Kiina hiipii tunturiin

Helsingin Sanomat 18.12. 2018

Näiden seutujen poikki se kulkisi, Jäämeren rata. Se halkoisi Inarijärven pohjoispuolen vesistöt ja vaikeuttaisi saamelaisten perinteistä poronhoitoa. Ratahankkeen taustalla vaikuttaa Kiinan valtapyrkimykset. Kiina haluaa valjastaa arktiset luonnonvarat käyttöönsä.

Tavallisesti tähän aikaan vuodesta poroerotus on Lapissa kiivaimmillaan. Tänä vuonna se on pahasti myöhässä vähäisen lumen ja jään vuoksi. ”Se on sitä ilmastonmuutosta”, sanoo poromies Jussa Seurujärvi.

On marraskuun loppu, ja Seurujärven joutopäivä. Hän istuu kahvimuki kädessään lamellihirsitalon keittiössä kotonaan Inarijärven pohjoisrannalla.

Ilmastonmuutokseen liittyy epäsuorasti 22-vuotiaan Seurujärven toinenkin huoli. Voisi kuvitella, että Partakon kylässä, kymmenien kilometrien päässä lähimmästä taajamasta, saisi elellä rauhassa maailman melskeiltä. Mutta maailmapa on saapumassa rytinällä näillekin selkosille.

Ongelman nimi on inarinsaameksi Jieŋâmeerâ ryevdimaađij – Jäämeren rata. Jos suunnitelma 465 kilometriä pitkästä rautatiestä Rovaniemeltä Norjan Kirkkoniemeen joskus toteutuu, rata kulkisi juuri näiltä tienoilta. Ratahanke on yhä selvityksen alla. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisee raportin ratahankkeen jatkosta tammikuussa.

- Rata kulkisi saamelaisten ydinalueiden läpi. Se katkaisisi porojen vuosittaisen laidunkierron useassa paliskunnassa.

- Se voisi pilata alueen vesistöt ja uhkaisi perinteistä porotaloutta ja saamelaiskulttuuria.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) sanoo, että Jäämeren rata on suomalainen ja eurooppalainen hanke. Saamelaiset ovat eri mieltä – Kiinaa tässä ollaan palvelemassa.

”Suomesta halutaan tehdä kiinalaisten läpikulkupaikka. Rahdataan tavaraa Jäämeren rantaan ja sieltä toiselle puolelle maailmaa”, Seurujärvi sanoo. ”Kuinkahan kauan Suomella mahtaa riittää malmia ja sellua Kiinan tarpeisiin?”

Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

Helsingin Sanomat 16.12. 2018

SIJOITUSALAN itsesääntelyä luoneet Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Finanssivalvonta ja Finanssiala ry uskovat yhä järjestelmän toimivuuteen, vaikka siihen syntyi ensimmäinen merkittävä ruumis tänä vuonna.

Monimutkaisia ja riskialttiita sijoitustuotteita ikäihmisille kaupannut Aalto-pankkiiriliike ei ole vieläkään maksanut 14 400 euron korvauksia helsinkiläiselle eläkeläiselle, vaikka vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine suositteli kesällä tekemään niin.

Aalto-pankkiiriliikkeellä ei ole enää toimilupaa ja monet yritykset mukaan lukien yksi eläkevakuutusyhtiö perivät siltä saatavia. Helsingin Sanomat kertoi Aalto-pankkiiriliikkeen tilanteesta viimeksi torstaina.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun sijoituspalveluyritys jättää noudattamatta Finen suositusta rahapulaan vedoten. Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Finanssivalvonta ja Finanssiala ry ovat perustaneet Finen pitämään yllä luottamusta sijoitusmarkkinoihin ja alan toimijoihin Suomessa.

Finen perustajajäsen Finanssivalvonta katsoo itsesääntelyjärjestelmän toimivan edelleen hyvin, vaikka Aalto-pankkiiriliikkeen tapauksessa iäkäs sijoittaja on jäänyt ilman korvauksia. Itsesääntely tarkoittaa sitä, että ala pyrkii vapaaehtoisesti sopimaan asioista ilman virallista menettelyä kuten oikeudenkäyntejä.

”Pidän tätä valitettavana yksittäistapauksena. Fine on toiminut tähän asti hyvin ja sen suosituksia on noudatettu”, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.

Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

Helsingin Sanomat 16.12. 2018

Syöpälääkkeet tappavat ja yksikin epäystävällinen sana voi muuttaa geenejä, väittää lääkäri Antti Heikkilän uutuuskirja. Pyysimme asiantuntijoita arvioimaan kirjan sisällön.

sytosstaatti
Sytostaatti on antanut monelle uuden elämän.

Olisipa maailma näin yksinkertainen ja totuudet näin selkeitä.

Ortopedi Antti Heikkilän kirjassa Lääkkeetön elämä (Otava) kaikki on selvää ja lähes joka vaivaan on yksi ja sama syy.

Niihin on myös yksi ja sama hoito, Heikkilän suosittelema ruokavalio eli niin sanottu ketodieetti C-vitamiinilla höystettynä. Käytännössä se tarkoittaa rasvapitoista ruokaa: voita, kookosrasvaa, oliiviöljyä, lihaa, rasvaisia maitotuotteita, kalaa ja kananmunia. Lisäksi vähähiilihydraattisia vihanneksia, esimerkiksi kaaleja. Ei sokeria, perunaa, pastaa, leipää eikä juuri hedelmiäkään.

Antti Heikkilä on maan tunnetuimpia lääkäreitä, ja hän on jo pitkään ollut törmäyskurssilla lääketieteen ja ravitsemustutkijoiden kanssa. Hän on julkaissut useita kirjoja. Lisäksi hän pitää yksityisvastaanottoa ja internetissä maksullista terveysklubia.

Hänen sanomaansa kuunnellaan. Lääkkeettömästä elämästäkin on otettu syksyn aikana jo kolme painosta.

Kirjan väitteet ovat railakkaita. Tämänkaltaisia: Yksikin epäystävällinen sana voi muuttaa ihmisen geenejä. Viljat aiheuttavat skitsofreniaa. C-vitamiini on tehokkaampaa kuin uudet syöpälääkkeet.

Kovimmat väitteensä Heikkilä esittää syövästä. Hän kirjoittaa ”brittiläisestä arviosta”, jonka mukaan sytostaattihoidot tappavat kolmanneksen niitä saavista potilaista.

Rokotusohjelman historia

THL 15.12. 2018

Taulukkoon on koottu kaikki Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyt rokotteet, rokotusten aloitusvuodet ja kohderyhmät.

Oulusta Jyväskylään, 600 euroa – Tuomas Kurttilan selitykset taksinkäytölleen ovat ylimielisyydessään päättömiä

Iltalehti 14.12. 2018

Lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttilan selitykset ylenpalttisesta taksinkäytöstä ovat päättömiä ja puolustautuminen sosiaalisessa mediassa liian aggressiivista, kirjoittaa Iltalehden uutispäätoimittaja Perttu Kauppinen.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila (sd) nousi keskiviikkona uudenlaiseen julkisuuteen sen jälkeen, kun Uutissuomalainen oli kertonut hänen ajelleen taksilla kolmessa kuukaudessa 5200 euron edestä - veronmaksajien piikkiin tietysti. Kurttila oli ajanut taksilla esimerkiksi Oulusta Jyväskylään (600e) ja Helsingistä Harjavaltaan (500e).

Kurttila perusteli suurisuuntaista taksinkäyttöään ajansäästöllä ja työhyvinvoinnilla - ja sillä että lapsiasianvaltuutetun on tärkeää käydä luottamuksellisia keskusteluja taksinkuljettajien kanssa.

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen valtion viranomainen, joka toimii hallinnollisesti oikeusministeriön alla. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ilmoittikin heti kohun puhjettua, että ministeriö pyytää Kurttilalta selvitystä taksinkäytöstä.

Floridan kouluampumista tutkiva komissio suosittelee opettajien aseistamista

Helsingin Sanomat 13.12. 2018

Floridan Parklandin viime helmikuista kouluampumista tutkiva komissio suosittelee, että osavaltion opettajille pitäisi antaa mahdollisuus kantaa asetta koulussa. CBS-kanavan mukaan komissio äänesti asiasta keskiviikkona, ja opettajien aseistamisen kannattajat voittivat äänin 13–1.

Kommentti:Tulemme näkemään tulitaisteluja opettajien ja oppilaiden välillä, siinä häviää koko Amerikkalainen yhteiskunta.

”Mitä enemmän meillä on asianmukaisesti koulutettuja ja varustettuja ihmisiä, jotka on asianmukaisesti valittu [tehtäväänsä], sitä paremmin lapsemme ovat turvassa, koska paikalle on päästävä sekunneissa”, sanoi komission jäsen, Polkin piirikunnan sheriffi Grady Judd CBS-kanavan paikallisuutisille.

Pääkaupunkiseudulta löytyy jo 50 taloyhtiöitä, joissa tupakointi on kielletty – muuta näihin osoitteisiin, jos et halua kärsiä naapurin käryttelystä

Helsingin Sanomat 13.12. 2018

Toivoisi yleistyvän koko maahan

Pääkaupunkiseudulta löytyy jo kymmeniä taloyhtiöitä, joissa on voimassa tupakointikielto. Toisin sanoen taloyhtiöt ovat hakeneet kunnalta luvan siihen, että huoneistoissa ja/tai huoneistojen parvekkeilla ei saa tupakoida.

TUPAKOINTIKIELTO on saavuttanut heti suosiota taloyhtiöissä, sillä Helsingin kaupungin ympäristö­terveysyksikön tiimipäällikkön Päivi Vepsäläisen mukaan hakemusten käsittely on ruuhkautunut. Hakemuksen käsittely päätökseen asti vie tyypillisesti aikaa noin kaksi kuukautta.

Painava lausunto Suomelle: Tiemaksut kaupunkeihin, polttoainevero ylös – raju sähköautolukema

Uusi Suomi 12.12. 2018

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän mukaan Suomen kaupungeissa olisi otettava pikaisesti käyttöön tiemaksut ja polttoaineveroa tulee nostaa vuosittain vuodesta 2020 lähtien. Työryhmä julkisti tänään liikenne- ja viestintäministeriön tilaaman loppuraporttinsa, jossa esitellään keinoja hiilettömään liikenteeseen.

Taustalla kovat tavoitteet: 670 000 sähköautoa.

Perussuomalaisen natsivertaus tyrmistytti eduskunnan – ”Nyt ylitettiin sellainen raja, jota ei aiemmin ole nähty”

Uusi Suomi 12.12. 2018

Perussuomalainen kansanedustaja Ville Tavio aiheutti keskiviikkona laajaa paheksuntaa eduskunnassa rinnastamalla rauhan takaajaksi perustetun Euroopan unionin natsi-Saksaan.

”On käsittämätöntä, että täällä käytetään Euroopan unionista arvoyhteisönä sen kaltaisia ilmauksia kuin edustaja Tavio käytti”, totesi sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne heti.

Nobelistin sankarin viitta putosi

Helsingin Sanomat 11.12. 2018

Demokratia-aktivisti Aung San Suu Kyi istui viisitoista vuotta arestissa. Hän sai Nobelin palkinnon ja sankarin viitan. Sitten hänestä tuli Myanmarin johtaja. Nyt länsimaailma painostaa häntä lopettamaan rohingyojen vainon, mutta toistaiseksi Suu Kyi ei ole tehnyt mitään.

On elokuu vuonna 2010. Rockyhtye U2 on saapunut Helsinkiin ja heijastanut rauhannobelisti Aung San Suu Kyin kuvan kuperalle valotaululle. Naisen hiuksissa on kukkia, kasvot loistavat olympiastadionin hämärtyvässä illassa.

Ihmisiä on yli 50 000. Heidän edessään laulaja Bono nostaa kätensä rinnalleen ja lupaa, ettei Suu Kyin tarvitse koskaan olla yksin.

Kuluu seitsemän vuotta.

Marraskuussa 2017 U2 julkaisee nettisivuillaan kirjeen. Se alkaa sanoilla tätä emme olisi ikinä uskoneet. Tekstissä Adam Clayton, Bono, The Edge ja Larry Mullen sanovat, että he taisivat olla väärässä Aung San Suu Kyin suhteen.

Samaa voisivat sanoa Barack Obama, Salman Rushdie, Madonna, Hillary Clinton, Madeleine Albright, George Clooney tai vaikkapa Desmond Tutu. He kaikki ovat jossain vaiheessa ilmaisseet julkisen tukensa Suu Kyille.

Kukaan heistä ei uskonut, että muutamassa vuodessa rauhannobelisti osoittautuisi rasistiksi.

Pääosin buddhalaisessa Myanmarissa todella moni todella vihaa islaminuskoisia. Kyläteille on pystytetty ”ei muslimeja” -kylttejä, ja internet on täynnä väkivaltaista vihapuhetta ja valeuutisia, joita kukaan ei oio.

Rohingya-vaino alkoi kiihtyä Suu Kyin tultua valtaan. Buddhalaismunkit levittivät vihapuhetta, ja muslimeja vastaan keksittiin syytöksiä, jotka oikeuttivat kostoiskut.

Tapahtui päinvastoin: Aung San Suu Kyi puolusteli sotilaiden tekoja ja kyseenalaisti todisteita.

Perussuomalainen Sebastian Tynkkynen kutsuu maahanmuuttajia jätteiksi

”Perkele, ne jätteet on ajettava Suomesta”

Demokraatti 10.12. 2018

Tärisen vieläkin. Vihan vimma vyöryi päälleni sillä voimalla, että oksennusta on vaikea pidätellä.

”Perkele, ne jätteet on ajettava pois Suomesta.” Ihmisyyden kuolemaa juhlitaan juuri tänään Oulun kaupungintalon edustalla, kun YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta. Ironialla on välillä liiankin kalmanhajuiset kidukset.

Kirjoitan tätä maanantai-iltana. Tulin juuri perussuomalaisten järjestämästä mielenilmauksesta, jossa toivotettiin maahanmuuttajat alimpaan helvettiin.

Tapahtuman pääagitaattori BB-Sebastian todella tietää, mistä narusta vetää. Viha ja osattomuus ovat valtavia käyttövoimia, joita perussuomalaiset ovat taitavia valjastamaan poliittiseen käyttöön. Raiskatuilla ratsastaminen on raiskaamisen jälkeen alhaisinta, mitä tiedän. Kun kaikki tämä tehdä hyväksikäyttämällä, ollaan tekemässä rikosta ihmisyyttä vastaan.

BB-Sebastian huutaa kiroilujen ja haukkumisten sävyttämien puheenvuorojen sekaan: ”Puhutaan niin, ettei kuitenkaan päädytä oikeuteen. Minulla on siitäkin kokemusta.”, hän naurahtaa.

Mikrofonin ääreen raahautuu entistä pettyneempää väkeä. Promillemäärä osallistujien keskuudessa on poikkeuksellisen korkea. Pelkään koko ajan, että joku alkaa käyttäytyä väkivaltaisesti. Vilkuilen jatkuvasti ympärilleni ja menen varmuuden vuoksi seinän viereen seisomaan. Kaupungintalon edessä olevan joulukuusen ympärillä seisoo pari turistia ihmeissään. Toinen tulee kysymään minulta, mistä oikein on kysymys. Olen niin turtana, etten saa sanotuksi mitään.

On jotenkin hämmentävää, että muutama kuukausi sitten BB-Sebastian nosti Oulun valtuustossa hirveän äläkän, kun sana ”ihmisroska” mainittiin. Nyt pari kuukautta myöhemmin hän juontaa tilaisuuden, jossa puhutaan maahanmuuttajista ”jätteinä” ilman, että kukaan puuttuu asiaan. Tätä on politiikka vastenmielisimmillään.

Keltaliivit jättivät jälkeensä palaneita autoja ja rikottuja ikkunoita Pariisissa – Presidentti Macronilta odotetaan ”tärkeää ilmoitusta”

Helsingin Sanomat 10.12. 2018

Mielenosoittajat jättivät jälkeensä poltettuja autoja ja barrikadeja sekä rikottuja ikkunoita, kun muun muassa elinkustannusten nousua ja presidentti Emmanuel Macronia vastustavat niin sanotut keltaliivit ottivat jo neljättä viikkoa voimalla yhteen poliisin kanssa.

Macronin eroa vaativat huudot raikuivat jälleen lauantaina mielenosoittajien joukossa Champs-Élysées’llä, ja presidentti on ilmoittanut pitävänsä puheen alkuviikosta, kertoo uutistoimisto AFP. Macronin tiedottajan mukaan presidentti aikoo antaa tärkeän ilmoituksen.

Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

Helsingin Sanomat 10.12. 2018

Ei ole epäilystä siitä, että Venäjällä tunne­taan tyyty­mättö­myyttä Suomea ja suoma­laisia kohtaan – sen verran myrkkyä tihkuu median riveiltä ja rivien väleistä.

Hyvä esimerkki on kampanja, jonka Izvestija-lehti 4. joulukuuta aloitti eduskunnan käsittelyssä olevaa, kaksoiskansalaisia koskevaa lakiluonnosta vastaan.

Todettuaan lyhyesti, millaisesta hankkeesta on kysymys Izvestija lainasi ”diplomaattilähdettä”, joka paljasti, että laki on suunnattu nimenomaan venäläisiä vastaan, vaikkei sitä laissa suoraan sanota.

”Venäjänkielistä vähemmistöä on Suomessa sorrettu kymmeniä vuosia, ja nyt siitä tulee virallista politiikkaa”, lähde todisti.

Lehti oli myös jututtanut Suomessa monia vuosia asunutta ”Irinaa”, jonka mukaan Suomen hallitus on nyt tekemässä venäjänkielisestä vähemmistöstä toisen luokan kastin. ”Suomen viranomaiset eivät mitenkään edes salaile, että erityisesti Venäjän kansalaisuuden omaavia kaksoiskansalaisia pidetään erityisenä uhkana maan turvallisuudelle”, sanoi Irina.

Trafin sähköinen asiointi suljettu toistaiseksi – syynä kuljettajatiedot-palvelun ongelmat

Yle Uutiset 9.12. 2018

Trafi on pyrkinyt sulkemaan kuljettajatiedot-palveluaan, josta on voinut hakea ihmisten ajokorttitietoja ilmaiseksi. Käyttö onnistui vielä sunnuntai-iltana esimerkiksi englanninkielisellä haulla.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi sulki sähköisen asiointipalvelunsa kokonaan sunnuntai-iltana. Trafi kertoi Twitterissä sulkeneensa asiointipalvelun, jotta se saisi suljettua myös kritiikkiä saaneen kuljettajatiedot-palvelun englannin- ja ruotsinkieliset versiot.

Trafin viestintäjohtaja Marjo Jäppinen ei osannut vielä maanantaiaamuna sanoa, kuinka kauan palvelut tulevat olemaan suljettuina. Jäppisen mukaan tarkempia tietoja on luvassa viimeistään tiistaiaamuna.

Venäjään kytkeytyvät tilit lietsoivat Ranskan levottomuuksia sosiaalisessa mediassa

Helsingin Sanomat 9.12. 2018

Niin sanotuilla keltaliiveillä ei ole virallista kokoonkutsujaa, vaan Facebook on tärkeässä osassa mielenosoitusten järjestämisessä.

VENÄJÄÄN kytkeytyvät sosiaalisen median tilit ovat järjestelmällisesti lietsoneet levottomuuksia Ranskan viime viikkojen mielenosoituksissa, kertoo brittilehti The Times.

Yhdysvaltalaisen New Knowledge -kyberturvallisuusyhtiön tekemän analyysin mukaan nämä tilit ovat levittäneet valheellista tietoa poliisiväkivallasta muun muassa julkaisemalla loukkaantuneiden mielenosoittajien kuvia, jotka ovat peräisin aivan muista yhteyksistä.

Kuka maksaa sosiaali­turvan tulevaisuudessa?

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Essi Eerola ja entinen ylijohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen kohtaavat sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelussa.

Essi Eerola ja Juhana Vartiainen käyttävät lähes samoja sanoja kuvatessaan nykyistä sosiaaliturvaa. Kun puhutaan sosiaaliturvan rahoituksesta, vauras keskiluokka maksaa valtaosan sosiaaliturvasta ja nauttii siitä myös leijonanosan.

Eerola ja Vartiainen katsovat sosiaaliturvan rahoitusta nyt kolikon eri puolilta. Vartiaisesta – virkamiehestä ja taloustutkijasta – on tullut poliitikkoja palveltuaan itsestäänkin päättäjä. Eerola auttaa puolestaan päättäjiä tekemään arvovalintoja käynnissä olevassa sosiaaliturvan uudistustyössä.

Yli 78% palasi huoltoon – Verkkokauppa.com paljastaa: Nämä olivat vuoden 2018 susituotteet

Iltasanomat 8.12. 2018

Elektroniikan ostelu ei ole aina pelkkää iloa ja juhlaa. Verkkokauppa.com neuvoo suoraan olemaan ostamatta listan kärkeen päässeitä tuotteita.

Laadukas ja hyväksi havaittu laite kestää todennäköisesti pidempään ja tarjoaa paremman vastineen rahoille, Verkkokauppa.com neuvoo tiedotteessaan.

Verkkokauppa.comin 10 huolletuinta tuotetta vuonna 2018: Fitbit Charge 2 -aktiivisuusranneke, black, L (huoltoprosentti 78,13)

Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen – ”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”

Helsingin Sanomat 7.12. 2018

Jehovan todistajat kielsi aiemmin myös rokotteet, mutta nyt ne on sallittu. Viime vuosina yhteisö on etsinyt keinoja verensiirtoihin luopumatta kiellosta virallisesti. Lestadiolaisalueilla tyttöjen hpv-rokotteesta tuli perheen julkinen kannanotto.

VERENSIIRTO kielletty. Hpv-rokote tarpeeton. Uskonnollisten yhteisöjen kiellot ja ohjeistukset säätelevät jäsenten ja heidän lastensa mahdollisuuksia käyttää terveydenhuollon palveluita.

Pohjanmaalla rokotevastaisuus pääsi leviämään tiiviissä lestadiolaisryhmissä, mutta terveyteen kohdistuvia kieltoja on muuallakin.

Tunnetuin lienee Jehovan todistajien määrittelemä verituotteiden käyttökielto. Uskontojen uhrien tuki ry:n (UUT) mukaan se on myös eniten kuolonuhreja maailmanlaajuisesti vaatinut kielto.

JEHOVAN todistajat on Suomen suurin kansankirkkojen ulkopuolinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Siihen kuuluu 18 000 jäsentä.

”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.

”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”

Elämme haitta­isänmaallisuuden aikakautta, ja se on repimässä meidät kahtia

Helsingin Sanomat 6.12. 2018

Suomesta uhkaa tulla heikko, kirjoittaa Sofi Oksanen esseessään

Jos isänmaallisuus ei julkisena määritelmänä kuulu kaikille, se tukee kahtiajakoa, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen. Hän pohtii itsenäisyyspäivän esseessään myös nationalismia ja suomettumisen aiheuttamaa hiljaisuutta – sekä kansallispuvun painoa.

KESKUSTELIN taannoin Suomessa jo pitkään asuneen virolaisen kanssa isänmaallisuudesta. Ystäväni puhuu suomea kuin ­äidinkieltään, mutta törmää silti toisinaan yllättäviin merkitys­eroihin suomen- ja vironkielisten sanojen välillä. Esimerkiksi isänmaallisuus on Virossa aina myönteinen ja yhdistävä asia, eikä hänen mieleensä ollut juolahtanut, että Suomessa jokainen ei koe sanaa samalla tavalla. Asia valkeni hänelle, kun eräs suomalaistuttava totesi: ”Niin, onhan olemassa myös hyvää isänmaallisuutta.” Ystäväni koki lauseen pysäyttävänä, jopa absurdina.

Kaikki Viron tasavaltaan liittyvä oli kiellettyä neuvostomiehityksen vuosina, joten isänmaallisuus oli pitkään kapinallista, maanalaista ja vaarallista ja muisto siitä on elävä. Koska Viron itsenäisyys ja isänmaallisuus liittyvät elimellisesti yhteen eikä mikään niissä ole itsestäänselvää, huonoa isänmaallisuutta on hankala kuvitella.

Miten siis on mahdollista, että Suomessa, maassa jonka itsenäisyys on yhtä nuorta kuin Viron ja jossa myös on taisteltu itsenäisyyden eteen, termiä eivät koe omakseen kaikki?

OLIN POHDISKELLUT isänmaallisuuden eri merkityksiä jo pidempään, kun Norja tarjosi minulle uuden näkökulman erääseen kansalliseen symboliin.

En äimistynyt maahanmuuttovastaisuudesta, jota löytyy myös Suomesta, vaan siitä, että norjalainen pukeutuu lapsesta pitäen itsenäisyyspäivänä kansallispukuunsa. Vastauksena hämmennykseeni ikäiseni norjalaiset näyttivät todisteita puhelimistaan: tuoreita kuvia, joissa he poseerasivat yhtä lailla perinnepukuun sonnustautuneen puolison kanssa. Perinteestä on tullut myös näkyvä sosiaalisessa mediassa.

Eduskunta jakoi ”joululahjarahoja” liian innokkaasti – summa lipsahti 380 000 euroa yli Petteri Orpon rajan

Uusi suomi 5.12. 2018

Eduskunnassa on ollut jo noin 15 vuoden ajan tapana, että valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmät saavat jakaa budjetin ylittäviä määrärahoja summan, joka on jotain 40 ja 50 miljoonan euron välillä. Tällä kertaa summa kuitenkin nostettiin 60 miljoonaan, koska vaalit lähestyvät ja hallituksen suosio on alamaissa.

”Muhkea potti tierahaa Asikkalaan”, otsikoi esimerkiksi sinisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Anne Louhelainen tiedotteessaan, kun valtiovarainvaliokunta oli hyväksynyt rahanjaon.

Asikkalassa sijaitsevan tien numero 14129 eli Rutalahdentien parantamiseen myönnetyt 300 000 euroa.

Ajankohtaisin on lasten nettihyväksikäytön ennaltaehkäisy, johon löytyi 250 000 euron ylimääräinen määräraha.

Rahaa on tulossa myös kansallispuistojen kunnostamiseen, lähes kolme miljoonaa euroa.

Jokainen lihasika tuottaa tällä hetkellä omistajalleen kolme euroa tappiota – kannattamattomuus ajaa tilalliset umpikujaan

Maaseudun Tulevaisuus 4.12. 2018

Suomalainen joulukinkku voi olla pian joulupöydässä harvinainen herkku.

Alan kannattamattomuus ajaa sikatilalliset umpikujaan.

Tilojen väheneminen heijastuu myös tulevaan juhlakauteen: suomalainen joulukinkku voi olla pian joulupöydässä harvinainen herkku, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Somerolla Kankarin tilaa pitävä Jukka Eeva myy noin 3 000 lihasikaa vuodessa. Vuonna 2010 sikatilan ostanut Eeva kertoo, että yksi lihasika tuottaa hänelle tällä hetkellä noin 3 euroa tappiota.

”Melkein jokainen tila punnitsee tällä hetkellä, onko järkevää jatkaa. Hetkellisesti vaikean tilanteen pystyy kestämään, mutta jos tilanne jatkuu pitkään, alan vaihtaminen on ainoa vaihtoehto”, Eeva sanoo.

Tilalliset lopettavat nyt hurjalla vauhdilla: viime vuonna sikatilojen määrä väheni Suomessa 13 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Vuoden 2018 saldoksi on arvioitu myös 10–13 prosentin laskua viime vuodesta. Jos arvio käy toteen, Suomessa on kuluvan vuoden jälkeen enää alle tuhat sikatilaa.

”Sikatilojen taloudelliset edellytykset ovat olleet todella haasteelliset jo monta vuotta. Lopettaneiden tilojen lukumäärä on erittäin merkittävä: joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna”, Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja Ari Berg sanoo.

Peter Vesterbackan Tallinna-tunneliprojekti on saanut 100 miljoonan euron rahoituksen Dubaista – Harkinnassa reitti Espoon sijasta Helsinkiin

Helsingin Sanomat 3.12. 2018

Pelikonkari Peter Vesterbackan luotsaama kehitysyhtiö Finest Bay Area Development on saanut 100 miljoonan euron rahoituksen dubailaiselta ARJ Holding LLC:ltä. Yhtiö on erikoistunut vesi-, energia- ja infarateknologioihin.

Sopimuksen mukaan rahoitus on määrä käyttää Tallinnan-tunneliprojekin suunnitteluun ja luvitusvaiheeseen.

Tallinnan-tunnelista on Vesterbackan johtaman yksityisrahoitteisen Finest Bay Area Development -kehitysyhtiön lisäksi myös julkisyhteisön suunnitelma. Suomen ja Viron sekä Helsingin ja Tallinnan yhteistyöliittymä Finest Linkin virallisessa esiselvityksissä tunnelin rakennuskustannuksiksi arvioitiin 13-20 miljardia euroa. Esiselvitys julkaistiin helmikuussa, ja siinä toivottiin noin 40 prosentin rahoitusta Euroopan unionilta.

Peter Vesterbackan yksityisrahoitteinen tunnelihanke on herättänyt kiinnostusta, koska julkisen rahoituksen kerääminen noin 20 miljardin rautatietunneliin on vaikeata. Suomen ja Viron pääministerit totesivat kokouksessaan toukokuun alussa Tallinnassa, etteivät maiden varat eivät siihen yksin riitä eikä Euroopan unioni ole heti avaamassa rahakirstua.

”Kähmintä on ollut maan tapa”, sanoo Tellervo Koivisto ja kiittää #metoo-liikettä

HS kuukausiliite 1.12. 2018

KERROSTALO oli 117-vuotias, kun siinä tehtiin ikkunaremontti. Myös talon ylimmän kerroksen suuren huoneiston asukas otti verhot alas. Kadun puoleisia olohuoneen ja kirjaston ikkunoita kehystivät vaaleat sivuverhot, jotka laskeutuivat lattianrajaan. Ne lähetettiin pesulaan. Vasta kun ne tulivat takaisin, huomattiin, että kangas oli kulunut. Paikoin se oli jopa rikki.

”Ei minun enää kannata uusia verhoja hankkia”, sanoo Tellervo Koivisto.

”En minä tässä niin kauan enää ehdi olla.”

Tellervo Koivisto istuu nojatuolissaan kirjastohuoneessa katse ikkunaan päin. Näin hän tapaa kotona istua, tässä nojatuolissa, jonka käsinojat ovat tummuneet lukemisesta.

Verhot olivat hapertuneet vuosien saatossa, mutta ikkunaremontin valmistuttua ne nostettiin takaisin ikkunoihin eikä kulumia huomaa. Pian huoneistossa juhlitaan, sillä tammikuun toisena päivänä vuonna 2019 Tellervo Koivisto täyttää 90 vuotta.

SUOMESSA ehkä juuri Tellervo Koivisto oli se, joka ensimmäisenä uskalsi julkisesti sanoa, että häntä oli kohdeltu väärin tilanteessa, jossa hän oli täysin alisteisessa asemassa. Ennen kuin tulivat kaikki metoot hän oli me.

Koulupaikkakunnalla Huittisissa uskonnonopettaja, pastori, komensi varhaisteini-ikäisiä tyttöjä yksi kerrallaan kotiinsa pappilaan. Hän keksi tytöille virheitä, odotti kansliassa, käski makaamaan polvilleen ja piiskasi kiihkolla takapuoleen. Toistuvasti.

”Rokotevastainen pieni vähemmistö on ajatellut, että he toimivat lastensa parhaaksi”

Helsingin Sanomat 30.11. 2018

Tartuntavaara sai Häggmanin perheen tuomaan vuoden vanhan Liam-poikansa aikaistetulle rokotuskäynnille. ”Olen kauhuissani”, sanoi perheen äiti.

Kotikunnassa paljastunut tuhkarokkotartunta oli saanut Johanna ja Robert Häggmanin tuomaan yksivuotiaan Liam-poikansa aikaistetulle rokotuskäynnille.

”Tuhkarokko voi olla vauvalle vaarallinen, joten kyllä tämä herättää pelkoa”, Häggman sanoi.

Aikaistettua rokotussuojaa tarvitsevien pikkulasten lisäksi piikille on tuotu Palon mukaan myös niitä lapsia, jotka ovat tähän asti olleet täysin rokottamattomia.

”Joitakuita heistä tuli rokotettavaksi heti, kun tieto saatiin liikkeelle. Kaikki eivät ole tulleet, mutta yritämme koko ajan tavoitella heitä puhelimitse.”

”Meillä on aina ollut asukkaissa tiettyjä klikkejä, jotka eivät ota rokotteita. Tämä tuhkarokkotapaus näyttää kuitenkin selvästi herättäneen heidät ja ainakin osa on tuonut lapsensa nyt rokotettavaksi”, Palo kertoo.

Pietarsaari, Luoto ja Pedersöre ovat ruotsinkielisen rauhansanalaisuuden, lestadiolaisen herätysliikkeen suuntauksen, merkittäviä kannatusalueita. Alueella sijaitsee useita liikkeen rukoushuoneita.

LUODON S-Marketissa asioinut Gun-May Fagerudd sanoi olevansa vihainen.

”En ymmärrä yhtään, miksi näin vastuuttomasti pitää toimia. Oma tyttäreni odottaa juuri toista lastaan. Tulee mieleen, että mitä jos vauva olisi ehtinyt syntyä.”

Runsaan 5 000 asukkaan Luodossa yli 90 prosenttia asukkaista on ruotsinkielisiä. Kunnanvaltuustossa suurin puolue on kristillisdemokraatit.

THL tiedote

Helsingin Itäkeskukseen avattiin perjantaina täysin poikkeava elokuvateatteri – merkittävä ero muihin Suomen leffasaleihin verrattuna

Iltasanomat 30.11. 2018

Suomen suurimmalla valkokankaalla elokuviin uppoudutaan ääreisnäön avulla. Tulevaan ohjelmistoon kuuluu Hollywood-hittejä sekä intialainen jättiseikkailu. Suomalaista Imax-elokuvaa on silti turha odottaa.

Olemme Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan uuden elokuvateatterikeskuksen tärkeimmässä paikassa. Salin kruununa on lattiasta kattoon ja seinästä seinään ulottuva, noin 14 metriä kertaa 24 metriä oleva Imax-kangas, joka neliömetreissä mitattuna on Suomen suurin.

TULEVIIN Imax-ensi-iltoihin kuuluvat muun muassa tieteisseikkailu Mortal Engines (pe 7.12.), animaatioseikkailu Spider-Man: kohti Hämähäkkiversumia (pe 14.12.), supersankariseikkailu Aquaman (pe 21.12.), perhe-elokuva Maija Poppasen paluu (ti 25.12.) sekä Transformers-sarjaa jatkava rytistely Bumblebee (pe 4.1.).

Erikoisuuksiin kuuluu Intian Bollywoodissa tuotettu, 1700-luvulle sijoittuva seikkailuspektaakkeli Thugs of Hindostan, joka tarjoaa liki kolmen tunnin verran toimintaa. A Beautiful Planet 3D taas on 45 minuutin pituinen luontodokumentti.

IMAX-FORMAATTI edellyttää elokuvalle mittavaa jälkituotantoa, jossa kuva ja ääni masteroidaan yhtiön määrittelemien normien mukaan.

Pohjolan onnela

Helsingin Sanomat 29.11. 2018

Kokkolassa kasvaneen leikkaussali­sairaan­hoitajan tunne oli unenomainen, kun hän työnsi kanadalaisen hiihto-opasmiehensä kanssa avaimen lukkoon Pohjois-Norjan Lyngenin kylmässä illassa.

Siinä he seisoivat, tuoreet pienviljelijät Mari ja Colin Carver. He olivat juuri ostaneet maatilan, melkeinpä hetken mielijohteesta. Vuoren juurelta, kosken rannalta, puolentoista tunnin lautta- ja automatkan päässä Tromssasta, yli sata kilometriä Kilpisjärveltä pohjoiseen.

Siitä on nyt kaksi vuotta.

”Oli täysikuu ja vuorilla oli lunta. Valo oli sinistä. Katsoimme toisiamme ja mietimme, onko tämä totta. Se tuntui oikealta”, Mari Carver kertoo.

Tuolla ikkunan takana ne nytkin kohoavat kuin postikortista leikattuina – Lyngenin alpit.

Kuinka kovasti tahdomme pitää ”koko maan asuttuna”, ja mitä tarkoittaa koko maa? Kuinka syrjään ihminen voi muuttaa ja yhä odottaa, että yhteiskunta takaa edellytykset elämään? Nämä ovat jättimäisiä tulevaisuuskysymyksiä, joista puhutaan nyt kaikissa Pohjoismaissa.

Suomessa aihe pysyy uutisissa. Ylen kyselyssä neljä viidestä suomalaisesta kantoi huolta alueiden eriarvoistumisesta. Kotien hinnat putoavat pikkukylissä, ja jopa Savonlinnan kaltaiset kaupungit kamppailevat tulevaisuudestaan.

Suomessa ja Ruotsissa väestön pakkautuminen kaupunkeihin esitetään usein luonnonlakina – megatrendinä, jota vastaan ei kannata liikaa pyristellä. ”Aluepolitikointi” käy haukkumasanasta.

Norja sen sijaan hiihtelee omia latujaan. Öljyllä vaurastunut vuonojen maa koettaa pitää syrjäkylänsä asuttuina, maksoi mitä maksoi. Se on Pohjoismaiden aluepolitiikan radikaali poikkeus.

Yle sai haltuunsa selvityksen työttömyysturvan laajentamisesta – kolme keinoa, joilla ansiosidonnainen laajennettaisiin kaikille

Yle 29.11. 2018

Yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan siirtyminen lisäisi työttömien välistä yhdenvertaisuutta ja yksinkertaistaisi nykyistä työttömyysturvajärjestelmää, arvioidaan sinisten tilaamassa selvityksessä työttömyysturvan muuttamisesta.

Ylen haltuunsa saamassa selvityksessä tarkastellaan kolmea vaihtoehtoa, joilla kaikki työssäoloehdon täyttävät työttömät olisivat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Tällä hetkellä ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho pitää tätä räikeänä epäkohtana, sillä ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitus perustuu suurelta osin kaikkien palkansaajien maksamiin työttömyysvakuutusmaksuihin.

Nythän meillä on se tilanne, että työttömien joukossa on väliinputoajia, jotka eivät saa lainkaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka ovat joutuneet maksamaan siitä. Tämä pitää korjata, Terho sanoo.

Näitä 14 Ukraina-viestiä Venäjän äänitorvet nyt toistavat

Verkkouutiset 27.11. 2018

Atlantic Councilin Digital Forensic Research Labin Donara Barojan on koonnut twitterissä listan narratiiveja tai viestilauseita, joilla Venäjä parhaillaan välittää omaa sanomaansa tai pointtejaan Krimin Kertsinlahden konfliktista.

Barojanin mukaan narratiiveja toistavat nyt Kremliin myönteisesti suhtautuvat ja Kremlin rahoittamat mediat ja nettitrollit toistavat.

Krimiläinen oikeusistuin vangitsi 12 Kertshinsalmella kiinni otettua ukrainalaista

Iltasanomat 27.11. 2018

Krimin niemimaalla paikallinen oikeusistuin on määrännyt vangittavaksi 12 Kertshinsalmella kiinni otetuista ukrainalaisista.

Kaikkiaan Kertshinsalmella otettiin kiinni sunnuntaina yli 20 ukrainalaista. Tiedot kiinni otettujen tarkasta määrästä ovat vaihdelleet, sillä Ukrainan mukaan Venäjä sai kiinni 23 miestä, kun Venäjän mukaan kiinni otettuja on 24.

Vakava ilmastovaara uhkaa: poikkeuksellisen voimakas El Niño kuumentaa koko maapalloa ensi talvena

Iltasanomat 27.11. 2018

Ilmaston lämpenemiselle ei näy loppua, vaan kierre voi jopa kiihtyä. Uusin huoli heräsi tiistaina, sillä trooppisesta El Niño-ilmiöstä ennustetaan erityisen voimakasta ensi helmikuusta lähtien. Näin kertoo brittilehti The Guardian.

Lehti perustaa arvionsa Maailman ilmatieteen järjestön eli WMO:n ennusteisiin, joiden mukaan on 75-80 prosentin todennäköisyys, että El Niño on tavallista voimakkaampi.

Pandoran lipas on nyt auki: Maailman ensimmäiset geenimuokatut lapset syntyivät kokeessa, jota osa tutkijoista sanoo vastuuttomaksi ja hirviömäiseksi

Geenimuokatut lapset luonut tutkija katosi Kiinassa

Helsingin Sanomat 27.11. 2018

Jiankui He ilmoitti muokanneensa vauvojen perimää niin, että toinen heistä ei voi saada hiv-tartuntaa. Vastaavaa ei ole ennen tehty ihmisillä.

KIINASTA kuultiin maanantaina uutinen, joka jää tieteen histo­riaan. Tutkija Jiankui He ilmoitti luoneensa maailman ensimmäiset geenimuokatut ihmislapset.

Tuntemattomassa paikassa pari viikkoa sitten syntyneet kaksostytöt ”Lulu” ja ”Nana” ovat historian ensimmäiset ihmiset, joiden geenejä on peruuttamattomasti muunneltu alkiovaiheessa.

TIEDEYHTEISÖN reaktio Hen uhkarohkeaan kokeeseen on ollut lähes yksimielisen tuomitseva. Bioeetikko Julian Savulescu Oxfordin yliopistosta kuvaili koetta venäläiseksi ruletiksi ihmisen geeneillä.

Venäjällä käynnissä käänne – Vladimir Putinin luku on huono ja se voi näkyä Ukrainassa

Uusi Suomi 27.11. 2018

Vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista arvioi Ylen Ykkösaamussa syitä sille, miksi Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne on uudelleen leimahtanut, nyt Asovanmerellä.

Lassilan mukaan Venäjä yrittää muodostaa itselleen sisämerta Asovanmerestä ja on provosoitunut siitä, että Ukraina ei ole taipunut Venäjän tarkastuksiin merialueella, joka vuonna 2003 tehdyllä sopimuksella on molempien käytössä.

”Voidaanko kansalaisten ongelmia ulkoistaa esimerkiksi Ukrainan konfliktiin, se malli ei toimi enää. Tällä hetkellä eläkeuudistus ja laskeva kannatus luovat valtavaa painetta Venäjän eliitille. Kansalaisille ei ole tarjota muuta kuin kasvavia maksuja”, Lassila sanoo.

Ay-pomo sanoo kyllästyneensä työnantajapuolen härskiyteen ja irtisanoutui: "Paskasangon ripa katkesi, kuten Pohjanmaalla sanotaan"

Yle Uutiset 26.11. 2018

Niina Koivuniemi on ollut yli 20 vuotta töissä Palvelualojen ammattiliitto PAMissa ja liikealan hallinnossa aktiivina.

Koivuniemi kommentoi Ylelle nyt ensimmäistä kertaa, miksi hän jättää työnsä järjestöjohtajana ja puheenjohtaja Ann Selinin varajäsenenä.

Paskasangon ripa katkesi, kuten Pohjanmaalla sanotaan. Se sopii hyvin tähän, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemen eron taustalla on monta syytä. Hän kertoo kyllästyneensä siihen, että ay-liiton piti saada paremmat työehdot jäsenilleen ja kausi on ollut jotain ihan muuta.

Piti tehdä parempia työehtoja. Tämä on ollut kuitenkin yhtä tappelua ja kriisiä Sipilän hallituksen kanssa. On jouduttu kauhealla vauhdilla juoksemaan ja selittelemään edellistä tempausta Kikyä ja muuta. Lupaukset rikotaan, ja taas pitää tapella.

Tilanne on uusi, sillä nyt vastakkain on virallisestikin kaksi valtiota – Venäjän ja Ukrainan yhteenotosta voi seurata mitä vain

Helsingin Sanomat 26.11. 2018

Sunnuntai voi jäädä yhdeksi tussahdukseksi, mutta oikeastaan mitään ei voi nyt sulkea pois.

PITKÄÄN kireänä jatkunut tilanne Kertšin­salmessa kärjistyi sunnuntaina, kun Venäjän joukot ampuivat Asovanmerelle pyrkineitä ukrainalaisaluksia.

Ukrainan presidentti esitti maanantaina parlamentille hätätilan julistamista, ja YK:n turvaneuvoston on määrä kokoontua myöhemmin maanantaina.

Vaikka vielä on aikaista arvioida, mihin tilanne voi johtaa, ainakin sen voi sanoa, että sunnuntaina nähtiin uusi käänne.

Itä-Ukrainan sodassa Venäjä ei ole oman ilmoituksensa mukaan virallisesti osapuoli, vaikka niin sanotut Itä-Ukrainan kapinalliset ovat täysin riippuvaisia Venäjästä. Mutta sunnuntaina Kertšinsalmen yhteenotto oli julkisestikin Venäjän ja Ukrainan välinen.

Voi myös olla, että sunnuntaina Ukrainaan aukesi uusi rintama. Tosin saattaa olla, että Venäjä vain halusi näyttää voimaansa Krimillä ja sen ympäristössä.

Kuivuneen järven pohjasta paljastui historiallinen kylä – joutui heti ilkivallan kohteeksi

Iltasanomat 26.11. 2018

Derwentin kylän vahingot järkyttävät Isossa-Britanniassa.

Derwentin kylä jäi vedenpinnan alle, kun Ladybowerin tekojärvi rakennettiin vuosien 1935 ja 1943 välillä. Valmistuessaan tekojärvi oli Ison-Britannian suurin.

Nyt tarvittaisiin paholaisen asian­ajajia, sillä yhteis­kunnallisesta keskustelusta on tullut kivien heittelyä eikä kukaan kysy olennaista kysymystä

Helsingin Sanomat 25.11. 2018

Maailmasta on tullut niin riitaisa, että harva haluaa enää kyseenalaistaa omien vouhotusta, kirjoittaa kolumnissaan Oskari Onninen.

MALTILLI­SILLA poliitikoilla ei mene hyvin. Lukuisissa maissa poliittinen keskusta on jo tyhjentynyt tai vaiennut.

Erimielisyyttä rakastavassa maailmassa on turha etsiä suurinta yhteistä nimittäjää. Poliittinen ”keskustelu” pyörii laurahuhtasaarien, juhanavar­tiaisten ja mikkokärnien provokaatiokolmiossa. Tykittely kannattaa.

Mediatutkija Hanna Kuusela kirjoitti jo pari vuotta sitten Niin & näin -lehdessä kyllästyneensä ”erimielisyysfetissiin”. Että esitetään kärkevä mielipide ja sitten esitetään yllättynyttä, kun se herättääkin vastarintaa.

Yhteiskunnallisesta keskustelusta on tullut taistelua. Tärkeintä on, että kiveäkään ei jätetä heittämättä.

Kansanedustaja: 120 km/h-linjaus tuli jo moottoriteille – Lopetetaan talvinopeusrajoitukset Etelä-Suomessa

Uusi Suomi 25.11. 2018

Kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen haluaisi luopua nopeassa tahdissa talvinopeusrajoituksista Etelä-Suomen pääteillä.

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan vuonna 2020, ja silloin muun muassa talvirenkainen käyttöpakko muuttuu sääperusteiseksi, Heinosen tiedotteessa todetaan. Heinonen ottaisi saman käytännön käyttöön myös talvinopeuksissa.

Heinosen mukaan linjauksen jälkeen ei enää ole perusteita kalenteriin perustuviin talvinopeusrajoituksiin, vaan nopeusrajoitukset tulee sitoa ajokeliin.

Työministeri Lindströmiltä tilitys – ”Miten onnistuu 75%:n työllisyys, jos tämän hallituksen uudistukset saaneet maan yleislakon partaalle?”

Uusi Suomi 25.11. 2018

Työministeri Jari Lindström (sin) myöntää joutuneensa ajamaan vaikeita uudistuksia ministeriaikanaan Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.

”Olen antanut kasvot monelle kipeälle päätökselle. Helppoa? Ei todellakaan”.

Lindströmin mielestä ilmassa leijuu nyt vaalilupauksia, joiden takana ei ole realismia.

Poliitikkojen keskuudessa on yleisesti linjattu, että seuraava työllisyystavoite tulisi olla 75 prosentissa.

”Miten se onnistuu vaikeassa taloustilanteessa? Miten tarvittavat uudistukset voisivat onnistua, jos tämän hallituksen läpiviemät uudistukset ja lainsäädäntöhankkeet ovat saaneet aika ajoin maan jopa yleislakon partaalle?” Lindström kysyy. Toisaalta hän myöntää, ettei hallitus ole aina toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.

Käykö sinisille köpelösti eduskuntavaaleissa? IS selvitti, miten jytkyn perintö jakautuu vaalipiireissä

Iltasanomat 24.11.2018

Mitä käy perussuomalaisten saamille yli puolelle miljoonalle äänelle?

HUHTIKUUN eduskuntavaalien suuri kysymys on – miten perussuomalaisten 2015 saama äänipotti jakautuu?

Osa äänestäjistä on jo valunut muualle, jos gallupit pitävät kutinsa.

Perussuomalaisten kannatus on pyörinyt yhdeksän prosentin hujakoilla, sinisten suosio on useimmiten ollut vain reilu prosentti.

Hillary Clinton haluaa pysäyttää oikeistopopulistiset liikkeet - neuvoo Eurooppaa hillitsemään maahanmuuttoa: ”Eurooppa on tehnyt osansa”

Iltalehti 23.11.2018

Yhdysvaltain demokraattipuolueen entinen presidenttiehdokas Hillary Clinton katsoo, että oikeistopopulismin pysäyttämiseksi Euroopan on saatava maahanmuutto kuriin.

Clinton kommentoi asiaa The Guardianin juttusarjassa, joka käsittelee oikeistopopulismin nousua Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Samassa artikkelissa Clintonin kanssa oikeistopopulismia kommentoivat myös Britannian entinen pääministeri Tony Blair ja Italian entinen pääministeri Matteo Renzi.

Clinton kertoo haastattelussa ihailevansa Saksan liittokansleri Angela Merkelin jalomielistä ja myötätuntoista lähestymistapaa maahanmuuttokysymystä kohtaan.

Hän kuitenkin arvioi, että kysymys on lietsonut äänestäjiä ja vaikuttanut muun muassa Britannian brexit-kansanäänestykseen. Hän katsoo, että Euroopan ja poliittisen keskusta-vasemmiston olisi syytä ottaa tiukempi kanta maahanmuuttoon.

PROFESSORI VAI EI? ”KYSEESSÄ BISNESMIES, JOLLE HANKITTIIN KOMEA TITTELI”

Kansan Uutiset 7.9. 2018 päivitetty 21.11.2018

Tutkija, kielitieteilijä Janne Saarikivi arvostelee kovin sanoin työelämäprofessori Pekka Mattilan lausuntoja yliopistojen tehottomuudesta.

pekka mattila
Yle A-studiolta jäi kertomatta
20.11.2018 mikä ero on professorilla ja työelämä”professorilla”.

Mattila totesi Helsingin Sanomissa tiistaina, että ei ole eläissään nähnyt niin tehottomia työpaikkoja kuin yliopistot. Hän arvioi hallituksen yliopistoihin kohdistamia leikkauksia vaatimattomiksi.

Saarikivi ihmettelee sitä, että Helsingin Sanomat valitsi haastateltavaksi Mattilan, kun lehden omassa selvityksessä viime keväältä kävi ilmi, että 90 prosenttia professoreista arvioi hallituksen yliopistoihin kohdistuvat toimet pieleen menneiksi. Toimia on perusteltu tehostamisella.

Saarikivi toteaa, että Mattila ei ole professori yliopistolain tai Professoriliiton tarkoittamalla tavalla.

– Kyseessä on bisnesmies, joka opettaa Aalto-yliopistossa bisnestä ja jolle on hankittu komealta kalskahtava työelämä”professorin” titteli, mikä ei kuitenkaan tarkoita akateemista henkilöä, Saarikivi kirjoittaa Facebookissa.

Pekka Mattila: ”En ole eläissäni nähnyt niin tehottomia työpaikkoja kuin yliopistot”

Helsingin Sanomat 6.9. 2018

Kysyimme nyt kahdelta professorilta, mitä leikkaukset merkitsevät yliopistojen tulevaisuuden kannalta. Vastaajina ovat Aalto-yliopiston markkinoinnin ja johtamisen professori Pekka Mattila ja Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Alf Rehn.

Väite: Yliopistojen miljoonaleikkaukset romahduttavat suomalaisen sivistyksen.

Pekka Mattila: Eri mieltä. Suomalainen sivistys ei ole riippuvainen pelkästään yliopistosta. Leikkaukset ovat mittakaavaltaan vaatimattomia.

Alf Rehn: Eri mieltä. Sivistys rakennetaan monesta osasta, joista yliopisto on yksi. Sivistyksen mittaaminen rahassa on mahdotonta.

Helsingin yliopiston päätös irtisanoa enimmäkseen hallintohenkilökuntaa oli oikea. Byrokratiaa pitää karsia.

Pekka Mattila: Samaa mieltä. Leikkauksia suunnataan helposti ensin määräaikaisiin tutkijoihin ja opettajiin, vaikka hallinnossa olisi paljon löysää.

Alf Rehn: Osittain samaa mieltä. Yliopistossa on monenlaista hallintoa. Osa hallinnosta tekee tärkeää työtä, joka tukee tutkijoita.

Monet eläkkeet pienenevät ensi vuodesta alkaen - ”Useita kymppejä pois”

Iltalehti 19.11. 2018

Elinaikakerroin leikkaa useita ensi vuonna tai sen jälkeen alkavia eläkkeitä reilulla neljällä prosentilla.

Elinajanodotteen pidentyminen vaikuttaa alkaviin eläkkeisiin elinaikakertoimen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuodelle 2019 elinaikakertoimen, joka on 0,95722.

Uusi elinaikakerroin pienentää vuonna 1957 syntyneiden ensi vuonna tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 4,278 prosenttia.

Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin

Helsingin Sanomat 18.11. 2018

Turkki väittää, että Saudi-Arabia syövytti toimittaja Jamal Khashoggin ruumiin ja kaatoi happoliuoksen Istanbulissa viemäriin.

On puolitoista kuukautta siitä, kun toimittaja Jamal­ Khashoggi astui Saudi-Arabian konsulaattiin Turkin Istanbulissa ja saudien 15-henkinen murharyhmä aloitti kammottavan operaationsa.

Khashoggi oli 59-vuotias saudiarabialainen toisinajattelija ja maan kuningassuvun arvostelija. Nyt tiedämme hänen murhastaan jo niin paljon, että voi sanoa: tämä saattaa olla juuri se tapaus, johon tiivistyy maailmanpolitiikan uusmoraalittomuuden aika, nykydespoottien henki.

Khashoggi murhattiin myrkkyruiskeella konsulaatissa. Sen jälkeen alkoi ruumiin ja todistusaineiston hävittäminen, operaatio, joka jää historiankirjoihin. Ääninauhojen perusteella on päätelty, että saudiara­bialainen oikeuslääkäri paloitteli Khashoggin ruumiin luusahalla ja kuunteli samaan aikaan korvanapeilla musiikkia. Sen jälkeen ruumiin osat kuljetettiin vaivihkaa Saudi-Arabian pääkonsulin kotitaloon Istanbulissa.

Hulluinta on se, ettei tämäkään ollut vielä kuvottavinta, mitä tapahtui. Sitä oli vasta se, minkä väitetään tapahtuneen seuraavaksi.

Mutta voiko happoliuotus pitää paikkansa?

Lue lisää: CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan – Trump kertoo saavansa asiasta selvityksen tiistaina.

Pitää päättää, kuka saa oikeuden omaan autoon

Verkkouutiset 17.11. 2018

Kontula selventää ajatustaan tulevaisuudessa tarvittavista päätöksistä ja sääntelystä. Kansanedustajan mukaan ilmastonmuutos on luokkakysymys.

Siis pelkistäen: kenellä pitää olla jatkossa oikeus yksityisautoon, syrjäseuduilla asuvalla liikuntavammaisella vai sillä, jolla on varaa sähköautoihin ja päästökompensaatioihin, hän kysyy.

Ja kuinka suuri osa vähennyksistä kuuluu rikkaalle lännelle, jonka hiilipäästöt henkeä kohden ovat köyhiin maihin nähden moninkertaiset, Kontula jatkaa.

Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

Helsingin Sanomat 17.11. 2018

Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty, kertovat uutistoimisto AFP ja argentiinalaisviestimet.

Hylky löytyi noin 800 metrin syvyydestä eteläiseltä Atlantilta. Sen löysi yhdysvaltalainen Ocean Infinity -yritys, joka on ollut mukana etsinnöissä.

Argentiinan merivoimien San Juan -sukellusvene katosi eteläisellä Atlantilla 15. marraskuuta vuonna 2017, kun se suoritti rutiinitehtäviä Tulimaan vesillä Argentiinan eteläkärjen tuntumassa. Aluksella oli katoamishetkellä 44 miehistön jäsentä.

Fazerin pinkki suklaa sai aikaan keräilykuumeen – Kultasuklaan konvehti ei kyennyt samaan

Maaseudun Tulevaisuus 16.11. 2018

Ympäristö vastuullisuudesta voidaan olla montaa mieltä

Fazerilta kerrotaan, että Ruby-suklaa on patentoitu keksintö, jota on kehitetty yli kymmenen vuotta. Se tehdään Norsunluurannikolla, Brasiliassa ja Ecuadorissa kasvaneista, vastuullisesti tuotetuista ruby-kaakaopavuista.

Fazerin uusia suklaalevyjä valmistettiin 15 500 levyn erä, ja jokainen levy numeroitiin. Niinpä jotkut keksivät heti panna alle viidellä eurolla ostamansa harvinaisuuden nettimyyntiin moninkertaisella hinnalla.

Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? – Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Uusi Suomi 15.11. 2018

Suomessa syntyy nyt historiallisen vähän lapsia. Viime vuonna tehtiin jo pohjaennätys, kun Suomessa syntyi Tilastokeskuksen mukaan 50 321 lasta. Se on pienin luku sitten katovuoden 1868. Tosin sillä erotuksella, että katovuonna suomalaisia oli noin 1,75 miljoonaa eli kolme kertaa vähemmän kuin nyt.

Samaan aikaan sinkkuudesta – tai ainakin yksin elämisestä – on tullut yhä yleisempää. Nuorten, hedelmällisessä iässä olevien 25–34-vuotiaiden asuntokunnista 45 prosenttia on sinkkutalouksia.

”Tästä on tosi vaikea puhua ilman että ihmiset panikoituvat ja syyllistyvät. Mutta tämä on sellainen fakta, jolta ei voi sulkea silmiään: 35 vuoden iässä naisen hedelmällisyys kääntyy reippaaseen laskuun”

Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä

Helsingin Sanomat 15.11. 2018

Netti on täynnä ravitsemussivustoja, joissa neuvotaan esimerkiksi välttelemään maitoa tai pitämään detox-kuureja. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaista huolestuttaa myös se, että nuoret äidit siirtävät lapsilleen ortorektisen syömisen mallia, jossa vältellään kaikkea epäterveellistä.

Ravitsemustietoa saadakseen ei tarvitse enää ostaa kioskilta lehteä kerran kuukaudessa. Netti pursuaa erilaisia ravitsemussivustoja.

OSA niistä sisältää aivan toisenlaisia ohjeita kuin virallisista ravitsemussuosituksista löytyy. Saatetaan esimerkiksi demonisoida maitotuotteita tai suositella detox-kuureja.

Liikkeellä on paljon hölynpölyä. Sen vuoksi Laatikainen on julkaissut kirjan nimeltä Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan. Siinä hän käsittelee tutkimuslähteisiin nojautuen 30 terveysväitettä, jotka eivät pidä paikkaansa. Pötyväitteiden mukaan esimerkiksi voi on terveysruokaa ja rypsiöljy on vaarallista.

May sanoi Downing Street 10:n ovella jotain, jonka ei pitänyt olla mahdollista – kysymykset heräsivät heti

Iltasanomat 14.11. 2018

PÄÄMINISTERI Theresa May voitti keskiviikkoiltana taistelun, kun hänen hallituksensa hyväksyi sopimusluonnoksen Britannian eroamisesta Euroopan unionista. May ilmoitti hallituksen päätöksestä yli viisi tuntia kestäneen erityisistunnon jälkeen. Päätös oli ”kollektiivinen”, May kertoi: ei siis yksimielinen. Jälkimmäinen olisikin ollut ihme.

May on varmasti helpottunut, mutta hän voi huokaista vain hetken ajan. Sota ei ole päättynyt, edessä on toinen taistelu, todellinen jännitysnäytelmä. Se nähdään pian parlamentin alahuoneessa, jonka päätös sopimusluonnoksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä ratkaisee kaiken.

Näin Venäjä hämärtää GPS-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi

Iltasanomat 13.11. 2018

Venäjän media on julkaissut jo kokonaisen liudan eri teorioita, joilla Suomen esittämät epäilyt Venäjän tekemästä GPS-paikannuksen häirinnästä yritetään saada näyttämään perusteettomilta tai naurettavilta.

Venäjän tiedotusvälineet ovat tarttuneet innolla Suomen esittämiin epäilyihin, joiden mukaan Venäjä saattaa olla syyllinen Lapissa havaittuihin GPS-satelliittipaikannusjärjestelmän häiriöihin Naton Trident Juncture 18 -sotaharjoituksen aikana marraskuun alussa.

Venäjän valtiollisten medioiden lähestymiskulma lähtee presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin ilmoituksesta, jonka mukaan Kremlillä ei ole mitään tietoa mahdollisesta GPS-häirinnästä. Peskov vihjaili lisäksi, että taustalla on nykyajan halu syyttää Venäjää kaikista mahdollisista kuolemansynneistä ja pienemmistäkin synneistä.

Legendaarinen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone kiistää haukkuneensa ohjaaja Quentin Tarantinoa Playboyn juhlahaastattelussa – uhkaa lehteä oikeustoimilla

Helsingin Sanomat 12.11. 2018

Saksankielisen Playboyn mukaan Ennio Morricone olisi sanonut suorat sanat myös Oscar-kilvasta. Nyt Morricone kuitenkin kiistää lehden väitteet.

Haastattelu julkaistiin viime viikolla säveltäjän 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Italiassa asuva Morricone täytti 90 vuotta 10. marraskuuta.

Facebook-sivullaan myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa julkaistussa tekstissä Morricone kuitenkin kiistää sanoneensa Playboyn väittämiä asioita.

”Minä pidän Tarantinoa hienona ohjaajana. Pidän arvossa tekemäämme yhteistyötä sekä meidän välillemme kehittynyttä suhdetta”, hän kirjoittaa.

MORRICONE sävelsi musiikin Tarantinon ohjaamaan ja käsikirjoittamaan lännenelokuvaan The Hateful Eight, joka sai ensi-iltansa vuonna 2015. Säveltäjä sai elokuvasta parhaan musiikin palkinnon vuoden 2016 Oscar-gaalassa.

Playboyn mukaan Morricone olisi juhlahaastattelussa sanonut, että Tarantinon kanssa työskenteleminen olisi ollut ”kaoottista”. Lopputuloskin olisi ollut hänen mielestään silkkaa ”roskaa”, lehti väittää.

Morricone on säveltänyt musiikin yli 500 elokuvaan, mutta hän on tehnyt myös kymmeniä hittejä Italian musiikkimarkkinoille. Erityisesti hänen työnsä muistetaan Sergio Leonen spagettiwesterneistä, esimerkiksi Vain muutaman dollarin tähden-, Huuliharppukostaja- sekä Hyvät, pahat ja rumat -elokuvista.

KOKENEEN säveltäjän kritiikki ei rajoittunut haastattelussa vain Tarantinoon, vaan hän antoi tuta myös Yhdysvalloille ja Oscar-kilvalle.

Väärän tiedon markkinat

Apu 12.11. 2018

Isävainaani sanoi usein, että tyhmimmän eväät syödään ensin. Tämä eväiden syöminen on alkanut jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, ja kaikkein tyhmimmät jopa tarjoavat omia eväitään syötäväksi.

Tarkoitan järjestelmällistä yksipuolisen tai suorastaan väärän tiedon levittämistä vaikkapa maahanmuuttajien tuista, tukien ja yhteiskunnan turvaverkkojen passivoivasta vaikutuksesta työttömiin, ay-liikkeen verovapaudesta ja työnantajien perustaman työttömyyskassa YTK:n ylivertaisuudesta. Nämä löysät puheet on tarkoitettu vain huijaamaan, ja aina löytyy niihin uskovia. Joskus jopa puhujat itse uskovat omiin valheisiinsa, mutta tavallisempaa on, että vain tarinoiden edelleen levittäjät uskovat niihin.

Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

Helsingin Sanomat 12.11. 2018

SUOMESSA on voinut lokakuusta asti hankkia puhelimen ja siihen liittymän kokonaan ilman fyysistä sim-korttia.

Käytännössä kyse on digitaalisesta sim-kortista. Se tarkoittaa, että laitteeseen ladataan sim-profiili verkon kautta sen sijaan, että siihen työnnetään sisään sim-kortti. Jotta tällainen e-sim toimii, sekä laitteen että operaattorin pitää tukea sitä.

SUOMESSA myytävistä puhelimista e-simiä tukevat tällä hetkellä vain Applen uudet x-mallin Iphonet, eli Iphone xs, Iphone xs max ja Iphone xr. Niissä on lisäksi paikka perinteiselle sim-kortille, joten laitteiden käyttö ei välttämättä vaadi e-sim-liittymää.

”Kukaan ei vielä osaa sanoa, kuinka nopeasti ja millä tavalla tämä tästä kehittyy ja muuttuu massojen ilmiöksi”, Vuorinen pohtii.

Trumpin twiitit Kalifornian maastopaloista saivat palomiehet ja julkkikset raivostumaan

Yle Uutiset 12.11. 2018

Presidentti Donald Trumpin viestejä Kalifornian maastopaloista pidetään tunteettomina sekä pelastustyöntekijöitä halventavina.

Kalifornian maastopaloja vastaan taistelevat palomiehet ovat olleet pöyristyneitä presidentti Donald Trumpin Twitter-viesteistä osavaltion historian tuhoisimpien palojen keskellä.

Ranskassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen juhlallisuuksiin viikonloppuna osallistunut Trump arvosteli twiitissään viranomaisia tulipalojen leviämisestä. Trumpin mukaan tulipalot ovat seurausta metsien huonosta hoidosta.

Putinille riitti tasan yksi sana kuvaamaan tapaamista Trumpin kanssa

Demokraatti 11.11. 2018

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli lyhytsanainen kohtaamisestaan yhdysvaltalaiskollegansa Donald Trumpin kanssa ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotispäivän juhlassa Pariisissa.

Venäläismedian mukaan toimittajat kysyivät Putinilta, miten keskustelu Trumpin kanssa meni. Vastaus oli ytimekäs:

Hyvin.

Babylon Berlin – Saksan kuohuva 20-luku herää henkiin näyttävässä jännityssarjassa

Yle Areena 10.11. 2018

Berliini, kevät 1929. Ilmassa on radikaalien muutosten merkit – taloudesta kulttuuriin, politiikasta alamaailmaan. Spekulaatiot ja inflaatio repivät nuoren Weimarin tasavallan perustuksia.

Sykkivässä metropolissa koetaan ylenpalttista ja nautintoja hakevaa yöelämää, mutta samalla köyhyys ja työttömyys kasvavat.

Saksan kaikkien aikojen kallein draamasarja ja useita palkintoja voittanut Babylon Berlin kuvaa natsien valtaannousuun johtaneita poliittisia ja yhteiskunnallisia oloja kuohuvalla 1920-luvulla.

Babylon Berlin perustuu Volker Kutscherin suosittuun dekkarisarjaan, joka kuvaa rikostarinoiden rinnalla Saksan yhteiskunnallista muutosta 1920- ja 1930-luvulla.

Iiro Viinasen vastuuton mielipidekirjoitus

Iiro Viinanen mielipide­kirjoituksessaan: Ay-liike on vastuuton vallankäyttäjä – valta tulisi palauttaa eduskunnalle

Helsingin Sanomat 10.11. 2018

On hämmästyttävää, että ay-liikkeelle yhteiskuntavastuu on jäänyt kovin vieraaksi.

Ay-liikkeessä ilmeisesti kuvitellaan, että paljon ylistetyn kolmikantaisen järjestelmän tuloksena aikanaan jäsenmaksuille saavutettu verovapaus antaa taloudellisen pohjan vastustaa kaikkea työelämän kehitystä, puhumattakaan muista niiden omistamien liiketoimintojen nauttimista, perusteettomista veroeduista.

Valistunut nuorempi työntekijäpolvi on jo havainnut, että Yleinen työttömyyskassa tarjoaa saman työttömyysturvan oleellisesti halvemmalla kuin liiton jäsenyys

On hämmästyttävää, että ay-liikkeelle yhteiskuntavastuu on jäänyt kovin vieraaksi. Lienee niin, että veroetuuksien myötä kerätyt ja julkisuudelta piilossa olevat miljardisijoitukset ovat vieraannuttaneet ay-pomot yrittäjän arkielämästä.

Olipa hallituspohja mikä tahansa, valta tulisi palauttaa demokraattisesti valitulle eduskunnalle eikä antaa järjestöjen pakottaa hallitusta työelämän asioissa myönnytysten tielle.

Lukijan kommentti: Myös ammattiyhdistykset ovat kansan valtuutuksella toimivia. Ne valvovat pienemmän joukon etua kuin eduskunta. Niillekin on paikkansa yhteiskunnassamme. Eduskunnan tulisi valvoa kaikkien kansalaisten etuja, mutta se alkaa osoittautua mahdottomaksi. Ilmeisesti kansanedustajan ja ministerin asema vetää luonnostaan puoleensa ihmisiä, joiden arvomaailmassa utilitarismi ei ole niin korkealla sijalla kuin soisi. Älkää suostuko luovuttamaan koko yhteiskuntaa eduskunnan käsiin, vaikka sitä nyt monelta taholta ajetaankin. Työ voi olla myös vain työtä.

Hallitus haluaa rajoittaa spontaaneja mielenosoituksia – Asiantuntijat pitävät esitystä huonosti valmisteltuna ja turhana

Yle Uutiset 10.11. 2018

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) perustelee muutosta mielenosoittajien turvallisuudella.

Nykyisin poliisille pitää tehdä ilmoitus mielenilmauksen järjestämisestä kuusi tuntia ennen sen alkamista. Oikeusministeriö pidentäisi ilmoitusajan kolmeen vuorokauteen.

Ylen haastattelemat perustuslakiasiantuntijat luonnehtivat lakiluonnosta huonosti valmistelluksi ja kokoontumisvapautta rajoittavaksi.

Säyseästi samassa tilassa oleilevat ryhmät eivät julkisoikeuden apulaisprofessorin Pauli Rautiaisen mielestä ole riittävän hyvä syy rajoittaa kokoontumisvapautta.

Haatainen poistatti punaisten naisvankien teloituksia puolustaneen papin kuvan: ”Sanoin, ettei tämä herra minun huoneessani ala olemaan”

Iltasanomat 9.11. 2018

Varapuhemies Tuula Haatainen järkyttyi, kun hänelle selvisi, millaisia arvoja edustanut mies hänen työhuoneensa muotokuvassa oli.

Johansson istui säätyvaltiopäivillä pappissäädyn edustajana ja toimi Turun arkkipiispana vuosina 1899–1930. Johansson oli yhteiskunnallisissa kysymyksissä asenteeltaan hyvin vanhoillinen. Esimerkiksi naisasialiikettä hän piti pohjimmiltaan kapinana Jumalan maailmanjärjestystä vastaan.

Hän katsoi, että se aiheuttaa naisille ja yhteiskunnalle turmion.

Haatainen etsi Johanssonista tietoa ja järkyttyi.

Luin, että hän avoimesti puolusti Suomen sisällissodassa taistelleiden naiskaartilaisten teloituksia. Hän halusi, että punavankileireiltä erityisesti naiset teloitetaan. Hänen mukaansa heitä ei saanut auttaa millään tapaa, vaan jättää saatanan haltuun. Kun tämän luin, niin tämä herra ihan oikeasti tuli uniini.

Kun tajusin, mitkä Johanssonin arvot olivat, läksin siltä istumalta ja sanoin, ettei tämä herra minun huoneessani ala olemaan.

© 2003- dpk.fi

saa