Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen vaatii realismia puolueiden ilmastopoliittisiin linjauksiin. Sekä Nieminen että Sitran ilmastoratkaisujen projektijohtaja Janne Peljo sanoivat Ylen aamu-tv:ssä tiistaina, että ilmastopolitiikassa pitäisi olla selkeää ja johdonmukaista pitkän linjan politiikkaa.
Suurin oppositiopuolue sdp julkisti viime viikolla ilmasto-ohjelmansa, jossa puolue linjaa, että seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä. Tweet
Tuotanto on aloitettu hyvissä ajoin. Itse mestari esittelee tuotantomenetelmiä.
Sdp:n puheenjohtajan pitkittynyt sairausloma ja tiedettyä vakavampi sairastuminen on vaaleissa isompi asia kuin Harry ”Hjallis” Harkimon Liike Nyt, joka alkaa Maria Lohelan loikkauksen myötä muistuttaa Paavo Väyrysen meininkiä.
Maanantaina tapahtui politiikan rintamalla taas enemmän kuin lääkäri määrää.
Lääkärivertaus sopii hyvin, sillä päivän pääuutinen oli Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tiedettyä vakavampi sairastuminen ja sairausloman venyminen helmikuun loppuun saakka.
Orpo mollasi kokoomusväelle pitämässään puheessa Sdp:tä, joka hänen mukaansa rakentaisi ”byrokratiaa lisäävän sääntö-Suomen”.
KOKOOMUS haluaa ottaa tarkasteluun eläkkeiden määräytymisen taustalla olevan kulutuskorin ja mahdollisesti määrittää sen uudelleen, puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi puolueen vaaliristeilyllä sunnuntaina.
Orpon mukaan eläkkeiden määräytymisen osalta täytyy pitää huolta, että eläkkeiden määrä vastaa tarkasti eritoten asumisen ja lääkkeiden kulujen kasvua.
Joidenkin suomalaisten on pakko päästä avantoon joka päivä.
Turun avantouimareiden saunassa ja laiturilla käy vilske tavallisena arki-iltana. Muutama vuosi sitten rakennettu sauna vaikuttaa tilavalta, mutta tilat ovat käymässä ahtaiksi.
Ispoisten uimarannan viereen on helppo tulla, vaikka meriveden puhtaus tuottaa välillä päänvaivaa. Pitkäsalmeen on välillä päässyt lorahtamaan jätevettäkin ja kolibakteerit ovat estäneet uimisen.
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Vivo tulee julkistamaan ensi viikon torstaina 24. tammikuuta uuden Apex-sarjan älypuhelimen.
National Geographic photographer Brian Skerry captures Norway’s supernatural arctic beauty with the Nikon Z 7.
How do you photograph a world where the sun never rises? Award winning National Geographic photographer and Nikon Ambassador Brian Skerry plunged into the Norwegian arctic to capture the landscape, wildlife, and people who brave the harsh polar winter.
Skerry put the mirrorless Nikon Z 7 camera to the test as he followed orca through fjords, met local fishermen and reindeer herders, and trekked into moonlit forests. National Geographic interviewed Skerry to hear how the Z 7 met the challenge and share the images he brought home.
Q: You’ve been shooting professionally for decades, how did you feel about the Z 7?
Pthyi! Kiinalainen mäkihyppääjänalku sylkee suustaan sahanpurua Siilinjärven Kuilun muovimäen juurella.
On harmaa ja tihkusateinen marraskuun aamupäivä, ja Mika Kojonkosken johtama kiinalainen urheilijaryhmä on ensi kertaa oikeassa mäessä. 24 nuoresta urheilijasta viisi oli ennen Suomeen tuloaan nähnyt lunta, eikä heistä kenelläkään ollut hiihtotaustaa.
The White Wall sijoittuu pohjoisruotsalaiseen kaivoskylään, jonne rakennetaan maailman suurinta ydinjätteen loppusijoituspaikkaa.
Pyhäsalmen vanhassa kaivoksessa kuvataan parhaillaan jännityssarjaa, joka on Suomen ja Ruotsin Yleisradioiden yhteishanke:
Sarjan ovat kehittäneet Aleksi Salmenperä, Roope Lehtinen ja Mikko Pöllä, joka on myös sarjan pääkäsikirjoittaja. Salmenperä on Jussi-palkittu elokuvaohjaaja, jonka tunnetuimpia ohjaustöitä ovat Lapsia ja aikuisia (2004), Paha perhe (2010) sekä Talvivaara-aiheinen Jättiläinen (2016).
Seppo Säynäjäkangas (1942–2018) keksi sykemittarin, perusti yrityksen ja rikastui. Sitten tarina sai traagisen käänteen. HS kertoo, mitä Polar Electrossa tapahtui.
Sunnuntaina 29. huhtikuuta 2018 oululainen Kaleva-lehti kertoi uutisen: Polar Electron perustaja, professori Seppo Säynäjäkangas oli kuollut 6. huhtikuuta Kempeleessä. Hän oli 75-vuotias.
Polaria ja sen perustajaa oli vuosien ajan ympäröinyt hiljaisuus. Oululaiset saivat tietää paikallisen merkkihenkilön kuolemasta kolmen viikon viiveellä.
Uutisessa lueteltiin vainajan saavutuksia: Hän oli langattoman sykemittarin keksijä, jonka luomus oli vuonna 2000 listattu yhdeksi edellisen vuosituhannen merkittävimmistä suomalaiskeksinnöistä. Hänet oli valittu Euroopan viidensadan menestyneimmän yrittäjän joukkoon, ja yhdysvaltalainen talouslehti oli nostanut hänet maailman yhdentoista parhaan yrittäjän joukkoon.
Sykemittarit tekivät Säynäjäkankaasta upporikkaan miehen. Hän liikkui Maybach-loistoautolla ja käytti valkoista stetson-hattua. Rikastuttuaan Säynäjäkangas ryhtyi bisnesenkeliksi, jolla oli avainrooli Oulun ihmeeksi kutsutun teknologiabuumin taustalla. Säynäjäkangas rahoitti muun muassa Juha Sipilän yritystä.
”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta, kuin mitä elämme nyt. Olemme hyvin lähellä läntisten liittoumien murenemista ja suurvaltakonfliktia,”, hän kommentoi Uudelle Suomelle rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssin yhteydessä Tukholmassa.
Puolassa asuva Applebaum nostaa esiin populistien nousun valtaan useissa Euroopan maissa kuten Unkarissa, Puolassa ja Italiassa. Lisäksi hän mainitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikan ja liikkeellä olevan disinformaation, joka jakaa ihmiset rajusti äärilaitoihin eri asioissa.
PANSSARIVAUNUT vyöryvät Kirjurinluodon pysäköintialueella. Varusmiehet paukuttelevat sarjaa, ja pian räjähtää ohjus. Se tuottaa valtavan tulimeren ja savupilven.
On yksi kesän 2018 kuumimmista päivistä, ja sata varusmiestä on tuotu Satakunnan pääkaupunkiin Poriin esittelemään Puolustusvoimien lihaksia.
Yleisöä on paikalla tuhansia, kertoo Puolustusvoimien Ruotuväki-lehti myöhemmin. Ihmiset ovat tulleet katsomaan, kuinka Suomen armeija näyttää voimaansa Suomi-Areenan yleisölle.
TAISTELUNÄYTÖKSEN hinnaksi tuli arvonlisäveroineen yhteensä 70 000 euroa. Pyrotekniikkaan – siis muun muassa ohjuksen räjähdyksen simulointiin – meni 6 000 euroa ja muuhun esitystekniikkaan 8 400 euroa.
Legendan takaa löytyy rockyhtye Eppu Normaalin yhtiö Akun Tehdas. Legendan hallituksessa istuu Akun Tehtaan nykyinen toimitusjohtaja, Eppu-rumpali Aku Syrjä. Tweet
Suomi-Areenaan liittyvät kustannukset. Julkisten tahojen kokonaiskulut tapahtumasta lähentelevät 600 000:ta euroa.
Lehti esitti Etusivun rikokset- kirja-arviossaan (29.12.2018) tulkinnan, jonka mukaan Ylen toimittaja lähti mukaan Puolustusvoimien vaikuttamisoperaatioon uutistilanteen yhteydessä vuonna 2017. Yle kiisti julkisuudessa (STT 3.1.2019, SK 5.1.2019) HS:n virheellisen tulkinnan, ja tämä kanta on saatettu myös HS:n tietoon.
Tästä huolimatta Helsingin Sanomat on jatkanut vahingollisen tulkinnan esittämistä, väittäen muun muassa, että Puolustusvoimilla olisi ollut niskalenkki Ylen toimittajasta (HS 8.1.2019). Väite on vakava ja väärä. Yle kiistää ehdottomasti, että toimituksessa olisi työskennellyt Puolustusvoimien ohjailtavissa ollut toimittaja. Sellaisia epäilyksiä Ylessä ei ole ollut.
On erittäin vahingollista koko vastuullisen journalismin kannalta esittää tällaisia tulkintoja faktoina. Yle ei ole antanut, eikä anna jatkossakaan ulkopuolisten intressien vaikuttaa journalismiinsa.
Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen kertoi maanantaina Twitterissä tehneensä virhearvion puidessaan toimituksen sisäisiä asioita Oikeustoimittajien yhdistyksen juhlakirjassa Etusivun rikokset.
2) Nyt jälkikäteen ajateltuna toimituksen sisäisten asioiden puinti kirjassa oli virhearvio. Olen vilpittömästi pahoillani kirjoitukseni aiheuttamasta hämmingistä...
— Päivi Happonen (@PaiviHapponen) January 7, 2019
Kannattaa lukea kirjoitukseni. Siitä selviää PV:n ja PM:n raju "operaatio", jolla yritettiin vaikuttaa vahvasti Ylen uutisointiin. Keinoina julkinen "sota" Yleä kohtaan, virheelliset oikaisupyyntövaatimukset jne jne. Viimeisimpänä keinona kollegan kautta yritys estää uutisointia.
— Päivi Happonen (@PaiviHapponen) December 30, 2018
Vielä hämmentävämmäksi Happosen täyskäännöksen tekee se, että ennen kirja-arvostelun julkaisua Tuomo Pietiläinen haastatteli Happosta aiheesta kirjoituksensa taustaksi.
Tuolloin Happonen vahvisti Pietiläiselle myös suullisesti kirjasta välittyvän tulkinnan, että Pääesikunta yritti vaikuttaa uutisointiin Ylen sisältä käsin.
Jutun valmistuttua Pietiläinen pyysi Happosta lukemaan jutun, jotta varmasti vältyttäisiin virheellisen tiedon julkaisemiselta. Aihehan on poikkeuksellisen vakava.
Pääesikunnan rooliin liittyen Happosella ei ollut Pietiläisen juttuun mitään korjattavaa. Maanantaina, viikon kestäneen julkisen keskustelun jälkeen, hän halusi siis kuitenkin sanoutua irti aiemmin antamistaan tiedoista.
Happonen hankki pari vuotta sitten Ylelle uutisvoiton, jossa kerrottiin Puolustusvoimien salaisesta ohjeesta liittyen kaksoiskansalaisten rekrytoimiseen. Tapaus aiheutti kohua valtiojohtoa myöten, ja Yle sai puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) hyökkäämään kovin sanoin Yleä vastaan.
Aiempaa useampi pitää tärkeänä hallituspohjaan vaikuttamista, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämä tutkimus.
Sairaiden ja vanhusten hoito sekä nuorten syrjäytyminen ovat suomalaisten mielestä tärkeimpiä teemoja, joihin halutaan vaikuttaa kevään eduskuntavaaleissa. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta, jossa vastaajia pyydettiin arvioimaan erilaisten teemojen merkitystä.
Vastaajat pitävät tärkeänä myös työttömyyteen, koulutukseen, energia-asioihin, köyhien asemaan, valtion talouteen sekä ilmastonmuutokseen vaikuttamista eduskuntavaaleissa.
[ Äänestäjien kannattaa huomioida. Sairaat, vanhukset ja nuoret tärkeimmät teemat vain eduskuntavaalien ajan. ]
Joskus pieni ja merkityksetön asia kasvaa uutiseksi, jota useat tiedotusvälineet toistavat. Julkisuuden vakiokasvojen sanomiset ja tekemiset näyttävät kerta toisensa jälkeen nousevan uutisiksi, vaikkei sisältöä olisikaan. Myös some-kohuja uutisoidaan toisinaan vailla uutisarvoa.
Vaikuttaakin siltä, että oikeistopuolueiden hallitsemassa Suomessa köyhimmiltä leikataan niin lasku- kuin noususuhdanteessakin, eikä se ylitä enää edes uutiskynnystä. Köyhille ei ikinä riitä rahaa, mutta hyväosaisten veronalennuksiin aina.
Toisaalta joskus tärkeä ja iso asia jää ilman huomiota. Esimerkiksi köyhiltä leikkaaminen ei Suomessa ole ilmeisesti enää uutinen. Eduskunnassa päätettiin viime viikolla hallituspuolueiden äänin leikata kansaneläkeindeksejä ja niihin sidottuja etuuksia vuonna 2019. Kuinka moni näki tähän liittyviä uutisia muualla kuin Kansan Uutisissa?
Kansaneläkeindeksien leikkaus tarkoittaa sosiaaliturvan perusetuuksien ja kansaneläkkeiden ostovoiman ja reaaliarvon leikkaamista. Hallitus on leikannut indeksisidonnaisia etuuksia nyt neljänä vuonna peräkkäin.
Vaikuttaakin siltä, että oikeistopuolueiden hallitsemassa Suomessa köyhimmiltä leikataan niin lasku- kuin noususuhdanteessakin, eikä se ylitä enää edes uutiskynnystä. Köyhille ei ikinä riitä rahaa, mutta hyväosaisten veronalennuksiin aina.
ALTAA ryhdyttiin jakamaan tiistaina 27. toukokuuta vuonna 2015 kello 18 jälkeen. Paikka oli valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolna Helsingissä Eteläesplanadin varrella.
Vallanjakajien pöydässä istui kolme ässää: Juha Sipilä, Alexander Stubb ja Timo Soini.
Sipilä oli ensimmäistä kertaa näissä pöydissä. Hän oli tehnyt pitkän ja rahakkaan uran yrittäjänä ja yritysjohtajana Oulun seudulla ja tullut politiikkaan vasta viisikymppisenä.
Sipilällä ei ollut hallituskokemusta, ja keskustaa hän oli johtanut vasta kolme vuotta. Stubb sen sijaan oli ollut seitsemän vuotta kokoomuksen ministerinä ja Soini peräti kaksikymmentä vuotta perussuomalaisten puoluejohtajana.
Soini pyysi neuvottelutauon ja lähti kävelylle. Muut tiesivät, mihin Soini taukoa tarvitsi. Hänen piti vihdoin päättää, ryhtyykö hän valtiovarainministeriksi vai ulkoministeriksi.
Muutamassa päivässä Timo Soinista, suuren puolueen puheenjohtajasta ja hallituksen varapääministeristä, tuli vain varjo entisestä.
Sinisiä voi kutsua hallituksen ”takiaispuolueeksi” tai ”laahuspuolueeksi”, jos haluaa käyttää nimityksiä, joilla Timo Soini takavuosina pilkkasi Rkp:ta ja muita pieniä hallituspuolueita.
Sipilästä kehittyi taitava ja häikäilemätön poliitikko.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) uudenvuodenpuhe on joutunut kovan arvostelun kohteeksi Unkarissa.
Unkarin pääministeripuolueen Fideszin ajatushautomon Nézöpontin turvallisuuspolitiikan analyytikko Geor Spöttle sanoo Unkarin yleisradioyhtiön haastattelussa, että hänen mielestään Sipilälle ”ei ole sijaa” politiikassa.
Ruotsissa useat kansanedustajat ehdottavat, että lapsilisiin vaikuttaisivat vanhempien tulot. Tähän mennessä tukea ovat saaneet kaikki tuloihin katsomatta.
Lapsilisät otettiin käyttöön Ruotsissa vuonna 1948 tukemaan lapsien hankintaa. Nykyisin lapsilisiä maksetaan ruotsalaisperheille vuosittain noin 3,2 miljardin euron edestä.
Eilisiltana alkanut myrsky on katkonut sähköjä Satakunnassa. Ennen aamukuutta ilman sähköä koko maakunnassa on noin 10 000 taloutta.
Vatajakosken Sähkön alueella sähköttömiä talouksia oli noin 4 000, iso osa niistä Laviassa, Pomarkussa, Honkajoella ja Kankaanpäässä. Pori Energian alueella sähköttömiä talouksia oli noin 2 000 ja Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman alueella vajaat 3 300 taloutta.
Satakunnan pelastuslaitoksella on ollut kiireinen yö sähkölinjojen ja teiden poikki kaatuneiden puiden vuoksi. Vakavilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty. Näin myrsky ulvoi keskiviikko aamuna.
Tietoturvayhtiö selittää, miksi Apple ei päästä virustutkia App Storeen.
Applen mobiililaitteisiin kehittämä iOS-käyttöjärjestelmä on suunniteltu täysin eri tavalla kuin kilpaileva ja avoin Googlen Android. IOS:ssä sovellukset ajetaan tiukasti omissa "hiekkalaatikoissaan", eli turvallisissa ympäristöissä, joista ei ole pääsyä muihin sovelluksiin tai käyttöjärjestelmään.
Kävin pitkän ja kalliin prosessin hankkiakseni yritykseen valomainostaulun. Ja katsokaa mitä nämä pässit touhuavat ja jakoivat vielä snäpissä. pic.twitter.com/SmSlADvBgp
— Hellapoliisi (@Hellapoliisi) January 1, 2019
Tästä ajasta kertoo jotain, että uudenvuodenpuheessa sana demokratia toistui useita kertoja mutta myös natsitunnukset saivat maininnan.
Niinistö on aiemminkin osallistunut maahanmuuttokeskusteluun, mutta nyt hän muotoili näkemyksensä vielä aiempaa kootummin muistaen sekä myönteiset puolet että ongelmat. Poliittisesta keskustelusta kertoo jotain, että se onnistuu silloin, kun päättäjällä voi ilmaista ajatuksensa useammalla kuin yhdellä virkkeellä.
Sanomalehti Uusi Suomi (US) syntyi tasan sata vuotta sitten perinteikkään Uuden Suomettaren ja itsenäisyyslehti Uuden Päivän liittoutuessa. Jälkimmäisestä tuli ensimmäinen pitkäikäinen suomenkielinen iltapäivälehti Iltalehti, jonka ilmestyminen tosin keskeytyi puoleksi vuosisadaksi 1930.
US:n synnyn taustalla oli mediakilpailua, mutta ennen muuta politiikkaa. Itsenäistymisen myllerryksessä niin puolue- kuin lehtikentät muuttuivat perusteellisesti. Sen jälkeen kuvio olikin vuosikymmeniä jokseenkin ennallaan. On paljossa edelleen.
Asuttuaan vuosia Yhdysvalloissa HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ymmärsi, että hän ajattelisi, puhuisi ja toimisi eri tavalla, jos hän olisi amerikkalainen nainen. Tämä on Suomeen palaavan Saarikosken läksiäiskirjoitus.
Keskenään naiset keskustelevat asioista, joita ei ole tarkoitettu miesten tai lasten korville.
Tiedätkö, mitä minulle tapahtui eilen, kysyi yksi äiti. Hän oli ollut nyppäisemässä harmaata hiustaan pois kylppärin peilin edessä, kun hänen miehensä käveli sisään. Mies sai selville, että nainen on värjännyt juuriaan salaa kaikki nämä vuodet.
Okei, vastasin.
Minä käyn yhdeksän kuukauden välein ottamassa Botoxia naamaan, kertoi toinen äiti. Hänellä on sitä varten luottokortti, josta hänen miehensä ei tiedä. Kerran mies kysyi, onko hän tehnyt itselleen jotain. En tietenkään, nainen sanoi.
Okei, vastasin.
Näkevätkö sinun lapsesi sinua koskaan alasti, kysyi kolmas. Hän oli alkanut peittää itseään poikansa edessä, kun tämä oli kolmivuotias.
No tuota, vastasin. Me olemme suomalaisia. Kyllä me käymme poikien kanssa saunassa.
Okeiii, oli hänen vuoronsa sanoa. Kaduin heti, että olin ollut rehellinen. Ajattelin, että nyt kukaan ei uskalla lähettää lapsiaan meille leikkimään – siellä on se hullu nudistiäiti.
Putin sanoi haluavansa normalisoida suhteet Ukrainan kanssa Asovanmerellä.
Yllättäen Life-uutissivuston miespuolinen toimittaja kysyi presidentiltä milloin hän menee naimisiin ja kenen kanssa.
Nauravainen Putin kuitenkin jatkoi, että kunniallisena miehenä hänen on joskus se tehtävä, eli mentävä naimisiin.
Venäjän lehdistö vaikenee Putinin suhteista, mutta yleisesti huhutaan, että hänellä on suhde entisen voimistelun olympiavoittajan Alina Kabajevan kanssa. Kabajevan uskotaan saaneen lapsen sveitsiläisellä yksityisklinikalla vuonna 2015. Isästä ei ole tietoa.
Rockyhtye Queenin kitaristin Brian Mayn säveltämä Ultima Thule -kokoelma julkaistaan vuoden ensimmäisenä päivänä – May on myös astrofyysikko.
LUOTAIN New Horizons on jatkanut matkaansa yli kolme vuotta sen jälkeen, kun se mullistavasti kuvasi läheltä kääpiöplaneetta Plutoa heinäkuussa 2015.
Oikeustoimittajat-yhdistyksen juhlakirja kertoo vaikutusyrityksistä, joita kohdistuu toimittamiseen. Viranomaisten ja muiden vallankäyttäjien hankkimat luottotoimittajat ovat vaarallinen ilmiö länsimaisessa demokratiassa.
”Ylen uutistoimittaja ei luovuta. Hän soittaa illan aikana useita kertoja tuottajalle ja vaatii tätä poistamaan Jelenan jutun pääuutislähetyksestä.” Näin kirjoittaa kollegansa toiminnasta Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen kirjassa Etusivun rikokset - Näin kovat uutiset syntyivät.
Ylen toimittajan puhelinsoitossa juuri ennen kello 20.30 alkavaa lähetystä oli kyse Päivi Happosen jutusta, jossa hän kertoi Suomen ja Venäjän kansalaisesta ”Jelenasta”, joka ei päässyt töihin Vekaranjärven varuskuntaravintolaan.
Pääuutislähetyksen juttu Jelenasta oli jatkoa oikeustoimittaja Happosen uutisvoitolle, jossa hän oli kertonut Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen antamasta salaisesta ohjeesta, joka estää kaksoiskansalaisten pääsyn armeijan kriittisimpiin tehtäviin. Ohjeistus rikkoi lakia, joten se välitettiin Puolustusvoimien yksiköille yleensä suullisesti, Happonen kertoo Oikeustoimittajat ry:n 30-vuotisjuhlakirjassa.
Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten kouluissa rangaistiin maorien kielen käytöstä.
Uusi-Seelanti näyttää maailmalle mallia alkuperäisväestön kielen ylläpitämisessä.
Suomessa kulttuurihistorialliset merkittävät paikat eivät saa sille kuuluvaa arvostusta. Videon maisema on kadonnut ja
Suomen tunnetuin Skandinavian pronssikauden
asuinpaikka on täysin metsittynyt näkymättömiin.
Maan alkuperäisväestön maorien kieli maori uhkasi hävitä kokonaan ja on edelleen Unescon mukaan uhanalainen. Kielen suosio kuitenkin kasvaa koko ajan niin nuorten maoritaustaisten kuin ei-maoritaustaisten uusiseelantilaisten keskuudessa.
Uudessa-Seelannissa englanti oli vielä joitain vuosikymmeniä sitten syrjäyttämässä täysin maorin kielen. Maoreista lähinnä vanhukset puhuivat maorin kieltä. Nykyiset keski-ikäiset muistavat, että koulussa heitä saatettiin rangaista maorin puhumisesta ja vanhempia rohkaistiin puhumaan lapsilleen vain englantia.
Hallituspuolueissa on reagoitu australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin toimintaan. Kokoomuslaiset kansanedustajat Pauli Kiuru ja Timo Heinonen ovat tehneet tapauksesta kirjallisen kysymyksen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo selvityttävänsä asian.
Iltalehti kertoi jouluna Dragon Mining -yhtiön ”leveilleen” Hongkongin pörssissä sillä, että se aikoo ”tyhjentää” Valkeakosken kultakaivoksen ennen kuin hankkeesta tehdyt valitukset ehditään käsitellä tuomioistuimissa. LUE LISÄÄ: Äläkkä kaivosyhtiön toiminnasta: ”Suomi ansaitsee kaivoslain, jossa ympäristö ja asukkaat tulevat ensin ja taloushyötyä jää Suomeen”
Pattaya officials said the prohibitions were to ensure safety for concert-goers as well as keep traffic moving.
Kaksi amerikkalaisen pikkukaupungin Fergus Fallsin asukasta kävi järjestelmällisesti läpi jo puolitoista vuotta sitten, mitä saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Claas Relotius oikein oli kirjoittanut heidän kotipaikkakunnastaan reportaasiinsa.
Saksalaislehti Der Spiegelin palkitun toimittajan Claas Relotiuksen jääminen kiinni laajamittaisesta reportaasien väärentämisestä on ajanut lehden vakavaan uskottavuuskriisin, jota lehti paikkailee vielä vuosia.
My friend @micheleeamn and I have been sitting on this piece for far too long, waiting for the right time to finish and release it. Given the news in the @SPIEGELONLINE universe today, we finally made it happen. https://t.co/5SX2FK7Euz
— Jake Krohn (@jakekrohn) December 19, 2018
Lehti lähetti toimittajansa muun muassa Yhdysvaltoihin Fergus Fallsiin, josta Relotius kirjoitti talvella 2017 varsin häikäilemättömällä tavalla vääristellyn reportaasin nimeltä In einer kleinen Stadt (suom. Pikkukaupungissa).
Valmis reportaasi jätti sen lukeneet Fergus Fallsin asukkaat hämmentyneiksi ja vihaisiksi. Totta ei ollut edes nimeksi, totesivat Michele Anderson ja Jake Krohn heti jutun julkaisun jälkeen.
Anderson ja Krohn käyvät läpi Relotiuksen reportaasia valhe valheelta. Jo se, miten Relotius kuvailee saapumistaan Fergus Fallsiin, on pötyä. Kaupunki on preerialla – sinne ei ajella läpi metsien, tuli mitä reittiä tahansa.
Lehti kertoi keskiviikkona, että tähtitoimittaja Relotius, 33, on väärentänyt juttuihinsa faktoja ja keksinyt haastateltavia. Sen jälkeen lukijat ovat ottaneet yhteyttä lehden toimitukseen ja kertoneet, että Relotius oli lähettänyt heille pyynnön avustaa rahallisesti Turkissa olevia syyrialaisia orpolapsia. Rahat maksettiin hänen henkilökohtaiselle tililleen.
Morenolla kesti viikkoja saada Spiegelin johto vakuuttuneeksi siitä, että Relotius on sepittänyt tarinoita, useassa jutussaan.
Haastattelun aluksi Moreno kertoo, että olisi mieluummin lähtenyt juttumatkalle yksin. Silloin uutispäälliköt ihmettelivät, mikä Morenoa oikein vaivaa, ja onko hän viettänyt liikaa aikaa vaeltaessaan Meksikon halki siirtolaiskaravaanin mukana.
Tekijänoikeus antaa uutisten julkaisijoille oikeuden päättää työnsä käytöstä. Euroopan parlamentin ehdotus uudeksi tekijänoikeusdirektiiviksi pyrkii suojaamaan toimittajia ja heidän työtään. Google on näistä tavoitteista täysin samaa mieltä.
AFP:n toimittaja Sammy Ketz kirjoitti (HS Vieraskynä 13.12.) tosiasioiden kuuluvan kaikille. Google perustettiin, jotta jokaisella ihmisellä olisi yhtäläinen pääsy kaikkeen maailman tietoon. Ehdotetun tekijänoikeusdirektiivin artikla 11 muuttaisi kuitenkin tämän periaatteen. Se vaatisi verkkopalveluita tarjoavien yritysten solmivan kaupallisia kumppanuuksia julkaisijoiden kanssa voidakseen näyttää hyperlinkkejä ja uutisten lyhyitä tekstikatkelmia.
Richard Gingras
Googlen journalismiin ja uutisiin liittyvästä tuotekehityksestä vastaava Vice President
Sussexin poliisi pidätti perjantaina kaksi henkilöä lentoliikenteen häirinnästä epäiltyinä. The Telegraph paljastaa pidätettyjen taustat.
Virkavalta selvittää, onko mies vaimoineen se taho, joka aiheutti päiviä kestäneen kaaoksen Gatwickin lentoasemalle lennättämällä kentän alueella droneja.
Pidätettyjen koti sijaitsee noin 8 kilometrin päässä lentoasemasta. Mies tunnetaan naapurustossa innokkaana drone- ja lennokkiharrastajana.
Miehen pomo ikkunafirmasta ei usko, että ahkerana työntekijänä tunnettu mies olisi syyllistynyt laajamittaiseen lentoliikenteen häirintään.
The Telegraphin haastattelema pomo kertoo, että viime torstaina mies teki töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään.
Jos kerrottu pitää paikkansa, asialla on merkitystä, sillä juuri torstaina häirintä oli kiivaimmillaan.
Poliisin mukaan droneista Gatwickilla tehtiin kymmeniä havaintoja, mutta tuolloin mies oli siis esimiehensä kertoman perusteella töissä.
– Yleensä hän tulee töihin ennen kahdeksaa aamulla. Muistan, että tuolloin hän teki pitkää päivää saadakseen erään lasitustyön valmiiksi.
–Hän on luotettava perheenisä, ollut minulla vuosikaudet hommissa. Hän ei ole koskaan aiheuttanut mitään ongelmia.
– Kuluneella viikolla olen tavannut miehen joka aamu. Luulen, että joku on antanut hänestä väärää tietoa tarkoituksenaan aiheuttaa hänelle hankaluuksia, koska hän harrastaa droneja.
Voimakas tsunami on iskenyt Sundan salmen rannoille Indonesiassa. Viranomaisten mukaan tsunami on vaatinut tähän mennessä 168 ihmisen hengen, mutta uhriluvun pelätään kasvavan rajusti.
Viime vuonna valkoiset joulutähdet vietiin käsistä, nyt ostajat suosivat rusehtavia, oransseja ja puuterisia sävyjä.
Konkaritoimittaja Olli Ihamäen legendaarinen kinkkushow kuullaan Radio Suomessa aina joulunalusviikolla. Tässä jouluruoka-eksperttimme suosituimmat joulureseptit!
Joulukinkku reportteri Ihamäen tapaan.
Louhimies on aiemmin sanonut menettäneensä BBC:n tilaaman työn Ylen toimittajan brittiyhtiölle lähettämien tietojen takia.
Liittyy myös @pihlaviitala'n perättömät väitteet, että olisi joutunut kuvauksissa syömään ruokaa johon oli oksennettu. Hyvä, että #FakeNews uutisointia selvitetään ja #yle'n fake toimittajat nostetaan valokeilaan.
— DPK.FI uutiset (@DPK_News) December 22, 2018
Ohjaaja Aku Louhimies haluaa poliisin tutkivan, ovatko Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen ja virkavapaalla oleva toimittaja Sara Rigatelli syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen, kertoo Ilta-Sanomat.
Spiegel-skandaali luo varjon laatujournalismin ylle. Journalistien on avattava työtapojaan ja sitä, miten varmistetaan, että kerrottu on totta.
KESKIVIIKKONA nähtiin samaan aikaan katkera ja nöyrä hetki journalismin historiaa. Saksalainen laatulehti Der Spiegel pyysi anteeksi lukijoiltaan, omilta työntekijöiltään, muilta journalismin ammattilaisilta, journalistipalkintojen raadeilta, toimittajakouluilta, lehden perustajan Rudolf Augsteinin perheeltä, liikekumppaneiltaan ja asiakkailtaan sitä, että yksi sen toimittajista oli laajamittaisesti valehdellut lukuisissa reportaaseissaan.
”Tämä on 70-vuotisen historiamme aallonpohja”, Spiegel kirjoitti – ja oli oikeassa.
JOURNALISMI ei olisi voinut saada kovempaa iskua. Laatulehti Der Spiegelin palkitun toimittajan Claas Relotiuksen reportaasit ja jutut ovat suurelta osin valheita. Relotius käytti hyväkseen toimittajien tärkeintä pääomaa, luottamusta.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski toi keskiviikkona eduskunnassa esiin pelon, että Suomi ”tekee carunat” viranomaisverkon kanssa.
Hallitus esitti marraskuussa, että Virve-viranomaisverkon toiminta siirrettäisiin matkapuhelinverkkoon ja Virve-radioverkosta luovuttaisiin siirtymäajan jälkeen.
Lääkärit varoittavat Heikkilän kirjan ohjeiden olevan jopa hengenvaarallisia.
Antti Heikkilän virheellisiä väitteitä sairauksien hoidosta sisältävä kirja Lääkkeetön elämä vedetään myynnistä S-ryhmässä.
Heikkilä kyseenalaistaa teoksessaan esimerkiksi syövän sytostaattihoidot, joiden hän kirjoittaa ”brittiläisen arvion mukaan” tappavan kolmanneksen niitä saavista potilaista.
”Pahimmassa tapauksessa tällaiset väitteet ovat vaarallisia. Ne voivat jopa lisätä kuolemantapauksia, jos ihmiset uskovat niihin ja kieltäytyvät syövän lääkehoidosta”, sanoi professori Sirpa Leppä HS:n jutussa.
Venäjän ehdottama ”syvä integraatio” sai presidentti Aleksandr Lukashenkon huolestumaan – teorian mukaan Vladimir Putin valmistelisi RuBel-valtioliitosta tekosyytä valtansa jatkamiselle vuoden 2024 jälkeen.
VENÄJÄN ja Valko-Venäjän välillä kipunoi nyt poikkeuksellisen voimakkaasti – ainakin, jos on uskominen molempien maiden tiedotusvälineiden välittämää kuvaa.
Keskustan ex-kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että Euroopan komission luxemburgilainen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker erotetaan tehtävästään.
And the award for weirdest greetings by a politician in 2018 goes to... 🤷♀️🤝👋💃 pic.twitter.com/e2XWxSuIS5
— DW News (@dwnews) December 15, 2018
Juncker aiheutti viime viikonloppuna jälleen hämmennystä käytöksellään. Juncker tervehti vastaantulevaa EU:n varaprotokollapäälikkö Pernilla Sjölinin pöllyttämällä hänen hiuksiaan. Asiasta kertoi Daily Mail. Lisäksi Juncker muun muassa matki häntä vastaantulevaa naista ennen kuin tervehtii häntä.
Käytös herätti taas kysymyksiä, mikä on Junckerin suhde alkoholiin.
Kärnä sanoo mielipiteensä suoraan blogissaan.
”Rapajuoppo on johtanut Euroopan unionia jo vuosikausia. Ongelmat ovat olleet pitkään tiedossa, mutta niistä on systemaattisesti vaiettu. Media on toki asian noteerannut, mutta yksikään Euroopan johtajista, komissaareista, unionin korkeista virkamiehistä tai Junckerin oman puolueryhmän EPP:n jäsenistä ei ole nostanut asiaa esille. Ei yksikään. Pidän tätä häpeällisenä.”
Kärnä vetoaa jopa presidentti Sauli Niinistöön ja Suomen hallitukseen.
[Kärna, sosiaalisen median rakkikoira. Toim. huomautus.]
Silakkaa ei tarvitsisi teollisessa valmistuksessa edes perata. Nyt pitäisi saada joku valmistamaan silakkaa uudella tavalla ja suomalaiset syömään sitä.
Nyhtösilakka näyttää ruskealta silpulta. Sulavaa olemusta lukuun ottamatta siinä ovat tallella kaikki kalan hyvät ominaisuudet. Lisäksi siitä on helpompi laittaa ruokaa kuin kokonaisesta eväkkäästä.
Palasiin piiloutuvat myös sisäelimet, ruodot ja suomut. Nyhtösilakka valmistetaan pestyistä kaloista, joita ei perata eikä välttämättä edes suolisteta.
Kyse on keksinnöstä, jonka avulla on tarkoitus uittaa silakkaa entistä useammin lautasillemme. Vielä sitä ei ole kaupoissa eikä muualla kuin VTT:n laboratoriossa Espoossa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) haluaisi rauhoittaa keskustelun Suomen uusien hävittäjien määrästä ja tyypistä. Suomen tarve nimenomaan 64 hävittäjälle on herättänyt keskustelua tällä viikolla.
Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) nosti asian esiin eduskunnassa tiistaina. Pakkanen piti tärkeänä, että ”ei missään nimessä tässä vaiheessa alettaisi keskustella hävittäjistä, sen enempää lukumääristä kuin rahoistakaan, vaan säilytettäisiin tämä hyvä parlamentaarinen yhteistyö hankinnan yksimielisyydestä ja jätetään seuraavalle hallituskaudelle sitten ne päätökset, mitkä sinne hallituskaudelle kuuluvat ja on sovittu”. Hän kysyi ministerin näkemystä asiasta.
© 2003- dpk.fi
P I E N E T ⇓ U U T I S E T