1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi

Kim Jon Ung

Kim Jong-unin sympaattinen ele varasti huomion historiallisessa kohtaamisessa – se on osa Pohjois-Korean nokkelaa suunnitelmaa

Helsingin Sanomat 27.4. 2018

Etelä- ja Pohjois-Korean historialliset ensitreffit sujuivat leppoisissa merkeissä. Rajakiville asteli kaksi hymyilevää miestä.

Käsikirjoitus oli tarkkaan suunniteltu. Kim Jong-unin turvamiesten taskut pullottivat – heidän oletettiin kantavan aseita.

Ensin Moon Jae-in ja Kim Jong-un kättelivät maita erottavan rajalinjan yli. He katsoivat toisiaan silmiin, ja Kim oli ensimmäinen, joka puhui puoliminuuttisen kädenpuristuksen aikana. Tiettävästi hän lausui kiitoksen, että Moon tuli häntä vastaan.

Pohjois-Korean aikeista ei kukaan voi mennä takuuseen.

Varsinaiset neuvottelut pidetään Rauhan talossa, joka on Etelä-Korean puolella, joten rajan yli kättelyn jälkeen Kim astui rajan yli Etelä-Korean puolelle ensimmäistä kertaa ikinä.

Sitten he poseerasivat jälleen kameroille. Klik klik klik! Siihen asti kaikki meni suunnitellusti.

Sitten alkoi Kim Jong-unin oma pieni show.

Kun Moon teki eleen, että kaksikko siirtyisi kohti avajaisjuhlallisuuksia, Kim pysäytti hänet. Ehkä sinäkin voisit astua Pohjois-Korean puolelle, Kim elehti.

Moon näytti hetken aikaa hämmentyneeltä, mutta kun Kim Jong-un otti häntä kädestä, he hypähtivät yhdessä Pohjois-Korean puolelle ja sitten takaisin etelään.

Koko maailman katseet olivat tapaamishetkessä, ja Kim Jong-un käytti sen nokkelasti hyväkseen. Kuten ennenkin on havaittu, Pohjois-Korea osaa pelata huomiopeliä.

PS:n Matti Putkonen laittaisi ympäristöministerin matkustuskieltoon

Verkkouutiset 26.4. 2018

”Aina kun Kimmo Tiilikainen käy EU:n ympäristöministereiden kokouksessa, hän tuo sikamaisen kalliin ilmastopoliittisen tuliaisen suomalaisten piikkiin.”

Näin toteaa perussuomalaisten työmies Matti Putkonen. Hänen mukaansa ”Kimmo Tiilikainen (kesk.) häveliäästi toki piilottaa tuliaistensa hintalaput Brysselin lentokentän roskakoriin, koska hänen jokaisen ilmastopoliittisen urotyönsä kustantavat vain ja ainoastaan suomalaiset”.

Viimeisin hallituksen ilmastollinen aivopieru on ottaa kotiemme lämmitys EU:n päästökaupan piiriin. Tämä tulee rokottamaan erityisesti eläkeläisiä ja nuoria perheitä, jotka asuttavat ns. rintamiestaloja. Edelliset ympäristöministerit kurittivat näitä asukkaita jo ”paskalailla”, jolla pakotettiin kymmenien tuhansien eurojen ylimitoitettuihin talokohtaisiin jäteveden puhdistuslaitoksiin, Putkonen sanoo.

Tuorein ilmastopuhallus tulee ajamaan jopa 200 000 perhettä ilmastopakolaisiksi, rahat loppuvat öljylämmitteisisä rintamiestaloissa, Putkonen laskee.

Kokoomus yritti tehdä silmänkääntö­tempun imago­katastrofin paikkaamiseksi

Helsingin Sanomat 25.4. 2018

Kokoomus pelasi tiistaina taktisen shakin sijasta Kimbleä. Kuvitellaanko puolueessa todella, että sinisistä loikanneen Kaj Turusen lausunto peittäisi alleen viime viikon imagotappiot? kysyy kommentissaan HS:n Marko Junkkari.

Moni kuvittelee, että politiikka on kuin shakkia. He kuvittelevat, että poliitikot tekevät monimutkaisia strategisia suunnitelmia ja laskelmia, joissa ennakoidaan vastustajan liikkeet monta siirtoa eteenpäin.

Kokoomus päätti kuitenkin tiistaina pelata Kimbleä.

Kimble on lasten lautapeli, jossa noppa on pelilaudan keskellä kuvun alla. Kun kupua painaa, niin noppa antaa lukeman. Sitten siirretään nappuloita pelilaudalla nopan silmäluvun osoittama askelmäärä eteenpäin.

Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen siirtyy kokoomukseen, Sampo Terhon mukaan ”kova isku” hallituksen sisäiselle luottamukselle

Helsingin Sanomat 24.4. 2018

Sampo Terho sanoo ihmettelevänsä, miksi kokoomus nyt keikuttaa venettä.

Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen siirtyy kokoomukseen. Sinisten puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho kommentoi kyseessä olevan ”kova isku” hallituksen sisäisen luottamuksen kannalta.

Savonlinnasta kotoisin oleva Turunen on eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja. Hän tuli eduskuntaan alun perin perussuomalaisten kansanedustajana vuonna 2011.

”Harkintani alkoi jo viime kesänä. Silloin katsoin, että ajankohta ei ollut sopiva, koska maan etu ja hallituksen pystyssä pitäminen meni tämän edelle”, Turunen sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan kirjoittaa, että ”rotat loikkivat uppoavasta laivasta. Tai tässä tapauksessa voidaan kai puhua sukellusveneestä.”

Maailmanlaajuinen selvitys varoittaa: Sukupuutto uhkaa joka kahdeksatta lintulajia – suurin syy maatalous

Helsingin Sanomat 23.4. 2018

Suomessa pesivistä tai pesineistä lintulajeista uhanalaisimmat ovat tunturipöllö ja kultasirkku, kertoo lintujen suojelua ajava BirdLife International -järjestö.

Joka kahdeksatta maailman lintulajia uhkaa sukupuutto, varoittaa lintujen suojelemiseen keskittynyt ympäristöjärjestö BirdLife International tuoreessa raportissaan.

Lintulajien sukupuutto on merkki laajemmasta luonnon monimuotoisuuden kriisistä, järjestö sanoo. Lintupopulaatioiden ja lajien vähenemisen syyt ovat moninaisia, mutta ne liittyvät paljolti ihmisen toimintaan.

Tärkeimmät syyt lintukatoon ovat raportin mukaan tärkeysjärjestyksessä tehomaatalous, metsien hakkuut, vieraslajien leviäminen, kestämätön metsästys sekä ilmastonmuutos, joka pidemmällä aikavälillä voi muodostua kaikkein pahimmaksi uhaksi linnuille.

Laajeneva ja tehostuva maatalous uhkaa kaiken kaikkiaan jopa 74 prosenttia maailman lähes 1 500:sta uhanalaiseksi luokitellusta lintulajista.

Miten uskottavaa on, kun poliittinen eliitti on köyhän asialla?

Kansan Uutiset 23.4. 2018

Poliittisen ja taloudellisen eliitin puheet vähäosaisista ovat jo rienaavia ja syövät politiikan uskottavuutta.

Ilma on sakeanaan huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista. Noin 700 000:lla kaikkein pienituloisimmilla ei olisi hädänpäivää, jos poliittinen eliitti tekisi sen, mitä se lupaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti Santeri Alkion hengessä lauantaina puoluevaltuuston kokouksessa, että ”huolehdimme porukalla niistä, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan”.

Aivan, Sipilä puhalsi henkeä rakoileviin joukkoihinsa, ja tähän kelpasivat myös kaikkein pienituloisimmat.

Alkiolainen henki on ollut kaukana, kun hallitus on päättänyt työttömyysturvan, lääkekorvausten ja muista perusturvan leikkauksista. Keskusta on ollut perinteisesti pienituloisten puolue, mutta se on hukannut missionsa kokoomuksen vanavedessä.

”Keski-ikäisten miesten” Liike Nytiin lähtenyt Helene Auramo: ”Olen kokenut politiikan aina hieman vieraaksi”

Uusi Suomi 23.4. 2018

Vastaperustetun Liike Nytin jäsen Helene Auramo päätyi lähtemään mukaan liikkeeseen, kun hankkeen keulahahmo, kansanedustaja Hjallis Harkimo oli pyytänyt häntä mukaan erääseen kokoukseen.

Menin kuuntelemaan ja innostuin tosi paljon niistä ajatuksista. Koin, että minulla olisi jotain annettavaa, ja ajatukset olivat linjassa sen kanssa, mihin itse uskon ja mikä on minulle tärkeää, Auramo sanoo Uudelle Suomelle.

Tällaisia asioita ovat muun muassa yrittäjyys ja digitalisaatio. Ne ovat viestintätoimisto Okimo Clinicin toimitusjohtajana työskentelevälle, Indiedays-sivuston perustajana tunnetulle ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuvalle naiselle varsin tuttuja.

Olen kokenut politiikan aina hieman vieraaksi, mutta arjessa ja töissä on asioita, jotka eivät ole ihan nykypäivää Suomessa. Päätöksissä ei ole esimerkiksi osattu ottaa huomioon digitaalisuutta tai globalisaatiota, ja uskon, että tällaisiin asioihin liike pystyy vaikuttamaan.

Auramo ihmettelee julkisuudessa aiemmin esiintyneitä luonnehdintoja Liike Nytistä ”keski-ikäisten miesten kapinaliikkeenä”. – Jännä kuvaus, sillä melkein puolet liikkeen jäsenistä on naisia.

Itse keksimänsä tieteen dosentti mittasi tonttujen päitä yliopiston siivouskomerossa – nyt hänestä on tekeillä elokuva

Yle Uutiset 22.4. 2018

Ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä puuhataan koko illan elokuvaa. Oman tieteensä kehittänyt haapavetinen mies kokosi aikanaan luentosalit täyteen yleisöä.

Oulun yliopistossa 1960-luvulta 1990-luvulle saakka vaikuttaneen ortotopologi Aapo Heikkilän tarinaa siirretään valkokankaalle.

Muun muassa valeopettajana ja valepsykiatrina toiminut haapavetinen maatilan poika Aapo Heikkilä nousi uransa huipulle itse kehittämällään pseudotieteellä, ortotopologialla. Heikkilä alkoi toimia oppialansa "dosenttina" pian sen jälkeen, kun oli istunut luonnontieteiden luennoilla Oulun yliopistossa vuonna 1958. Varsinaisena opiskelijana hän ei kuitenkaan yliopistossa ollut.

Vaikka Aapo Heikkilä parodioi tiedettä, hän onnistui vakuuttamaan olemuksellaan ja persoonallaan yliopistoyhteisön puolelleen, ja hänelle järjestettiin yliopistolta jopa oma työhuone – fysiikan laitoksen siivouskomerosta.

LiikeNyt

Liike Nyt 21.4. 2018

Elämme suurta mahdollisuuksien demokratisoitumisen vallankumousta, mutta samaan aikaan yhteiskunnalliset ongelmamme ovat ehkä vaikeampia kuin koskaan.

#LiikeNyt

A post shared by DPK-News (@dpknews) on

Aikaamme kuvaavat toisiinsa kytkeytyvät ongelmat ja toisistaan seuraavat, usein negatiiviset, yllätykset. Kompleksisen maailman ymmärtämiseksi ja kompleksisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan aina ihmisten yhteistoimintaa ja hyvin monenlaisten...

Torstaina kokoomuksesta eronnut Hjallis Harkimo on perustanut Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen yhdessä Mikael Jungnerin, Alex Niemisen, Helene Auramon, Karoliina Kähösen, Sarian Antilan ja Tuomas Enbusken kanssa. Liike Nyt on avoin kaikille aidosti päätöksenteon muuttamisesta kiinnostuneille, myös puolueiden jäsenille.

Harkimon & Jungnerin irtiotto huvitti ja mietitytti SDP:ssä ja keskustassa – "Ehkä suomalaisten selkäytimessä on halu lytätä"

Yle Uutiset 21.4. 2018

Keskustassa ei nähdä tarvetta korjata politiikkaan osallistumista . SDP:ssä suhtaudutaan Harkimon tavoitteisiin ja konsteihin varovaisen myönteisesti.

Onko Harkimon ja Jungnerin uhka, toivoton yritys vai voisiko siitä olla jotain hyötyä politiikalle?

Vaikka Suomessa periaatteessa kaikki voivat osallistua yhteisistä asioita päättämiseen, niin ei tapahdu. Kaikki eivät äänestä. Ja vaikka äänestäisivät, he eivät koe saavansa ääntään kuuluviin.

Tämän ei pitäisi uhata ketään vaan sparrata kaikkia, sanoo SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Toinen haaste on, että junnaavan hidas, muutaman vuoden välein tapahtuvaan äänestämiseen perustuva toiminta näyttää helposti auttamattoman vanhanaikaiselta.

Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

Helsingin Sanomat 21.4. 2018

Kulunut viikko on ollut Donald Trumpille poikkeuksellisen värikäs. Viikko sitten Yhdysvallat iski Syyriaan, ja sen jälkeen huomion ovat vieneet Trumpin lakimieheen Michael Coheniin liittyvä tutkinta ja entisen FBI-johtajan James Comeyn väitteet. Mitä presidentin viime käänteistä voi päätellä? Entä miltä hänen tulevaisuutensa näyttää?

Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinta on jatkunut kohta vuoden. Se on ikuisuus twiittien maailmassa, mutta lyhyt aika oikeuskoneistolle.

Toistaiseksi neljä Trumpin avustajaa on saanut syytteen. Kolme heistä on suostunut yhteistyöhön. Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin oikeudenkäyntiä valmistellaan jo täyttä päätä.

Trumpin mukaan Mueller on epäonnistunut, koska tutkijat eivät ole todistaneet presidentin yhteistyötä venäläisten kanssa. Presidentti saattoi kuitenkin nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä Mueller toimii kuin boakäärme, joka tukehduttaa uhrinsa vähä vähältä.

Ote kiristyi 9. huhtikuuta, kun New Yorkin eteläisen piirikunnan syyttäjänvirasto teki etsinnän Trumpin asianajajan Mic­hael Cohenin tiloihin. Cohenia on epäilty muun muassa vaali­rahalakien rikkomisesta, sillä hän on kertonut maksaneensa vaalien alla 130 000 dollaria eli noin 117 000 euroa estääkseen pornotähti Stephanie Cliffordia kertomasta suhteestaan Trumpiin.

Presidentinvaaleistakin jo kuiskaillaan. Trump on ilmoittanut haluavansa jatkaa mutta saa luultavasti haastajia myös omasta puolueestaan. Ohion kuvernöörin John Kasichin kone käy jo kuumana. Varapresidentti Mike Pencen ja YK-lähettiläs Nikki Haleyn on väitetty valmistelevan yhteistä kampanjaa, mikä ei varmasti paranna tunnelmia Valkoisessa talossa.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

Helsingin Sanomat 20.4. 2018

Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo kertoi jättävänsä puolueen. Harkimon mukaan puolueen eduskuntaryhmässä ei tehdä päätöksiä ja puoluetta johdetaan itsevaltaisesti.

”Siinä mielessä on reilua että eroan sieltä, koska on monta sellaista asiaa, josta en ole samaa mieltä. Henkilökemiassa ei ole mitään ongelmia kenenkään Petterin (Orpo) tai muun kanssa. Tulen hyvin toimeen kaikkien kanssa”, Harkimo sanoo.

”Asiat tässä riitelee ja mielestäni on rehellistä, että eroan puolueesta, koska meillä on eri mielipiteitä, linjoja ja ajatuksia. Ja erilainen tapa johtaa.”

Kokoomuksen puheen­johtaja Orpo torjuu HS:n haastattelussa arvostelun ja syyttää Harkimoa vastuun välttelemisestä – ”Hän ei osallistu kokouksiin”

Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

Liikkeen tavoitteena olisi uudistaa tapoja, joilla ihmiset pääsevät vaikuttamaan politiikan suuntaan. Tarkoituksena on HS:n tietojen mukaan asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleissa vuoden kuluttua.

Liike edustaisi markkinaliberaalia linjaa ja saattaisi viedä äänestäjiä etenkin kokoomukselta.

Harkimo sanoi torstaina, että hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan lähipäivinä.

Harkimo arvosteli kokoomuksen johtamista itsevaltaiseksi.

”Kyllä se on aika autoritaarista johtamista. Siellä päätökset tapahtuu ihan muualla kuin eduskuntaryhmässä”, hän sanoi.

HS:n tietojen mukaan Harkimon–Jungnerin liike on suunnitellut ehdokkaiden asettamista ensi kevään eduskuntavaaleissa. Ainakin Suvi-Anne Siimekseen ja Risto E. J. Penttilään on oltu yhteydessä vaaleista.

Ben Zyskowicz myönsi Ylellä: Kokoomus on huolissaan – Harkimo voi viedä ”ratkaisevat” äänet

Uusi Suomi 20.4. 2018

#ykkösaamu #aamulenkki #kokoomus @hjallisharkimo

A post shared by DPK-News (@dpknews) on

Kokoomuksen kokenut kansanedustaja Ben Zyskowicz puhui puolueensa tilanteesta suorasanaisesti Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa perjantaina. Hänen mukaansa Hjallis Harkimon mahdollinen uusi poliittinen liike tai puolue voi viedä kokoomukselta pääministerikisan kannalta ratkaisevan siivun kannatusta.

Zyskowicz puhui harkiten Harry ”Hjallis” Harkimon päätöksestä erota kokoomuksesta ja jopa kehui perusteilla olevan uuden poliittisen liikkeen tavoitteita poliittisen päätöksenteon avaamisesta muun muassa sosiaalisen median keinoin. Lähetyksessä mukana ollut oppositiopoliitikko Ville Niinistö (vihr.) tulkitsi Zyskowiczin olevan niin poikkeuksellisen rauhallinen, että tämän täytyy olla huolissaan tilanteesta.

Moottori räjähti kesken lennon – kylmähermoinen sankarikapteeni pelasti yli 140 ihmisen hengen

Iltasanomat 18.4. 2018

Moottorin räjähdyksessä vaurioituneella matkustajakoneella onnistuneen pakkolaskun tehnyt lentokapteeni oli kokenut ex-hävittäjälentäjä.

Southwest Airlinesin lennon 1380 kapteenia on ylistetty ”sankariksi”, kun hänen onnistui kylmähermoisesti tehdä onnistunut pakkolasku vaurioituneella koneella.

Boeing 737-700 -matkustajakoneen matkustamon ikkuna rikkoutui räjähtäneen moottorin osista ja ikkunan vieressä istunut nainen lähes imeytyi ulos siitä. Nainen menehtyi vammoihinsa.

Shults, 56, on entinen F-18 Hornet -hävittäjäkoneen pilotti. Shults oli ensimmäisiä naisia Yhdysvaltain laivaston hävittäjälentäjänä. Hänet oli koulutettu laskeutumaan lentotukialuksen kannelle.

Kun Southwestin koneeseen tuli vika kesken lennon New Yorkista Dallasiin noin 10 000 metrin korkeudessa, ilmoitti Shults vakaalla äänellä lennonjohdolle, että osa hänen koneestaan on irti ja hän tarvitsee ambulansseja vastaan lentokentälle.

Uutiskanava NBC:n mukaan matkustajat näkivät koneen moottorista irronneen sirpaleen osuvan koneen runkoon ja ainakin yhteen ikkunaan. Sen jälkeen koneen ilmanpaine laski ja NBC:n haastatteleman matkustajan sukulaisen mukaan ikkunan särkyminen sai naispuolisen matkustajan imeytymään osittain ulos koneesta.

Merja Ylä-Anttila on Yleisradion uusi toimitusjohtaja – "Yle on median ykköspaikka"

Yle Uutiset 17.4. 2018

Ylen uusi johtaja tulee naapurista. Merja Ylä-Anttila on toiminut pitkään MTV:n uutisten vastaavana päätoimittajana.

Ylen hallitus on nimittänyt Merja Ylä-Anttilan yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Ylä-Anttila seuraa tehtävässä Lauri Kivistä, joka siirtyy yksityiselle sektorille. Ylä-Anttila aloittaa tehtävässä 1.9.2018.

Merja Ylä-Anttilalla on pitkä, yli kolmenkymmenen vuoden ura media-alalta.

Hän on työskennellyt MTV:n uutisten vastaavana päätoimittajana vuodesta 2001. Viimeiset kolme vuotta Ylä-Anttila on ollut myös MTV:lle uutisia tuottavan Bonnier Broadcastin tytäryhtiön Mediahub Helsingin toimitusjohtaja. Ylä-Anttila luopui molemmista tehtävistä tänään.

Yleisradio on median ykköspaikka, kun haluaa työskennellä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Olen iloinen, innostunut ja hyvin motivoitunut ottamaan vastaan tämän tehtävän, Ylä-Anttila sanoo Ylen tiedotteessa.

Putinin neuvonantajalta täyslaidallinen Fortumille: ”Suomalaisesta valtion­yhtiöstä on tullut todellinen uhka Venäjän turvallisuudelle”

Helsingin Sanomat 16.4. 2018

Venäjän nykyhallinnon aikana on tullut tavaksi, että epäsuosioon joutuneiden omaisuus jaetaan suosionsa säilyttäneiden kesken. Jos jotain suosionsa säilyttänyttä kohtaa vastoinkäyminen, se korvataan hänelle.

Yksi vaikeuksiin joutuneista, mutta Kremlin suosion säilyttäneestä, on oligarkki Oleg Deripaska. Kun Yhdysvallat hiljan lisäsi hänet pakotelistalleen, hänen omaisuudestaan suli lehtitietojen mukaan pois muutamassa vuorokaudessa miljardi euroa.

Näin suurta summaa ei korvata noin vain. Siksi katseet ovat nyt kääntyneet lihavaan saaliiseen, joka kaiken lisäksi on ulkomaalaisten omistama – suomalaiseen energiayhtiö Fortumiin.

Huhtikuun 11. päivänä Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossijskaja gazeta julkaisi Mihail Deljaginin kirjoittaman, Fortumin Venäjän omistuksia ja toimintaa koskevan pitkän artikkelin otsikolla ”Vieras josta tuli isäntä”.

Huolellisesti valmisteltu kirjoitus julkaistiin heti sen jälkeen, kun Suomen hallitus oli myöntänyt NordStream 2:n tarvitsemat luvat käyttää Itämerellä Suomen talousaluetta. Venäjä oli saanut kaiken tavoittelemansa, eikä vaaraa sille tärkeiden jättihankkeiden vaarantumisesta enää ollut.

Vladimir Putinilta jäätävä uhkaus - USA vastasi saman tien

Uusi Suomi 15.4. 2018

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut mahdollisen uuden ohjusiskun Syyriaan johtavan kaaokseen kansainvälisissä suhteissa. Yhdysvallat puolestaan aikoo asettaa uusia Venäjän vastaisia pakotteita jo maanantaina.

Vladimir Putin korosti, että jos YK:n peruskirjaa rikkovat toimet jatkuvat, se johtaa väistämättä kaaokseen kansainvälisissä suhteissa, Kremlin tiedotteessa sanotaan uutistoimisto TASSin mukaan.

Valtavan paperitehtaan yllä pörrää duunari, joka paljastaa, minne maailma on menossa – Imatralla kehitetyllä robotti­kopterilla on hämmentävä valtti: se ei sammu koskaan

Helsingin Sanomat 14.4. 2018

Maailman dronemarkkina kasvaa räjähdysmäisesti, ja robottikopterin kehittäneellä imatralaisella Rumble Toolsilla on kovat tavoitteet. Kiinassa taas testataan jo itseohjautuvia lentotakseja.

Näyttää siltä kuin Imatran sinitaivaalla lentäisi isopäinen punainen hämähäkki.

Ei, ei tässä ole menty sekaisin. Siltä se oikeasti näyttää, tämä Stora Enson Imatran-tehtaalla pörräävä robottikopteri.

”Me haimme lisäsilmiä. Halusimme täydentää tehtaan turvallisuustasoa”, Stora Enson suojelu- ja palopäällikkö Mikko Parikka sanoo.

”Tarkoituksena on kehittää tehdasalueella automaattisesti toimiva valvonta- ja työrobotti, joka lähtee lentoon.”

Nyt meneillään on esittelylento. Robottikopterin on kehittänyt imatralaisyhtiö Rumble Tools, ja se on tarkoitus saada aktiivikäyttöön huhtikuun aikana.

Näky on toistaiseksi harvinainen – lentävä tehdasrobotti – mutta olemme vahvasti kiinni tulevaisuudessa.

2010-luku tullaan muistamaan vuosikymmenenä, jona dronet yleistyivät. Lähivuosina ja 2020-luvulla markkinan ennustetaan suorastaan räjähtävän.

”EU-arvion mukaan Euroopassa on vuonna 2035 noin 10 miljardin euron kysyntä dronepalveluille”, sanoo Rumble Toolsin liiketoimintajohtaja Antti Korhonen. ”Vuonna 2050 Euroopassa on seitsemän miljoonaa amatööri­dronea ja 400 000 kaupallista dronea.”

Villeistä dronevisioista on tulossa totta GAZAN rajalla oli maaliskuun lopulla palestiinalaisten suurmielenosoitus, johon Israel varautui voimankäytöllä. Mielenosoitus muuttuikin veriseksi, missä valitettavasti ei ole mitään uutta. Yksi uutuus tilanteessa kuitenkin oli: Israel lennätti parinkymmenen metrin korkeudessa droneja, joista pudotettiin mielenosoittajien joukkoon kyynelkaasukranaatteja

Britannia ja Ranska ovat valmiita tukemaan Yhdysvaltain toimia Syyriassa

Helsingin Sanomat 13.4. 2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May sopivat jatkavansa läheistä yhteistyötä Syyrian kemiallisten aseiden käyttöön vastaamiseksi.

Britannia on valmis toimiin Syyriassa yhdessä Yhdysvaltojen ja Ranskan kanssa, maan hallitus linjasi torstaina.

Britannian pääministeri Theresa May keskusteli Syyrian epäillystä kemiallisesta iskusta puhelimitse Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa torstaina. May myös tapasi hallituksensa ministereitä.

Trump ja May totesivat, että on elintärkeää estää Syyrian hallintoa käyttämästä enää kemiallisia aseita, kertoi Britannian pääministerin kanslia Reutersin mukaan. He myös sopivat jatkavansa läheistä yhteistyötä Syyrian kemiallisten aseiden käyttöön vastaamiseksi.

Yhdysvalloilla on hallussaan veri- ja virtsanäytteitä, joista tehtyjen analyysien perusteella Syyriassa viime lauantaina tehdyssä iskussa käytettiin kemiallisia aseita, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

En ole sanonut, milloin hyökkäys Syyriaan tapahtuisi. Se voi tapahtua pian tai ei lainkaan pian! Joka tapauksessa Yhdysvallat on tehnyt hallintoni alaisuudessa loistotyötä Isisin häätämiseksi alueelta. Missä viipyy ’Kiitos, Amerikka’?” Trump kirjoitti Twitterissä torstaina.

Venäjä innostui Trumpin heitosta: ”Loistava idea! Aloittakaa USA:n omista aseista”

Uusi Suomi 12.4. 2018

Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut värikkäästi Yhdysvaltain presidentin varoitusta ohjusiskusta Syyriaan sekä purkausta USA:n ja Venäjän huonoista väleistä.

Presidentti Donald Trump aiheutti keskiviikkona hämmennystä kehottamalla Venäjää valmistautumaan ohjusiskuun Syyriassa, koska ”ne [ohjukset] ovat tulossa, nätteinä, uusina ja ’fiksuina’”.

Pian aiemman twiittinsä jälkeen Trump pehmensi näkemystään, harmitteli suurvaltojen huonoja välejä ja esitti kysymyksen asevarustelukilvan lopettamisesta.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kehotti uutistoimisto Tassin mukaan Yhdysvaltoja aloittamaan maan omista kemiallisten aseiden varastoista.

Loistava idea! Ehdottaisin aloittamaan tuhoamalla Amerikan kemialliset aseet, Zakharova sanoi Tassin mukaan.

Sipilä puolustaa irtisanomisten helpottamista: Yksinyrittävälle suurin riski on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Yle Uutiset 12.4. 2018

Hallitus päätti kehysriihessään, että irtisanomiset helpottuvat pienissä yrityksissä. Lakia sovelletaan alle 20 ihmisen yrityksissä, jos irtisanomisperuste on henkilökohtainen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että pienten yritysten keskeisiä työllistämisen kynnyksiä on se, että mitä jos palkkauksessa tapahtuukin virhe, niin voidaanko se purkaa nykyistä helpommmin.

Kun yksinyrittävä palkkaa ensimmäisen työntekijän, niin se on yrityksen sen hetkisen tilanteen suurin riksi. Jos pystymme sitä nyt keventämään niin uskon, että saamme sitä kautta positiivista työllisyyskehitystä vauhditettua, Sipilä sanoo.

Sähköpyörien hankintatuen valmistelu keskeytetään – Syynä ”tukiesityksen saama vastustus”

Helsingin Sanomat 12.4. 2018

Sähköpyörien hankintaan ei tulla myöntämään tukea tällä hallituskaudella.

Syynä on Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tukiesityksen saama vastustus. Sähköpyörien hankintaan ei tulla myöntämään tukea tällä hallituskaudella.

Sähköpyörien hankintatuki oli alun perin tarkoitus toteuttaa laajentamalla määräaikaista vähäpäästöisille autoille tarkoitettua hankintatukea koskemaan myös sähköpyöriä. Sähköpyöriin olisi myönnetty 400 euron ostotuki.

Jussi Halla-aho: Turun hirmuteko olisi voitu estää

Uusi Suomi 11.4. 2018

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvioi, että Suomessa pitäisi ottaa säilöön kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat.

Ei Bouanane ole yksittäistapaus. Tunnistamatta jääneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet, jotka vaeltavat pitkin Eurooppaa, ovat selkeä turvallisuusuhka, kuten olemme aivan liian monta kertaa nähneet, Halla-aho sanoo tiedotteessaan.

Halla-ahon mukaan Bouananen säilöönotto kielteisen päätöksen jälkeen ”olisi estänyt tämän hirmuteon”.

Peter Vesterbacka kumppaneineen toisi Suomeen 150 000 opiskelijaa Aasiasta – rehtorit pitävät suunnitelmaa liian kunnianhimoisena

Yle Uutiset 11.4. 2018

Porista kuuluu kummia: kaupunkiin ollaan puuhaamassa robotiikkakampusta, jossa olisi muutaman vuoden kuluttua 5 000 ulkomaista opiskelijaa. Etupäässä Kiinasta ja Intiasta saapuvien opiskelijoiden pitäisi saapua Poriin jo ensi syksynä.

Syksyllä aloittaa muutama sata opiskelijaa ja viisi tuhatta tulee täyteen vuonna 2022, uskoo hankkeen puuhamies, porilainen yrittäjä ja visionääri Harri Ketamo.

Porin robotiikkakampus on ikään kuin lähtölaukaus paljon isommalle kuviolle. Tarkoituksena on tuoda suomalaisiin korkeakouluihin ja ammattikorkeakouluihin lähivuosina ulkomailta 150 000 opiskelijaa.

Opiskelijatuonnin mahdollisuuksista ovat vakuuttuneet Harri Ketamo ja hänen kaverinsa eli toinen porilainen visionääri Peter Vesterbacka.

Mitä tapahtuu kaupoille, jos Amazon tulee Suomeen? ”Olisin tietysti huolissani”, tutkija sanoo

Helsingin Sanomat 11.4. 2018

Amerikkalainen Amazon laajenee jatkuvasti uusille markkinoille ja toimialueille. Yhtiö käyttää myyntivalttinaan nopeita ja edullisia kuljetuksia.

Suomalainen verkkokauppa myy langattomia kuulokkeita hintaan 269 euroa, kuljetusmaksun kanssa 272,90 euroa. Toimitus kestää kahdesta viiteen päivään.

Löytyisikö samaa tuotetta Amazonilta?

Kyllä vain. Hinta on 172 euroa, eikä kuljetus Suomeen maksa mitään. Paketin Amazon lupaa saapuvan tilaajalle runsaan viikon kuluessa.

Aina hintaero suomalaisen ja ulkomaisen verkkokaupan välillä ei ole näin suuri, eikä Amazon aina ole edes edullisempi. Selvää kuitenkin on, että vauhdikkaasti kasvava amerikkalainen verkkokaupan jätti on yrityksille pelottava kilpailija ja kuluttajille varteenotettava vaihtoehto.

Pääministeri Sipilä: Suomalaisia aletaan muuntokouluttaa – ”Tulee varmasti toimia”

Uusi Suomi 10.4. 2018

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus tulee kehysriihessään panostamaan ainakin muunto- tai täydennyskoulutukseen, jolla pyritään vauhdittamaan työllistymistä. Yleisesti Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostivat tuttuun tapaan, että valtiontaloudessa ei juuri ole varaa lisäpanostuksiin.

Sipilän mukaan hallitus etsii kehysriihessä ratkaisuja ennen kaikkea kahteen kysymykseen: Miten saadaan lisävauhtia hyvään työllisyyskehitykseen? Mitä voidaan tehdä vielä tällä hallituskaudella eriarvoisuuskehitykseen puuttumiseksi?

Muuntokoulutukseen tulee varmasti toimia. Se on aika nopea tapa vastata siihen, että koulutetaan suoraan töihin ja yhdessä työnantajan kanssa, Sipilä sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa, joka käynnisti hallituksen kehysriihen.

Martti Ahtisaari: ”Tuntemamme maailmanjärjestys uhkaa murentua”

Uusi suomi 10.4. 2018

Presidentti Martti Ahtisaari on huolestunut suurvaltojen yltyvästä nokittelusta ja maailman henkisestä tilasta, joka hänen mukaansa ”muistuttaa kovasti kylmän sodan aikaisista jännitteistä”. Nobelisti ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n perustaja kirjoittaa kansainvälisten suhteiden tilasta.

Sotien ja konfliktien lisäksi kuulemme lähes viikoittain uusia uutisia suurvaltojen nokittelusta, tarkoitushakuisista sotaharjoituksista, kansainvälisten sopimusten vähättelystä tai suoranaisesta rikkomisesta, kauppasotien lietsonnasta ja demokratian heikkenemisestä Euroopan ytimessä, Ahtisaari listaa huolenaiheita.

Rauhantyön konkari arvioi kirjoituksensa otsikossa, että tuntemamme maailmanjärjestys – monenkeskinen – uhkaa jopa murentua. Hänen mukaansa kansainvälinen diplomaatti- ja asiantuntijayhteisö jakaa huolen.

Kun suurvaltajohtajat eivät luota toisiinsa ja harjoittavat kilpailullista politiikkaa, muille ei jää esimerkkiä jota seurata.

Etelärannan kohtalo

Satakunnan Kansa 9.4. 2018

Satakunnan Kansa uutisoi 5. maaliskuuta Pori Jazzin luopuvan Etelärantaan rakennettavasta Jazzkadusta.

26. maaliskuuta ilmoitettiin Suomi-Areenan vuokranneen Pori Jazzilta Etelärannan Antinkadun ja Yrjönkadun välisen osuuden.

27. maaliskuuta Pori Jazz kertoi keskittävänsä toimintansa Kirjurinluotoon, jonne rakennetaan tulevana kesänä ensimmäistä kertaa Jazzpuisto.

Satakunnan Kansan 7. huhtikuuta julkaisemassa analyysissä kerrottiin, että Pori Jazz jättää Etelärannasta suurimman osan tyhjilleen ja käyttää sitä kilpailun estävänä suoja-alueena.

Samana päivänä kaupunginvaltuutettu Petri Lahtinen (kok.) ilmoitti laativansa valtuustoaloitteen Pori Jazzin kanssa Etelärannasta tehdyn vuokrasopimuksen purkamiseksi.

Pori Jazzin ja Porin kaupungin välinen vuokrasopimus on voimassa 2020 asti. Siinä määritellään Etelärannan vuokrahinnaksi 200 euroa vuorokaudelta.

Kaupunki haluaa tukea Pori Jazzia kokeilussaan uuden Jazzpuiston kanssa. Heille on nyt annettava mahdollisuus onnistua, Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere sanoo.

Muturadio

City 8.4. 2018

Toinen tutkimus väittää, että ihmiskunta tyhmenee, kun kaikki on meille mietittynä valmiiksi. Toisaalla väitetään ÄO:n tasaisesti kasvaneen pidemmän aikaa. Onko tutkijat, professorit, Tuomas Enbusket ja muut Kokoomuslaiset älyköt, täysiä idiootteja? Sykessä älykkyydestä puhuminen nostaa esiin puolustusmekanismia ja Hena tahtoisi auttaa lääketiedettä, muttei vaan älykkyydeltään kykene. Ps. Lepää rauhassa Stephen Hawking. Taatun kärjistettyä Mutu-laatua!

Ps. Lepää rauhassa Stephen Hawking.

Salisburyn hermo­myrkyn jäljet johtavat Volgalle

Helsingin Sanomat 7.4. 2018

Britannian tiedustelutiedon mukaan entisen venäläisen kaksoisagentin myrkyttämiseen käytetty hermomyrkky on peräisin Volgalla sijaitsevasta sotilastukikohdasta, kertoi brittilehti The Times.

Lehden mukaan juuri nämä todisteet olisivat vakuuttaneet Britannian läntiset liittolaiset viime viikolla ja saaneet kaikkiaan 28 maata karkottamaan yli 150 venäläistä diplomaattia.

Kukaan ei ole vakavasti kiistänyt tietoa, että Skripalit myrkytettiin hermomyrkyllä. Heidän lisäkseen kotietsintään osallistunut rikostutkija Nick Bailey joutui yli kahdeksi viikoksi sairaalahoitoon. Sergei Skripalin tilaa luonnehditaan vakaaksi, ja hänen tilansa kerrottiin parantuneen perjantaina. Julija Skripal tuli kuluneella viikolla tajuihinsa ja on pystynyt puhumaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi tapausta kuluneella viikolla sanomalla, että tällaista hermomyrkkyä voidaan valmistaa ainakin 20 maassa maailmassa. Ulkoministeri Sergei Lavrov epäili, että Britannia on myrkytyksen takana: motiivi olisi huomion vieminen pois Britannian EU-eron vaikeuksista.

Amazon mullistamaan Suomen ruokakauppaa? Kauppias: “2–4 vuoden kuluttua he ovat täällä”

Yle Uutiset 6.4. 2018

Amazon saapuu Pohjolaan erikoiskaupan kautta, mutta se on vasta alkua uskoo ruoan verkkokauppias. Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa verkkokaupan jättiläinen myy myös ruokaa.

Yhdysvaltalainen verkkokaupan jätti Amazon saapuu Pohjolaan. Ruotsalaislehti Dagens Industrin pari viikkoa vanha uutinen on yhä vailla virallista vahvistusta, mutta kaupanala odottaa kilpailun kiristymistä henkeään pidätellen.

Eikä hyökkäys jää tähän. Verkkokauppa Kauppahalli24:n liiketoimintajohtaja Veijo Heinonen uskoo Amazonin ryhtyvät myös ruokakauppiaaksi.

Venäjän lähettiläs hyökkäsi Britanniaa vastaan YK:n turva­neuvostossa ja kyseli myrkytetyn agentin lemmikkien perään – ”Leikitte tulella ja tulette katumaan’”

Helsingin Sanomat 6.4. 2018

Venäjän YK-suurlähettiläs syytti länttä propagandasodasta ja väläytti natsikorttia.

Venäjän edustaja lateli poikkeuksellisen kovaa tekstiä Britannialle YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa torstaina. Venäjä on närkästynyt siitä, että Britannia syyttää Venäjää entisen venäläisen vakoojan Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julija Skripalin myrkyttämisestä Britanniassa.

”Se on jonkinlaista absurdia teatteria. Ettekö kyenneet keksimään parempaa väärennettyä tarinaa?” ihmetteli Venäjän YK-suurlähettiläs Vasilij Nebenžja puheessaan turvallisuusneuvostossa.

”Olemme sanoneet brittikollegoillemme, että ’leikitte tulella ja tulette katumaan’”, hän sanoi.

”Tässä käytetään tohtori Goebbelsin menetelmiä”, Nebenžja sanoi viitaten natsi-Saksan propagandaministeriin Joseph Goebbelsiin.

Nebenžjaa kiinnosti turvallisuusneuvostossa myös Skripalien lemmikkeinä olleiden kahden kissan ja kahden marsun kohtalo. ”Mitä tapahtui näille eläimille? Miksei kukaan mainitse niitä? Niiden kunto on tärkeä osa todistusaineistoa”, sanoi Nebenžja. Myöhemmin torstaina Britannian hallituksen tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kumpikin marsu oli kuollut ja että tuskaisessa tilassa löydetty kissa oli lopetettu. Hän ei maininnut toista kissaa. Puheessaan Venäjän YK-suurlähettiläs myös totesi, että Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin kannattaisi lukea edesmenneen venäläisen kirjailijan Fjodor Dostojevskin teoksia, esimerkiksi Rikos ja rangaistus.

Ulkoasiainvaliokunnan kansanedustajat täysin päinvastaisilla kannoilla Suomen toimista Venäjää vastaan myrkkykaasuiskun jälkeen – Packalén: "Jos Venäjä olisi halunnut tappaa, se olisi siinä onnistunut"

Yle Uutiset 5.4. 2018

Britannian hermomyrkkyiskun "savuavaa asetta" ei ole vielä löydetty. Suomen reagointi Venäjän väitettyyn syyllisyyteen jakoi A-Talkin keskustelijoita.

Suomi karkotti yli 20 muun maan rinnalla yhden venäläisen diplomaatin. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen pitää Suomen linjaa täysin kohtuullisena.

Tom Packalén puolestaan ei usko hetkeäkään, että Venäjä olisi iskuun syyllinen. Hän arvioi, että jos Venäjä olisi halunnut tappaa iskun kohteet, se olisi onnistunut siinä jo aikoja sitten ja viimeistään Salisburyn iskussa. Packalén näkee, että Venäjän syyllisyydellä ei ollut painoarvoa, kun EU päätti diplomaattien karkotuksista vaan kyse oli puhtaasti siitä, että unioni halusi vastatoimillaan osoittaa yhtenäisyyttään.

Venäläisissä tiedotusvälineissä on esitetty näkemyksiä, joissa Suomen linjaa on suorastaan pilkattu siitä, että Suomi haluaa miellyttää Brysseliä karkottamalla venäläisdiplomaatteja – ja Moskovaa karkottamalla ainoastaan yhden henkilön.

Vinksin vonksin

Suomen Kuvalehti 5.4. 2018

Kokoomuksen kansanedustajaa Elina Lepomäkeä on verrattu Margaret Thatcheriin. Itse hän samastuu Peppi Pitkätossuun.

Kokoomuksessa ei uskalleta puhua, sanoo Lepomäki.

EDUSKUNTARYHMIEN kokoukset kuuluvat politiikan viikkorutiiniin, kokous joka torstai. Mutta maaliskuun ensimmäisenä päivänä kokoomuksen ovella päivystettiin. Huone E544, eduskuntatalon viides kerros. Toimittajia oli kokonainen parvi.

Syy oli Lepomäen ”laskuharjoitus”. Tiedettiin, että hän saisi kokoushuoneessa kurinpalautusta.

Edellisenä päivänä Lepomäki oli pitänyt valtiosalissa tiedotustilaisuuden ja sanonut, että sote-uudistus on täysin epäonnistunut. Heti perään hän oli julkaissut saman kritiikin pitkässä blogikirjoituksessa.

-Säästöjä ei tule, päinvastoin, hän oli väittänyt.
-Valinnanvapaus ei toteudu.
-Hoidon laatu ei parane.
-Byrokratia ei ainakaan kevene.

Hän oli listannut vastaehdotuksia: yksi sote-alue, koko Suomi, ja jokaiselle terveystili Kelaan. Lähipalvelut läheltä, mutta tekoniveltä varten vaikka toiselle puolelle maata.

Lepomäki oli sanonut, ettei hän kannattaisi sote-uudistusta eduskunnassa. Hän äänestäisi lakiehdotusta vastaan.

Poliittinen myrsky nousi heti.

Lepomäki on hallituspuolueen kansanedustaja, ja sote on hallituksen hanke. Sitä paitsi selkänoja on hutera. Jos viisi muutakin hallituspuolueen edustajaa päätyisi painamaan ei-nappia, koko sote kaatuisi.

Jos sote kaatuu, myös hallitus kaatuu, pääministeri Juha Sipilä oli todennut välittömästi.

”Lepomäki luulee olevansa viisaampi kuin koko ryhmä yhteensä”, kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti oli lausunut. ”Lepomäen elämänkokemuksella en ryhtyisi tässä asiassa mestaroimaan.”

Ryhmähuoneen koivupuinen ovi avautui, ja toimittajat piirittivät Lepomäen. Tämä väistyi portaisiin. Joukko ryntäsi perään. Haastattelunauhuria ja mikrofonia työnnettiin suun eteen. Mitä kokouksessa puhuttiin? Onko nyt… Miksi tämä…?

LISTA asioista, jotka eivät Elina Lepomäen mielestä ole ”tätä päivää”.

Kohta 1: Suomalainen tapa keskustella.

”Aito handicap.”

Suomi on yhden totuuden maa. Pyritään konsensukseen, kartetaan kyseenalaistamista. Jos joku kyseenalaistaa, ”ei kuunnella argumentteja vaan katsotaan, mikäs pelle toi on”.

Jos vertaa vaikkapa Isoon-Britanniaan tai Saksaan:

”Siellä poliitikoilla on mielipiteitä! Käydään debattia ja sitten mennään kaljalle, jos mennään. Meidän täysistuntokeskustelu… koko instituutio on aikansa elänyt.”

Kohta 2. Suomalainen koulutus.

Peruskoulu on jähmeä, ”nojaa normatiiviseen polkuun”. Se jättää tyhjän päälle sekä ne, jotka eivät pärjää että ne, jotka todella pärjäävät.

Yleissivistys ei ole ”kauhean relevantti asia”. ”Että ihminen osaa ulkomuistista sen, mitä yksi google-haku tuottaa.”

Kohta 3. Suomalainen sosiaaliturva.

Keski- ja hyvätuloiset saavat ”hirveän hyviä ja avokätisiä” etuuksia. Ansiosidonnainen työttömyysturva on ”kannustinloukku ottaa heti työtä vastaan, jos sitä on tarjolla”.

Ratkaisu olisi ”perusturvaan pohjaava malli”. Kansalainen voisi itse päättää, mitä tarvitsee ja milloin.

”Ei me olla aivottomia muurahaisia, joita valtion pitää ohjata. Jos ihmiselle annetaan mahdollisuus ja ripaus vastuuta, hän lähtökohtaisesti käyttää sen aika hyvin.”

Tällainen on Lepomäen ihmiskäsitys, ja hän on siitä hyvin vakuuttunut. Se perustuu akateemiseen tutkimukseen ja siihen, että hän on ”tavannut paljon ihmisiä ja asunut eri maissa”.

”Väitän kyllä, että oon nähnyt paljon enemmän elämää kuin vaikkapa joku, joka on mua kaksikymmentä vuotta vanhempi, mutta asunut vaikka vaan Keravalla.”

”Olen pitänyt häntä erittäin oikeistolaisena. En äärioikeistolaisena, mutta kokoomuksessa oikealla olevana. Tästä ulostulosta (sote-kritiikistä) olin hyvin hämmästynyt ja iloinen. – – Hän on oman tiensä kulkija. Vaikuttaa hieman kylmältä ja vetäytyvältä, mutta tiettyä sisäistä lujuutta hänessä on.” – Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd), Lepomäen kollega valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostossa.

Venäjä aloittaa keskiviikkona poikkeuksellisen ohjus­harjoituksen Itämerellä – miksi laivasto tulee lähes Ruotsin rannikolle?

Iltasanomat 3.4. 2018

Asiantuntijan mukaan syitä harjoitusalueen valinnalle voi toistaiseksi vain spekuloida.

Venäjän Itämeren laivasto aloittaa keskiviikkona poikkeukselliset, perjantaihin asti kestävät ohjusharjoitukset Itämerellä. Vaikka Venäjän valitsema harjoitusalue sijaitsee kansainvälisillä vesillä, se on tavallista kauempana lännessä.

Harjoitusalueen sijainti Tanskan Bornholmin saaren koillispuolella, lähellä Ruotsin Karlskronaa on herättänyt huolta.

Venäläismedian mukaan harjoitus keskittyy ilmapuolustukseen. Ruotsalaismedian haastattelemat asiantuntijat taas uskovat, että testialue voi olla ballistisen Iskander-ohjuksen maalialue.

Iskander-M on ballistinen ohjusjärjestelmä jonka kantama on tiettävästi noin 500 kilometrin luokkaa taistelukärjestä riippuen. Viron yleisradion mukaan kantama voi yltää jopa 700 kilometriin. Mikäli tämä pitää paikkansa, yltäisivät ohjukset Puolan ja Liettuan välissä sijaitsevasta Kaliningradista pohjoisessa Suomen rannikolle ja Helsinkiin asti. Myös Tukholma ja Berliini sekä koko Puolan alue olisivat ohjusten kantaman sisällä.

Trumpin Amazon-hyökkäys pelästytti Wall Streetin – ”Henkilökohtainen kauna toimitusjohtajaa kohtaan”

Uusi Suomi 3.4. 2018

Yhdysvalloissa pörssi ja sijoittajat ovat ajautuneet hämmennyksen tilaan presidentti Donald Trumpin hyökättyä toistuvasti verkkokauppajätti Amazonin kimppuun. Amerikkalaiskanava CNN kertoo, että Trumpin toiminnan takana on henkilökohtainen vihanpito Amazonin toimitusjohtajan Jeff Bezosin kanssa.

Amazonin perustanut miljardööri Bezos omistaa sanomalehti The Washington Postin, jonka kriittistä raportointia Trump on julkisesti pitkään haukkunut.

Se, että presidentti kritisoi yhtiötä kuten hän on kritisoinut Amazonia, kun taustalla on selvästi henkilökohtainen kauna toimitusjohtajaa kohtaan, on vapaakaupan ajatusten vastaista, sanoo Wedbush Securities -yhtiön sijoitusjohtaja Ian Winer CNN:lle.

Hänen mukaansa Wall Street on huolestunut erityisesti siksi, että kukaan ei tiedä, mitä Trump lopulta Amazonilta haluaa.

Rebekka Härkönen kirjoitti yhden jutun ja joutui pakenemaan kotikaupungistaan uhkausten vuoksi – Nyt hän kertoo, miksi nykylaki ei suojele vihapuheen uhreja tarpeeksi

Helsingin Sanomat 3.4. 2018

Viime elokuussa Rebekka Härkönen kirjoitti jutun, joka muutti yllättävällä tavalla hänen elämänsä.

Härkönen oli kirjoittanut Turun Sanomissa samana päivänä julkaistun jutun Ahmad Hosseinista, 18-vuotiaasta turvapaikanhakijasta, joka oli yrittänyt estää Turun puukkoiskusta syytettyä Abderrahman Bouananenia ja auttanut sen jälkeen uhreja.

Kommenttien kautta Härkönen päätyi Halla-ahon Facebook-tilille. Halla-aho oli jakanut valemedia MV-lehden jutun, jossa Turun Sanomia syytettiin valehtelusta.

”Tavoistani poiketen jaan tämän median [MV-lehden] sisältöä, koska jutusta löytyvän kuva- ja videoevidenssin perusteella väitteet näyttävät pitävän kutinsa ja ’vastuullisen median’ eli Turun Sanomien toiminta todella härskiltä”, Halla-aho kirjoitti.

”Olen voimakkaan, Halla-Ahon masinoiman some-hyökkäyksen kohteena. Vihaviestejä tulvii kaikista viestikanavista”, Härkönen kirjoitti.

Härkönen kertoo, että syksyn aikana häntä alettiin esimerkiksi seurata kadulla ja häiriköidä bussissa. Hän alkoi kulkea töihin taksilla, muttei voinut tilata taksia kotiovelleen, koska yksittäinen taksikuski oli ilmoittanut Härkösen työkaverille, että hänellä on ”asioita selvitettävänä Härkösen kanssa”.

Lopulta Härkönen päätti, että hänen on vaihdettava asuinpaikkaansa, koska häirintä Turussa ei loppunut.

Valta­kunnan­syyttäjä totesi, että Härkösen tapauk­sessa ei täyty erittäin tärkeä yleinen etu ja lopetti esi­tutkinnan.

Muistitikut tuoneet Pohjois-Koreaan huolen nuorten ideologisesta puhtaudesta

Verkkouutiset 2.4. 2018

Diktatuurivaltio on vanginnut yhä useampia ulkomaisen median seuraamisen vuoksi.

Pohjois-Korean kerrotaan lähettävän yhä enemmän vankileireille nuoria, jotka ovat jääneet kiinni ulkomaisen viihteen ja median seuraamisesta.

Pohjois-Koreassa ulkomaisen viihteen sekä radio- ja televisiolähetysten seuraaminen on ankarasti kiellettyä. DailyNK:n mukaan maahan kuitenkin salakuljetetaan muistitikuilla eteläkorealaista viihdettä, joka on hyvin suosittua pohjoiskorealaisten nuorten keskuudesssa. Uutissivusto kertoo, että ulkomaisen median seuraamisesta kiinni jääneita nuoria lähetetään vuodeksi leireille uudelleenkoulutettaviksi.

Linnan itsenäisyyspäivänjuhliin lisää käyriä

Free Space 1.4. 2018

From Waste to Taste -yhdistyksen mukaan helsinkiläinen hävikkiruokaravintola Loop on valittu toimittamaan tarjoilut Presidentinlinnan seuraaviin itsenäisyyspäiväjuhliin. Tiedotteen mukaan luvassa on ainakin käyristä kurkuista ja erilaisista tomaateista tehtyä salaattia, kukkakaalipyreetä ja sirkkavoileipäkakkua. Uutuutena juhlassa lanseerataan hävikkibanaanilikööri.

Harkimo: Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin – ”Sampo Terho pääsee roikkumaan takapuskurin päälle”

Demokraatti 31.3. 2018

Suomen poliittinen järjestelmä on kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) mukaan kaukana demokratiasta. Harkimo toteaa blogissaan demokratian olevan kriisissä.

Miten kukaan oikein edes kehtaa puhua demokratiasta Suomessa? On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin, Harkimo kirjoittaa.

Esimerkiksi Harkimo nostaa oman puolueensa kokoomuksen, jossa on runsaat 30 000 jäsentä, mutta aktiivisia jäseniä hänen mukaansa alle kymmenen prosenttia.

Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa. Kun tällä ”promillella” on lisäksi oma (epäselvä) kieli, omat säännöt (vain johto saa päättää asioista) ja melkein voisi sanoa oma uskonto (nykymalli on paras ja ainoa), niin ei ole ihme, että demokratia ei toimi eivätkä ihmiset luota poliitikkoihin tai systeemiin.

Harkimo ihmettelee kokoomuksen puheenjohtajan, valtionvarainministeri Petteri Orpon viime viikolla antamaa ilmoitusta, jonka mukaan kokoomus kannattaa Iso-Britannian Universal Credit -mallia. Hän kertoo lukeneensa asiasta lehdestä.

Selvitin asiaa ja kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Eli Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin.

Ratkesiko Soinin tulevaisuus 29.3. 2018

Demokraatti 29.3. 2018

Gallupit ovat karua luettavaa sinisille

Tämän kuun alkupuolella puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kuvaili kannatusta aivokuolleen käyräksi. Nyt näyttää siltä, että ministerin diagnoosi oli oikea ja lääketieteellistä ihmettä ei kannata odottaa.

Yle antaa sinisille 1,5 prosentin kannatuksen.

Yrityksen puutteesta sinisiä ei voi syyttää. Puolue on nimittäin viime viikkoina koettanut tosissaan saada kannatustaan nousuun. On vastustettu hallituksen sisällä Suomen meppipaikkojen määrän nostamista, on tehty joka päivä erilaista uutta poliittista avausta, liiankin kanssa. ”Rivimies” Timo Soinikin jaksoi kampanjan alkupuolella tuutata joka päivä (19.3, 20.3. ja 21.3.) plokikirjoituksen maailmalle.

”Väistämättä mieleen tulevat sadan vuoden takaiset kenttäoikeudet”, kirjoitettiin Keskisuomalaisessa Jussi-gaalasta – Lynkattiinko Aku Louhimies elokuva-alan palkinto­tilaisuudessa?

Helsingin Sanomat 28.3. 2018

”Tällaista kiusaamistilaisuutta ei pitäisi lähettää suorana televisio-ohjelmana. Väistämättä mieleen tulevat sadan vuoden takaiset kenttäoikeudet, joissa voitolla oleva osapuoli tuomitsi vuorotellen armotta vastapuolen ihmisiä.”

Näin kirjoittaa Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola eilen julkaistussa kommentissaan.

Louhimiehen nimi on ollut päivittäin esille siitä lähtien, kun Yle julkaisi paljastusjutun Louhimiehen toimintatavoista. Jutussa useat näyttelijät kertoivat Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen heitä elokuvien kuvauksissa.

Useat henkilöt ovat verranneet asiasta käytyä keskustelua ”lynkkaamiseksi”, ”noitavainoksi” ja ”ajojahdiksi”. Kommenteissa Louhimies on nähty uhrina, joka on joutunut ”liian kovan höykytyksen” kohteeksi.

Tätä näkökulmaa edustaa Keskisuomalaisen päätoimittajan Mervolan lisäksi muun muassa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin. Appelsin kirjoittaa viime sunnuntaina julkaistussa kommentissaan näin.

”Ruudusta katsottuna kyseessä [Jussi-gaalassa] oli painostava kaksituntinen, jonka aikana lähes jokainen lavalle noussut asettui kohun keskiössä olleiden naisnäyttelijöiden puolelle ja siten Louhimiestä vastaan. Tämä kaikki Louhimiehen itse joutuessa kuuntelemaan yleisössä ja Suomen kansan katsoessa. – – Katsojana ei kuitenkaan voinut välttyä mielleyhtymältä, että koulukiusaamista vastaan kampanjoidaan koulukiusaamisella.

Pyöreäpöytä #MeeToo

Free Space 28.3. 2018

Pyöreäpöytä otti myös kantaa Louhimies kohuun ja #Jussigaala'an.

Miksi Lauri Törhönen ja Panu Rajala unohdettiin niin nopeati kohun keskiöstä, siitä kertoi Maija Vilkkumaa Pyöreäpöytä lähetyksessä.

Myös Jari Sarasvuo otti kantaa #aamulenkki lähetyksessä maanantaina.

Trumpin uusin ehdotus: puolustus­hallinto Pentagon voisi maksaa Meksikon rajamuurin – ”Armeija on rikas”

Helsingin Sanomat 28.3. 2018

Vielä vaalikampanjassaan Trump lupasi pakottaa Meksikon maksamaan muurin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdottaa nyt, että Meksikon ja Yhdysvaltain rajamuuri rakennettaisiin Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoituksella.

Muurin rakentaminen oli Trumpin tärkeimpiä vaalilupauksia, ja vaalikampanjassaan hän lupasi panna Meksikon maksamaan sen. Meksiko on kuitenkin toistuvasti kieltäytynyt.

Trump ei ole onnistunut saamaan rahoitusta muurille myöskään Yhdysvaltain kongressilta, jossa on hänen oman puolueensa republikaanien enemmistö.

Trump halusi hankkeeseen 25 miljardia dollaria, mutta kongressi budjetoi siihen tälle vuodelle vain 1,6 miljardia dollaria. Trump allekirjoitti lopulta budjettisopimuksen.

Puolustushallinto Pentagon sai budjetista 700 miljardia. Trump on Washington Postin lähteiden mukaan sanonut käymissään keskusteluissa, että Pentagon sai niin paljon rahaa, että sillä olisi hyvin varaa maksaa rajamuuri.

Miksi Britannian myrkytystodisteet eivät kelvanneet kaikille EU-maille? Rintamasta livennyt Bulgaria muistutti tiedusteluvirheistä Irakissa, joiden seuraukset ”ovat hirvittävät vielä tänäkin päivänä”

Helsingin Sanomat 27.3. 2018

Bulgaria ja joukko muita maita ei osallistu karkotuksiin. Bulgarian pääministeri muistutti Irakin sodan alla tehdyistä tiedusteluvirheistä.

EUROOPAN unionin jäsenmaiden maanantaina ilmoittamat venäläisdiplomaattien karkotukset ovat merkki sekä unionin yhtenäisyydestä että hienoisesta hajanaisuudesta Venäjän aiheuttaman uhan edessä.

Ulkoministerit lausuivat tiukasti, mutta varauksellisesti, että ”EU ottaa äärimmäisen vakavasti Britannian arvion, jonka mukaan on erittäin todennäköistä”, että Venäjä myrkytti venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julijan Englannin Salisburyssä maaliskuun alussa.

EU:n puheenjohtajamaana parhaillaan toimiva Bulgaria taas ei halua osallistua karkotuksiin. Venäjään hyviä suhteita vaalivan Bulgarian pääministeri Boiko Borisov totesi huippukokouksessa, että hän ei ainakaan tuolloin pitänyt brittien syytöksiä toteen näytettyinä, vaikka myös Bulgaria hyväksyi lausutut tiukat sanamuodot.

Borisov kertoi huippukokouksen yhteydessä muistuttaneensa Britannian pääministeriä Theresa Mayta siitä, että Britannian esittämät syytökset Irakia vastaan vuoden 2003 sodan alla osoittautuivat vääriksi.

Kiina alkaa ”pisteyttää” kansalaisiaan: Pohjasakalle karu kohtelu – miljoonia kansalaisia kielletty jo matkustamasta

Uusi Suomi 27.3. 2018

Kiina on ottamassa keväällä laajemmin käyttöön pahamaineista ”sosiaalisten pisteiden” järjestelmää, jota kuvaillaan tv-sarja Black Mirrorin dystopioiden tosielämän versioksi.

Huonoilla sosiaalisilla pisteillä (social credit) siunatut kansalaiset eivät muun muassa saa ostaa juna- ja lentolippuja.

Brittilehti Telegraphin mukaan käynnissä on jo kokeiluja, jotka ovat tuottaneet kotimaan matkustuskiellon noin 12 miljoonalle huonosti käyttäytyneelle kiinalaiselle. Toukokuussa systeemin käyttö on laajentumassa, kertoo muun muassa The Verge.

Suunnitelma sosiaalisten pisteiden järjestelmästä julkaistiin vuonna 2014 ja koko järjestelmän on kaavailtu tulevan voimaan 2020. Järjestelmä seuraisi kansalaisten elämää pienimpiä piirteitä myöten niin netissä kuin fyysisessä maailmassa ja palkitsisi hyvästä sekä rankaisi huonosta käytöksestä.

matkustusrajoituksia voidaan tulla määräämään erikoisista rikkomuksista: niitä ovat niin ”väärän informaation levittäminen terrorismista”, vanhentuneiden lippujen käyttäminen kuin kiinnijääminen tupakan polttamisesta junassakin.

Johan Bäckmania vastaan nostettu syyte Ylen toimittajan vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta

Aamulehti 27.3. 2018

Epäilty teko kohdistuu median edustajaan ja ilmeisenä tarkoituksena on ollut vaikuttaa työn laatuun, sanoo syyttäjä

Johan Bäckman joutuu oikeuteen epäiltynä Ylen toimittajaan kohdistuneista rikoksista. Bäckmania syytetään Helsingin käräjäoikeudessa Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Syyttäjä nosti asiassa syytteen tänään. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2016.

Esitutkinnassa epäiltynä oli myös Ylen työntekijä, jota epäiltiin avunannosta vainoamiseen. Syyttäjä Hämäläinen kuitenkin jätti syytteen työntekijän osalta nostamatta, sillä tämän rooli oli niin vähäinen.

Bäckman on toiminut Venäjän presidentin alaisessa Venäjän strategisen tutkimuksen instituutissa RISS:ssä, jonka on katsottu kytkeytyvän Venäjän tiedustelupalveluun.

Sdp:n Rinne ei yhdy Tuomiojan karkotus­kritiikkiin – ”Tieto lisää tuskaa”

Helsingin Sanomat 27.3. 2018

Antti Rinne harmittelee, ettei EU kyennyt yhteiseen ratkaisuun diplomaattien karkotuksista.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei yhdy puoluetoverinsa Erkki Tuomiojan arvosteluun Suomen päätöksestä karkottaa venäläisdiplomaatti.

Tuomioja arvosteli maanantai-iltana hallitusta Facebookissa. ”Niillä tiedoilla, jota minulla nyt on, en olisi tähän päätökseen ryhtynyt ja toivon, että hallituksella on enemmän tätä päätöstä perustelevaa tietoa”, Tuomioja kirjoitti.

Rinteeltäkin puuttuu hänen omien sanojensa mukaan tietoja, mutta arvosteluun hän ei yhdy.

”Minulla ei ole kaikkea tietoa, mitä hallituksella ja presidentillä on käytettävissään myrkytystapauksesta, mutta uskon, että tämä oli täysin perusteltu päätös.

Entinen ulkoministeri Tuomioja arvostelee Suomen päätöstä venäläisdiplomaatin karkottamisesta

Entinen ulkoministeri pelkää, että Venäjä tuomitaan Salisburyn iskusta ilman riittäviä näyttöjä.

Tuomiojan mukaan epäilyt ovat paikallaan, mutta riittäviä näyttöjä Venäjän osallisuudesta entisen kaksoisagentin ja tämän tyttären myrkytykseen ei olla vielä saatu.

”Emmehän me halua laskea oikeusstandardejamme samalle tasolle kuin Venäjällä”, Tuomioja toteaa.


Arkisto » © dpk.fi