DPK.fi

Pohjois-Korean bluffi alkoi paljastua - tässä syyt

Vaarallisen kriisin uskotaan huipentuvan ohjuskokeeseen Kim Il-sungin syntymäpäivänä.
Maailman viimeisen stalinistisen diktatuurin perustaja Kim Il-sung täyttäisi huhtikuun 15. päivänä 101 vuotta, jos hän eläisi.

Nyt vallassa on vanhan Kimin pojanpoika Kim Jong-un, joka on viime viikot esittänyt aina vain kovempia uhkauksia naapurilleen Etelä-Korealle ja sen lähimmille liittolaisille, Yhdysvalloille ja Japanille.

Kataisen tunteet kuumenivat tiedotustilaisuuden lopuksi: "Todella vahva syytös"

Tiedotustilaisuudessa Katainen kiisti jyrkästi Helsingin Sanomien tiedot siitä, että hallitus olisi tehnyt kehysriihessä osinkoveropäätöksen elinkeinoelämän taustajärjestöjen laskelmien perusteella.

Se oli todella vahva syytös Hesarilta. Te varmasti korjaatte mokanne. Toivon, että eilinen uutinen ei leviä, koska se olisi todella ikävää (Hesarin kannalta), Katainen kovisteli HS:n toimittajaa.

Pohjois-Korea latasi ohjukset valmiiksi – yltäisivät USA:n tukikohtaan

Ohjukset on piilotettu tuntemattomaan paikkaan lähellä Pohjois-Korean itärajaa, Etelä-Korean pääkaupungin Soulin sotilaslähteet kertovat uutistoimistolle perjantaina. Väite lisää pelkoja siitä, että Pohjois-Korea voisi tehdä äkillisen ohjusiskun.

Keskikantaman ohjuksilla saatetaan viitata Musudan-ohjuksiin, joita Pohjois-Korea siirsi itärannikolleen aiemmin tällä viikolla. Ohjusten kantama on noin 4000 kilometriä, mikä riittää muun muassa USA:n Guamin-sotilastukikohtaan Tyynellämerellä. Yhdysvallat on lähettänyt edistyneen ohjustorjuntajärjestelmänsä jo valmiiksi Guamiin.

Alkaako sota? Pohjois-Korea siirsi ohjukset itärannikolle: "Asiat eivät voi enää pahentua"

Myös markkinat ovat alkaneet reagoida Korean niemimaan alati kiristyvään tilanteeseen.
Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan Pohjois-Korea näyttää siirtäneen junalla keskimatkan Musudan-ohjuksia itärannikolleen.

Siitä ei ole varmuutta, suunnitteleeko Pohjois-Korea laukaisua, vai onko kyseessä vain kaluston esittely voimannäyttömielessä.

Hallitsevatko konsultit Suomea jo liikaa?

Suomen on vallannut konsulttidemokratia. Julkinen valta ulkoistaa yhä useampia tehtäviään ja tyhjenee itse ajattelusta. Tuloksena on läpinäkyvyyden alasajo, tehoton hallinto ja virkamiesten hiljaisen tiedon rapautuminen. Kun valtaa siirtyy vastuusta riisutuille konsulteille ja liikesalaisuuksien suojaamille yrityksille, demokratia on uhattuna.

Näin toteavat Konsulttidemokratia-kirjassa Hanna Kuusela ja Matti Ylönen, jotka ovat tehneet laajaan aineistoon perustuvan selvityksen ulkopuolisten asiantuntijoiden ja konsulttiyritysten voittokulusta suomalaisessa julkisessa hallinnossa.

Parisuhdelaki avaa tien moniavioisuuteen

Kansalaisaloitteen voimin etenevä parisuhdelaki muuttaa toteutuessaan olennaisesti suomalaisten perinteistä sukupuolikäyttäytymistä ja sen myötä myös meidän jokapäiväistä elämäämme.

Näin arvioidaan oikeusministeriön valmistelemassa muistiossa, joka oli jaossa myös eduskunnan lakiasiainvaliokunnan taannoisessa kokouksessa. Valiokunta puheenjohtajansa Anne Holmlundin (kok.) äänellä kieltäytyi ottamasta parisuhdelakia välittömästi koko eduskunnan valmisteluun.

Yhdyssanat ovat tämän päivän suomalaisille erityisen vaikeita, joten parisuhde tarkoittaa monenkin mielestä paria suhdetta. Lakitekstiin sovellettuna se tarkoittaa sitä, että parisuhteessa oleva voi olla samanaikaisesti kahden, kolmen tai ääritapauksessa jopa neljän kanssa. 1.4.2013

USA:n häivehävittäjät lensivät Etelä-Koreaan: "Pohjois-Korea ei saavuta mitään uhkauksillaan"

Yhdysvaltain viimeisin vastaus Pohjois-Korean uhitteluun ovat F-22 Raptor –häivehävittäjät.
Reutersin mukaan Yhdysvallat lennätti huippukehittyneitä hävittäjiään Japanista Etelä-Koreaan sunnuntaina. Yhdysvaltain mukaan koneet osallistuvat yhteiseen sotaharjoitukseen Etelä-Korean kanssa.

Häiveteknologiaa hyödyntäviä F-22 Raptoreita sanotaan maailman edistyneimmiksi hävittäjiksi.

Anna-Kaisa Hermunen tylytti

Toimittaja ja vahva mediapersoona Anna-Kaisa Hermunen vieraili TV1:n Arto Nybergin keskusteluohjelmassa sunnuntai-iltana.

Pitkän tv-toimittajan uran tehnyt Hermunen kritisoi vahvasanaisesti nykypäivänä televisiossa näkyviä kasvoja.

Mulla on suuri myötähäpeä, kun katson Vappu Pimiää tai Mikko Leppilampea. Sitten tämä oululainen (Tuomas) Enbuske; eikö löydy mitään muuta.

Olemme hävinneet sodan viihteelle, Hermunen tylytti jo 2008.

"Katson järkyttyneenä tätä faktan ja fiktion sekamelskaa. Ihmiset viihdyttävät itsensä hengiltä", huolehtii konkaritoimittaja Anna-Kaisa Hermunen.

"Hesarissakin on nykyään viihdevinkkejä, Hesari oli sentään aiemmin laatulehti. Mihin me tarvitsemme kaikkia näitä idolseja tai big brothereita, joilla posket pullistuu viinan juomisesta?"

"Yle oli ennen laatutalo. Nykyään se ahnehtii vain katsojalukuja. Myötähäpeän tätä nykyistä narsismia", pohtii Hermunen.

"Edustin sitä itsekin. Se todella kukki ja vei mennessään. Tunnustan, että jokainen keskusteluohjelman vetäjä on narsisti. Arto Nyberg on poikkeus, hän on osannut tuotteistaa itsensä hyvin ja kompensoi muilla juontamisillaan Ylen huonoja palkkoja." Näin siis Hermunen vuonna 2008, mikään ei ole siis muuttunut noista ajoista.

Pohjois-Korea ilmoitti olevansa sodassa

Pohjois-Korea on ilmoittanut olevansa sotatilassa Etelä-Korean kanssa. Maan mukaan suhteita hoidetaan tästedes pelkästään sota-ajan käytäntöjen mukaisesti. Koreoiden välillä ei tehty rauhansopimusta vuosien 1950–53 sodan jälkeen, vaan tuolloin solmittiin aselepo. Maat ovat siis teoriassa olleet koko ajan sotatilassa.

USA lähetti Pohjois-Korealle litteän paketin vihjeeksi. Yhdysvaltain ilmavoimat tiedotti torstaina lähettäneensä kaksi B-2 häivepommittajaa Etelä-Korean ylle sotaharjoituksen varjolla.
Asiasta uutisoinut Fox News kirjoitti, että kyseessä oli "ei-niin-salamyhkäinen" viesti uhittelevalle Pohjois-Korealle.

Hyytävät sanat sähköpostiviestissä: ”Sota on tuntien päässä30.3.2013

Pekonen vaatii osinkopäätöstä uusiksi

Rikkaimpien verohelpotus on vain haitallinen, sanoo vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen haluaa hallituspuolueiden käsittelevän yritysverotuksen yksityiskohtia rauhassa uudelleen.

Nyt on katsottava yhteistä etua, sen sijaan, että annetaan asian olla ja tehdään pahimmillaan peruuttamattomia virheitä, Pekonen sanoo kannanotossaan torstaina.

Pellervon toimitusjohtaja Pasi Holm pitää yhteisöveron reipasta laskua Suomelle välttämättömänä ja merkittävänä ratkaisuna.

Holmin mukaan olisi ollut yrityksille kohtuutonta, jos Suomessa olisi jääty vanhalle tasolle sen jälkeen kun keskeiset kilpailijamaat Ruotsi, Tanska ja Britannia laskivat yritysveroaan.

Venäläismiljardööri Boris Berezovskin kuolemaan liittyy epäselvyyksiä

Brittipoliisin mukaan rikoksen mahdollisuutta ei voi edelleenkään sulkea täysin pois venäläismiljardööri Boris Berezovskin kuoleman tutkinnassa. Kuolinsyytutkimuksen mukaan Berezovski löydettiin talonsa kylpyhuoneen lattialta ja kaulassaan hänellä oli jonkinlainen sidos. Samaa materiaalia löytyi palanen myös kylpyhuoneen suihkukiskosta. Poliisi ei kuitenkaan ole kertonut tarkemmin, mistä sidosmateriaalista oli kyse. Aiemmin julkisuuteen on kerrottu, että Berezovskin vierellä oli kaulaliina. Sukulaiset ovatkin epäilleet, että oligarkki tukahdutettiin kaulaliinaansa. 29.3.2013

Pörssin suuromistajat saamassa ison veroalen

Pörssiyhtiöiden suuromistajien verotaakka voi pienentyä huomattavasti kehysriihen verotuspäätösten johdosta. Pörssiin listattujen yritysten suuromistajien osinkoverotus laskee isoissa osingoissa alle puoleen nykyisestä, jos hallituksen osinkoverohuojennukset hyväksytään ilman ketjuverotussäännösten muutosta.

Syynä tähän on elinkeinoverolain säännös, jonka mukaan pörssiyhtiön osinko on listaamattomien yhtiöiden verovapaata tuloa, jos osingon saaja omistaa vähintään 10 prosenttia osinkoa jakavan pörssiyhtiön osakkeista. Näin suuromistajat pääsevät samaan asemaan kuin listaamattomien yritysten omistajat kuljettamalla osingot holdingyhtiön kautta itselleen.

Hallituksen päätökselle listaamattomien yritysten osinkoverotuksesta kävi kuten Jyrki Kataisen (kok) hallituksen monelle muullekin päätökselle: vasta jälkeenpäin ministerit alkavat miettiä, mitä oikein tulikaan päätetyksi. Nyt asiasta on kirjattu hallituksen kehyspäätökseen varauma, että päätöstä voidaan vielä tarvittaessa muuttaa. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan ei muuteta.

Stoppi ulkomaalaisille huijareille - ruokajonossa kysytään pian Kela-korttia

Suosittu ruoka-apua jakava yhdistys alkaa pääsiäisen jälkeen vaatia Kela-korttia ruokajakeluun jonottavilta ihmisiltä. Heikki Hurstin johtama Laupeudentyö ry haluaa varmistua ruoan hakijoiden henkilöllisyydestä, koska epäilee ruoka-avun väärinkäyttöä.

Lukijan kommentti: Myllypuron jonossa vähintään 2/3 tulee Venäjältä tai Virosta, että siellä kyllä auttaisi tuo KELA-kortin kysyminen, tietysti mieluummin henkilökortin. Ja hamutut määrät ovat sellaisia, että varmasti ei mene omaan käyttöön. Siellä on mm. 3 - 5 hengen porukoita, jotka sitten tullaan autolla hakemaan parkkiksen kulmalta. Kenelläkään ei ole niin suurta perhettä, että kuluttaisi sellaiset määrät joka toinen päivä. Itse käyn siellä eläkeläisenä, mutta kaikki ruoat vien sellaisille, jotka eivät sinne itse enää jaksa tai pääse lähtemään; koen sen omalta osaltani laupeudentyöksi. Käyn muutenkin tällaisille ihmisille asioilla, sellaisissa tapauksissa, jotka voin heidän puolesta toimittaa; mm. ruoka-kauppa, apteekki jne.

Arkkipiispan parisuhdekommentti rohkea veto

Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi pitää arkkipiispa Kari Mäkisen kannanottoa parisuhteiden tasa-arvoisesta kohtelusta "rohkeana vetona". Hippi ei pidä olennaisena sitä, oliko Mäkisen tarkoituksena alun perin ottaa kantaa avioliittolakiin vai pelkästään parisuhteiden tasa-arvoiseen toteutumisen yhteiskunnassa.

Kyproksen pankit vuotavat: moni konttori oli auki maailmalla

Rikkaat venäläiset ovat ehkä onnistuneet tyhjentämään tilinsä Kyproksella. Kyproslaiset pankit Kyproksella ovat olleet kiinni jo monta päivää, mutta toinen on tilanne esimerkiksi Lontoossa. Uutistoimisto Reutersin mukaan esimerkiksi ongelmapankki Laiki Bankin ja Bank of Cypruksen konttorit ovat olleet koko ajan normaalisti auki.

Hitler elikin vuoteen 1962

Kirjan keskeinen väite on se, että Hitler pääsi pakenemaan Berliinistä ja kuoli Etelä-Amerikassa vasta vuonna 1962. Führer jatkoi siis maallista vaellustaan 17 vuotta pitempään kuin on uskottu. Jostain syystä kirjan alaotsikoksi on pantu hieman vähättelevä Kootut aihetodisteet.

Hitlerin pako -kirjan mukaan Hitler pääsi pakenemaan Berliinistä 28. huhtikuuta 1945 pienkoneella. Mukana oli hänen vasta vihitty vaimonsa Eva Braun ja muutakin lähipiirin porukkaa. Berliinissä poltettiin hämäyksen vuoksi Hitlerin ja Braunin kaksoisolennot.

Pakolaiset lentelivät pitkin luhistumaisillaan olevaa Saksaa, välillä käytiin Tanskassakin. Isommalla koneella päästiin sitten Espanjaan, jossa odotti Argentiinaan vievä sukellusvene. Matka oli voimillekäyvä, varsinkin Evalle, joka oli raskaana.

Argentiinassa oli kaikki valmiina Hitleriä varten. Hän rantautui sukellusveneestä siviilipuvussa ja viikset ajettuina. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan, kun maassa oli vallassa Aatun ihailijakerhoon kuuluva Juan Peron.

Remontti Helvetin enkeleiden yhtiöllä

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) miesystävän Andrej Nekrasovin kartanon remonttiin liittyy yhä omituisempia piirteitä.

Multialan kartanon remontin sai vuonna 2009 hoitaakseen julkisuudessakin ollut remonttimies KK, jolle Hautala maksoi pimeästi oman asuntonsa oviremontista.

Remontti ei kuitenkaan sujunut toivotusti ja seuraavana keväänä Hautala ja Nekrasov alkoivat miettiä remontoijan vaihtoa. Hautala kertoi oikeudessa, että hän ja Nekrasov pestasivat KK:n töitä jatkamaan erillisen työnjohtajan sekä remonttiyhtiö CC:n (nimi muutettu).

Lappeenrantalaisen CC:n johdolla on läheiset yhteydet kansainväliseen moottoripyöräjengi Helvetin enkeleihin. Iltalehden tietojen mukaan yhtiön toimitusjohtaja on Helvetin enkeleiden täysjäsen.

Medvedev: Kypros jatkaa "ryöväämistään"

Minusta näyttää siltä, että nykyinen ryövääminen vain jatkuu, Medvedev sanoi hallituksensa ministereille uutistoimistojen mukaan. Kypros, euromaat ja IMF sopivat maanantain vastaisena yönä 10 miljardin euron lainaohjelman ehdoista. Lainan vastineena Kypros sulkee maan toiseksi suurimman pankin. Sopimuksen mukaan alle 100 000 euron talletuksiin ei kosketa.

Venäjän ensimmäisen varapääministeri Igor Shuvalovin mukaan Venäjä on huolissaan siitä, miten Kyproksen kriisi vaikuttaa euron vakauteen, uutistoimisto Interfax puolestaan kertoo.

Shuvalovin mukaan Venäjän viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka suuria menetyksiä Venäjän kansalaisille on odotettavissa Kyprokselta.

Soini Kypros-paketista: Hönö maksaa ja peluri pelaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvostelee jyrkin sanoin Kyproksen saamaa EU-tukipakettia.

Euromaat hyväksyivät aamuyöllä suunnitelman maan pankkien järjestelystä. Oppositiojohtaja Soinin mukaan nyt tehdyt päätökset ovat EU:n omien perussopimusten vastaisia.

Positiivisena asiana Soini pitää sitä, että alle 100 000:n euron pankkitalletuksiin ei kosketa. Talletussuojan murtaminen olisi Soinin mukaan ollut katastrofi.

Keskusta ei voi tukea uuttakaan Kypros-pakettia

Pohjoisesta näkövinkkelistä tuntuu kuitenkin erikoiselta se, että tuemme maata, jossa pankkitalletuksille maksetaan selvästi Suomea korkeampaa korkoa, yritysvero on oleellisesti Suomea alhaisempi eikä rahanpesuepäilyihin saada selvyyttä, Keskustan kansanedustajan Antti Kaikkonen katsoo.

Sadattuhannet marssivat homoliittoja vastaan Ranskassa

Sadattuhannet ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltään homoliittoja vastaan Ranskan pääkaupungissa Pariisissa.

Marssia luonnehdittiin "viimeiseksi yritykseksi" estää presidentti Francois Hollanden ajama, samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistaminen. Paikan päältä televisioidussa kuvamateriaalissa näkyy kahakoiden puhkeamista.

Turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua marssijoiden päälle. Marssijat heiluttivat lippuja ja huusivat iskulauseita Hollandea vastaan. Kyseessä oli toinen kiisteltyä lakiehdotusta vastaan järjestetty protesti tänä vuonna. Edellinen mielenosoitus järjestettiin tammikuussa.

Suomessa lähes kaikki on muuta euroaluetta kalliimpaa

Kilpailun puute nostaa Suomessa hintoja. Heikosti kilpailtuja aloja on "maa täysi", sanoo Kilpailuvirasto. Kaikki menee, mikä tulee. Näin luonnehtii bio- ja elintarviketekniikan insinööri Oona Mattila henkilökohtaista talouttaan.

Valtaosan Mattilan tuloista nielaisevat asumiskulut, seuraavaksi eniten rahaa menee ruokakauppaan. Moni suomalainen jakaa Mattilan kokemukset. Ruoka on Suomessa kallista, ja asuminen se vasta kallista onkin. Tilastot vahvistavat käsityksen. Suomi on euroalueen kalleimpia maita, myös elintasoon suhteutettuna. Kuluttajan ostovoima on heikompi kuin verrokkimaissa.

Veteraanitutkijan mukaan ilmastonmuutosta liioitellaan

Eivät nämä ole mitään minun omia näkemyksiäni, vaan puhdasta faktaa. Mielipiteiden esittämisessä ei ole mitään järkeä, Järvinen tarkentaa.

Järvinen johtaa Helsingin yliopiston biologista tutkimusasemaa Kilpisjärvellä.Hänen mukaansa yleinen käsitys ilmastonmuutoksesta on liian dramaattinen: maapallo ei näytä lämpenevän niin voimakkaasti kuin pelätään, eikä lämpenemisen suurin syy välttämättä ole ihminen.

Järvisen mielestä ilmastonmuutokseen liittyvässä tutkimuksessa tehdään liian kiireesti pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Hyvä esimerkki on 15 vuotta kestänyt tutkimus, jossa tarkkailtiin koivujen puhkeamista hiirenkorvalle Lapissa. Ensimmäiset kymmenen vuotta hiirenkorvien tulo aikaistui, mitä pidettiin merkkinä ilmastonmuutoksesta. Muutaman vuoden päästä ilmiö katosi.

 Tätä luonnon palautumista ennalleen ei uutisoitu, Järvinen harmittelee. Tutkimusten aikasarjat jäävät yleensä vuosikymmeniin, kun perspektiivin tulisi olla paljon pitempi.

 Elämme kylmintä tuhatvuotisjaksoa viimeiseen 10 000 vuoteen. Tarkkoja lämpötilamittauksia on tehty vasta 1800-luvulta asti, Järvinen muistuttaa. Toisaalta Järvinen ihmettelee, miksi uutisiin eivät yllä tutkimukset, joiden mukaan maailma ei ole lämmennyt lainkaan viimeiseen 17 vuoteen.

Järvinen on pannut merkille, että poikkeavia näkemyksiä ilmastonmuutoksesta on vaikea saada kuuluviin niin tiedeyhteisössä kuin mediassakin. Kun puhun näistä asioista, kuulijoiden päällimmäinen tunne tuntuu olevan pettymys. Että eikö nurkan takana olekaan mitään kauheaa katastrofia?

Holmlund nihkeänä kansalaisaloitteesta

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta keräsi ensimmäisenä vuorokautenaan reilusti yli 100 000 allekirjoitusta.

Nimien kerääminen jatkuu syyskuuhun asti, joten aloite päätynee eduskunnan käsiteltäväksi ennätyksellisen laajan kansalaismielipiteen siivittämänä.

Eduskunnan lakivaliokunta pysäytti helmikuussa täpärällä äänestyspäätöksellä kansanedustajien aloitteen homoavioliittojen sallimiseksi.

Vaikuttaako kansalaisaloitteen kohteluun eduskunnassa se, että allekirjoituksia tulee nopeasti ja paljon yli vaaditun 50 000:n?

En ole kuullut, että olisi olemassa jotain määritelmää tai linjausta nimien määrästä tai kerääntymisnopeudesta

Holmlund nihkeänä kansalaisaloitteesta: ”Onko tarkoitus luoda lainsäädännön ohituskaista?”

Ex-johtaja Suomen Pankista: Kypros olisi oiva tilaisuus rokottaa sijoittajia

Kypros, nyt rohkeutta - laittakaa isot talletukset verolle! Näin neuvoo Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston entinen osastopäällikkö Heikki Koskenkylä. Suorapuheisuudestaan tunnettu pankkimies jäi eläkkeelle pari vuotta sitten.

On valitettavaa, jos se ei toteudu. Olisi ollut parempi antaa mennä, Koskenkylä sanoo euroryhmän apulainojen ehdoksi asetetusta talletusverosta, jonka Kyproksen parlamentti jo torjui. Nyt maassa etsitään muita keinoja rahoitusavun löytämiseksi. Vielä eilen yhtenä vaihtoehtona ilmeisesti pohdittiin myös yli 100 000 euron talletuksien verottamista.

Jos sijoittajia ei koskaan uskalleta laittaa vastuuseen, finanssikriisit jatkuvat ja pahenevat, Koskenkylä sanoo. Hänen mielestään eurokriisipolitiikalla on vain syvennetty markkinoilla vellovaa moraalikatoa, joka yllyttää kovempaan riskinottoon.

Hän ei pidä ajatuksesta, että Kypros hakee nyt rahoitustukea Venäjältä.

Jos venäläiset vielä omistaisivat pankit niin mitähän siitä valvonnasta tulisi?

Entä jos kaikki menee pieleen Kyproksella?

Kyproksen tukipaketti ehtoineen on luonut euron kannalta uhkaavamman tilanteen kuin koskaan ennen, väittää europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.).

Kymmenen miljardin euron tukipaketti olisi pieni muiden kriisimaiden paketteihin verrattuna, mutta sen ehdoksi asetettu talletusvero raivostutti kyproslaiset ja johti tukipaketin hylkäämiseen. Voimme vain toivoa, ettei se laukaise vastaavaa paniikkia ja valuuttapakoa muualla.

Elop paiskasi Harkimon iPhonen lattialle

Ohjelman isäntä Hjallis Harkimo tahtoi tietää, koska Nokia julkaisee uuden Lumia 928 -puhelimen. Elop kierteli vastauksen antamisessa vaikka Harkimo kysyi asiaa useaan otteeseen.

Harkimo kaivoi taskustaan iPhone-puhelimensa ja näytti sitä Elopille. Miten noloa, Elop huudahti.

Harkimo sanoi Elopille, että tämä voi ottaa puhelimen, Harkimo kun haluaa uuden Lumian. Elop ottikin puhelimen ja heitti sen lattialle. Katsojat kuulivat selvästi, kuinka puhelin kolahti lattiaan.

Loh­jal­la lä­hes kym­me­nen pro­sent­tia lap­sis­ta lu­si päi­vä­ko­dis­sa ko­ko vuo­den, il­man lo­mia

"No, kos­kas meil­lä sit­ten on lo­maa?" ky­sy­vät nä­mä van­hem­mat. Jos van­hem­muu­teen oli­si ajo­kort­ti, mi­kä tun­tuu toi­si­naan oi­kein hy­väl­tä aja­tuk­sel­ta, täl­lä lau­sun­nol­la kort­tia ei pi­täi­si an­taa.
Jos lap­si on vuo­det lä­peen­sä päi­vä­hoi­don run­dis­sa, hä­nel­tä jää väis­tä­mät­tä puut­tu­maan nii­tä asioi­ta, jot­ka hit­saa­vat per­hees­tä per­heen. Si­sa­ruus­suh­teet kär­si­vät. Van­hem­muu­des­ta tu­lee tek­ni­nen hoi­to­suh­de ja per­hees­tä huol­toyh­tiö. Sil­ti em­me us­kal­la sa­noa hem­mo­tel­luil­le van­hem­mil­le vas­taan.

Jos todella näin on, jotain on todella pielessä. Johtuuko se vanhempien liian pitkistä työpäivistä, ansioista, yhdellä työllä ei tule toimeen vai perheen henkisistä ongelmista. Apusen avausta pitää tutkia enemmän, nyt se jäi vähän heitoksi, jota ei oikein haluaisi uskoa.

Matti Apunen ei peräänny: Lomattomat lapset vakava yhteiskunnallinen ongelma

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ei näe syytä muuttaa käsityksiään siitä, että lasten pitäminen päivähoidossa vanhempien lomien aikana on Suomessa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Länsi-Uusimaa-lehdessä torstaina julkaistussa jutussa Lohjan kaupungin varhaiskasvatuksen laskemista tilastoista selvisi, ettei yksikään lapsi ollut viime vuonna hoidossa ympäri vuoden ilman lomia.

Apunen kirjoitti Helsingin Sanomissa 19. maaliskuuta ilmestyneessä kolumnissaan, että viime vuonna Lohjalla "lähes kymmenen prosenttia lapsista lusi päiväkodissa koko vuoden, ilman lomia."

Apusen käyttämät luvut perustuivat Turun Sanomien entinen toimittaja Erja Hyytiäisen selvitykseen, jonka tiedot koskevat vuotta 2011. Hyytiäinen keräsi tietonsa soittamalla 50 kunnan varhaiskasvatuksen virkamiehille tai suoraan päiväkoteihin. Ainoastaan yhdessä kunnassa, Pöytyällä, ilmiötä ei tunnettu.

Heidi Hautalan oviremonttia  hoitaneelta mieheltä löytyy yhdeksän tuomiota 

Yksi tuomioista liittyy hänen ja Andrei Nekrasovin väliseen riitaan, jossa hänet on tuomittu maksamaan kantajalle eli Nekrasoville vahingonkorvauksia remonttitöistä yli 8300 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 7860 euroa. Molemmat osapuolet ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioon.

Muut kahdeksan remonttimiehen tuomioista liittyy velkasuhteeseen perustuviin saataviin.

Tilit tyhjiksi heti! Venäläisten ryntäys Kyprokselle alkoi

Venäläiset rynnivät tyhjäämään tilejään Kyprokselle.
Kyprokselle kaavailtu talletusvero säikäytti pahasti venäläiset, jotka ovat tallettaneet varojaan Kyproksen pankkeihin.

Kysymme itseltämme, onko meidän enää syytä jäädä tänne. Luotimme tähän maahan ja sen pankkeihin, ja nyt he äkkiä haluavat viedä rahamme, sanoo Limassolissa asuva Anastasia uutistoimisto Reutersille.

Limassolia kutsutaan Kyproksella myös Limassolgradiksi, koska kaupungissa asuu kymmeniä tuhansia venäläisiä.

Business Insider -verkkolehden mukaan myös Moskovasta Kyprokselle lentävät koneet ovat täyttyneet rikkaista venäläisistä, jotka matkustavat tyhjentämään pankkitilejään. Tieto perustuu venäläisen taloustoimittajan Twitter-viestiin, jonka mukaan Kyproksen-lennoille on vaikea enää saada lippuja.

Heidi Hautala: ”Remonttiasia on ollut arkkiviholliseni Johan Bäckmanin tiedossa”

Tämä nyt julkisuuteen tullut nimetön niin sanottu remonttimies vihjasi minulle, että jos miesystäväni tekee oikeusjutun omasta remontistaan, hän muistuttaa minua oviremontista, Hautala sanoi tänään tiedotustilaisuudessa.

On tiedossa, että tämä asia on ollut arkkivihollisteni, kuten Juha Molarin ja Johan Bäckmanin tiedossa jo 2010. Minulla on epäilys, että on haettu mahdollisimman suurta huomiota.

KEHITYSMINISTERI Heidi Hautala (vihr) ei aio jättää tehtäväänsä vuonna 2009 tehtyyn remonttiin liittyvän kohun vuoksi

Luottamus on sen varassa, että minulla on vihreiden johdon tuki. Olen pyytänyt anteeksi, enkä ole saanut taloudellista hyötyä”, Hautala sanoi. Hautala myönsi pitämässään tiedotustilaisuudessa tehneensä virheen. ”Pitää pyrkiä elämään niin kuin opettaa”, Hautala sanoi.

Hautalan remonttimies valehtelee tai muistaa väärin Oviremontin ja siivoustyön teettämisestä kertoneella remonttimiehellä on ollut ja on nykyäänkin yritys, paljastaa Suomen Kuvalehti.

Lehden selvityksen mukaan 56-vuotiaalla remonttimiehellä ja 53-vuotiaalla siivoojanaisella on ollut ja on yhä yhteistä yritystoimintaa. Yrityksiä on tai on ollut nimillä Azke Ky, TA Sunex Ky, Pesunex Ky ja Pesunex Oy.

Vain Jeesus voi pelastaa euroalueen

Deutsche Bankin globaalin valuuttamarkkinaosaston johtaja Bilal Hafeez uskoo, että vain Jeesus voi pelastaa kriisissä olevan euroalueen, kertoo Financial Post. Hafeez kertoi mielipiteensä puheessa vuosittaisessa Deutsche Bankin pk-yrityksille suunnatussa valuuttamarkkinakonferenssissa.

Puheessaan Hafeez sanoi, että euroalueen täytyy integroitua entistä enemmän, jotta alue voi olla taloudellisesti kannattava. Euroalue on Hafeezin mukaan tällä hetkellä kuin kiukutteleva teini-ikäinen, sillä ikää euroalueella on 14 vuotta.

Koko Suomessa on ihailtu komeita revontulia

Revontulet

Revontulien loisteesta saatiin nauttia sunnuntaina 17.3. 2013 aina eteläistä Suomea myöten.

Syynä ilmiöön on se, että perjantaiaamuna Auringossa tapahtui koronan massapurkaus, joka suuntautui suoraan Maata kohti. Sen mukanaan kuljettamat hiukkaset ja magneettikenttä osuivat tänään maapalloon ja aiheuttivat häiriötä sen magneettikentässä.

"Revontulia aiheuttavat varatut hiukkaset tulivat ilmakehään sillä tavalla sopivasti, että niitä osui maapallon eteläisemmillekin alueille. Yleensähän revontulet ovat pohjoinen ilmiö."

Päättäjän ei pitäisi elää toisin kuin opettaa

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) ero harmaan talouden vastaisesta ministerityöryhmästä oli väistämätöntä ja välttämätöntä. Hänen jatkamisensa olisi ollut kestämätöntä koko hallituksen uskottavuudelle.

Lähipäivät näyttävät, mihin saakka tämä peräytyminen riittää vai lähteekö alta myös ministerin jakkara.

Hautala kärähti pimeän työn teettämisestä ja pahensi tilannettaan sukeltamalla selitysten suohon. Kerrassaan luokaton esitys kokeneelta ja fiksuna pidetyltä poliitikolta.

Tapaus herättää kysymyksiä. Ymmärtävätkö kaikki päättäjät vieläkään, että myös yksityishenkilöinä tehdyt valinnat vaikuttavat siihen, kuinka uskottavia he ovat pyrkimyksissään?

Hautala eroaa harmaan talouden vastaisesta ministerityöryhmästä

Heidi Hautala eroaa oma-aloitteisesti harmaan talouden ministerityöryhmästä. Asiasta ilmoitti vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö lauantaina puoluehallituksessa. Heidi Hautala jättää harmaan talouden ministerityöryhmän. Hän ei halua virheensä syövän uskottavuutta hallituksen työltä. Jo aiemmin lauantaina valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kertoi, että Hautala ei voi jatkaa harmaan talouden vastaisessa ministerityöryhmässä.

Nyt-liite listasi 15 vähiten vaikutusvaltaista suomalaista

He pitävät itsestään suurta ääntä, vaikka kukaan ei tiedä, miksi. Heidän valtansa rajoittuu hymyilyttävän pieniin asioihin. He ovat joskus olleet vallassa, mutta eivät enää. Tai sitten heille on vain herkullista sanoa, että hei – et sä nyt niin tärkeä ole.

Filosofi Esa Saarinen (no:14), punktohtori, oli Suomen akateemisen maailman kenties näkyvin julkkis­hahmo 1970-luvun lopulta 1990-luvun alkuun. Sitten hän katosi lähes kokonaan. Mitä Saarinen on tehnyt 20 viime vuoden ajan? Ainakin hän on pitänyt 39 kertaa viikon kukoistusseminaarin Pafok­sessa, joka on lomakohde Kyproksella. Jos jälkipolvet Saarisen jostain muistavat, ja mikseivät muistaisi, niin Pafoksen seminaareista.

Jouni Hynynen (no:9), muusikko, nimeä yksi Kotiteollisuuden biisi? Niin, Jouni Hynynen, miespuolinen Heli Laaksonen, on itäsuomalainen juntti ja juoppo, joka on hauska siksi, että ehtii aina itse ensin sanomaan, että mie oon juntti ja juoppo.Tämä harvinaislaatuinen kyky johtuu siitä, että Hynynen on käynyt lukion.

Ja hyväähän tässä on meidän puskasta huutelijoiden kannalta se, että vaikka joku suuttuisikin, hänellä ei ole valtaa tehdä asialle mitään.

Maaliskuussa valo voittaa

Kerran olimme hänen kanssaan helikopterissa Pallastunturin yllä. Oli toukokuu ja lumiläikkien täplittämä tunturinlaki vaikuttavan mustavalkoinen.

Hannes kuvasi sitä aikansa ilmasta, mutta halusi sitten ottaa vielä pari kuvaa maan pinnalta. Laskimme hänet tunturin laelle ja palasimme taivaalle kiertelemään.

Sitten piti hakea Hannes pois tunturista. Mutta mihin ihmeeseen olimme panneet hänet? Hannesta ei enää millään löytynyt mustavalkoisesta maisemasta. Hänellä oli musta takki, mustat farkut ja jaloissa mustat buutsit – jossain keskellä rannatonta tunturimaisemaa. Eikä ollut järin lämmin.

Nyt puhuu feikki-Donner

Jörn Donner -valetilin perustaja kiistää tilin olleen parodia. Nimettömänä pysyttelevä henkilö väittää tilin perustamisen syynä olleen suunnitelma Jörn Donner -nimisen vaatebrändin perustaminen.

Pohdimme, kuka voisi olla Suomen Hugo Boss. Ainoa oikea vastaus tähän kysymykseen oli Jörn Donner. Tästä luovuttiin, koska kysyntää esimerkiksi Jörn Donner -merkkisille miesten puvuille ei olisi Suomen ulkopuolella, tilin perustaja kirjoittaa.

Väitettä on vaikea vahvistaa, koska haastatteluun kysymyksiin vastataan toisella valenimellä perustetusta sähköpostiosoitteesta. Tällä kertaa identiteetti on varastettu edesmenneen Steve Jobsin tyttöystävältä Tina Redseltä.

Yllätysvalinta Argentiinasta äänestettiin paaviksi – nimeksi Franciscus I

Sikstuksen kappeliin Vatikaanissa kokoontuneet kardinaalit ovat saaneet valituksi uuden paavin. Paaviksi valittiin yllätysnimi, argentiinlainen kardinaali Jorge Mario Bergoglio, 76. Hän on katolisen kirkon historian ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta. Hän on myös ensimmäinen jesuiittaveljistöön kuuluva paavi. Bergoglion kerrotaan olleen mukana kärkikahinoissa edellisessä paavinvaalissa vuonna 2005, mutta nyt hän ei kuulunut ennakkosuosikkeihin.

Elop ja suuret haaveet

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop uskoo, että yritys kykenee taas nousemaan älypuhelinten valmistajana maailman kärkeen, ohi Applen ja Samsungin.

Ruotsalaisen talouslehden Dagens Industrin haastattelema Elop arvioi tämän onnistuvan nyt, kun älypuhelimien ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäksi on valittu Microsoftin Windows Phone -ohjelmisto.

Timo Soini puolustaa kohujärjestöä: "Kuin metsästysseura"

Perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini kommentoi tuoreessa plokissaan kansanedustaja Olli Immosen valintaa äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön puheenjohtajaksi.
Järjestön kokousta protestoitiin sunnuntaina. Ilta-Sanomat uutisoi kymmenien mielenosoittajien marssista, joiden viesti oli, että ”emme kaipaa rasisteja Helsinkiin tai Suomeen”.

Suomessa on yhdistymis- ja kokoontumisvapaus. Jokainen saa harkintansa mukaan liittyä laillisiin yhdistyksiin ja tulla valituksi puheenjohtajaksi, jos yhdistyksen jäsenet niin päättävät, Soini kirjoittaa.

Jyrki Katainen kykenemätön johtamaan hallitusta -uudet vaalit

Katainen sanoi helmikuun alussa, että jos tärkeissä kysymyksissä ei edetä, hallituksen hajottaminen ja uudet vaalit ovat mahdolliset. Kokoomus ei aio jäädä hallituskoalition vangiksi. Jos nyt ei edetä, täytyy ryhtyä miettimään, mennäänkö uusiin vaaleihin ja millä aikataululla, kokoomuksen sisäpiirivaikuttaja kertoo

Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinto Britanniaan

Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinto on mennyt Britanniaan. Kansainvälisen kilpailun Grand Prix’n sai Gabriel Gauchetin fiktiofilmi The Mass of Men.

Pääpalkinnon voittaja kertoo ikääntyvästä työttömästä miehestä, joka myöhästyy tapaamisesta työvoimatoimistossa. Tuomariston mukaan Gauchet pakottaa filmillään katsojan kyseenalaistamaan omia ennakkokäsityksiään.

Parhaan fiktion palkinnon sai argentiinalaisen Andrew Salan ohjaama Asesinato en Junin.

Tampereen Elokuvajuhlat

Tampereen elokuvajuhlien pääohjelmisto koostuu kotimaisesta ja kansainvälisestä kilpailusta sekä runsaasta ja monipuolisesta erikoisohjelmistosta. Tämän vuoden kohdemaita ovat erityisesti Filippiinit ja Kiina, mutta Doc: Aasia -näytöksessä on mukana elokuvia myös Intiasta ja Vietnamista. Animaatiosarjassa nähdään Darren Walshin maagista kädenjälkeä sekä Polish School of Animationin retrospektiivi, joka painottuu nuorempien sukupolvien elokuviin ja uusimpiin ohjauksiin, joskin mukana on myös vanhojen mestareiden merkkiteoksia.

Future Shorts Finland on menestyksekkäästi pyörittänyt tapahtumakonseptia Suomessa jo viiden vuoden ajan. Illan elokuvanäytös koostuu palkituista kansainvälisistä lyhytelokuvista. Näytöksen teemat vaihtelevat yhteiskunnallisuudesta rakkauteen ja epätoivoon.

Uudet hienot laitteet helpottavat elämää – mutta hirmu vaikeaa niitä on oppia käyttämään

Pakettiauto pysähtyy portin eteen juuri, kun tulemme töistä. Kuriiri nostaa esiin valtavan laatikon. Varmaan väärässä paikassa, ajattelen. Mitä sä oot menny tilaamaan, sähisee mieheni. Tosiaan, hankin uuden modeemin, langatonta laajakaistaa varten. Mutta sen piti olla ihan pieni. Sähän oot ostanu meille digiboksin – ei pitäis ikinä ostaa sellaista, mistä ei ymmärrä mitään, mies sanoo. Silloin hermostun: Jos ostaisin vain sen, mistä ymmärrän, meillä ei olisi yhtäkään tietokonetta, nettiyhteyttä, pelikonetta tai viksua puhelinta. En ymmärrä niistä mistään mitään!

Nimekäs sosiologi puolustaa "nerokasta" Himasta

Professori Manuel Castells puolustaa kovan arvostelun kohteeksi joutunutta filosofi Pekka Himasta. Castells lähetti Helsingin Sanomille kirjeen, jossa hän hämmästelee Himasen Suomessa saamaa kohtelua.

Castellsin mielestä vain akateemisen maailman kateus selittää "virheellisesti perustellun" arvostelun levittämistä Himasen saavutuksista. Castells kuvaa kollegaansa informaatioajan uuden filosofisukupolven yhdeksi johtavaksi älyköksi.

Hänen mukaansa Himanen on yksi Suomen nerokkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia tutkijoita, ja Himasen konsepti informaatioajan hakkerietiikasta on "täysin vallankumouksellinen".

Himasen Sininen Kirja on luettavissa tästä.

Venezuelan presidentti Chávez on kuollut

Venezuelan presidentti Hugo Chávez on kuollut. Asiasta kertoi varapresidentti Nicolas Maduro. Chávez oli kuollessaan 58-vuotias.

Tieto Chávezin kuolemasta päätti venezuelalaisten pitkään kestäneen epätietoisuuden.

"Tämä on syvän surun hetki", uutistomisto Reuetrs siteerasi Maduron ensireaktiota presidentin kuoleman jälkeen.

Presidentti leikattiin joulukuun alussa Havannassa, Kuubassa, minkä jälkeen häntä ei enää nähty julkisuudessa. Venezuelassa on kiertänyt runsaasti huhuja presidentin terveydentilasta ja jopa kuolemasta.

EK voi­si kiit­tää!

Esi­mer­kik­si työn­an­ta­jien Ke­la-mak­sun pois­ta­mi­ses­ta vuon­na 2010. Sii­nä sil­pais­tiin lä­hes mil­jar­din eu­ron vuo­sit­tai­set Ke­la-mak­sut työn­an­ta­jil­ta ve­ron­mak­sa­jien kus­tan­net­ta­vik­si. En­tä jou­lu­kuus­sa 2012 pää­te­tyt tut­ki­mus- ja ke­hi­tys­toi­min­nan ve­ro­hel­po­tuk­set? Ne tu­le­vat mak­sa­maan val­tiol­le noin 200 mil­joo­naa eu­roa, vaik­ka nii­tä on ar­vos­tel­tu te­hot­to­mik­si.

Oli­si mo­raa­lia ko­hot­ta­vaa kuul­la, mi­ten pal­jon työ­paik­ko­ja ra­hoil­la on syn­ty­nyt, en­nen kuin yri­tyk­sil­le an­ne­taan uu­sia ve­ro­hel­po­tuk­sia.

HI­MAS-KO­HU sat­tui juu­ri so­pi­vas­ti vie­mään huo­mion sil­tä, et­tä kan­sa­lai­sil­le on pa­rin vii­kon pääs­tä pi­det­tä­väs­sä ke­hys­rii­hes­sä jäl­leen tar­jol­la pelk­kää kep­piä, kun yri­tyk­set saa­vat vas­tik­keet­to­mia pork­ka­noi­ta.
EK vaa­tii yh­tei­sö­ve­ron alen­ta­mis­ta ti­lan­tees­sa, jos­sa val­tio vel­kaan­tuu ra­jus­ti. Ve­ron­alen­nus on suur­yri­tys­ten omis­ta­jien edun mu­kais­ta.

Niin­pä EK on kek­si­nyt ne­rok­kaan sil­män­kään­tö­tem­pun. Se on saa­nut puo­li Suo­mea us­ko­maan, et­tä yh­tei­sö­ve­ron alen­ta­mi­nen voi­daan kä­te­väs­ti kus­tan­taa pois­ta­mal­la tar­peet­to­mia yri­tys­tu­kia.

Jos kaik­ki elin­kei­no­elä­män aiem­min vaa­ti­mat tu­ki­muo­dot ovat­kin tur­hia, mi­ten se voi ol­la pe­rus­te­lu uu­sil­le tuil­le?

"Dalen on rampa ankka"

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen on kuin viimeistä vuottaan työskentelevä presidentti, täräyttää norjalaisen ex-kollega, iisalmelainen liikuntaneuvos Immo Kuutsa.

- Dalen on rampa ankka. Liiton johtokin on niin etäällä touhusta kuin maa on taivaasta. Pitäisi kuunnella enemmän kenttää, urheilijoita ja henkilökohtaisia valmentajia.

Kesällä 2006 päävalmentajaksi valitun Dalenin pestin jatkaminen oli virhe, Kuutsa toteaa.

Herlinin omaisuudeksi 2,4 miljardia euroa

Talouslehti Forbes on jälleen julkaissut maailman rikkaimpien ihmisten listansa. Maailman 1 426 miljardöörin joukkoon mahtuu yksi suomalainen: Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Koneen Antti Herlin peri jättiomaisuuden isältään salaisen testamentin turvin. Myös upporikkaan maanviljelijän nostamia maataloustukia on puitu julkisuudessa.

Sukutilalla Thorsvikin kartanossa viljellään peltoja ja kasvatetaan Hereford-karjaa.

Iltalehti tapasi Antti Herlinin vuonna 2010

Antaa Antti Herlinin kerrankin hymyillä! Yleensä hän on kuvissa tiukkailmeinen. Se ei kerro koko totuutta. Hänessä on monta puolta: maajussi, Suomen mahtavin mies, joka ei usein puhu itsestään. Sanotaan, että kädenpuristus kertoo ihmisestä paljon. Niin tälläkin kertaa, muttei mitään yllättävää.

Ote on luja, kuten mieskin. Kourat karskit ja suuret, kuin maatöihin luodut. Olihan hilkulla, ettei mahtisuvun perijä jäänyt viljelemään kotitilalle. Paljon yllättävämpää on nähdä Herlinin kasvot. Ne ovat toki tutut, mutta paljon totuttua ilmeikkäämmät.

Yleensä Herlin puhuu painavaa asiaa, ja kuvat ovat sen mukaisia. Halutaan sanoa, että tässä istuu nyt totinen vaikuttaja. Vaikuttaja, tietenkin. Mutta samalla paljon enemmän. Johtaja, pohdiskelija, poika, veli, ystävä, isä ja ihminen.

Titanicia houkuteltu Turkuun

Titanic-risteilijän kopio rakennetaan todennäköisesti Kiinassa, mutta keskusteluissa on väläytelty myös Turun telakkaa vaihtoehtoisena rakennuspaikkana.

Titanicin kopion alustavaa suunnittelutyötä tekevän raisiolaisen Deltamarinin myyntijohtaja Markku Kanerva esitteli viime viikolla hankkeen takana olevan australialaismiljonääri Clive Palmerin kanssa Titanic II -projektia New Yorkissa.

Lähes viidennes vähensi einesten syömistä

Valmisruokien raaka-aineisiin liittyvät huijaukset ja virheelliset pakkausmerkinnät ovat saaneet suomalaisia muuttamaan kulutustottumuksiaan, käy ilmi HS-gallupista.

Ruokateollisuuden kannalta on kiusallista, että lähes viidennes eli 18 prosenttia suomalaisista kertoo vähentäneensä valmisruokien syömistä tai lopettaneensa valmisruokien syönnin kokonaan.

Eniten valmisruokien käyttöä ovat vähentäneet iäkkäät ihmiset. He myös lukevat pakkausmerkintöjä tarkimmin.

Berlusconia epäillään senaattorin ostamisesta

Napolilaiset syyttäjät tutkivat tapausta, jossa Italian moninkertaisen pääministerin Silvio Berlusconin väitetään maksaneen kolme miljoonaa euroa senaattori Sergio De Gregoriolle, kertoo La Repubblica -lehti.

Arvojen Italia -pienpuoluetta edustanut De Gregorio lähti puolueestaan pian vuoden 2006 vaalien jälkeen ja alkoi äänestää Roman Prodin hallitusta vastaan.

Norjan hiihtoliitto veriarvoista: Ei ole salattavaa

Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Roste vakuuttaa Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että liitolla ei ole salattavaa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT esitti eilen ohjelman, jonka mukaan maailman kärkihiihtäjien veriarvot olivat huippulukemissa ennen vuosituhannen vaihdetta.

Ruotsin hiihtoliitto totesi jo eilen, ettei sillä ole luurankoja kaapissa. Norjassa oltiin samoilla linjoilla. Dokumentissa ehdotettiin niin kutsutun totuuskomission perustamista selvittämään asiaa. Roste sanoo, että Norjan hiihtoliitto suhtautuu mahdollisiin tutkimuksiin avoimin mielin.

Suomessa Esa-Pekka Kyrö on katkera norjalaisten selvittyä Lahden 2001 doping kohusta ilman kiinnijääntiä. Kyrö on pyhittänyt loppuelämänsä todistaakseen  Norjalaisten käyttäneen kiellettyjä aineita.

Käyttivät tai eivät, ovat kuitenkin syyttömiä, kunnes toisin todistetaan. Aika näyttää, tai joku norjalaishiihtäjä tulee uskoon ja tunnustaa syntinsä. Niinhän se Suomessa on mennyt, ehkä norjalainen sisu on kuitenkin taipumaton, vaikka mielenmaisema muuttuisikin. Norjalaiset saattavat yksinkertaisesti vaan harjoitella kovempaa.

Nyt kuohuu Ruotsissa: Ikävällä listalla Dählie, Smirnov, Håland

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n dokumentti väittää, että useilta 1990-luvun huippuhiihtäjiltä mitattiin vuosina 1995 ja 1997 epäilyttävän korkeita veriarvoja. SVT:n listalla ovat muun muassa hiihtolegendat Björn Dählie ja Vladimir Smirnov sekä Ruotsin Lars Håland ja Ylen mukaan myös Suomen Jukka Hartonen.

SVT:n mukaan asiantuntijat katsovat, että mitatut lukemat eivät selity kuin kiellettyjen aineiden käytöllä. Ohjelma perustuu muun muassa Suomen maajoukkueen entisen päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön luovuttamaan testauslistaan, jonka vahvistaa oikeaksi Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n entinen maastohiihdon päällikkö Bengt-Erik Bengtsson.

Huippu-urheilun muutostyöryhmän loppuraportti oli asiantuntijoiden mielestä nollatutkimus

Urheilu-alan ammattilaisista koostunut työryhmä nosti viisinumeroista palkkaa, mutta ei saanut kahden vuoden aikana toivottua tulosta aikaan.

Huippu-urheilun muutostyöryhmän tarkoituksena oli tehdä Suomesta pohjoismaisen huippu-urheilun mallimaa vuoteen 2020 mennessä. Sitä varten edellinen kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin (r) asetti työryhmän työstämään hanketta vuonna 2010.

Työryhmän loppuraportti valmistui joulukuussa 2012 ja Apu-lehden mukaan raportin hinnaksi tuli 2,5 miljoonaa euroa. Tutkimuksen yhden sivun hinnaksi kertyy 100 000 euroa.

Argo ja Piin elämä suurimmat voittajat

Tärkeimmät Oscar-palkinnot menivät tänä vuonna Iraniin sijoittuvalle jännärille Argo, joka sai yhteensä kolme palkintoa, sekä kauniille selviytymisdraamalle Piin elämä, joka voitti neljä Oscaria. Argo voitti parhaan elokuvan, sovitetun käsikirjoituksen (Chris Terrio) sekä leikkauksen (William Goldenberg) palkinnot. Kalle Kinnusen arvio Argosta (marraskuu 2012).

Laulaja Adele Adkins voitti odotetusti Oscar-palkinnon James Bond -seikkailun 007 Skyfall teemakappaleesta. Adele sai palkinnon yhdessä kappaleen toisen säveltäjän Paul Epworthin kanssa.

Suomen tiedeyhteisössä on huomattu, että tarttuminen julkisesti tiettyyn aihepiiriin on kuin tunkisi päänsä ampiaispesään

Se on vihapalauteautomaatti. Joskus, jos palautetta ei tulekaan, iskee epäilys, että onkohan kommentteja kuullut kukaan, hymähtää Tampereen yliopiston Liikkuva maailma -ohjelman johtaja, professori Mikko Lehtonen.

Häntäkin on nimitelty, hänen pätevyytensä kyseenalaistettu ja erottamistaan vaadittu. Säännöllisesti silloin, kun Lehtonen puhuu rasismia tai monikulttuurisuutta koskevasta tutkimuksesta.

Suomesta löytyi yli
100 000 suojatyöpaikkaa - ei voi saada potkuja viiteen vuoteen

Kuntaliitosten aiheuttamat vuosien irtisanomissuojat käyvät kalliiksi veronmaksajille.
Piiput ovat kylmenneet massapotkujen koeteltua Suomea viime vuosina. Maasta löytyy kuitenkin suuri joukko työntekijöitä, joita yt-ahdistus ei uhkaa.

Ilta-Sanomien selvityksen mukaan yli 110 000 kuntien työntekijää on nyt suojattu kuntaliitosten vuoksi irtisanomiselta tuotannollisten ja taloudellisten syiden perusteella. Suojan saavat liittyvien kuntien työntekijät, ja se on voimassa viisi vuotta.

Kohuväitteet paavin erosta, näin Vatikaani puolustautuu

Vatikaanin tiedottaja Federico Lombardi on ottanut selkeästi kantaa viimeisimpiin paavin eron syitä koskeviin epäilyihin, kertoo BBC. Lombardi kirjoittaa Vatikaanin radion verkkosivuilla, että jotkut yrittävät hyötyä katolisen kirkon tämänhetkisestä tilasta "panettelulla" ja levittämällä siitä "juoruja".

Sekä Italiassa että kansainvälisessä mediassa on spekuloitu yhtenään paavin yllättävän eron johtuneen todellisuudessa jostain muusta kuin kirkon johtajan korkeasta iästä ja voimien hupenemisesta.

Suurtutkimusta tekevältä Pekka Himaselta puuttuvat tieteelliset ansiot

Professorina ja filosofina esiintyvä Pekka Himanen ei ole julkaissut lainkaan vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, kertoo pitkää journalismia julkaiseva Long play -verkkojulkaisu. Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki tarkisti Himasen akateemisia ansioita Long Playn pyynnöstä.

Tilauksen laillisuuden perkaa joko oikeusasiamies tai oikeuskansleri. Valtioneuvoston kanslia tilasi Himaselta noin 700 000 euron tutkimushankkeen. Tilauksesta on tehty kolme kantelua. Kaksi kantelua koskee kilpailutuksen sivuuttamista ja yksi kohdistuu pääministeri Jyrki Kataisen (kok) menettelyyn asiassa.

Astroturffaus riesana ulkomaisissa nettipalveluissa

Astroturffaus on mainostusta, jonka vastaanottaja ei välttämättä tajua sitä sellaiseksi. Maailmalla se on riesa, mutta tutkijan mukaan Suomi ei tarjoa hyvää kasvualustaa astroturffaukselle.

Talouslehti Forbesin avustaja Haydn Shaughnessy huomasi viime joulukuussa jotain, joka saattaa kiinnostaa monia myös täällä Suomessa: muutaman päivän aikana eri uutissivustojen Nokia-aiheisten juttujen kommenttiosioihin ilmestyi useita yritystä kehuvia viestejä.

Asian tekee erikoiseksi se, että kommentit olivat lähes sanasta sanaan identtisiä, mutta erinimisten henkilöiden kirjoittamia. Shaughnessy tutki asiaa tarkemmin ja huomasi, että Forbesiin tulleista kommenteista moni oli lähetetty samasta IP-osoitteesta, jonka avulla yksilöidään internetiin kytketyt tietokoneet.

Termi astroturffaus on englannin kielen sanasta astroturfing väännetty anglismi. Kunnollista suomennosta ei ole vielä kehittynyt, mutta esimerkiksi mielipidelannoitusta, valekannatusta ja keinolannoitusta on ehdotettu. Astroturf tarkoittaa suomeksi keinonurmea.

Kun Suomi-Twitter putos puusta

Mikroblogipalvelu Twitter täyttää pian kahdeksan vuotta. Samaan aikaan kun palvelusta on tullut supersuosittu Yhdysvalloissa ja Briteissä, Suomessa sitä on käyttänyt vasta netin pieni etujoukko. Nyt näyttää siltä, että tilanne on muuttumassa. Katso sijoittumisesi Twitter-kartalla. Ruotsalaisen Hampus Brynolfin luoma visualisointi suomalaisesta Twitter-yhteisöstä on näyttävä.

Twitter tappoi blogit

Ruotsalaisella datastrategikolla Hampus Brynolfilla on ollut kiireinen päivä Twitterissä. Hän on vastannut lukuisiin suomalaisten Twitter-käyttäjien kysymyksiin siitä, mikseivät he ole päässeet mukaan Brynolfin analyysiin suomalaisista Twitterin-käyttäjistä.

"Mukana ovat vain ne, jotka twiittaavat suomeksi", Brynolf selittää.

Siksi Brynolfin kiintoisalta Suomi-Twitter-datakartalta ei löydy esimerkiksi F-Securen Mikko Hyppöstä. Ulos jäivät Twitterin mukaan yhdessä Sveitsissä hiihtelevät ahkerasti twiittaava ministeri Alexander Stubb ja formulakuski Heikki Kovalainen, vaikka Kovalaisella on Twitterissä yli 200 000 seuraajaa.

"Englanniksi kirjoittavia suomalaisia on ilmeisen paljon, mutta he eivät ole tässä datassa. Moni haluaa lisää yleisöä Suomen ulkopuolelta", Brynolf sanoo.

Kiinan armeija USA:han tehtyjen hakkerihyökkäyksien takana

Salainen Kiinan kansanarmeijan sotilasyksikkö on tehnyt hakkerihyökkäyksiä Yhdysvaltoihin. Näin väittää yhdysvaltalainen tietoturvayritys Mandiant raportissaan, joka julkaistiin Yhdysvalloissa maanantaina. Kiinan hallitus on kiistänyt, että se olisi millään tapaa operaatioiden takana. The New York Timesin mukaan Mandiant on paikantanut verkkohyökkäykset Kiinan kansan armeijan Shanghaissa sijaitsevaa yksikköön. Sillä on outo nimi: 61398. Yksikön työn luonne on Kiinassa valtiosalaisuus.

Hampaan juuren tulehdus voi johtaa sydäninfarktiin

Kauan epäilty hammastulehdusten yhteys sydän- ja verisuonitauteihin ja sydäninfarkteihin on varmistunut. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tiedekeskuksen johtamassa laajassa EU-hankkeessa tehtiin tutkimus, missä sydäninfarktin takia pallolaajennukseen tulleilta potilailta pois imetyssä veritulppaumassa oli lähes kaikilla hammasperäisiä bakteereja, lähinnä hampaan juuren märkäpesäkkeen bakteereja. Märkäpesäkkeen kehittymisen ja sydäninfarktin välillä voi olla kuukausien tai useiden vuosien viive. SK 16.2. 2013

Katso video aiheesta.

Meteoriitti räjähti ilmakehässä Venäjällä, 400 ihmistä loukkaantui lievästi

Ilmakehässä räjähtänyt meteoriitti aiheutti paniikkia Venäjän Uralilla perjantaiaamuna. Venäläisen uutiskanavan Russian Todayn mukaan paikalliset ihmiset näkivät taivaalla runsaasti savua ja palavia kappaleita. Ihmiset myös pelästyivät erikoisia valoilmiöitä. "Meteoriitti hajosi taivaalla Ural-vuorten yllä ja paloi osittain ilmakehän alemmassa kerroksessa. Meteoriitin sirpaleita putosi harvaan asutulle Tšeljabinskin seudulle", hätätilanministeriö ilmoitti.

Päivitetty 16.2. 2013
Venäjän meteoriräjähdyksessä jo 1 200 loukkaantunutta.

Varo heikkoja jäitä

Suomalainen elokuva porskuttaa - miksi?

Kotimaisiin elokuviin myytiin viime vuonna melkein 2,4 miljoonaa lippua. Ne ovat saaneet tänä keväänäkin jo yli miljoona katsojaa. Jatkuuko menestys?

Yle uutisoi viime viikolla, että kotimainen elokuva vetää ja Hollywood ei, eletään ”omituisia aikoja”. No, ei se aivan niinkään ole.

Vertailemalla yhden amerikkalaisflopin (Jack the Giant Slayer) ja näyttelijöiden televisiotuttuudesta hyötyvän kotimaisen supermenestyjän (21 tapaa pilata avioliitto) katsojamääriä ei voi tehdä vielä suuria päätelmiä.

Seitsemän toissa viikonlopun kymmenestä katsotuimmasta elokuvasta oli tuttuun tapaan Hollywood-tuotantoja ja top 20:ssa kotimaisia elokuvia oli yhteensä neljä.

Isoiksi etukäteen oletettuja tai ajateltuja kotimaisiakin on menestynyt vain keskinkertaisesti tai heikosti, esimerkkinä vaikkapa Kaappari ja Rakkauden rasvaprosentti. Vuoden toistaiseksi parhaat kotimaiset Kerron sinulle kaiken ja Kaikella rakkaudella ovat saaneet tyytyä varsin mataliin katsojamääriin. (Luvut on listattu Suomen elokuvasäätiön sivuilla.)

Koskemattomat -ilmiö: ranskalainen elokuva sai valtavan kosketuspinnan

Kävin tammikuussa Pariisissa ranskalaisen elokuvan promootio-organisaation Unifrancen vieraana haastattelemassa tuoreiden elokuvien tekijöitä. Kaikkien aikojen menestyksekkäimmän ranskalaisen elokuvan Koskemattomien vaikutus näkyy jo siinä, mitä Suomeen harkitaan levitykseen.

Koskemattomat ei ollut Suomessa sellainen jättihitti kuin monissa muissa maissa, mutta marraskuussa ensi-iltansa saanut elokuva pyörii joissain teattereissa edelleen.

Tanskalaiskollegani kertoi, että siellä Koskemattomat on saanut jo 300 000 katsojaa. Mikä mielenkiintoisinta, se on saavuttanut myös teini-ikäiset. Afrikkalaistaustaista Drissiä näyttelevä Omar Sy on nyt tähti.

Siksi elokuva The Other Side of the Tracks on hankittu levitettäväksi Pohjoismaissa. Näin sen Unifrancen tapahtumassa. Kyseessä on hyvin tavanomainen ranskalainen poliisikomedia. Tällaisia tehdään useita joka vuosi, eikä niitä nähdä leffateattereissa juuri Ranskan ulkopuolella.

Helsingin liikennelaitos suosii liikunnasta luopumista

Suomalaisten liikunnallisen kunnon näkee jo kaduilla, kun äidit lykkivät 5-vuotiaita poikiaan rattailla, joiden seisomatelineellä on 7-vuotias lapsi. Helsingin liikennelaitoskin suosii liikunnan loppumista, kun lastenrattaita saa kuljettaa ilmaiseksi ja nuorten kävely on surkastunut.

Edes maalaiskoulujen pihalta ei lähde hiihtolatua, jota pitkin koulumatka tehtäisiin suksin. Koulumatkat tehdään taksilla, ja jos taksi ei hae kotipihasta, tehdään koululakko. Susi ja karhu ovat äitien ja taksiyrittäjien keksimiä satueläimiä, joiden pelossa ei voi kävellä tien varteen saati mennä jalan, suksin tai pyörällä kouluun. Maalla näkee hiihtolatuja vain siellä, missä on sotaveteraanien kuntoutuskeskus.

Enbuske haastoi Hermusen tietokisaan

Anna-Kaisa Hermunen lateli Arto Nybergin ohjelmassa suorat sanat nykyjuontajista. Sapiskaa saivat niin Vappu Pimiä, Mikko Leppilampi kuin Tuomas Enbuskekin. Anna-Kaisa Hermunen kritisoi televisiossa paljon esillä olevia henkilöitä ”hihittelystä ja yleissivistyksen puutteesta”.

Ilta-Sanomat tavoitti Tuomas Enbusken maanantaina.

Olen aina arvostanut Hermusen ammattitaitoa ja arvostan yhä. Haluan kuitenkin selvittää hänen väitteensä yleissivistyksestäni. Haastan hänet kilpailuun, jossa joku puolueeton taho mittaa sen: minä vastaan Hermunen, Enbuske sanoi IS:lle.

Taloutta, politiikkaa, historiaa, urheilua, kaikkea mahdollista. Hänen väitteensä on sellainen, että se voi olla ihan hyvin totta, mutta selvitetään asia. Nyt tuossa väitteessä on vain mutua.

Näin Hermunen vastasi.

Nytin kielipoliisitesti paljastaa, osaatko suomea

Uskotko hallitsevasi suomen kielen? Aprikoitko kirjoittaessasi, missä on pilkun paikka ja onko ”yhdys sana” yhdyssana? Vai kuulutko niihin, joiden muistiin lauseenvastikkeet ja yhdysmerkkisäännöt porautuivat pysyvästi jo peruskoulussa?

Kielipoliisin virkamerkkiä ei saa ilman tiukkaa testausta.

Instagram muokkaa pian elokuvammekin

Kaverini kehui kuvanneensa kännykällään komean auringonlaskun. Varmaankin, mutta sen jälkeen hän oli käyttänyt kuvaan Instagramin värit sekoittavaa retrofiltteriä. Alkuperäisen tilanteen tunnelmasta ei ollut paljoa jäljellä.

Samanlaisen retrokäsittelyn voi parilla klikkauksella tehdä nyt myös videoihin. Netin videopalvelu Vimeo vastikään lisäsi ominaisuuksiinsa Instagram-tyyppiset filtterit.

Viaton feikkiretroilu välittää hassua ajatusta, jossa toheloinkin kotivideo muuttuu saksalaiseksi ekspressionismiksi, kun sen katsoo sopivan suodattimen läpi.

Hätäkeskukseen soitetuille ”Tyhmille” kysymyksille avataan ihan oma numero

Keskimäärin lähes tuhat suomalaista soittaa päivittäin hätänumeroon ja kysyy jonkin periaatteessa asiallisen kysymyksen, joka ei kuitenkaan kuulu hätäkeskukselle.

Meiltä kysytään esimerkiksi renkaiden urasyvyyksistä, milloin pitää vaihtaa talvirenkaat, mitä pitää tehdä kun nenästä tulee verta ja lääkkeisiin liittyviä asioita, luettelee hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen .

Väärään paikkaan soitetut puhelut viivyttävät oikeita hätäilmoituksia.

Kansalaisen yleisneuvontapalvelu ryhtyy ottamaan vastaan kiireettömiä neuvontapuheluita ensi syksynä. Itse numero on jo valittu, se on 0295 000.

Järkeä tekijänoikeuslakiin

Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys

Tavallinen internetin käyttäjä on voimaton globaalien jättihyökkäysten edessä. Parhaillaan maailmalla velloo yhden suurimman nettihyökkäyksen jälkimainingit.

Palveluntarjoajan ja roskapostia vastaan taistelevan yrityksen välinen juopa hidasti internetiä keskiviikkona.

Milloin hyökkäys tapahtui?
Se alkoi 15. maaliskuuta ja vaikuttaa päättyneen 27. maaliskuuta.

Matti Nykänen ryhtyy Harri Ollin valmentajaksi

Kaikkien aikojen mäkihyppääjä Matti Nykänen kertoo ryhtyvänsä paluun tekevän Harri Ollin valmentajaksi.
Sain yhteydenoton Harri Ollin leiristä. Minua pyydettiin hänen henkilökohtaiseksi valmentajakseen. Lupauduin tehtävään ja olen siitä erittäin otettu. Tavoitteena on huippumenestys Sotshissa ensi talvena, Nykänen kertoi tiistai-iltana IS Urheilulle.

"Identiteettivaras” -
Twitter-huijari esiintyy kohudosenttina

Jörn Donner ei ole ainoa Twitter-huijarin kohteeksi joutunut julkisuudenhenkilö.

Mikroblogipalvelu Twitter nousi kuluvan viikon maanantaina otsikoihin, kun kävi ilmi, että kulttuuripersoona Jörn Donner oli tehnyt hänenä esiintyneestä huijarista tutkintapyynnön poliisille.

Kohudosentti (Kohudesantti)

Keskustelu palvelun ympärillä sai jatkoa tiistaina, kun Twitteriin ilmestyi Kohudosentti-niminen, Johan Bäckmanin nimissä esiintyvä profiili, joka jakoi päivän aikana linkkejä useisiin dosentin blogikirjoituksiin.

Bäckman kiistää tiistaina lähettämässään tiedotteessa olevansa itse profiilin takana.

Tiedeuutinen ilman lähdettä on turha

Lukiessani lehtien tiedeuutisia törmään harmillisen usein samaan ongelmaan: toimittajat eivät tule kertoneeksi, mistä voisin löytää tutkimuksen, johon uutisessa viitataan.

Saatan toki olla tiedejuttujen lukijana melko vaativa, mutta eiköhän asia harmita muitakin.

Kun huomaan vaikkapa nettiuutisten joukossa maininnan mielenkiintoisista tutkimustuloksista, haluan päästä käsiksi alkuperäiseen tutkimusartikkeliin.

Haluun voi vaikuttaa paitsi tutkijataustani, myös se, että yleistajuiseen ja lyhyeen tiedeuutiseen mahtuu vain murto-osa tutkimuksen löydöistä. Usein itseäni kiinnostavin osuus löytyykin vasta tutkimusraportista itsestään. Joskus taas lyhyt uutisointi antaa tuloksista jopa harhaanjohtavan kuvan.

Jörn Donner jätti poliisille tutkinnapyynnön Twitter valetilistä

Donner ilmoitti valetilin paljastuttua, ettei hän aio aloittaa oikeustoimia tilin perustajaa vastaan. Tutustuttuaan asiaan tarkemmin Donner kuitenkin päätti, että tilanteessa on parempi käyttää asianajajien apua.

Donner kertoi asiasta maanantaina Facebook-tilillään ja vahvisti asian myös puhelimitse Yle Uutisille.

Huijari esiintyi Jörn Donnerina - narutti Alexander Stubbia

Twitter-huijarin kelkka kääntyi.

Janoista puuhaa: Kimin F1-tallin bensankulutus viikonloppuna sama kuin keskivertokuskilla vuodessa

Jo pelkästään moottoribensiiniä formulatalli käyttää kisaviikonloppuna 1600 litraa, mutta ajokilometrejä tulee silti vain noin 2200. Keskivertoautoilija tankkaa1600 litrasta noin 30 kertaa, jolla ajaa suunnilleen kymmenkertaisen matkan F1-kuljettajiin verrattuna.

Pitäisikö Facebookissa roikkumista työaikana rajoittaa?

Soneran tekemän selvityksen mukaan suomalaisilla työpaikoilla hoidetaan runsaasti yksityisasioita sosiaalisessa mediassa. Selvityksen mukaan Facebook ja muu some vie merkittävän osan (26 prosenttia) yritysten omien verkkojen ulkopuolelle suuntautuvasta nettiliikenteestä.

Sosiaalisessa mediassa piipahteleminen kuormittaa yritysten tietoverkkoja. Onko teidän yrityksessänne annettu henkilöstölle ohjeita työaikana tapahtuvasta sosiaalisen median käytöstä? Onko rajoittamiseen syytä? Ja onko se edes mahdollista?

Yritysten henkilöstöjohtajat vastaavat:?

Helenius voitti puolueellisin tuomariäänin, vaikka Sprot iski kuin raivo härkä!

Jokainen ottelua seurannut näki kuinka Heleniuksella oli vaikeuksia lähteä Sprotin iskujen jälkeen hyökkäykseen. Helenius lähinnä seisoi paikallaan, tanssia ei juuri nähty.

Tuloksen julistamisen jälkeen, jopa Heleniuksen vaimolla oli vaikeuksia pitää hämmästystä pois kasvoiltaan.

Tulos oli kuitenkin odotettu, näinhän näissä nykyään käy kun järjestäjät pääsevät voitelemaan, varsinkin kun järjestäjänä on Sauerland.

Sitten huolenaiheita: Helenius ei näyttänyt nyrkkeilijältä, joka voisi taistella voitosta sarjan kärkinimien kanssa. Enkä puhu pelkästään Klitshkon veljeksistä. Euroopan mestari Kubrat Pulev löi Sprottin vaivatta luovutuskuntoon. Muitakin on.

Helenius aloitti ottelun räväkästi, mutta hänen aktiivisuustasonsa laski jo toisessa erässä. Nyrkkeilijä itse syytti asiasta kipeytynyttä oikeaa rannettaan.

Suomalainen lehdistö ei juurikaan uskaltanut ottelun kulkua kritisoida, tai sitten kukaan urheilutoimittaja ei ollut kiinnostunut. Se on ymmärrettävää, niin paskamaiseksi koko ammattinyrkkeilyn verhojen takainen touhu on mennyt.

Helenius-Sprot ottelu kommentointia

Twitter kommentointi on aika kuvaavaa.

Muuttaako 3D-printtaus maailman?

POL­KU­PYÖ­RÄ. PIIK­KA­RIT. Lamp­pu. Len­to­ko­neen sii­pi. Bi­ki­nit. Bur­ri­to. Pa­ris­to. Rei­si­luu. Te­ko­ni­vel. Hui­lu. Sei­nä.
Kaik­ki tä­mä on jo saa­tu ai­kaan eri 3D-tu­los­ti­mil­la. Se­kä tie­tys­ti tu­han­sia ja taas tu­han­sia ko­ru­ja ja ko­ris­te-esi­nei­tä. Ne tai­ta­vat ol­la täl­lä het­kel­lä suo­si­tuin 3D-tu­los­tet­ta­va asia. Ar­va­ten­kin myös sek­si­vä­li­nei­tä tu­los­te­taan pian 3D-tu­los­ti­mil­la, sil­lä por­no on yk­si suu­rim­mis­ta in­ter­ne­tin käyt­tö­koh­teis­ta.

Hollannissa aiotaan tulostaa kokonainen talo 3d-tulostimella

Paikalliset arkkitehdit aikovat tulostaa Amsterdamiin kokonaisen talon 3d-tulostimella, kertoo NyTeknik. Talon tulostus pohjois-amsterdamilaisen kanavan varteen aiotaan aloittaa jo tämän vuoden puolella.

Valmistamiseen käytetään 3,5 metriä korkeaa Kamermaker-nimistä 3d-tulostinta. Ennen varsinaista taloa printataan siitä kuitenkin ilmoille 1:20-kokoinen pienoismalli. Talon eri huoneisiin käytetään erilaisia materiaaleja, mutta tiedossa on ainakin kierrätetyistä muovipulloista ja perunatärkkelyksestä koostuvia rakennusaineita.

Suomen potkupalloilijoiden perjantainen tasapeli Espanjaa vastaan noteerattiin myös maailmalla

Brittilehti Guardian kuvaili ottelun lopputulosta "yllätystasapeliksi". Lehti mainitsi, kuinka Suomi puolusti ajoittain 10 miehellä rangaistusalueella ja esti näin Espanjan kaukolaukaukset.

Normaalipaino pitäisi määritellä uudestaan

Venla oli päiväkoti-ikäinen, kun hän ensimmäisen kerran tunsi itsensä lihavaksi. Reidet näyttivät polvipituisessa hameessa valtavilta, Venla muistelee. Nyt, 21-vuotiaana, hän painaa 98 kiloa ja on vaikeasti ylipainoinen. Elämä lihavana on häpeällistä, Venla sanoo.

Venla ei ole kilojensa kanssa yksin, sillä Suomessa on kaksi miljoonaa ylipainoista aikuista. On oikeastaan epänormaalia olla normaalipainoinen.

Lihavuutta tutkineen psykologin mukaan normaalipaino pitäisikin määritellä uudestaan.

Ylipaino on paljon muutakin kuin terveyskysymys. Mutta myös terveyskysymys. Lihavuuden aiheuttamien sairauksien lista on pitkä.

Diabetes, kolesteroli, verenpaine, sydäntaudit, rasvamaksa. Uniapnea, närästys. Virtsankarkailu, kohdunlaskeuma. Aivoinfarkti, aivoverenvuoto. Dementia, masennus, laskenut mieliala. Nivelrikko.

Venla on nuori ja terve – vielä. Mutta hän on päättänyt, että näin ei voi jatkua.

Sen hän päätti vuosi sitten. Silloin, kun vaaka näytti 108,5 kiloa. Hän alkoi avomiehensä tuella muuttaa elämäntapojaan terveellisemmiksi. Näin: päivässä pitää syödä yksi lämmin ateria. Herkkuja, yhden 200 gramman sipsipussin, saa vain kerran viikossa. On käytävä kävelemässä. Kerran viikossa on punnitus.

Jättien taisto: Kumman musiikkipalvelu voittaa?

Google ja Apple ovat molemmat tuomassa markkinoille musiikin suoratoistopalvelun. Onko niistä vastusta Spotifylle?

Google ja Apple kisaavat tiukasti paitsi maailman suosituimmasta mobiilikäyttöjärjestelmästä, jatkossa mahdollisesti myös suosituimmasta musiikkipalvelusta.

Fortune-talousmedian mukaan Google suunnittelee musiikin suoratoistopalvelua, joka perustuisi Youtube-tilaukseen. Vahvojen huhujen mukaan myös Apple on tuomassa oman musiikkipalvelunsa markkinoille. Applen palvelu olisi osa iTunesia siten, että käyttäjällä olisi mahdollisuus kuunnella musiikkia Spotifyn tapaan.

Vii­mein­kin jo­ku ker­too suo­rin sa­noin, mil­lai­nen ih­mi­nen on Kat­ri He­le­na

Rakkauden ruma loppu
Panu Rajala kirjoitti vetävän kirjan suhteestaan Katri Helenaan, mutta pahan maun se jättää.

Lu­ki­jan mie­les­sä kum­mit­te­lee myös ko­ko ajan se, mi­kä on Ra­ja­lan mo­tii­vi. On­ko se kos­to taan­noi­sen Kat­ri He­le­na -mu­si­kaa­lin höl­mös­tä Prof­fa-hah­mos­ta? Vaik­ka Kat­ri He­le­na ei edes ol­lut kir­joit­ta­mas­sa mu­si­kaa­lia.

Rajala ei jätä edes parin intiimiä elämää vesisängyssä väliin.

Vuoden lehtikuva on julkaisematon otos – vuoden uutiskuva peffaan tatuoitu Niinistö

Vuoden lehtikuvat 2012-kilpailu ratkesi poikkeuksellisella tavalla, kun helsinkiläinen kuvajournalisti Meeri Koutaniemi voitti kilpailussa kaikkiaan viisi eri sarjaa.

25-vuotiaan Koutaniemen kuva valittiin sekä vuoden lehtikuvaksi että vuoden henkilökuvaksi.

Kuvan voi myös nähdä kritiikkinä sitä kohtaan, että kaiken pitää tänä päivänä olla nopeaa ja halpaa, tuomaristo perusteli valintaa.

Myöskään Gästgivarin voittajaotosta ei ole julkaistu lehdessä.

Ilta-Sanomien Pekka Holopainen on Vuoden journalisti

Bonnierin Suuri journalistipalkinto on jälleen jaettu. Vuoden journalistiksi valittiin Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen. Valintaperusteiksi raati nimesi Holopaisen rohkean asenteen: Pekka Holopainen tarttuu rohkeasti vaikeampiinkin urheiluaiheisiin ja selvittää niitä seikkaperäisesti lennokkaalla ja suorasukaisella tyylillään.

Hän ei kumarra kuvia tai instituutioita. Doping ja urheilun talouskysymykset ovat hänen erikoisalaansa siinä kuin urheilumaailman ajankohtaiset sankarit ja konnatkin. Urheilukolumnistina hän on Suomen ehdotonta kärkeä.

Jari Halonen kertoo totuuksia

Halonen on tunnettu kärkevänä kapinasieluna ja omaleimaisena ohjaajana. Elokuvansa hän on tavallisesti kirjoittanut itse ja ollut niissä merkittävissä sivuosissa. Halonen on näytellyt myös joissain muiden elokuvaohjauksissa.

Halonen osallistui vuonna 1987 paljon julkisuutta saaneeseen Jumalan teatterin tapaukseen, jossa hän ja kolme muuta teatterikorkeakoulun opiskelijaa heittivät ilotulitteita ja ulosteita oululaisen teatteriyleisön päälle protestoidakseen teatteritaiteen tasoa vastaan. Lähde:Wikipedia

Suomen Kuvalehden kolumnisti Kalle Kinnunen livetwiittasi elokuvateatteri Orionista 15.3. 2013 Jari Halosen luennolta.

Pilvikartasto

Pilvikartastosta on puhuttu kaikkien aikojen kalleimpana independent-elokuvana, sillä sen budjetti oli reilu 100 miljoonaa dollaria.

Wachowskin sisarusten ja Tom Tykwerin scifieepos perustuu David Mitchellin kirjaan vuodelta 2004. Kirja, kuten elokuvakin, koostuu kuudesta eri aikatasolla tapahtuvasta tarinasta. Tykwer ohjasi 1930-, 1970- ja 2010-luvuille sijoittuvat tarinat. Wachowskit puolestaan hoitivat 1840-, 2100- ja 2300-luvut.

Elokuvan monimutkaisuus syntyy yksinkertaisesti kerrottavien tarinoiden määrästä, sillä temaattisesti ja kerronnallisesti Pilvikartasto ei yritäkään olla moniselitteinen ja vaikeaselkoinen. Päinvastoin, se on hyvinkin selkeä siitä, mitä se haluaa sanoa. Useampikin hahmo elokuvassa toteaa, miten teoillamme on seurauksia ja miten yksilökin voi muuttaa maailmaa.

Jalkapalloilijana ja muusikkona tunnettu Kai Pahlman on kuollut

Pahlman oli kuollessaan 77-vuotias. Pahlman edusti Suomen jalkapallomaajoukkuetta 56 kertaa vuosina 1956-1968.

Jalkapallon ja musiikin lisäksi Pahlman muistetaan myös 1960-luvun lopulla kirjasta Banaanipotku, joka oli hänen tavaramerkkinsä jalkapallokentillä.

Pietari Kääpä on Suomi-filmin uusi lähettiläs

Peter von Bagh on saanut Pietari Käävästä seuraajan Suomi-filmin lähettiläänä.

Nuori suomalainen elokuvatutkija Pietari Kääpä on julkaissut lyhyen ajan sisällä hämmästyttävät neljä kirjaa kotimaisesta elokuvasta, kaikki suoraan englanniksi. Kääpä vieläpä työskentelee varteenotettavalle brittikustantamolle Intellectille.

Jörn Donnerin mediassa siteerattu Twitter-tili ei ole Donnerin

Lehden mukaan tilin twiittejä on julkaistu siellä täällä lehdistössä.

Asiantuntijoiden mukaan on näyttänyt siltä, että twiitit ovat heikkoja Donner-mukaelmia, lehti kirjoittaa.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntain lehdessään Donnerin nimissä tviitin yömyssystä.

Pian otan yhden yömyssyn, sitten asetan päähäni yhden yömyssyn. Ehkä maailma on huomenna parempi paikka kun herään, se kuului.

Vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen sanoo STT:lle, että tilin aitoutta ei tarkistettu ennen tviitin julkaisemista.

Donner Twitter-kohusta: Voinko uhata oikeustoimilla?

En ole koskaan kuullutkaan tällaisesta Twitteristä, kertoi Donner

Feikki Jörn Donner Twitter-tili

Päivän aikana yli 300 seuraajaa jätti Donnerin. Monet julkisuuden henkilötkin menivät halpaan. Kysymys kuuluukin onko @SarasvuoJari @alexstubb ja monet muut vain taitavasti feikattuja?

Juhan af Grann: Olen ennustanut kaikki mullistukset, joita nyt näemme

Avaruusolentoja käsittelevistä tv-dokumenteistaan ja -sarjoistaan tunnetun Juhan af Grannin vauhti ei ole hiljentynyt, vaikka miestä ei valtakunnan julkisuudessa viime vuosina juuri ole nähty.

Tammikuussa lahtelaisessa elokuvateatterissa esiteltiin hänen töitään Trilogiaksi kutsutussa kokonaisuudessa.

Viime aikojen luonnonmullistukset ja vallankumoukset eivät tule af Grannille yllätyksenä.

Nämä asiat, joita maailmassa tällä hetkellä tapahtuu, niin minähän olen jo kirjoittanut niistä yli kymmenen vuotta sitten. Rahoituskriisi, maanjäristykset, Lähi-idän tapahtumat…ne on kaikki ennustettu Uudessa Ilmestyskirjassani, af Grann sanoo painokkaasti.

Tästä tulee tosiaankin ihmiskunnan viimeinen exodus (joukkopako, viittaa Raamatun israelilaisiin ja toiseen Mooseksen kirjaan), jos kaikki pamahtaa käsiin, hän pohtii.

Kuka tahansa voi näet keksiä korkealentoisia juttuja. Kun nämä villit visiot painetaan paperille, sijoitetaan nide hyllyssä yleensä kohtaan fiktio. Mutta paranormaalin piirissä toimitaankin päin vastoin: kun ufonomian suur-professori Tylypahkan kirjeopistosta julkaisee paljastuskirjan astraaliloisista, käyttäytyvät rajatiedon ystävät kuin tässä olisi nyt kovin juttu sitten Higgsin bosonin.

Parablogin haastattelussa Rauni-Leena Luukanen-Kilde

Rautatiekaluston romuttaminen on hölmöläisten hommaa

Rautatiekalustolla on korkea tekninen käyttöikä, jota voidaan pidentää huomattavasti säännöllisten peruskorjausten avulla. Esimerkkinä mainitaan ns. siniset vaunut sekä vuosina
1968 − 1974 valmistetut ja pääkaupunkiseudun kuluttavassa lähiliikenteessä yhä olevat Sm 1 -sähkömoottorijunat, jotka lähiaikoina korvataan uudella kalustolla.

Kaluston käyttöiän vuoksi junaliikenteen aloittamista rasittaa moninkertainen investointitarve vastaavaan kumipyöräliikenteeseen verrattuna. Lisäksi liiketoiminnan suunnittelu on pitkän aikajänteen vuoksi vaikeaa. Tästä huolimatta Suomessa on useita henkilöjunaliikenteen järjestämisestä kiinnostuneita seutuja, joiden suunnitelmia vaikeuttaa muun muassa kohtuuhintaisen kaluston puute.

Islannissa elokuvateattereissa on mainoskatkot

Lomalla Islannissa menimme sadepäivänä elokuviin. Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Akureyrissä iltanäytöksen elokuvalippu oli selvästi pohjoismaista keskitasoa huokeampi: hieman alle kahdeksan euroa. Ajattelin, että ehkä se on talouskriisin seurauksia. Mutta aika tarkkaan puolivälissä elokuva meni poikki kesken kohtauksen ja valkokankaalla alkoi pyöriä mainoksia.

Mainoskatko tuli ilman varoitusta, eikä sen paikkaa oltu juuri mietitty. Ääni alkoi vaimentua ja kuva katosi. Ehkä joitain tärkeitä hetkiä elokuvasta jäi siinä näyttämättä.

Kankaalla pyöri kuutisen minuuttia mainoksia still-kuvina. Ruuduissa esiteltiin paikallisia palveluja, lehtiä, tulevia elokuvia ja taisi siinä olla joku automainoskin. Taustamusiikkina oli jotain kehnoa puupääpoppia.

Olen käynyt elokuvissa (normaalinäytöksissä, siis ei festivaaleja mukaanlukien) ainakin tusinassa eri maassa kolmella mantereella ja tämä oli todellakin uutta.

Kielemme köyhtyy

Olen istunut viimeisten viikkojen aikana kymmeniä tunteja koulutuksissa, kokouksissa ja muissa palavereissa.

Yht’äkkiä havahduin seuraamaan esitelmissä, alustuksissa ja puheenvuoroissa käytettyä suomen kieltä.

Ylivoimaisesti suosituin puhekielen sana on nyt ”elikkä”. Kuitenkin tuo pieni elikkä on samalla häirikkö!

Samanlaista sarjajohtajan paikkaa puhutun sanan turhakkeissa piti aiempina vuosina ”niinkun”, ”aivan” ja ”tavallaan”. Noita sanoja sopivasti joka välissä toistamalla saa aikaan aivan hirveitä lauseita, joista ei ota kukaan selvää.

Esimerkki huolimattomasta ja kuulijaa aliarvioivasta kielenkäytöstä oli pääministerin lause viime torstain TV-uutisissa: ”Kehysriihi oli kaikkea muuta kuin business as usual.” Mitähän Pihtiputaan mummo ja Pielaveden pappa ymmärsivät tuosta Kalevalan, suomalaisen kulttuurin päivänä käytetystä tokaisusta?

Jo kaksi operaattoria sulkenut tv-ohjelmien tallennuspalvelunsa

Ensimmäiset verkko-operaattorit ovat taipuneet sulkemaan tv-ohjelmien verkkotallennuspalvelunsa.

Salon Seudun Puhelin ilmoitti tiistaina valokuituasiakkailleen, että yhtiön verkkotallennuspalvelu lopetetaan. Viime kuussa ahvenanmaalainen Ålcom lopetti vastaavan verkkopalvelunsa.

J. Karjalainen tulee takaisin

Lännen-Jukasta tuli kymmenen vuoden tauon jälkeen taas J. Karjalainen. "Sain ainutlaatuisen tilaisuuden tulla takaisin, vaikka en ollut koskaan poissa", hän sanoo.

Ristikkoikkunan ja pitsiverhojen takaa avautuu tuttu näkymä pihamaalle.

Sekametsää, tuulessa lainehtivia peltovainioita, muuttoon valmistautuva lintuparvi ja sininen Escort. Tuvan pöydällä odottavat kahvihetkeä sinivalkoiset posliiniastiat.

Tämä on se maailma, johon Jukka eli J. Karjalainen haluaa meidät viedä uudella levyllään. Tämä on se maailma, joka avasi hänen urallaan uuden oven.

Et ole yksin ilmestyy 15. 3. 2013

"Olisi jotain luottoa luullut löytyvän"

Aino-Kaisa Saarisen tunteet olivat dramaattisesti pinnassa 30 kilometrin kilpailun jälkeen.
Hollolalainen ei ollut tyytyväinen 17. sijaan, mutta ei ollut varma alavireensä syistä. Alkumatkasta kärjen vauhdissa hiihtänyt Saarinen kertoi hapotuksen iskeneen heti, kun vauhti vähän kasvoi. Saarisen kausi on ollut äärimmäisen vaikea.

- Joko ne alkukauden ylikunto-ongelmat tai sitten kilpailutuntuman puute, en osaa vielä sanoa, sanoi Saarinen, joka saattoi eilen hiihtää viimeisen MM-starttinsa.

Sotshin olympiakauden hiihdän aivan varmasti.

Saarinen kiitti vuolaasti tukiryhmäänsä eli valmennusta hoitaneita Jarmo Riskiä ja Reijo Jylhää sekä aviomiestään.

En ole puhunut Jarmon tai Reijon kanssa ensi kaudesta, mutta he ovat ystäviäni. En usko, että he minua hylkäävät.

Norjalaisilla on sormet Wadan ja Fiss:in organisaatiossa niin syvällä, että tuskin niitä saadaan ennen Sotshia irroitettua.

Voima-lehti tähtää tänä vuonna tutkivaan journalismiin

”Tää on tosi kiinnostava tyyppi. Hän voi kertoa teille, miten ruoanhinta tulee kehittymään tulevaisuudessa”, vauhkoan puhelimeen handsfree-laite korvassa.

”Kiinnostaa varmasti teidänkin lukijoita. Saatte haastattelun yksinoikeudella.” Istun viestintätoimiston avokonttorissa ja käyn neuvottelua Kauppalehden toimittajan kanssa ennen finanssikriisiä.

Tehtäväni on pitchata eli tarjota eri medioille erään suuren asiakkaamme ulkomaista asiantuntijaa haastateltavaksi. Yritys saa näkyvyyttä ja lehti hyvän haastateltavan.

Lehdeltä säästyy myös resursseja, kun olemme ideoineet näkökulman jutulle valmiiksi. Fantastista! Tätä se yritysten ja median synergia kuulkaa on.

Oscar-palkittu dokumenttielokuva kuvattiin loppuun iPhonella

Älypuhelimella ja sopivalla sovelluksella voi tehdä melkein mitä tahansa. Ohjaaja Malik Bendjelloul hyödynsi iPhonea ja alle kahden euron sovellusta elokuvansa kuvaamisessa. Oivallus kannatti, sillä dokumentti Searching For Sugar Man nappasi Oscar-palkinnon.

Malik Bendjelloul kuvasi dokumenttiaan perinteisellä filmikameralla, mutta tuotannon loppuvaiheissa kuvaukset pysähtyivät rahapulaan. Bendjelloul päätti kokeilla kamerana iPhonea, johon hän oli ostanut 1,79 euron hintaisen 8 mm Vintage Camera -sovelluksen.

Kaikki Oscar -voittajat

Paras elokuva: Argo (tuottajat Grant Heslov, Ben Affleck ja George Clooney)
Paras ohjaus: Ang Lee (Piin elämä)
Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Paras naispääosa: Jennifer Lawrence (Unelmien pelikirja)
Paras miessivuosa: Christoph Waltz (Django Unchained)
Paras naissivuosa: Anne Hathaway (Les Misérables)
Paras alkuperäiskäsikirjoitus: Quentin Tarantino (Django Unchained)
Paras sovitettu käsikirjoitus: Chris Terrio (Argo)
Paras kuvaus: Claudio Miranda (Piin elämä)
Paras puvustus: Jacqueline Durran (Anna Karenina)
Paras leikkaus: William Goldenberg (Argo)
Paras meikkaus: Lisa Westcott ja Julie Dartnell (Les Misérables)
Paras musiikki: Mychael Danna (Piin elämä)
Paras laulu: Adele Adkins ja Paul Epworth (Skyfall elokuvasta 007 Skyfall)
Paras lavastus: Rick Carter ja Jim Erickson (Lincoln)
Paras äänileikkaus: Per Hallberg ja Karen Baker Landers (007 Skyfall) sekä Paul N. J. Ottosson (Zero Dark Thirty)
Paras äänimiksaus: Andy Nelson, Mark Paterson ja Simon Hayes (Les Misérables)
Parhaat erikoistehosteet: Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer ja Donald R. Elliott (Piin elämä)
Paras ei-englanninkielinen elokuva: Rakkaus
Paras animaatioelokuva: Urhea
Paras pitkä dokumentti: Searching for Sugar Man
Paras lyhyt dokumentti: Inocente
Paras lyhyt animaatio: Paperman
Paras lyhytelokuva: Curfew
Lue lisää

Putous-finaali päättyi: Karim on vuoden sketsihahmo!

Lähes puolitoistamiljoonaa katsojaa viikottain kerännyt viihdeeohjelma Putous päättyi jännittävään sketsihahmokisaan.
Voittajaksi kruunattiin yleisöäänin porilainen Twitter-addikti Karim Z. Yskowicz.

Kitos, kitos! Uuh! Jussi Vatasen Karim-hahmo kiitti yleisöä.

Karimin" isä silpaisee siivut kossua jos poika voittaa Putouksen

Tänään koko Sukeva jännittää, miten kylän oma poika, näyttelijä Jussi Vatanen alias Karim Z. Yskowicz pärjää Putous-sketsihahmokilpailun finaalissa.

Iisalmen Sanomat jalkautui perjantaina Sukevalle tiedustelemaan kyläläisten tuntoja.

Erityisen suurta jännitys on Jussi Vatasen kotipaikalla, jossa isä Matti ja äiti Pirjo pitävät "kisastudiota".

Aku Hirviniemi haukkuu Putous-hahmot

Hahmot ovat olleet järjestään huonompia, hän arvioi.

Hirviniemen oma hahmo Samppa Linna putosi viime jaksossa ja jäi finaalin ulkopuolelle.

Turkulainen K-kauppa myy norjalaista lohta, joka ei sisällä hevosenlihaa.

Kauppias Marja Puhakka, lohenne ei sisällä hevosenlihaa?

- Pitää paikkansa.

Onko varma?

- Aika varma ollaan.

Aika?

- Kyllä me olemme erittäin varmoja tästä asiasta

Sony esitteli PlayStation 4:n

Teknologiajätti Sony on vahvistanut tuovansa markkinoille uuden PlayStation 4 -pelikonsolin. Itse pelikonsolia ei kuitenkaan nähty New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

PlayStation 3 tuli markkinoille jo vuonna 2006, joten uutta pelikonsolia ollaan jo ehditty odotella kuumeisesti.

Sonyn edustaja sanoi tilaisuuden alkuun, että olohuone ei ole pelaamisen keskus vaan itse pelaaja on keskiössä. Edustaja totesi, että eri laitteiden liitettävyys on ollut olennainen asia uuden konsolin suunnittelussa.

Kuningatar Silvia taistelee kiusallista kuvaa vastaan

Kuvan takana on taiteilija Elisabeth Ohlson Wallin, jonka satiirinen kuva julkaistiin jo viime lokakuussa sosiaalidemokraattisessa Tiden-lehdessä.

Kuvassa esiintyy joukko tunnettuja ruotsalaisia, jotka ovat kerääntyneet pöydän ääreen noukkimaan pizzaa alastoman naisvartalon päältä. Alaston nainen on artisti Camilla Henemark, jota on väitetty kuninkaan rakastajattareksi.

Julkisuudessa kuvaa on tulkittu siten, että kuningatar Silvia pyrkisi piilottamaan natsismin ja holokaustin. Kuvan valmistumisen aikaan kuningattaren ympärillä velloi huhut tämän suvun natsimenneisyydestä.

Juha Miedon härskit puheet olivat liikaa ruotsalaislehdelle

Legendaarista hiihtäjää tapaamaan tulleet ruotsalaiset saivat kokea eteläpohjalaista vimmaa koko rahan edestä.

Mieto näytti ruotsalaisille kuinka klapeja tehdään. Jättikokoisen miehen kirves heilui täpötäydessä puuvajassa ja perkele-huudot kaikuivat.

Mieto hämmästytti ruotsalaisia myös ruokahalullaan. Hän pisteli hotelli Pitkä-Jussin lounaspihvin vauhdilla ja kertoi:

- Ennätykseni on viis tuplasatöroaania (chateaubriand) suksitehtaani juhlissa Itävallassa. Vieläkin tuloo joka vuosi kortti, notta ennätys on voimas, Mieto sanoi.

Asunnon myymisestä elinikäinen eläkevakuutus

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ehdottaa kertamaksuisia elinikäisiä eläkevakuutuksia ratkaisuksi eläkeläisten lisärahan tarpeeseen.

Etlan julkistamassa raportissa penätään uusia keinoja siihen, miten eläkkeelle jääneet suomalaiset voisivat muuttaa asuntovarallisuutensa kulutusvaroiksi.

Etlan mukaan elinikäisen eläkevakuutuksen avulla kotitaloudet jäsenet voisivat muuttaa ison asunnon myymisestä ja pienemmän asunnon ostamisesta käteen jääneen summan ylimääräiseksi eläkkeeksi. Näin he voisivat myös nostaa elintasoaan.

Energiajuomat ja tekijänoikeudet keränneet eniten sähköisiä lakiehdotuksia

Kansalaisaloite.fi-sivustolla halutaan erota EU:sta ja vaaditaan lehtien lööppejä pois lasten näkyviltä.

Ei energiajuomien myyntiä alle 16-vuotiaille! Järkeä tekijänoikeuslakiin! Ihmisiä pelkäämättömät suurpedot poistettava populaatiosta!

Nyt puhuu kansa. Näillä kolmella kansalaisaloitteella on eniten kannatusilmoituksia oikeusministeriön ylläpitämällä kansalaisaloite.fi-sivustolla.

"Alkuaikoina erityisesti yksityishenkilöt tekivät paljon aloitteita. Vasta nyt verkostot ja järjestöt ovat löytämässä palvelua", arvelee oikeusministeriön Osallistumisympäristö-hankkeen projektipäällikkö Teemu Ropponen.

Liivijengit leviävät kuin kauppaketjut

Liivijengit jatkavat kasvuaan Suomessa. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan neljällä suurimmalla ryhmittymällä on nyt yhteensä 59 osastoa, kun vuosi sitten niitä oli 45. Lisäksi Suomesta tapailevat jalansijaa maailmalla isot Mongols MC ja Outlaws MC.

Ennen vanhaankin monessa paikassa toimi alamaailman jengi. Ulkopuolisetkin usein tiesivät, keitä porukkaan kuuluu ja että "Masa" on johtaja, vaikkei mitään ulkoisia tunnuksia ollutkaan.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jussi Oksanen kertoo STT:lle, että vastaavia paikallisia porukoita on yhä vähemmän. Heidän paikkansa ovat ottaneet esimerkiksi pääkalloilla tai liekehtivillä kuulilla koristeltuihin liiveihin pukeutuvat joukkueet, joilla on tiukka kuri ja säännöt.

"Tunnukselliset jengit valtaavat uusia paikkakuntia kuin kauppaketjut", luonnehtii Oksanen.

Lumia 920 -kokemuksia

Petteri Järvinen: Lumia 920 on minulla koekäytössä. Arkipuhelimena on vanha iPhone 4. Olen käyttänyt Lumia 920 -puhelinta kuukauden päivät. Seuraavassa muutamia havaintoja sen hyvistä ja huonoista puolista. Lue lisää.

Lentokoneet voidaan sittenkin tehdä titaanista?

Uusi erotusmenetelmä pienentää tantaalin ja titaanin hinnat kymmenesosaan nykyisestä. Keksinnön ansiosta käyttökelpoisimmat materiaalit voivat yleistyä älypuhelinta suuremmissakin laitteissa, ehkä jopa lentokoneissa asti, kertoo The Economist.

Titaani puolestaan olisi oivallisen kevyt ja vahva materiaali ilmailussa, autoissa ja lääketieteellisissä välineissä, mutta se maksaa 50 kertaa enemmän kuin teräs. Metalysiksen johtaja Guppy Dhariwal uskoo, että se pystyy valmistamaan titaanijauhetta hinnalla, joka olisi kymmenesosa nykyhinnasta.

Nykyään titaania tuotetaan Krollin prosessilla, joka on peräisin 1940-luvulta. Metalli erotetaan titaanioksidista, joka sinänsä on halpaa. Prosessi on kuitenkin kallis. Tantaalia valmistetaan hyvin samankaltaisella tavalla oksidistaan.

Italian vaalivoittaja Beppe Grillo liikkuu jo kolmatta päivää naamioituneena

Italian Viisi tähteä -protestiliikkeen johtaja Beppe Grillo liikuskeli sunnuntaina jo kolmatta päivää naamioituneena. Grillo lenkkeili huvilansa lähellä kasvot peitettynä urheilutakin hupulla ja valtavilla aurinkolaseilla.

Entinen koomikko Grillo on avainasemassa, kun puolueet yrittävät rakentaa uutta hallitusta eurokriisin kourissa olevaan maahan. Puoluejohtaja on kuitenkin pitänyt mykkäkoulua Italian lehdistölle eikä hän halua myöskään tulla kuvatuksi.

Grillo on kuitenkin antanut haastatteluja ulkomaisille lehdille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hän ehdotti sunnuntaina internet-kansanäänestystä Italian eurojäsenyydestä. Kansanäänestys ei olisi sitova.

Murhasta syytetty urheilusankari ei päässyt takuita vastaan vapaalle tutkinnan ajaksi

Oscar Pistoriukselle luettiin perjantaina syyte naisystävänsä Reeva Steenkampin murhasta oikeusistuimessa Pretoriassa. Juoksijana kuuluisuuteen noussut eteläafrikkalainen ei pääse takuita vastaan vapaalle, vaan hänet pidetään pidätettynä.

Turmarakennusten suunnittelija tehnyt "kymmeniä tai satoja" halleja

Laukaan ja Liedon sortuneiden hallien suunnittelija on suunnitellut Suomeen Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kymmeniä tai satoja halleja. Niissä saattaa olla nyt sortumisvaara, kuten keskus perjantaina aamulla tiedotti. Tarkka määrä ei ole keskuksen tiedossa. Tutkinnan johtaja Kai Valonen sanoo, että keskus on ollut vastikään yhteydessä parikin kertaa insinööriin, mutta keskustelujen sisällöstä Valonen ei halua kertoa. "Olemme häneen olleet yhteydessä, mutta en sitä nyt kommentoi tässä." Tieto siitä, missä kaikkialla Suomessa Isola-nimisiä maneeseja on, on kuntien rakennusvalvonnasta vastaavilla tahoilla. Keskitettyä tietoa ei ole. Samaa kerrotaan Suomen Ratsastajainliitosta.

Armeijalla oli Suomi-konepistooleita vielä 2000-luvulla: "775 euroa"

Suomi-konepistooli oli Rokan Antin työkalu Tuntemattomassa sotilaassa ja tuhansien oikeiden sotureiden käyttämä ase talvi- ja jatkosodassa. Puolustusvoimat piti niitä pitkään sodan jälkeen varastossa - voisi sanoa, että jopa yllättävän pitkään. Helsingin Pohjoisrannassa sijaitsevan Finn Enterprise -aseliikkeen nurkassa on kaksi isoa puulaatikkoa, jotka ovat täynnä kuuluisia konepistooleita. Kauppias William Wadstein kertoo ostaneensa vuonna 2006 puolustusvoimien varastoista viimeisetkin Suomi-konepistoolit. Niitä oli jäljellä yli 60 vuotta sodan loppumisen jälkeen vielä tuhansia.

Antti Kaikkonen: En valita tuomiosta – ”Kaksinkertainen rangaistus

Antti Kaikkonen ei aio valittaa tuomiostaan Nuorisosäätiö-jutussa. Rangaistus on itselleni sekä henkisestä että taloudellisesti erittäin kova.

Koen saaneeni kaksinkertaisen rangaistuksen, sillä toiveemme adoptiolapsesta jää nyt haaveeksi, Kaikkonen kirjoittaa blogissaan.

Hän kertoo, että haluaa käyttää aikansa oikeusprosessin sijaan läheistensä seurassa ja yhteiskunnan hyväksi. Kaikkonen harmitteli adoptioprosessin kariutumista jo tammikuussa kun tuomio tuli. Onnettominta tässä on, että adoptioprosessimme keskeytettiin aivan kalkkiviivoilla, Kaikkonen kirjoitti.

Pistorius murhasi tyttöystävänsä raa'asti vessaan

Paralympiatähti Oscar Pistorius astui oikeuden eteen Etelä-Afrikan Pretoriassa. Syyttäjä Gerrie Nel luki Pistoriukselle kovat syytteet.

Nelin mukaan kyse on harkitusta murhasta. Hän ampui aseettoman ja syyttömän naisen, Nel sanoi. Kun Pistorius kuuli Nelin sanat, hän vajosi tuolissaan eteenpäin ja piteli päätään käsiensä välissä. Nelin mukaan Pistorius ampui tyttöystäväänsä Reeva Steenkampia neljä kertaa, kun tämä oli vessassa. Pistorius ampui laukaukset suljetun oven läpi. Kolme luodeista osui Steenkampiin.

Raju viesti Suomelle: ”Konkurssiaalto ja massatyöttömyys”

Suomen Pienyrittäjät pelottelee pk-yritysten konkurssiaallolla ja massatyöttömyydellä, jos hallitus ei ryhdy tositoimiin taantuman taltuttamiseksi. Pienyrittäjät ovat Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kannoilla siinä, että yhteisöveroa tulisi alentaa 15 prosenttiin.

Köyliössä vaadittiin susia hengiltä

Suu­ri su­si­kes­kus­te­lu ve­ti sa­liin lä­hes 900 ih­mis­tä. Suo­je­li­joil­le ei he­ru­nut suo­sio­no­soi­tuk­sia. Tun­teet oli­vat pin­nas­sa Lal­li­ta­lol­la per­jan­tai-il­ta­na, kun Köy­liös­sä kes­kus­tel­tiin su­sis­ta. Sym­pa­tiat ei­vät ol­leet su­den puo­lel­la. Suu­ri osa väes­tä oli vah­vas­ti si­tä miel­tä, et­tä alueel­la liik­ku­vat su­det pi­täi­si hä­vit­tää. Tap­po­lu­pia vaa­ti­vat sai­vat osak­seen ta­pu­tuk­sia ja su­den suo­je­li­jat pil­kal­lis­ta nau­rua.

Su­si-il­ta ve­ti Lal­lin­ta­lon täy­teen vä­keä: 750 is­tu­ma­paik­kaa täyt­tyi­vät no­peas­ti, ja sei­so­ma­pai­koil­la oli tois­ta­sa­taa ih­mis­tä. RAI­KU­VAT suo­sion­osoi­tuk­set sai Taa­ja­ma­su­si-yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Tiltu Nurminen vaa­ties­saan uut­ta la­kia. "Su­si on vaa­ral­li­nen huip­pu­pe­to. Kun su­si tu­lee pi­haan tai kar­ja-ai­tauk­sen vie­reen, se pi­täi­si saa­da he­ti am­pua."

Taa­ja­ma­su­si on pien­ten las­ten äi­tien pe­rus­ta­ma su­si­vas­tai­nen yh­dis­tys. Se on Nur­mi­sen mu­kaan pe­rus­tet­tu, kos­ka Suo­men val­tio ei tur­vaa ih­mis­ten oi­keut­ta tur­val­li­seen ym­pä­ris­töön. Suu­ri su­si­kes­kus­te­lu ve­ti sa­liin lä­hes 900 ih­mis­tä. Suo­je­li­joil­le ei he­ru­nut suo­sio­no­soi­tuk­sia.

Tun­teet oli­vat pin­nas­sa Lal­li­ta­lol­la per­jan­tai-il­ta­na, kun Köy­liös­sä kes­kus­tel­tiin su­sis­ta. Sym­pa­tiat ei­vät ol­leet su­den puo­lel­la. Suu­ri osa väes­tä oli vah­vas­ti si­tä miel­tä, et­tä alueel­la liik­ku­vat su­det pi­täi­si hä­vit­tää. Tap­po­lu­pia vaa­ti­vat sai­vat osak­seen ta­pu­tuk­sia ja su­den suo­je­li­jat pil­kal­lis­ta nau­rua. Su­si-il­ta ve­ti Lal­lin­ta­lon täy­teen vä­keä: 750 is­tu­ma­paik­kaa täyt­tyi­vät no­peas­ti, ja sei­so­ma­pai­koil­la oli tois­ta­sa­taa ih­mis­tä. RAI­KU­VAT suo­sion­osoi­tuk­set sai Taa­ja­ma­su­si-yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Tiltu Nurminen vaa­ties­saan uut­ta la­kia.

"Su­si on vaa­ral­li­nen huip­pu­pe­to. Kun su­si tu­lee pi­haan tai kar­ja-ai­tauk­sen vie­reen, se pi­täi­si saa­da he­ti am­pua." Taa­ja­ma­su­si on pien­ten las­ten äi­tien pe­rus­ta­ma su­si­vas­tai­nen yh­dis­tys. Se on Nur­mi­sen mu­kaan pe­rus­tet­tu, kos­ka Suo­men val­tio ei tur­vaa ih­mis­ten oi­keut­ta tur­val­li­seen ym­pä­ris­töön. "Val­tio ei suo­je­le kan­sa­lai­siaan. Sik­si per­heen­äi­tien on pi­tä­nyt ryh­tyä töi­hin", hän sa­noi.