DPK.fi

Sampsa Kataja: "Helsingin telakan toiminta pitäisi siirtää Raumalle"

Kokoomuksen satakuntalaiskansanedustaja Sampsa Kataja on sitä mieltä, että olisi kaikkien etu, jos Helsingin telakan toiminnot siirrettäisiin Raumalle.

Ainoa todellinen este sille, että Raumalle ei voi työt jatkua ihan jo lähipäivänä, on Helsingin telakan johto. Olen käynyt keskusteluja siitä, että eikö sitä Helsingin väärässä paikassa sijaitsevaa telakkaa voisi siirtää Raumalle. Helsingissä parhaalla paraatipaikalla on arvokasta tonttimaata ja kallista henkilöstöä töissä.

Siirrosta hyötyisivät telakan omistajat, Rauman kaupunki ja Helsingin kaupunki, Kataja sanoo. Koska Helsingin telakan johto vastustaa siirtoa, Katajan mielestä valtion täytyy ottaa asiassa kovempi rooli. Asiasta käytiin keskustelua Yle Satakunnan maakuntaparlamentissa, jossa oli haastattelussa muitakin satakuntalaiskansanedustajia.

Keskustan kansanedustaja Timo Kalli tietää, että myös viimeisimmät Turun telakalta tilatut laivat tulevat tekemään tappiota.

Bertel Paulig jäi kiinni veroparatiisitilistä

Verottaja määräsi jälkiveroja kahvi- ja mausteyhtiön entiselle toimitusjohtajalle.

Paulig ei halunnut kommentoida asiaa. Liechtenstein-aineiston perusteella on määrätty Suomessa yli 10 miljoonan euron jälkiverot. Kahvi- ja mausteyhtiö Pauligin omistajiin kuuluva Bertel Paulig on Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksi suomalaisista, joka on jäänyt verottajan haaviin Liechtensteinin veroparatiisitalletuksista. Hänelle on määrätty talletuksista jälkiveroja. Talletusten tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta kyse on yli miljoonasta eurosta.

Donner ei syö Jasper Pääkkösen lohisoppaa: "Ehkä Pääkkönen ei tiedä tätä, tai hän halua kertoa sitä"

Kansanedustaja Jörn Donner (r) on nyreissään näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kumppaneiden lohipuheista. Jörn Donnerin mielestä Jasper Pääkkönen antaa ymmärtää, että Itämeren lohta ei suojeltaisi millään tavalla. Donner kertoo, että lohikiintiöitä on leikattu, lohen kalastusta on rajoitettu aikasääntelyllä vuodesta 1996, ja "ajoverkkokalastuskielto lopetti käytännössä avomerikalastuksen vuoden 2008 alusta".

Kananugettien ystävänä et halua tietää mitä juuri söit

Mississippiläiset tutkijat pöyristyivät tutkittuaan kahden suuren amerikkalaisen pikaruokaketjun kananugettien koostumuksen.

Tutkimusselosteen mukaan ensimmäisen ruokalaketjun nugetissa oli arviolta 50 prosenttia lihaa ja loppuosuus koostui pääosin rasvasta, verisuonista ja hermokudoksista. Voimakkaammilla suurennoksilla paljastui, että näytteissä oli runsaasti ihon tai sisäelinten kalvojen epiteelikudosta.

Tohtori deShazon mukaan vaikuttaa siltä, että jotkin yritykset ovat käyttäneet valkoisen kananlihan sijaan nugeteissaan keinotekoista kanaosien sekoitusta, joka on leivitetty ja paistettu rasvassa. - Tämä on todellisuudessa kanan sivutuote, jossa on runsaasti kaloreita, suolaa, sokeria ja rasvaa. Tämä on hyvin epäterveellinen vaihtoehto. Vielä pahempaa on se, että ne maistuvat hyvältä ja lapset rakastavat niitä, deShazo totesi tutkimustuloksista.

Pohjoismainen suositus puoltaa rasvaisempaa ruokavaliota

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset eivät enää kehota vähärasvaiseen ruokavalioon. Nyt on lupa käyttää terveellisiä öljyjä reippaastikin Välimeren maiden tyyliin. Hyvillä rasvoilla voidaan korvata huonolaatuisia hiilihydraatteja, kuten sokeria, pullaa ja muuta vähäkuituista viljaa.

Suositeltu ruokavalio voi sisältää aiempaa enemmän hyvälaatuista rasvaa hiilihydraattien kustannuksella, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo Kööpenhaminasta. Hän luonnehtii muutosta merkittäväksi. ”Viesti on se, että tulemme toimeen vähemmilläkin hiilihydraateilla. Voimme sen sijaan syödä enemmän kasvirasvoja ja kalaa.”

Puoluesihteeri Hirvisaaresta: Mitta tuli täyteen

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan James Hirvisaaren potkujen taustalla ei ollut pelkästään eilen julki tullut natsitervehdyskohu.

Eilen kerrottiin, että eduskunnassa vieraillut mies oli tehnyt natsitervehdyksiä Eduskuntatalossa. Mies kertoi olleensa talossa kansanedustaja Hirvisaaren vieraana.

Slunga-Poutsalon mukaan kyse on siitä, että kokonaisuuksien summa tuli nyt täyteen.

– Lähinnä itse koen sen näin, että meille on tullut kentältä niin paljon palautetta meidän valtuutetuiltamme ja luottamustehtävissä toimivilta henkilöiltä, omaan suuntaani varsinkin siitä, että tällaiset kohusta toiseen seilaamiset vievät sitä uskottavuutta, mitä he paikallispolitiikassa pyrkivät tekemään. Ja sieltä tullut palaute on sen verran runsasta, että siihen on pakko suhtautua hyvin vakavasti.

Slunga-Poutsalo pitää James Hirvisaaren potkuja ennakkotapauksena, joka toimii myös varoittavana esimerkkinä muille.

Lakiasiantuntija: Syytteet merirosvoudesta tekaistuja

"Viralliset rikossyytteet merirosvouksesta ovat tekaistuja", sanoo professori ja ihmisoikeusasiantuntija Martin Scheinin. Väkivallan uhkan todistaminen edellyttää hänen mukaansa todisteita: aseita tai räjähteitä.

Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin toteaa, että Greenpeacen kiinniotossa venäläisellä öljynporauslautalla kaikki meni kuten pitääkin – aina syytteiden lukemiseen asti.

Entinen Åbo Akademin professori Scheinin on toiminut kahdeksan vuotta YK:n ihmisoikeuskomitean jäsenenä ja sitten kuusi vuotta YK:n erityisraportoijana ihmisoikeuksien turvaamisesta terrorisminvastaisessa taistelussa.

"Kansainvälisen merioikeusyleissopimuksen pohjalta Venäjällä on velvollisuus torjua väkivaltaiset iskut aluksia vastaan kansainvälisillä vesillä. Toisen, vuonna 1988 solmitun terrorisminvastaisen sopimuksen pohjalta sillä on velvollisuus toimia samoin myös kiinteiden laitteiden, kuten öljynporauslautan suojaamiseksi", Scheinin kertoo ja muistuttaa, että Greenpeacen tapauksessa on vielä kiistanalaista, tapahtuiko aktivistien episodi kansainvälisillä vai Venäjän vesillä.

Puolen miljoonan kaliningradilaisen jätevedet valuvat mereen

Kaliningradin lähes puolen miljoonan asukkaan jätevedet tuottavat jopa 400 tonnia fosforia. Osa leviä kasvattavista ravinteista päätyy myös Suomen rannikkovesiin.

Hajusta ei voi erehtyä. Vuolaana metsässä virtaava kanava on täynnä jätevettä.

Virta lorisee kohti Itämerta ja kuljettaa mukanaan lähes puolen miljoonan kaliningradilaisen vessavedet – täysin puhdistamattomina.

Samaa reittiä mereen valuvat lähiseudun pikkukaupunkien jätökset. Osa niiden sisältämistä ravinteista päätyy myös Suomenlahdelle leviä kasvattamaan.

Kanava on toiminut jätevesiränninä Venäjän Kaliningradissa toistasataa vuotta: saksalaiset rakensivat sen 1800-luvun lopulla.

Likaamisen piti päättyä jo 1970-luvun lopussa, kun jätevedenpuhdistamon rakentaminen aloitettiin. Rakennustöitä on tehty jo liki 40 vuotta.

Raportti: Merenpinta nousemassa radikaalisti
Ilmastopaneeli kertoo hälyttäviä uutisia Grönlannin sulamisesta

Kansainvälinen ilmastonpaneeli IPCC varoittaa aiempaa vakavimmista ilmastonmuutoksen seurauksista tuoreessa raportissaan. Paneeli julkaisi perjantaina ensimmäisen osan viidennestä arviointiraportistaan. Raportin laadintaan on osallistunut tuhansia tutkijoita ympäri maailmaan, ja sitä on kirjoitettu neljä vuotta.

Merkittävimmät havainnot koskevat jäätiköiden sulamista. Erityisesti Grönlannin jäämassa sulaa nopeasti. Vuosina 2001–2011 jäämassa pieneni vuosittain kuusi kertaa niin nopeasti kuin edellisellä kymmenen vuoden jaksolla. Samanlaisia havaintoja tehtiin myös antarktiksella, jossa jää hupeni viisi kertaa niin nopeasti.

Grönlannin ja Pohjoisnavan jääalueiden sulaminen vaikuttavat merkittävästi myös merenpinnan nousuun.

Pietarilainen museojohtaja vertaa Guggenheimia Disneylandiin

Pietarilaisen nykytaiteen museon johtaja suhtautuu epäillen Guggenheimin suunnitelmiin haalia Helsingin-museoon venäläisiä turisteja. Guggenheimin säätiö kertoi tiistaina museoideaansa esitellessään, että sen arvio 550 000 kävijästä vuodessa rakentuu osin venäläisten varaan.

Pietarilaisen yksityisen nykytaiteen museon Erartan näyttelyjohtaja Elizaveta Šagina ei usko Guggenheimin houkuttelevan venäläisiä. "Guggenheim on ehkä lähempänä viihdekeskusta kuin taidekokoelmaa. Se on tietynlainen hienoon arkkitehtuuriin upotettu nykytaiteen Disneyland. Rakennusten arkkitehtuuri New Yorkissa, Bilbaossa ja Abu Delhissä edustaa Guggenheim-brändiä. Kuten muutkin matkailuhoukutukset, nämä rakennukset vetävät puoleensa matkailijoita", Šahina sanoo. #Guggenheim

Siilasmaan selitys jätti osakkeenomistajat kylmäksi

Kansainvälisen standardin mukainen tai ei, moni Nokian henkilöstöstä pitää väistyvän toimitusjohtajan Stephen Elopin erorahaa kohtuuttomana.

Korvaus ei ole mitenkään järjellä perusteltavissa. Jos tuo ei ole meidän hallitukselta virhe, niin vaihtaisin hallituksen, jos olisin iso omistaja, sanoi nimettömänä pysyttelevä nokialainen STT:lle.

– Lojaliteetti kieltää sanomasta näin nimellä, vaikka mieli tekisi.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa selitti julkisuudessa keskiviikkona, että Elopin kanssa tehty sopimus noudatti kansainvälistä käytäntöä ja siihen tehty viime hetken muutos auttoi osakkeenomistajia.

Ilman rukkausta koko parinkymmenen miljoonan euron potti olisi mennyt Nokian pussista. Nyt Microsoft maksaa siitä 70 prosenttia.

– Siilasmaan selitys ei vakuuta. Olen hyvin porukan pulssilla. Yleinen mielipide on, ettei tuommoisiin perusteluihin luoteta, sama nokialainen tiivisti.

Toinen puolestaan sanoi, ettei Siilasmaan selityksestä huolimatta ymmärrä palkkion suuruutta tässä tilanteessa.

– Kuulostaa aivan tähtitieteelliseltä.

Microsoftin osallistuminen maksuun nähtiin myös ainoana hyvänä asiana koko erorahassa.

– Olisi saanut maksaa vaikka 100 prosenttia, olisi ollut vielä parempi. #Nokia

Marimekko kohtaa taas uuden plagiointisyytöksen

Marimekko on joutunut jälleen plagiointiepäilyn kohteeksi. Kuvataiteilija ja professori Heljä Liukko-Sundström sanoi tiistaina Ylen Ajankohtainen Kakkonen -ohjelmassa uskovansa, että Marimekon uusi kuosi on jäljitelmä hänen teoksestaan. Liukko-Sundströmin mukaan Marimekon uusi Sääpäiväkirja-sarjaan kuuluva Kuuskajaskari-kangas muistuttaa suuresti hänen yrityslahjaksi 1980-luvulla suunnittelemaansa laattaa, jonka kuvituksena oli viljapelto.

Wahlroos haukkuu Keynesin

Pankkiiri ja suuryhtiöiden hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos haukkuu kansantaloustieteen "suuren nimen" John Maynard Keynesin (1883–1946) pääteoksen Yleinen teoria työllisyydestä, korosta ja rahasta.

"Luin sen uudestaan kolme kuukautta sitten ja suosittelen samaa muillekin, sillä se on uskomattoman huono kirja", hän sanoo.

Keynesin ajatuksista on syntynyt kokonainen oppisuunta kansantaloustieteeseen. Perusajatus on, että talous nousee lamasta lisäämällä julkisia menoja. Wahlroosin mielestä on absurdi ajatus, että yhteiskunta voisi selviytyä kriisistä menoja lisäämällä.

Demarin Suominen kirjoitti talvella aiheesta:

Keynesin ratkaisu lähti julkisen sektorin aktiivisuudesta. Oleellista on yhteiskunnassa vallitseva kokonaiskysyntä, jonka perusteella määrittyy myös tarjolla olevan työn määrä. Mikäli yksityinen sektori, syystä tai toisesta, ei kykene tai halua investoida, on valtion otettava vastuu riittävästä, täystyöllisyyden takaavasta kysynnästä. Tämä luo luottamusta markkinoille, koska romahdusta ei tule, ja yksityinenkin sektori uskaltaa ottaa enemmän riskiä.

He päättivät Nokian hallituksessa Elopin miljoonapalkkiosta

Kohu Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin palkkioista ei laannu aivan äkkiä.
Nokian johto joutuu varmasti kuumaan grilliin marraskuun ylimääräisessä yhtiökokouksessa, joka päättää Microsoft-kaupan hyväksymisestä.

Nokian väliaikainen pääjohtaja Risto Siilasmaa kertoo, että Elopin saama korvaus perustuu toimitusjohtajasopimukseen vuodelta 2010 ja että Nokian edellisilläkin toimitusjohtajilla on ollut olennaisilta osiltaan samanlainen sopimus.

He istuivat Nokian hallituksessa vuonna 2010:
Jorma Ollila, hallituksen pj
Marjorie Scardino, hallituksen varapj ja nimitysvaliokunnan pj
Risto Siilasmaa, tietoturvayhtiö F-securen perustaja, nimitysvaliokunnan jäsen
Per Karlsson, yritysneuvonantaja, nimitysvaliokunnan jäsen
Lalita D. Gupte, Intiassa pitkään rahoitusalalla toiminut ammattilainen
Bengt Holmström, Massachusetts Institute of Technologyn taloustieteen professori
Henning Kagermann, softajätti SAP:n ex-johtaja ja hallitusammattilainen
Isabel Marey-Semper, kosmetiikkayhtiö L´Orealin tutkimusjohtaja
Keijo Suila, vuorineuvos, Finnairin ex-pääjohtaja

#Nokia

Ruotsin poliisilla laiton romanirekisteri

Ruotsin poliisi ylläpitää laitonta rekisteriä Ruotsissa asuvista romaneista, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter.

Rekisteriin on kirjattu muun muassa romanien henkilöturvatunnukset sekä heidän osoitteensa. Listauksen kerrotaan auttavan poliisin työtä, mutta monet rekisteriin merkityt henkilöt eivät ole edes epäiltyinä rikoksista.

Rekisterin on laatinut Lundin poliisi, mutta se on avoin monien muidenkin kaupunkien poliisilaitoksille. Lehden mukaan rekisterissä on yhteensä reilut 4 000 Ruotsin romania.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att han chockades av avslöjandet i DN.

Jag trodde inte det var sant. Det fanns en tid där länder registrerade medborgare efter religion och ras. Det ger en så konstig smak i munnen att det sker i dag. Romer är en grupp som är väldigt utsatta för diskriminering, och nu är det polisen som diskriminerar.

Nyt kannattaa pitää ovet lukossa,ns. turistit pyrkineet sisälle suomalaisautoihin

Keväällä päätään nostanut ovienavailuilmiö ei ole hävinnyt. Tuorein tapaus löytyy Varsinais-Suomesta.
Niin sanotut EU-turistit ovat poliisin mukaan pyrkineet tänä vuonna useaan otteeseen sisälle suomalaisiin autoihin. Erikoiseksi tapaukset tekee se, että autoissa on istunut kaikissa tapauksissa myös kuljettaja.

Turun Sanomien mukaan näin kävi viimeksi Loimaalla, jossa sormuksia kaupannut ulkomaalaiselta vaikuttanut nainen tuli kutsumatta sisälle autoon istumaan. Naisen epäillään varastaneen kuljettajalta käsirysyn jälkeen 300 euroa.

Työuria kannattaisi pidentää yksityissektorilla

Julkiset palvelut edellyttävät 200 000 uutta työpaikkaa - yksityissektorille.

Työ- ja elinkeinoministeriön kantosuhdelaskelmasta. Sen mukaan julkisen sektorin työpaikat uhkaavat nousta 90 000:lla vuoteen 2020 mennessä.

Julkisten palvelujen säilyttämiseen kestävällä tasolla tarvittaisiin samana aikana kuitenkin noin 200 000 yksityissektorin työpaikkaa, joilla julkinen sektori rahoitetaan. Jatkossa kattavien julkisen sektorin ylläpito vaatisi jopa täystyöllisyyttä.

Liechtensteinin veroparatiisista löytyneiden kärkinimi

Ehrnroothille miljoona­mätkyt veroparatiisitilistä

Suomen talouden 1990-luvun mahtimies Casimir Ehrnrooth kiistää omistaneensa yli 10 miljoonan euron talletuksen Liechtensteinissa.

Liechtensteinin veroparatiisista löytyneiden suomalaisten kärkimi on vuorineuvos Casimir Ehrnrooth. Hänellä on verottajan mukaan ollut sinne kätkettynä summa, joka on suomalaisjoukon isoimpia, yli 10 miljoonaa euroa.

Jälkiverot liittyvät liechtensteinilaisessa pankissa tapahtuneeseen laajaan tietovuotoon, jonka avulla on jäänyt kiinni suuri määrä varakkaita veronkiertäjiä eri puolilla Eurooppaa.

Suomalaisten varoja löytyi jopa 60 miljoonaa euroa.

Mistä Nokian hallitus palkitsi lähtevän Elopin?

Yksikään suomalainen yhtiö ei ole junaillut lähtevälle toimitusjohtajalleen niin suurta palkkiota kuin minkä Stephen Elop nyt saa. Ilmeisesti kurssilasku ei yhtiön hallituksen mielestä ole ollut Elopin vika.

Matkapuhelimia valmistamalla suuruuteen noussut Nokia rikkoi aikoinaan palkitsemisennätyksiä. Yhtiön optiojärjestelmät ampuivat katosta läpi ja tekivät tuhansista suomalaisista miljonäärejä.

Nokian osakkeenomistajat hyväksyivät tämän ilomielin, sillä maailman paras televiestintäyhtiö tuotti hyvää kaikille.

Nokian nyt jo väistyneen toimitusjohtajan Stephen Elopin saama huikea 19 miljoonan euron rahapotti on jälleen ennätys. Yksikään suomalainen yhtiö ei ole junaillut lähtevälle toimitusjohtajalleen kertakorvausta, jonka ansaitsemiseen keskituloinen tarvitsee 530 vuotta.

Elopin miljoonilla outo maksaja: ”Miksi?”

Palkkio jakautuu Microsoftin ja Nokian kesken niin, että Microsoft maksaa potista 70 prosenttia. Jarmo Leppiniemen mukaan Nokian rooli palkkionmaksajana on helpompi perustella, vaikka Elopin tulokset toimitusjohtajana eivät monin tavoin näytä järin hyviltä.

Siltä osin kun palkkiota maksetaan ajasta, jonka Elop on Nokialla palvellut, Nokia on luonteva maksaja. Toisaalta tulos ei ollut häävi, ja on vaikea nähdä, mistä tässä maksetaan, sanoo professori Leppiniemi, Osakesäästäjien Keskusliiton kunniapuheenjohtaja.

Elopia verotettu Suomessa selvästi muita huippujohtajia löysemmin

Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop on ollut koko Suomessa olonsa ajan verotuksellisesti niin sanottu ulkomainen avainhenkilö. Verolainsäädännön mukaan nämä ulkomaiset avainhenkilöt maksavat Suomessa ansiotuloistaan kiinteää 35 prosentin lähdeveroa tavallisen progressiivisen verotuksen sijaan.

Esimerkiksi viime vuonna Elopin varsinainen peruspalkka oli noin miljoona euroa, josta hän siis maksoi Suomeen veroja 35 prosenttia eli noin 350 000 euroa.

Esimerkiksi Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta maksoi tuoreimpien verotietojen perusteella ansiotuloistaan veroa 46 prosenttia. Tavallisen progressiivisen ansiotuloverotuksen mukaan Elopin miljoonan tuloilla veroprosentti olisi noin 50, eli veroja menisi noin 500 000 euroa. #Nokia

Työttömille tulossa työvelvoite

Työttömyysturva pienenisi, jos työtön kieltäytyisi kunnan tarjoamista töistä.

Aktivointitoimien tavoite on ehkäistä työttömien syrjäytymistä ja vähentää vapaamatkustamista. Työttömyystuen suuruus saattaa tulevaisuudessa riippua siitä, osallistuuko työtön kunnan ehdottamiin tehtäviin ja töihin. "Ajatuksena on, että [työttömän tukea] rokotetaan, jos ei osallistu, ja palkitaan, jos osallistuu", kuvaa Rauman sosiaaliturvajohtaja Antti Parpo.

Parpon ehdotuksessa työttömille tehtäisiin kotikunnassa osallistumissuunnitelma, jossa määritellään, millaiset työt hänelle sopivat. Myöhemmin työtön voisi valita sähköisestä tehtäväpankista suunnitelman mukaisia töitä. Velvoite olisi noin 1–2 tuntia päivässä, hahmottelee Parpo.

S-ryhmä pudottamassa valtavan pommin - robotit tuovat potkut jopa 1000:lle?

Täysautomaatioon perustuva uusi logistiikkakeskus Sipoossa voi viedä leivän jopa tuhannen S-ryhmän työntekijän suusta, kertoo Helsingin Sanomat.

S-ryhmän koko maan ruokahuoltoa pyörittävä Kilon logistiikkakeskus työllistää lähes 1500 ihmistä. Sipoon tuleva keskus pärjää siitä noin puolella. Uusi keskus valmistuu kolmessa vaiheessa vuoteen 2018 mennessä.

Kilosta väki vähenee myös vaiheittain. SOK:n kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen ei vielä osaa tarkkaan sanoa paljonko varastoväkeä uusi päivittäistavaran keskus tarvitsee. Hän ei usko, että laitos pystyisi toimimaan vain 200 hengen voimin.

Ovatko Auerin lasten kertomukset uskottavia

Syyttäjien uusi näyttö murhajutussa perustuu Anneli Auerin kolmen nuorimman lapsen kertomuksiin, joita he alkoivat puhua sijaisvanhemmilleen kesällä 2011.

Sen jälkeen lapset ovat toistaneet kertomuksensa oikeuspsykologisissa haastatteluissa.

Erikoista on jo se, että oikeuspsykologiset haastattelut toiseksi vanhimmalle lapselle teki sama psykologi, joka murhan jälkeen oli antanut hänelle kriisihoitoa.

Yleinen periaate on, että hoito ja rikostutkintaan liittyvät oikeuspsykologiset selvitykset pidetään visusti erillään. Hoitokontakti vaarantaa neutraalisuuden, joka taas on oikeuspsykologisen tutkimuksen ehdoton edellytys.

Vuosi ennen Ulvilan murhaa Kaksplus-lehdessä julkaistiin juttu kuusihenkisen perheen lomamatkasta Maltalle. Jutun oli kirjoittanut ja kuvannut Anneli Auer. #Auer

Raumalaiset saivat mustan maanantainsa

STX Finlandin ilmoitus 750 henkeä työllistävän Rauman telakan lopettamisesta nykymuodossaan ja toimintojen keskittämisestä Turun telakalle on paikkakunnalle äärettömän raskas isku, jolta välttymistä monet toivoivat aina katkeraan loppuun saakka.

Raumalaisille tämä merkitsee peräti 600 hengen joutumisesta kortistoon. Turussa vastaavan kokee sata. STX Finland joutui varatoimitusjohtaja Jari Anttilan mukaan tekemään kipeän ratkaisun. Yhtiön kuusi vuotta jatkunut tappiokierre piti katkaista Rauman telakan lopettamisella, muuten edessä olisi ollut suomalaisen telakkateollisuuden alasajo.

Putkonen: Eroa, ministeri Vapaavuori!

Perussuomalaisten työmies, entinen Metalliliiton toimitsija Matti Putkonen vaatii ministeri Jan Vapaavuorta (kok) kantamaan vastuunsa ja eroamaan Rauman telakan lopettamisen vuoksi.

Vesitorniturma saattoi paljastaa syyn myös Myllysillan tuhoon

Onnettomuustutkintakeskus epäilee, että Turun Myllysillan purkamiseen johtanut sortumavaara aiheutui samasta syystä kuin Jyväskylän vesitornin marraskuinen luhistuminen. Vetymurtumaksi kutsuttu kemiallinen reaktio voi vaania jännitteisissä betonirakenteissa, joissa on käytetty ennen vuotta 1978 tehtyä lujaterästä.

Twitterin perustaja haluaa mullistaa journalismin – taas

Yhteisösivusto Twitterin ja blogisivusto Bloggerin perustaja Evan Williams haluaa muuttaa ihmisten käsityksen uutisista ja journalismista.

Williams arvostelee voimakkaasti perinteisten viestinten tapaa paisutella arkipäiväisiä tapauksia ja pieniä uutisprosessin palasia, jotta jatkuvasti pyörivään uutismyllyyn saataisiin täytettä.

Williams arvostelee voimakkaasti perinteisten viestinten tapaa paisutella arkipäiväisiä tapauksia ja pieniä uutisprosessin palasia, jotta jatkuvasti pyörivään uutismyllyyn saataisiin täytettä.

"Uutisilla ylipäänsä ei ole suurimman osaa ajasta suurtakaan väliä. Suurimmalla osalla ihmisistä menisi paremmin, jos he käyttäisivät vähemmän aikaa uutisten parissa ja lukisivat asioista ja ideoista, joilla on merkitystä pidemmällä aikavälillä", Williams sanoi TechCrunchille.

Williams perusti Twitterin vuonna 2006 kolmen yhtiökumppanin kanssa. Sivustolla on nykyisin noin 200 miljoonaa aktiivista käyttäjää, ja se on suosittu tapa löytää nopeassa tahdissa uutisotsikoita ja uutisiin liittyviä kommentteja. Etenkin toimittajat ovat suosineet Twitteriä sekä ulkomailla että Suomessa.

Yh­den yön työt­tö­mät ei­vät ole ai­to­ja työt­tö­miä

EK:N LA­KI­ASIAIN­JOH­TA­JA Markus Äimälä sa­noo, et­tä yk­si kes­kei­nen asia oli­si muut­taa vuo­rot­te­lu­va­paal­le jää­vän si­jai­sen vaa­ti­muk­sia niin, et­tä si­jai­nen oli­si ol­lut pi­dem­pään työt­tö­mä­nä työn­ha­ki­ja­na. Tä­tä ovat vä­läyt­tä­neet useat ta­hot, esi­mer­kik­si työ­mi­nis­te­ri Lauri Ihalainen (sd) se­kä hä­nen val­tio­sih­tee­rin­sä Janne Metsämäki.

Vuorotteluvapaalle on jääty jo yli 200 000 kertaa.

EU järkyttyi lapsimorsiamen kuolemasta – viranomaiset kiistävät tapauksen

Tapaus on järkyttävä. Kahdeksanvuotias jemeniläistyttö Rawan naitetaan 40-vuotiaalle miehelle. Tyttö kuolee hääyönä saamiinsa vammoihin.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton järkyttyi tapauksesta ja vaati perjantaina Jemeniä kieltämään alaikäisten pakkoavioliitot.

Jemenissä oikeusministeri vaatii avioliiton alaikärajan nostamista 18 vuoteen.

Samaan aikaan Jemenin viranomaiset kiistävät lapsimorsiamen kuolleen. Tytön kotiseudun Hajja-maakunnan kuvernööri vakuuttaa Jemenin viralliselle uutistoimistolle SABA:lle, että Rawan on elossa, uutistoimisto AFP kertoo.

Hajjan alueelle Meedin kylään matkustanut Gulfnewsin toimittaja kuulee samaa. Tällä kertaa Rawanin isäksi väitetyltä mieheltä, joka kiistää naittaneensa tyttärensä rahaa vastaan.

Toimittaja ohjataan tytön puheille, joka esittäyttyy Rawniksi.

"Haluan sanoa ihmisille, että tämä ei ole totta. Asun vanhempieni, siskojeni ja veljeni kanssa", kahdeksanvuotias tyttö kertoo toimittajille.

Gulfnews huomauttaa päässeensä perheen puheille Jemenin turvallisuusviranomaisten luvalla. Motiiviksi viranomainen kertoo, että he haluavat lopettaa "journalistien keksimät tarinat".

Syyria taipui uhan edessä

Syyrian torstainen ilmoitus liittymisestä kemialliset aseet kieltävään kansainväliseen sopimukseen on avannut ulospääsyn tilanteesta, jossa Yhdysvallat uhkasi Syyriaa ilmaiskuilla.

Pohjoismaiden yhteisestä aloitteesta Venäjän vahvalla panostuksella syntynyt ratkaisu on merkittävä diplomaattinen läpimurto, sillä Syyria on vuosikymmenet kiistänyt, että sillä ylipäätään on hallussaan kemiallisia aseita.

Yhdysvaltain uhan edessä maa on nyt myöntänyt omistavansa kemiallisia joukkotuhoaseita ja liittynyt mukaan kemialliset kieltävään sopimukseen, mikä edellyttää näiden aseiden todennettua hävittämistä.

"Poikkeuksellinen tietomurto" - ei koske pankkeja

Kohteena on sen sijaan ollut kymmeniä suomalaisia ja satoja ulkomaisia keskustelupalstoja, sisällönhallinta-alustoja ja verkkopalveluita.
Laaja tietomurto ei koske pankkeja eikä Netsiä eli entistä Luottokuntaa, kertoo Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Jarna Hartikainen.

Niistä on saatu haltuun satojentuhansien – niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin – käyttäjien tunnuksia ja salasanoja.

Poliisi pitää tapausta hyvin poikkeuksellisena. Tutkinnanjohtaja Jukkapekka Risu ei muista tapausta, jossa suomalainen olisi päässyt näin moneen palveluun.

Yhdysvaltain Kerry venäläisille: "Tämä ei ole peli"

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry muistutti venäläiselle kollegalleen, että isku Syyriaan on yhä mahdollinen.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry aloitti torstaina tapaamisen venäläiskollegansa Sergei Lavrovin kanssa keskustellakseen Syyrian tilanteesta.

Venäjä on ehdottanut Syyrian kemiallisten aseiden saamista kansainväliseen valvontaan. Jos Syyria suostuu ehdotukseen, Yhdysvallat ei iske maahan.

Liittojen on annettava lisää tilaa paikalliselle sopimiselle

On välttämätöntä, että työt voidaan järjestää yrityksissä kaikkien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt panivat pari viikkoa sitten puumerkkinsä kolmevuotiseen keskitettyyn työllisyys- ja kasvusopimukseen. Edessä ovat nyt liittokohtaiset neuvottelut keskitetyn ratkaisun soveltamisesta ja alakohtaisten sopimusten uudistamisesta. Ne ratkaisevat, tuleeko keskitetty sopimus lopulta voimaan ja miten se onnistuu.

Työehtosopimuksiin on kasautunut vuosien kuluessa iso määrä työelämää jäykistäviä piirteitä. Ne heikentävät tuottavuutta, kilpailukykyä ja yritysten mahdollisuuksia työllistää.

Suomella ei ole mitään muuta keinoa selviytyä kuin tehdä enemmän ja joustavammin työtä. Pärjäämisen kannalta on välttämätöntä, että työt voidaan suunnitella yrityksissä kaikkien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on meneillään olevan neuvottelukierroksen avainkysymys.

Pohjanmaan kokoomuspiirin puheenjohtajana oikeistosulkiaan levittellevä Susanna Koski

Kun kokoomusnuoret valitsivat elokuun lopussa puheenjohtajakseen Pohjanmaan kokoomuspiirin puheenjohtajana oikeistosulkiaan levitelleen Susanna Kosken, oli selvää, että perästä kuuluu.

Näin kävi odotettua pikemmin ja ennakoituakin kovemmalla rytinällä. Lapuan liikkeen ja IKL:n ajan Hurja-Hilja on saanut seuraajan. Myös Margaret Thatcheriin ja Sarah Paliniin Koskea on jo ehditty verrata.

Ei ole uutta, että kokoomusnuoret ovat emopuoluetta oikeammalla. Esimerkiksi nykyisin oikeiston Libera-ajatuspajassa vaikuttava entinen nuorisojohtaja Wille Rydman ponnahteli tiuhaan julkisuuteen maahanmuuttokriittisillä lausunnoillaan. Puoluejohto onkin joutunut toistuvasti kiusallisen selittäjän rooliin.

Vitsinä kokoomusnuorten ohjelmapaperia ei voi kuitata vallankaan sen rasismille tilaa antavien ainesten vuoksi. Ay-liikkeen toimintaedellytysten heikentäminen on sekin pelottava visio.

Isku Syyriaan laukaisisi uuden terrorismin aallon

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa The New York Times -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että isku Syyriaan voisi päästä valloilleen uuden terrorismin aallon.

Putinin mukaan Yhdysvaltoja ei nähdä enää demokratian esikuvana, vaan raakaan voimaan luottavana jättiläisenä.

Mielipidekirjoituksessaan Putin selittää, että viimeaikaiset tapahtumat ovat "johdattaneet minut puhumaan suoraan Yhdysvaltain kansalaisille ja heidän poliittisille johtajilleen".

Putin varoittaa, että isku Syyriaan johtaisi paitsi viattomien ihmisten kuolemaan, todennäköisesti myös tilanteen eskaloitumiseen Syyrian rajojen ulkopuolelle.

Yhdysvaltalaislehti: Syyrian kapinalliset saavat aseita CIA:lta

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on alkanut toimittaa aseita Syyrian kapinallisille, mikä kasvattaa huomattavasti Yhdysvaltain roolia Syyrian sisällissodassa, kirjoittaa The Washington Post -lehti. Se perustaa uutisensa nimettömään yhdysvaltalaiseen hallituslähteeseen.

He (Thaipoimijat) pitävät tulia pihalla ja juovat kaljaa

"Koko päivän olemme keskustelleet siitä, haluavatko lakkoilevat poimijat lähteä poimimaan vai palata kotimaahansa. Nyt he vaativat meiltä rahaa. Hirveä soppa", kertoo Reetta Jansa marjoja ostavasta Ber-Ex Oy:sta..

Osa poimijoista nukkui autojen peräkärryissä.

"Kahdeksan henkeä ei ole poiminut aktiivisesti. Heidän bruttotulonsa on alle 2 000 euroa. Muiden tulotaso vaihtelee kolmestatuhannesta viiteentuhanteen euroon."

Marjayrittäjiä edustava Jansa puolestaan lupaa, että poimijoille järjestetään majoitus siihen saakka, kunnes heidän paluulentonsa on saatu aikaistettua.

Jenkkivirasto jyrähti: "NSA ei ujuttanut salausstandardeihin takaovia"

Lukuisista huhuista huolimatta Yhdysvaltain kansallinen standardointivirasto Nist (National Institute of Standards and Technology) kiistää, että NSA olisi päässyt vaikuttamaan salausjärjestelmien standardeihin.

”Nist ei koskaan tarkoituksella heikennä salausstandardeja”, virasto totesi tiistaisessa tiedotteessaan. ”Aiomme jatkossakin työskennellä salaustekniikkaa kehittävän yhteisön kanssa luodaksemme parhaat mahdolliset standardit niin Yhdysvaltain hallinnolle kuin myös yksityisille yrityksille.”

NSA urkki luottokorttimaksuja

NSA:lla oli oma osasto rahaliikenteen seuraamista varten. Maksuliikennettä seuranneen tietokannan sisällöstä noin 84 prosenttia oli peräisin luottokorttitapahtumista.

Lehden mukaan NSA seurasi muun muassa luotto- ja maksukorttiyhtiö Visan asiakkaita Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

#NSA urkinta

Auerin lapsi: Äiti harjoitteli murhaa

HS:n haltuunsa saaman uuden todistusaineiston mukaan Anneli Auer suunnitteli miehensä surmaa puoli vuotta. Lapsen kertomuksen mukaan Auer käytti c-kasettia surman nauhoittamiseen.

Auer-käräjien merkittävimmän uuden todistusaineiston mukaan Anneli Auer suunnitteli miehensä Jukka S. Lahden murhaa jo puoli vuotta ennen varsinaista henkirikosta.

HS:n haltuunsa saama aineisto käsittää muun muassa Auerin kahden keskimmäisen lapsen oikeuspsykologiset haastattelut vuodelta 2011.

Satakunnan käräjäoikeus käsittelee Lahden joulukuussa 2006 sattunutta murhaa. Syytettynä on Auer.

Käräjäoikeus joutuu arvioimaan lasten kertomusten uskottavuutta. Ne kirjattiin lähes viisi vuotta surman jälkeen. Auerin vanhin lapsi kiistää sisarustensa kertomukset. Hänen mukaansa Lahden surmaaja oli ulkopuolinen tunkeutuja.

Auerin lapset harjoittelivat kertomuksiaan

Anneli Auerin lapset käyttivät muistilappuja sijaisvanhempien videoimissa haastatteluissa

Lapset paljastivat uudet tietonsa Jukka S. Lahden surmasta kesällä 2011, yli neljä vuotta surmatyön jälkeen. He olivat veneilemässä sijaisvanhempiensa kanssa, kun nuorin lapsi ilmoitti tietävänsä, että Auer tappoi Lahden. Tämän jälkeen kaksi vanhempaa lasta ryhtyi puhumaan surmateosta.

Sijaisvanhemmat videoivat lasten kertomuksia viikon ajan, ensin veneellään ja sitten kotonaan. Tämän jälkeen he ottivat yhteyttä syyttäjään.

Lapset käyttivät videokertomustensa tukena muistilappuja. Lapuille kirjattiin kertomusten pääkohdat. Sijaisvanhempien mukaan laput olivat lasten kirjoittamia.

Kaikki videoihin tutustuneet asiantuntijat ovat sitä mieltä, etteivät sijaisvanhemmat vaikuttaneet tahallaan kertomuksiin.

Auerin poika väittää äitinsä iloinneen täydellisestä rikoksesta

...et se oli ihan täydellinen rikos, että poliisit jäi nuolemaan näppejään, poika kertoo äitinsä sanoneen. Asia käy ilmi lehtien haltuunsa saamasta todistusaineistosta. Haastattelu on tehty elokuussa 2011.

Poika kertoo saaneensa kuulla asian salakuuntelemalla äitiään sohvan takana.

Ex-naisystävä: Joutsenlahden kotona laatikollinen Ulvilan surman tutkinta-aineistoa

Opiskelija Anne Mansén, Joutsenlahden naisystävä vuonna 2010–2012, kertoo Alma Medialle, että komisarion kotona oli runsaasti murhatutkintaan liittyvää poliisin aineistoa aikana, jolloin Joutsenlahdella ei olisi pitänyt olla enää mitään tekemistä jutun kanssa.

Naisen mukaan Joutsenlahti kertoi myös Auerille puhelimessa esitutkinnasta salassa pidettäviä asioita.

Joutsenlahti aikoo kumota naiskonstaapelin väitteet.

#Auer

NSA pääsee käsiksi iPhonen ja muiden älypuhelinten tietoihin

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA pääsee käsiksi iPhone-, Android- ja BlackBerry-älypuhelinten tietoihin, kertoo saksalainen Der Spiegel -lehti.

Lehden näkemien salaisten asiakirjojen mukaan NSA pystyy poimimaan älypuhelimista muun muassa yhteystietoja, viestiliikennettä, muistiinpanoja ja paikkatietoja.

Sisäisten asiakirjojen mukaan NSA:n asiantuntijat ovat kehuskelleet päässeensä käsiksi iPhonen tietoihin puhelimen päivityksessä käytettyjen tietokoneiden kautta.

Der Spiegelin näkemien asiakirjojen perusteella lehti arvioi, että älypuhelinten urkintaa ei ole tehty kovin laajalti. Urkinta on ollut kohdennettua, eikä siitä ole kerrottu älypuhelinten valmistajille.

HS ei tavoittanut Nokian edustajia kommentoimaan, pystyisikö NSA murtautumaan myös yhtiön älypuhelimissa käytettyyn Windows Phone -käyttöjärjestelmään.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoi Twitterissä sunnuntaina, että Yhdysvaltain salainen palvelu on aikanaan ottanut yhteyttä yritykseen.

Salainen palvelu halusi tietää, olisiko F-Secure Desktop -ohjelmistossa olemassa takaporttia, jota viranomaiset voisivat käyttää.

"Ei ollut", Hyppönen twiittasi. #NSA urkinta

Tulli kieltää viinan terminaalikuljetukset – varustamot eivät vielä ryhtyneet toimiin

Laivavarustamot eivät ole vielä ryhtyneet toimiin Viron-matkoihin liittyvien viinatilausten lopettamiseksi Helsingin satamissa. Yhtiöt ovat toimittaneet viime vuosina Virossa käyneiden matkustajien alkoholitilauksia suoraan Helsingin satamaan, mutta tulli on laittamassa toiminnalle lopun.

"Kyse on siitä, että lain mukaan toisesta EU:n jäsenmaasta saa tuoda siellä verotettua alkoholia omaan käyttöön, mutta se pitää tuoda itse. Itse kuljettaminen tarkoittaa, että matkustajan pitää tuoda alkoholi itse fyysisesti maihin. Jalkaisin matkustavan pitää kantaa se matkustajaputkea pitkin", tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti linjaa.

Terminaalitoimitukset liittyvät laivayhtiöiden etukäteistilauksiin, joita voi tehdä netissä. Raitolahden mukaan käytäntö poistuu syksyllä "ihan lähiaikoina".

Jättitulivuori löytyi Tyynestä valtamerestä – yksi aurinkokunnan suurimmista

Geologit ovat löytäneet Tyynen valtameren syvyyksistä "ällistyttävän kokoisen", Maapallon suurimmaksi arvioidun tulivuoren. Sen koko vetää vetoja jopa aurinkokunnan suurimmalle tunnetulle tulivuorelle, joka sijaitsee Marsin kamaralla.

Tamu Massifiksi ristitty tulivuori on syvällä Tyynen valtameren pohjassa noin 1 600 kilometriä Japanin rannikosta itään, löydön tehneet geologit kertoivat torstaina.

Tulivuori syntyi 144 miljoonaa vuotta sitten, kun merenalaisesta purkauksesta syöksynyt laava kivettyi valtavaksi, yhtenäiseksi kummuksi.

Merenalainen vuori levittyy 310 000 neliökilometrin alueelle ja nousee noin 3,5 kilometriä merenpohjasta ylöspäin. Se on siis suurempi kuin esimerkiksi Suomi, jonka maapinta-ala on noin 304 000 neliökilometriä.

"Tamu Massif on suurin tunnettu yksittäinen tulivuori maailmassa", löydön tehnyt tutkijaryhmä kertoi Nature Geoscience -lehdelle. Pinta-alaltaan se on samaa kokoluokkaa Marsin pinnalla kohoavan Olympos Mons -tulivuoren kanssa, joka on aurinkokunnan suurin tunnettu tulivuori.

Obamalla mukanaan ydinaseen laukaisuun tarvittavat koodit

Presidentti Clintonin väitetään hävittäneen "keksiksi" kutsutun koodin, jolla ydinasekoodit sisältävä laukku avataan.

Tukholmaan pikavisiitille saapunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama toi Tukholmaan myös koodit, joita tarvitaan käynnistämään ydinaseen laukaisu, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Tarkkaan ottaen koodit ovat "ydinjalkapalloksi" kutsutussa salkussa, jota kantaa yksi Obaman avustajista.

Yhdysvaltojen presidentit kuljettavat koodeja aina mukanaan ulkomaanmatkoilla.

Obama: Yhdysvallat ei tongi ihmisten sähköposteja

Yhdysvallat tekee kattavaa uudelleenarviota tiedustelujärjestelmistään ja niiden yhteensopivuudesta alkuperäisten tavoitteiden kanssa, kertoi presidentti Barack Obama tiedotustilaisuudessaan Tukholmassa.

"Voin vakuuttaa yleisölle Euroopassa ja maailmalla, että emme tongi ihmisten sähköposteja tai kuuntele heidän puhelujaan", Obama sanoi vastauksena ruotsalaistoimittajan kysymykseen Yhdysvaltain tiedustelutoiminnan laajuutta koskeneista tietovuodoista.

Obama myönsi, että Yhdysvalloilla on suuret voimavarat tiedustelussa, samoin kuin sillä on suuret asevoimat. Hänen mukaansa toiminnan arviointi on tarpeen, kun uusi teknologia tekee entistä kattavamman tiedustelun mahdolliseksi.

NSA vaatinut yrityksiä heikentämään tietosuojaansa

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA pääsee hakkeroimalla käsiksi myös salattuihin verkkotietoihin.

The Guardian ja The New York Times -lehti sekä ja ProPublica-julkaisu kertoivat torstaina viraston kehitelleen teknologiaa, jonka avulla se pystyy tunkeutumaan muun muassa salattuihin sähköposteihin ja finanssikaupan tietoihin.

Lehtien tiedot perustuvat tietovuotaja Edward Snowdenin julki tuomiin dokumentteihin NSA:n toiminnasta.

Dokumenttien mukaan NSA pystyy murtautumaan salattuihin tietoihin muun muassa ohjelmien tietoturva-aukkojen avulla.

#NSA urkinta

Nokian ex-johto: Romahdukseen ei ole yhtä syytä

Entisen johtajan mukaan Nokian tarinan opetus on, että yhtiössä olisi pitänyt olla suomalainen kärkijohto.

Nokian suuruuden päivät matkapuhelinvalmistajana ovat olleet ohi jo muutaman vuoden, ja tiistaina julkistetun Microsoft-kaupan myötä Nokian puhelimien tarina näyttää päättyvän lopullisesti.

Nokian menestykseen luotsannut johtajien joukko, entisen pääjohtajan Jorma Ollilan "dream team", ehti hajota jo monta vuotta aiemmin. HS kysyi keskiviikkona entisiltä "unelmatiimiläisiltä", miksi Nokialle on käynyt niin kuin nyt kävi.

Menestysaikojen johtokunta alkoi purkautua vuosina 2004–2005, kun Nokiasta lähtivät Matti Alahuhta , Sari Baldauf sekä 21 vuotta Nokiassa palvellut J. T. Bergqvist. #Nokia

Putin väläytti olevansa valmis tukemaan Syyria-operaatiota

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjä aikoo pitää kiinni sopimuksistaan "toimittaa Syyrian lailliselle hallinnolle sotilastarvikkeita ja -palveluja", kertoo uutistoimisto Interfax. Putin vahvisti, että Venäjä on toimittanut Syyrialle osia S-300-ilmatorjuntajärjestelmästä mutta "keskeyttänyt" nyt toimitukset.

Putin varoitti länttä "yksipuolisista sotatoimista" Syyriassa, mutta korosti samalla että Venäjä ei sulje operaation mahdollisuutta pois.

Tutka-asemia nousi Tukholmaan turvaamaan Obaman vierailua

Ruotsin poliisi saa Ruotsin puolustusvoimilta apua Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman keskiviikkona alkavan Ruotsin-vierailun turvajärjestelyihin. Tukholman keskustaan on noussut esimerkiksi siirrettäviä tutka-asemia, ja Jas Gripen -hävittäjät partioivat Tukholman yllä.

Ainakin yksi tutka-asemista on Långholmenin saarella Södermalmin ja Kungsholmenin kaupunginosien välissä. Siirrettävä, aseistettujen vartijoiden valvoma tutka on myös Danvikstullissa, kertoi sanomalehti Dagens Nyheter.

Tutka-asemilla poliisi ja puolustusvoimat valvovat Tukholman lähialueiden ilmatilaa, joka on suljettu siviilikoneilta Obaman vierailun ajan. Myös Ruotsin armeijan kemiallisia ja biologisia aseita ja ydinaseuhkaa tarkkaileva yksikkö on valmiustilassa. Obaman oma Marine One -helikopteri saapui Tukholmaan viikonvaihteessa.

Nokian kohtalon päivä koitti jo
6 vuotta sitten? 

Koukuttava käärmepeli on monen muistoissa ensimmäinen kokemus Nokia-kännykästä ja mobiilipelaamisesta.
Eikä muita vastaavia silloin juuri ollutkaan. Pelistä alkoi matkapuhelinvalmistajan tie tähtiin, kunnes tapahtui jotain musertavaa.

Tutkimusyhtiö CCS Insightin analyytikko Ben Wood muistelee, että 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa ei kännykkämarkkinoilla juuri puhuttu muista kuin Nokiasta.

He ajattelivat, etteivät voi tehdä mitään väärin. Sitten yhtäkkiä tammikuussa 2007 Steve Jobs asteli näyttämölle, vetäisi taskustaan iPhonen ja muutti maailman ikuisiksi ajoiksi, Wood muistelee.

Nokia nousi New Yorkin pörssissä 31,3%

Pörssin sulkeutuessa puolilta öin Suomen aikaa osake oli 31,3% prosentin nousussa. Tahti oli melkein yhtä hurja kuin Helsingissä, jossa Nokia päätyi eilen33,94% plussalle.

Sen sijaan Nokian matkapuhelinvalmistuksen ostosta ilmoittanut Microsoft oli New Yorkissa laskussa. Pörssin mennessä kiinni kurssilaskua oli tullut -4,6%.

Suomalaista teollisuushistoriaa 

Nokia myyty Microsoftille!

Nokia myyty

Nokia myy puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Kauppahinta on 5,44 miljardia euroa, ja Microsoft maksaa sen käteisellä. Järjestelyn arvioidaan toteutuvan vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen aikana. Arvokas patenttisalkku jää Nokialle, mutta lisenssisopimuksia siirtyy Microsoftille. Nokiasta tulee yrityskaupan jälkeen nyt leimallisesti verkkovalmistaja. Yhtiö seuraa näin ruotsalaista Ericssonia, joka luopui matkapuhelimista ja nousi maailman suurimmaksi verkkoyhtiöksi.

Lue lisää

Analyytikot: Nokia-kauppa on iso riski Microsoftille

Pohjola Pankin analyytikko Hannu Rauhala muistuttaa, että Microsoft on vahva nimenomaan yrityspuolella, ei niinkään kuluttajakaupassa. "Siinä mielessä tämä on yhtiölle riski. Nokia ei ole saanut matkapuhelinpuolta toimimaan, miksi Microsoft saisi yhtään paremmin", Rauhala kysyy.

Twitterissä aamun #Nokia kommentointi kävi kiivaana.


Surmien taustalla on perhehuolia ja tehottomia viranomaisia

Perheessä tapahtuvien surmien syitä ovat rahahuolet ja mielenterveys- tai päihdeongelmat.

Vuosi sitten sisäministeriö julkisti selvityksen, jossa käytiin läpi Suomessa vuodesta 2003 lähtien tapahtuneet perhesurmat ja muut alle 15-vuotiaiden lasten surmat. Tutkituissa surmissa kuoli yhteensä 55 ihmistä, joista 48 oli lapsia.

Perhe- ja lastensurmien taustalla oli selvityksen mukaan tilanteita, joissa viranomaiset eivät ole toimineet riittävän tehokkaasti.

Esimerkiksi puheita väkivallan uhasta ei aina otettu vakavasti, eikä tieto ole kulkenut viranomaiselta toiselle.

Myös terveydenhuollon kynnys lastensuojeluilmoitusten tekoon oli ollut liian korkealla. Selvityksen teki Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

HS kokosi aikajanan viime vuosien perhesurmista.

EK:n Laatunen:Arkipyhät laskevat tehokkuutta

Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen haluaa kirkolta ja palkansaajilta lamatalkoohenkeä koskien helatorstain ja loppiaisen siirtoa pois arkipäiviltä.

– Hyöty olisi kaksi täysin ehjää työviikkoa. Helatorstain viikko sekä loppiaisviikko, jos loppiainen sattuu arkipäivälle, ovat tehottomimmat työviikot.

Laatunen ei osaa eritellä, mitkä toimialat erityisesti kärsivät tehottomuudesta arkipyhien vuoksi, mutta toteaa, että haittaa arkipyhistä on yleisesti teollisuudelle.

– Tehottomuus tulee paitsi niistä ylimääräisistä vapaapäivistä, niin myös siitä, että näille viikoille tavataan sijoittaa lomapäiviä tai työajan tasausvapaita.

Laatusen ehdotus "riemastutti" Somessa

Trainers' House -valmennusyhtiön entinen toimitusjohtaja ja yritysvalmentaja Jari Sarasvuo esitti Twitterissä positiivisen näkemyksen arkipyhien vietolle.

Jari Sarasvuo Twiitti

Arkkipiispa vastustaa arkipyhien siirtoa

Arkkipiispa Kari Mäkinen vastustaa arkipyhien siirtämistä lauantaille. Mäkinen kertoo STT:lle, että viime vuosina arkipyhien siirto ei ole kertaakaan ollut esillä. 1970-1990-luvulla arkipyhiä vietettiin lauantaina, mikä Mäkisen mielestä himmensi niiden merkitystä.

Autoilijoille suunnitellaan tiemaksua - kilometri maksaisi kuusi senttiä

Tienkäyttömaksuja pohtinut työryhmä jakaisi Suomen kahteen maksuvyöhykkeeseen. Valtaosassa maata ajokilometri maksaisi kuusi senttiä, haja-asutusalueilla kilometritaksa olisi kolme senttiä.

Autoverotuksen painopiste voisi siirtyä lähes kokonaan auton käyttöön, esittää tienkäyttömaksuja pohtinut työryhmä.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän lähtökohtana on, että liikenteen kokonaisverotus pysyy ennallaan. Verotuskäytännöt sen sijaan mullistuisivat perusteellisesti.

Uudessa mallissa kiinteät auto- ja ajoneuvoverot korvattaisiin ajoneuvon käyttöön liittyvillä maksuilla. Samalla uusien autojen hinta laskisi tuntuvasti, keskimäärin jopa 7 000 euroa. Sen seurauksena Suomen eurooppalaisittain vanha autokanta alkaisi uudistua entistä nopeammin.

Jos Syyriaan isketään, Venäjän joukot Baltiaan!

Venäläisen politiikan tutkijan mukaan Venäjän pitää tehdä Yhdysvalloille selväksi, että jos se iskee Syyriaan, niin Venäjä vie omat joukkonsa Baltian maihin.
- Venäjän täytyy asettaa länsi dilemman eteen: jos te hyökkäätte Syyriaan vastoin kansainvälistä oikeutta, me otamme siinä tapauksessa Baltian, politiikan tutkija Mihail Aleksandrov kirjoittaa omassa blogissaan.

Aleksandrov johtaa Baltian osastoa IVY-maiden instituutissa.

Aleksandrovin aiempien lausuntojen perustella vaikuttaa siltä, että kyse on varsin venäläismielisestä henkilöstä, jonka harrastaa mielellään erilaisten koepallojen heittelyä.

Jotain Venäjän nykyisestä ilmapiiristä kertonee kuitenkin se, että Aleksandrovin heitosta on käyty jo vilkasta keskustelua Venäjän sosiaalisessa mediassa ja aiheeseen tarttui vastikään myös RBK-televisiokanava.

Venäjä bluffaa

Tilaa on saanut hölyn pöly, kuten ajatus Baltian miehittämisestä, jos Syyriaan hyökättäisiin.

Olisiko syy siinä, että Venäjä bluffaa?

”Venäjän teknologisen kehityksen taso on muuttanut maan jo aikapäiviä sitten kolmannen maailman valtioksi. Venäjä bluffaa aggressiivisesti yrittäessään esittää maailmanvaltaa, jonka lonkerot yltävät kaikkialle. Se pyrkii pääsemään avainasemaan maailman jokaisessa kolkassa aina Lähi-idästä Latinalaiseen Amerikkaan. Eikä se ilmeisesti pelkää mokaavansa.”

Suurvallan ainoa tavoite on voittaa sotansa. Toistaiseksi Venäjä on puhunut Syyrian presidentin laillisesta kamppailusta äärivoimia vastaan. Länsivallat ovat vakuuttaneet toimivansa demokratian turvaamiseksi. Venäjä haluaa ylläpitää järjestystä ja suvereniteettia. Puheissa. Entä teoissa?

Syyria: USA valmis iskuun, vaikka Britannia perääntyikin

Britannia hylkäsi ajatuksen sotilaallisista toimista Syyriaa vastaan, mutta Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ei ole vielä tehnyt päätöstään iskuista.
Valkoisen talon tiedonannon mukaan Yhdysvallat toimii Syyria-asiassa oman etunsa mukaisesti.

Britannian parlamentti tyrmäsi iskun Syyriaan eilen symbolisessa äänestyksessä. Pääministeri David Cameron oli rajatun sotilaallisen iskun puolella, mutta tyytyi tappioonsa ja vakuutti, ettei aio ohittaa parlamenttia.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet kokoontuivat eilen keskustelemaan Syyrian tilanteesta, mutta eivät löytäneet yksimielisyyttä, kertovat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n lähteet.

Kiina varoittaa länttä iskusta Syyriaan

Kiina varoittelee länttä seurauksista, joita mahdollinen isku Syyriaan aiheuttaa.
Hallituksen virallista kantaa edustavan China Dailyn pääkirjoituksessa iskulla arvioidaan olevan odottamattomia seurauksia. Lehti arvostelee länttä sen toiminnasta sekä tuomarina, valamiehistönä että teloittajana.

Syyrian oppositiojohtaja yllyttää länttä rankaisemaan maan presidenttiä tuhoisista kaasuiskuista. Hän vaatii presidentille tuomiota kansainvälisessä rikosoikeudessa ja pyytää länttä vapauttamaan Syyrian presidentin hallinnosta.

Maavertailu: Suomen eläkejohtajat hyvätuloisia

Ilmarisen Harri Sailaksen lisäeläke maksoi viime vuonna 557 000 euroa.

Hollannissa kymmenkertainen sijoitusmassa hoituu Varman johtoa pienemmällä palkalla.

Suomalaisten työeläkeyhtiöiden johto pärjää hyvin palkkavertailussa pohjoismaisten verrokkien kanssa.

Varmasta ensi vuonna eläkkeelle jäävän Matti Vuorian viime vuoden ansiot olivat suuremmat kuin tanskalaisen ATP:n tai Ruotsin Alectan johtajien ansiot. Sekä Alecta että ATP hoitavat huomattavasti suomalaisyhtiöitä suurempaa sijoitusomaisuutta.

Vuorian viime vuoden 758 000 euron kokonaispalkkiosta 219 000 euroa oli tulospalkkioita.

Juuri tulospalkkioissa suomalaisyhtiöt eroavat eniten pohjoismaisista verrokeista. Alectan ja ATP:n johtajille ei makseta erillistä suoritukseen perustuvaa palkkiota.

Niin Varmassa kuin Ilmarisessa ylin johto saa tulospalkkiota edellisen vuoden työsuorituksen perusteella ja lisäksi vielä erillisestä pitkän aikavälin palkitsemisjärjestelmästä.

Suomesta Ruotsin köyhä naapuri – elintasokuilu repeämässä

Jos nykyinen talouskehitys jatkuu, Ruotsi ja Suomi ovat lähivuosikymmeninä hyvin erilaisia yhteiskuntia. Näin arvioi Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Holm on tarkastellut Euroopan komission vakausraporttia vuodelta 2012. Jos naapurimaiden talouskehitykset jatkuvat nykyisellä mallilla, Suomella on vuonna 2030 julkista velkaa 91,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ruotsilla velkaa olisi 10 prosenttia bkt:sta.

– Jos emme saa kasvua aikaan, Ruotsin elintaso on noin kolmekymmentä prosenttia korkeampi kuin Suomen elintaso vuonna 2030, Holm sanoo Ylelle.

Nykyisin elintasojen välinen kuilu on noin kymmenen prosenttia, Holm sanoo.

Suomalaiset käpertyvät omaan mahtavuuteensa ja häviävät

Kari Tapion laulu "Olen suomalainen", on soinut päässäni muutaman päivän. Yllättäen laulu, joka on ennen ollut kovin myönteinen mielessäni, onkin tuottanut minulle ikävän tunteen.

Se, mikä ennen tuntui ylpeyden aiheelta, on nyt saanut toisen sävyn.

"Voi jospa tietäisivät maailmalla, nyt mitä voikaan olla taivaan alla. On täällä kansa, jonka kyyneleistä aikaan saisi aika monta valtamerta."

Näin lauloi Kari Tapio. Ja tottahan se on. Kohtalomme on ollut kova. Ja siinä me mieluusti kieriskelemme. Kuinka meillä on ollut kovaa. Juuri me olemme joutuneet sisulla rakentamaan tämän maan. Meidän maan. Muu maa mustikka.

"On täällä elämä raskasta työtä, ja siinä harvemmin on onni myötä. Sen tietää vain yksin suomalainen."

Suomalaisella on aivan oma aaltopituutensa, jossa asioita ymmärretään syvemmin. Täällä ei hannuhanhimainen onni meitä auta. Sinnikkyydellä, taidolla ja osaamisella mennään eteenpäin. Kuin vain suomalainen voi.

Kansanedustaja: Karu uusi opiskelijailmiö Suomessa

Työvoiman ulkopuolisten suomalaisten määrän kasvu ja opiskelijoiden valmistumisarkailu kertovat karua kieltä Suomen työmarkkinoiden tukkoisuudesta, kirjoittaa kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.)

Pelkosen mukaan Suomen ylioppilaiden liitosta on kuulunut arvioita, joiden mukaan opiskelijat eivät uskalla ottaa papereitaan ulos koulusta korkeakoulutettujen heikentyneen työllisyystilanteen vuoksi.

–Opiskelu saattaakin tuntua monelle turvallisemmalta ja mielekkäämmältä vaihtoehdolta kuin joutuminen korkeakoulutettujen työmarkkinatilannetta tuntemattomien työvoimaneuvojien asiakkaaksi, Pelkonen arvioi.

Miksi pomoilla on älyttömät palkat? Lyly antoi selityksen Ylellä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly antoi Ylellä oman selityksensä pomojen jättipalkoille.
Eläkeyhtiö Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtaja, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että eläkejohtajien suuret palkat, bonukset ja antoisat eläkejärjestelyt johtuvat talouden globalisaatiosta.

- Globalisaation seurauksena yritysjohdon palkkataso on noussut tosi korkeaksi, ja se heijastuu myös sitten eläkeyhtiöiden palkitsemiseen. Lyly sanoi Ylen Ykkösaamussa tänään.

Tel-pomojen hulppeat edut nousivat valokiilaan eilen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvosteli tel-johtajia ahneudesta.

Lyly huomautti, että kolme neljäsosaa eläkeyhtiöiden hallitusten jäsenistä on elinkeinoelämän edustajia, lähinnä yritysjohtajia.

"Opetamme ihmiset taas maksamaan musiikista", sanoo yhtiön Pohjoismaiden-johtaja

Spotify on tuonut musiikkibis-
nekselle pian miljardi dollaria

Musiikkipalvelu tavoittelee yhä rivakkaa laajenemista. Kasvuinvestoinnit pitävät Spotifyn tappiolla.

Musiikkipalvelu Spotify on toiminta-aikanaan tuottanut musiikkiteollisuudelle miljardin dollarin tulot tämän vuoden loppuun mennessä, kertoo yhtiön Pohjoismaiden-johtaja Jonathan Forster. Euroissa summa vastaa suunnilleen 735 miljoonaa.

Tuotto musiikkiteollisuudelle, ja totta kai myös yhtiölle itselleen, kasvaa kuukausi kuukaudelta, koska Spotifyn maksavien asiakkaiden määrä kasvaa jatkuvasti, Forster kertoo Helsingin Sanomille puhelimitse Tukholmasta.

Ruotsista lähtöisin oleva Spotify on vuonna 2008 lanseerattu musiikkipalvelu. Nyt se toimii 32 maassa, mutta Ruotsin merkitys näkyy siten, että yhtiön tuhannesta työntekijästä 400 on Tukholmassa.

Spotify tarjoaa mahdollisuuden kuunnella musiikkia suoratoistona internetissä ilman lataamista vaikkapa tietokoneelle.

Yhtiöllä on nyt 24 miljoonaa aktiivista käyttäjää, joista yli kuusi miljoonaa on maksavia. Palvelua voi käyttää myös ilmaiseksi, mutta maksamalla ei tarvitse kuunnella ajoittain kappaleiden välissä tulevia mainoksia.

Susanna Koski luotsaa kokoomusnuoret ”Hommaforumista oikealta ohi”

”Kyllä mä ministerin salkkua kuitenkin tavoittelen”, Susanna Koski sanoo. Kokoomusnuorten tuore puheenjohtaja istuu kohun keskellä hallittuna ja hämmästyttävän tyynenä.

Jos sattuisi käymään niin, että myös kokoomusnuorten puheenjohtaja pääsisi ehdolle, olisi se järjestöllemme suuri voitto. Kokoomusnuorilla olisi koko alkuvuoden 2014 ajan aitiopaikka näkyä, kuulua ja vaikuttaa siihen, mitkä kysymykset nousevat Suomessa poliittisen keskustelun keskiöön.

Koski on kokoomusnuorille ulkoisesti napakymppi: nuori, kaunis ja tyyni. Häntä kutsutaan sekä kannattajien että vastustajien suulla ”Vaasan Thatcheriksi”, ei ehkä vähiten siksi, että hän on verrannut ammattiyhdistysliikettä Italian mafiaan.

Jopolla menee nyt lujaa: "Erottuu helposti"

Suomessa valmistettu maan suosituin polkupyörä myy jo Kööpenhaminassa ja seuraavaksi markkinointi alkaa Belgiassa, Saksassa ja Britanniassa.

Jopo-polkupyörän valmistuksen palauttaminen Taiwanista takaisin Suomeen on tehnyt Joposta maan eniten myydyimmän pyörän, joka rynnii seuraavaksi Euroopan markkinoille

”Kööpenhaminassa olemme päässeet tänä kesänä hyvän alkuun. Kirkasvärinen ja pienipyöräinen Jopo erottuu helposti”, Jopo-renessanssin isä Jari Elamo sanoo.

”Olimme juuri Euroopan suurimmilla polkupyörämessuilla, ja näiden Eurobike-messujen kokemusten ohjaamina viemme pyörän ensiksi Belgiaan, laajemmin Saksaan ja sitten Britannian markkinoille”, Elamo kertoo.

Apple tuomittiin korvauksiin iPodin ohjauspyörästä

Applen iPod-musiikkisoittimen aikanaan paljon hehkutettu ohjauspyörä ei ollutkaan Applen oma keksintö. Japanilaisen tuomioistuimen mukaan Apple oli käyttänyt japanilaisen keksijän patentoimaa teknologiaa.

Tokion piirioikeus määräsi torstaina Applen maksamaan 2,5 miljoonan euron korvauksen japanilaiselle keksijälle Norihiko Saitolle click wheel -ohjauspyörää koskevan patentin loukkaamisesta.

Kaksi naista kihlannut mies: "Rakastan molempia"

Helsinkiläinen Mika Grönblad vakuuttaa, että kahden naisen kihlaamisessa on kysymys aidoista tunteista.
Helsinkiläinen Mika Grönblad, 50, hämmästytti Helsingin Sanomien lukijoita keskiviikkona kahdella kihlajaisilmoituksellaan. Grönblad ilmoitti lehdessä menneensä kihloihin kahden eri naisen kanssa.

Ensimmäisessä ilmoituksessa Grönblad ilmoitti kihlapaikakseen Hotellin Kämpin päivämäärällä 14. syyskuuta. Alla oli teksti: ”Olen onnellinen mies”.

Toisessa ilmoituksessa hän oli mennyt kihloihin erinimisen naisen kanssa 25. syyskuuta Marbellassa. Ilmoituksen alla luki niin ikään: ”Olen onnellinen mies”.

Lukijan kommentti: Ettei vaan kuitenkin olisi kyse julkisuudenhankkimistempusta? Uskokaa huviksenne että kohta nää "morsiamet" on tyrkyllä julkisuuteen... jos ei jossain Idolssissa tai tv chatissa niin ainakin Seiskan sivuilla.

Avioero voi estää Elopia luopumasta palkkiosta

Nokian väistyvä toimitusjohtaja Stephen Elop on eroamassa puolisostaan. Vaimo voisi vaatia puolta 18,8 miljoonan euron loppukorvauksesta, vaikka Elop itse päättäisi siitä luopua.

Matkapuhelimia valmistavan Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskustellut entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin kanssa 18,8 miljoonan euron korvauksesta luopumisesta tai sen pienentämisestä.

Elop on vedonnut neuvottelussa siihen, että hän on hakemassa avioeroa puolisostaan. Jos hän luopuisi 18,8 miljoonan euron loppukorvauksestaan avioeroprosessin kuluessa, voisi hän silti joutua maksamaan puolet loppukorvauksen arvosta puolisolleen.

"On täy­si mys­tee­ri, ku­ka ne ra­hat on ti­lil­le tal­let­ta­nut"

Liech­ten­stei­ni­lai­ses­ta pan­kis­ta on löy­ty­nyt vuo­ri­neu­vos Ca­si­mir Ehrn­root­hil­le kuu­lu­va ti­li täyn­nä ra­haa. Ehrn­rooth tun­nis­taa ti­lin mut­ta ei ra­ho­ja. "On täy­si mys­tee­ri, ku­ka ne ra­hat on ti­lil­le tal­let­ta­nut", hän ku­vai­li Hel­sin­gin Sa­no­mil­le (21. 9.).
Ti­li Liech­ten­stei­nis­sa näyt­tää siis ole­van to­del­la hy­vä pyy­dys: kun sen pe­rus­taa, niin koh­ta sin­ne jo ui mil­joo­na.

Lompakkotesti paljastaa: suomalaiset ovat maailman rehellisin kansa

Valittujen Palojen toimittajat pudottivat 192 lompakkoa Euroopan kaupunkeihin, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Aasiaan. Jokainen lompakko sisälsi puhelinnumeron, perhevalokuvan, kuponkeja, käyntikortteja ja noin 40 euron verran käteistä.

Lompakkoja jätettiin puistoihin sekä ostoskeskusten ja jalkakäytävien läheisyyteen. Sen jälkeen seurattiin, miten ihmiset toimivat.

Netflix-suosikki jäi ilman kärkipalkintoa Emmy-gaalassa

Sunnuntaina järjestetyissä tv-palkintojuhlallisuuksissa parhaimmaksi draamasarjaksi valittiin huumemaailmaan sijoittuva Breaking Bad.

Parhaan komediasarjan palkinto taas myönnettiin Moderni perhe -sarjalle. Ennakkosuosikki House of Cards sai palkinnon parhaasta ohjauksesta.

Netflix-verkkopalvelun sarja oli ehdolla peräti yhdeksässä eri kategoriassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Netlix pääsi ensimmäistä kertaa Emmy-ehdokkaiden joukkoon. Kevin Spaceyn tähdittämä sarja oli yksi gaalan ennakkosuosikeista.

Twitter

Poliisi innoissaan aktivointilukosta

Päivittäkää heti iOS 7:ään!

Päivityksen nopea leviäminen on otettu ilomielin vastaan erityisesti poliisiviranomaisten keskuudessa. iPhonea tai iPadia New Yorkissa kantavat ovat yllättyneet, kun vastaan tulleet poliisit ovat kehottaneet päivittämään iOS 7:ään. Poliiseja on nähty myös jakamassa päivitykseen liittyvää tiedotetta Applen myymälöiden ovella ja metron sisäänkäynneillä.

iOS 7:n uudistukset on otettu ilolla vastaan myös ”turvaa älypuhelimet”-liittoumassa, jossa on mukana viranomaisia eri puolilta USA:ta. Applen aktivointilukkoa kehutaan New Yorkin syyttäjäviranomaisten tiedotteessa ensimmäisenä askeleena mobiililaitteiden varkausepidemian murtamisessa.

Tästä kuvasta nousi kohu

Jani Viinikainen, yksi Hetero Priden puuhamiehistä, kertoo päätyneensä netissä ihmetyttäneisiin kuviin sattumalta.

Lauantaina järjestetyn tapahtuman jälkeen internetissä on levinnyt kuvia ja video, joissa Viinikainen nähdään natsitervehdyksiä tekevän joukon keskellä sekä Hitler-naamari kasvoillaan. Viinikaisen mukaan kyseessä on väärässä paikassa väärään aikaan -sattumusten summa. IL

Mannerheim, Kekkonen, Nykänen

Matti Nykänen on suomalainen suurmies, sanovat kulttuurintutkijat. Sitä eivät törppöilyt muuta.

Kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä Matti Ensio Nykänen täytti 17. heinäkuuta 50 vuotta. Tuli miehen ikään.

Saattoi mennä kesähelteillä ohi, että syntymäpäivän kunniaksi julkaistiin seitsemän Turun yliopiston kulttuurintutkijan esseekokoelma Mitä Matti tarkoittaa? (Savukeidas Kustannus). Se purkaa yhtä aikamme värikkäintä suomalaissaagaa.

Vaikka Nykäsestä on aiemminkin tehty kirjoja ja elokuviakin, kyseessä on ensimmäinen kulttuurinen katsaus Matti-ilmiöön.

Oli jo aikakin. Matti Nykänen olisi poikkeusyksilö minkä tahansa maan kulttuuriperinnössä. Kuinka monen ihmisen kohdalla voidaan tehdä vakavalla naamalla vertauksia kotkaan, Ikarokseen, Feeniksiin tai Aku Ankkaan? Tai kaikkiin niistä?

Lumia 1020 ei ole järkkärin voittaja

"Vau." Helsingin Sanomien valokuvaaja Mika Ranta on vilpittömän innoissaan, kun hän pääsee kokeilemaan Nokian Lumia 1020 -puhelinta.

Puhelimen myyntivaltti on sen kamera, jota Nokia mainostaa parhaaksi koskaan tekemäkseen

Onko uudesta Lumiasta sitten vakavaan ammattikuvaukseen? Ranta tutkii kameran säädettävää valotusaikaa ja digitaalista zoomia tyytyväisenä, mutta huomaa pian ensimmäisen puutteen: kameran aukon kokoa ei voi säätää.

"Kuvaajan kannalta tämä on iso rajoitus, mutta ymmärrettävä. Vastaavan kuvan ottaminen etäämpänä olevasta kohteesta vaatisi optisen zoomin rakentamista ja siten laitteen koon kasvattamista."

Mutta eikö kuvan voisi ottaa läpiterävänä ja muuttaa taustan epätarkaksi myöhemmin kuvankäsittelyssä? "Jos tehdään kuvajournalismia, ei voi. Sääntöihin kuuluu, että kuvasta ei saa jälkikäteen poistaa mitään", Ranta sanoo.

Etenkin zoomatessa käy selväksi, että järjestelmäkameran kuvassa on suurempi määrä yksityiskohtia. Ero ei johdu pikseleistä, joita on 1020:ssa vähintään riittävästi. Ongelmana on valon määrä.

Vaikka vertailukameran Canonin kennossa on vain 18 megapikseliä, sen kenno on selvästi kookkaampi. Ja kookkaampi kenno kerää enemmän valoa, mikä näkyy yökuvissa yksityiskohtina.

Lisäksi järjestelmäkamera on ergonomisempi ja kädessä vakaampi. Ranta varoo silti sanomasta Lumian kuvia huonoiksi. "Päinvastoin. Nämä ovat hyviä kuvia. Mutta jos näitä kahta verrataan, on järjestelmäkamera silti ylivoimainen."

Marjaselkkaus suunniteltu jo ennen poiminta-aikaa

Thaipoimijoiden ja marjayhtiö Ber-Exin välisen kiistan taustat on selvitettävä tarkasti, sanoo Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa. - Rikosilmoituksen tekeminen näin kovalla nimikkeellä taustoja tutkimatta on käsittämätöntä. Tapahtumat ovat aiheuttaneet haittaa paitsi Ber-Exille myös koko marja-alalle, sanoo Jansa.

Jansa epäilee, että koko tapahtumaketju on suunniteltu hyvissä ajoin ennen poiminta-aikaa.

Tälläinen on uusi iOS7

Björn Wahlroos muistuttaa Venäläistä uusrikasta

Björn Wahlroos esiintyy mielellään kansainvälisen finanssitalouden säihkyvänä huippuna. Mutta hänen pääpelikenttänsä on Suomi.

Wahlroos ei ole Bill Gates tai Steve Jobs, jotka tuottivat jotakin uutta, vaan enemmänkin hän muistuttaa venäläistä uusrikasta, joka otti hyödyn irti valtionyhtiöiden yksityistämisestä ja valtion kömpelöstä pankkitoiminnasta. Nopeaa älyä, tilannetajua ja tehokasta verkostoitumiskykyä toki sekin vaatii.

Wahlroos on sujuvasti kirjoitettu kronikka yhden ihmisen elämästä, ja se kertaa johdonmukaisesti päähenkilönsä elämänkulun.

Wahlroosin ura ja menestys, niin kuin yleensä suomalaisten päättäjien urat, on jälleen kerran kuvaus Suomesta ja sen kovin pienistä piireistä, joissa samat sukunimet toistuvat usein ja sukupolvesta toiseen. Wahlroos on suomalaisen yhteiskunnan tehokas verkostoituja, jonka lounaslistat ovat täynnä tapaamisia.

Verkkokauppa kaatoi Tiimarin

Suomalaisen vähittäiskaupan kehityksestä on tullut parikin mielenkiintoista uutista parissa päivässä. SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä erosi hommistaan. Ehkä oli lähtöhaluja, ehkä haluja potkujen antamiseen oli myös. Yleensä näissä tapauksissa totuus on tuolla välissä.

Tiimari hakeutuu konkurssiin. Myynti ei enää kannattanut. Jos joku yhdistää näitä kahta uutista, se on nettikauppa. SOK:n pääjohtaja sanoi useaan kertaan julkisuuteen, että käynnissä oleva valtava vähittäiskaupan rakennemuutos - nettikauppa - vaatii uuden vetäjän. Eikä kenenkään tarvitse arpoa kovinkaan kauaa siitä, että juuri verkkokauppa kaatoi Tiimarin.

Suosituimmat Internet-selaimet Suomessa

Ilta-Sanomat on Suomen suurin verkkopalvelu, joten nämä tilastot varmasti kuvaavat kohtalaisen hyvin koko Suomen Internet-käyttäjien selaimia.

Firefox säilyi edelleen suosituimpana selaimena, mutta sen osuus tippui 4,8 prosenttiyksikköä 33,2%:iin. Vielä enemmän tippui toiseksi suosituin Internet Explorer, jonka osuus tippui 6,0 prosenttiyksikköä 31,4%:iin. Eniten osuutta kasvatti Chrome, joka kasvoi 6,9 prosenttiyksikköä 20,9%:iin. Safarin osuus kasvoi puolestaan 3,0 prosenttiyksikköä 10,6%:iin (luvuissa mukana iOS-käyttö, joka on lähes puolet Safarin osuudesta).

Tilastoissa ei ole mukana mobiilisivuston lukuja ja siten kaikkia mobiiliselaimia, sillä ohjaamme mobiilikäyttäjät aktiivisesti paremmin mobiililaitteille optimoidulle sivustolle.

Peter von Bagh erittelee hienosti Chaplinin elokuvat

Pe­ter von Bag­hinlaa­ja kir­ja Charles Chaplinistä ei ole elä­mä­ker­ta, vaan kat­ta­va kat­saus kuu­lui­san koo­mi­kon elo­ku­viin. To­ki elä­män­vai­hei­ta si­vu­taan, mut­ta se ta­pah­tuu elo­ku­vien ja nii­hin liit­ty­vien asioi­den kaut­ta. Chap­lin on mit­ta­va hen­ki­lö­koh­tai­nen ana­lyy­si mes­ta­rin tuo­tan­nos­ta ja Elo­ku­van his­to­rian ohel­la von Bag­hin pää­teos elo­ku­va­kir­jal­li­suu­den alueel­la.

AJA­TUS Chap­li­nis­ta luok­ka­ero­jen tie­toi­se­na krii­tik­ko­na on epäi­le­mät­tä oi­keaan osu­va, sen to­dis­ta­vat von Bag­hin si­tee­raa­mat elo­ku­van­te­ki­jän omat työ­päi­vä­kir­ja­mer­kin­nät ja muis­tiin­pa­not.

Kul­ku­ri­hah­mon kaut­ta Chap­lin hei­jas­ti oman vuo­si­sa­tan­sa köy­hien osaa ai­na elo­ku­vaan Ny­ky­ai­ka (1939) as­ti. Sii­tä eteen­päin hän tart­tui yh­teis­kun­taan ja myös omaan hah­moon­sa en­tis­tä mo­ni­ulot­tei­sem­min ja mo­ni­se­lit­tei­sem­min.

Steve Jobs ja Charles Chaplin
Char­les Chap­li­nis­ta on sa­not­tu, et­tä hän oli 1900-lu­vun kuu­lui­sin ja jo­pa mer­kit­tä­vin ih­mi­nen. Kakkossijalle on tarjolla useitakin.

KOMMENTTI

Pe­ter von Bag­hin tuo­re teos he­rät­tää ha­lun näh­dä Charles Chaplinin elo­ku­vat jäl­leen ker­ran ja miet­tiä nii­tä uu­des­taan. Sa­mal­la se pa­nee miet­ti­mään, kuin­ka olen­nai­ses­ti Chap­lin oli 1900-lu­vun tai­tei­li­ja. Oli­si­ko hä­nen hah­mon­sa ja yh­teis­kun­nal­li­nen ko­miik­kan­sa mah­dol­li­nen ny­ky­päi­vän maail­mas­sa?

Vastaus on kiel­tei­nen, kun ot­taa huo­mioon, et­tä Chap­li­nin jäl­keen vii­mei­nen elo­ku­va­ko­me­dian mes­ta­ri, jo­ka ot­ti ai­kan­sa ja yh­teis­kun­tan­sa ko­ko­nais­val­tai­ses­ti hal­tuun­sa, oli vuon­na 1982 kuol­lut rans­ka­lai­nen Jacques Tati.

Elokuvakriitikko Antti Lindqvist on kuollut

Elokuvakriitikko Antti Lindqvist kuoli 23. elokuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt 24. maaliskuuta 1953 Helsingissä.

Kun ihminen kuolee, hänen kohdalleen jää tyhjä tila. Tyhjään tilaan astuvat uudet ihmiset. He kulkevat tilan läpi kuin siinä ei ketään koskaan olisi ollutkaan. Se on julmaa.

Antti Lindqvist oli monessa mukana. Käsikirjoittajana, reportterina Berliinin elokuvajuhlilla ja ennen kaikkea eräänä aikansa tärkeimpänä elokuvakriitikkona, joka jaksoi kirjoittaa kuin kirjailija. Kritiikkejä ilmestyi niin Tv-maailmassa, Katsossa kuin Kansan Uutisissakin.

Vuodet vierivät. Pari vuotta siten kuulin satunnaiselta ohikulkijalta, miten Antin elämässä surun sijaan oli astunut murhe. Kuten tunnettua, sitä ei pääse pakoon. Pitkässä juoksussa se kaataa sinut. Antti Lindqvistin matka katkesi. Liian aikaisin.

Ruukin Syystori

Suosittu Leineperin Ruukin syystori keräsi tänäkin vuonna väkeä tungokseen asti. Joulutori on tänä vuonna 8.12.2013.

Salustiano Sanchez
8.6.1901 – 13.9.2013

Maailman vanhin mies Salustiano "Shorty" Sanchez kuoli viikonloppuna 112 vuoden iässä hoitokodissa New Yorkin osavaltiossa.
Sanchez oli syntynyt Espanjassa El Tejado de Bejarissa vuonna 1901.

Hän teki töitä muun muassa sokeriruokopellolla Kuubassa ennen muuttamistaan Yhdysvaltoihin.

Kaikkien aikojen vanhimmat ihmiset

Kreikkalaiset menettävät tietokoneen käytöstä annetut kuusi ylimääräistä lomapäivää

Kreikan julkisen sektorin työntekijät eivät vastedes ansaitse ylimääräisiä vapaapäiviä tietokoneen käyttämisestä työpaikalla.

Maan säästökuurin takia työntekijät menettävät yli kaksi vuosikymmentä vanhan edun, jonka mukaan päätteen ääressä istuvat virkamiehet saavat kuusi ylimääräistä lomapäivää vuodessa.

Nyt se on virallista: Voyager jätti aurinkokunnan

Yhdysvaltain vuonna 1977 laukaisema Voyager 1 -avaruusluotain on vihdoin saavuttanut tähtienvälisen avaruuden, kertoi Nasa torstaina.
Voyager on nyt noin 19 miljardin kilometrin päässä Auringosta. Kun luotain lähettää valon nopeudella kulkevan radiosignaalin, kestää peräti 17 tuntia ennen kuin se voidaan vastaanottaa maa-asemalla.

Mittalaitteet osoittavat nyt, että Voyager on päässyt kauas avaruuteen ulottuvan Auringon magneettikentän ja varatuista hiukkasista muodostuvan vuon ulkopuolelle. Tätä rajaa kutsutaan heliopaussiksi.

Voyager on nyt ensimmäinen ihmisen tekemä laite, joka on matkannut tähtienväliseen avaruuteen.

- Tämä on tärkeä virstanpylväs paitsi tieteellisesti myös historiallisesti. Tätä voi verrata tutkimusretkiin, kuten ensimmäiseen purjehdukseen maapallon ympäri, tai siihen, että ihminen jätti ensimmäisen jalanjäljen Kuuhun, sanoi Voyager-hankkeen päätutkija Ed Stone BBC:lle.

HUIKEAA!

Noin vuonna 298000: Voyager on yhtä kaukana kuin tähtitaivaamme kirkkain tähti Sirius. Jos luotain ei törmää mihinkään taivaankappaleeseen, sen kohtalona on vaeltaa käytännössä ikuisesti oman galaksimme Linnunradan satojen miljardien tähtien joukossa erilaisten painovoimakenttien heittelemänä.

Twitter suunnittelee pörssiin listautumista

Sosiaalisen median yhtiö Twitter kertoi torstaina valmistelevansa pörssiin listautumista. Yritys on tehnyt ennakkoilmoituksen listautumisestaan Yhdysvaltain viranomaisille.

Yrityksen siirtymistä pörssiin on odotettu herkeämättä sen jälkeen, kun Facebook listautui viime vuonna.

Twitter ilmoitti listautumisaikeistaan torstaina omalla Twitter-tilillään. Yritys ei kertonut listautumisestaan vielä yksityiskohtia.

Puhemies Eero Heinäluoma ei pitänyt kysymyksestä

Kansanedustaja Turunen kysyi, että onko sosiaali- ja terveysministeri tietoinen siitä, että vakuutuslääkäreitä olisi vuosia sitten käsketty hankaloittaa työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyä.

450 000 iPhonea yhden lentokoneen kyydissä

Uudet iPhonet tulevat myyntiin yhdeksässä eri maassa perjantaina 20.9.2013. Nopean lanseerauksen taustalla on jättimäinen äärimmilleen tehostettu logistinen operaatio, joka on ollut käynnissä jo kuukausia, Bloomberg Global Tech Today -uutiskirjeessä paljastetaan.

Uutistoimisto Bloomberg avaa Applen suuroperaation taustoja. Applen johtajan Tim Cookin rakentama tehokas logistinen suuroperaatio varmistaa, että puhelimia riittää kauppoihin miljoonia kappaleita. Vuosi sitten Apple myi ensimmäisenä viikonloppuna yli viisi miljoonaa iPhone 5:ttä. Haasteena on toimittaa valtava määrä puhelimia lyhyessä ajassa eri puolille maailmaa.

iPhone 5C:n ja 5S:n lanseeraus käynnistyi kuukausia sitten, kun Apple tilasi komponentit ja toimitti ne sopimusvalmistajien tehtaisiin Kiinassa. Sitä varten tehtiin tarkkoja laskelmia ja ennusteita myyntimääristä.

Ennen tämän viikkoista esittelyä Apple on valmistuttanut miljoonia iPhoneja, jotka ovat odottaneet iOS 7:n valmistumista. Lopullinen versio ladataan puhelimiin ja ne lähtevät maailmalle, Applelle tyypilliseen tapaan nimettömissä paketeissa turvamiesten jatkuvan valvonnan alla.

Hulppea koti hylätystä meijeristä

Helsinkiläispariskunta kaipasi tilaa ympärilleen. Riittävästi sitä löytyi sadan kilometrin päästä peltojen keskeltä Lapinjärveltä.

Alkusyksyn valo tunkee pariovien lasiruuduista vaalealle kalkkikivilattialle.

"Tuosta ovesta tulivat maitotonkat sisään. Tässä ne punnittiin, ja tuossa oli pesulinjasto", Monika Nyström-Peltola, 42, viittilöi ympäri avaraa keittiötä.

Siinä, mihin hän osoittaa, on nyt uutukainen liesi ja monta metriä kiiltävänmustaa keittiötasoa. Ilman selitystä ei arvaisi, että tässä lapinjärveläisessä kodissa tehtailtiin juustoja 1980-luvulle asti.

Tai ehkä sen voi aavistaa tilasta. Keittiötasanteelta aukeaa hulppea näkymä sataneliöiseen olohuoneeseen, jonne jättimäinen vihreä snooker-pöytä ja muhkea sohvaryhmä asettuvat väljästi.

Andy McCoy poltti totaalisesti päreensä Anu Saagimiin

Yöllinen yhteenotto BB-talossa alkoi maalauksen tärvelemisestä.
Asukkaat Claudia Eve ja Anu Saagim tekivät salaa maalilla sormenjälkiä Andy McCoyn tekemään maalaukseen.

Kun muut asukkaat epäilevät naisten toiminnan järkevyyttä, Anu toteaa:

- Te ootte tylsiä, tää on taidetta.

Jonkun ajan kuluttua raivostunut Andy saapuu paikalle ja alkaa sättimään Anua.

- Mitä vi**uu sä oot tehny? Sä oot sa**anan dorka! Mun vi*un duuni on pilalla!, Andy meuhkaa.

Julkkis Big Brotherin 24/7 -palvelu jouduttiin sulkemaan yöllä.

BB-pomo avautui yöllisestä Andy-sotkusta: "Siinä oli aika paljon kaikennäköistä"

Ahde vaatii Rädyltä kymmenien tuhansien eurojen korvauksia

AKT:n entistä puheenjohtajaa Timo Rätyä koskevan työpaikkakiusaamisjutun käsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa.
Liiton entinen viestintäpäällikkö Hilkka Ahde vaatii Timo Rädyltä 10 000 euron korvausta psyykkisestä vammasta ja 30 000 korvauksia kärsimyksestä.

Asianajaja Heikki Lampelan mukaan Räty kiistää syytteet ja korvausvaatimukset kaikilta osin.

Syyttäjän mukaan Räty vahingoitti Ahteen terveyttä vuosien 2006–2012 välisenä aikana.

Suomesta leivotaan koko internetin keskusta

Suomesta aiotaan tehdä Aasian ja Euroopan välisen tietoliikenteen tärkein linkki.

Parhaassa tapauksessa jo lähivuosina metsäteollisuuden tyhjilleen jättämät kiinteistöt muuttuvat valtaviksi datakeskuksiksi, joissa hurisevat kansainvälisten suuryritysten tietokonepalvelimet.

Hallitus on jo päättänyt rakennuttaa Itämeren poikki Saksaan uuden tietoliikennekaapelin. Sen kapasiteetti on monikymmenkertainen nykyiseen, Ruotsin kautta kulkevaan kaapeliin verrattuna.

Liikenne- ja viestintäministeriön tietojen mukaan muutaman kuukauden sisällä kaksi tai kolme kansainvälistä suuryritystä päättää, sijoittavatko ne datakeskuksensa Suomeen.

Sasi rajoittaisi Ylen iPad-tarjontaa

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) haluaa, että Ylen hallintoneuvosto tekee julkisen palvelun arvioinnin viestinnästä iPadissa. "Viestinnän moniarvoisuus saattaa edellyttää rajoituksia Ylen viestinnän tarjoamiselle", Sasi sanoo.

Yleisradion hallintoneuvostossa itsekin vuosina 2003 - 2011 toimineen Sasin mielestä kaupallisella medialla pitää olla mahdollisuudet menestyksellä tarjota maksullista viestintää taulutietokone iPadissa samalla kun Yle tarjoaa omia sisältöjään samassa välineessä.

Tällainen on Applen halpis-iPhone

Apple suuntaa älypuhelinmarkkinoille uusin eväin. Yhdysvaltalainen teknologiajätti julkisti juuri kaksi uutta puhelinmallia, joista toinen on huomattavasti edeltäjiään edullisempi.

Muovikuorinen iPhone 5C sisältää kahdeksan megapikselin kameran, jossa on A6-prosessori. iPhonen tyylistä poiketen puhelinta saa värillisenä: vihreänä, keltaisena, sinisenä, valkoisena ja vaaleanpunaisena.

Puhelimessa on entuudestaan tuttu neljän tuuman retina-näyttö.

Sen halvin versio maksaa Yhdysvalloissa kahden vuoden operaattorisopimuksella vain 99 dollaria, eli noin 74 euroa.

iPhone 5S

Uusin malli on kauttaaltaan paranneltu versio aiemmasta, mutta sen tekee erikoiseksi matkapuhelimissa toistaiseksi harvinainen sormenjälkitunnistus.

Apple ilmoitti samalla myös uuden mobiilikäyttöjärjestelmänsä julkaisupäivän syyskuun puolivälissä. Apple yrittää myös päästä striimaavien radiopalveluiden markkinoille omalla striimauspalvelullaan.

Osta kuolemaa

Maailman tupakkateollisuudella on haaste. Se valmistaa ja myy tuotetta, joka tappaa käyttäjänsä ennen aikojaan. Asiakashävikki on noin holokaustillinen vuodessa. Vainaja ei ole hyvä asiakas. Tupakkafirmojen on siis nähtävä paljon vaivaa, jotta saadaan uusia henkisauhujen vetäjiä niiden tilalle, jotka eivät enää hengitä.

EU:ssa tupakka tappaa 700 000 ihmistä vuodessa. Luku on valtava, pari tuhatta eurooppalaista vainajaa joka päivä, 80 henkeä joka tunti. Lobbaus ja markkinointi on rajoituksista huolimatta massivista.

Siksi ei pitäisi hämmästyttää, että yritämme kiristää tupakkalainsäädäntöä. Emme yritä kieltää tupakkaa, sillä kiellot eivät pure. Mutta miten voisimme vaikuttaa, että tämä tappava tuote heikentäisi otettaan markkinoilta hankkimasta uusia nuoria asiakkaita? Valtaosa tupakoitsijoista aloittaa nuorena, 70 % alle 18-vuotiaana ja 94 % alle 25-vuotiaana. Myönnetään, että on olemassa muitakin vahinkoa aiheuttavia nautintoaineita, mutta tupakka on aivan oma lukunsa: sille ei ole olemassakaan terveellistä käyttömuotoa.

Ruokavalio treeniäkin tärkeämpi

Neljääkymppiä lähestyvät ex-kiekkoilijat Jani Kiviharju ja Aki Berg ovat molemmat erinomaisessa kunnossa.

Molemmat harjoittelevat säännöllisesti viisi kertaa viikossa – joskin täysin erityyppisesti; Kiviharjun harjoittelu painottuu aerobisen kunnon kohottamiseen, Bergin lihasmassan ja voiman kasvattamiseen.

Vasta ruokavalioon paneutuminen sai kuitenkin heidän kohdallaan kunnon loksahtamaan lopullisesti kohdalleen. Kummankin kehitys junnasi paikallaan, kunnes he tajusivat tehdä tarvittavia muutoksia ruokavalioonsa.

– Väitän, että ruokavaliolla on kunnon parantamisessa jopa suurempi merkitys kuin harjoittelulla. En koskaan olisi päässyt näin hyvään kuntoon ilman ravintovalmennusta, Kiviharju vakuuttaa.

– Akin ruokavalion tavoitteena on kehittää puhdasta lihasmassaa ilman rasvan lisäystä. Tarkoitus on syödä ruokia, joilla on mahdollisimman pieni vaikutus verensokeriin. Ruokavalio on rakennettu pitkälti vähärasvaisista proteiineista, mutta myös kasviksia tulee päivittäin vähintään puoli kiloa. Viljat on karsittu minimiin.

– Jani taas tarvitsee energiaa pallopeleihin ja lenkkeilyyn, joten hän syö kohtuudella tärkkelyspitoista hiilihydraattia. Silti hänenkin aterioidensa lähtökohtana on aina proteiini. Tärkeä asia on aterioiden rytmitys, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä.

Ikääntyvien kunto paranee

Ikääntymisestä koituvat menot voivat jäädä pienemmiksi kuin on pelätty, koska ikäihmisten toimintakyky paranee nopeasti.

Valtaosa ikääntyvistä on myös tyytyväisiä elämäänsä. Sellaisesta antoi viitteitä Päijät-Hämeessä päättynyt seurantatutkimus. Joka neljäs 60-vuotias arvioi toimintakykynsä erittäin hyväksi vuonna 2002, mutta viime vuonna sitä mieltä oli jo lähes puolet.

"Ikääntyvien terveys ja yleiskunto kohenevat", sanoo tutkimusta tehnyt vanhempi tutkija Ilkka Haapola. Hän työskentelee Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniassa.

Vanheneminen taas tuntuu helpommalta kuin ennen. Vaikka iän myötä pitää luopua jostakin, tilalle löytyy uusia kiinnostuksen kohteita.

Lähes kaikki ikääntyvät ja vanhukset harrastavat arkiliikuntaa. Harrastuksia on hieman vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta vastaavasti matkailu on yleistynyt.

Yksinäisyys ei ole niin iso pulma kuin julkisuudessa väitetään. Sama on havaittu myös Tampereella tehdyssä tutkimuksessa.

Syvää ja jatkuvaa yksinäisyyttä koki vain neljä prosenttia vanhuksista. Yleisintä se on yli 80-vuotiailla, joilla on myös vähiten ystäviä. Molempia selittänee ikä: kaikki eivät yllä samaan rajapyykkiin.

BB-talossa riidan ainekset kasasa: Marianne väitteli kolmea miestä vastaan

Kai, Frederik ja Teppo äityivät viinilasillisten äärellä kyseenalaistamaan Mariannen ulkonäkökeskeistä julkisuushakuisuutta. Marianne tuohtui miesten mielipiteistä.

Ilta Big Broter -talossa oli jatkunut alkoholijuomia nautiskellen. Sisällä pöydän ääressä keskustelu kääntyi jälleen kerran Mariannen itsestään antamaan mielikuvaan. Frederik tivasi naiselta perimmäistä syytä silikonirintojen hankkimiseen.

Marianne perusteli päätöstään sillä, että oli aina halunnut enemmän rintavarustusta.

– Eli sulla on kompleksi omasta naiseudestasi ja tisseistä? Frederik kysyi.

– Sä oot tehnyt itsestäsi ton näkösen. Oot Tukiainen kakkonen, totta kai ne vetaa sua siihen. Sulla ei oo mitään koulutusta, ja pukeudut provosoivasti tiettyyn luukkiin, Frederik paasasi.

MARIANNE HEITTI: PUMPATTAVA KUPPAINEN FREDERIK

– Shut the f*ck up, Andy huudahti rivouksia laukovalle Mariannelle päättäen keskustelun siihen.

Claudia Eve alkaa olla melkoisen ärsyttävä, puuttumalla kaikkien asioihin. Ei ihme vaikka "selvännäkijä" skipattais pian pihalle. #bbsuomi

HS-raati suosittelee tummaa olutta

Tummat lagerit ovat ruokapöydässä monikäyttöisiä. Erityisen hyvin ne säestävät porsaanlihaa, makkaroita, pataruokia ja sieniä. Vahvimmat pärjäävät myös riistalle ja punaiselle lihalle. Raadin keskustelussa nousi esiin useita muitakin ruokia: ankankoivet, hapankaali, paistettu maksa, uunijuurekset, vaalealihaiset kalat, burgerit, jäätelö, tumma suklaa.

Myös keittiön puolella tummille pohjahiivaoluille on käyttöä, varsinkin ruuan hauduttamiseen ja kastikkeisiin.

Auer halusi sulattaa pakastimen 14 päivää surman jälkeen

Perhetyöntekijän mukaan tarkoituksena oli hakea lapsille vaatteita. Kovin paljon niitä ei kuitenkaan otettu mukaan.

Häntä yllätti se, että Auer halusikin alkaa sulattaa pakastinta heidän ollessaan asunnossa. Pakastimesta tyhjennettiin perhetyöntekijän mukaan tavaraa 2-3 muovipussin verran. Hän ei muista, mitä muovipusseihin pakattiin. #Auer

Twiittisi saattaa paljastaa, missä olet

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka päivä 4,4 miljoonaa Twitter-viestiä paljastaa twiittaajan itsensä tietämättä tämän sijainnin, kertoo ScienceDaily. Tietämättään turhan tarkkaa tietoa olinpaikastaan on antanut Twitterin kautta myös tutkimuksen päätekijä Chris Weidemann.

Tavalliset Twitter-käyttäjät voivat pian tarkistaa ”sijaintijalanjälkensä”. Twitterillä on nyt noin 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää, jotka tuottavat ennakkoarvion mukaan yhteensä 72 miljardia yksittäistä twiittiä vuoden 2013 aikana. Tämän perusteella tutkijat arvioivat, että joka ikinen päivä lähetetään noin 4,4 miljoonaa Twitter-viestiä, jotka paljastavat käyttäjän sijainnin tämän huomaamatta.

Jack Nicholsonilla muistiongelmia - lopetti näyttelemisen

Arvostettu, palkittu ja karismaattinen näyttelijä Jack Nicholson vetäytyy näyttelemisestä, kertoo RadarOnline.
RadarOnline-sivuston mukaan 76-vuotias Jack Nicholson ei aio enää näytellä elokuvissa. Hänen uransa ulottuu peräti viidelle vuosikymmenelle.

- Jack on - ilman fanfaaria - jäänyt eläkkeelle, hyvin merkittäväksi luonnehdittu Hollywood-vaikuttaja väittää sivustolle.

- Tähän on selvä syy: hänen muistiongelmansa. Suoraan sanoen, Jack Nicholson on 76-vuotias ja kärsii muistiongelmista eikä muista enää repliikkejään, lähde sanoo.

Andy McCoy valitsi: Joku heistä häädetään ensimmäisenä BB-talosta!

Andy McCoy sai kunnian valita, ketkä Julkkis-BB:n kilpailijat joutuvat ensimmäisenä häätöäänestykseen.
Andy McCoy sai Julkkis Big Brotherin tuotannolta koskemattomuuden heti ohjelman aluksi.

Lisäksi McCoy sai valita kolme kilpailijaa, jotka joutuvat tulevan sunnuntain häätöäänestykseen.

McCoy valitsi häätöäänestykseen joutuvat kilpailijat puolenyön jälkeen päiväkirjahuoneessa.

McCoy nimesi häätöäänestykseen 7 Päivää -lehden toimittajan Kai Merilän, laulaja Frederikin sekä selvänäkijä Claudia Even.

SUSANNA INDRÉN: MINULLA ON JOKU IKÄVILLITYS MENOSSA

Näyttelijä Susanna Indrén sanoo, että BB-taloon meneminen saa varmasti hänen läheisensä haukkomaan henkeään.

Helsinkiläinen näyttelijä Susanna Indrén sanoo jääneensä Big Brotheriin koukkuun ensisilmäyksellä. Nainen oli ollut Singaporessa, jossa näytettiin Brittien BB:tä.

Lontoolaisen pilvenpiirtäjän "kuolemansäde" kärventää autoja ja kypsentää jopa kananmunia

Puolivalmiin pilvenpiirtäjän rakentajat selvittävät Lontoossa erikoista ongelmaa. Rakennuksen kaareva lasinen ulkoseinä heijastaa auringonsäteet ajoittain niin tehokkaasti, että pysäköityjen autojen muoviosat sulavat. Tapauksesta kertoo muun muassa BBC.

Paikalliset yrittäjät ovat ristineet ilmiön kuolemansäteeksi. Sen on kerrottu aiheuttaneen useita vaurioita muun muassa rakennusten maalipinnoille ja laatoitukselle sekä maalauksille ja polkupyörien satuloille.

Somekoukku

On kiva nähdä kuinka nopeasti uudet ihmiset tulevat, innostuvat ja aktivoituvat sosiaalisessa mediassa. Erityisesti Twitterissä. Aika moni on innostunut keskustelemaan, jakamaan ja kommentoimaan asioita sekä tuttujen, että täysin vieraiden ihmisten kanssa.

Olen aina ollut maanisen kiinnostunut uutisista. Muistan pohtineeni 90-luvulla tekstitelevision hitautta ja 2000-luvulla kesäpäiviä jolloin mediatkin lomailivat. Uutisten televisiolähetykset tuntuvat laahaukselta varsinkin kuin kaikki asiat tulevat heti alussa. Loppu onkin sitten saman toistoa nasaalilla uutisäänellä.

Oletko huomannut kuulevasi uusia asioita tai uutisia ensimäisenä juuri sosiaalisen median kautta? Tärkeimmillä asioilla on taipumus levitä. Twitter- on aika hyvä suodatin Sunnuntain Hesarille. Tärkeimmät mielipiteet ja jutut kyllä levitetään.

Suomen vesijohtoverkostossa muhii iso pommi

Puhdas juomavesi kulkee Suomessa putkissa, jotka ovat paikoin lähes umpeen sakkautuneita.

Suomen vesijohtoverkosto on happanemassa käsiin, kun korjauksiin ei löydy rahaa.

- Paljon töitä olisi, huokaa vesiputkia puhdistava yrittäjä Sami Kallioinen SPC Vesitekniikasta. Hän näkee työssään konkreettisesti, mihin korjausten lykkääminen johtaa.

Etenkin pienet vesilaitokset huoltavat putkiaan ainoastaan käyttäjien valitusten perusteella, eli silloin, kun putkissa muhiva töhnä on värjännyt veden ruskeaksi.

- Pahimmillaan ei uskalleta enää koskea koko verkkoon, kun pelätään, että sakat lähtevät liikkeelle, Kallioinen kuvaa.

Työnantaja ei näe tässä lakimuutoksessa mitään hyvää

Lokakuun alusta lähtien työntekijä voi lomalla sairastuessaan siirtää vuosilomaansa jo ensimmäisestä sairauspäivästä.

Tähän mennessä siirto on ollut mahdollista seitsemän sairauspäivän eli niin sanotun karenssiajan jälkeen.

Lakimuutos perustuu EU-tuomioistuimen päätökseen. Työntekijäpuolella muutosta kiitellään, työnantajilta kuuluu kovaa kritiikkiä.

- Nyt, kun karenssi poistuu, päästään siihen, mikä on ihan oikein. Loma on lepäämistä eikä sairastamista varten, lakimies Anu-Tuija Lehto Suomen Ammattiliittojen Keskusliitosta SAK:sta toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Mikko Nyyssölä ja Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula eivät näe uudistuksessa mitään hyvää.

- Lakimuutos on surkea asia, Makkula harmittelee.

Kulkee pelkällä aurinkovoimalla – miehittämätön lentokone voi lähivuosina korvata osan satelliiteista

Yhdysvaltalaisyritys Titan Aerospace kehittää miehittämätöntä aurinkolentokonetta satelliittien korvaajaksi, kertoo IEEE Spectrum. Suunniteltu Solara 50 -kone on pituudeltaan 15-metrinen ja sen siipien kärkiväli on 60 metriä.

Kone on suunniteltu kulkemaan 20 000 metrin korkeudessa ja toimimaan yhtäjaksoisella lennolla jopa viisi vuotta. Suurista mittasuhteistaan huolimatta Solara 50 painaa vain 160 kiloa.

Se pystyy kantamaan noin 30 kilon hyötykuormaa. Jos koneeseen sijoittaisi esimerkiksi kännykkäverkon tukiaseman, sen kantavuusalueeksi voisi saada noin 45 000 neliökilometrin alan. Vastaavaan peittoon tarvittaisiin Maan kamaralla yli 100 tukiasematornia.

Amsterdamin kanavaristeilyllä turistista tulee tirkistelijä

Kanavaristeily
Kuva: Kööpenhaminan kanavaristeilyltä

Täpötäysi risteilyalus lipuu metrin päästä asuntolaivan keittiöstä, jossa pyjamaan pukeutunut amsterdamilaisnainen mittaa kahvinkeittimeen puruja. Täällä ei ole näköjään tapana vetää verhoja eteen.

Kuinkahan moni utelias turisti ehtii tuijottaa noita aamutoimia? Amsterdamin kanavaristeilyllä käy vuosittain yli kolme miljoonaa matkailijaa. Tänä vuonna kanaviin tutustumiseen on erityisen hyvä syy, sillä ihastuttava kanavakehä täyttää 400 vuotta.

Koska Amsterdam on yksityiskohtien kaupunki, laivamatkasta saa paljon irti pelkästään katselemalla – vaikkapa seinälaattoja.

Niitä käytettiin 1700-luvun lopulle katunumeroiden sijasta, ja niiden muuttaminen oli ankarasti kielletty. Joistakin laatoista voi arvata, keitä taloissa alun perin asui: maitoämpäreiden kantaja merkitsi meijeristin kotia ja ankkuri merimiesten majataloa. Mutta kehen viittaa Nooan arkki?

Entä jos lompakossa olisikin vain yksi kortti?

Kukkarosta voisi helpostikin heittää pois tukun kortteja, jos vain halutaan. Teknisesti on mahdollista koodata tiedot vaikka yhteen korttiin, esimerkiksi Kela-korttiin.

Luottokortti, luottokortti, pankkikortti, kirjastokortti, ajokortti, Kela-kortti ja 15 muuta.

Entä jos kukkarossa olisi vain yksi kortti? Siinä olisi kaikki yhteen siruun tai viivakoodiin kirjoitettuna.

– Kyllä sen pitäisi olla täysin mahdollista. Se pystyttäisiin ratkaisemaan, jos sellainen pyydettäisiin tosissaan tekemään, toteaa Vaasan yliopiston tietoliikennetekniikan professori Timo Mantere.

Mantereen mukaan korttien yhdistämistä jopa harkitaan ja suunnitellaan, mutta siihen liittyy monia erinäisiä ongelmia.

– Vähän tarvittaisiin insinöörejä töihin. Mutta kuka sen sitten maksaisi, kun kaikkien tahojen pitäisi siihen liittyä, professori kysyy.

Lisäksi professori uskoo, että yhden kortin tilanteessa asiakas voisi valita kortin myöntäjän toiveen vastaisesti jonkun muun ominaisuuden.

Näin jenkkiturvayhtiö luovii urkintakohussa

Onko amerikkalainen pilvi turvallista? Ottaako turvaohjelmisto verkkokonnien lisäksi tietovuotajat kiinni? Onko RSA enää turvallinen salaustekniikka? It-viikko haastatteli Suomessa vierailevaa RSA:n Nick Edwardsia.

RSA on kirjainyhdistelmä, jonka useimmat yhdistävät suosittuun salausalgoritmiin ja yleiseen, mutta käyttäjiensä keskuudessa ei-ihan-niin suosittuun, kaksivaiheisessa tunnistuksessa käytettyyn salasanojen generointilaitteeseen eli SecurID-tokeniin.

EMC-yhtiöön nykyisin kuuluvan RSA-tietoturvatalon Nick Edwards vieraili esittelemässä yhtiön Silvertail-ohjelmistoa, joka etsii kyberrikollisia verkkosivuilta. Ohjelma perustuu käyttäytymisanalyysiin, jossa käyttäjien toimia verrataan muihin käyttäjiin ja käyttäjän omaan toimintahistoriaan.

Talouseliitti ei lämpene palkka-alelle

Palkkojen alentamista ei kannata juuri kukaan johtajista, koska se vähentäisi ostovoimaa ja yksityistä kulutusta. Maltillista palkkaratkaisua kannattavat kaikki.

"Maltillinen palkkaratkaisu" on ollut talouspoliittisen keskustelun iskusanoja jo pitkään. Maltillisen palkkaratkaisun kannattajat katsovat, että työmarkkinoilla pitäisi syksyllä päästä sopuun inflaation alittavista palkankorotuksista, jotta reaalipalkat laskisivat ja Suomen kilpailukyky kohenisi.

Ammattiyhdistyspomojen pitäisi jotenkin myydä palkkamaltti jäsenistölleen. Esimerkiksi korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on vaatinut, että talkoot koskisivat myös yritysjohtoa.

"_uole" - Tässä on Ulvilan surman 112-nauha sanasta sanaan

Ulvilan surman käräjillä puidaan keskiviikkona surmayön hätäkeskuspuhelutallennetta. Syyttäjän mukaan tallenne poissulkee ulkopuolisen tekijän. Puolustuksen mukaan näin ei ole.
Satakunnan käräjäoikeus julkisti nauhan litteroinnin ensimmäisen kerran vuonna 2010.

IS julkaisee nauhan ilman nauhalla kuuluvan alaikäisen lapsen kommentteja.
Puhelu alkaa kello 2.42.22. Se kestää 4 minuuttia 18 sekuntia.

#Auer

Kokemäen perunatehdas aikoo iskeä Venäjän kiisselihimoon

Kokemäellä tärkkelysperunaa jalostava Finnamyl Oy uskoo, että venäläiset kuluttajat ovat kiinnostuneita kiisseliaines-tuotteista. Yhtiö haluaa kasvattaa tuotteidensa vientiä kotimaan markkinoiden rinnalle.

Kokemäellä uskotaan, että kiisseliainestuotteet kiinnostavat venäläistä kuluttajaa. - No, pääasiassa olemme toimittaneet sinne 25 kilon säkeissä teollisuustuotteita, mutta jos halutaan lähteä kuluttajapuolelle, pitää olla valmiiksi jalostettuja tuotteita. Kiisseliainekset voisi olla ihan mielenkiintoinen tuote. Kiisseli-sanakin on tullut meille Venäjältä Suomeen, sanoo Finnamyl Oy:n toimitusjohtaja Ossi Paakki.