1
2
3
4
5
6
7

Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO

webistä tältä sivustolta

HS kokoaa tähän juttuun tärkeimmät uutiset koronaviruksesta maailmalta ja Suomesta. Lue lisää.


Taas uusi hoivakoti, jossa 10 kuollutta – Ylen lähteet kertovat kaoottisista oloista: Vanhuksia kuollut yksin huoneissaan

Yle Uutiset 25. Huhtikuu 2020

Työntekijöiden mukaan kaikkia saattohoitopotilaita ei ole pystytty hoitamaan asianmukaisesti Kontulan seniorikeskuksessa.

Ensimmäinen asukas kuoli Kontulan seniorikeskuksessa koronavirukseen 9. huhtikuuta. Tämän viikon perjantaihin mennessä keskuksessa on vahvistettu kymmenen koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Ylen tietojen mukaan jo ennen ensimmäistä kuolemaa moni asia on Kontulassa mennyt pieleen. Tilanne on ollut paikoin kaoottinen ja koronan leviämiseen on reagoitu liian myöhään.

Hoitaja Sonja Aspinen näkee työssään Ruotsin koronastrategian kääntöpuolen: “Vanhukset on uhrattu”

Yle Uutiset 25. Huhtikuu 2020

Ruotsin tavoite on ollut suojella vanhuksia ja muita riskiryhmiä. Nyt Tukholman hoivayksiköistä 75 prosentissa on todettu tartuntoja.

Sairaanhoitaja Sonja Aspinen koputtaa Nynäshamnin sairaalassa potilashuoneen ovelle. Sisällä on kaksi COVID-19 virustautia sairastavaa vanhusta.

Hänellä on kumisaappaat jalassa ja päässään ruokalapusta tehty suoja. Oikeat pääsuojat ovat sairaalasta loppu.

Haloo, täällä on hoitaja-Sonja. Olen tulossa sisälle huoneeseen. Menisittekö vähän kauemmaksi ovelta seisomaan sänkynne viereen, niin pääsen sisään.

Kansanterveysviranomainen on päivästä toiseen julistanut, että maassa rakennetaan muuri vanhusten turvaksi ja muuten toimitaan suosituksiin ja kehotuksiin perustuen.

Joka kolmas koronaan kuollut (siirryt toiseen palveluun) on ollut hoidettavana vanhustenhoidossa.

Tukholman yksiköistä (siirryt toiseen palveluun) 75 prosentissa on tartuntoja. Tukholman alueen kuolleista puolet on asunut hoivakodissa.

Pääministeri Stefan Löfven on myöntänyt, että maassa on epäonnistuttu vanhusten suojelemisessa koronakriisissä.

Sairaanhoitaja Aspinen käyttää suorempia sanoja.

Tuntuu, että vanhukset on uhrattu tässä Ruotsin tavassa toimia. Me emme saa takaisin näitä kuolleita. Täällä ei ole ymmärretty, miten herkkä ihmisryhmä on kyseessä.

Koronavirus ei näy Suomen kuolleisuusluvuissa: Maaliskuussa kuoli vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin

Helsingin Sanomat 24. Huhtikuu 2020

Koronavirus ei ole ainakaan vielä aiheuttanut piikkiä Suomen kuolleisuuslukuihin. Maaliskuussa Suomessa kuoli Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan 4 599 ihmistä. Vuotta aikaisemmin maaliskuussa kuoli 4 851 ihmistä.

Media ei joko osaa tai halua tunnistaa oikeistopopulistien vedätyksiä

Journalisti 23. Huhtikuu 2020

Marraskuussa 2019 vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyysi julkisesti anteeksi 1980-luvun tv-sketsejään, joissa hän oli pilkannut saamelaisia. Saman kuun lopulla kaikki suuret tiedotusvälineet uutisoivat poliisin saamista lukuisista tutkintapyynnöistä, joissa pyydettiin syynäämään vanhoja tv-sarjoja. Mahdollisena rikosnimikkeenä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Uutisissa mainittiin paitsi Peteliuksen anteeksipyyntö myös Päivi Räsäsen (kd.) vanhaan kirjoitukseen kohdistuva kiihottamistutkinta. Näin tiedotusvälineet antoivat lukijoille lukuohjeen ja kontekstin, joka oli täysin totuudenvastainen.

Suuri yleisö tulkitsi, että nyt se poliittista korrektiutta vaativa jengi on mennyt lopullisesti sekaisin – tehdä nyt tutkintapyyntöjä muinaisista tv-ohjelmista! Eikö mitään saa enää sanoa, edes historiassa?

Tartuntojen kiihtyminen lakkasi, ja hallitus pohtii tänään rajoitusten jatkoa – Mitä eri vaihto­ehdoista voisi seurata?

Helsingin Sanomat 22. Huhtikuu 2020

Hallitus joutuu seuraavaksi pohtimaan, mitä koronaviruksen hillitsemiseksi tarkoitetuille rajoituksille tehdään. Koulujen avaaminen voi olla yksi parhaiten perustelluista purkutoimista.

Olemme onnistuneet vähentämään kontakteja, pitämään etäisyyttä ja pesemään käsiä niin paljon, että virus etenee enää tasaisen junnaavasti. Kukin tartunnan saanut tartuttaa nyt keskimäärin yhden ihmisen. Mikäli tuo tartuttavuusluku laskee alle ykkösen, uusien tartuntojen määrä alkaa laskea.

Ottaen huomioon, että väestössä on jo hiukan immuniteettia, tartuttavuusluku on nyt 0,8–0,9 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mallinnusryhmän jäsen, Turun yliopiston professori Kari Auranen maanantaina ryhmän järjestämässä webinaarissa.

KUN LISÄKSI pääosa hallituksen asettamista rajoituksista on voimassa vain toukokuun puoliväliin asti, on aika päättää, kuinka toimitaan tästä eteenpäin.

:)

Iltalehti 21. Huhtikuu 2020

Ihmiset hamstrasivat paniikissa vessapaperia, nyt he yrittävät myydä pois satojen rullien varastojaan :)

Kovin järkevää selitystä kukaan ei ole pystynyt sille antamaan, miksi juuri vessapaperia hamstrattiin. Se toki loppui kaupoista, kun sitä ostettiin kymmeniä ja satoja rullia asiakasta kohden, mutta ei vessapaperista todellisuudessa mikään pula ole ollut.

Australiassa on noussut pienimuotoinen suuttumus yhtä naista kohtaan, joka yrittää kaupata netissä ylimääräistä varastoaan. – En enää tarvitse niitä, :) kirjoittaa nainen Facebookissa julkaisemassa ilmoituksessa. Hänellä on 21 ylimääräistä pakkausta, jokaisessa 18 rullaa eli yhteensä 378 rullaa :). Eikä tässä vielä kaikki. Hän pyytää pakkaukselta noin 12 euroa :), kun kaupassa se maksaisi noin kuusi euroa, todennäköisesti saman hinnan hän on niistä itse maksanut alunperin.

Tavaraa on yritetty tuoda takaisin myös kauppoihin. Adelaidessa sijaitsevan Drakes-supermarketin johtaja John-Paul Drake hermostui näihin asiakkaisiin täysin. Hän jakoi Youtubessa videon, jossa näyttää kansainvälistä käsimerkkiä näille ahneille hamstraajille.

Ely-keskukset ovat tukeneet yrityksiä summilla, jotka ovat monin­kertaisia aiempaan liike­vaihtoon verrattuna

Helsingin Sanomat 21. Huhtikuu 2020

Ely-keskusten tukiaineistosta nousee esiin, että osa tuetuista yrityksistä on liikevaihdoltaan hyvin pieniä. Tukea on myönnetty esimerkiksi ravintoloille, turismialan yrityksille, teollisuusyrityksille ja konsultointiyrityksille.

Kun ely-keskusten yritystukiaineistossa otetaan tarkasteluun otetaan 90 000–100 000 euron avustuksen saaneet yritykset, yritysten viimeksi raportoiman liikevaihdon mediaani on noin 273 000 euroa. Mediaani tarkoittaa suurusjärjestykseen asetetun joukon keskimmäistä. Mediaani on laskettu 16 yrityksestä, jotka ovat toimittaneet tilinpäätökset.

AINEISTOSTA nousee esiin, että osa tuetuista yrityksistä on liikevaihdoltaan hyvin pieniä. Esimerkiksi koodariyritys, jonka viimeksi raportoitu liikevaihto oli 12 000 euroa, on saanut 84 000 euron tuen. Alle 3 000 euron liikevaihdon raportoinut it-konsultointifirma taas on saanut tukea 85 000 euroa.

Ympäristöalalla toimiva yhden hengen suomalaisfirma, jolla on liiketoimintaa myös ulkomailla, on raportoinut 0 euron liikevaihdon. Yritys sai 55 000 euron tuen.

Lue myös: Kansanedustaja Ano Turtiaisen voimanosto­tuotteita myyvä yritys sai ely-keskukselta 70 800 euron koronatuen – Ely-keskus velkoo Turtiaisen toiselta yritykseltä 14 000:ta euroa

Postin toimitusjohtaja sai yritykselleen avustuksen Business Finlandilta – näin hän kommentoi 100 000 euron tukea

Iltasanomat 21. Huhtikuu 2020

Postin toimitusjohtajan Turkka Kuusiston viime vuonna tappiota tehnyt konsulttiyhtiö sai Business Finlandilta täyden koronatuen.

Kuusisto omistaa Idego Consulting -yhtiön yhdessä vaimonsa kanssa, joka toimii myös yrityksen toimitusjohtajana. Yrityksen päätoimialana on liikkeenjohdon konsultointi. Yhtiön tulos putosi vuonna 2016 yli 100 000 eurosta alle 40 000 euroon.

Samana vuonna Kuusisto aloitti Postissa Postipalvelut-liiketoimintaryhmän johtajana sekä johtoryhmän jäsenenä, ja vuodesta 2019 lähtien hän on johtanut Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmää. Idego Consulting taas teki viime vuoden elokuussa päättyneellä tilikaudella 10 000 euron tappion.

Ministeri Pekonen: Tällaisia tietokatkoksia ei voi tapahtua kriisitilanteessa – Suomen hidastelu EU:n suojavarusteiden hankinnassa selvitetään nopealla aikataululla

Yle Uutiset 20. Huhtikuu 2020

Ministeriön viestintä ei ole ollut riittävän selkeää, Pekonen myöntää.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) vahvisti Ylen A-studiossa, että ministeriö tekee selvityksen tietokatkoksesta, joka liittyy Euroopan unionin suojavarusteiden yhteishankintoihin.

Tämä selvitys tehdään nopealla aikataululla. Sitä ei ole tarkoitus viivytellä ministeriössä, vaan asiakirjoja ja kokousten pöytäkirjoja on kerätty yhteen ja niitä käydään läpi.

Nämä yritykset saivat täyden 100 000 euron korona-avustuksen

Iltasanomat 20. Huhtikuu 2020

Kaikkiaan lähes 800 yritystä on saanut Business Finlandilta täysimääräisen kehittämisavustuksen.

Taloussanomat listaa kaikki 20.4.2020 mennessä täyden 100 000 euron tuen saaneet yritykset.

Konsultit koronarahoituksen saajien kärjessä – elinkeinoministeri Lintilä: "Heillä on kokemusta hakemisesta"

Mies ampui kaksi puussa ollutta karhunpentua Suo­mus­sal­mel­la – Ilmoitti yh­teis­pai­nok­si 140 kiloa, todellinen paino oli hieman yli 41 kiloa

Kaleva 20. Huhtikuu 2020

Kaksi karhunpentua ampuneen miehen saama neljän kuukauden ehdollinen vankeustuomio törkeästä metsästysrikoksesta ei muuttunut maanantaina hovioikeudessa.

Käräjäoikeuden mielestä miehen olisi pitänyt jättää karhut ampumatta metsästäjälle kuuluvan korostuneen huolellisuusvelvoitteen vuoksi. Se katsoi hänen laiminlyöneen tämän velvoitteensa ja piti hänen tekoaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Karhujen ampumisessa käytetty ase määrättiin valtiolle rikoksentekovälineenä. Myös karhun taljat, ruho ja sisälmykset tuomittiin valtiolle. Ampuja asetettiin kolmeksi vuodeksi metsästyskieltoon.

Kenraali pilasi maineensa – Lindbergin hyppy hävittäjäkauppiaan konsultiksi oli härski temppu

Iltasanomat 19. Huhtikuu 2020

Puolustusvoimain entisen komentajan Jarmo Lindbergin hyppy Lockheed Martinin ja F-35 -hävittäjän konsultiksi osoitti totaalista harkintakyvyn puutetta. Presidentin haukut tulivat syystä.

Puolustusvoimain ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistö kommentoi kenraalin toimia historiallisestikin poikkeuksellisen voimakkaasti: – Tämä nyt ei ole ensimmäinen kerta, tosin räikein esimerkki. Sellainen elämänkulku, että siirrytään suhteellisen nuorena tai alhaisen eläkeiän jälkeen suoraan lobbaustoimintaan samalla alueella kuin on virkatehtävänsä tehnyt, eihän se näytä hyvältä alkuunkaan, Niinistö sanoi perjantaina MTV:n uutisille.

LINDBERGIN kannalta tilanne on nolo. Jos hän ei ymmärtänyt, mikä kohu asiasta nousee, se osoittaa täydellistä harkintakyvyn puuttumista. Jos hän ymmärsi tekonsa seuraukset, se osoittaa täydellistä piittaamattomuutta. Jotakin kertoo, että Lindberg perusti jo tammikuussa firmansa Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n.

Oululaisen kaupungin­valtuutetun kirjoitukset korona­viruksesta pöyristyttävät – ”Melkein voi toivoa, että sairastaisitte pahimman kautta”

Iltasanomat 19. Huhtikuu 2020

Oulun kaupunginvaltuutettu Sari Halonen väläyttää toivovansa, että mökkeilystä huolestuneet kuusamolaiset sairastuvat koronavirukseen. Valtuustoryhmä tuomitsee puheet.

Tapahtumat alkoivat, kun sairaanhoitajana työskentelevän kuusamolaisvaltuutetun Inka Hokkasen (sd) lauantaina julkaisema keskustelunaloitus käsitteli sitä, että paikkakunnalla ei ole yhtään tehohoitopaikkaa. Lähimmät paikat ovat yli 200 kilometrin päässä Oulussa, eikä ambulanssien riittämisestä ole takeita.

Halonen kertoi aikovansa suunnata lomapaikalleen Kuusamoon koronaviruskriisistä välittämättä.

Huono Äiti -sivusto sai 100 000 euron jättiavustuksen valtiolta: ”Miten someyritys kärsii koronasta?”

Iltalehti 19. Huhtikuu 2020

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok) vaimon Sari Helin-Sarvamaan someyritys sai 100 000 euron korona-avustuksen valtiolta.

Suomen Kuvalehti uutisoi lauantaina pienistä ja keskisuurista yrityksistä, joille valtion rahoitusyhtiö Business Finland on myöntänyt korona-avustuksia

Maksimiavustuksen saaneiden yritysten joukossa on europarlamentaarikko Petri Sarvamaan vaimon Sari Helinin Huono Äiti Oy, jolle myönnettiin 100 000 euroa.

Huono Äiti oli aluksi Helinin blogi, joka on laajentunut sosiaalisen median yhteisöksi.

Helinin yhtiön saama 100 000 euron tuki on herättänyt ihmetystä, sillä sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt entisestään koronaviruksen takia maailmanlaajuisesti.

Sadan tonnin tukipotteja saivat Ilta-Sanomien muun muassa Huutokauppakeisarina tunnetun Aki Palsanmäen Hirvaskankaan kauppahuone, konsulttiyhtiö Miltton ja Huono Äiti -someyhteisö. Suomen Kuvalehden mukaan tukia sai suhteessa eniten IT-yhtiöt. Business Finlandin tuet on tarkoitettu yli 6 henkeä työllistäville PK-yrityksille. Onkin mielenkiintoista että esimerkiksi Hirvaskankaan kauppahuoneen ja Huono Äiti-someyhteisön henkilöstömäärä jää julkisten tietojen perusteella reilusti alle vaaditun.

Kuinka kauan tämä vielä kestää? Mitä tiedetään immuniteetista? Katso HUSin ylilääkärin vastaukset kiinnostavimpiin koronakysymyksiin

Yle Uutiset 18. Huhtikuu 2020

Asko Järvinen sanoo, että pitkästä eristäytymisestä voi seurata esimerkiksi psyykkisiä ongelmia.

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina ja vastaili katsojien lähettämiin koronakysymyksiin. Kokosimme tähän juttuun mielenkiintoisimmat kysymykset ja vastaukset.

Pääministeri Marin yksin asuville: "Puhelin tärkeä väline, paikan päältäkin saa monia palveluita"

Maaseudun Tulevaisuus 17. Huhtikuu 2020

Suomalaisia kannustetaan jakamaan kokemuksia, ettei kriisin keskellä jäätäisi liiaksi yksin. Parempi on silti edelleen pysyä kotona kuin matkata mökille.

Koronakriisin aikana palvelut keskittyvät kovasti verkon ja puhelimen kautta annettaviin. Tämän myönsi myös pääministeri Sanna Marin (sd.). MT kysyi perjantaina tiedotustilaisuudessa, kuinka varmistetaan tasapuolinen avunsaanti yksin asuville, jos käytössä ei ole tietoverkon palveluita ja osaamista niiden käyttöön.

"Vaihtoehto on ensisijassa puhelin. Siihen voi tarttua", pääministeri vastasi.

Suojavarustekauppias Onni Sarmaste Ylelle: Vaadin valtiolta miljoonien vahingonkorvausta – Poliisi jäädytti 2 miljonaa euroa Sarmasteen varoja

Yle Uutiset 16. Huhtikuu 2020

Onni Sarmaste sanoo, että varojen jäädytys oli "absurdia".

Ylen tietojen mukaan Keskusrikospoliisin (KRP) Rahanpesun selvittelykeskuksen jäädyttämät noin 2 miljoonaa euroa olivat liikemies Onni Sarmasteen hallinnoimalla tilillä. Sarmaste kertoi (siirryt toiseen palveluun)itsekin jäädytyksestä Ilta-Sanomissa.

KRP kertoi toissapäivänä tehneensä reilun kahden miljoonan edestä "epäilyttäviin liiketoimiin liittyviä" jäädytyksiä. Tähän mennessä julkisuudessa ei ole ollut siitä tietoa, kenen varoja KRP oli jäädyttänyt. Keskusrikospoliisi tekee parhaillaan esiselvitystä Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustekaupoista. Ylen tietojen mukaan Sarmasteen yrityksen tilillä olleiden varojen jäädytys liittyy kiinteästi esiselvitykseen.

Vain hölmö haaveilee paluusta entiseen

Iltasanomat 15. Huhtikuu 2020

Mikään ei pandemian jälkeen palaa pandemiaa edeltäneeseen aikaan eikä ole syytäkään. Maailma muuttuu pysyvästi, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

Ei kannata uskoa, kun joku väittää, että pandemian jälkeen kaikki muuttuu ennalleen. Ei muutu. Mikään ei palaa koronaa edeltävään aikaan.

Mietitään vaikka liikematkustamista. Lentoliikenne on nyt pysähdyksissä, mutta viimeistään loppukesästä ainakin osa vuoroista palaa.

Aiemmin yrityksissä uskottiin siihen, että merkittävää osaa kokouksista ja myyntipalavereista ei voi hoitaa etänä. Pandemia on osoittanut toisin. Ei kannata luulla, että firmoissa palattaisiin vanhoihin, kalliisiin matkustuskäytäntöihin, vaikka se olisikin mahdollista.

Euroopassa otetaan eri tahtiin pieniä askelia kohti uutta normaalia – Tanskassa palataan pulpetteihin, Itävallassa avattiin rautakaupat ja Italiassa kirjakaupat

Yle Uutiset 15. Huhtikuu 2020

Pääsiäisen jälkeen eri puolilla Eurooppaa on alettu hiljalleen purkaa koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia tai ainakin suunnitella asiaa. Espanjassa palattiin maanantaina töihin muun muassa rakennustyömaille, mutta muuten tiukat liikkumisrajoitukset pysyvät ennallaan ainakin kuun lopulle.

Joissain maissa epidemian katsotaan tasaantuneen jo siinä määrin, että niissä puhutaan askelista kohti jonkinlaista uutta normaalia.

Coronavirus outbreak: Trump says U.S. is halting funding to World Health Organization

GlobalNews/Helsingin Sanomat 14. Huhtikuu 2020

Trumpin ”leuat loksauttavassa” tiedotustilaisuudessa ei ollut kyse kansan kärsimysten helpottamisesta vaan presidentin omasta vallasta

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump taitaa sittenkin rakastaa toimittajia.

Yli 23 000 yhdysvaltalaista on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Viruksesta on tullut maan yleisin kuolinsyy. Miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat menettäneet työnsä. Tulevaisuus näyttää synkältä.

Silti Trumpilla riittää aikaa medialle. Presidentti ja hallinnon koronavirusasiantuntijat pitävät tiedotustilaisuuden lähes päivittäin. Usein ne venyvät pitkiksi: tuntiin, kahteen ja ylikin.

Vaikka Trump hyökkää mediaa vastaan, hänellä on usein aikaa vielä yhdelle kysymykselle. Ja vielä yhdelle.

Satapäinen nuorisojoukko parveili ja kärhämöi Porissa läpi pääsiäisen – Poliisi hermostui: ”Nyt on mussutusta kuunneltu riittävästi”

Satakunnan Kansa 13. Huhtikuu 2020

Rajoituksista piittaamaton nuorisojoukko on työllistänyt poliisia Porissa viikonloppuna. Poliisin nuorison pääsiäisnäytelmäksi nimeämä tapahtuma on koonnut suurimmillaan satapäiseksi paisuneen joukon, joka on ajelehtinut peräkkäisinä iltaöinä ainakin Tikkulan ABC:llä ja Mikkolan Prismalla.

Väki on koostunut alle mopoikäisistä junioreista auton ratissa istuviin. Isossa joukossa on ollut keskenään erimielistä väkeä ainakin Lähi-idästä ja Satakunnasta. Käsikähmät ovat johtaneet rinta kaarella uhoamiseen seuraavasta voimien koitoksesta seuraavassa paikassa, poliisista kerrotaan.

Suomalaishiihtäjän ”järjettömällä” pääsiäislenkillä kului 15600 kilokaloria – hampurilaisdiili tehtiin kesken matkan: ”Se on kaksi kiloa rasvaa”

Iltalehti 12. Huhtikuu 2020

Ari Luusuan älykello näytti pitkäperjantain iltana kello 22.14 melkoista kilometrilukemaa: 275,78.

Luusua oli startannut ladulle kotinsa vierestä Rovaniemellä kello 3.57 mikroaaltouunipuuron voimalla.

– Ideana oli hiihtää pimeästä pimeään, hän kertoo Iltalehdelle.

Älykello kertoi matkan ja vauhdin lisäksi valtavasta kulutuksesta: 15600 kilokaloria.

– Joku oli laskenut, että se on neljä kiloa hiilihydraattia ja kaksi kiloa rasvaa.

Lisääntyvätkö levottomuudet, vaarantuuko demokratia, miten käy EU:n? Koronavirus muuttaa maailmaa ainakin 8 tavalla

Yle Uutiset 11. Huhtikuu 2020

Kriisissä ihminen oppii ympäristön arvon kantapään kautta, tulevaisuuden ja politiikan tutkijat arvioivat Ylen haastattelussa.

Puolassa Laki ja Oikeus -puolue hyväksytti juuri lain, jolla sallitaan äänestäminen postitse. Postiäänestykset voivat olla tulevaisuutta myös muualla.

Isot kriisit ovat aina muuttaneet maailmaa. New Yorkin terrori-iskujen jälkeen korostuivat turvallisuuskysymykset ja terrorismin vastainen sota. Pankkien pelastaminen finanssikriisissä nostatti vihaa eliittejä kohtaan ja synnytti kansallismielisiä populistisia liikkeitä.

Yksi koronakriisin erityispiirteitä on etätyö – tulevaisuudessa se voi repiä kuiluja ihmisten välille.

Rakastetut johtajat

Helsingin Sanomat 11. Huhtikuu 2020

ÄKKIÄ viruksen jäytämä maailma oli täynnä tarmokkaita ja kansansa rakastamia johtajia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on suositumpi kuin koskaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron purjehtivat myötätuulessa. Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin johtamat sosiaalidemokraatit kasvattivat tuoreessa mittauksessa kannatustaan peräti viidellä prosenttiyksiköllä. Suomen pääministeri Sanna Marin nosti täkäläiset sosiaalidemokraatit suurimmaksi puolueeksi kyselyssä.

Johtajien viruksentorjuntataidoista ei välttämättä ole kyse. Trump piti virusta aluksi demokraattipuolueen huijauksena. Löfvenin hallitus vaihtoi torjuntataktiikkaa kesken kaiken. Alkuperäinen linja tuotti moninkertaisen määrän kuolonuhreja muihin Pohjoismaihin verrattuna.

FILOSOFI ja kirjailija Nassim Nicholas Taleb laski lentoon vuonna 2007 mustan joutsenen. Lintu on vertauskuva. Se tarkoittaa erittäin epätodennäköistä tapahtumaa, joka järisyttää maailmaa. Talebin joutsenesta on tullut suosittu tapa selittää meidän aikaamme, joten tarjoilen vielä yhden proosallisen tulkinnan: kun musta joutsen lipuu järvelle, vallassa rähjääntynyt varpusparvi alkaa kummasti muistuttaa vitivalkoisten joutsenten lentuetta.

Näin ei käy kuitenkaan Brasilian presidentille Jair Bolsonarolle. Tämän köyhän miehen Trumpin koronaneuvot saavat Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan vaikuttamaan fiksulta. Jälkimmäinen neuvoo koronan katoavan, kunhan nappaa vodkaa ja paiskii maatilan töitä.

Automaatti­metro oli valtava hanke, joka meni täysin pieleen – näin oikeus löysi ratkaisevat virheet

Helsingin Sanomat 10.Huhtikuu 2020

HELSINGIN käräjäoikeuden maaliskuinen välituomio Siemensin ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) automaattimetro­kiistassa on raskasta luettavaa. Se on raskasta kolmesta syystä.

Tuomio on laaja, 465-sivuinen, ja se vie lukijan sopimusjuridiikan syvään päätyyn. Osapuolten vaatimukset, vastavaatimukset, kirjalliset todisteet ja todistajien kuulemiset käydään läpi kolmeen kertaan.

Vaatimuksetkin ovat mittavia. HKL ja Länsimetro oy vaativat Siemensiltä korvauksina 200:aa miljoonaa euroa ja Siemens HKL:ltä 175:tä miljoonaa euroa. Alkuperäisten sopimusten arvo oli yhteensä 174,3 miljoonaa, josta Helsingin metron osuus oli suurin, 99 miljoonaa euroa.

Välituomiota on raskas lukea myös siksi, että siinä näkyy, miten automatisointihanke oli tuhoon tuomittu. Lähes välittömästi sopimuksen allekirjoituksen jälkeen alkoi väittely, mitä sopimus käytännössä tarkoitti.

Yhdysvalloissa korona­virus on vienyt hengen lähes 1 800 ihmiseltä vuoro­kaudessa, Kanada ei aio palata normaaliin ennen rokotteen valmistumista

Helsingin Sanomat 10.Huhtikuu 2020

Yhdysvalloissa Chicagon vankilassa on todettu noin 450 koronavirustartuntaa vangeilla ja henkilökunnalla, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Vankila on yksi Yhdysvaltojen suurimmista. The New York Timesin mukaan vankilassa on 4 500 vankia. Lehden mukaan vankien sukulaiset ja asianajajat ovat nostaneet kanteita ja yrittävät saada riskiryhmään kuuluville vangeille vapautuksen ennen määräaikaa.

-Unkarissa on todettu lähes 2 000 koronavirustartuntaa

-Trudeau: Kanadassa ei ole paluuta normaaliin ennen kuin rokote koronavirusta vastaan on kehitetty

-Yhdysvaltain osakeidenksin nousu oli tällä viikolla suurin 46 vuoteen

-Jemenissä on todettu maan ensimmäinen koronavirustartunta

-Saksassa todettu vuorokauden aikana yli 5 000 koronavirustartuntaa

-Yhdysvalloissa 17 miljoonaa ihmistä on jäänyt ilman työtä koronapandemian aikana

Huoltovarmuus­keskuksen epäonnistuneen kasvosuojain­kaupan taustalla on miljoonien eurojen kiista, johon kytkeytyy alamaailmaan verkottunut liikemies

Helsingin Sanomat 9. Huhtikuu 2020

Yrittäjä Onni Sarmasteen mukaan kauneusklinikkayrittäjä Tiina Jylhä on lähettänyt kasvomaskikaupan takia Helvetin enkelit hänen peräänsä, minkä Jylhä kiistää.

HUOLTOVARMUUSKESKUKSEN tilaamista kasvomaskeista on kehkeytynyt riita, jonka keskeiset osapuolet näyttävät olevan kaksi yrittäjää ja suomalainen alamaailma.

Huoltovarmuuskeskus tilasi äskettäin koronavirusepidemiaa varten Suomeen kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja 230 000 hengityssuojainta. Ne saapuivat Kiinasta tilauslennolla viime tiistaina. Keskiviikkona kävi ilmi, että toisin kuin oli tarkoitus, maskeja ei voi käyttää sairaalakäytössä.

Kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä sanoo, että tilauksen oli määrä olla hänen yrityksensä Look Medical Caren toimittama. Jylhän mukaan liikemies nimeltä Onni Sarmaste ilmestyi kuitenkin mukaan kauppaan ja onnistui vaikuttamaan tilaukseen sekä huijaamaan siitä maksetut rahat omalle tililleen. Sarmasteen mukaan taas Jylhä on yrittänyt varastaa häneltä rahaa.

Ylilääkäri kehottaa eristäytymään nyt erittäin tehokkaasti: ”Korona on suurella todennäköisyydellä selätetty kesällä 2021”

Demokraatti 8. Huhtikuu 2020

Petri Lehenkari on professori Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja ylilääkäri OYS:ssa. Hänellä on koronakriisiä koskeva viesti suomalaisille.

”On hyvä hahmottaa, että tämä tilanne ei kestä ikuisesti mutta se ei myöskään ole ihan nopeasti ohi. Ensimmäinen aalto on todennäköisesti otettu vastaan kesään 2020 mennessä, mutta rajoitukset jatkuvat kesän 2020 yli kaikkialla. Rokotukset alkavat loppuvuodesta 2020. COVID on suurella todennäköisyydellä selätetty kesällä 2021, mutta sen jälkeenkin se saattaa hiipiä muiden virusten mukana kausittain.”

”On kiistämätön lääketieteellinen tosiasia, että ainoa lopullinen tie ulos COVID-viruksen kanssa yhteiselosta on se, että lähes me kaikki jossain vaiheessa sairastamme taudin ja tieto viruksen nujertamisesta tulee osaksi immuunijärjestelmämme muistia. Laumaimmuniteetti vaatii erittäin suurta väestötason immunisaatiota, arviot vaihtelevat, vähimmillään 70 % ja enimmillään 90 % välillä.”

Ketä korona kolhii koviten? Suomessa alkaa harvinaislaatuinen hanke, joka paljastaa talouskriisin syvyyden tutkijoille lähes reaaliajassa

Yle Uutiset 7. Huhtikuu 2020

Kuinka pahasti koronakriisi oikeasti runtelee Suomen taloutta ja ketkä saavat kovimmat iskut? Entä millainen tuki hyödyttää yrityksiä eniten?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin saadaan pian lisävaloa, kun joukko johtavia taloustieteilijöitä alkaa tuottaa lähes reaaliaikaista tietoa koronakriisin vaikutuksista.

Tilannehuoneen tehtävänä laatia isojen tietoaineistojen perusteella analyysejä siitä, miten taloudella, yrityksillä ja kotitalouksilla menee koronakriisin syövereissä.

Voisiko koronaepidemia olla ohi jo kesällä? Lämpötila voi vaikuttaa ratkaisevasti ihmisten käyttäytymiseen – ja viruksen toimintaan

Helsingin Sanomat 6. Huhtikuu 2020

Lämpötila vaikuttaa ihmisten käyttäytymisen kautta lähikontakteihin, mutta myös itse viruksen toimintaan. Lisäksi ilmankosteus saattaa vaikuttaa siihen, miten virus leviää.

KORONAVIRUSEPIDEMIA on Suomesta ohitse heinäkuussa, jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennuste toteutuu.

Ilmassa on ollut toivetta, että epidemia voisi vaimentua jo aikaisemmin ilmojen lämpenemiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, että lämpö tappaa tällaiset virukset. Myös Ruotsissa epidemian torjuntaa johtavan valtionepidemiologin Anders Tegnellin mukaan ”tämäntyyppiset virukset leviävät paljon huonommin kesäkuukausina”.

Vuodenaikaan liittyvää vaihtelua kulkutaudin liikkeissä pitää mahdollisena myös Yhdysvaltain allergian ja tartuntatautien tutkimuslaitoksen (CDC) johtaja Anthony Fauci, kertoo The Washington Post -sanomalehti. Tähän viittasi hänen mukaansa se, että tartunnat ovat nyt lisääntyneet eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa talvikausi tekee tuloaan.

INFLUENSSAN kausiluontoisuuden uskotaan johtuvan muun muassa siitä, että ihmiset elävät niin erilaisissa oloissa kylminä kuukausina kuin lämpiminä. ”Ihmiset ovat väljemmin silloin, kun on lämmintä. Kun ihmisten etäisyys kasvaa, pisara-kosketusteitse tarttuvan taudin riski pienenee”, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. Talvella ihmiset myös hengittävät kuivempaa ilmaa sisällä ja ulkona. Kylmä ilma ei pidätä kosteutta niin paljon kuin lämmin. Ihmiset viettävät aikaansa enemmän sisällä, missä ilma on myös kuivaa.

Pentti Linkola oli vapaa luonnontutkija, joka sanoi mitä ajatteli

Helsingin Sanomat 5. Huhtikuu 2020

Pentti Linkolalla oli aina tapana sanoa mitä hän ajatteli, välittämättä siitä mitä nykyään sanotaan ”poliittiseksi korrektiudeksi”, kirjoittaa Anto Leikola.

Video coyotefilm.fi

PENTTI LINKOLA on kuollut 87 vuoden iässä. Hän oli pikkuserkkuni, ja äitimme olivat toisilleen hyvin läheiset serkukset, joten jouduin tutustumaan häneen jo varsin varhain, yli seitsemän vuosikymmentä sitten. Niinpä muistan hänen jo kesällä 1948 harrastaneen kesä­huvilallamme Keuruulla ahkerasti kalastusta. Tavanomaisesta poiketen hän kirjasi ylös pyydystämistään kaloista painon ja pituuden. Tieteellisen tarkkojen muistiinpanojen tekemistä hän jatkoi lintuharrastuksen parissa koko loppuikänsä.

Pertti Paasio 1939–2020: Kotkaleireiltä kansanvallan linnakkeisiin

Demokraattit 4. Huhtikuu 2020

Sosialidemokraattien entinen puheenjohtaja, ministeri Pertti Paasio menehtyi pitkään sairastettuaan lauantaina Turussa. Hän ehti täyttää 81 vuotta viime torstaina.

Pertti Paasio ehti elämässään olla uskomattoman monissa rooleissa lähes kaikilla politiikan näyttämöillä. Politiikka oli läsnä varhaislapsuudesta asti. Hänen lapsuusperheensä muutti Turkuun vuonna 1942, kun isä, 1920-luvun nuorisoliittolaisveteraani Rafael Paasio tuli valituksi sosialidemokraattien maakuntalehden Sosialistin (vuodesta 1951 Turun Päivälehti) päätoimittajaksi.

Kuusivuotias Pertti Paasio haettiin mukaan SDP:n raittiusjärjestön Päivän Nuorten kerhoon Turun työväentalolle. Seuraavana vuonna Pertti siirtyi Nuoriin Kotkiin.

Ryuichi Sakamoto kuuntelee luonnon ääniä ja etsii musiikkiinsa ajatonta kauneutta

Yle Teema 25.11.2018

Elektronisen musiikin edelläkävijän, elokuvasäveltäjän ja entisen poptähden Ryuichi Sakamoton uusi musiikki kutsuu hitauteen ja hiljaisuuteen. Sakamoto-fani Marc Helfer kirjoittaa japanilaissäveltäjän eleganssista.

Olin 17-vuotias 1970-luvun lopulla, kun kuulin ensimmäistä kertaa radiossa Yellow Magic Orchestran kappaleita. Kokemus vaikutti kuin maanjäristys.

Japanilaisen bändin soundi oli täysin uusi, en ollut koskaan ennen kuullut mitään sellaista. Elektropopmusiikki, joka yhdisti muun muassa syntetisaattorit ja videopelien äänet, tuntui paljon hauskemmalta ja hullummalta kuin saksalaisen Kraftwerkin kokeellinen musiikki.

Sakamotosta tuli hyvin suosittu elokuvamusiikin säveltäjä. Hän on säveltänyt musiikkia muun muassa Bernardo Bertoluccille, Brian De Palmalle, Pedro Almodóvarille ja Alejandro González Iñárritulle.

”Ero kaikkeen aiemmin sairastamaani tuli selväksi” – Kolme koronaviruksen saanutta kertoo, miten sairaus eteni ja miltä toipuminen tuntui

Helsingin Sanomat 3. Huhtikuu 2020

Covid-19-tautiin sairastuneilla on hyvin monenlaisia oireita, ja myös toipuminen voi sujua nopeasti tai hitaasti. Kolme sairaudesta toipunutta kertoo, millainen kokemus oli.

SUOMEA ja muuta maailmaa runnovan koronaviruksen aiheuttamissa oireissa on selviä eroja sairastuneiden välillä.

Oireet alkavat keskimäärin viiden päivän päästä tartunnasta. Ne voivat vaihdella aina lievästä lihassärystä ja kurkkukivusta muun muassa korkeaan kuumeeseen, hakkaavaan yskään ja hengenahdistukseen.

Toimittaja ja juontaja Baba Lybeck, 53: ”Ilman sairaalahoitoa mieheni ei olisi enää täällä”

”TÄMÄ sairaus on tosi outo. Sitä ei voi verrata mihinkään. Minulla ei ollut mitään flunssalle ominaista nenän tukkoisuutta ja räkää. Kurkkukipua oli, mutta sekin tuli ja meni. Hengitysoireet tuntuivat siltä, kuin rinnan päällä olisi ollut hehkuva kekäle, vaikka minulla ei ollut kuumetta.

Tautini alkoi yleisellä lihassäryllä. Oli kolotusta, selkäsärkyä ja pääkipua, ehkä vähän lämpöä. Välillä huimasi. Kolmantena päivänä lähtivät maku- ja hajuaisti, ja siinä vaiheessa tiesin, että kyse on koronaviruksesta.

Mieheni sairastui ennen minua. Hänelle tuli ensin kova kuume ja rajuja vatsavaivoja, jotka muistuttivat salmonellaa. Kuudentena päivänä oireet muuttuivat hakkaavaksi yskäksi, ja samaan aikaan minäkin aloin oireilla. Mieheni oli kahdeksantena päivänä jo niin vakavasti sairas, että hänet käytiin hakemassa korona-ambulanssilla testiin.

Emeritusprofessori yllättyi, kun koronan ero vaaralliseen sarsiin paljastui: ”Emme tiedä, miten tässä tulee käymään”

Iltasanomat 2. Huhtikuu 2020

Uudella koronaviruksella ei ole mitään syytä kesyyntyä. Sille on tärkeintä, että se pystyy lisääntymään, sanoo emeritusprofessori Tapani Hovi.

Emeritusprofessori Tapani Hovi, 77, oli laatimassa Suomelle ensimmäistä pandemian varautumissuunnitelmaa.

HETI kärkeen täytyy myöntää se, että emme tiedä, miten tässä tulee käymään. Kyseessä on uusi tauti, joka on ollut keskuudessamme vasta runsaat kolme kuukautta, sanoo emeritusprofessori Tapani Hovi.

PANDEMIAN tuloa on pidetty vuorenvarmana, mutta Hoville tuli yllätyksenä, että sen lähettilääksi tuli juuri SARS-CoV-2.

USA:ssa yli 5 000 koronaan kuollutta, yli 900 yhdessä päivässä

Demokraatti 2. Huhtikuu 2020

Trump: ”On osavaltioita, joissa ongelma ei ole kovinkaan suuri”

Yhdysvalloissa koronaviruksesta johtuvat kuolemantapaukset lisääntyvät nopeasti. Uutiskanava CNN:n mukaan maassa on kuollut keskiviikkona ainakin 928 ihmistä, mikä on kanavan laskujen mukaan korkein päiväkohtainen lukema tähän mennessä.

Yhdysvalloissa yksi koronaviruksesta pahimmin kärsineistä alueista on New Yorkin kaupunki, jossa CNN:n mukaan oli raportoitu keskiviikon alkuiltaan mennessä lähes 1 400 kuolemaa ja lähes 46 000 vahvistettua tartuntaa.

Koronavirus voi opettaa uutta ajattelua

Voiko ihmiskunta muuttaa ajatteluaan koronavirus pandemian jälkeisen ajan elämässä?

Tuskin kymmenen vuotta sitten kukaan olisi pitänyt todennäköisenä, että vuonna 2020 koko maailma kamppailee pandemiaa vastaan.

Toivottavasti kun tulevaisuudessa historiaa kirjoitetaan voidaan todeta pandemian opettaneen ihmiskunnalle uutta ajattelua, sillä muuten ei olisi historian kirjoittajia.

Nyt kun pandemiaa on kestänyt muutamia kuukausia ihmisiä on kuollut enemmän kuin Korean, Vietmanin ja muissa suursodissa yhteensä. Mikään vähäpätöinen pandemia ei ole kysymyksessä, vaikka Yhdysvaltojen presidentti Trump ajoittain niin viestittääkin.

WASHINGTON Presidentti Donald Trump on hoiperrellut koronan kanssa. Hän ei tunnu olleen missään vaiheessa tilanteen tasalla. Vielä toissa viikolla hän vähätteli koko epidemiaa.

Presidentti Niinistö tarjosi nyrkkiä Marinin hallitukselle

Presidentti Niinistö tarjosi "Nyrkkiä" hallitukselle Koronavirus epidemian hoitoon. Onko Niinistöllä laajakin harmaapäisten professoreiden varasto nyrkissä? Tasavallan presidentin kanslia julkaisi maanantaina presidentti Sauli Niinistön viestin, jonka hän oli lähettänyt torstaina 26.3. pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja hallitukselle. Marin kieltäytyi tällaisen ryhmän perustamisesta. Marin teki oikein eikä lähtenyt nuoleskelemaan presidentin nyrkkiä. Suomalaisten onni, että meillä on tässä kriisi ajassa vahva naisvaltainen hallitus.

Loputtomiin ei voida koronaviruksen ympärillä pyöriä

Ilmastonmuutoksen kannalta ihmisten liikkumisrajoituksilla on ollut positiivisia vaikutuksia, ilma, vesi ovat parantuneet.

Ilmastonmuutos tulee olemaan suurin kysymys jolla tulevien sukupolvien elinolosuhteet turvataan. Jos mitään ei tehdä tulevaisuus ei näytä hyvältä.

Hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2045 mennessä on kova tavoite, mutta se vaatii tekoja.

Suomalainen poliittinen kenttä on puhunut vähintään viimeiset viisi vuotta ilmastonmuutoksen vaatimista toimista, mutta tulos on tähän mennessä 0. Vaikka koko Suomi katoaisi maapallolta, se ei maailman kuvaa, karttapalloa lukuunottamatta juuri muuttaisi, mutta tärkeämpää onkin pitää ääntä maailman politiikassa muutoksen aikaansaamiseksi.

Aurinkovoima ei ollut sopiva teknologia suurvallalle

Aurinkoenergian käyttöönotto yleistyi yhdysvalloissa öljysaartojen aikana 1970-luvulla. Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter otti esityslistalleen energian. Hän ehdotti, että vuoteen 2000 mennessä yhdysvaltojen sähköstä 20 prosenttia olisi uusiutuvaa. Presidentti Carter asensi aurinkopaneelit Valkoiseen taloon.

Presidentti Reagan poistatti ne kautensa toisena päivänä.

Yksi Reaganin sihteereistä sanoi, että aurinkovoima ei ollut sopiva teknologia suurvallalle.

Kaikki hienot teknologiat kuten aurinko ja tuulivoima keksittiin yhdysvalloissa, mutta niitä ei otettu käyttöön suuressa mittakaavassa. Öljyteollisuus saa yhdysvalloissa vuosittain 20-30 miljardia dollaria valtionapua hallitukselta.

Kun jokin järjestelmä on ollut käytössä sadan vuoden ajan ja tuottanut voittoa koko tuon ajan, ei kiinnostusta innovaatioon ole, koska se muuttaisi tilanteen täysin.

- Koronan varjossa muhii hoitopommi – Pahin skenaario on, että riskiryhmien potilaat jäävät hoidotta pitkäksi aikaa

- Li Andersson: Luokkaristiriitoja poikkeusoloissa

Pandemia ei yhdistä, vaan erottaa ja kiilaa

Iltasanomat 28. Maaliskuu 2020

Pandemiahistoriasta voi oppia, että pelon hiipiessä kansalaisten mieliin tarve johtajuudelle on suuri, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Jälkiviisaus on terävää, mutta se on rakentavaa vasta kun tämä on ohi. Nyt aika tulee käyttää kestävään tapaan hallita tautia. Torjuntatyö on parhaimmillaan laajaa testaamista, kantajien eristämistä ja tehokkaan hoidon tarjoamista.

Jos tautiin ei keksitä tepsivää lääkehoitoa lähikuukausina, tulemme ulos kodeistamme varsin paljon muuttuneeseen maailmaan. Siihen mennessä markkinoiden ja tuotannon maantieteelliselle etäisyydelle perustuva globaali talousjärjestelmä on muuttunut ja osittain purkautunut.

Jo viime vuodet tuotantoa on siirtynyt pois Itä-Aasian kallistuvan työvoiman maista. Korona kiihdyttää tätä. Kun nyt tuetaan yhteisistä rahoista yrityksiä ja työpaikkoja, kannattaa tukea tuotantoa, joka on kestävää myös koronan jälkeen. Suomelle aina tärkeä huoltovarmuus pompahtaa arvoon arvaamattomaan myös maailmalla. Erityisesti ruuantuotannon omavaraisuutta on syytä tukea nyt ja koronan jälkeen.

Historiasta tiedetään, että taudit saavat aikaan puhdasoppisuuden ryöppyjä. Yhteisöllisyyden korostuminen on oleellinen asia. Mutta esimerkiksi ruton ajalla tekeminen suuntautui tavoilla, jotka eivät tehneet ”työtä” tautia vastaan. Annettiin almuja, rakennettiin kirkkoja ja poltettiin noitia.

Uusimaa eristettiin – presidentti Niinistöllä IS:n erikoishaastattelussa painava viesti suomalaisille: ”Olen yrittänyt vakavasti varoittaa”

Iltasanomat 28. Maaliskuu 2020

Presidentti Sauli Niinistö katsoo Suomen siirtävän Uudenmaan eristämisellä korona-linjaansa pois aiemmasta ajattelusta torjunnan puolelle. Samalla hän muistuttaa, että toimenpidevarastosta löytyy vielä järeämpiäkin keinoja.

KOSKA ajat ovat poikkeukselliset, mennään suoraan asiaan. Suomi on elänyt poikkeusoloissa nyt kaksi viikkoa, mutta kansalaisissa on esiintynyt koronakurittomuutta hallituksen rajoitustoimia vastaan. Presidentti Sauli Niinistö on käyttänyt tähän asti ehkä lievempää kieltä puhuessaan rajoitusten noudattamisen välttämättömyydestä, mutta se aika on nyt ohi.

Minun on erittäin vaikeaa ymmärtää ihmistä, joka nyt käyttäytyy vastoin sitä, mikä on maailmaltakin opitun valossa välttämätöntä. Sellaista ihmistä, joka ei nyt kuuntelisi sisäisen järjen ääntä, Niinistö sanoo.

Yhdysvalloissa on nyt eniten koronavirustartuntoja maailmassa – Miten maa luisui virhe kerrallaan tähän pisteeseen?

Helsingin Sanomat 27. Maaliskuu 2020

Yhdysvallat ohitti Kiinan varmennettujen koronatartuntojen määrässä ensimmäisenä maana sen jälkeen, kun koronapandemia sai alkunsa viime vuoden lopussa.

YHDYSVALLAT on noussut maailman kärkimaaksi kisassa, jota kukaan ei haluaisi voittaa. Maassa oli perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa todettu Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan 86 012 vahvistettua koronavirustartuntaa. Myöhään torstai-iltana USA:n varmennetut tartuntamäärät ylittivät taulukon kärjessä alusta asti olleen Kiinan tartunnat.

Kommentti:Kyllä näyttää siltä, että Yhdysvallat on vahvoilla maanosana jossa Koronavirus kaataa kansaa eniten. Presidentti Trump on luvannut luopua poikkeustilasta ja palauttaa elämän normaaliksi mahdollisimman nopeasti, talous ihmisten terveyttä tärkeämpää Trumpin ajatusmaailmassa.

Konsultit ottavat jättisiivun ravintoloiden hätäavuksi tarkoitetuista tukirahoista

Helsingin Sanomat 26. Maaliskuu 2020

”Tehkää hakemus itse”, Business Finlandin johtaja kehottaa.

KORONAVIRUSKRIISISSÄ kamppaileva ravintola-ala sai viime viikolla haettavakseen yritysavustuksia, joilla yritetään estää konkursseja ja työttömyyttä. Ravintolat tarttuivat mahdollisuuteen, ja keskiviikkoon mennessä avustuksia jakava Business Finland oli saanut ravintoloilta melkein 800 rahoitushakemusta.

Ilo tukipaketista vaihtui ravintoloissa pian hämmennykseksi, sillä tukirahat alkoivat houkutella muitakin toimijoita. Esimerkiksi pöytävarausjärjestelmä Table Online tarjosi asiakasravintoloilleen apua hakemuksen tekoon 2500 euron palkkiota vastaan.

Palkkio maksettaisiin Table Onlinelle, mikäli rahoitushakemus hyväksyttäisiin. Oman verkostonsa ulkopuolisille ravintoloille Table Online lupasi täyttää hakemuksen 500 euron hinnalla ja taksa velotettaisiin silloinkin, kun tukea ei myönnettäisi.

Monet ravintoloitsijat pitivät Table Onlinen vaatimaa palkkiota kohtuuttomana. Business Finlandin kautta maksettava avustus on yleisimmin 10 000 euroa.

Tokion olympiakisat oli pakko siirtää

Helsingin Sanomat 25. Maaliskuu 2020

VAIKEIDEN päätösten lykkääminen on lopulta kaikkein huonoin vaihto­ehto. Tämän sai huomata myös Kansain­välinen olympia­komitea, jonka vitkuttelu Tokion kesä­olympialaisten siirto­päätöksen kanssa alkoi näyttää yhä pahemmalta.

Jo jonkin aikaa on ollut selvää, että Tokion kisat eivät ala ensi heinäkuussa. Osa karsinnoista on järjestämättä, ja urheilijoiden kokoontumiseen liittyisi suuria terveysriskejä. Moni maa jättäisi kisat väliin, jos ne yritettäisiin pitää alkuperäisessä aikataulussaan. Toivottavasti nyt kypsynyt päätös kisojen lykkäämisestä vuodella perustuu realistiseen arvioon.

Johtaako Trumpin koronavastatoimia huoli markkinoista vai ihmishengistä?

Yle Uutiset 24. Maaliskuu 2020

Presidentti Donald Trump väläyttää koronarajoitusten purkamista Yhdysvalloissa ”pian”.

WASHINGTON Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää käyvän kärsimättömäksi korona-arjen keskellä. Trump väläytti koronatiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa maanantaina illalla, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi määrätyistä rajoituksista voitaisiin Yhdysvalloissa piakkoin luopua.

Mitä Uudenmaan sulkeminen käytännössä tarkoittaisi? HS listaa asioita, jotka tiedetään ja jotka ovat vielä päättämättä

Helsingin Sanomat 24. Maaliskuu 2020

Koko Uudenmaan sijaan eristäminen saattaa koskea pienempää aluetta kuten pääkaupunkiseutua.

HALLITUS etsii ja valmistelee keinoja eristää Uusimaa ja muu Suomi toisistaan koronaviruksen takia. Asiaa ei ole vielä päätetty. Hallitus ja ministeriöt jatkavat rajoitusten valmistelua, ja hallitus kokoontuu neuvotteluun keskiviikkona kello 18, kertoi valtioneuvosto Twitterissä.

Miten Suomen ja muun EU:n kannattaa varautua pandemioihin

Yle Radio 1 25. Maaliskuu 2020

Putin sai lääkäriltä vakavan koronavaroituksen: Italian kohtalo voi toistua Venäjällä

Miten Suomen ja muun EU:n kannattaa varautua pandemioihin, Lasse Lehtonen?

Miksi juuri nyt olisi järkevää panostaa runsaasti lisää rahaa terveydenhoitoon ja korona-tilanteen hoitoon? Mitä lisärahalla vielä voitaisiin tehdä?

Ja olisiko tulevaisuudessa EU-maissa ja siis myös Suomessa syytä valmistautua uusiin äkillisiin isoihin epidemioihin niin että sairaaloissa olisi olemassa valmius hoitaa ne asianmukaisesti ja nopeammin? Silloin ei jouduttaisi yhteiskunnan toiminnan kannalta raskaisiin toimenpiteisiin isojen epidemioiden aikoina siitä syystä, ettei terveydenhoidon kapasiteetti kestä tilannetta.

Stefan Löfven puhui ruotsalaisille – hätkähdyttävä viesti: ”Sellainen hetki on nyt”

Demokraatti 23. Maaliskuu 2020

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kehottaa ruotsalaisia varautumaan uusiin rajoituksiin koronaviruksen vuoksi. Hänen mukaansa rajoituksia voidaan määrätä lyhyellä varoitusajalla ja ne voivat haitata ihmisten arkea aiempaakin enemmän.

Löfven esitti varoituksensa poikkeuksellisessa tv-puheessaan.

Elämässä tulee hetkiä, jolloin joudutte tekemään uhrauksia ei vain itsenne, vaan myös ympäristönne, kanssaihmistenne ja maanne vuoksi. Sellainen hetki on nyt, Löfven vetosi.

Vireillä on jo 100 000 työntekijän lomautukset ja huippu vasta edessä – hotellivirkailija: "Taloa ei pidetä auki, kun se ei tuota mitään"

Yle Uutiset 23. Maaliskuu 2020

Korona alkoi viime viikolla ajaa yrityksiä pikavauhtia yhteistoimintaneuvotteluihin.

Sari Palokari oli perjantaina sulkemassa työpaikkansa ovia Tampereella.

Perinteikäs Grand Hotel Tammer sulkee ovensa näillä näkymin kesäkuun alkuun asti.

Ovet pannaan kiinni, kun tänään on tsekattu viimeiset asiakkaat ulos.

Palokari oli poikkeuksellisesti vastaanottotiskin takana päiväsaikaan. Hän on työskennellyt Tammerissa vuodesta 2013 vastaanottovirkailijana ja tehnyt yli seitsemän vuotta pelkästään yövuoroja.

Tammer kuuluu Radisson Blu -hotelliketjuun, jota operoi SOK:n tytäryhtiö Sokotel. Lomautukset koskevat koko henkilökuntaa, yli tuhatta henkilöä.

Näin koronavirus vaikuttaa kehossa

Helsingin Sanomat 23. Maaliskuu 2020

Virus tunkeutuu hengistyselinten epiteelisoluihin, monistuu niissä ja infektoi taas uusia soluja. Useimmille oireet jäävät lieviksi, mutta pienellä vähemmistöllä keuhkot voivat lopulta pettää.

KUN ANNOS uusia koronaviruksia pääsee hengitysteihin, se ei ensin tunnu missään. Infektio alkaa tuntua vasta, kun virukset ovat monistuneet riittävästi elimistössä ja kehossa on noussut tulehdus.

VIRUS KOPIOI itseään hengitys­teiden epiteelisoluissa. Se käyttää sisään­käyntinä niin sanottuja ace-2-reseptoreita solujen pinnassa.

Vallatut solut eivät enää toteuta entistä tehtäväänsä, vaan ne on valjastettu viruksen lisääntymiseen. Kun solu täyttyy viruksista, ne purkautuvat infektoimaan uusia soluja.

ELIMISTÖ ei kuitenkaan katso tumput suorana vierestä viruksen toimintaa. Viruksen valtaamat solut ovat tehneet hälytyksen. Se tarkoittaa tulehdusreaktiota, jossa keho alkaa puolustautua erilaisilla tulehdusaineilla tunkeilijaa vastaan.

Vaurioita kehossa pystyy aiheuttamaan sekä virus että elimistön oma tulehdusreaktio.

Suomessa on kansainvälisestikin vaikuttavia muinaisjäännös­kohteita, jotka maailmalla olisivat turistirysiä, arkeologi Ilari Aalto sanoo

Helsingin Sanomat Maaliskuu 2020

”On lohdullista huomata, että ihmiset ovat painineet samojen ongelmien kanssa koko olemassaolonsa ajan”, arkeologi Ilari Aalto sanoo.

Rieskaronmäki on Suomen tunnetuin Skandinavian pronssikauden asuinpaikka ja useiden hautaröykkiöiden muodostama kokonaisuus.

ARKEOLOGI Ilari Aalto kurtistaa kulmiaan. Nyt on tarkan harkinnan paikka. Puhe on aikamatkailusta.

”Jos pitäisi valita yksi aikakausi, johon tekisin aikamatkan, olisi se varmasti keskiaika. Se on todella kiehtova aikakausi.”

Eikö keskiajan pitänyt olla tunkkaista ja pimeää aikaa?

”Sehän on järjetön ajatus!”

Keskiaika on mainettaan parempi, Aalto sanoo ja innostuu. Silloin otettiin monia sellaisia askelia, joiden vaikutukset näkyvät nykyihmisen elämässä.

”Esimerkiksi kirjallinen kulttuuri ja kirjoittaminen latinalaisin aakkosin levisivät tänne keskiajalla. Käytämme edelleen keskiajalla muodostunutta kalenteria, joka rakentuu keskiaikaisen kirkollisen kalenterin ympärille, meidän nykyiset nimipäivämme pohjautuvat keskiaikaisiin pyhimysten muistopäiviin, ja nykyisten kansallisvaltioiden pohja on luotu käytännössä keskiajalla.”

Esimerkkejä pulpahtaa mieleen kuin liukuhihnalta.

 

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 hiiliporssi