Arkisto Google Youtube Instagram Areena Netflix HBO


Poliisiampumisista epäiltyjä veljeksiä voi uhata jopa viidentoista vuoden tuomio, jos heidät tuomitaan useista murhan yrityksistä

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Professori Tolvanen: ”Jokainen henkilö, jota kohti on ammuttu, on yksi murhan yritys.”

PORVOON poliisiampumiset ja sitä seurannut pakomatka ammuskeluineen ovat rikostapaus, jollaisesta ei ole Suomessa oikeuskäytäntöä.

Poliisi epäilee vuonna 1989 ja vuonna 1994 syntyneitä veljeksiä useista murhan yrityksistä. Epäillyt ampuivat ensin poliisia kohti Porvoossa ja myöhemmin uudestaan Kolmostiellä pakomatkan aikana. Toinen miehistä on Ruotsin ja toinen Suomen sekä Ruotsin kansalainen.

”Jos vielä pitää paikkansa, niin kuin joissakin tiedoissa on ollut, että tässä on ansa rakennettu poliiseille siinä tarkoituksessa, että heitä kohtaan harjoitetaan väkivaltaa tai jopa surmataan, niin sellaista tapausta en muista Suomen rikoshistoriasta”, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Pelkästään Porvoossa haavoittui kaksi poliisia, ja pakomatkalla miesten epäillään vielä ampuneen yli kymmenen laukausta, jotka osuivat poliisiautoihin.

Yhdistys kerää rahaa nimellä ja logolla, jotka muistuttavat erehdyttävästi viranomaistoimintaa – entiset työntekijät kertovat epäilyistään

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

”HEI, Nuorisotakuusta tässä tervehdys! Me ollaan tekemässä tällaista kampanjaa nuorten työllistämisen puolesta Suomessa. Koetko itse nuorten työllistymisen tärkeänä asiana Suomessa?”

Näin alkaa Nuorisotakuu ry:n myyntipuhe, jolla pyritään saamaan rahaa yksityishenkilöiltä nuorten kouluttautumisen ja työllistymisen tukemiseksi.

Nuoriso takuu

Vuonna 2015 rekisteröity yhdistys Nuorisotakuu ry sekoittuu helposti hallituksen viralliseen nuorisotakuukokeiluun jo nimensä puolesta.

Se kerää rahaa myymällä puhelimitse erihintaisia toimintaansa tukevia tukipaketteja yksityishenkilöille. Yhdistys kertoo auttavansa nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä työllistymään ja ehkäisevänsä syrjäytymistä.

Viranomaiset eivät kuitenkaan tunnista yhteistyötä Nuorisotakuu ry:n kanssa, joten yhdistyksen todelliset teot jäävät epäselviksi.

Piispa Teemu Laajasalon yhtiön 400 000 euron velka haihtui – Annettiinko velat anteeksi?

Uusi Suomi Elokuu 2019

Helsingin piispan Teemu Laajasalon yritys oli raskaasti veloissa vielä kesällä 2018, mutta kesällä 2019 annetussa lopputilityksessä yhtiö on velaton. Tilinpäätöksestä selviää, että alas ajettavalle yritykselle on tehty velkojen uudelleenjärjestely.

Uusi Suomi ei toistaiseksi ole saanut selitystä velkojen uudelleenjärjestelystä myöskään yhtiötä edustavalta asianajajalta.

Amazonia uhkaa tuhon kierre – asiantuntija: lähestymme kriittistä rajaa, jonka jälkeen metsä on menetetty

Iltasanomat Elokuu 2019

AMAZONIN metsäpaloissa lähestytään jo kriittistä rajaa, jonka jälkeen metsä ei enää uusiudu, kertoo Amazon-asiantuntija, Suomen entinen suurlähettiläs Mikko Pyhälä Venezuelassa ja Perussa.

Amazonin historiallisesta sademetsästä on tuhoutunut 17 prosenttia, ja jos tuho kasvaa vielä 3–7 prosentilla, metsä ei enää uusiudu. Tutkijat vertaavat Amazonia sen kokoon 1500-luvun alussa ennen eurooppalaisten saapumista. Tämänvuotiset metsäpalot eivät ole itsessään poikkeuksellisia, mutta on Maapallon kannalta äärimmäisen huolestuttavaa, jos metsän tuho ylittää kriittisen rajan.

Tällöin seuraa kierre, jossa metsässä ei ole tarpeeksi kosteutta, joka haihtuisi pilviin ja sataisi takaisin metsään. Kostea kiertokulku ylläpitää sademetsää, joka on Maapallon suurin hiilinielu sekä koti lukemattomille eliöille, joita ei tavata missään muualla.

Amazon tuottaa vajaat 10 prosenttia maailman hapesta.

Työmaa valtasi Tukholman ytimen

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Slussen on rakennettu uudestaan aina sadan vuoden välein. Uusin jättiremontti on jännittävässä vaiheessa.

JOS SAAPUU Tukholmaan Viking Linen laivalla, tätä ei voi olla huomaamatta: tienoon on ahmaissut kolossaalinen työmaa. Se on kuin kraatteri, joka pakottaa tuhannet kulkijat vanereilla vuoratuille väliaikaisreiteille.

Slussen on yhdellä kertaa monta asiaa: Södermalmin ja Vanhankaupungin yhdistävä siltarakennelma, Mälarenjärven ja Itämeren välinen sulkukanava sekä julkisen liikenteen solmukohta.

1960-luvun lopulla Slussenista tuli kuuluisa ”sisseistään”, tunneleissa ja ramppien alla majailevista alkoholisteista. Monet heistä olivat Suomesta.

EU-virkamiehiä pyydetty välttämään Finnairin lentoja niiden kalleuden takia

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

AINAKIN osaa EU:n työntekijöistä on pyydetty välttämään Finnairin lentoja Brysselin ja Helsingin välillä niiden hinnan vuoksi.

”Budjettiosastolta tuli perjantaina tällainen yleinen viesti koko henkilökunnalle, jossa kehotettiin suoraan, että budjettisyistä käytettäisiin muita yhtiöitä kun Finnairia, koska hinnat saattavat olla jopa kolmasosan siitä, mitä Finnair laskuttaa”, kertoo ulkosuhdehallinnon virkamiehenä työskentelevä Tuula Peussa.

Ilmastosodan söpö soturi

Iltasanomat Elokuu 2019

SEURAAMME henkeä pidätellen ruotsalaisen Greta Thunbergin purjehdusta yli Atlantin. Totinen keskenkasvuinen lähti viime viikolla Brittein saarilta matkalle YK:n ilmastokokoukseen New Yorkiin. Greta purjehtii lainaksi saadulla kilpapurjeveneellä isänsä Svanten, kahden oikean purjehtijan ja elokuvaajan kanssa.

Tyttö vastustaa lentämistä eikä halua tuottaa päästöjä matkustamalla lentokoneella tai risteilyaluksella, siksi matkaan lähdettiin veneellä. Sen hiilijalanjälki jää toki pieneksi, alus saa virtansa aurinkopaneeleista ja vesiturbiineista.

Sen sijaan kaikki muu matkaan liittyvä tuottaa päästöjä monen mannertenvälisen lennon verran. Kymmenet kiinnostuneet hakeutuivat Plymouthiin seuraamaan nuoren sissin lähtöä, eivätkä kaikki tulleet paikalle veneellä tai polkupyörällä. Sadat toimittajat hälinän ympärillä lentävät mannerten väliä.

Kommentti: Tekopyhyys on ihmiskunnan paheista raskaimpia yhteiskunnan rakenteita syövistä voimista. Greta toki saa julkisuutta, mutta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen sillä on yhtä vähän vaikutusta kuin jättämällä torstainen hernekeitto lautanen väliin.

Ilmastonmuutos ei ole ihmisen syy, väitti fyysikko Jyrki Kauppinen ja singahti maailmanmaineeseen

Yle Uutiset Elokuu 2019

Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kieltäjät ovat tiedemaailman pieni vähemmistö. Heillä on kuitenkin paljon kuulijoita.

os Kauppinen kollegoineen olisi oikeassa, se vetäisi koko ilmastonmuutosteorian perustuksineen vessasta alas.

Kauppisen mukaan maapallon keskilämpötilan nousu ei ole ihmisen syytä. Tuhannet ilmastotieteilijät olisivat siten väärässä, IPCC:n raportit arvottomia ja päästövähennystavoitteet lämpötilan nousun estämisen kannalta turhia.

Ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on häviävän pieni, prosentin luokkaa. Tulen puolustamaan tätä hautaani asti, Kauppinen sanoo.

Moni kutsuisi Kauppista ilmastodenialistiksi tai ilmastoskeptikoksi. Näillä termeillä kuvaillaan henkilöitä, jotka kieltävät ihmisen osuuden ilmastonmuutokseen tai vähintäänkin epäilevät sitä.

Kysyimme Markku Kulmalalta, mitä hän on Kauppisen väitteistä mieltä. Ilmakehän aerosolien tutkimiseen erikoistunut Kulmala on maailman siteeratuimpia ilmastotieteilijöitä.

Hyvin moni on kysynyt, mitä mieltä olen siitä. Se mitä voin sanoa on, että nämä perustelut eivät ainakaan minua vakuuta.

Leppä vetoaa kauppaan ja ravintoloihin: "Laittakaa brasilialainen liha boikottiin"

Maaseudun Tulevaisuus Elokuu 2019

Maa- ja metsätalousministerin mukaan kaupoilla ja ravintoloilla on nyt näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin vastuullisuusperiaatteissaan.

"Haluan nähdä täyskiellon sellaiselle tuontilihalle, jonka tuotanto on vastoin kaikkia ilmastosopimuksia, joita itse noudatamme, sekä tuotettu täysin vastoin omia eläinten hyvinvointiin ja antibiootteihin liittyviä standardejamme", Leppä kirjoittaa Twitterissä jakamassaan kannanotossa.

Ranskan Macron kutsui Amazonin paloja kansainväliseksi kriisiksi, Brasilian Bolsonaro kiukustui

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Bolsonaro: Macronin asenne on ”kolonialistinen” ja hän hakee poliittista hyötyä.

AMAZONIN sademetsiä viikkokausia tuhonneet tulipalot ovat herättäneet huolta ympäri maailman. Torstaina joukkoon liittyi myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka kutsui viestipalvelu Twitterissä tilannetta ”kansainväliseksi kriisiksi” ja pyysi G7-maita pikaisesti keskustelemaan asiasta.

”Kotimme palaa, kirjaimellisesti”, presidentti twiittasi.

Maanantaina iltapäivällä metsäpalojen savu pimensi Brasilian suurimman kaupungin São Paulon. Savu kulkeutui kaupunkiin yli 2 700 kilometrin päässä palavista metsistä.

MAAILMAN suurinta sademetsää palaa nyt ennätyksellisen paljon, kertoi Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti (INPE) tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Instituutin satelliittidata osoittaa, että metsäpalojen määrä on tänä vuonna kasvanut 83 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Brasilian metsätuhot ovat myös Suomen asia

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Uuden presidentin aikana sademetsien hävittäminen on kiihtynyt ja torjunta-aineiden käytön epäillään aiheuttaneen mehiläisten massakuoleman. Samaan aikaan Brasilian kauppasuhteet Eurooppaan ovat tiivistymässä.

SUOMESSA ruoantuotanto ja metsänhoito ovat nykyisin olennainen osa ilmastokeskustelua. Tavoitteista on varsin laaja yhteis­ymmärrys, vaikka keinoista, niiden vaikuttavuudesta ja suhteesta muihin tavoitteisiin on vielä monenlaisia näkemyksiä.

Suomalaisen keskustelun hyvän tason tunnistaa helpommin, kun ottaa vertailukohdaksi Brasilian. Viime vuonna maan presidentiksi valittu Jair Bolsonaro ajaa politiikkaa, jonka vaikutukset ulottuvat kauas maan rajojen ulkopuolelle.

Bolsonaro on entinen upseeri, jota ei aluksi otettu politiikassa vakavasti. Häntä luonnehdittiin aiempaa sotilas­valtaa ihailevaksi äärioikeistolaiseksi.

SADEMETSÄT, varsinkin Amazon, ovat ilmakehän hiilidioksidin sitomisen kannalta keskeisiä. Brasilia lähestyy nyt kovaa vauhtia ratkaisevaa rajaa. Sen ylityttyä sademetsien häviämisestä tulee itseään ruokkiva ilmiö, joka ei tarvitse enää ihmisen apua.

Suomelle ja EU:lle Brasilia on tärkeä maa myös vahvistuvien kauppasuhteiden takia. Brasilia kuuluu Mercosur-maihin, joiden kanssa EU pääsi kesäkuussa yhteisymmärrykseen maailman suurimmasta kauppasopimuksesta.

Grönlannin ostaminen voisi tuoda Yhdysvalloille valtavasti hyötyä – saaren strateginen merkitys on vain kasvanut

Yle Uutiset Elokuu 2019

Tanskalla ei ole aikomustakaan toteuttaa Donald Trumpin ilmaan heittämää ajatusta Grönlannin myymisestä Yhdysvalloille.

Ajatus Grönlannin hankkimiseksi Yhdysvalloille ei suinkaan ole ennenkuulumaton. Yhdysvallat yritti jo vuonna 1867 hankkia itselleen sekä Grönlannin että Islannin. Tuolloin tavoitteena uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan oli ympäröidä Kanada Yhdysvalloille kuuluvilla alueilla, jotta Kanada liittyisi Yhdysvaltoihin.

Maailman suurin saari on pääosin jäätikön peitossa, mutta jään alla odottavat suuret luonnonrikkaudet. Ilmaston lämpenemisen myötä jäätikkö on sulamassa. Tämä kehityskulku on sinänsä ekologinen katastrofi, mutta talouselämälle lämpeneminen tuo suuret bisnesmahdollisuudet, kun luonnonvaroja voidaan alkaa hyödyttää.

Kommentti: Ajattelematonta politiikkaa aikana kun kulutusta pitäisi hillitä ja luonnonvarojen louhintaa rajoittaa, Yhdysvallat vähät välittää ilmaston lämpenemisestä. On jopa ehdotettu kun maapallon luonnonvarat käyvät vähiin aletaan "kalastaa" ohi kiitäviä meteoriitteja ja louhia ne teollisuuden käyttöön. Se taitaa olla niin kaukana tulevaisuudessa, että maapallo on jo höyrypilven peitossa ja meteoriittien louhijoita ei enää maapallolta löydy.

Trump suivaantui Tanskan haluttomuudesta myydä Grönlanti ja perui valtiovierailunsa – Tanskalaiset: Yllättävää, ei tarvitse tulla ollenkaan

Yle Uutiset Elokuu 2019

Trumpin oli määrä vierailla Tanskassa syyskuun alussa. Tanskassa vierailun peruminen herättää kummastusta.

Tanskassa Trumpin käytös herättää suurta ihmetystä. Tanskan hovi kommentoi asiaa lyhyesti toteamalla vierailun perumisen olevan yllättävää, uutisoi Tanskan yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun). DR:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Lillian Gjerulf Kretz arvioi Tanskan ja Yhdysvaltain aiemmin erinomaisten suhteiden vajonneen jäätymispisteeseen Trumpin käytöksen vuoksi.

Politiken-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tanskan kansanpuolueen ulkopolitiikasta vastaava edustaja Søren Espersen pitää Trumpin toimintaa täysin absurdina ja lapsellisena.

Tämä on suuri loukkaus kuningatarta ja hovia kohtaan. Kuin pilalle hemmoteltu lapsi, Espersen jyrisee ja sanoo, ettei Trumpin Tanskan-vierailulle ole tarvetta etsiä uutta ajankohtaa.

Luonto säästyy, jos ei lennä vaan pelaa – Peli voi antaa vahvan tunteen toisessa paikassa olemisesta

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

VIIME sunnuntaina kävin erikoisella matkalla. Kuljin vuonna 1840 vankkurikaravaanin matkassa historiallisen uudisraivaajien väylän, Oregonin reitin.

Taistelin ankaraa säätä vastaan, kävin vaihtokauppaa muiden pioneerien kanssa ja yritin jakaa vähiä resursseja niin, että seurueeni pysyisi hengissä. Valitettavasti en onnistunut tässä, sillä eräs retkikuntamme jäsenistä ehti menehtyä punatautiin ennen Oregonin valojen näkymistä.

Kyse on klassikkovideopelistä nimeltä Oregon Trail. Häkellyttäväksi kokemuksen vetovoimaisuuden tekee se, että ensimmäisen kerran peli ilmestyi vuonna 1971 – kaksi vuotta ensimmäisen kuuhunlaskeutumisen jälkeen!

Entä jos matkailu voidaan tehdä virtuaalisesti?

ELÄMYKSEN voimakkuus herätti ajatuksia ja mahdollisen vastauksen suureen ongelmaan: matkustaminen tuhlaa luontoa surutta, mutta samalla elämysten, kulttuurivaihdon ja uuden oppimisen merkitystä on mahdotonta kiistää.

Entä jos ihmisen ei tarvitsisi siirtyä fyysisesti mihinkään kokeakseen uutta? Entä jos matkailu voidaan tehdä virtuaalisesti?

Kommentti: Ilkan kanssa samaa mieltä, virtuaalimatkailusta voi saada hienoja kokemuksia. Kun hyppään DC-3 koneen puikkoihin ja suuntaan Amazonasin sademetsien ylle etsien pieniä kyliä laskeutuminen kuoppaiselle peltokaistaleelle on jo haaste sinänsä, puhumattakaan oletko valinnut 1400-luvun kylän ja itse olet 2000-luvulla. Kuinka "villit" sinuun suhtautuvat ja pääsetkö koneesta ulos ennen kuin sinut keihästetään. Virtuaalilaseilla elämys on 360 astetta ja enemmänkin sykähdyttävä.

Miksi Suomeen rakennettiin lama­vuosina peliongelmia tuottava rahapeli­verkosto?

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Tutkimuksissa on todettu rahapeliautomaattien aiheuttavan eniten ongelmapelaamista. Nyt sisäministeri on valmis siirtämään peliautomaatit erillisiin tiloihin.

RAHAPELIAUTOMAATTIA ei tarvitse pitkään etsiä suomalaisesta kaupungista tai kirkonkylästä. Niitä löytyy kauppojen auloista, liikenneasemilta, ravintoloista, kioskeista ja kauppakäytäviltä.

Suomalainen peliautomaattijärjestelmä on tutkijoiden mukaan erityislaatuinen. Rahapeliautomaatteja on paljon, mutta erityistä on etenkin niiden sijoittelu: pelikoneet on hajasijoitettu, ja niitä on hyvin saatavilla.

Monessa maassa rahapelikoneita on lähinnä pelisaleissa

Osa pelaajista ei pysty hallitsemaan pelaamistaan. Pahimmillaan automaatit aiheuttavat peliriippuvuutta sekä terveys-, ihmissuhde- ja talousongelmia, jotka heijastuvat myös pelaajien läheisiin.

Tällä hetkellä peliautomaateista käydään vilkasta keskustelua eri puolilla maailmaa. Monet valtiot ovat kiristäneet niiden sääntelyä tai suunnittelevat sitä.

MAANANTAINA asiaan otti kantaa myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). Ohisalo kertoi olevansa valmis harkitsemaan myös Suomessa rahapeliautomaattien siirtoa erillisiin tiloihin, joissa asiakkailta edellytetään vahvaa tunnistautumista. Hänen mukaansa peliautomaattien sijoittelua tullaan pohtimaan nykyisen hallituskauden aikana.

Veikkaus rikkoi taas lakia – johto puhuu puuta heinää, poliitikot eivät ota vastuuta: ”Ei koskaan tuomittu”

Suomen Kuvalehti lokakuu 2017

Viranomaiset sensuroivat jopa tutkijoiden selvityksiä.

Tutkija: Suomessa testataan rahapelien mainonnan rajoja.

Arpajaislaissa on määritelty tapa, jolla Veikkaus saa mainostaa rahapelejään. Laissa muun muassa sanotaan, ettei markkinointia saa kohdistaa alaikäisiin.

Laista huolimatta Veikkaus on toteuttanut markkinointiaan alaikäisiin. Suomen Kuvalehti on uutisoinut tapauksista ensimmäisen kerran huhtikuussa 2015 ja toisen kerran kesäkuussa 2017.

Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

KYMMENES kesäkuuta Suomi siirtyi lopulli­sesti ­uuteen aika­kauteen. Sen kertoi kaksi kissan­pentua Etelä-Suomen Sanomien kannessa.

Joku voisi kysyä, eikö sanomalehdissä voisi mieluummin tarjota tilaa ajatuksille, mutta sellainen negistely ei sovi nyky­aikaan. Meillä sananvapauden mallimaassa kritiikkiä pidetään kiusaamisena ja näkemyseroa henkilökohtaisena loukkauksena.

Aikuiset ostavat kirjakaupat tyhjiksi värityskirjoista, ja hattupäinen filosofi Frank Martela päättelee jääkiekon MM-voiton johtuneen siitä, että nuoret miehet ovat oppineet puhumaan tunteistaan.

The Handmaid’s Tale

Helsingin Sanomat Huhtikuu 2017

The Handmaid’s Tale (2017) pohjaa Margaret Atwoodin samannimiseen romaaniin, joka on suomennettu nimellä Orjattaresi. Kymmenosainen draama ottaa vapauksia kirjan suhteen, vaihtaa tapahtumien järjestystä ja sävyttää niitä uusiksi, mutta dystopian tunnistaa samaksi.

Ympäristökatastrofien, sotien ja fundamentalistikristittyjen jäljiltä Yhdysvaltoihin on syntynyt Gileadin valtio, jossa etuoikeutetuimmallakaan naisella ei ole itsemääräämisoikeutta.

”Tehkää Margaret Atwoodista jälleen fiktiota”, luki mielenosoituskylteissä tammikuussa Washingtonissa. Presidentti Donald Trumpin ensimmäisenä virkapäivänä järjestettyjen marssien teemoihin kuului naisten oikeus päättää omasta kropastaan.

Kommentti: Ei voi olla ajattelematta, että juuri Gileadin valtio olisi Perusuomalaisille se oikeanlainen yhteiskuntamalli. Mistä moinen kauhu skenario persuista kun heillä on sahuri Hakkaraisen kaltainen lapsenmielinen kommentoija EU parlamentissa lausumassa sammakoita suustaan, tai Elovena tyttö Huhtasaari kyseenalaistamassa evoluutio teorioita. Johtoon heistä ei varmaan olisikaan, mutta höpöhöpö puheillaan hämärtävät kaiken sen järjellisen keskustelun jolle luulisi tänä aikana olevan tilaisuus. Kun kaikilla on siihen lähes rajattomat mahdolllisuudet, näyttääkin se kääntyneen päälaelleen, eikä kukaan uskalla sanoa juuri mitään järkevää leimatuksi tulemisen pelossa.

Tutkija tarttui perussuomalaisen tviittiin: ”Jos joku on halunnut uskoa PS:n olevan normaali puolue, nyt kannattaa kohdata tosiasiat”

Uusi Suomi Elokuu 2019

Perussuomalaiset taannoin osaksi äärioikeistoa lukenut tutkija Oula Silvennoinen nostaa nyt esiin perussuomalaisten kansanedustajan Jani Mäkelän tviitin.

”Väestönvaihto. Haittamaahanmuutto. Kyllä, sanoin ne - ja sanon jatkossakin!”, Mäkelä tviittasi 9.8.2019 perjantaina.

Väestönvaihdos-termi oli esillä jo aikaisemmin kesällä ja siitä keskusteltiin muun muassa perussuomalaisten puoluepäivässä SuomiAreenassa heinäkuussa.

Väestönvaihdos-termistä käytävä keskustelu on osin liittynyt Perussuomalaisten Nuorten tapaukseen, kun julkisuudessa on puitu nuorisojärjestön toimijoiden etnonationalisisia kantoja.

Suomen ruskea ilmasto­pahe

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Turve kuuluu monella mittarilla menneisyyteen, mutta Suomessa sen energiakäyttöä ei ole vieläkään kielletty. Miksi? HS seurasi turpeennostoa Pirkanmaan Parkanossa.

JALKOJEN alla pöllyää kevyesti. Kuin olisi astunut valtavan suurelle kasvimaalle, joka vielä odottaa kylvöä. Tätä kenttää ei kuitenkaan ole varattu eläville vaan kuolleille kasvinosille. Niistä on tuhansien vuosien saatossa syntynyt arvokasta maa-ainesta, turvetta.

Irlannissa on niin ikään pitkät perinteet turpeen energiakäytössä, mutta siellä turpeen tuottamisesta vastaava valtionyhtiö on linjannut, että polttaminen päättyy vuoteen 2028 mennessä.

POLIITIKOILLE turpeessa on kysymys ristiriidasta. Vaakakupissa ovat toisaalta työpaikat ja energiatuotannon omavaraisuus, toisaalta ilmasto.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus haluaa Suomen näyttävän ”tietä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa”.

Hallituksen tavoitteena on, että Suomi on vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali. Se tarkoittaa sitä, että hiilidioksidipäästöt ovat korkeintaan niin suuret kuin esimerkiksi metsät pystyvät hiilinieluina sitomaan.

THE MULE

Episodi Elokuu 2019

Clint Eastwoodin rahavaikeuksiin joutunut sotaveteraani ajautuu huumekartellin salakuljettajaksi sinänsä sujuvan viihdyttävästi. Kerronta kompastuu kömpelön vanhakantaisesti esitettyyn vanhan miehen nostalgiaan menneiden aikojen muka paremmuuteen.

Kun tarvitaan vanhempaa miesnäyttelijää esittämään hiljaista ja luotettavaa, vanhan maailman rasistista mutta silti hyväsydämistä sekä auttavaista mutta uppiniskaista ja umpimielistä Korean sodan veteraania, tulee ensimmäisenä (ja toisena) mieleen Clint Eastwood.

Ei haittaa, jos hän vielä ohjaa itse itseään. Tämäkin hahmo on kuin perusrepublikaanin stereotyyppi, joka arvostaa perhettään, vaikka olisikin heistä etääntynyt. Hän haluaa viskinsä raakana, naisensa nuorina ja miehet miehinä. Laki ja järjestys on hänelle tärkeitä, kuten myös asevoimat.

Kommentti: Amerikkalainen haluaa kantaa asetta ilman rajoituksia ja käyttää sitä koska presidentti Trumpin politiikka kannustaa vihaan.

Mikä selittää Yhdysvaltojen ampumisia? Tyhjentävää vastausta ei ole, mutta osasyitä löytyy ainakin viisi

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Valkoinen nationalismi ja Trump

Joukkoampumisille ei ole yksittäistä syytä, koska ampumisissa näkyy monta erillistä ilmiötä.

YHDYSVALLOISSA tapahtui lauantaina ja sunnuntaina muutaman tunnin sisällä kaksi joukkoampumista, joissa kuoli yhteensä 30 ihmistä. Joukkoampumisilla ei toistaiseksi tiedetä olevan yhteyttä. El Pasossa vaikuttaa olleen äärioikeistolainen motiivi, Ohion ampumisen motiivi on tuntematon.

Ampumiset vaikuttavat samanlaisilta, mutta niille ei ole yhtä tyhjentävää syytä. Motiivit ja tekijöiden taustat vaihtelevat. Joukkoampujissa on ollut valtaväestöä ja maahanmuuttajia, äärioikeistoa ja jihadisteja – tosin usein ampuja on suhteellisen nuori ja melkein aina mies.

Porin Siltapuistokadun kiertoliittymä suljetaan liikenteeltä – kiertotie käytössä loka-marraskuulle saakka

Yle Uutiset Elokuu 2019

Pohjois-Porissa Siltapuistokadun vilkas kiertoliittymä suljetaan keskiviikkoaamuna yleiseltä liikenteeltä parannustöiden vuoksi. Liittymästä halutaan helpommin ajettava erityisesti erikoiskuljetuksille. Liittymä on suljettu liikenteeltä loka-marraskuulle saakka.

Vanhemmat ovat käyneet Opetushallituksen pääjohtajan luona vaatimassa, ettei lapsille opeteta koulussa tiettyjä aiheita: "Pidän sitä hyvin vaarallisena kehityskulkuna"

Satakunnan Kansa Elokuu 2019

Opetushallituksen tiedotustilaisuudessa pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kertoi, että vanhempien delegaatiot käyvät toisinaan vaatimassa, ettei heidän lapsilleen opeteta joitain aiheita koulussa. Heinosen mukaan pyynnöt liittyvät usein maailmankatsomuksellisiin kysymyksiin.

Myöhemmin Heinonen tähdensi, että pyynnöt liittyvät kaikkein useimmin maailmankatsomuksellisiin kysymyksiin. Uskonnonopetuksen ohella opetuskokonaisuusvaateita on kohdistunut Heinosen mukaan esimerkiksi biologiaan, seksuaali- ja sukupuoliasioihin tai jopa läsnäoloon liikuntatunneilla. Vierailuja ei Heinosen mukaan ole kuitenkaan ollut useita.

Äärioikeistolainen retoriikka voi yllyttää väkivaltaan, eikä ilmiö rajoitu vain aseiden luvattuun maahan Yhdysvaltoihin

Helsingin Sanomat Elokuu 2019

Kolmekymmentä ihmistä kuoli viikonloppuna Yhdysvalloissa joukkoampumisissa. Hirmuteot herättävät keskustelua aseenkanto-oikeudesta sekä äärioikeistolaisen retoriikan roolista väkivaltaan yllyttäjänä.

VIIMEINEN viikonloppu ennen koulujen alkamista muuttui verilöylyksi El Pasossa, Texasissa, kun ampuja avasi tulen Walmartissa ostoksilla olevia ihmisiä kohti.

Hyökkäyksessä kuoli 20 ihmistä ja loukkaantui 26. Poliisi otti ampujan kiinni. Syyttäjä on jo vaatinut hänelle kuolemantuomiota.

Vain joitakin tunteja myöhemmin yhdeksän ihmistä ammuttiin joukkoampumisessa Daytonissa, Ohiossa. Poliisi ampui iskun tekijän, joka oli 24-vuotias valkoinen mies.

Aiemmin tällä viikolla 19-vuotias mies ampui kaksi lasta ja yhden aikuisen kuoliaaksi valkosipulifestivaaleilla Kaliforniassa. 15 ihmistä loukkaantui.

Trumpia on syytetty rasistisista lausunnoista, valkoisen ylivallan ideologian tukemisesta ja äärioikeiston väkivallan vähättelemisestä.

EL PASOSTA kotoisin oleva demokraattien presidenttiehdokas ja entinen kongressiedustaja Beto O’Rourke syytti Trumpia vihan normalisoinnista.

Yhdysvallat asetti pakotteita Iranin ulkoministerille

Yle Uutiset Elokuu 2019

Yhdysvallat asetti pakotteita Iranin ulkoministerille – Trumpin hallinto kutsuu Zarifia "propagandaministeriksi"

Taloudellisten pakotteiden lisäksi Iranin ulkoministerille pyritään asettamaan myös matkustusrajoituksia.

Yhdysvaltain valtionvarainministeri Steve Mnuchin sanoi Yhdysvaltojen lähettävän pakotteilla selvän viestin Iranin hallinnolle siitä, että Iranin nykyinen toimintatapa ei ole hyväksyttävä.

Kuplan filosofi

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Filosofi Immanuel Kantin mukaan me kaikki elämme kuplassa. Siksi häneltä voi löytyä vastaus aikamme ongelmaan, yhteisen todellisuuden katoamiseen.

Suomalaisten näkemykset maailmasta alkavat olla niin kaukana toisistaan, että tuntuu kuin eläisimme eri todellisuuksissa.

Kohtaamme kadulla, mutta kun ovi suljetaan takanamme, meille jää hyvin vähän yhteistä. Kuilu ihmisten välillä on syvä.

Puhumme kuplista, kun kuvaamme sitä, miten kokemus yhteisestä todellisuudesta on hajonnut. Kun olemme kuplassa, olemme yhteydessä vain muiden samanmielisten kanssa. Eri mieltä olevien näkemykset katoavat. Totuuden ja todellisuuden perusteeksi tulee pikkuhiljaa vain se, miten asiat koetaan.

Kant (1724–1804) on filosofian historian suurimpia nimiä, valistuksen tärkein filosofi. Hänen vallankumouksellinen ajatuksensa oli, että maailma ei luo kokemustamme, vaan kokemuksemme luo maailman.

Perussuomalaisten autolautta ei näytä pysähtyvän millään - kilpailijat eivät näytä tietävän, miltä puolelta lautta pitäisi kiertää

Talouselämä Heinäkuu 2019

Jos persut pysyvät ykkösenä jatkossakin, hallituspuolueet tekevät kaikkensa pitääkseen Antti Rinteen kabinetin koossa.

Ilmeisesti puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tehnyt jotain oikein. Vilkaistaanpa hänen facebook- ja twitter-päivityksiään eduskuntavaalien jälkeisiltä kuukausilta. Ehkä muut puoluejohtajat voisivat ottaa niistä oppia.

Kesäkuussa uudelle puheenjohtajakaudelle yksimielisesti valitun Halla-ahon suosituin twiitti oli kuvakaappaus kansanedustaja Iiris Suomelan twiiteistä. Suomela paheksui toisten ihmisten naamojen riepottelua julkisuudessa, mutta vertasi itse Halla-ahoa Tähtien sota -elokuvan pahikseen Darth Sidioukseen. Halla-ahon kommentti oli tiivis: ”Hihi.”

Toiseksi eniten tykkäyksiä hän sai seuraavasta: ”Antti Rinne voisi oikeastaan kertoa, mitä HÄNEN mielestään pitäisi tehdä, jos Afrikasta lähtee liikkeelle 100-200 miljoonaa ihmistä. Päästää kaikki halukkaat sisään?”

Heinäkuussa Halla-aho on ottanut rennommin. Hän ironisoi facebookissa vihreiden Saara Hyrkön ehdotusta kuukautissuojien arvonlisäveron alentamisesta.

”Kyllä parranajovehkeetkin pitäisi vapauttaa verosta. Tai oikeastaan valtio voisi maksaa ne, on se sen verran sukupuolittunut kulumomentti”, Halla-aho kirjoitti ja sai taas toista tuhatta tykkäystä.

Toiseksi eniten tykkäyksiä hän sai seuraavasta: ”Antti Rinne voisi oikeastaan kertoa, mitä HÄNEN mielestään pitäisi tehdä, jos Afrikasta lähtee liikkeelle 100-200 miljoonaa ihmistä. Päästää kaikki halukkaat sisään?”

Kommentti: Ei ihme, että järjelliset ihmiset jättävät some keskustelut ja persu öyhöttäjät Halla-ahon kannattajat valtaavat ne kun keskustelut ovat Talouselämän Matti Virtasen kirjoittamalla tasolla.

Kiristysohjelma kaappasi Kokemäen kaupungin tietokoneet ja salasi kaiken terveystiedoista lähtien

MTV Uutiset Heinäkuu 2019

Kokemäen kaupungin tietoverkot ovat joutuneet haittaohjelman kynsiin, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos.

Poliisin mukaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että esimerkiksi dataliikennettä tai terveystietoja olisi päätynyt ulkopuolisille, vaikka kaikilta osin tätä mahdollisuutta ei ole voitu poissulkea. Laajaa vahinkoa ohjelmisto kuitenkin aiheutti kaupungin toiminnalle ja tietojärjestelmille.

Kokemäen hallintojohtaja Mikko Löfbacka kertoi aiemmin STT:lle, että esimerkiksi kaupungin sähköposti- ja maksuliikenne oli olivat pois käytöstä, minkä lisäksi kirjastopalvelut olivat pois käytöstä.

Poliisi varoittaa kuitenkin tietomurtojen ja kiristysohjelmien riskistä, ja arvioi niitä tulevan vastaan jatkossakin.

Poliisi suosittelee tutustumaan Traficomin tiedotteeseen kiristyshyökkäyksiin varautumisesta.

Unkarin pääministeri Orbán haastaa nyt riitaa tosissaan

Kaleva Heinäkuu 2019

"Hän käytti puheessaan aika alkeellisia argumentteja"

Unkari on väittänyt, ettei ole oikeusvaltiolle ole yhtä määritelmää. Yliopistolehtori Heino Nyyssösen mukaan kyse on saivartelusta.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán soimasi lauantain puheessaan Suomen oikeusjärjestelmää.

Orbánista on naurettavaa, että Suomi on arvostellut Unkaria oikeusvaltion tilasta, kun Suomella itsellään ei ole perustuslakituomioistuinta ja tuomarit nimeää presidentti.

Hallitusmyönteinen Origo-verkkolehti kirjoitti heinäkuun puolessavälissä kriittisesti muun muassa Suomen oikeusjärjestelmästä ja median tilanteesta. Myös valtiosihteeri Zoltán Kovács on kirjoittanut samoista teemoista valtion blogisivustossa.

Orbán kokeilee selvästi rajojaan, eikä kunnioita faktoja. Suomen täytyy lähteä tekemään kylmänviileästi faktapohjaista politiikkaa.

EU:n ei pidä antaa periksi Unkarille – oikeusvaltioperiaate on unionin peruskiviä

Iltasanomat Heinäkuu 2019

Tusványos-politiikkafestivaaleilla Romanian Transilvaniassa esiintynyt Orbán sanoi, että unkarilaisten on ”vaikea pidätellä nauruaan” Suomen arvostellessa Unkarin oikeusvaltiokehitystä. Orbánin mukaan Suomen oikeusjärjestelmä on ongelmallinen, mutta Unkarissa ongelmia ei ole.

PERUSTEETTOMAN mustamaalauksen syynä on Suomen tavoite sitoa Euroopan unionin tukirahoitus oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Nykyisten rahoitussääntöjen nojalla se ei käy, mutta sääntömuutos on mahdollinen EU:n seuraavasta seitsenvuotisesta rahoituskehyksestä sovittaessa. Budjettineuvotteluja käydään parhaillaan, ja Unkari yrittää torjua sääntömuutokset. Sitä tukee toinen ongelmavaltio Puola.

Kommentti: Unkarin ja Puolan kaltaiset ihmisoikeuksia rikkovat valtiot pitäisi Suomen EU puheejohtajuuskaudella saada kuriin. Siinä olisi Suomella näytön paikka EU:ssa.

Banaanin voimalla Ranskan ympäri

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Peter Selin, 66, vetää kopissaan banaanin ja veden voimalla seitsemän tunnin Tour de France -selostuksia ja pyöräilee sen jälkeen Helsingistä takaisin Lohjalle, päivittäin. Hänen asiantuntevat selostuksensa ovat tv-katsojille osa kisanautintoa. Itseään Selin kuvaa mieheksi, jolla on käynyt hyvä onni.

INTOHIMO. Jos pyöräilyselostaja Peter Selinin, 66, tapaa olla maailmassa pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi intohimo.

Selinillä on erityislaatuinen suhde pyöräilyyn. Se on hänen työnsä ja harrastuksensa. Oikeastaan pyöräily on Selinin elämässä niin keskeisessä osassa, että sitä voi sanoa hänen elämäntavakseen.

Työstään Eurosportin selostajana Selin sanoo olevansa onnellinen ja kiitollinen.

Lohjalla asuva Selin pyöräilee päivittäin. Hän muun muassa polkee yleensä työmatkansa Helsinkiin. Kaikkiaan kilometrejä kertyy vuosittain noin 21 000.

Onko Sofia Belórfiin kytkeytynyt tapaus Suomen historian laajin huumerikos?

Iltasanomat Heinäkuu 2019

Fitnessmalli Sofia Belórfin rikosepäilyt nousivat julkisuuteen viime viikolla, kun hänet pidätettiin ja vangittiin epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Belorfin kanssa samanaikaisesti vangittiin hänen avopuolisonsa Niko Ranta-aho, jota epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta.

HS:n tietojen mukaan lauantaina vangittu Helvetin enkelien johtohenkilö liittyy myös tapaukseen. Hänet vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. STT:n mukaan tapaukseen kytkeytyy myös Helsingin poliisin poliisimies, joka on pidätetty törkeästä dopingrikoksesta epäiltynä jo viime tammikuussa.

Helsinkiläistä poliisia epäillään törkeästä dopingrikoksesta fitnessmalli Sofia Belórfiin kytkeytyvässä huumetutkinnassa

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

LAAJASSA suomalaiseen liikemieheen kytkeytyvässä doping- ja huumerikoskokonaisuudessa epäillään myös Helsingin poliisin poliisimiestä törkeästä dopingrikoksesta.

POLIISIMIEHEN epäillään syyllistyneen törkeään dopingrikokseen tammikuun alusta 2017 tammikuuhun 2019, kertoo Helsingin käräjäoikeus. Tekopaikaksi on merkitty Helsinki. Rikoksen epäillään alkaneen samoihin aikoihin kuin Ranta-ahon huume- ja dopingrikoksen.

Abdirahim ”Husu” Hussein saattoi syyllistyä kansanryhmää vastaan kiihottamiseen

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

HELSINGIN kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein kirjoitti viime viikolla Twitterissä, että kaikki perussuomalaisen puolueen jäsenet ja kannattajat ovat rasisteja.

TÄYTTÄÄKÖ Husseinin twiitti kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit?

”Kyllä siinä varmaan tutkintakynnyksen yli mennään. Siinä on sellaisia aineksia, että jos joku siitä rikosilmoituksen on tehnyt niin poliisin pitää joka tapauksessa tutkia asia”, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo.

Pekka Sauri halusi parantaa keskustelua Twitterissä

Nyt-liite Heinäkuu 2019

Työelämäprofessori yritti kannustaa rakentavaan keskusteluun, mutta päätyikin lopulta vain lisäämään Twitterille tyypillistä kärkevää sanailua.

Kaikki alkoi siitä, kun Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri aloitti #rakentavatwiittaaja-kilpailun viime vuoden kesäkuussa.

Tempauksen tarkoituksena oli korostaa rakentavia Twitter-päivityksiä ja kannustaa käyttäjiä kehittävään keskusteluun. Sauri on kerännyt joka tiistai muilta Twitter-käyttäjiltä ehdotuksia siitä, ketkä voisivat kisata rakentavan tviittaajan tittelistä.

Twitter-väittely leimahti, kun kritisoijat kommentoivat aihetunnisteen hiljentävän keskustelua yhteiskunnan rakenteellisista ongelmakohdista. Tällaisiin ongelmakohtiin törmäävät enemmistöä useammin vähemmistöihin kuuluvat. Täten turmelevan tai purkavan keskustelun leima lankeaa usein heille.

Palkitsemisessa nähtiin ongelmallisena se, että valkoisena miehenä Sauri edustaa hyvinvoivan enemmistön näkökulmaa.

Fasismin uhka on todellinen

Kansan Uutiset Heinäkuu 2019

Elämme aikaa, jolloin pyrkimyksiä rajoittaa ja murtaa perustavanlaatuisia oikeuksia on liikaa. Ne uhkaavat vapauttamme, demokratiaa, sivistystä, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.

Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Madeleine Albright on perustellut, miksi fasismi ei ole ideologia vaan prosessi vallan saamiseksi. Jaan Albrightin näkemyksen.

Fasismi ei ole ideologia, sillä se ei edes yritä ratkaista mitään ongelmia, vaan pyrkii syventämään niitä ja yhteiskunnan jakautumista. Fasismi edustaa enemmistön valtaa ilman mitään vähemmistöjen oikeuksia.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on malliesimerkki tästä.

Tässä on Teuvo Hakkaraisen puhe EU-parlamentissa sanasta sanaan – haukkui rajusti Suomen hallitusta

Iltasanomat Heinäkuu 2019

Teuvo Hakkarainen (ps.) kutsui ilmastonmuutosta uudeksi uskonnoksi ja vertasi ilmastonmuutoksen vastaista työtä katolisen kirkon keskiajalla harjoittamaan anekauppaan.

tuulivoima
Oli ilmastonmuutoksesta mitä mieltä tahansa, pieni tuulensuhina
on pieni haitta verrattuna kivihiilivoimaloiden tupruttamiin savupilviin.
Historiallinen käänne Suomen sähköntuotannossa: 2018 tuulivoimalla
tuotettiin enemmän sähköä kuin hiilivoimalla.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen piti EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa tiistaina puheenvuoron, joka herätti paljon huomiota.

STT kertoi aiemmin, että Hakkarainen vähätteli kulmakarvoja nostattaneessa puheenvuorossaan ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen. Hän piti puheenvuoronsa kokonaan suomeksi.

Näin Hakkaraisen puhe kuului kokonaisuudessaan.

Hussein al-Taee liioitteli opintojaan netissä

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

Kansanedustaja Hussein al-Taee on opiskellut vähemmän kansainvälistä politiikkaa kuin hän väitti LinkedIn-profiilissaan.

LinkedIn-profiili on julkinen ansioluettelo verkossa. Etenkin monet kansainvälisissä tehtävissä toimivat ihmiset päivittävät profiiliaan ahkerasti ja huolellisesti. Joidenkin LinkedIn-tiedot ovat hyvin summittaisia.

Toisin kuin hän aiemmin profiilissaan väitti, al-Taeella ei ole maisterin tutkintoa kansainvälisestä politiikasta Varsovan yliopistosta.

Rauhanneuvottelijana uransa tehnyt al-Taee aloitti CMI:llä vuonna 2015. Ylen selvitysten mukaan tuolloin hänellä oli taskussaan tradenomin paperit ja Varsovan yliopistosta kaksi lukuvuotta, joista ainakin toinen oli jäänyt kesken.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvaneet rajusti: "Tämä on iso ongelma"

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

Apteekin hylly ammottaa tyhjyttään tutusta itsehoitolääkkeestä tai lomamatkalle ei yllättäen löydykään omaa reseptilääkettä?

Kun vielä vuonna 2010 lääkealan valvoja Fimea sai lääkeyhtiöiltä 67 saatavuushäiriöilmoitusta (siirryt toiseen palveluun), viime vuonna ilmoituksia kirjattiin jo yli 1 200. Tämä tarkoittaa, että lääkkeiden toimitusongelmat ovat 18-kertaistuneet vuosikymmenen alusta.

#käristyshelle tulee oletko valmis

Käsittämätön käristyspätsi hiillostaa päiväkausia - varoituksia annettu jo perusterveillekin

Iltalehti Heinäkuu 2019

Viileät kesäpäivät ovat enää raikas muisto vain. Loppuviikosta 34 asteen lukemia voidaan nimittäin mitata useampana päivänä.

Jo maanantaina 30 asteen lukemiin päästiin paikoin. Hellettä on läpi viikon, ja kaikista kuumin ajanjakso koittaa loppuviikosta. Kuuminta on lännessä ja etelässä.

Ainakin 33, 34 asteeseen päästään. Katsotaan vielä, päästäänkö 35 asteeseen, Forecan päivystävä meteorologi Jenna Salminen kertoo loppuviikon säästä.

Iran ja Yhdysvallat ovat jääneet koukkuun uhkapeliinsä

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

PERSIANLAHTI ja erityisesti sen kapea Hormuzinsalmi ovat pitkään olleet otollinen paikka seuraavalle suurelle konfliktille. Öljy, kamppailu vallasta ja uskonnolliset jännitteet ovat ruokkineet vastakkainasetteluja.

Siksi uutiset jännityksen kiristymisestä alueella kuulostavat huolestuttavilta. Viime päivinä otsikoita ovat hallinneet tiedot Iranin haltuunsa ottamasta, Britannian lipun alla seilanneesta säiliöaluksesta.

Huumeparoni El Chapo joutuu luopumaan kansainvälisestä huomiosta – päätyy eristysselliin eliniäkseen

Satakunnan Kansa Heinäkuu 2019

Tiiviisti seuratussa oikeudenkäynnissä nähtiin niin miljardien dollarien arvoinen korvausvaatimus kuin syytettyä Netflix-sarjassa esittänyt näyttelijä.

Keskiviikkona saatiin tuorein luku meksikolaisen huumeparoni Joaquín Guzmánin rikostarinaan. El Chapona eli Pätkänä tunnettu Guzmán tuomittiin loppuiäksi vankilaan Yhdysvalloissa.

Guzmán sai huumeiden salakuljetuksesta ja useista murhista elinkautisen, johon newyorkilainen oikeusistuin lisäsi vielä 30 vuotta. Lisäksi hänet tuomittiin miljardiluokan korvauksiin.

Syyttäjät olivat laskeneet, että vuosia maailman rikkaimpiin ja etsityimpiin rikollisiin luettu Guzmán välitti Sinaloa-kartellinsa kautta yli miljoonan kilon edestä kokaiinia, kannabista ja muita huumausaineita.

Näyttelijä järkyttyi Guzmánin tervehdyksestä

Yhtenä päivänä yleisön joukossa oli näyttelijä Alejandro Edda, joka esittää Guzmánia Netflixin tuottamassa Narcos: Mexico -sarjassa.

Syytetylle kerrottiin näyttelijän läsnäolosta, jolloin Guzmán kääntyi ympäri, hymyili ja vilkutti Eddalle.

Jari Leppä SuomiAreenassa: Vegaaninen ruokavalio kääntää Suomen hiilijalanjäljen kasvavaksi

Maaseudun Tulevaisuus Heinäkuu 2019

Vegaanisen ruokavalion sijasta tulisi suosia ympäristöystävällistä ruokavaliota.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi Valio Oy:n ja Stora Enson järjestämässä keskustelutilaisuudessa, että täysin vegaanisen ruokavalion suosiminen muuttaa Suomen pitkällä aikavälillä monokulttuuriseksi, jolloin pellot päästäisivät hiiltä hiilen sitomisen sijaan.

Lepän mukaan ilmastonmuutoksen lisäksi tulee tarkastella turvallisuutta, huoltovarmuutta ja ravitsemusta. Lisäksi tulee huomioida, että Suomessa on tarjolla puhdasta vettä, ilmaa ja maaperää, missä voidaan tuottaa ympäristöystävällistä ruokaa.

Neil Armstrong astui Kuun pinnalle 50 vuotta sitten – katso täältä ensiaskeleet Kuun kamaralla

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

Vuonna 1969 astronautti Neil Armstrongista tuli ensimmäinen ihminen Kuun kamaralla. Tuolloin hän lausui myös historialliset sanansa: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta jättiläisharppaus ihmiskunnalle."

Nasan taltiointi tästä historiallisesta tapahtumasta on katsottavissa Yle Areenasta.

Saako Pori Jazzissa maata?

Satakunnan Kansa Heinäkuu 2019

Janne Keskinen oli Pori Jazzissa oleskelemassa lavan läheisyydessä, kun hän meni kyljelleen makaamaan. Alle puolen minuutin päästä järjestyksenvalvoja tuli pyytämään häntä istumaan.

Olimme juuri puhuneet, että onpa koomista, kun ihmisiä käsketään nousemaan istumaan.

Useat ihmiset ovat ihmetelleet, miksi heitä pyydetään nousemaan, kun he makaavat Pori Jazzissa. Pori Jazz 2019 Aluehallintoviraston mukaan järjestyksenvalvojien tulisi puuttua anniskelualueella nukkuviin, mutta ei makaaviin ihmisiin.

Kommentti: Hetken aikaa se lämmitti AVI:n virkailijoiden pöksyissä, kunnes virtasi taas omalle paikalleen. AVI:n vuosien varrella kehittämistä kansalaisten elämää vaikeuttavista säännöstöistä saisi kirjan. Suositeltaisiin matkalukemiseksi Saharan hiekka-aavikko vaellukselle, viimeisillä voimilla kun lukisi muutaman AVIN:n oivalluksen voisi hymyissä suin vetäytyä uuvuttavaan hyvänolon tunteeseen, "ei paskempi reissu".

Ministeriöt ja viranomaiset käyttävät satoja tuhansia euroja verorahaa Suomi-Areenaan – Ulkoministeriö maksaa bruttona 2600 euroa Riku Rantalan juontotehtävästä

Taloussanomat Heinäkuu 2019

Porissa on myös mukana lukuisia ministeriötä, virastoja ja valtionyhtiöitä. Talouselämä sai osasta niistä alustavia arvioita, joiden mukaan ne käyttävät Suomi-Areenaan vähintään noin 340 000 euroa.

Persut puoluepaiva

Rantalan esiintymisen Suomi-Areenassa oli organisoinut Speakersforum-puhujatoimisto. Speakersforumin Suomen-maajohtaja Turo Temmeksen mukaan on liikesalaisuus, miten tilaajatahon puhujalle maksama bruttomääräinen palkkio jakaantuu puhujan ja puhujatoimiston kesken.

”Palkkio on täysin tavanomainen. Se heijastaa siihen liittyvää merkittävää työmäärää ja sitä, että minun kasvoillani ja nimelläni markkinoidaan tätä tilaisuutta. Neljästä perheen kesälomaviikosta käytän yhden viikon tähän”, Riku Rantala kommentoi.

Kommentti: Artikkelia muutettu merkittävästi Riku Rantalan kritisoitua juttua twitterissä. Alkuperäisessä jutussa lukija sai käsityksen, että haluttiin hyökätä Rantalan persoonaa kohtaan, vähättelemällä juontotehtävän vaatiman taustatyön merkitystä.

Renny Harlin Porissa! - Ohjaajalegenda muisteli rilluvuosiaan ja herkistyi kyyneliin uransa huippuhetkestä: ”Stallone kuiskasi minulle...”

Satakunnan Kansa Heinäkuu 2019

Harvakseltaan julkisuudessa viime vuosina nähty Suomen menestynein elokuvaohjaaja.

Keväällä 60 vuotta täyttänyt elokuvaohjaaja Renny Harlin on asunut jo vuosien ajan Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Hän saapui Suomeen sunnuntaina kiinalaisen naisystävänsä Kay Huangin, 25, kanssa.

Harlin muisteli myös, kuinka 90-luvun alun nousukiitovuosina hänellä oli tapana matkustaa joka juhannukseksi koti-Suomeen Amerikan-kodistaan.

Meno oli silloin aika villiä. Vuokrasin kaksi helikopteria ja kaikki kaverit laitettiin niiden kyytiin. Lensimme ympäri Suomea katsomassa, missä on parhaat bileet, hän kertoo.

Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

YHDYSVALTAIN edustajainhuone vaatii puolustusministeriöltä selvitystä siitä, johtuiko borrelioosin leviäminen maan asevoimien kokeista, joissa borrelioosia levittävistä punkeista olisi tehty bioaseita. Väitettyjä kokeita olisi tehty vuosina 1950–1975.

Ehdotus tuli New Jerseyn republikaaniedustaja Chris Smithiltä, joka kertoi lukeneensa useita kirjoja ja artikkeleita aiheesta.

”Merkittävää tutkimusta tehtiin Yhdysvaltain hallinnon laitoksissa Fort Detrickissä, Marylandissa, Plum Islandilla ja New Yorkissa punkkien ja muiden hyönteisten muuttamisesta bioaseiksi”, Smith kertoi verkkosivuillaan.

36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

Talousanomat Heinäkuu 2019

Eniten sopeutumisrahaa nostaneiden joukossa oli sinisen tulevaisuuden entisiä kansanedustajia.

Heistä 42:lla on oikeus kansanedustajien tilapäiseksi työttömyysturvaksi tarkoitettuun sopeutumisrahaan. Tästä joukosta yhteensä 36 kevään vaaleissa rannalle jäänyttä kansanedustajaa nosti sopeutumisrahaa kesäkuussa.

SOPEUTUMISRAHAJÄRJESTELMÄ otettiin käyttöön vuonna 2011 (Kiviniemi/Kataisen hallituksen aikana). Sen piirissä ovat olleet tuona vuonna tai sen jälkeen kansanedustajiksi valitut.

ENITEN sopeutumisrahaa nostaneiden joukossa oli sinisen tulevaisuuden entisiä kansanedustajia.

Maryan Abdulkarimin kolumni: Somali

Yle Uutiset Heinäkuu 2019

Juuret eivät ole aihe ylpeilyyn, sillä kukaan ei valitse historiaansa itse. Ne eivät kuitenkaan missään nimessä ole myöskään häpeän aihe, kirjoittaa Maryan Abdulkarim.

Muistan ensimmäisen kerran kun kuulin itseäni kutsuttavan somaliksi suomen kielellä.

Tavassa sanoa "somali" oli jotain, mikä teki oloni epämukavaksi. Olisin halunnut sanoa siihen jotain, mutta en osannut. Minähän olen somali. En vain ollut vielä ymmärtänyt hävetä sitä. Ja siksi tuntui epämukavalta, kun se sanottiin, kuin asia, mitä minun olisi pitänyt pyytää anteeksi. Olin tuolloin lapsi.

Kuuntele kolumni.

Suomi Areena Porissa 15-19.7.2019

Suomi Areena Heinäkuu 2019

Puhujat.

Teemana tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot.

Nyt tuli linjaus keskustasta: ”Ei ole mitään mieltä ylläpitää alaikäisten afgaanipoikien salakuljettamista Suomeen ja Eurooppaan”

Uusi Suomi Heinäkuu 2019

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen linjaa maahanmuuttopolitiikan tavoitteita sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa humanitaarinen maahanmuutto tulee keskittää kiintiöpakolaisiin.

”Kaikki vetovoimatekijät turvapaikkahaussa lisäävät ihmiskauppiaiden salakuljettamista, jossa ihmisiä kuolee ja hyväksikäytetään. Apu kriisialueille ja pakolaiskiintiön kautta. Massiiviset turvapaikkahaut ja satojentuhansien kansainvaellukset ovat epäinhimillistä kaikille osapuolille”, Kurvinen sanoo.

Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti maahan­muuttaja­taustaisia kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

YHDYSVALLOISSA presidentti Donald Trump on ankarien rasismisyytösten kohteena maahanmuuttajataustaisia kongressiedustajia koskevasta tviittailustaan.

Presidentti jatkoi, että nyt edustajat neuvovat armotta ”maailman mahtavinta ja voimakkainta kansakuntaa Yhdysvaltoja” siinä, kuinka sen hallintoa tulisi hoitaa.

Entä jos he menisivät takaisin korjaamaan tilannetta niissä täysin romahtaneissa ja rikollisuuden pilaamissa paikoissa, joista tulivat? Sitten he voisivat tulla takaisin ja näyttää, kuinka he hoitivat homman”, presidentti kirjoitti.

Meitä on peloteltu

Helsingin Sanomat Heinäkuu 2019

Opiskelijoiden ahdistusta pahentavat turhat uhkakuvat. Ei työelämä ole huonontunut, se on kiihtynyt. Siinä on hyvätkin puolensa.

TÄLLÄ viikolla on väitelty siitä, ovatko opiskelijat nyt uupuneempia kuin ennen. Onko nuorten tulevaisuus nyt epävarmempi? Onko työelämä raskaampaa? Kumpi on lopulta rikkaampi, isä vai tytär?

Koko keskustelu on ollut sotkuinen vyyhti, josta on vaikea löytää punaista lankaa.

Selvitetään, mitkä asiat juuri tässä ajassa oikeasti lisäävät uupumusta, ahdistusta ja työelämän ongelmia. Muistetaan myös muutosten hyvät puolet.

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι