1
2

webistä tältä sivustolta

Tiesitkö? Nuppineulan päähän mahtuisi 4 000 000 000 000 koronavirusta – se on 100 000 kertaa enemmän kuin viruksessa on atomeja, ja maskin reiät ovat universumeja virukselle.
  1. Milloin maskien käytöstä voidaan luopua? Asiantuntijat arvioivat, mikä on ”maski-exitin” todennäköisin ajankohta

    Helsingin Sanomat 19. Huhtikuu 2021

    MILLOIN voisimme luopua maskeista, noista korona-ajan symboleiksi nousseista suojaimista?

    Maskeista on koko vuoden ajan keskusteltu kiivaasti, niitä vastaan on osoitettu mieltä ja ne ovat aiheuttaneet yksittäisiä tunteenpurkauksia julkisilla paikoilla.

    Asiantuntijat eivät kuitenkaan halunneet määrittää tiettyä ajankohtaa tai lukua, jolloin maskeista voitaisiin luopua. Varmaa on vain se, että luopuminen tapahtuu eri aikaan eri alueilla. Jotkut eivät aio luopua maskeista kokonaan koskaan.

  2. Venäjä väittää estäneensä sotilasvallan­kaappauksen ja Lukashenkan salamurhan Valko-Venäjällä

    Ilta-Sanomat 18. Huhtikuu 2021

    Aljaksandr Lukashenkan mukaan Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut olivat mukana juonimassa hyökkäystä häntä vastaan. Hieman ennen kuin vallankaappausväitteet julkistettiin, Kreml kertoi Vladimir Putinin kutsuneen Lukashenkan Moskovaan torstaiksi 22. huhtikuuta.

    VENÄJÄN ja Valko-Venäjän turvallisuuspalvelut väittävät yhdessä estäneensä sotilasvallankaappauksen ja värivallankumouksen valmistelut Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan syrjäyttämiseksi.

    Molempien maiden tiedotusvälineissä on kerrottu hurjia ja erittäin yksityiskohtaisia väitteitä vallankaappaussuunnitelmista, jotka piti kertoman mukaan panna täytäntöön voitonpäivänä 9. toukokuuta. Yksityiskohtia hiuksianostattavista väitteistä ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto Tass ja uutistoimisto Ria Novosti sekä NTV.

    Venäjän turvallisuuspalvelu kertoo pidättäneensä Moskovassa kaksi henkilöä, joiden väitetään olleen vallankaappaussuunnitelman pääjuonittelijoita. Toinen on Valko-Venäjän ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisuuden omaavan juristi Juri Zenkovitsh ja toinen on valkovenäläinen kansalaisaktivisti ja kirjallisuudentutkija Aleksandr Feduta, joka työskenteli vuonna 1994 Lukashenkan presidentinhallinnossa, mutta erosi sittemmin protestiksi.

  3. Jättiläiset merellä – valtavia voimaloita Tahkoluotoon

    Google 18. Huhtikuu 2021

    Tahkoluotoon suunniteltu merituulipuiston laajennus toisi merelle yli 300-metrisiä jättiläisiä.

  4. Riku Niemisen poika pelasi huiman summan isänsä rahoja: ”Miksi ikinä annoin korttitietoni...”

    Ilta-Sanomat 17. Huhtikuu 2021

    Näyttelijä Riku Nieminen, 34, törmäsi perjantaina ikävään yllätykseen. Hän kertoo Twitterissä 8-vuotiaan poikansa käyttäneen peräti 3200 euroa isänsä rahoja mobiilipeliin.

    – Hei ei ois mitään mahdollisuutta Supercell palauttaa niitä reilua 3200 euroa, millä poitsu oli ilman iskän lupaa ostanut timantteja Brawl Starsista? Nieminen kirjoittaa päivityksessään.

  5. Jukka Tarkka: ”Vladimir Putinilla on outo ongelma”

    Uusi Suomi 17. Huhtikuu 2021

    Jukka Tarkka korostaa, että toistaiseksi Ukrainan tilanne on kauheudestaan huolimatta vain paikallinen kriisi: ”Kaikki voi muuttua, jos Yhdysvallat toteuttaa kautta rantain esittämänsä ajatuksen todelliseen sodankäyntiin pystyvän laivasto-osaston siirtämisestä Mustallemerelle.”

    Jukka Tarkka katsoo, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin lupaama ehdoton tuki Ukrainalle on ”makupala” presidentti Vladimir Putinille. 

  6. Matkusta ajassa Googlen avulla ja katso, miten kotisi ympäristö on muuttunut 40 vuodessa

    Iltalehti 16. Huhtikuu 2021

    Maailma on muuttunut paljon viimeisen 40 vuoden aikana. Muutoksia on tarkasteltu myös avaruudesta käsin satelliittien avulla, jotka näyttävät, miten esimerkiksi sademetsien tilanne on muuttunut ja miten kaupungit ovat kasvaneet.

    Nyt Google on alkanut hyödyntää vanhoja satelliittikuvia Google Earth -karttapalvelussaan. Earthissa on mahdollista katsella maapallolla omia kotikulmia tai muita kiinnostavia paikkoja avaruudesta käsin.

    Kyseessä on suurin Google Earth -päivitys vuosiin. Päivityksen myötä palvelussa on mahdollista käynnistää timelapse haluamastaan alueestaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Google pyörittää peräjälkeen satelliittikuvia aloittaen 1980-luvulta ja lopettaen vuoteen 2020.

  7. Ulkoministeri Pekka Haavisto: ”Tällaista ei pitäisi 2020-luvun Euroopassa enää tapahtua”

    Uusi Suomi 16. Huhtikuu 2021

    Suomi ei hyväksy provokaatiota, sanoo ulkoministeri Haavisto.

    Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) pitää tilannetta Ukrainan rajalla huolestuttavana. Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajan lähelle. Venäjä on perustellut toimintaa sotaharjoituksella.

    ”Ukraina on maantieteellisesti meitä lähellä, Ukraina on osa Euroopan unionin itäistä kumppanuutta. Suomi on ilmaissut erittäin vakavan huolensa tästä joukkojen keräämisestä nyt Ukrainan ympärille. Olemme tietysti aikanaan jo tuominneet Krimin laittoman miehityksen. Emme hyväksy niitä provokaatioita, jotka liittyvät Itä-Ukrainaan”, Haavisto sanoi eduskunnassa torstaina.

    LUE MYÖS

    ”Tällä hetkellä näemme neuvottelujen tien ainoana mahdollisuutena Minskin sopimusten mukaisesti löytää neuvotteluratkaisu tähän kriisiin. Mutta tällä hetkellä on erittäin tärkeää, että maailma ilmaisee solidaarisuutensa Ukrainalle ja sen alueelliselle koskemattomuudelle.”

  8. Somen palautemyrsky katkaisi Hesarin selkärangan

    Iltalehti 16. Huhtikuu 2021

    Onko Hesarille käymässä samalla tavalla kuin New York Timesille, joka sovittaa sanomansa somen huutokuoron mukaisesti, kysyy Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola.

    Heinäkuussa 2020 Helsingin Sanomain toimittaja Saska Saarikoskipostaa Twitteriin jutun saatesanoilla: “USA:ssa opin, että New York Timesia lukemalla ei enää voi ymmärtää sitä, mitä maassa tapahtuu.”

    Saskan linkkaaman jutun otsikko kuuluu näin: Bari Weiss: “Twitter päätoimittaa New York Timesia.”

    Bari Weiss on jenkkikolumnisti, joka työskenteli irtisanoutumiseensa asti New York Timesin mielipidetoimituksessa.

    Saskan postaama juttu on Weissin erokirje, jossa hän selostaa syitä lähtöönsä.

    Weiss kertoo kirjeessään, kuinka New York Times on hylännyt journalistiset periaatteensa ja alkanut myötäillä sosiaalisen median huutokuoroa ja lakannut puolustamasta mielipiteenvapautta. Perinteisen journalismin puolustajista tulee maalitauluja, ja he saattavat jopa menettää työpaikkansa. Riskejä ei uskalleta enää ottaa eikä valtavirran agendaa uskalleta haastaa. Pomot alistuvat ihmismassojen painostukselle ja toimittajat voivat saada jopa potkut

  9. Porin rokotusten vauhtiviikot alkavat – tiistaina lähti yli 7 000 viestiä

    Satakunnan Kansa 15. Huhtikuu 2021

    Porin perusturvan uusi mobiiliviestein toimiva koronarokotusten ajanvarausjärjestelmä on lähtenyt onnistuneesti käyntiin.

    Tiistaina perusturvasta lähti 7018 heräteviestiä koronarokotteesta. Viestissä kerrotaan, että asiakas on tunnistettu ikänsä perusteella kuuluvaan seuraavaksi koronarokotusvuorossa olevaan väestönosaan tai tunnistettu riskiryhmään.

    Lisäksi reilulle 500 asiakkaalle lähti tiistaina ajanvarauslinkki, jota kautta he pääsevät tekemään ajanvarauksen.

    Järjestelmän mobiiliviestit lähtevät perusturvan asiakas- ja potilastietojärjestelmässä olevien puhelinnumerotietojen perusteella. Jos asiakas ei ole käyttänyt perusturvan palveluja pitkään aikaan ja epäilee, että järjestelmässä ei ole ajantasaista puhelinnumeroa, se on mahdollista päivittää..

  10. Tältä näyttää Näsinneulan huipulla!

    HS Lasten uutiset 14. Huhtikuu 2021

    Vierailemme Suomen korkeimman tornin huipulla, kun 12-vuotias Aarne vie meidät kierrokselle Näsinneulaan.

    Tänä vuonna 2021 Näsinneula täyttää 50 vuotta.

  11. Virusmuunnos käyttäytyi ihan eri tavalla koulussa ja työpaikalla – infektiolääkäri: "Ei välttämättä leviä kulovalkean tavoin koulussa"

    Yle Uutiset 13. Huhtikuu 2021

    Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastukset sisätiloissa ovat jälleen mahdollisia ensi viikosta alkaen. Harrastuksissa tulee olla kuitenkin korkeintaan kymmenen henkilön ryhmiä eikä kilpailuja voi järjestää. Myös muita turvaohjeita pitää noudattaa.

  12. Tekoälyn eettisyydessä on parannettavaa

    Helsingin Sanomat 12. Huhtikuu 2021

    TIETOVIIKOSSA kolumnisti Petteri Järvinen kirjoittaa, että tekoäly päättää yhä enemmän arjestamme.

    ”Julkinen keskustelu heräsi vasta muutama vuosi sitten, kun havaittiin, että hyvää tarkoittavat ohjelmat ja matemaattiset algoritmit eivät aina toimi odotetulla tavalla.”

    ”Klassiset esimerkit tulevat Yhdysvalloista. Lääkärien käyttämä diagnostiikkaohjelma on kerännyt pohjatietonsa hyvistä ja kalliista sairaaloista. Yleiseen käyttöön levitettynä ohjelma saattaa jopa vaarantaa vähävaraisten potilaiden hengen, sillä se ei tunnista heille tai vähemmistöille tyypillisiä sairauksia.”

    ”Poliisityössä käytettävät Predpol-ennustemallit koulutetaan vanhalla rikoshistorialla. Mitä enemmän tietyllä alueella on tapahtunut rikoksia, sitä enemmän malli ohjaa sinne poliiseja jatkossakin. Tuomioiden määrä alkaa ruokkia itse itseään, mikä syventää asuinalueiden eroja.”

    SUOMEN KUVALEHDEN blogissa kirjailija Karo Hämäläinen käy läpi Twitterissä saamiaan ehdotuksia siitä, mitä kirjaa kannattaisi pitää mukanaan, kun menee median seuratessa pomojensa nuhdeltavaksi – Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajalla Tytti Yli-Viikarilla oli ennen virasta pidättämistään eduskunnassa käydessään mukana Plutarkhoksen tekstejä sisältävä teos Mielen tyyneydestä.

  13. Tykit jylisivät Britanniassa 41 kertaa prinssi Philipin muistolle

    Helsingin Sanomat 11. Huhtikuu 2021

    EDINBURGHIN herttuan, prinssi Philipin muistoa kunnioitettiin lauantaina pitkin Britanniaa niin tykinlaukauksin kuin toisaalta myös hiljaisia hetkiä järjestämällä. Kuningatar Elisabetin puoliso Philip kuoli perjantaina 99 vuoden ikäisenä.

  14. ”Katkaisemme viimeiset siteemme neuvosto­menneisyyteen” – Viro irtautuu Venäjän sähköverkosta

    Helsingin Sanomat 11. Huhtikuu 2021

    Baltian maat ovat irtautumassa Venäjän sähköverkosta vuoden 2025 loppuun mennessä. Jättiurakka on hyvässä vauhdissa, kertoo Viron kantaverkkoyhtiö Eleringin toimitusjohtaja Taavi Veskimägi.

  15. Miksi hallitus viivästyttää rokotusten alueellista painotusta? Ministeri Kiurun mukaan hallitus teki kuten THL esitti, mutta se ei pidä paikkaansa

    Helsingin Sanomat 10. Huhtikuu 2021

    Hallitus on linjannut, että rokotejakelua voidaan kohdentaa pahimmille epidemia-alueille vasta riskiryhmien rokottamisen jälkeen. Hallituksen ja STM:n mukaan linjaus on peräisin THL:stä, mutta näin ei ole.

    SUOMI ei vieläkään painota rokotejakelua pahimmille epidemia-alueille, vaikka kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) suositti pikaista muutosta jo kolme viikkoa sitten.

    Hallitus lähetti viime viikolla lausuntokierrokselle asetusmuutoksen, joka mahdollistaisi yksittäisten rokote-erien alueellisen painottamisen. Ehtona kuitenkin on, että riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat ensin saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan tähän tilanteeseen päästään toukokuun puoliväliin mennessä.

  16. VTV muuttui vahtikoirasta konsulttikumppaniksi, kun se alkoi kysellä vahdittaviensa toiveita

    Yle uutiset 9. Huhtikuu 2021

    Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tekemiin tarkastuksiin käytetty työaika on pudonnut jyrkästi, vaikka kyseessä on viraston lakisääteinen tehtävä.

    Muutoksen taustalla on VTV:n uusi strategia, jota työstettiin ylijohtaja Tytti Yli-Viikarin johdolla vuodesta 2018 lähtien. Uudessa strategiassa virasto määritteli missiokseen, eli toiminta-ajatuksekseen valtion taloudenhoidon kestävän kehityksen mahdollistamisen.

    Aiemmassa strategiassa missiota ei vielä ollut. Tuolloin VTV kertoi toteuttavansa strategisia tavoitteitaan tekemällä lainmukaisia tehtäviään.

    Laissa sanotaan, että VTV:n tehtävä on tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valtion talousarvion noudattamista.

    Miksi uusi strategia tehtiin? Ylen tietojen mukaan muutoksen taustalla oli kipakka palaute, jota VTV oli saanut tarkastettavista virastoista.

    Sidosryhmät lähettivät VTV:lle videotervehdyksenä toiveitaan.

  17. Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta, selitykset eivät tyydyttäneet

    Ilta-Sanomat 8. Huhtikuu 2021

    Eduskunnan kansliatoimikunta käsitteli torstain kokouksessaan Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämistä.

    Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta poliisitutkinnan ajaksi yksimielisellä päätöksellä. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoi asiasta torstain tiedotustilaisuudessa.

    Uusia tietoja VTV:n kauneusostoista – hankintoja on tehty valtion piikkiin tuhansilla euroilla

    Maskeeraajana ja meikkitaiteilijana tunnetulta yrittäjältä ostettiin palveluja valtion varoilla 2200 eurolla. VTV sijoitti kaikki kauneuspalveluhankinnat kategoriaan ”hallinnolliset palvelut”.

  18. Päätoimittaja päätti poistaa kohukolumnin, jossa lihan teollista tehotuotantoa kutsuttiin ”saatanalliseksi julmuudeksi” – JSN:ltä langettava päätös

    Demokraatti 8. Huhtikuu 2021

    JSN katsoi, että päätoimittajan päätös poistaa laajaa yhteiskunnallista keskustelua aikaansaanut kolumni oli vastoin Journalistin ohjeita.

    ”Olemme muuttaneet puutarhaplaneettamme valtavaksi eläintehtaaksi”, Kuula kirjoitti ja kutsui lihan teollista tehotuotantoa ”saatanalliseksi julmuudeksi” ja puhui ”keskitysleireissään kärsivistä eläinparoista”.

    Koska kolumnin sisällöstä kiisteltiin ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ottivat siihen kantaa, olisi päätoimittajalla ollut JSN mukaan suoranainen velvollisuus pitää kolumni julki, jotta yleisö olisi voinut itse arvioida tekstiä sekä yhteiskunnallisten ja kirkollisten vaikuttajien reaktioita siihen.

  19. Postia katoaa posti suurissa toimitus vaikeuksissa

    Yle Uutiset 8. Huhtikuu 2021

    Posti hukkasi ainutlaatuiset asiakirjat kuukausiksi – Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen hätääntyi: "Kyse ei ole lenkkitossujen tai college-puvun lähetyksestä"

    Kansallisarkisto antoi Postin kuljetettavaksi kaukolainoja sisältäneen paketin tammikuussa.

    Jyväskylästä Helsinkiin matkalla ollut lähetys katosi matkalla.

    Kansallisarkistossa ehdittiin huolestua kansallisesti arvokkaan lähetyksen kohtalosta. Kansallisarkistosta ei kerrota lähetyksen sisällön yksityiskohtia, vaan ainoastaan, että kadoksissa oli useampi kansio historiantutkimukselle arvokkaita yhdistys- ja viranomaisasiakirjoja 1940-60-luvuilta

    . – Vaikka ne ovat sinänsä julkisia asiakirjoja, eivätkä sisällä arkaluontoisia tietoja, materiaali on kuitenkin korvaamatonta. Sitä ei ole alkuperäisenä missään muualla, Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen kertoo.

    Postilla meni asiakirja-aarteiden kuljettamiseen Jyväskylästä Helsinkiin lähes kolme kuukautta.

  20. Hädässä olevat saivat oman ravintolan, jossa ruoka on ilmaista eikä henkilötunnusta kysytä: "Häpeä on monille niin valtava"

    Yle Uutiset 7. Huhtikuu 2021

    Kun haminalainen Anne Kolehmainen reilu kuukausi sitten kuuli, miten ravintoloitsija alkaa jakaa ilmaisia ruoka-annoksia vähävaraisille Helsingissä, oli Kolehmaisen pakko toimia.

    – Ajattelin, että aivan taatusti lähtevät haminalaisetkin tähän mukaan. Vaikka Hamina on reilusti Helsinkiä pienempi, noin 20 000 asukkaan kaupunki, tiesi Kolehmainen avun tarpeessa olevia ihmisiä.

    Korona-aika on vienyt lukuisat perheet täysin uuteen tilanteeseen. Ennen niin varmalta tuntunut yritys tai työpaikka on äkkiä joutunutkin lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitään.

    On paljon ihmisiä, jotka häpeävät mennä sosiaalitoimistoon pyytämään apua. Avun tarvitsijoita on paljon, huokaa Kolehmainen.

  21. Kenen vuoro on saada koronarokotus Porin perusturvan alueella – ”Myös keski-ikäisten kannattaa varautua saamaan rokote jo lähiviikkojen aikana”

    Satakunnan Kansa 6. Huhtikuu 2021

    Koronarokotukset laajenevat Porin perusturvan alueella. Tiistaista 6. huhtikuuta ajan koronarokotukseen voivat varata kaikki yli 65-vuotiaat sekä riskiryhmään 1 kuuluvat 16–69-vuotiaat ja riskiryhmään 2 kuuluvat 18–69-vuotiaat Porin perusturvan alueen asukkaat.

    Koronaviruksen riskiryhmät

    Riskiryhmä 1 Elinsiirto- tai kantasolusiirtopotilaat Aktiivisessa hoidossa olevat syöpäpotilaat. Vaikea puolustusjärjestelmän häiriöstä. Vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus Lääkehoitoa vaativa tyypin 2 diabetes Downin oireyhtymä.

    Riskiryhmä 2 Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma. Vaikea sydänsairaus, kuten sydämen vajaatoiminta. Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila. Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen. tyypin 1 diabetes. Lisämunuaisten vajaatoiminta. Vaikea krooninen maksasairaus. Uniapnea. Psykoosisairaus. Painoindeksi yli 40.

    Tiistaina Porin perusturvan ajanvarausnumeroissa oli laajoja ongelmia, jotka johtuivat perusturvan mukaan operaattorista.

    Ongelmien takia ajanvarauspuheluihin ei ole kaikissa tapauksissa pystytty vastaamaan. Lisäksi takaisinsoittopyynnöt joudutaan nollaamaan. Jos asiakkaan ajanvaraus ei tiistaina onnistunut ja takaisinsoittoa ei tullut, perusturva kehottaa asiakkaita olemaan uudelleen yhteydessä ajanvaraukseen.

    PORIN perusturva on saanut viime viikkoina jopa 3000–4000 koronarokoteannosta viikossa, joten koronarokotukset etenevät perusturvan mukaan vauhdilla. Jos ennustetut rokotemäärät pitävät, rokotusvuoroon tulevat Porin perusturvassa huhtikuun aikana kaikki yli 60-vuotiaat ja mahdollisesti nuorempiakin. – Myös keski-ikäisten kannattaa siis varautua saamaan rokote jo lähiviikkojen aikana, tiedotteessa muistutetaan.

    AJANVARAUKSESSA on ollut viime aikoina nähtävissä koronarokotusten kysynnän vähenemistä. Porin perusturva kehottaakin rokotusvuorossa olevia Porin, Ulvilan ja Merikarvian asukkaita varaamaan ajan koronarokotukseen. – Rokotteita on saatavilla nyt hyvin ja on tärkeää, että kaikki rokoteajat varataan, sillä rokotteet säilyvät käyttökelpoisina lyhyimmillään vai muutaman päivän ajan, tiedotteessa muistutetaan.

    Porin perusturvan koronarokotussivustolle päivitetään ajankohtaisin rokotuksiin liittyvä tieto ja kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät. Pääset koronarokotussivustolle tästä linkistä.

  22. ”Itäpuiston murhaaja Alan Enkeli on: avulias, asiallinen, tasainen, luotettava...”–mestausmurhan valituslupahakemus korkeimpaan oikeuteen on kuin työhakemus

    Satakunnan Kansa 5. Huhtikuu 2021

    Itäpuiston murhana tunnetusta henkirikoksesta on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Viimeinen kortti on vielä kääntämättä. Itäpuiston murhana tunnetun henkirikoksen tuomiosta on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

  23. Elokuvasäätiö myönsi tukea Markku Lehmuskallion elokuvien digitointiin

    Elokuva uutiset 20. Huhtikuu 2020

    Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin elokuvantekijöihin lukeutuvan Markku Lehmuskallion Giron-Filmi Oy sai Elokuvasäätiöltä hanketukea kuuden elokuvan digitointiin ja tekstittämiseen neljälle kielelle. Pari viikkoa sitten myönnetyn tuen suuruus on 130 000 euroa.

    Digitointihankkeeseen kuuluvat Lehmuskallion soolo-ohjaukset Sininen imettäjä (1985), Poron hahmossa pitkin taivaankaarta (1993), Kadotettu paratiisi (1994) ja Jäähyväisten kronikka (1995) sekä hänen yhdessä puolisonsa Anastasia Lapsuin kanssa ohjaamat Seitsemän laulua tundralta (2000) ja Nedarma – matka (2007).

    Elokuvasäätiön mukaan Lehmuskallion alkuperäiskansoja käsitteleville elokuville on jatkuvaa kysyntää ulkomailla.

    Digitoiduilla versioilla turvataan niiden levittäminen elokuvajuhlilla, arkistonäytöksissä ja vastaavissa tapahtumissa.

    Nyt 81-vuotiaan Lehmuskallion esikoiselokuva Korpinpolska (1980) valittiin Berliinin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan ja Seitsemän laulua tundralta puolestaan voitti parhaan elokuvan Jussi-palkinnon. Lehmuskallio on voittanut viisi henkilökohtaista Jussi-palkintoa.

    Oman ohjaajauransa ohella hän on kuvannut muun muassa Mikko Niskasen Pulakapinan (1977), Asko Tolosen Kesän maun (1975) ja osittain Rauni Mollbergin Milkan (1980) yhdessä Esa Vuorisen kanssa.

    Kommentti: Miten on digitointi sujunut, ei ole paljon Elokuvauutiset uutisoinut.

  24. Janne Oldenburgin metsäkoneita on poltettu ja töhritty – pääkaupunkiseudun hakkuutyömailla tunteet leimahtelevat yhä useammin

    Maaseudun Tulevaisuus 3. Huhtikuu 2021

    Metsiin liittyvä kärjekäs keskustelu purkautuu yhä useammin hakkuutyömaan reunalla.

    Tyhjä metsäkoneen koura aukeaa ja sulkeutuu, aukeaa ja sulkeutuu. Nostopuomi suoristuu ja ojentuu eri suuntiin. Ulkona on rapsakka pakkasaamu, ja metsäkoneen hydrauliikka pitää verrytellä lämpimäksi, ennen kuin koura alkaa nostella risuja ja runkoja pinoihin kirkkonummelalaisella tontilla.

    Nyt ilmastonmuutos on kirvoittanut metsistä käytävää keskustelua, ja ammatin arvostus ei enää koneen puikoissa tai sahan varressa aina tunnu. Yleisön kiukku purkautuu yhä useammin hakkuutyömaiden laidoilla, Oldenburg sanoo. Viimeksi näin kävi syksyllä Helsingin Pirkkolassa. Oldenburgin yritys oli saanut toimeksiannon keskuspuiston metsäpalstan hakkuusta, jossa raivattiin metsää uuden urheiluhallin tieltä. Keskuspuiston metsää kaventavaa rakennushanketta vastustettiin kiivaasti muun muassa Facebookissa.

    Lokakuisella työmaalla riitti kiukkuista yleisöä. Metsureita haukuttiin metsänraiskaajiksi, ja heitä kuvattiin videolle ja provosoitiin. Työmaa-aitojen läpi tultiin vaarallisesti haahuilemaan hakkuulle. Poliisikin oli paikalla.

  25. Sanna Marin: Ravintoloiden täyssulku loppunee 18.4.

    Uusi Suomi 2. Huhtikuu 2021

    Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi Säätytalon tapaamiseen saapuessaan, että näillä näkymin sulusta luovutaan niin, ettei sitä enää jatketa 18. huhtikuuta jälkeen, johon saakka sulku on voimassa. Jos sulkua halutaan jatkaa, hallituksen on vietävä uutta lainsäädäntöä eduskuntaan.

  26. 27 Oscar-ehdokaselokuvaa on jo katsottavissa – näin niitä pääsee katsomaan Suomessa

    Ilta-Sanomat 1. Huhtikuu 2021

    ELOKUVA-ALAN kuuluisimmat palkinnot eli Oscarit jaetaan tänä vuonna kaksi kuukautta totuttua myöhemmin, 25. huhtikuuta.

    Poikkeuksellinen vuosi 2020 näkyy myös ehdokkaista: joukossa on huomattavan paljon suoratoistopalveluiden omia elokuvia. Eniten Oscar-ehdokkaita pääsee näkemään Netflixiltä, mutta myös Yle Areenan, Elisa Viihde Viaplayn, C Moren, HBO Nordicin, Disney+:n, AppleTV+:n ja Amazon Prime Videon esittämät elokuvat ovat keränneet ehdokkuuksia lukuisissa palkintokategorioissa.

    Huhtikuun aikana ehdokaselokuvien kotitarjonta lisääntyy entisestään, kun suoratoistopalveluissa saa pikavauhtia ensi-iltansa kaksi aivan tuoretta draamaa, jotka molemmat saivat 6 Oscar-ehdokkuutta: Nomadland tulee Disney+:lle ja Sound of Metal Amazon Prime Videolle.

    IS kokosi listan kaikista Oscar-ehdokkaista sekä siitä, mitkä niistä voi katsoa jo suoratoistopalveluista. Loppuun on koottu tiedot niistä ehdokaselokuvista, jotka odottavat yhä Suomen ensi-iltaansa elokuvateattereissa.

  27. THL:n skenaarioiden mukaan kesän lähestyminen on jo alkanut painaa epidemiaa alas, asiantuntijan mukaan yksi keskeinen syy on suomalaisten tavoissa

    Helsingin Sanomat 31. Maaliskuu 2021

    Kevätpäiväntasauksen jälkeen päivät ovat pidempiä kuin yö ja valoisuus lisääntyy päivä päivältä. Tasauspäivänä 20. maaliskuuta alkoi myös kausivaihtelu heikentää vähitellen koronavirusepidemian otetta.

    Tällaisen oletuksen kausivaihtelun vaikutuksesta teki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnusryhmä laatiessaan skenaarioita epidemian kulusta. Skenaariossa kesäkauden vaikutus alkaa kevätpäivän tasauksesta, voimistuu kevään edetessä ja huipentuu juhannuksena, jolloin se heikentäisi tartuttavuutta neljänneksellä.

    Ylilääkäri Tuija Leino THL:n mallinnusryhmästä muistuttaa, että huhtikuun 20. päivään mennessä vaikutusta on vasta hyvin vähän. Kyseessä ei myöskään ole ennuste vaan skenaario, joka kuvaa epidemian mahdollisen kulun olemassa olevan tiedon perusteella. ”Olemme tehneet skenaariot kausivaihtelun kanssa ja ilman, jotta voimme nähdä sen vaikutuksen”, Leino sanoo.

  28. Panu Rajala kertoo vaimonsa Marjan dramaattisista viimeisistä hetkistä: hoitotahto ratkaisi kohtalon

    Ilta-Sanomat 30. Maaliskuu 2021

    Neurologi soitti illalla myöhään, että ei ole mitään toivoa, Panu Rajala kertoo vaimonsa Marja Norhan äkillisestä kuolemasta.

    KIRJAILIJA, professori Panu Rajalan vaimo, opettaja Marja Norha kuoli äkillisesti aivoverenvuotoon lauantaina 27. maaliskuuta.

    Se oli täytenä yllätyksenä, kuin salama kirkkaalta taivaalta, Panu Rajala kertoo. Sen piti olla aivan tavallinen perjantai-ilta 26. maaliskuuta.

    Panu Rajala ja Marja Norha istuivat kaikessa rauhassa olohuoneessa kakkoskodissaan Hämeenkyrössä. Heidän piti alkaa katselemaan iltaseitsemältä televisiosta uutta brittisarjaa.

    Marja sai yhtäkkisen kovan päänsäryn ja soitin ambulanssin, Rajala kertoo.

    Sekuntiakaan ei hukattu. Ambulanssi tuli viidessä minuutissa. Kyllä Suomessa terveydenhuolto toimii.

    Nyt vietetään hiljaista viikkoa. Hiljainen viikko on luterilaisessa kirkossa ja muissa läntisissä kirkkokunnissa pääsiäistä edeltävä viikko, joka päättyy pääsiäiseen. Panu Rajalalle siitä tuli hiljainen kirjaimellisesti. Päiväkirjat.

  29. Liikkumisrajoituksia kannattaa suomalaisten ylivoimainen enemmistö – miehet aikovat rikkoa rajoituksia selvästi useammin kuin naiset

    Yle Uutiset 29. Maaliskuu 2021

    Perussuomalaisten äänestäjät vastustavat liikkumisrajoituksia eniten. Suopeimpia ovat hallituspuolueiden äänestäjät.

    Suomalaisten ylivoimainen enemmistö kannattaa liikkumisrajoitusten käyttöönottoa. Tämä selviää Ylen tilaamasta Taloustutkimuksen kyselystä, jonka vastaajat edustavat suomalaista aikuisväestöä. Lähes kolme neljästä vastaajasta eli 72 prosenttia on liikkumisrajoitusten kannalla. Rajoituksia vastustaa 23 prosenttia vastaajista ja kannastaan epävarmoja on 6 prosenttia.

  30. Ministeriö haluaa kitkeä vihapuhetta – raportti suosittaa: some-agentteja, antitrollien armeija ja ilmianto-organisaatio

    Ilta-Sanomat 28. Maaliskuu 2021

    Kuntaministeri Sirpa Paateron nimittämä työryhmä käynnistää valmistelun kansalaispaneelin raportin suositusten toimeenpanemiseksi.

    Kansalaispaneeli on antanut valtiovarainministeriölle loppuraportin toimenpiteistä, joilla kitkeä vihapuhetta ja maalittamista.

    Raporttiin on kirjattu 25 eri suositusta.

    Kuntaministeri Sirpa Paateron nimittämä työryhmä alkaa valmistella seuraavaksi toimenpiteiden mahdollista toteuttamista.

    ”Kansalaispaneeli korostaa kannanotossaan vihapuheen ja maalittamisen näkyväksi tekemistä, määritelmien selkeyttä ja niihin pohjautuvaa kansalaisviestintää, rangaistusten oikeasuhtaisuutta, ennaltaehkäisyä, resurssien riittävyyttä sekä verkkoalustojen vastuuta”. Näin lukee kansalaispaneelin loppuraportin tiivistelmässä. Kansalaispaneeli on antanut valtiovarainministeriölle raportin, jossa on annettu 25 toimenpidesuositusta. Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd) nimittämä työryhmä valmistelee huhtikuun ja toukokuun aikana, miten toimenpiteitä voi alkaa käsitellä. – Ryhmän pääasiallinen tehtävä on käydä toimenpiteet läpi. Ihan toimenpide toimenpiteeltä. Ensin katsoa, kenen toimialaan ne kuuluvat hallinnon puolella. Sitten asianomaiset tahot käyvät läpi, että mitä niille tehdään, valtiovarainministeriön finanssineuvos Johanna Nurmi sanoo Iltalehdelle.

    Loppuraportissa on listattu 25 toimenpidesuositusta. Ensimmäisenä on mainittu ”Trusted flagger” -tyyppisen organisaation perustaminen, joka voisi ilmiantaa vihapuhetta. Youtubella on käytössään ilmianto-ohjelma, jossa yksittäiset ihmiset, järjestöt tai hallinnot voivat ilmiantaa sääntöjä rikkovia videoita. Panelistien mukaan organisaatio varmistaisi, että valvonta olisi jatkuvaa ja säännöllistä. Julkisen sanan neuvoston he kokivat kankeaksi ja etäiseksi. Panelistit haluavat luoda internet-trolleille vastavoimaksi eri verkkoalustoille koulutettuja ”some-agentteja” tai ”anti-trollien armeijan”. Kun he kohtaavat vihapuheen ja vihapuhujat, he sanovat suoraan, että viestintä on vihapuhetta, jota ei sallita. Toimenpiteen tarkoitus on tervehdyttää keskustelukulttuuri. Vaikuttajat voisivat olla järjestön tai viranomaisen ylläpitämiä ja kouluttamia. Panelistit ehdottavat, että Kyberturvallisuusvirasto voisi olla asiassa mukana. Panelistit uskovat, että into vihapuheen ylläpitämiseen hiipuu, jos alustat täyttyvät rakentavista mielipiteistä.

    Esimerkiksi ilmianto-organisaatiota suositteli...!

  31. Kuntosalien sulkemis­pykälät tulevat voimaan keskiviikkona, eduskunta hyväksyi tartunta­tautilain muutoksen

    Helsingin Sanomat 28. Maaliskuu 2021

    EDUSKUNTA hyväksyi sunnuntaina tartuntatautilain muutoksen, jolla täsmennetään kunnan ja aluehallintoviraston mahdollisuuksia sulkea esimerkiksi kuntosaleja määräajaksi.

    Muutos mahdollistaa kaikenkokoisten tilojen sulkemisen koronaepidemian vuoksi. Jatkossa epidemian takia voidaan siis sulkea myös sisätiloja, joita tavanomaisesti käyttäisi alle 10 ihmistä.

    KUNTOSALIEN ohella tartuntatautilaki koskee myös muita liikunta- ja urheilutiloja, yleisiä saunoja, uimahalleja ja kylpylöitä, tanssipaikkoja ja kuorolaulu- ja harrastajateatteritiloja, huvi- ja teemapuistoja, sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

    Muutetut lakipykälät tulevat voimaan keskiviikkona, ja ne ovat voimassa 30. kesäkuuta asti.

  32. Puhemies ja pääsihteeri väistelevät vastuutaan VTV:n Yli-Viikarin asiassa

    Iltalehti 27. Maaliskuu 2021

    Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan virasta pidättämisen arviointi kuuluu eduskunnan kansliatoimikunnalle. Tätä selvää lain määräystä yritetään kaikin tavoin hämärtää, kirjoittaa toimittaja Jarno Liski.

    Tytti Yli-viikari

    Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola eivät suin surminkaan halua käsitellä kysymystä Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämisen edellytyksistä. Sitä he eivät aio tehdä, vaikka puhemies avustajineen huhkii saadakseen yleisön luulemaan jotain muuta.

    Kauneudenhoito kävi kalliiksi

    Helsingin Sanomat Maaliskuu 2021

    Media on tuonut esille Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan rahankäyttöä, kun viraston oma hallinto ei ole siihen pystynyt.

    VALTIONTALOUDEN tarkastusviraston (VTV) tehtävänä on valvoa sitä, että julkisia varoja ei käytetä väärin. Valvojasta tuli kuitenkin valvottu, kun selvisi, että tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on tehnyt useita kalliita virkamatkoja ja muun muassa ostanut viraston piikkiin lähes viidellätuhannella eurolla kauneudenhoitopalveluja.

    Mieli muuttui yhdessä yössä - nyt puhemies Vehviläinen vihjaa Yli-Viikarin potkuilla: ”Eduskunta tekee tarpeelliset johtopäätökset”

  33. Työntekijän epäillään väärentäneen koronatestituloksen positiivisesta negatiiviseksi – rangaistus asiakirjaväärennöksissä voi olla jopa vankeutta

    Yle Uutiset 26. Maaliskuu 2021

    Työntekijän tulos oli positiivinen, mutta hän muutti testitodistukseen sen negatiiviseksi.

    Kittilän Levillä työskennelleen henkilön epäillään väärentäneen koronatodistuksensa. Työntekijä kävi koronatestissä viime viikolla. Tulos oli positiivinen, mutta hän muutti testitodistukseen sen negatiiviseksi.

  34. Alkoholin ostaminen olisi syy liikkua, parturi tai satunnainen suhde ei: Tällaisia asioita rajoitusten aikana saisi tehdä

    Helsingin Sanomat 25. Maaliskuu 2021

    MINNE SAA mennä, minne ei? Tämä on ensimmäinen kysymys, jonka hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset synnyttävät.

    Ainakin alustava vastaus saatiin keskiviikkona, kun valtioneuvoston kanslia julkaisi luonnoksen pykälistä, joilla rajoitukset saatettaisiin voimaan. HS kokosi esityksestä vastauksia joihinkin kysymyksiin. Tiedot ovat luonnoksesta, joka saattaa vielä muuttua ennen voimaantuloaan.

    Lakiesitys on määrä antaa tänään torstaina eduskunnalle. Rajoitukset otettaisiin kuitenkin käyttöön vasta erillisellä valtioneuvoston asetuksella ja vain osassa maata. Vaikka eduskunta hyväksyisi esityksen, se ei siis vielä itsessään tarkoittaisi, että rajoitukset tulevat voimaan.

    Ne voitaisiin ottaa käyttöön vain pahimmilla epidemia-alueilla, joita nyt ovat pääkaupunkiseutu ja Turku.

    Mikä muuttuu nykyiseen verrattuna? Moni asia.
    -Saisiko kauppoihin mennä yhä vapaasti? Ei saisi.
    -Voiko parturiin mennä? Luonnos ei luettele kampaamoja tai muita vastaavia palveluja sallittujen toimien listalla.
    -Voiko töihin mennä? Luonnos ohjaa tiukkasanaisesti etätyöskentelyyn, jos se vain on mahdollista.
    -Voiko kouluun, opiskelemaan tai päiväkotiin mennä? Tilanteen mukaan.
    -Voiko sukulaisia tai kavereita nähdä sisällä? Pääosin ei.
    -Entä ulkona? Kyllä, mutta rajatusti.
    -Saako seurustelukumppania tavata? Kyllä saa.
    -Voiko mennä mökille tai lomalle muualle Suomeen? Luonnos sallii liikkumisen omassa ”omistuksessa tai pysyvässä hallinnassa” olevalle vapaa-ajan asunnolle.
    -Pitääkö liikkumisen tarkoitus voida esittää kirjallisesti? Luonnos toteaa, että ulkona liikkuessa tulisi ”olla mukana selvitys siitä, mikä on liikkumisen määränpää ja tarkoitus” sekä poikkeusperusteesta.

    Kommentti: Onko jokaisella ulkomaalaisella perusoikeus saapua suomeen kysyi Ben. Ben Zyskowicz Yleastudio 23.3.2021.

  35. Päivi Räsänen moittii liikkumisrajoituksia – Alkoon pääsee, mutta kirkkoon ei: ”Onko alkoholi välttämätön tarvike?”

    Iltalehti 25. Maaliskuu 2021

    Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ihmettelee, miksi hallitus ei halua sallia rukous- ja ehtoollistilaisuuksia.

    Oppositiopuolue kristillisdemokraatit on suhtautunut lähtökohtaisesti varauksellisesti hallituksen kaavailemiin liikkumisrajoituksiin koronaviruksen pahimmilla leviämisalueilla pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

    Hallitus turvaisi oikeuden liikkua viinakauppaan, mutta ei kirkkojen rukous- tai ehtoollishetkiin, Räsänen kirjoittaa.

  36. Yhdysvalloissa alkoi taas ”naurettava teatteri”, jonka päätyttyä aselait ja jakautuneisuus pysyvät vakiona

    Iltalehti 25. Maaliskuu 2021

    Yhdysvaltojen erityispiirre, joukkoammuskelut, ovat jälleen kerran yhteiskunnallisen keskustelun keskipisteenä. Maanantaina kymmenen ihmistä kuoli Coloradossa supermarketissa, kun nuori mies avasi tulen. Viime viikon tiistaina mies murhasi kahdeksan ihmistä Georgiassa.

    Seitsemän päivää, seitsemän ammuskelua, 20 kuollutta.

    Parlamentin alahuoneessa on kuukauden sisään laadittu kaksi lakia, joilla aseita halajavien taustatarkistuksiin liittyvät porsaanreiät suljettaisiin. Presidentti Joe Biden meni tiistaina pidemmälle ja vaati rynnäkköaseiden sekä isojen lippaiden kieltoa.

    Aloitteilla tuskin on mitään toivoa menestyä. Republikaaneista tuskin kukaan tukee niitä, ja keskilinjan demokraatti Joe Manchin on ilmoittanut, ettei hän tue niitä, koska taustatarkistukset koskisivat myös yksityishenkilöiden välistä asekauppaa.

  37. Lähes 30 miljoonaa Astra Zenecan rokotetta löytyi yllättäen Italiasta: Löytö vastaa koko EU:n alkuvuoden toimitusmäärää

    Aamulehti 24. Maaliskuu 2021

    Euroopan unioni on ollut tyytymätön Astra Zenecan rokotetoimituksiin.

    Italian viranomaiset ovat löytäneet lähes 30 miljoonaa Astra Zenecan rokotetta paikallisesta tehtaasta, kertoo italialaislehti La Stampa.

    Rokote-erä ei ollut tiedossa, vaan se paljastui tarkastajien käynnin aikana. Kyseessä on Anagnin tehdas, joka pullottaa useiden rokotevalmistajien rokotteita. Nyt tehdas on pullottanut Astrazenecan rokotteita.

    Samasta tehtaasta on ollut peräisin myös 250 000 rokotteen erä, joka pysäytettiin EU:n vientirajoitusmekanismin perusteella. Erä oli menossa Australiaan.

    On vielä epäselvää, mihin lähes 30 miljoonan rokotteen erä olisi ollut matkalla. La Stampan tietojen mukaan kyse olisi ollut Hollannin Halix-tehtaalta peräisin olevista rokotteista.

    Halix-tehdas ei ole voinut tuottaa rokotteita EU:n käyttöön, sillä sen tuotanto ei ole Euroopan lääkeviraston hyväksymä. Hyväksyntää odotetaan torstaina. Komissiolähteet eivät varmistaneet Halix-tehtaan osuutta, mutta ainakin osa rokotteista oli matkalla köyhiin maihin Covax-ohjelman kautta.

  38. Sputnik V:n piti voittaa koronapandemia, mutta Venäjä horjuttaa itse uskoa omaan rokotteeseensa

    Yle Uutiset 24. Maaliskuu 2021

    MOSKOVAPresidentti Vladimir Putinin kerrottiin vihdoin eilen tiistaina saaneen ensimmäisen piikkinsä koronarokotetta.

    Toisin kuin monet muut hänen virkaveljensä – kuten Joe Biden, Recep Tayyip Erdoğan ja Volodomyr Zelenskiy – Putin ei antanut rokottamisesta mitään kuvia julkisuuteen.

    Teidän täytyy uskoa hänen sanaansa, kommentoi lehdistösihteeri Dmitri Peskov asiaa.

  39. Puolet koronatartunnoista alle 30-vuotiailla, THL selvittänyt vieraskielisten suurta osuutta tartunnan saaneissa

    Yle Uutiset 18. Maaliskuu 2021

    STM ja THL pitivät viikottaisen koronakatsauksensa. Mukana oli myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) STM:n yhteenvedon mukaan tapausmäärät ovat jo mutaman viikon olleet epidemia-ajan korkeimpia Nejännes tartunnoista todetaan nyt alle 20-vuotiailla ja puolet alle 30-vuotiailla Iäkkäiden osuus kaikista tartunnan saaneista on pieni, yli 70-vuotiaiden osuus on noin 4 prosenttia Tartunnoista noin kolmannes tavataan nyt vieraskielisisllä, THL on selvittänyt ilmiötä

    Krista Kiurulta kysytään ulkonaliikkumiskiellosta. Vieläkö sitä harkitaan? Kiurun mukaan tärkein tärkeintä on nyt tämän sulun aikana rajoittaa kontakteja. Viimeistään ensi viikon alkupuolella pitää pohtia jatkoa, jos tartunnat eivät nyt laske riittävästi.

    Kiurun mukaan keinot ovat vähissä, sillä jo nyt käytössä on laaja rajoitustoimien paketti. Uudellamaalla tarvittaisiin nyt erittäin nopea lasku, että käyrä saataisiin kääntymään.

    En sulje mitään rajoitustoimia pois. Joudumme pitämään kaikkia mahdollisia skenaarioita pöydällä, sillä loppukädessä kaikki riippuu siitä, saammeko vähennettyä kontaktien määrää niin, että se kääntää tämän eksponentiaalisen nousun, Kiuru sanoo.

  40. Ryhmäkanteella uhattu pikavippiyhtiö maksaa asiakkailleen hyvitystä kohtuuttomista luottokustannuksista

    Yle Uutiset 17. Maaliskuu 2021

    Lahtelaisyritykset hyvittävät luottokustannuksia runsaalla miljoonalla eurolla.

    Pikaluottoyritys J.W.-Yhtiöt ja perintäyhtiö WestStar ovat suostuneet maksamaan kuluttaja-asiamiehen kohtuuttomina pitämiä luottokustannuksia takaisin asiakkailleen, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Viraston mukaan asiaa ei näin ollen käsitellä ryhmäkanteena tuomioistuimessa.

  41. Lähes kaikki suomalaiset olisi mahdollista rokottaa kesäkuun loppuun mennessä, jos työikäisten toiset annokset pistettäisiin vasta ensimmäisen kierroksen jälkeen

    Helsingin Sanomat 16. Maaliskuu 2021

    Mallinnusten mukaan olisi parempi antaa hyvä suoja kaikille kuin erinomainen suoja puolelle.

    Jos koronavirusrokotteen toista annosta alettaisiin lykätä siihen asti, että kaikki ovat saaneet ensimmäisen piikin, periaatteessa lähes kaikki suomalaiset olisi mahdollista rokottaa kesäkuun loppuun mennessä.

    Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimman arvion mukaan Suomeen saadaan kaikkiaan 5,5 miljoonaa rokoteannosta vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Se on vain arvio, ja lopulta saatava rokotemäärä voi olla isompi tai pienempi.

  42. ”Toivottavasti Nesteen päätös ei ohjaa UPM:n ratkaisua” – Rotterdamin voitto Porvoosta kirpaisee ay-väkeä

    Demokraatti 15. Maaliskuu 2021

    Öljy-yhtiö Nesteen päätös valita Rotterdam seuraavan uusiutuvien tuotteiden jalostamon sijaintipaikaksi veti Porvoon jalostamon työntekijöiden ja Teollisuusliiton mielet mataliksi.

    Porvoon työntekijöiden pääluottamusmies Sami Ryynänen kuvailee tunnelmia luonnollisesti pettyneiksi. – Elättelimme toiveita, että ratkaisu kääntyisi Porvoon suuntaan, vaikka Rotterdam oli yhtiön kaavailuissa jo heti alkujaan aika vahvoilla.

  43. SAK:n kysely paljastaa: Näin työnantajat rajoittavat työntekijöiden sananvapautta

    Demokraatti 14. Maaliskuu 2021

    SAK:n mukaan joka neljännellä työpaikalla työnantaja on perusteetta rajoittanut työntekijöiden ja luottamushenkilöiden oikeutta kertoa julkisesti näkemyksiään työpaikkaa koskevista asioista.

    Keskusjärjestön luottamushenkilökyselyn mukaan yleisimmät tavat rajoittaa työntekijöiden sananvapautta ovat kielto kommentoida työpaikkaan liittyviä asioita sosiaalisessa mediassa tai estää mediahaastattelujen antaminen. Perusteettomista rajoituksista kertoi 23 prosenttia kyselyyn vastanneista.

    Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 27 prosenttia kertoi, että työntekijän julkisesti esittämät mielipiteet olivat johtaneet työnantajan toimenpiteisiin, yleensä työntekijän puhutteluun tai varoitukseen. Joissakin tapauksissa työntekijä on jopa irtisanottu.

  44. Bernie Sanders syyttää Amazonin estävän työntekijöidensä järjestäytymisaikeet – haluaa yhtiön perustajan Jeff Bezosin senaatin kuultavaksi

    Yle Uutiset 13. Maaliskuu 2021

    Amazonia on vuosien varrella kritisoitu huonoista työoloista yhtiön varastoissa ja jakelussa. Sandersin edustajan mukaan Bezos ei ole osallistumassa kuulemiseen.

    Yhdysvalloissa demokraattisenaattori Bernie Sanders haluaa verkkokauppajätti Amazonin perustajan Jeff Bezosin keskiviikkona senaatin budjettikomitean kuultavaksi yhtiön työntekijöiden järjestäytymissuunnitelmien vuoksi.

    Vermontilaissenaattori syyttää Amazonin yrittävän estää työntekijöidensä aikeet muodostaa ammattiliitto Alabamassa ja täten myös työntekijöiden pyrkimykset neuvotella yhdessä paremmista palkoista, työsuhde-eduista ja työoloista.

  45. Kremlillä menee nyt pelottavan lujaa – väite ”lännessä lavastettavista Sputnik-joukko­kuolemista” ei mahdu normaalin käsitys­kyvyn piiriin

    Ilta-Sanomat 13. Maaliskuu 2021

    Kremlin korkea-arvoinen edustaja antoi Venäjän johtaville uutistoimistoille niin oudon uhriutumis- ja salaliittolausunnon, että herää huoli Venäjän koko ylimmän johtorakenteen terveestä ajattelukyvystä, erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

    VENÄJÄN kaikki johtavat uutistoimistot – Tass, Ria Novosti ja Interfax – julkaisivat perjantaina samoihin kellonaikoihin artikkelin, jonka sisältö oli jotain todella outoa.

    Vaikka Venäjän propagandalta on totuttu kuulemaan kaikenlaisia sumutuksia ja tietoisia valheita, nämä artikkelit ylittivät omituisuudessaan monet aiemmat absurdiudet.

    Artikkeleissa kerrottiin, kuinka nimettömänä pystyttelevä korkea-arvoinen lähde Kremlistä varoittaa venäläisiä lännen valmistelemasta vääristellystä informaatioiskusta. Lähteen mukaan informaatioiskun kohteena olisi venäläisten tiedemiesten kehittelemä Sputnik V -koronavirusrokote, jonka turvallisuuden länsimaat pyrkisivät nyt kyseenalaistamaan jopa väitettyihin Sputnik-joukkokuolemiin vedoten.

    Potkut eduskunnan turvallisuusjohtajalle – tyly, tarpeeton ja kaikille haitallinen päätös

    MTV Uutiset 12. Maaliskuu 2021

    Eduskunnan kansliatoimikunta antoi potkut turvallisuusjohtajalle, koska tämä oli luovuttanut tiedotusvälineiden käyttöön valvontakameravideoita. Muodolliset perusteet irtisanomiselle ovat ehkä olemassa, mutta ulospäin potkut näyttävät eduskunnan kannalta pahalta, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

    Koska päällekarkauksen luonteesta syntyi Sipilän ja Savolan ristiriitaisten lausuntojen perusteella kysymyksiä, on yhtä lailla tärkeää, että video päätyi suuren yleisön nähtäville.

  46. Suomalais­professorien kehittämä korona­virus­rokote on pian valmis ihmis­kokeisiin: ”Suomessa varmaan on halukkaita osallistumaan”

    Helsingin Sanomat 12. Maaliskuu 2021

    Nenän kautta annettavasta rokotteesta saatiin eläinkokeissa lupaavia tuloksia.

    Kolmen suomalaisen professorin kehittämästä koronavirusrokotteesta on saatu lupaavia tuloksia eläinkokeissa, ja pian tutkijat ovat valmiita aloittamaan ihmiskokeet.

  47. Isännöitsijöitä epäillään poikkeuksellisen laajasta kartellista, nyt puhuu epäilyjen pääkohde: ”Tämä luo varjon työn päälle ja se on raskasta”

    Helsingin Sanomat 11. Maaliskuu 2021

    Realia Isännöitsijän toimitusjohtaja Veli Huotarin mukaan suuret isännöintiyhtiöt voivat toimintansa digitalisoituaan löytää suuria säästöjä taloyhtiöille erilaisten ostorinkien optimoijana.

    Realia Isännöinti on Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kartelliepäilyn pääkohde.

    KKV on esittänyt markkinaoikeudelle, että Realialle ja sen tytäryhtiöille määrättäisiin yhteensä 15,3 miljoonan euron seuraamusmaksut, koska se KKV:n esityksen mukaan sopi isännöintipalveluiden hinnoittelun yhdenmukaistamisesta ja hinnankorotuksista viiden muun isännöintiyhtiön ja Isännöintiliiton kanssa vuonna 2014.

    Isännöitsijät olivat pitkään taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden luotettuja. Nyt alaa epäillään suuresta hintakartellista.

    ”Moni sanoo, että meillä on tosi huono isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja.

  48. Tietoa uudesta koronarokotteesta – Dr. Sherri Tenpenny

    Fake News 10. Maaliskuu 2021

    Kommentti: Valeuutiset leviävät mitä pidemmälle korona pandemia etenee. Dr. Sherri Tenpennyn kertoo puppu videollaan sairaita ajatuksiaan, joita ei todellakaan kannata uskoa. Katso video täältä.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι