Koonnut: Tutkaileva Kuluttaja
Yhä useampi valitsee autoa vaihtaessaan alleen täyssähkö- tai hybridiauton. Etenkin työsuhdeautoilussa sähkö käyttövoimana ottaa isoja harppauksia, sillä jo lähes puolet uusista työsuhdeautoista on ladattavia (maaliskuu 2022). Myös käytettyjen hybridi- ja sähköautojen kauppa käy varsin kiivaana.
Yleensä ensimmäinen eteen tuleva kysymys on ajokin voimalähteen valinta: Oletko valinnut tai valitsemassa hybridin, joka yhdistelee useampaa voimanlähdettä vai täyssähköauton kokonaan ilman polttomoottoria? Auton käyttötarve on tässä luonnollisesti määräävä tekijä.
Jollekin autoilijalle riittää lyhyt kaupunkiajo, jolloin täyssähköllä pärjäilee mainiosti, kun taas toinen tarvitsee ajopeliä pitkään matka-ajoon seuduilla, joilta ei latausasemia juurikaan löydy. Tällaisessa tapauksessa hybridi on yleensä toimivin vaihtoehto.
Sähköauton lataaminen on syytä hoitaa aina sille erikseen suunnitellussa latauspisteessä. Monilta huoltoasemilta, työpaikoilta ja vaikkapa kauppakeskusten parkkihalleista pisteitä jo löytyy, mutta sen lisäksi etenkin täyssähköautoa moni päätyy käytännön syistä lataamaan myös kotona tai vapaa-ajan asunnolla.
Kunnollinen sähköauton latausasema hoitaa homman nopeasti ja turvallisesti, sillä se kestää tavallista kotipistorasiaa huomattavasti paremmin latauksen vaatimaa virtaa, ja se on lisäksi varustettu vikavirtasuojalla. Tavallista pistorasiaa suositellaan vain satunnaiseen käyttöön silloin, kun kunnollista latausasemaa ei ole tarjolla, ei esimerkiksi yön yli -lataamiseen.
Ladattavien sähkö- ja hybridiajoneuvojen lataustavat ja latauskaapeleiden erilaiset liittimet saattavat helposti aiheuttaa hämmennystä. Tässä pikaperehdytys niiden maailmaan:
Lataustapa 1 (Mode 1) on pienten sähkökäyttöisten tai -avusteisten kulkuvälineiden, kuten sähköpolkupyörien, sähkömopojen ja sähköskootterien lataustapa.
Lataustapa 2 (Mode 2) on ajoneuvon tilapäiseen lataamiseen tarkoitettu lataustapa. Tällöin käytetään esimerkiksi auton mukana tullutta matkalaturia, joka kytketään tavalliseen kotipistorasiaan.
Lataustapa 3 (Mode 3) on sähköauton pääasiallinen lataustapa. Tässä lataustavassa käytetään kiinteää sähköajoneuvon lataamiseen tarkoitettua latauslaitetta. Useimmat julkiset sähköajoneuvojen latauspisteet ovat Mode 3 -lataamista varten toteutettuja. Sähköajoneuvon ja latauspisteen väliin kytketään latauskaapeli, jossa latauspisteeseen tuleva johdonpää on aina tyypiltään Type-2-liittimellä (kutsutaan joskus myös "Mennekes"-tyypin pistokkeeksi), ja autoon tuleva johdonpää joko Type-2- tai Type-1-liittimellä varustettu automallista riippuen.
Lataustapa 4 (Mode 4) on ajoneuvon pikalataustapa. Jotkut julkiset latauspisteet ovat tätä tyyppiä, mutta on syytä huomioida, että kaikille sähköajoneuvoille tämä lataustyyppi ei sovellu.
Monilla pihoilla komeilevat autolämmityspistorasiat tai muut vastaavat kotitalouspistorasiat eivät sovellu pitkäaikaiseen ja riittävän suuritehoiseen lataukseen etenkään täyssähköauton kohdalla teknisten rajoitustensa vuoksi. Virallinen sähköauton latausasema sen sijaan mahdollistaa lataamisen turvallisesti myös kotona ja myös suuremmalla teholla. Kotona saavutettava latausteho riippuu myös auton sisäisen laturin tehosta ja tyypistä (1-, 2- tai 3-vaihelaturi).
Lähes kaikissa sähköautoissa on sisäänrakennettu laturi, joka muuttaa vaihtovirran tasavirraksi, ja syöttää sen edelleen auton akkuun. Autojen sisäänrakennettujen laturien teho vaihtelee yleisesti 1-vaiheisen 3,6 kW:n laturin ja 3-vaiheisen 22 kW:n laturin välillä.
Jos olet hankkimassa latausasemaa vaikkapa kotiin, suosittelemme sen asentamisessa aina sähköalan ammattilaisen puoleen kääntymistä. Latausaseman ostat helposti Googlettamalla ostopaikat, mutta sen toimintakuntoon saattamisessa on niin monta muuttuvaa tekijää alkaen oman kodin sähköverkon kuormituksenkestävyydestä, että sähkömies on näissä askareissa tarpeen.
25.7. 2:00 | Päivitetty 25.7. 10:57
Tallinnalaisen majatalon pitäjä sai maksettua talvelta kertyneet sähkölaskut vasta heinäkuussa. Ravintoloitsijan mukaan käteen ei jää mitään, vaikka asiakkaita riittää. Suuri kasvu energiahinnoissa ja henkilöstön palkoissa hidastaa Viron matkailualan elpymistä.
VIIME talvena Mai-Liis Maasar ja Andres Paulus joutuivat ottamaan yhteyttä sähköyhtiöönsä. Tallinnan Kitsekülassa sijaitsevan vierastalo Martan omistajat olivat saaneet joulukuussa 1 200 euron sähkölaskun, ja oli selvää, ettei yritys selviäisi laskuistaan ilman lisämaksuaikaa.
Kuukausittainen sähkölasku oli talvella noin kolminkertainen edeltävään vuoteen verrattuna.
Maasarin mukaan vierastalon huoneiden hintoja ei voinut nostaa, sillä asiakkaita ei koronapandemiasta johtuen ollut. Osa ulkomaisista vierailijoista perui varauksensa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.
Ennusteiden mukaan Viron matkailusektori voisi palata entiseen volyymiinsä aikaisintaan vuonna 2024 tai 2025. Elpymistä ovat hidastaneet Ukrainan sodan tuoma epävarmuus, sen pahentama energiakriisi ja kuluttajahintojen nousu.
Viron nyt kokemasta kuluttajahintojen noususta jopa 60 prosenttia selittyy Swedbankin analyysin mukaan energian hinnannousulla. Kotitalouksille myytävän sähkön hinta on vuodessa yli kaksinkertaistunut ja maakaasun kolminkertaistunut.
Kommentti: Sähkön tuotannossa tarvittavien polttoaineiden vaje sekä Ukrainan sota ovat suurimmat syyt sähkön hintakehitykseen, mutta hinnan nousu selittyy yllättävän monella tekijällä. Siinäpä se, "yllättävän monella tekijällä", yllättävät tekijät kuluttajaakin kiinnostaisi. Ovatko ne yllättävät tekijät halu vain rahastaa kun siihen tarjoutuu tilaisuus.
16.2. 10:39
Amazonin Taru sormusten herrasta: Valtasormukset -sarjan ensimmäinen mainos julkaistiin Superbowlin yhteydessä. Sarja kertoo J.R.R. Tolkienin luoman Keski-Maan toisesta ajasta, tuhansia vuosia ennen Tarua sormusten herrasta ja Hobittia.
AMAZONIN jättituotanto Taru sormusten herrasta: Valtasormukset (The Lord of the Rings: The Rings of Power) alkaa 2.syyskuuta.
Valtasormukset on ennakkotietojen mukaan historian kallein tv-tuotanto. Amazon maksoi J.R.R. Tolkienin perikunnalle teoksen oikeuksista jopa 250 miljoonaa dollaria. Viiden kauden mittaiseksi veikatun sarjan kokonaiskustannusten on arvioitu olevan yhteensä yli miljardi dollaria. Uuden-Seelannin viranomaisten vahvistamien tietojen mukaan ensimmäisen kauden tuotantokustannukset olivat 465 miljoonaa dollaria.
Valtasormukset alkaa samanaikaisesti yli 240 maassa, Amazon kertoo tiedotteessaan.
Se tiedetään, että Valtasormukset-sarja kertoo Tolkienin luoman fiktiivisen maailman Keski-Maan toisesta ajasta, tuhansia vuosia ennen Tarua sormusten herrasta ja Hobittia.
Toinen aika itsessään on tuhansien vuosien mittainen ajanjakso. Sarjan tekijät ovat kertoneet, että aikaa on tiivistetty. Tapahtumat, joiden välillä on Tolkienin kirjoissa satoja tai tuhansia vuosia, on laitettu tapahtumaan lähempänä toisiaan, jotta draama saadaan toimimaan.
Sarjan luojat J.D. Payne ja Patrick McKay ovat kertoneet tarinan käsittelevän neljää keskeistä juonta. Uudelle sarjalle nimen antaneet valtasormukset taotaan, ja paha valtias Sauron nousee. Ihmisten suuren kuningaskunnan Númenorin kohtalo kerrotaan ja lopulta nähdään ihmisten ja haltioiden viimeinen liitto.
KÄSIKIRJOITTAJIEN tehtävä ei ole ollut helppo. Vanity Fairin haastattelussa McKay muotoilee tekijöiden haasteen näin:
“Pystymmekö keksimään romaanin, jota Tolkien ei koskaan kirjoittanut, ja tekemään siitä sellaisen jättimäisen tv-sarjatapauksen, jollainen on mahdollista tehdä vasta nyt?”
McKayn kommentti romaanista liittyy lähdemateriaalin niukkuuteen. Amazonilla on oikeudet Taru sormusten herrasta -kirjaan. Tolkien maalasi nämä tarinat vain hyvin suurin pensselivedoin kirjan liitteissä. Dialogia ei ole eikä edes kovin suurta joukkoa eläviksi maalattuja henkilöitä. Käsikirjoitukseen on pitänyt keksiä paljon kaikenlaista uutta.
Sarjan tekijät ovat halunneet käsitellä lähdemateriaalia kuitenkin kunnioittavasti. Tekijät ovat olleet koko ajan yhteydessä Tolkienin perikuntaan, joka on kuulemma hyväksynyt kaikki uudet ideat. Kunnioittava suhtautuminen on välttämätöntä, jotta Tolkienin fanit hyväksyvät uuden sarjan.
Peter Jacksonin elokuvat ovat luoneet voimakkaan mielikuvan siitä, miltä Keski-Maa näyttää. Uuden sarjan tekijät ovat fiksusti huomioineet tämän, ja sarja näyttää ennakkomateriaalin perusteella olevan saman tyylinen kuin Jacksonin elokuvien maailma, mutta silti omanlaisensa. Mukana on Jacksonin elokuvien tekijöitä, kuten kuvittaja John Howe ja säveltäjä Howard Shore, sekä tehosteita työstävä Weta workshop.
KAIKILLE faneille eivät muutokset kuitenkaan kelpaa, eivät edes Tolkienin perikunnan siunaamat. Tolkienin perinnön vartijan roolin ottajia tuntuu nyt riittävän. Kun tietoja uudesta sarjasta on tullut julkisuuteen, äänekäs fanivähemmistö on aktivoitunut netissä. Sarja on esimerkiksi ilmeisen tosissaan tuomittu sen takia, että kaikki haltiat ja kääpiöt eivät ole valkoihoisia.
Keski-Maassa riittää monenlaisia asukkaita. Upeiden maisemien lisäksi yleisölle on esitelty haltioiden hallitsijoita, kääpiökuninkaallisia, metsähaltioita, ihmisiä, hobittien esi-isiä sekä tulisesta kraatterista nouseva ”mysteerimies”.
Traileri alkaa kuvalla satamakaupungista, joka vaikuttaisi olevan Númenor, Tolkienin versio Atlantis-myytistä, kertomus sivilisaatiosta, joka sortuu omaan ylpeyteensä. Trailerin lopussa nähdään välähdys suuresta taistelusta, joka saattaa olla takauma Keski-Maan ensimmäiseltä ajalta.
20.7. 17:03
SUOMALAINEN energiajätti Fortum oli vielä viime vuoden lopussa vahvan yhtiön maineessa, vaan ei ole enää.
Kriisiä setvitään parhaillaan neuvotteluissa, joissa yritetään pelastaa Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper. Neuvotteluissa pöydällä olevien rahamäärien perusyksikkö on miljardi (1 000 000 000) euroa. Miljardilla eurolla voi maksaa 25 000 ihmiselle 40 000 euron vuosipalkan.
1. Fortum ei ehkä pysty maksamaan osinkoja, ja siitä seuraa menetyksiä osakkeenomistajille sekä painetta korottaa veroja
2. Valtio joutuu mahdollisesti pumppaamaan Fortumille miljardeja euroja
3. Energian hinta voi edelleen nousta Suomessa
SUOMALAISTEN kannalta keskeinen ongelma Uniper-kaupassa on myös se, että Fortum on hyvin tärkeässä asemassa Suomen lämmön- ja sähköntuotannossa.
21.7. 2:00 | Päivitetty 7:00
Suomessa harkitaan itärajan aitaamista, Virossa aita alkaa valmistua. Suomi kannattaisi kääriä Elmu kelmuun, samalla saataisiin hiilidioksiidi päästöt talteen. #yleastudio https://t.co/HBWfzrAMFe via @DPK_News
— Frans. K (@DPK_News) July 21, 2022
PIIKKILANKAA jatkuu niin pitkälle kuin silmä kantaa. Se kiertää rullana runsaat pari metriä korkean vihreän aidan yläpuolella metsän reunassa.
Kaksi rajavartijaa partioi tarkastelemassa maastoa. Tehtävänä on havaita mahdollisia liikkeitä Venäjän puolelta.
Viron kaakkoiskulmaan, Luhamaan rajanylityspaikan läheisyyteen, on vastikään valmistunut ensimmäinen osuus aidasta, jota Viro rakentaa Venäjän rajalle.
Noin 135 kilometrin mittainen Viron maaraja on samalla osa EU:n ja Naton itärajaa. Se on tarkoitus aidata lähes kokonaan lähivuosina.
Myös Suomessa kaavaillaan paraikaa itärajan mahdollista aitaamista. Päätöksiä ei ole tehty, mutta suunnitelmia on jo olemassa.
Virossa näkee, minkälaiseen ratkaisuun on päädytty naapurissa.
Piusan rajavartioaseman johtaja Paavo Mikson esittelee tiluksia Lütän kylän kohdalla ja on selvästi tyytyväinen.
Kommentti: Maailma ei ole enää entisensä. Tulevat sukupolvet kauhistelevat esi-isiensä päätöksiä rakentaa maailmanrauhaa jonka heidän esi-isänsä olivat aloittaneet toisen maailmansodan jälkeen. Kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa muu maailma sulki silmänsä ja eristi venäjän konreettisesti piikkilangoin muulta maailmalta.
Nato voi osaltaan syyttää itseään Ukrainan sodasta, pyrkimällä maailmanherruuteen ja kasvattamalla USA:n sotakoneiston tarvetta taistelukentille jossa se voi testata uusimpia aseitaan. Suomen poliittisen johdon kieli on niin Amerikkalaisessa ideologiassa etteivät näe mihin tämä kaikki on johtamassa.
Niin kauan kun Ukrainan näyttelijä presidentin sotaa tuetaan se jatkuu, kyllä venäjällä resursseja on, ennemmin romahtaa EU:n yhtenäisyys ja sitä Putin odottaa vesi kielellä. Kun kaasuhanat ensi talvena saksassa sulkeutuu ja polttoaine pula riivaa kansaa saattaa saksan kansa alkaa vaatimaan Ukrainaa aloittamaan rauhanneuvottelut. Putin ei sitä tee se aloitus pitää tulla muualta.
21.7. 6:01
Britannian pääministerikisan ehdokasmäärä karsittiin eilen kahteen. Kumpikaan heistä ei välttämättä tuo muutosta esimerkiksi maan riitaisiin EU-suhteisiin.
LONTOO – Britannia selvisi ennätyksellisestä helleaallosta, mutta maan pääministerikisa kuumenee entisestään. Jäljellä on enää kaksi ehdokasta, entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak ja ulkoministeri Liz Truss.
– Johnson ei tehnyt hyvää työtä, joten tervemenoa. Britanniassa täytyy keskittyä nyt vakavammin esimerkiksi inflaation haittavaikutusten hoitoon turhan kinastelun sijaan, Sarah Hare sanoo.
19.7. 6:05
Uniper, josta suomalainen valtionyhtiö Fortum omistaa 78 prosenttia, on isoissa vaikeuksissa maakaasun saatavuuden ja hinnannousun vuoksi. Yhtiö ei saa venäläiseltä Gazpromilta sovittuja määriä kaasua ja joutuu sen sijaan ostamaan myymänsä kaasun markkinoilta moninkertaiseen hintaan.
Uniper tekee tällä hetkellä tappiota kymmenien miljoonien eurojen päivätahdilla. Ilman ratkaisua yhtiö kaatuu viikkojen sisällä.
Fortum on käynyt viikkojen ajan neuvotteluja Saksan edustajien kanssa. Viime viikolla eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) osallistui neuvotteluihin Berliinissä.
TALOUSVALIOKUNTA kuulee tiistaina Tuppuraista neuvottelujen tilanteesta sekä tämänhetkisestä energian saatavuuden ja hinnan tilanteesta. Valiokunnan kokous pidetään eduskunnan kesätauolla, mikä on poikkeuksellista.
Fortum on ehdottanut Uniperin pilkkomista. Tällöin kaasu- ja hiilivoima jäisivät Saksan valtiolle ja muut toiminnot Uniperin tämänhetkisille omistajille. Suomen hallitus on ilmoittanut tukevansa ehdotusta.
Huhuu ministerit, missä olette?
— Riikka Purra (@ir_rkp) July 18, 2022
Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa. Tuppuraisen neuvotteluilla ei ole kuin pelattu aikaa.
Vaadimme avainministereitä esiin ja eduskuntaa pikaisesti koolle. Kuinka paljon menee veronmaksajien piikkiin, jos kaikki riskit laukeavat?
Grahn-Laasonen: ”Uniper tekee kaasuostoissa kymmenien miljoonien eurojen tappiot joka päivä, eikä Saksa halua painaa hätäjarrua ja antaa Uniperin siirtää kaasun hintoja kuluttajille. Saksan valtio on myös ilmoittanut, että se ei anna ajaa Uniperia konkurssiin, ja Fortum voi hyödyntää tätä asetelmaa neuvotteluissa. Ratkaisu tarvitaan pian, kyse on päivistä. Nyt Suomen hallituksen ja omistajaohjauksen pitää tehdä kaikkensa Fortumin johdon tukena, jotta löydetään neuvotteluratkaisu, joka minimoi vahingot suomalaisille veronmaksajille.”
Kysymyksiin vastasivat valiokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja varapuheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk) sekä jäsenet Mari Holopainen (vihr), Matias Mäkynen (sd) ja Minna Reijonen (ps).
18.7. 11:41
Helsingin kaupunki on päätymässä juuri samankaltaiseen ratkaisuun, jota 7-vuotias Anton Kangaskoski ehdottaa.
JOS tätä ei tehdä, merestä tulee pian roskakasa.
Näin ytimekkäästi lopettaa 7-vuotias helsinkiläinen Anton Kangaskoski mielipidekirjoituksensa. Kangaskosken kirjoitus julkaistiin HS:n mielpidepalstalla heinäkuussa. Se käsittelee lumen sulattamista.
Kangaskoski on huolissaan siitä, että Helsingissä lumien mukana siirtyy mereen jatkuvasti roskaa ja jätettä. Jätteiden lisäksi mereen päätyy myös tiesuolaa ja hiekoitushiekkaa.
Näin hän itse kertoo keksinnön toimintalogiikasta.
Se toimii niin, että kippiautot kippaavat lumet liukuhihnalle, joka vie lumet laatikkoon, jonka ilma on huoneenlämpöistä. Siellä lumet sulavat. Ritilikkö lumen alla jättää kivet liukuhihnalle ja sulat lumet tippuvat altaaseen. Imurit imevät roskat kierrätyslaitokselle. Suola kuivatetaan vedestä, ja vedet kipataan mereen tai järveen. Tiesuola ja hiekoitushiekka varastoidaan ja kerätään uuteen käyttöön.
Mereen päätyvät roskat ovat Helsingille ikuisuusongelma. Voisiko ratkaisu olla näin yksinkertaisen nerokas?
Koska totuuden kuulee usein lasten suusta, HS kysyi asiaa Helsingin kaupungilta.
Kommentti: Mitä tuohon on enää lisäämistä kuin todeta: totuuden kuulee usein lasten suusta.
15.7. Päivitetty 16.7.
Paikalla on ollut poliisin mukaan enimmillään jopa yli 100 uteliasta ihmisitä. Lähimmäs menneitä on kehotettu siirtymään kauemmas.
Haminan edustalle ilmestynyt mursu on pysytellyt perjantain ja lauantain välisen yön yli samassa paikassa rannalla ja jatkaa lepäämistään vielä lauantaiaamuna, kerrotaan Kaakkois-Suomen poliisista. Poliisi jatkaa eläimen eristystä.
– Nyt on rauhallista. Toivotaan, että pysyykin sellaisena. Puolenpäivän aikoihin eläinlääkäri arvioi tilannetta, jos eläin ei ole siihen mennessä itse poistunut, kertoo rikoskomisario Mira Nieminen lauantaiaamuna puoli yhdeksän aikaan.
Mursunaaras nousi perjantai-illan päätteeksi takaisin rannalle uintiretkeltään.
– Eläinlääkärien mielestä sen tulisi saada nyt levätä, koska sen käyttäytyminen on vaikuttanut siltä, että eläin on ollut ihan lopen uupunut, Tylli jatkaa.
Päivitetty 20.7.
Mursua surraan sosiaalisessa mediassa ja ystävien kesken. Muistomerkki harvinaisen Suomessa piipahtaneen eläimen kunniaksi on myös pohdinnassa.
Poliisi sai perjantaiaamuna harvinaisen eläintehtävän, kun Haminassa Salmenvirralla tehtiin näköhavainto uimassa olevasta mursusta. Useamman tunnin rannalla pötköttelyn jälkeen mursu päätti jatkaa matkaansa kohti ulappaa. #poliisi #Hamina
— Poliisi Kaakkois-Suomi (@poliisi_kaakko) July 15, 2022
Tiedote: https://t.co/M3wJbeMFfv pic.twitter.com/gjT0RyAmPP
14.7. 3:00 | Päivitetty 14.7. 11:36
Ruuan hinta on noussut viime kuukausina voimakkaasti. HS:n ruokakorivertailu paljastaa, mitä kauppaketjujen edullisimpien tuotteiden hinnoille on tapahtunut kolmessa kuukaudessa.
RUUAN hinta on viime aikoina noussut hurjaa vauhtia.
Hinnannousu ei kuitenkaan vielä näy Helsingin Sanomien kokoamassa ruokakorivertailussa, jossa verrattiin heinäkuun ruokakorien hintoja viime huhtikuun vastaaviin.
Kun huhtikuun 8.–9. päivänä koottujen ruokakorien hintoja verrattiin heinäkuun 7.–8. päivänä kerättyjen korien hintoihin, yhteenlaskettu summa oli laskenut 469,62 eurosta 458,42 euroon.
Edullisin kori koottiin tällä kertaa Triplan Prismasta, jossa ruokakorin hinnaksi tuli 50,54 euroa. Toiseksi halvin ruokakori oli Ruoholahden K-Citymarketissa, 51,42 euroa.
Huhtikuun vertailussa halvin ruokakori puolestaan löytyi Graniittitalon Lidlistä. Nyt Lidl putosi vertailun kolmanneksi 52,19 euron korillaan. Aivan Lidlin kannoilla neljäntenä oli Postitalon K-Supermarket.
13.7. 2:00 | Päivitetty 13.7. 9:45
Sähköalan ammattilaisetkin ovat valinneet erilaisia strategioita kriisiin varautumisessa. Energiaviraston johtaja kiinnitti sähkön hintansa määräaikaisella sopimuksella viime syksynä, Energiateollisuuden johtaja luottaa yhä pörssisähköön.
VIIME talven sähkökriisi oli lastenleikkiä verrattuna siihen, mitä ensi talven energiamarkkinoilla voi olla luvassa.
12.7. 2:00 | Päivitetty 13.7. 14:34
Kuva peittää taivaasta vain noin hiekanjyvän kokoisen alueen, jos jyvää pitää käsivarren etäisyydellä silmistä. Kuva on yhdistelmä, jota valotettiin eri aallonpituuksilla 12, 5 tuntia. Kuvan keskellä galaksijoukko SMACS 0723 näkyy sellaisena, kuin se oli 4,6 miljardia vuotta sitten. Sen massa kuitenkin toimii gravitaatiolinssinä. Galaksijoukko tuo siksi esiin paljon etäisempiä galakseja sen takana. Valo niistä on lähtenyt selvästi yli 13 miljardia vuotta sitten. Näin Webb pääsi syvyyksiin, jonne avaruusteleskooppi Hubblen, eikä muiden teleskooppien, valovoima ole koskaan yltänyt.
TARKKA värikuva kaukaa avaruudesta, kauempaa kuin koskaan.
Sellaisen kuvan julkaisi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaista tiistain vastaisena yönä.
Kuva julkaistiin Valkoisessa talossa aamuyöllä kello yhden jälkeen. Kuvan julkisti Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Paikalla oli myös varapresidentti Kamala Harris.
Nasa julkaisee lisää uusia kuvia avaruudesta tiistaina illansuussa. Ne ovat kaikki tarkkuudeltaan sellaisia, jota ei ole ennen nähty.
Kuvat on ottanut kesä-heinäkuussa avaruusteleskooppi James Webb
ENSIMMÄISESSÄ kuvassa näkyy vain murto-osien murto-osia galakseista, joita universumissa on.
4.7. 10:51
Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan valtio voisi tarjota Fortumin tytäryhtiö Uniperille samanlaista pelastuspakettia, jolla se tuki koronapandemian kurittamaa saksalaista Lufthansa-lentoyhtiötä.
SAKSAN hallitus saattaa kaavailla Fortumin tytäryhtiölle Uniperille samanlaista pelastuspakettia, jolla se tuki lentoyhtiö Lufthansaa koronaviruspandemiassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.
Saksa avusti lentoyhtiötä yhteensä yhdeksän miljardin euron pelastuspaketilla vuonna 2020. Vastineeksi Saksa sai yhtiöstä 20–25 prosentin omistusosuuden.
Uniper on ollut Euroopan suurimpia venäläisen maakaasun ostajia. Energiayhtiö on kärsinyt viime aikoina merkittäviä tappioita, kun Venäjän ryhtyi rajoittamaan kaasutoimituksiaan Saksaan.
Kommentti: Lue mikä oli tilanne 19.7. Yle A-studiossa asiaa käsiteltiin 11.7 Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on talousvaikeuksissa. Kenelle lasku lopulta kaatuu? Studiossa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ja Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
18.7. Fortumin tytäryhtiön Uniperin kohtalosta on neuvoteltu viikkoja, mutta sopua ei näy. Tilanteesta keskustelemassa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Haastattelussa myös Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.
3.7. 6:33
Sähköyhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo oli järkyttynyt. Mutta hänellä ei ollut varaa jäädä muhimaan tunteisiinsa.
Venäjä oli aloittanut viideltä aamulla 24. helmikuuta 2022 suurhyökkäyksen Ukrainaan. Se laukaisi risteilyohjuksia Kiovaan ja lähti rynnäkköön, jolla oli tarkoitus miehittää pääkaupunki kolmessa vuorokaudessa.
Fortumin kannalta tilanne oli katastrofaalinen. Onhan yhtiöllä ja sen saksalaisella tytäryhtiöllä Uniperillä yhteensä 12 sähkön- ja lämmöntuotantolaitosta eri puolilla Venäjää. Fortumilla on venäläisiä työntekijöitä noin 7 000.
Yhtiön kriisiryhmä kokoontui aamulla kello kahdeksan Fortumin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä. Ryhmä oli perustettu jo ennen Venäjän hyökkäystä, kun sodan uhka oli kasvanut Ukrainan rajalla. Mutta nyt ei tarvinnut enää pyöritellä skenaarioita.
Kriisikokousta johti 54-vuotias Rauramo. Liiketoimintajohtajien lisäksi kokouksessa oli edustajia yhtiön turvallisuus-, laki-, talous-, yhteiskuntasuhde- ja viestintäyksiköistä. Fortumin Venäjän-yksikön johtaja Aleksandr Tšuvajev osallistui Teams-yhteydellä.
Yhtiö kuitenkin korosti, että kaikki sen liiketoiminnat Venäjällä toimivat edelleen normaalisti.
Suuria voimalaitoksia ei voi pysäyttää yhdessä aamupäivässä. Silti Fortumin johtoryhmälle oli päivänselvää, että Venäjän todellisuus oli muuttunut kertarysäyksellä. Maa oli nyt suursodan hyökkääjävaltio, jota vastaan alkaisivat täysimittaiset talouspakotteet ja josta länsiyhtiöt joukolla pakenisivat.
2.7. 2:00 | Päivitetty 4.7. 14:11
Yhtenä heinäkuun lauantaina Suomessa järjestetään lähes 40 rytmimusiikkifestivaalia.
KESÄN kiireisin keikkapäivä on 16. heinäkuuta. Edunvalvontajärjestö Livefinin tilastojen mukaan superlauantaina jytisee lähes 40 eri musiikkifestivaalilla. Porissa on jazzit, Joensuussa Ilosaarirock, Kiuruvedellä on Iskelmäviikko ja Kaustisella soi kansanmusiikki.
Kesä 2022 on festareiden ennätyskesä. Vuonna 2019 rytmimusiikkitapahtumia oli 294, nyt mennään yli kolmensadan. Itseasiassa festareita on niin paljon, että osa pitää välivuoden, koska kansaa ei riitä kaikille. Koronarajoitusten koulimat ihmiset ostavat lippunsa vasta viime tipassa.
29.6. • Päivitetty 1.7.
Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit vuonna 2024. Republikaanit ja heidän ehdokkaakseen odotettu Donald Trump ovat tällä hetkellä vahvoilla. Yhdysvalloissa ollaan laajasti turhautuneita siitä, että Naton eurooppalaiset jäsenet eivät rahoita sotilasliittoa riittävästi, arvioi Suomen Atlantti-seuran pääsihteeri Terhi Suominen.
Kun Suomessa pohdittiin keväällä Nato-jäsenhakemuksen jättämistä, yksi vastustajien huolenaiheista oli Yhdysvaltain seuraava johtaja. Maan presidentiksi saattaa kahden vuoden päästä taas nousta arvamaaton Donald Trump.
Tilanne on hyvä. Ollaan päästy siihen pisteeseen, että istutaan Angela Nicolettin parvekkeella Karkkilassa, vedetään hermosauhuja ja haastattelu laukkaa eteen, sivuille ja taaksepäin kuin villihevonen rodeonäytöksessä.
Silti olisi kiinnostavaa tietää, ovatko rentoutusmusiikkivideot humpuukia vai ei. Ei sillä tietysti ole väliä, miten kukin valmistautuu lehtihaastatteluun. Tulee kuitenkin mieleen, että ehkä Angela Nicoletti jätti tarkoituksella olohuoneensa telkkarin ruudulle pysäytyskuvan, jossa kukkivan kirsikkapuun päällä lukee teksti: relaxing anti stress music to calm the mind — music to reduce anxiety.
Ehkä se oli viesti.
Ehkä sen tarkoitus oli kertoa uudesta, henkistyneestä ja sisäistä rauhaa kohti pyrkivästä Angela Nicolettista. Jää kuitenkin mietityttämään, että jos anti-stress musicilla tosiaan on rentouttava vaikutus, niin millainen luonnonvoima Nicoletti olisi ilman sitä. Jos hän olisi vähänkään enemmän eläväinen, hän luultavasti pyrähtäisi lentoon.
”Oh goooosh”, Nicoletti sanoo, ties kuinka monennen kerran ties mille asialle, ja haroo suurta tukkaansa pitkällä hoikalla kädellään.
...
Italian keittiön tunnemme kaikki, mutta Cherokee-kansan ruokaperinteestä tiedetään vähemmän. Sen kivijalan ovat perinteisesti muodostaneet kolme raaka-ainetta: maissi, pavut ja kurpitsa, joiden nimet cherokeeksi ovat selu, tuya ja iya. Sitä kolminaisuutta he ovat tavanneet kutsua nimellä kolme sisarta.
Kuten monet muistavat, Michael Monroe ja Nicolettin ex-mies Andy McCoy perustivat vuonna 1979 yhtyeen nimeltä Hanoi Rocks.
”En aio puhua Andystä”, Nicoletti sanoo, mutta puhuu kuitenkin vähän ja kohta vähän enemmän mutta tässä vaiheessa vain sen verran, että hän rakastaa Andya aina, mutta siihen on syynsä, miksi hänen ex-miehensä on nykyään ex-mies.
Kun Nicoletti oli keväällä käymässä Kaliforniassa perheensä luona, hän huomasi kummallisen asian. Vaikka hän viipyi vain kaksi viikkoa, hänelle tuli ikävä Suomea. Hän kaipasi suomalaisia ihmisiä, omaa kotia, rauhaa ja hiljaisuutta.
Läksiäiseksi Nicoletti haluaa tehdä vieraalle eväät. Hän täyttää leivän munasalaatilla.
Ehkä tällä tarinalla on sittenkin onnellinen loppu.
Tolosen konepaja siirtyy pikku hiljaa Pietarin liepeiltä Lappeenrantaan.
Kolmekymmentä vaiherikasta vuotta Tapio Tolonen, 59, johti konepajaansa Pietarissa, mutta nyt se on loppu.
– Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja länsimaat asettivat pakotteita, kävi konepajan toiminta mahdottomaksi, Tolonen huokaisee haikeasti.
Tapio Tolonen oli pudasjärveläinen alle kolmikymppinen nuorimies, kun hän perusti konepajan Pietarin esikaupunkialueelle, Kronstadtiin. Reissuvuodet eivät ole karistaneet Tolosesta Oulun seudun murretta: "meillähi", "käjet taskussa", "kolome"...
Elettiin vuotta 1992. Venäjä oli kaaoksessa, kaikesta oli pula, rikollisuus rehotti ja viranomaiset kahmivat lahjuksia minkä ehtivät.– Minä voin rehellisesti sanoa, että yhtään lahjusta en ole maksanut koskaan, Tolonen vannoo.
– Ellei sitä sitten lasketa, että Venäjän tullin naisille vietiin aina kansainvälisenä naistenpäivänä Fazerin suklaata ja Elysee-kuohuviiniä. Mutta nekin annettiin avoimesti.
Fortumin johto järkyttyi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – Siperian markkinoille lähtenyt valtionyhtiö ohitti selkeät varoitusmerkit ja joutunee nyt myymään voimalaitoksensa alennuksella
Sähköyhtiö Fortumilla on ollut suomalaisyrityksistä ylivoimaisesti suurin Venäjä-riski. Se lähti miljardi-investoinneilla Siperian markkinoille vuonna 2008, mutta joutunee nyt myymään omistuksensa pilkkahinnalla. Miten siinä niin kävi?
Sähköyhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo oli järkyttynyt. Mutta hänellä ei ollut varaa jäädä muhimaan tunteisiinsa.
Tapaamme Markus Rauramon Fortumin pääkonttorin kliinisessä neuvotteluhuoneessa Espoon Keilaniemessä.
Rauramon esiliinana on viestintäjohtaja Pauliina Vuosio, joka asettuu pariin otteeseen tulpaksi, kun olisi saatava vastauksia hankalampiin kysymyksiin. ”Tuota emme ole kertoneet ulos”, Vuosio muistuttaa toimitusjohtajaa.
Pääasiassa Rauramo kuitenkin vastailee venkoilematta Venäjää koskeviin kysymyksiin. Vaikka hän ilmiselvästi puhuisi mieluummin energiasiirtymästä eli yhtiön tavoitteesta korvata fossiilista sähköntuotantoa uusiutuvalla.
Toimitusjohtaja Rauramo vaikuttaa puhuvan vähän varoen, kun häneltä kysyy Fortumin Venäjän-operaatioista, joita on tehty häntä edeltävien toimitusjohtajien, Pekka Lundmarkin, Tapio Kuulan ja Mikael Liliuksen, valtakausilla. Rauramo itse tuli Fortumin palvelukseen talousjohtajaksi vuonna 2012. Toimitusjohtajana hän on toiminut kesästä 2020.
Rauramo myöntää, että Fortumin Venäjä-riski on ollut merkittävä jo vuodesta 2008.
Fortum joutunee myymään Venäjän-omistuksensa reippaaseen alihintaan, sillä poliittisessa paineessa yhtiöllä ei ole muuta mahdollisuutta kuin poistua nopeasti Venäjältä. Myös ostajat tietävät myyjän pakkoraon.
Toimittaja Erkka Mikkonen esitteli siskolleen poikaystävänsä pelkkänä kaverina, mutta sisäministeri Krista Mikkonen petasi heille silti yhteisen sängyn.
”KUN Erkka syntyi, olin 10-vuotias. Asuimme Korialla ukin ja mummon rakentamassa omakotitalossa. Perheessämme oli neljä lasta, joista Erkka oli nuorin, minä toisiksi vanhin.
Isämme Arto oli Puolustusvoimissa töissä, äiti Riitta oli opinto-ohjaaja ja koulutussuunnittelija. Olin usein lastenlikkana Erkalle ja toiselle pikkuveljelleni Laurille. Minun ja isoveljeni Rikun sotaleikeissä he joutuivat sotavangin rooliin. Myöhemmin kuulustelin heiltä usein läksyjä.
Erkka oli hyväntuulinen, utelias ja avoin elämälle. Hän keräsi My Little Ponyja, kävi kuvataidekoulussa ja soitti pitkään oboeta. Ikäeromme takia emme tapelleet.
Vanhempamme olivat konservatiivisia, mutta kotityöt he jakoivat tasan. Politiikasta ei juuri puhuttu, mutta yhteisvastuun eetos oli vahva. Äiti pyöritti vapaaehtoisena Korian sotilaskodin kirjastoa, isä toimi Lions-klubissa. Lapsuutemme oli turvallinen, meistä pidettiin hyvää huolta.
Tapasin jo 16-vuotiaana mieheni Villen, ja hänestä tuli Erkalle kuin isoveli. Lukiossa liityin vihreisiin. Sen jälkeen muutin Joensuuhun ja ryhdyin opiskelemaan biologiaa yliopistossa. Erkka kävi lomillaan luonamme. Aavistin, että hän on homoseksuaali, mutta ajattelin, että on hänen asiansa tuoda se esiin. Jos vanhempieni läsnä ollessa tulivat esille seksuaalivähemmistöjen oikeudet, kerroin aina puolustavani niitä.
Vuonna 2017 Tšetseniassa tuli ilmi laaja homomiehiin kohdistuva vaino ja murhat. Kun kysyin asiasta ulkoministeriön tiedottajalta Marija Zaharovalta eräässä tiedotustilaisuudessa, hän halusi lähettää minut Tšetsenian johtajan Kadyrovin pakeille. Moni tulkitsi sen uhkaukseksi. Valtionmediassa väitettiin minun olevan ulkovaltojen agentti, jonka tehtävänä on horjuttaa Venäjää. Myös homoudestani vihjailtiin. Krista toimi silloin kansanedustajana ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajana, mutta häntä ei onneksi vedetty kohuun.
Ukrainan joukot ovat vetäytyneet Luhanskin maakunnan viimeisestä linnakkeesta Lysytshanskin kaupungista, kertoo ajatushautomo ISW.
Lysytshanskin valtaus merkitsee, että Luhanskin maakunnan viimeinen linnake on kaatunut.
Lysychansk on kaatunut, Venäjä on edennyt useisiin alueen kyliin ja taistelu Luhanskista on käytännössä ohi. Ukrainalaiset ovat ilmeisesti vetäytyneet alueelta onnistuneesti.
— Emil Kastehelmi (@emilkastehelmi) July 2, 2022
Teen huomenna laajemman katsauksen kokonaistilanteen selkiytyessä. Synkkä päivä puolustajille.
– Venäjä on edennyt useisiin alueen kyliin ja taistelu Luhanskista on käytännössä ohi. Ukrainalaiset ovat ilmeisesti vetäytyneet alueelta onnistuneesti, sotahistorioitsija Emil Kastehelmi twiittaa.
– Synkkä päivä puolustajille, Kastehelmi jatkaa.
AJATUSHAUTOMON mukaan lauantaina geopaikannettu kuvamateriaali näytti Venäjän joukkoja kävelemässä rennosti Lysytshanskin pohjois- ja kaakkoisosissa, mikä viittaa siihen, että kaupungissa on vähän tai ei lainkaan ukrainalaisjoukkoja.
Kun Vladimir Putin julisti Itä-Ukrainan maakunnat itsenäisiksi kolme päivää ennen hyökkäystä, Venäjän taloutta tutkiva Laura Solanko tunsi ahdistuksen joka solullaan. Solanko on jatkanut yhteydenpitoa venäläisiin talousasiantuntijoihin myös sodan alun jälkeen, mutta yhdestä asiasta viesteissä vaietaan.
Kun Neuvostoliitto 1990-luvun alussa romahti, Venäjällä alettiin nähdä suuria taloudellisia mahdollisuuksia. Siitä tuli idän villi el dorado, jolta odotettiin hurjaa talouskasvua ja kehitystä kohti ainakin jonkinlaista demokratiaa.
Suurkaupungeissa asuu alle kolmasosa venäläisistä.
”Sitten on ne sata miljoonaa muuta, joiden elämä on aivan toisenlaista, paljon köyhempää. Näistä maaseudun taajamista tulevat Venäjän sotilaat. Heillä ei usein ole muuta vaihtoehtoa. Ukrainassa on tuskin yhtään moskovalaista sotimassa.”
Venäjällä kansa köyhtyy, pankit halvaantuvat ja näköpiirissä on paha taantuma: ”Venäjän talous on hyvin hauraassa tilassa”, sanoo ekonomisti
Tiina Arlinin äidin alakertaan muutti tupakoitsija seitsemän vuotta sitten. Sen jälkeen äidin astma on pahentunut, Arlin sanoo.
Tiina Arlinille ja hänen 79-vuotiaalle äidilleen juhannuksesta alkanut lämpöaalto on ollut poikkeuksellisen ankara ja kuluttava.
– Sisällä on 30 astetta lämmintä, mutta emme voi tuulettaa öisinkään, sillä alakerrassamme elää ketjupolttaja. Tuulettaa voimme ainoastaan, jos hän lähtee jonnekin ja silloinkin pitää valvoa, ettei savua tule muualta, Arlin sanoo.
Hän kertoo, että päivässä ei juuri ole hetkeä, jolloin tupakan savua ei kulkeutuisi sisälle. Tupakointi jatkuu myös yöaikaan. Koska Arlinin äidillä on sydänvika ja astma, parvekkeen ovea ja ikkunoita on pidettävä kiinni aina, kun ulkona leijuu tupakansavua. Niin rankkaa kuin helle onkin ikäihmiselle, tupakansavu olisi vielä pahempi vitsaus.
Tupakointiin on mahdollista puuttua vanhoissa taloyhtiöissä kahta kautta. Tupakointi voidaan kieltää parvekkeella, jos taloyhtiössä saadaan kieltämisestä yksimielisyys. Mikäli yksimielisyyttä ei tule, voidaan kunnalta hakea tupakointikieltoa.
Turkin mukaan tiistaina allekirjoitettu yhteisymmärrysasiakirja velvoittaa Suomea ja Ruotsia palauttamaan kaikki Turkin vaatimat henkilöt Turkkiin.
MADRIDISSA järjestetyn Naton huippukokouksen ehkäpä käytetyin sana oli ”yhtenäisyys”.
Valtiojohtaja toisensa perään korosti sitä, kuinka Madridin kokous ja esimerkiksi sen aikana esitetty kutsu Suomelle ja Ruotsille liittyä sotilasliiton jäseniksi on ollut osoitus siitä, kuinka yhtenäisenä Nato pystyy toimimaan.
Tämä linja koki kuitenkin täyskäännöksen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti viimeisenä kokouspäivänä torstaina koko kokouksen viimeisen tiedotustilaisuuden.
Turkki ilmoitti tiistaina olevansa valmis tukemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysneuvottelujen aloittamista. Maat allekirjoittivat asiakirjan, jolla sopu vahvistettiin.
Suomen eilen tiistaina Nato-huippukokouksessa Turkin ja Ruotsin kanssa allekirjoittama asiakirja ei sido Suomea mihinkään, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo. Saramon mukaan näyttää siltä, ettei asiakirjassa luvata Turkille mitään uutta. Koska asiakirja ei ole sitova sopimus, sitä ei vielä ole käsitelty ulkoasiainvaliokunnassa.
Turkki ei siis vielä antanut tukeaan maiden jäsenyydelle sotilasliitossa.
Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι