvaltain elokuvateollisuuden etujärjestön MPAA:n mukaan viranomaisten kaksi vuotta sitten sulkema Megaupload ja sen perustaja mahdollistivat ja kannustivat tekijänoikeuksien loukkaamiseen ja hyötyivät siitä rahallisesti.
Zyskowicz: "Wahlroos tekee niin kuin opettaa"
Sampo-konsernin, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on muuttanut kirjoille Ruotsiin, koska hän kokee Ruotsin verotusjärjestelmän itselleen edullisemmaksi.
Jos kyseessä on verosuunnittelu, pitää sanoa, että hän tekee sitten niin kuin opettaa. Niillä, joita hänen näkökulmastaan aiheettomasti syrjitään tai liian rankasti verotetaan, on sitten mahdollisuus muuttaa maasta, sanoi Ben Zyskowicz Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
Donetskissa odotettiin Ukrainan asevoimien hyökkäystä
Tunnelma miljoonan asukkaan Donetskissa Itä-Ukrainassa oli tiistai-iltana rauhallinen ja odottava. Parituhatta pääasiassa Venäjä-mielistä kaupunkilaista oli koolla alueparlamentin rakennuksen edustalla. Palopuheita tai muuta virallista ohjelmaa ei ollut. Jännitteet Itä-Ukrainassa kasvoivat sunnuntaina, kun "Donetskin tasavallan" edustajiksi julistautuneet aktivistit miehittivät alueparlamentin rakennuksen ja ilmoittivat järjestävänsä toukokuun 11. päivänä kansanäänestyksen Donetskin asemasta. Mahdollisen äänestyksen kysymyksenasettelu ei tuntunut olevan kenellekään aivan selvä.
Donetskilaiset uskovat paikallispoliitikkojen olevan talojen valtausten takana
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi tiistaina, että Itä-Ukrainassa marssivien separatistiliikkeiden taustalla ovat venäläiset "agentit ja erikoisjoukot". Valkoisen talon mukaan todisteet vihjaavat, että merkittävä osa mielenosoittajista on "palkattuja tai alueen ulkopuolelta tulleita." Yhdysvallat ei kuitenkaan ole tuonut julki todisteita Venäjän myyräntyöstä Ukrainassa.
Putin haluaa Gorbatshovin syytteeseen Neuvostoliiton hajottamisesta
Vaatimuksen takana on kansanedustajia niin Yhtenäisestä Venäjästä, kommunisteista kuin liberaalidemokraattisestakin puolueesta, He ovat kääntyneet Venäjän yleisen syyttäjän Juri Tshaikan puoleen, jotta tämä tutkisi Neuvostoliiton hajoamisen ja nostaisi syytteen Gorbatshovia vastaan.
Degtjarevin mukaan Gorbatshovin syyllisyyden tutkiminen on tärkeää, sillä aikanaan Neuvostoliitossa pidetyssä kansanäänestyksessä ihmiset halusivat säilyttää maan yhtenäisenä, mutta maan johtajien poliittiset päätökset johtivat tästä huolimatta maan hajoamiseen.
Venäjä varoittaa Ukrainaa sisällissodasta
Venäjän ulkoministeriön mukaan Ukrainan hallituksen toimet saattavat johtaa sisällissotaan. Venäjä vaatii Ukrainaa lopettamaan sotilaalliset valmistelut maan kaakkoisosissa. Venäjän ulkoministeriön mukaan Ukraina on koonnut turvallisuusjoukkojaan alueelle hallituksen vastaisten protestien tukahduttamiseksi.
Kriisissä lentää lokapalloja myös Suomen suuntaan
Tässä on muutama Ukrainan kriisin aikana esitetty väite Suomen asemasta: Suomi on puolueeton maa Euroopan ja Venäjän välissä. Suomi ei voi liittyä Natoon, koska Venäjän kanssa vuonna 1992 neuvoteltu sopimus suhteiden perusteista kieltää sen. Suomi on valmis kiertämään Euroopan unionin ja Yhdysvaltain määräämät Venäjän-vastaiset pakotteet.
Englanniksi oven takaa sanaillut Yalcintas ei suostunut haastatteluun kotonaan Helsingin Meri-Rastilassa. Tiedustusvälineitä pakoileva Yalcintas johtaa englanninkielistä uutissivustoa, joka on herättänyt kummastusta erikoisilla uutisillaan Suomen ja Venäjän suhteista. Viikonloppuna Finnbay kertoi, että Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa EU:sta ja Yhdysvalloista välittämättä.
Täältä kohuttua Finnbay-sivustoa johdetaan
Näin ärjyi kohua herättäneen Finnbay-uutissivuston johtaja Onur Yalcintas eilen Iltalehden toimittajille.
Jäljet Venäjälle?
Englanniksi oven takaa sanaillut Yalcintas ei suostunut haastatteluun kotonaan Helsingin Meri-Rastilassa. Tiedustusvälineitä pakoileva Yalcintas johtaa englanninkielistä uutissivustoa, joka on herättänyt kummastusta erikoisilla uutisillaan Suomen ja Venäjän suhteista. Viikonloppuna Finnbay kertoi, että Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa EU:sta ja Yhdysvalloista välittämättä.
Finnbay nimennyt tahoja "luottajikseen" ilman lupaa
Toimittaja etsi Finnbayta "Mummotunnelista".
Suomen tilanne on vaikeampi kuin Katainen sanoi
Pääministerin vaihtuminen on epäjatkuvuuskohta, joka vähentää markkinoiden luottamusta
Etenkin nyt, kun samalla voi vaihtua toisen päähallituspuolueen johto
No, voihan sen noinkin nähdä.
Suomi ei tällä hetkellä ole "poikkeuksellisessa kriisissä" – ainoastaan siinä samassa vuodesta 2008 lähtien jatkuneessa kriisissä, joka alkaa muuttua krooniseksi.
Talouden kasvunäkymät ovat nihkeät, sillä Suomi ei ole toipunut 2008 alkaneesta teollisuuden romahduksesta, joka murensi Suomen kansantalouden perustan. Rajun teollisuuden rakennemuutoksen lisäksi Suomea riivaavat väestön ikääntyminen ja julkisen velan raju kasvu.
Ensi vuonna Suomen veroaste nousee yli 46 prosentin, joka on yksi maailman korkeimmista.
Lauantain 5.4.2014 UUTISPOMMI Pääministeri Jyrki Katainen lähtee
Pääministeri Jyrki Kataisen aikeiden arvuuttelu on ollut politiikan seuraajien kestoharrastus viimeisen vuoden ajan. Kannunvalantaa on mutkistanut se, että harva ulkopuolinen tuntee Kataisen mielenliikkeitä kovin hyvin – eikä moni kokoomuslainenkaan. Kataisen lähipiiri on aina ollut pieni.
Vaikeusastetta on lisännyt myös se, että Katainen on monin tavoin ihan aidosti idealisti. Vakaumuspoliitikon tekemisiä ei pysty ennakoimaan kyynisen valtapoliittisilla laskelmilla.
Kiinnostava on nähdä, mitä tekee ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb. Koska Stubbilta todennäköisesti meni komissaarin paikka sivu suun, hän voi hyvinkin lähteä kisaamaan pääministerin paikasta.
Sisäpolitiikka ei ole Stubbin ominta aluetta, mutta EU-politiikasta vastaavan pääministerin paikka varmasti houkuttaa.
Katainen paljasti eropäätöksen taustat - oluelle heti puheen jälkeen.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kertoi IS:lle suunnitelleensa puoluejohtajan ja pääministerin tehtävien jättämistä jo pitkään.
Noin neljä vuotta sitten ajattelin, että kymmenen vuotta olisi normaali aika olla kokoomuksen puheenjohtajana. Laskin silloin, että neljä vuotta eteenpäin kokoomus on sitten ollut kahdessa hallituksessa minun johdollani, ja vaaleihin olisi noin vuosi aikaa, Katainen sanoi.
Nyt on järjestettävä ennenaikaiset vaalit - ja niille löydettävä tekijä
Maa elää nyt sellaista vaihetta, jota ei ole ennen nähty. Puheenjohtaja-pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lähtö jättää hallituksen tuuliajolle - varsinkin jos/kun myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) joutuu jättämään paikkansa. Kaaoksesta on ehkä vain yksi tie ulos: uudet vaalit ensi syksynä. Mutta kokoomuksesta pitää löytää ensin niiden järjestäjä. Kirjoittaa Timo Haapala kolumnissaan.
Soini Kataisen erosta: Hallituksen konkurssijulistus
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää erikoisena, että Jyrki Katainen lopettaa pääministerin tehtävässä kesken kauden.
Se on kyllä sitten tietysti hallituksen konkurssijulistus. Sieltä sekä karataan Eurooppaan että lähdetään ulos, kuten vasemmistoliitto. Jos pääministeri lähtee kesken kauden, niin se on merkittävä tassut ylös -teko, Timo Soini (ps.) laukoo. – Sieltä [hallituksesta] on ollut joukkopako.
Kansanedustaja Jussi Halla-aho
Tulee haastatteluun näppärästi polkupyörällä
Sillä ajomatka Eirasta hänen kotoaan Musiikkitaloon ei ole pitkä. Ikäisekseen – hän täyttää pian 43 vuotta – Halla-aho vaikuttaa poikamaiselta. Hän on pukeutunut konservatiivisesti mustaan pukuun ja valkoiseen paitaan, mutta hänellä ei ole solmiota.
Halla-aho on varautunut mutta kohtelias. Huomaavaisesti hän kysyy, miten eläkepäivät ovat sujuneet. Kun kerron, että en ole vielä eläkkeellä, hän häkeltyy ja pyytää anteeksi.
Haastattelun tekemiseen kuuluvia rutiinikeskusteluja ei ole yleensä tarpeen kertoa, mutta Jussi Halla-ahon kohdalla täytyy tehdä poikkeus, koska hän herättää niin voimakkaita tunteita. Monien suomalaisten mielestä hän on pahan ruumiillistuma, ja kiihkeitä ovat myös hänen kannattajansa. Heille Halla-aho on sankari ja peloton totuudenpuhuja.
Rouva Hilla Halla-aho paljasti pari vuotta sitten Me Naiset -lehden parisuhdehaastattelussa, mikä Jussissa häntä aluksi ihastutti.
Jussissa oli kiehtovaa ristiriitaa. Hän näytti tyypilliseltä humanistilta pitkän tukkansa kanssa, oli käynyt siviilipalveluksen ja huolehti eläinten oikeuksista, mutta sitten hänellä oli myös hyvin voimakkaita poliittisia näkemyksiä.
Jussi ei ollut liehittelijä vaan pikemminkin sellainen ota tai jätä -tyyppi.
He menivät naimisiin vuonna 2002, ja ensimmäinen lapsi syntyi seuraavana vuonna. Hänen nimensä on Hilma. Kesäkuun 6. päivänä 2003
Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Tampereella, Peltolammin kaupunginosassa. Se oli yksi niistä betonilähiöistä, joita grynderit rakensivat 1960- ja 1970-luvulla. Siihen aikaan Tampere kasvoi voimakkaasti, ja nuoret maalta muuttaneet perheet tarvitsivat asuntoja.
"Minä pidin itseäni täysin tamperelaisena, mutta ympäristön puheentapa ei koskaan tarttunut kehenkään meidän perheestä", hän kertoo. Tosiaan, hänen puheestaan ei erota tamperelaisille jääkiekkoilijoille ominaista aksenttia.
Jussi Halla-aho kirjoitti elämänsä ensimmäisen blogikirjoituksen. Sen otsikko on "Vähän isyydestä", ja teksti on suorastaan herkkää.
Blogin pitäjäksi Jussi Halla-aho ajautui sattumalta. Hän kirjoitteli omalle kotisivulleen aluksi "satunnaisia kuulumisia satunnaisista asioista". Blogin aihepiiri laajeni omista asioista yhteiskunnallisiin kysymyksiin, ja siihen rupesi tulemaan palautetta. Tweet
Tehottomuus lisää köyhyyttä EU:ssa
Suomessa yksi lähiajan suurista tavoitteista on julkisten palveluiden tehostaminen. Jos palveluja ei pystytä tuottamaan entistä kustannustehokkaammin, moni tarvitseva jää tulevaisuudessa kokonaan ilman apua. Rahat eivät riitä kaikkien auttamiseen nykytasolla.
Tehottomuus ei ole yksinomaan Suomen ongelma. Monissa muissa Euroopan maissa sosiaaliturvajärjestelmä toimii vieläkin tehottomammin. Huolestua täytyy etenkin silloin, kun sosiaalietuihin panostaminen ei vähennä tuloeroja. Esimerkki Kreikka käytti vuosina 2000–2011 sosiaalikuluihin suhteessa vain hieman vähemmän rahaa kuin Suomi. Siinä missä Suomen panostus vähensi tuloeroja kuvaavaa indeksiä yli 40 prosentilla, oli Kreikan saavuttama hyöty vain 20 prosenttia. Suomen järjestelmää tehokkaammin toimivat kuitenkin Tanskan ja Ruotsin mallit.
Sote-uudistuksessa on vielä monia riskejä
Vaarana on, että kunnista tulee sote-palveluiden maksuautomaatteja, jotka eivät voi vaikuttaa päätöksentekoon.
Uudistus voi johtaa siihen, että toiminnallinen ja taloudellinen vastuu eivät kohtaa. Kunnille jää tällöin rooli maksuautomaattina, joka huolehtii vielä käytännön palvelut tuottavasta henkilökunnasta.
Turkista ei tule koskaan EU:n jäsentä
Joulukuussa 1999 Turkin pääministeri Bülent Ecevit laskeutui Helsingin lentokentälle toivoa täynnä. Ecevit tuli Helsinkiin, koska kaupungissa järjestetyssä EU-huippukokouksessa Turkki hyväksyttiin viimeinkin – vuosikymmenten odotusten jälkeen – unionin jäsenyyttä hakevaksi maaksi.
"Jotkut ihmiset Euroopan unionissa ovat vakuuttuneita siitä, että jäseneksi pääsy kestää vuosia. Turkkilaisten dynaamisuus ja sitoutuminen saa kuitenkin aikaan sen, että jäsenyys tapahtuu nopeasti", Ecevit unelmoi 15 vuotta sitten Helsingissä.
Tosiasiat olisi pitänyt tunnustaa jo silloin: Turkista ei tule koskaan EU:n jäsenmaata.
Ensimmäinen ilmiselvä syy on Turkin koko. Yli 74 miljoonalla turkkilaisella olisi lähes yhtä paljon päätösvaltaa unionin jäsenenä kuin Saksalla.
Sellaiselle olisi vaikeaa saada tukea vanhojen jäsenmaiden kansalaisilta.
Jörn Donner eurovaaliehdokkaaksi
Kulttuurivaikuttaja ja kansanedustaja Jörn Donner, 81, lähtee eurovaaliehdokkaaksi RKP:n listalta
Saa nähdä, onko minulla katu-uskottavuutta Joensuussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa, Donner kommentoi ehdokkuuttaan.
”Euroopassa on pimeitä voimia”
Jörn Donner on huolissaan Euroopassa jylläävistä ”pimeistä voimista” ja ”syvästä kriisistä”.
Ukrainan kriisi vaikutti syvästi siihen, että lopulta suostuin tähän. Jos meillä ei ole voimakasta yhtenäistä EU:ta vaan riitelevä EU, silloin emme tule pärjäämään suhteessa Venäjään ja Ukrainaan, Donner sanoi Eduskunnassa.
Raju hyökkäys keskustastaAlexander Stubb toimii Suomen etua vastaan
Keskustan eurovaaliehdokkaat ovat reagoineet voimakkaasti ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) päätökseen lykätä Suomen ja Venäjän välistä talouskokousta.
Stubb perusteli päätöstä Ukrainan tilanteella. EU-maat ovat linjanneet, että korkean tason tapaamisia Venäjän valtiojohdon kanssa ei nyt toteuteta.
Suomen on pidettävä huolta omista eduistaan myös EU:n jäsenenä. Stubbin toiminta ei ole Suomen puolen pitämistä, vaan tarpeetonta ja vahingollistakin kumartelua Brysseliin, Antti Kaikkonen (kes.) sanoo.
Maailman rikkaimpiin kuuluva venäläismiljardööri
Meillä on Suomesta opittavaa
Viktor Vekselberg on maailman rikkaimpia ihmisiä, jonka intohimona ovat kasvuyritykset. Hän kommentoi lyhyesti myös presidentti Putinia ja Ukrainan kriisiä.
Sijoittaja ja yritysjohtaja Viktor Vekselberg on maailman rikkaimpia ihmisiä. Hän antaa hyvin harvoin haastatteluja. Sitkeiden taivutteluiden jälkeen Vekselberg kuitenkin suostuu.
Hän saapuu hotelli Kämpin neuvotteluhuoneeseen tummapukuisten miesten saattueessa. Liituraitapuku on moitteeton ja kädessä on Applen uusin puhelin. "Mitä, etkö tosiaan puhu venäjää?" Vekselberg naurahtaa.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Vekselbergin omaisuuden arvo on noin 11 miljardia euroa. Omaisuutensa hän on hankkinut sijoitusyhtiö Renovalla ja yritysjärjestelyillä. Vekselbergin intohimona ovat aloittavat kasvuyritykset, joista hän haluaa luoda uutta taloudellista perustaa sekä Venäjälle että Suomeen.
Todellakin Vekselberg otti kantaa Putinin politiikkaan ja sanoi, "Hän on hyvin vahva ja viisas mies." Se on paljon sanottu venäläiseltä, toisaalta olisiko hän muuta voinut sanoa?
Retkiluistelu kasvattaa suosiotaan
Retkiluistelu on vertaansa vailla oleva tapa liikkua luonnonjäillä ja nauttia maamme vesistöjen tarjoamista retkielämyksistä talvella. Luistelukausi alkaa yleensä lokakuun lopulla ja kestää lähemmäksi vappua.
Yhdysvaltalainen GoPro-kamerayhtiö aikoo jakaa 20-vuotiaan Konsta Linkolan kuvaamaa luisteluvideota omalla YouTube-kanavallaan, ja harkitsee sen käyttöä tv-mainoksessa
Järvenpääläisen Konsta Linkolan viime joulukuussa kuvaama video retkiluistelusta Hyvinkään Kytäjärvellä herätti yhdysvaltalaisen GoPro-kamerayhtiön huomion YouTubessa.
Suomi kestäisi Venäjän hyökkäyksen
Suomi voisi torjua Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen. Näin arvioi maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, eversti evp. Arto Nokkala.
Nokkalan mukaan tilanne, jossa Suomi joutuisi vastakkain Venäjän kanssa, olisi todennäköisesti seurausta Naton ja Venäjän välisestä kriisistä.
Siihen voisivat kietoutua mukaan myös Natoon kuulumattomat EU-maat kuten Suomi. Venäjää vastassa olisi siis myös muita armeijoita kuin Suomi. Tämä ei edellytä, että Suomi kuuluisi Natoon.
Putin soitti Obamalle pitkän puhelun
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tunnin puhelimessa Ukrainasta, Yhdysvaltain viranomaiset kertovat. Obama ennätti jo aikaisemmin perjantaina kehottaa Venäjää siirtämään joukkonsa pois Ukrainan rajalta ja etsimään kriisiin diplomaattista ratkaisua.
Obama on myös esittänyt Krimin niemimaalle sijoitettavaksi kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka varmistaisivat, ettei paikallisia venäläisiä syrjitä.
"Pelkkää teatteria, Finnair!", sanoo Jukka Kärnä
"Vasemmistoliiton liittyminen käpykaartiin ei helpota"
SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä riepottelee Finnairia kovin sanoin. Finnair ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, joiden seurauksena jopa 680 työntekijää voi menettää työpaikkansa.
Yhtiön tämänpäiväinen ilmoitus on osoitus siitä, että aiemmin käydyt neuvottelut olivat pelkkää teatteria, eikä työntekijäpuolella ole todellisuudessa mitään mahdollisuuksia vaikuttaa neuvotteluiden lopputulokseen. Kyseessä eivät ole neuvottelut vaan työnantajapuolen aloittama hyökkäys, jonka tarkoituksena on laittaa Finnairin työntekijät selkä seinää vasten.
USA:ssa heräsi pelko Venäjän iskusta Baltiaan
Amerikkalaisten tiedusteluarvioiden mukaan Venäjän suunnalta on tullut viime päivinä aiempaakin huolestuttavampia merkkejä.
Yhdysvaltain tiedusteluarvioiden mukaan on aiempaa todennäköisempää, että Venäjä laajentaa sotilasoperaatiotaan uusille alueille, uutiskanava CNN kertoo.
Tämä on muuttanut käsityksiämme siten, että Venäjän tunkeutuminen on nyt todennäköisempää kuin aiemmin, eräs haastatelluista kertoo.
Komitea muistutti Naton Euroopan-joukkojen komentajan kenraali Philip Breedloven arvioineen, että Venäjällä riittäisi joukkoja operaatioihin kyseisillä alueilla.
Soinilta tyly heitto vasemmistoliitolle
Vasemmistoliitto oli pelastamassa eurooppalaisia pankkeja, sitten he tekevät kysymyksen miljoonista. Moraali on heikko. Mikä heidän linjansa on ylipäätään, Soini ihmetteli. JustJoo.
Kasvupakettiin 600 miljoonaa euroa
Hallitus myy valtion omaisuutta 1,9 miljardilla eurolla ja lyhentää myös velkaa
Valtio muun muassa suuntaa 100 miljoonaa euroa kasvuyritysten pääomasijoituksiin ja antaa lisää pääomaa yliopistoille siinä suhteessa, miten ne saavat kerätyksi yksityistä pääomaa.
Maksimissaan valtio on valmis lisäämään yliopistorahoitusta kahden vuoden aikana 150 miljoonaa euroa. Hakijasuma hallitus purkaa kasvupaketissa 20 miljoonalla eurolla. Olympiastadionin peruskorjaukseen suunnataan 80 miljoonaa euroa. Liikenneinfraan hallitus laittaa kasvupaketin kautta 50 miljoonaa euroa.
Media saa innovaatiotukea yhteensä 20 miljoonaa euroa.
Vasemmistoliitto
lähtee hallituksesta
Vasemmistoliitto lähtee hallituksesta kehyspakettiin liittyvien erimielisyyksien takia. Puolue kertoi päätöksestään myöhään tiistai-iltana.
Arhinmäki ja Kyllönen astelivat alas Säätytalon portaita kertomaan, että heidän hallitustaipaleensa on ohitse.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän yksimielisen kannan mukaan kehyspaketissa on useita ongelmia. Sosiaaliturvaetuuksien indeksien jäädytys rokottaa pienituloisia.
Puoluesihteeri Marko Varajärvi kertoi Facebookissa, että "pääministeri näytti meille ovea. Kaikkea ei tarvitse / kannata niellä".
Kyllösen ja Arhinmäen mukaan puolueen lähdöstä ei käyty minkäänlaista neuvottelua pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa. "Me kerroimme, että emme hyväksy neuvotteluratkaisua, eikä asiasta käyty minkäänlaista keskustelua", Kyllönen sanoi.
Kaksikon saapuessa median eteen perustelemaan päätöstään hallituspuolueiden avustajat ja joukko ministereitä oli kerääntynyt Säätytalon toisen kerroksen tasanteelle katsomaan historiallista tapahtumaan ja ottamaan siitä kuvia matkapuhelimillaan.
Hallituksen tiedotustilaisuus 26.3.2014 klo 00:25 Säätytalossa.
Kataisen mukaan velkaantuminen taittuu nyt tehtyjen päätösten myötä nykytiedon valossa joko vuonna 2016 tai 2017.
Jos vihreätkin lähtevät, hallitukselle tulee ongelmia Vihreiden lähtö supistaisi hallituspohjan vain 101 kansanedustajaan
Auerin puolustus moittii kovin sanoin oikeuden ratkaisua
Auerin puolustus vaatii, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden viime joulukuussa antamana tuomion, hylkää syytteet ja poistaa korvausvelvollisuuden. Puolustuksen käsityksen mukaan käräjäoikeuden ratkaisu perustuu yksipuoliseen ja virheelliseen todistelun arviointiin. Puolustuksen mukaan Auer ei ole surmannut miestään eikä ole kohdistanut häneen minkäänlaista väkivaltaa.
Lennon MH370 traaginen kohtalo selvisi
Malaysia Airlinesin lento MH370 oli kateissa kaksi ja puoli viikkoa. Kone oli matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin, kun se katosi tutkasta. Tiistaina koneen kohtalosta saatiin viimein varmuus. Se on pudonnut Intian valtamereen. Koneessa oli 227 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä.
Brittilehden lähteet MH370:n turmasta: Yksi teoria noussut ylitse muiden
Arveluja on esitetty muun muassa tulipalosta, joka olisi saanut alkunsa koneen mukana olleista litiumakuista. Brittilehti Daily Telegraphin mukaan tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei koneen seitsentuntinen lento Intian valtamereen ollut onnettomuus.
Telegraphin haastattelemien nimettömien, tutkintaa lähellä olevien lähteiden mukaan itsemurhaa pidetään nyt vahvana motiivina lennon kohtalolle.
Kanavat yrittävät piristää maksutelevisioitaan
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa perinteisestä televisiosta lähetettävä sarja on jo ensi-illastaan saakka nähtävissä maksullisesti verkossa. Myös MTV3 pohtii, kannattaako sen laittaa sarjojaan verkkoon.
Ihmisten käyttäytymisen muutos ja amerikkalaisen netissä toimivan tilausvideoyritys Netflixin suosio on muuttanut pelikuviota. Netflix tuottaa itse sarjoja, ja esimerkiksi suositun House of Cards -sarjan jaksoja on voinut katsoa milloin tahansa kanavalta. Yrityksen suosio perustuu hyvään käytettävyyteen ja halvahkoon kuukausimaksuun.
Netflix on hissukseen katsojaluvuistaan, mutta arviolta vähintään joka kymmenes suomalainen kotitalous on Netflixin asiakas. Se on siis ainakin 200 000 kotia. Saavutus on hurja, sillä yritys tuli Suomeen vasta lokakuussa 2012, eikä yhtiö työllistä Suomessa juuri ketään.
Sen sijaan Ylen Areenan suosio on kovassa kasvussa. Suurin osa kanavien suosiopiikistä viime syksynä johtui siitä, että lokakuussa katselututkimuksissa alettiin laskea mukaan myös normaalien televisiolähetysten katselu nettitelevision kautta. Ylen Areenan suosiota selittää myös laaja ilmainen tarjonta.
Suurin kysymys on, mitä kuntiin jää sote-sovinnon jälkeen
Viiden suuren sote-alueen mallissa hankalin kysymys ovat lähipalvelut, joista syntyy varmasti kova poliittinen keskustelu.
Toistaiseksi jokainen kunta on voinut itse tai kuntayhtymän jäsenenä päättää, millaisia terveyskeskuksia, vanhainkoteja ja sosiaalipalveluita sillä on asukkailleen tarjolla, mutta jatkossa sote-alue päättää koko alueen kokonaisuudesta.
Yksittäisen kunnan kannalta esimerkiksi sairaalan menetys ei ole pikkujuttu. Se voi vähentää kunnan vetovoimaisuutta asuinpaikkana, ja lisäksi sairaala työllistää kymmeniä kuntalaisia.
"Työllä ei enää rikastu" – perijöiden yhteiskunta tekee paluun
Viimeksi kulunut sadan vuoden aikajakso, eli vuodet 1913–2012, osoittautui poikkeukselliseksi ajaksi koko ihmiskunnan historiassa. Vain silloin talouskasvu oli pääoman tuottoja nopeampaa.
Kyse on ranskalaisen Thomas Pikettyn Pääoma 21. vuosisadalla -kirjasta, jossa tutkitaan tulonjaon vaikutuksia kansantalouksien kehitykseen. Suuri kysymys on se, voiko kehitys uhata koko demokratian olemassaoloa.
Pikettyn mukaan uusi aika muistuttaa 1800-lukua, Jane Austenin kuvaamia aikoja, jolloin rikkaiden ja muiden kansalaisten kuilu oli suuri. Uudessa ajassa keskiluokan kannattaa taloudellisen optimoinnin nimissä keskittyä työn tekemisen sijaan siihen, miten onnistuisi naimaan perijän. Koulutuksella hankitaan sivistys, jolla päästään oikeisiin piireihin.
Toisen maailmansodan jälkeen on koettu kymmeniä uhkaavia kriisejä
- Vaaran vuodet 1944–1948
- Berliinin saarto 1948–1949. Neuvostoliitto katkaisi yhteydet Länsi-Berliiniin.
- Korean sota 1950–1953. Pohjois- ja Etelä-Korean välinen sota.
- DDR:n kansannousu 1953. Itäsaksalaiset vaativat vapaita vaaleja.
- Vietnamin sota 1955–1975. Pohjois- ja Etelä-Vietnamin ja niiden liittolaisten välinen sota.
- Unkarin kansannousu 1956. Neuvostoliitto murskasi unkarilaisten kansannousun.
- Yöpakkaset 1958. Neuvostoliitto painosti Suomea.
- Noottikriisi 1961.
- Kuuban ohjuskriisi 1962. USA saartoi Kuuban, jonne Neuvostoliitto oli vienyt salaa ohjuksia.
- Tšekkoslovakian miehitys 1968. Varsovan liiton joukot miehittivät Tšekkoslovakian.
- Afganistanin miehitys 1979–1989. Neuvostoliitto miehitti Afganistanin.
- DDR:n romahtaminen 1989. Berliinin muuri murtui.
- Persianlahden sota 1990–1991. Yhdysvaltain johtama liittouma ajoi Irakin pois Kuwaitista.
- Baltian itsenäistyminen 1990–1991. Viro, Latvia ja Liettua itsenäistyivät uudelleen.
- Tšetšenian sodat 1994–1997 ja 1999–2000. Tšetšenia yritti irtautua Venäjästä.
- Vallankaappausyritys Moskovassa 1991.
- Isku WTC-torneihin 2001. Terroristijärjestö Al-Qaida iski Yhdysvaltoihin.
- Irakin sota 2003. Yhdysvallat syrjäytti Saddam Husseinin hallinnon.
- Georgian sota 2008. Venäjän ja Georgian välinen sota.
- Krimin miehitys 2014.
Pelkäsikö Suomen silloinen pääministeri Matti Vanhanen, kun Venäjä ryhtyi sotaan Georgiassa vuonna 2008? "Ei Georgia sillä tavalla huolestuttanut. Oli hyvä syy uskoa, että se oli rajattu operaatio, jonka Venäjä oli miettinyt loppuun asti", vastaa Vanhanen. Georgian sota on viimeisin Venäjän käymä sota naapurimaata vastaan ennen Krimin kriisiä. Silloinkin oli olympiavuosi. Vanhanen kertoo istuneensa sodan aikana kisakatsomossa Pekingissä.
"Samassa penkkiosiossa istuivat myös Vladimir Putin ja George W. Bush. Venäjän operaatio oli käynnissä, eikä ratkaisua ollut vielä nähty. Koetin saada järjestymään tapaamisen Georgian tiimoilta, mutta se ei sitten onnistunut. Putinilla oli menoa. Ilmeisesti hyökkäyksen johto tapahtui etänä Pekingistä." "Jälkeenpäin Georgian sota on näyttäytynyt niin, että Putin sai siitä tietyn kokemuksen, mihin asti hän voi mennä ja minkälaiset ovat muiden reaktiot. Niillä kokemuksilla on varmasti ollut käyttöä hänen suunnitellessaan Krimin operaatiota."
Krimin kriisissä ei ole ollut Vanhasen mukaan samanlaista varmuutta, onko Putinin tavoite rajattu. "Nyt on ilmeisesti vielä Itä-Ukrainan osalta epävarmuutta." Kenraaliluutnantti, evp. Ermei Kannisen mukaan sotimista on viime vuosikymmeninä yhä enemmän pyritty välttämään maiden välisissä konflikteissa.
"Tässä on menossa aika mielenkiintoinen vaihe. Joukkoja marssitetaan ja alueita yritetään miehittää niin, ettei kukaan vain vahingossa ammu. Se on vähän samanlaista kuin Hitlerillä 1930-luvulla, kun Saksa miehitti alueita."
Hetkinen, tapahtuiko Ukrainassa jotain?
Aamusta iltaan Yhdysvaltojen uutiskanavat jauhoivat kaksi viikkoa sitten kadonneen malesialaisen lento 370:n kohtaloa. Mikään johtolanka ei ollut niin hatara, että siihen ei olisi voinut käyttää puolta päivää.
Studioon kutsutut lentäjät arvailivat koneen kohtaloa. Sekuntilaskuri studion seinällä kertoi, milloin koneen "musta laatikko" ehkä lakkaa lähettämästä sijaintisignaalia.
Ukrainan kriisillä voi olla vuosikymmenten päähän kaikuvia geopoliittisia vaikutuksia. Kadonnut lentokone vaikuttaa lähinnä Hollywoodin elokuvatuottajien ensi vuoden suunnitelmiin. Vinoilu CNN:n väkinäiselle lentokoneuutisoinnille kiihtyi viikon mittaan, mutta kanavan johto ei hätkähtänyt.
CNN:n johtoportaaseen kuuluva henkilö kertoi nimettömästi The New York Times -lehdelle, että kanavan päätös keskittyä lentokoneen mysteeriin on tietoinen. CNN on kovan paineen alla, sillä se on jäänyt katsojakisassa taakse kahdesta pääkilpailijasta, Fox Newsistä ja MSNBC:stä.
Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi Krimin liittämisen Venäjään – Ukraina lähestyi EU:ta
Perjantai 21.3.2014
Venäjän parlamentin ylähuone on yksimielisesti ja odotusten mukaisesti hyväksynyt Krimin niemimaan liittämisen osaksi Venäjää perjantaisessa äänestyksessään. Eilen torstaina liitoksen hyväksyi Venäjän parlamentin alahuone. Venäjän presidentin Vladimir Putinin on vielä määrä allekirjoittaa ratifioitu sopimus yhdessä molempien kamarien puhemiesten kanssa myöhemmin tänään.
Muista tämä nimi Ilja Ponomarev
Krimin liittäminen Venäjään sai duumalta 443 jäsenen kannatuksen, ja vain yksi vastusti sitä,hän on siperialainen Ilja Ponomarev, joka on johtanut Venäjällä Putinin vastaisia mielenosoituksia.
Ponomarevin esiintymistä ei ole katsottu valtaapitävien joukossa hyvällä. Hänen avustajansa huoneistoon on tehty ratsia ja "huijareita ja varkaita" -kommentin jälkeen hänelle langetettiin kuukauden puhekielto duumassa.
Maailma seuraa mikä tulee olemaan Ilja Ponomarevin kohtalo, katoaako hän yllättäen Putinin hallinnon rattaisiin, "pitkälle työkomennukselle".
Lue mikä oli tilanne Ukrainassa kuukausi sitten.
Presidentti Putinin uhmakas puhe kokonaisuudessaan suomeksi käännettynä
Helsingin Sanomat käännätti presidentti Vladimir Putinin tiistaisen uhmakkaan Krim-puheen suomeksi. Puheen käänsi Alexander Bruk.
Arvoisat kollegat! Ihmisten sydämissä ja tietoisuudessa Krim on aina ollut ja pysynyt erottamattomana osana Venäjää. Tämä varmuus, joka on perustunut totuuteen ja oikeudenmukaisuuteen on ollut järkkymätöntä ja siirtynyt sukupolvelta toiselle. Sitä ei ole kyennyt horjuttamaan mikään aika, olosuhteet tai dramaattiset muutokset, joita maamme joutui kokemaan koko 1900-luvun ajan.
Selvää on sekin, että Ukrainassa ei ole edelleenkään legitiimiä toimeenpanovaltaa, joten ei ole ketään kenen kanssa keskustella. Vallananastajat ovat ottaneet haltuunsa monia valtioelimiä, mutta samaan aikaan eivät valvo maassa mitään ja ovat itse – korostettakoon tätä – radikaalien kontrollin alla. Ukrainan nykyhallituksen joidenkin ministereiden vastaanotollekin pääsee ainoastaan Maidanin taistelijoiden luvalla – eikä tämä ole vitsi, vaan nykypäivän todellisuutta.
Nyt olisi syytä lopettaa hysteria ja kylmän sodan retoriikka sekä tunnustaa ilmeinen tosiasia: Venäjä on kansanvälisen elämän itsenäinen ja aktiivinen toimija. Sillä, kuten muillakin mailla, on kansalliset intressinsä, joita tulee ottaa huomioon ja kunnioittaa.
Samalla me tunnemme kiitollisuutta niitä kohtaan, jotka ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti toimiimme Krimillä. Olemme kiitollisia Kiinan kansalle, jonka johto on tarkastellut Ukrainan ja Krimin tilannetta koko sen historiallisessa ja poliittisessa laajuudessa. Samoin arvostamme korkealle Intian hillittyä ja objektiivista asennetta.
Tänään haluan osoittaa sanani Amerikan Yhdysvaltojen kansalle – ihmisille, jotka ovat itsenäisyysjulistuksensa ajoista lähtien arvostaneet vapautta yli kaiken. Eikö Krimin asukkaiden pyrkimys kohtalonsa vapaaseen valintaan ole yhtä arvokas? Toivon, että ymmärrätte meitä.
Lue koko puhe täältä.
Vastustajat haukkuvat Obaman pehmeyttä Ukrainassa
Keskiviikko 19.3.2014
Joka kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama avaa suunsa Ukrainan kriisistä, hänen yllään leijuu epäilyksen varjo. Niin ainakin monet hänen maanmiehensä ajattelevat.
Obaman arvostelijat sanovat, että Obama on vienyt Yhdysvaltojen uskottavuuden liialla sovittelulla ja uhkauksilla, joita hän ei toteuttanut. Usein keskustelu Obaman ulkopolitiikasta kääntyy presidentti Theodore Rooseveltiin. Obama itse siteeraasi kaksi vuotta sitten Rooseveltin mottoa, joka meni näin: "Puhu pehmeästi, mutta kanna mukanasi isoa keppiä." Rooseveltin viesti oli, että ulkopolitiikassa pitää olla sovitteleva mutta viestiä samalla kovuudesta.
Arvostelijoiden mielestä Obama tekee päinvastoin. Hän puhuu kovia muttei ole antanut vaikutelmaa, että Yhdysvallat olisi oikeasti valmis sotajalalle.